Internationale rapporten op decembermoorden.com

19
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 8 dec – Cruciale internationale onderzoeksrapporten over de mensenrechteschendigen onder de militaire dictatuur sinds 25 februairi 1980, zijn op de geheel vernieuwde website www.decembermoorden.com, samengebracht. Het betreft zowel onderzoek naar misdrijven tegen de menselijkheid als de decembermoorden, die in vredestijd plaatsvonden, als oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid tijdens de Binnenlandse Oorlog.

Decembermoorden.com is de officiële website van het Nationaal Monument Bastion Veere – 8 december 1982 in het Fort Zeelandia en wordt beheerd door de Stichting 8 december 1982. De rapporten van de mensenrechtencommissies van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Verenigde Naties, nemen een belangrijke plaats in. Ook zijn er rapporten van internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Human Rights Watch en de International Commissie van Juristen, op decembermoorden.com te vinden.

Op de website zijn ook biografieën met foto’s van de vijftien voormannen van de democratie, die door de dictatuur werden gemarteld en vermoord, geplaatst. Ook is via onder meer links naar films aandacht voor de massaslachting te Moiwana en andere mensenrechten schendingen. Onder de kop overlevenden, staan interviews met Fred Derby, Wilfred Lionarons en Johnny Kameprveen. Onder de kop Gerechtigheid is informatie over de inspannningen van de nabestaanden voor recht en waarheid, inclusief berechting van de schuldigen, bijeen gebracht. Op de website is speciale aandacht voor de ‘Monumenten van Gerechtigheid’.

Daaronder vallen volgens de website naast het Nationaal Monument Bastion Veere – 8 december 1982, het Moiwana Monument, het 8 December Gedenkteken in Amsterdam en het Monument van de Mensnerechten aan de dr. Sophie Redmondstraat voor alle slachtoffers van de mensenrechtenschendingen sinds 25 februari 1980. De genoemde monumenten zijn door overlevenden, nabestaanden en mensenrechtenorganisaties zelf opgericht en zijn naast een eerbetoon aan de slachtoffers, allen een blijvende roep om gerechtigheid, om vervolging en berechting van de schuldigen.

Volgens de Stichting 8 december 1982 vormt de website vooral ook voor de jeugd, scholieren en studenten, een uitstekende informatiebron. De Stichting wijst erop dat onafhankelijk onderzoek, zoals dat terug is te vinden is in de internationale rapporten, een veel betere bron om de waarheid te achterhalen, dan propaganda van mensen die zich politiek hebben verbonden aan de belangen daders. Volgens de Stichting zal op de officiele 8 december herdenkingen bijzondere aandacht zijn voor de vernieuwde 8 december website.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. je kan van alles doen maar het heeft geen zin zo lang de president zit nog feest te vieren heeft niets nut om het strafproces 8 dec door te laten gaan heel erg jammer voor de fam van 8 dec maar ook beetje fout van surinaame zelf


  Maak melding

 2. Suriname,mie lobie joe!
  Surinamers in Suriname bepalen de koers van Suriname en niemand anders.
  Suriname jullie zijn op de goede weg,ga zo voort.
  Niemand van buitenaf komt ons de les lezen,wie na dja dja man.
  De buitenstanders kunnen zich beter bezig houden met patata!
  Laten jullie Suriname met rust.


  Maak melding

 3. Parbo, dat jij als persoon zonder eigen waarde en vertrouwen in eigen kunnen,jarenlang een moordverdachte verdedigt, omdat jij denkt daar op een of andere manier voordeel aan te zullen hebben, valt nog te begrijpen, er lopen immers meer nietsnutten rond, die hun hoop, om er materieel op vooruit te gaan, vestigen op een Baas waarvan zij denken dat hij hun wensen als bij toverslag in vervulling kan laten gaan.

  Maar meneer Parbo, het getuigt van een totaal gebrek aan beschaving, wanneer jij je medemens, die rouwt om zijn geliefden, die op wrede wijze uit het leven zijn gerukt, gaat feliciteren namens de moordverdachte.


