Surinamers zitten op bijna anderhalf miljard dollar

23

PARAMARIBO, 6 dec – Surinamers houden bijna anderhalf miljard dollar vast op bankrekeningen in Suriname. Hoewel het land met een scrhijnend tekort zit aan dollars door een steeds groeiende vraag, peinst niemand erover zijn dollars om te zetten. In het buitenland zit nog meer vast. Volgens schattingen moet er ongeveer drie miljard dollar van Surinamers weggelegd zijn op buitenlandse rekeningen.

Dat de mensen hun geld niet voor economische activiteiten in Suriname vrijgeven, heeft vooral met wantrouwen te maken. “Ik denk dat het spaarzame mensen zijn, die op de valutamarkt uit de voeten komen. Het is een hele verdienste dat het allemaal in de samenleving kan worden gebracht”, zegt ex-bankdirecteur Anne Harmsma.

Om de mensen te overtuigen, zou de overheid vooral meer haar best moeten doen. Maatregelen om het werken, handelen en berekenen in dollars te ontmoedigen, kunnen juist averechts uitpakken. Dat er nog zoveel geld zit bij lokale banken is een uiting van vertrouwen in het eigen bankwezen. Dat is positief. “Suriname draait voor een groot deel vanwege de valuta op bankrekeningen van particulieren”, aldus Harmsma.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Als dit correct is zegt het veel over het vertrouwen in Bouterse en co van de mensen die er financieel toe doen.

  Er zitten ongetwijfeld ook mensen van de eigen achterban die hun geld liever in valuta laten staan dan er iets mee te ondernemen.


  Maak melding

 2. meneer anth. caram,, met alle respect,,, zelf een ezel , varken, kuiken weet dat elke vorm van lening die door welke regering dan ook wordt genomen pas later in de diepe toekomst betaald gaat worden..

  onder tussen zijn de mensen die dat nu doen lang en breed heen gegaan , met achterlating van allerlei schulden dan wel rotzooi van die dan leeft , die dan zorgt..

  één ding is gelukkig, dat je niks mee neemt naar het hier na maals..


  Maak melding

 3. Na dit bericht gelezen te hebben, maken de hersencellen van Bouta en Brampie overuren om een manier te bedenken hoe met hun poten aan al dat geld te komen. Surinamers nu hebben jullie nog de kans je zuurverdiende deviezen weg te sluisen naar een veilige rekening in het buitenland, als jullie langer wachten is het straks te laat omdat er een wisselplicht komt en je verplicht wordt je deviezen om te zetten in SRD’s tegen een door adviseur Brampie bepaalde koers. .


  Maak melding

 4. Je moet toch gestoord zijn, om je dollars hier om te gaan zetten in srd, zelfs dat geboefte uit Ndp Abrahams en consorten die zoveel miljoenen Amerikaanse dollars gestolen hebben van dit volk,laten hun gestolen dollars lekker op de buitenlandse rekening staan.


  Maak melding

 5. Geld ergens investeren doe je pas als je garanties hebt, dat het niet in een bodemloze put verdwijnt en er mogelijkheden zijn dat je het terug gaat verdienen en zelf winst gaat maken.

  Suriname biedt wel uitdagingen, maar de garantie onder een dictatuur, die een beleid voert om zichzelf en gezin en enkele rovers om hem heen te verrijken, mensenrechten geen garantie zijn, enz, schrikt inversteerders e/o zelf Suri, SuriNeds, ea af om met hun hardverdiende geld, die ze jaren hebben opgebouwd zo gemakkelijk voor hun neus en gezicht te zien verdampen.

  Er zal pas ontwikkeling komen in Suriname en de mogelijkheden die het land biedt als er, oa:
  – er een regering komt van technocraten die op de juiste stoel zitten en de juiste plannen maken, kort-(middel)lange termijn, ook om de schulden weg te werken
  – Scholing op HBO-universiteitsniveau gericht op de natuurlijke producten van het land, in de landbouw, visserij, toerisme, houtverwerking tot eindproducten, enz, Ook goede infrastructuur op de luchthaven, Nieuwe Haven, opslag en distributie, kwaliteitsbewaking, enz; energiekn omlaag d.mv. duurzame energie.

  Kostom er zal veel moeten gebeuren om het geloof in eigen kunnen en vertrouwen bij alle Surinamers, inversteerders in Suriname te hebben en te krijgen.

