‘Suriname moet rechten LHBT-ers in de VN steunen’

20

[Door Boris Dittrich en Faisel Tjon-A-Loi] – In Suriname zelf is de regering op de goede weg waar het gaat om de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender (LHBT) mensen tegen discriminatie en geweld te beschermen. Zo heeft de regering een anti-discriminatiewet geintroduceerd, waarin ook seksuele orientatie als beschermingsgrond is opgenomen. De regering snapt dat het ook de rechten van homo- en lesbische paren die in Suriname leven, moet regelen. Minister van Justitie en Politie dr. Jennifer van Dijk-Silos heeft onlangs enkele hoorzittingen georganiseerd in samenwerking met het maatschappelijk middenveld om te discussieren over de uitbreiding van de rechten van LHBT-ers.
Tot zover het goede nieuws.

Buiten de landsgrenzen zingt Suriname een heel ander deuntje. Laten we eens twee recente stemmingen bij de Verenigde Naties in New York onder de loep nemen.

Op 21 November heeft een Committe van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bevestigd dat de onlangs benoemde onafhankelijke deskundige die zich wereldwijd bezig moet houden met geweld en discriminatie tegen LHBT-ers, zijn werk kan voortzetten. Dit voorstel was ingediend door Brazilie, Colombia, Mexico, Argentinie, Uruguay, Chili en Costa Rica, landen dicht bij Suriname op meer dan een manier.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties had de positie van de onafhankelijke deskundige op het gebied van seksuele orientatie en gender identiteit in Juni ingesteld om na te gaan hoe erkende internationale mensenrechten op dit onderwerp in de wereld worden toegepast, om goede voorbeelden en tekortkomingen te onderkennen, om bewustwording over geweld en discriminatie te creeren, en om de dialoog met regeringen en belanghebbenden in allerlei landen aan te gaan. De functie van de onafhankelijke deskundige houdt ook in advisering, technische bijstand, capaciteitsopbouw en samenwerking om geweld en discriminatie op grond van seksuele orientatie en gender identiteit tegen te gaan.

De benoeming van deze internationale deskundige is in lijn met Suriname’s beleid om LHBT-ers te beschermen tegen geweld en disriminatie.

Kort voor de stemming hebben 850 maatschappelijke organisaties uit 156 landen, waaronder Suriname, de Verenigde Naties opgeroepen een principieel standpunt in te nemen: de rechten van LHBT-ers zijn mensenrechten en moeten dus ook beschermd worden.

Maar wat deed Suriname op 21 November? Het stemde tegen het voorstel van de buurlanden!

Was dit nou een foutje doordat de plaatsvervangend ambassadeur bij de stemming de verkeerde knop indrukte? Helaas niet.

Een paar dagen ervoor, op 18 November, was er een andere stemming bij de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering stemde over een motie die er bij alle landen op aandrong het recht op leven van iedereen te beschermen en moorden, geinspireerd door haat, te onderzoeken. De motie sloot met zoveel woorden in moorden gepleegd vanwege de seksuele oriuentatie of gender identiteit van het slachtoffer.
Niet moeilijk voor Suriname om over na te denken, zou je zeggen. Mis! Suriname stemde voor een voorstel om het onderdeel over seksuele orientatie en gender identiteit uit de motie te schrappen!

Daarmee voegde Suriname zich in het rijtje van landen als Saoudi Arabie, Jemen, Egypte en Soedan.

Suriname is lid van de OIC, de organisatie voor Islamitische samenwerking. Dat mag vanzelfsprekend geen reden zijn je eigen principes over gelijke rechten en non-discriminatie overboord te kieperen. Landen als Albanie en Turkije zijn bijvoorbeeld ook lid van de OIC, maar stemmen consequent tegen OIC-voorstellen. Zij steunen de landen die wel mensenrechten voor iedereen respecteren, en stemden dus op 18 en 21 November anders dan Suriname.

Maar gelukkig is het nog niet te laat!

Deze maand nog krijgt Suriname een tweede kans. Hoogstwaarschijnlijk zal er een nieuw voorstel om het mandaat van de onafhankelijke deskundige op het gebied van seksuele orientatie en gender identiteit in de ijskast te zetten worden ingediend. En dan zal er voor de Kerst over worden gestemd.
Deze keer kan de regering van Suriname de rest van de wereld laten zien dat het de bescherming van mensenrechten van iedereen wel degelijk serieus neemt.
De wereld kijkt toe!

Boris Dittrich is de pleitbezorgend directeur van het LHBT programma van Human Rights Watch
Faisel Tjon-A-Loi is de voorzitter van het LHBT platform Suriname


20 REACTIES

 1. laat suriname iedere straathond/bedelaars/minder bedeelden een plekje geven als een huis waar ze kunnen wonen en voorzieningen zijn voor zorg en steun en begeleiding en socialisatie. als dat geslaagd dan over 20 jaar mogen de sex georienteerde groepen zich geroepen voelen om een betekenis te zijn….met respect voor ieders geaardheid…


  Maak melding

 2. De BIJBEL ZEGT : Weet u niet dat onrechtvaardige mensen geen deel zullen hebben aan het Koninkrijk van GOD? Verlaat GODSWEG niet! Mensen die vrije sex voorstaan, afgoden dienen, overspel plegen,of zich met homoseksuele en pedofiele praktijken inlaten, blijven buiten het Koninkrijk van GOD, Dat geldt ook voor dieven, gierigaards, dronkaards, roddelaars en oplichters 1 Corinthiërs 6 : 9 – 10 ….. En MIJN Volk zich vernedert en bidt, MIJ weer zoekt en breekt met zijn zondige praktijken, zal IK van uit de HEMEL Luisteren,zijn zonden vergeven, en het Land weer gezond maken 2 Kronieken 7 – 10 .