  Maak melding

 4. Mladic is voor identieke slachtingen door het Internationaal Strafhof tot levenslang veroordeelt. Dus nu is er tijd voor zo een proces tegen de Surinaamse drugsveroordeelde meervoudig moordenaar en mensenrechtenschender DESIRE DELANO BOUTERSE.


  Maak melding

 5. Onder de kop overlevenden, staan interviews met Fred Derby, Wilfred Lionarons en Johnny Kameprveen.

  Ook Paul Somodihardjo is een overlevende.

  Ik ken er nog meer, die helaas niet meer in ons midden zijn omdat die oud geworden waren.

  Leve:
  – De Democratische Rechtsstaat;
  – De Grondwet Van Suriname, zonder de gewijzigde amnestiewet en terugroepwet,
  – Wetgevende Macht,
  – Uitvoerende Macht,
  – Rechterlijke Macht,
  – Internationale Verdragen, oa, Mensenrechten

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. @ Parbo

  Alléén mensen ( duivels en consorten zoals jij ) vieren vandaag feest in Su, of elders feest !! Maar mi boy no spang,
  God´s molen maalt heel langzaam maar zeker !

  Sari tori


  Maak melding

 7. De NEP-revo, die nooit heeft plaatsgevonden !

  Ongewapende BURGERS van Suriname zijn UITGEMOORD door zogenaamde revolutionairen, onder leiding van een hollandse kolonialist, de ZEEUW, Desi B !

  Samen met de Hollander VALK, heeft de koloniale Desi B, onze democratie via een coup VERNIETIGD !

  De vele Internationale Onderzoeksrapporten spreken boekdelen, de NDP slaagt er NIET in Onze Geschiedenis te VERVALSEN !

  LEVE de door de NED Kolonialisten en koloniale Surinamers , op BRUTE wijze vermoorde Surinaamse Democratische HELDEN van 8 december !!!!!

  WEG MET ONDERDRUKKING EN WEG MET HET FINANCIEEL TERRORISME VAN DE NDP !

  PS : Als gevolg van het FINANCIELE NDP-TERRORISME is ons vredige Land op dit moment totaal FAILLIET !!!!!


  Maak melding

 8. Allen die moordenaars vereren, aanbidden en de handen boven het hoofd houden zijn debet aan de moordvloek, het onrecht en zijn nog meer vervloekt, dan de moordenaar zelfs die hun doet lijden. Elk volk krijgt de leider die het verdiend, een moordadige lijder, sa e mek deng ka, en dat volk is paars oliedom en geestelijk paars beneveld door baas der paarse debiele dwaze idiote ziekelijke bezeten zombies.


  Maak melding

 9. @Parbo
  Castro is je baasje voorgegaan naar hel om alvast voorbereidingen te treffen voor je baasje.In hel mogen ze samen revo dag vieren daar kunnen ze met vuur gaan spelen aangezien in hell het enige vermaak schenkt aan zondaren.
  Zo Parbo ..happy revo day in hell.


  Maak melding

 10. Ik mis ook 4 tal namen in dat zelfde jaar:
  Roy Horb: op gehangen in de cel van fort zeelandia met zn dunne broekveter.
  Kapitein Fernández : crashte met de leger helikopter ag.v. sabotage in brandstof leiding te apoera.
  Sergeant Hawker : die te samen s. RAMBOCUS een mislukte tegen coup pleegde in maart 1982. Verrader was badresein sital.
  Baal Omrawsingh (familielid) een hoog opgeleide bio-chemicus, werd opgepakt in de buurt van Wageningen en doodgeschoten.
  zijn bloedend , lichaam werd met een jutezak gewikkeld en gesmeten voor de deur van zijn moeder in nickerie.
  Rambocus en omrawsingh vluchtten richting nickerie in een pantser voertuig, maar weren voorbij catharina sophia te saramacca vanuit de lucht onder vuur genomen.
  Omrawsingh vluchtte verder, maar Rambocus werd met een paar anderen gevangen genomen.
  De verbrandde pantser voertuig staat momenteel aan de voorzijde van de membre boekoe kazerne als ssouvenir van een afslachtingen.
  Hawker werd gevangen genomen nadat hij gewond werd en naar de academisch ziekenhuis gebracht.
  daar werd opgehaald door bouterse en vervolgens afgemaak…Baal -en Sugrim Omrawsingh waren tweeling broers. Beide hoog opgeleid in Nederland.
  Er zijn genoeg feiten met schokkende impact, maar toch kan het recht niet zegevieren. .