  Goed bestuur, democratisch rechtsstaat.

  Triest dat Suriname nu in diepe duisternis verkeert.
  Hoe zou dat toch komen en sinds wanneer? Wie zijn hiervoor verantwoordelijk en hoe vergaat het velen van hen?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. De paarse verderver en zijn roofzuchtige trawanten zijn sinds 1980 de veroorzakers van geestelijk en moreel verval. Onrechtvaardige leiders hebben zich sinds 1980 stinkend corrupt verrijkt. Als men een onderzoek zou doen wie allemaal vreemde valuta hebben op buitenlandse banken, dan zal blijken dat 80% grote bedragen staan op rekeningen van de paarse verderver en zijn hebzuchtige, geldzuchtige corrupte roofzuchtige trawanten. Het roven en stelen gaat door onder het mom van leningen. Wo ka. Die oerdomme debiele dwaze paarse idioten die stemden in 2010 en 2015 zijn te beklagen. Zij stemden oerdom paars duivels beneveld als bezetenen op de nationale dedesma partij en haar lijder, de vloek des land. Baas e poeroe ka gi volk en eigen oerdomme aanhangers. Wat een lafhartig van geest, oerdom paars volk. Terecht een bende paarse imbecielen die ndper’s, die al deze paarse bittere vruchten verdienen. Na moro dong mpp volk op de wereld. Moordenaars, bij verstek veroordeelde drugsbonzen, mensenrechtenschenders en staatskas bankrovers wilden ze als leider. Nu hen laat lijden verworden ze ook moordenaar, drugshandelaar, rover en alles wat paars misdadig, crimineel verdorven is. Kondre klarie.


  Maak melding

 7. De Surinamers zitten op miljarden vandaar dat ze maar SRD 100,00 ontvangen om hun kerst te mogen vieren.

  Een stukje tekst en lees maar hoeveel deze schurken gaan ontvangen om kerst te mogen gaan vieren::::::

  ==Oppositie tegen toe-eigenen geld regering voor Kerst
  06 Dec, 14:26

  Assembleeleden van de VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE willen dat de regering het besluit terugdraait om de president, vicepresident en ministers bedragen toe te kennen in verband met de viering van Kerst. Zij hebben er geen moeite mee dat ambtenaren SRD 100 belastingvrij zullen ontvangen.

  Uit de missive blijkt verder dat voor de viering van Kerst 2016;

  – de ministers samen een bedrag van SRD 850.000 mogen ontvangen.
  – de vicepresident een bedrag van SRD 75.000 mag ontvangen
  – de president een bedrag van SRD 125.000 mag ontvangen.


  Maak melding

 8. Kakel niet als een kip zonder kop!! Ga eerst op onderzoek naar wat de boef en zijn boefjeetjes al hun gelden hebben staan en hoeveel en in welk valuta en als kan, ook in welk land!!!

  Ik raad een ieder in SU aan. Een ieder wier veel SRD’s hebben, gewoon investeren in Onroerende zaken zoals gronden!!!!


  Maak melding

 9. Ben 100% er zeker van dat he hier gaat om de ndp ministers en ex ndp ministers.Laten wij niet voor de gek gehouden worden.Wij de doorsnee burger ontvangen surinaamse dollar en geen amerikaanse dollar als loon ,
  En voor ons surinaamse dollar moeten wij eerst staken om die in ontvangst te nemen.


  Maak melding

 10. Waarom moeten Surinamers vreemde valuta gaan investeren in onroerende zaken, oa domeingronden? Zie waar het geld terecht komt. Ik noem dit geen ontwikkeling of vooruitgang, maar meer misbruik of zelf nog sterker oplichterij.

  Suriname is groot en iedere Surinamer waar ook ter wereld of hun nakomelingen zou minimaal 1 ha domeingrond gratis moeten krijgen.

  De domeingronden kunnen en mogen niet aan een paar politieke vrienden van welke coalitie dan ook gegeven worden, die deze voor veel valuta gaan verkopen aan Surinamers/Surined.

  Er moet een wet in Suriname in de grondwet van de republiek Suriname komen, waarin kort en krachtig in één zin van 17 woorden staat, dat iedere Surinamer/SuriNed of nakomelingen recht heeft op 1 ha domeingrond en toelichting ervan, kaart, ligging, aangemeld is in het register bij domeingrond en de bezitter ervan. Ook dat deze gronden niet mogen worden verkocht en of mee gespeculeerd mag worden. Als dat gebeurt wat de straf(fen) ervan zijn/is.