  Maak melding

 3. @Falasha Hoewel Sodom 48x in de bijbel wordt genoemd, zowel in het OT als in het NT refereert geen van de woorden aan homosexualiteit. Overigens, de bijbel misbruiken is niet zo moeilijk: Als de maagdelijkheid van een vrouw niet kan worden aangetoond is het huwelijk dat zij wil sluiten nietig en dan dient de vrouw gedood te worden. (Deuterononium). Als we dat gaan toepassen dan kan de laatste vrouw in Suriname het licht uit doen.


  Maak melding

 4. @Rob,in de NT is alles vervult in Jezus(Yahushua)Christus, ook de overspelige vrouw, die gestenigd zou worden door het Volk, zei Yahushua “wie zonder zonden is werpe de eerste steen ” en tegen de vrouw “ga heen en zondig niet meer ” omdat wij in de tijd van GENADE Leven…..totdat HIJ terug komt en de levenden en de doden zal oordelen en veroordelen , Shalom .


  Maak melding

 5. MIK DATRA LOEKOE JOE LEGIE KRONTO a discussie NA BORBORIE,JOE E TAK LOSLOSSIE!IE no sjie dat joe no abie inhoud iena biegie dong kronto tapoe joe nikkie ! Joe PANGKOEKOE dongkaw joe.


  Maak melding

 6. Het moet gaan om een als grap bedoeld geschrift waarin eerst geschreven staat dat je overspelige vrouwen moet stenigen om daarna te verkondigen dat niemand de eerste steen mag werpen, omdat overspelige vrouwen beschermd moeten worden tegen moordenaars, zodat ze de mogelijkheid behouden hun leven te beteren. En toch zijn er hele volksstammen die met dat soort grappen in de hand ons willen komen vertellen hoe onze opstelling ten opzichte van de LGBTers moet zijn. Ik heb geen enkel als grap bedoeld geschrifte nodig om te weten dat ik andere mensen zo moet behandelen als ik zelf als mens behandeld wil worden. Om ons daarin te helpen als moderne mens, hebben we nu de universele rechten van de mens, die gelden voor alle mensen ongeacht kleur, ras, gender, geloof, leeftijd enz. (elke Surinamer kent het rijtje uit het hoofd), maar toch wil men steeds weer uitzonderingen maken voor anderen, waardoor de universele mensenrechten niet voor hen gelden, maar alleen voor de groep waar men TOEVALLIG bij hoort.


  Maak melding

 7. Ruim 5200 jaar geleden zei Bhagvan Vyasdev: Aatmanah pratikulani (wat tegen je ziel indruist), Pareshaam (t.o.v. anderen), na Samacharet (breng het niet in de praktijk).

  Toen Jezus in India studeerde, heeft hij 3000 jaar later de woorden van Bhagvan Vyasdev in Israel geintroduceerd als: Wat Gij niet wilt dat U geschiedt, doet het een ander ook niet.


  Maak melding

 8. @B.Wakoef. Met alle respect Jesus heeft niet in India gestudeerd. Zijn kennis en wijsheid is van hem zelf en van de vader. Zover theologie.

  Nu LGBT issue. Deze mensen moeten niet mishandeld worden en uit de gemeenschap gegooid worden (mensenrechten).

  DE OIC en de IsDB moeten niet in de wegstaan voor LGBT rechten te erkenen. Het is bekend dat de Wahabisten van Saoedie Arabie en Daesh de hoofden van LBGT afhakken. Surinaamse binnenlandse politiek en buitenlandse politiek ten opzichte van LBGT rechten moeten in overeenstemming zijn.


  Maak melding

 9. Als er al burgerrechten zijn, die alle burgers moeten beschermen tegen onrechtmatig geweld en discriminatie. Waarom zou dit recht er dan apart moeten zijn voor deze groep?. Zijn zij niet ook gewoon burgers. Ik vind niet dát er een aparte wet voor hun nodig is. Dan kun je dat voor een ieder gaan doen.


  Maak melding

 10. ga weg met die homorechten in mijn moederland. Suriname is een religieuze land en die homo’s staan voor mij bekend dat ze kinderen misbruiken. voor mij boeit me niet als Suriname in de rijtjes hoort met Saudi’s of Iran, maar laat die homo’s alstublieft weg bij ons land.


  Maak melding

 11. @ tunggak,

  Volgens Wikipedia heeft Jezus wel in India gestudeerd.
  Maar op Wikipedia staat wel meer dat best in twijfel gebracht kan en mag worden, maar ook op waarheid kan berusten.
  Over alle geloven is heel veel geschreven wel door mensen en door geen enkel God.

  Over het geloof, welk geloof dan ook, wil ik verder niet in discussie gaan, want het leidt meestal tot een enorm geruzie, waarbij niemand de eer aan zichzelf wil houden.
  Bij deze discussies telt respect hebben voor elkaars geloof absoluut niet mee.


  Maak melding

 12. Geen idee, maar ik schat dat de kans groot is dat de meeste homo’s niet gelovig zijn. In Nederland en de westerse landen bevinden veel pedofielen en laat staan hoeveel mensen naar Azië wonen. Door die lgbt gejank nemen veel pedofielen toe in Europa. Ik hoop juist dat Suriname niet hun rechten gaan goedkeuren.


  Maak melding

 13. Batman pedofiely staat los van LGBT. Een pedofiel is uit op seks met kinderen, een pedofiel kan dus ook belust zijn op hetero seks met minderjarigen. Voordat je LGBTers gaat veroordelen met het geloof in gedachten (ik neem aan dat je het christelijk geloof bedoelt) is het goed dat je de verschillende zaken goed onderscheidt. Doe je dat niet dan geef je er blijk van dat je als een kip zonder kop staat te kletsen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.