  Maak melding

 11. Jammer dat Rambocus niet doorgezet heeft toen Bouterse opgesloten zat in Fort Zeelandia. Wat zou het veel ellende gescheeld hebben als hij toen dat fort met Bouterse er bij in puin had geschoten. Dank zij de lafaards die in burgerkleding naar het fort kwamen en daar hun uniform aantrokken heeft hij het gered en Rambocus is de verkeerde kant opgevlucht in het verkeerde vervoermiddel.
  Hawker was weer een andere gelegenheid. De man wist niet dat je in een besloten ruimte geen anti-tank granaat moet afvuren. Dat deed hem in het ziekenhuis belanden. Op een brancard is hij geëxecuteerd.
  We maakten in die tijd wel eens grapjes dat we staatgreepvrij hadden als het weer eens zo ver was. Je werd overigens wel nerveus van al dat geschiet iedere keer,

  Horb is voor mijn huis op Nieuw Vrede en Arbeid begraven. De Coppenamestraat stond vol mensen. Even was er paniek toen een grappenmaker vuurwerk liet ontploffen. Wat een tijd was dat!


  Maak melding

 12. @Hans,
  Echt hoor…en die lafaards in burger kleding waren de volksmilitie’s van bouta zogeheten; labaria’s.
  Uit het niets had ik klappen gehad met een bullepees aan de heilige weg, terwijl ik op een PB (paramaribo -blauw grond) zat te wachten. Ik liep een barst wond boven mijn linker oog op, en die litteken is mijn stille getuige.
  Aan de andere kant van de straat hadden de milities 4 meiden gepakt en meegenomen. Dat was 11 maart 1982 in de middag.
  3 weken later zag ik een van de meiden op school de SPI en vroeg aan haar, wat was gebeurd toen ? Haar antwoord was :ze hebben ons meegenomen en verkracht. …
  uit vrees om gedood te worden heeft ze geen aangifte gedaan.
  Dit verhaal kan ik nooit vergeten. Daarom blijf ik die kut kale kop bouta blijven vloeken.
  Er heerste toen anarchie in het land, tot de dag vandaag zijn mensen nog bang voor die drugs crimineel.


  Maak melding

 13. De broer van Somo heeft een kogel in zijn hoofd afgevuurd door een misdadiger die dacht dat hij Somo was. De broers lijken op elkaar. Gebeurt tijdens Somo vlucht naar NL in NL.

  Herdenking 8 December 1982 is een goed ding.

  Off Topic. Ministerie van HI zoek investeerders van Zwitserland, Italie en Iran. Iran geinteresseerd in de verbouwing en expoert naar Iran van rijst, bananen en tomaten.

  Su Ambassadeur in Maleisie ook op zoek. Maleisie wil 20 duizend hectaren land hebben van Su om zijn boeren rijst te laten planten.

  Ondertussen klagen de Su boeren dat ze geen land kunnen krijgen en daar door hun bedrijf niet kunnen uitbreiden. Ondernemers verenigingen vragen ook kansen om te produceren. Maar krijgen nul op het verzoek. Buitenlanders zijn wel welkom. Zodat de export inkomen voor de paarse boeven zijn.


  Maak melding

 14. @salamander
  Hallo PANNENKOEK,sluit de HOLLANDERS op vanwege hun moorden in suriname & indonesie.kop houwe en Suriname met rust laten,wij regelen alles zelf,knoop dat maar in jullie cocosnoot op je nek.stelletje idioten uit de vorige eeuw.!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.