  Geen enkele politieke partij heeft het recht om tijdens zijn regeringsperiode politieke tegenstaanders geen domeingrond krijgen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. Ik betwijfel of deze cijfers wel kloppen. Nergens is een onderbouwing hiervan gegeven. Ook is geen gezaghebbende instelling genoemd die deze informatie bevestigd. Ik denk daarom dat het een strategie van Bouterse is om de domme massa op te hitsen en hun te laten geloven dat er ingegrepen moet worden omdat het arme volk uitgebuit wordt.Zijn Guru Maduro van Venezuela is dagelijks bezig met soortgelijke verwarrende berichten.


  Maak melding

 12. Ndper’s en lijder zijn een grote nationale schade en schande voor land en antipaars volk. Men is nu gewaarschuwd met dit onderzoek. Vroeg of laat komen baas en Boefdraad met een decreet, verbod op het bezitten van vreemde valuta, op de bank, in de kluis. Wacht maar af. Deze paars duivelse mensen zijn van alles in staat. Straks komen ze mooi vertellen, is we ga beslag leggen op deze valuta vo nationale belange en staatsveiligheid en vo waarde van de srd., om vo onze arme berooide paars beroofde Suribabwaande paria’s te zorgen, is om hun gratis ete, drinke en paarse pop van baas te geve. Wo ka. Men was gewaarschuwd door Vene, stem niet op de nationale DIEVEN partij. Men wordt gewaarschud, no lobi joe valuta na bangie dja, na soso roof Bankboef en baas e go doe. Na soso waardeloze srd wo tjiesie in de plaats. Wedden, geloof het of niet, met onberechte musdadiger en criminelen aan de macht dankzij oerdom tot op het bot, paarse debielen is alles mogelijk. Wao ka


  Maak melding

 13. off topic :

  Een andere BOEF, EDMUND MUNTSLAG, de rechterhand van DINO B is in de USA veroordeeld voor zijn aandeel in de Criminele activiteiten van zijn Baas, tot een gevangenisstraf van 11 JAAR en 3 maanden !

  Hij kan een USA-CEL gaan delen met meneer DINO, het zeer bekwame HOOFD van de CTU, onze contra-terreur-eenheid !

  PS : Een deel van de zinloos VERMOORDE Surinaamse staatsburgers wordi deze maand wederom herdacht !

  De NDP-GESCHIEDSVERVALSING is gedoemd te MISLUKKEN !


  Maak melding

 14. Zelfs een uk die gehoorzaam is verdiend meer respect dan die paarse mpp criminele presidentiele lijder, zijn corrupte roverheid en al die dom tot op hun botten, oerdomme debiele paars domme aanhangers. Het oerdomste volk van de wereld. wie deze paarse lijder verafgoden en aanbidden zijn te vergelijken met hersenloze zombies. Zelfs 1 uno, wang, one wc worm is avn nature triljarden malen slimmer dan al die mpp paarse aanbidders van de paarse moordenaar, baas der misdadiger wiens zonen zijn verworden, misdadiger, alsook vele oerdomme aanhangers en paars domme na dedesma partij sympathisaten. Ndp en lijder is de vloek van verworden misdaadstaat Suribabwe. Wo ka.


  Maak melding

 15. Komend jaar gaan baas en Boefdraad jacht maken op deze buitenlanse valuta. Men is gewaarschuwd. Srd verwordt net als in Zimbabwe……………1, ono, one, wang amerkan dalla sa kost………….1.000.000 srd. Wo ka.


  Maak melding

 16. In het gunste geval is het gepaarkeerde ondernemers kapitaal. Men wacht op betere tijden om weer te investeren.

  In het ongunstige geval de paarse boeven willen een greep doen in US dollars en Euros bij te verplichten valuta om te zetten in srd dollars.

  Als dat gebeurt dat blijven de Surie apathaties en verdedigen zij hun zuur verdiende geld niet.


  Maak melding

 17. Je zal wel gek zijn om je geld te investeren in een land waarvan de president van zware misdrijven wordt verdacht en hij zichzelf bij voorbaat amnestie heeft verleend en als klap op de vuurpijl zeggen zijn ministers, niet bij wijze van grap aan de borreltafel, maar bloedserieus, dat ze eigenhandig verdachten willen doodschieten en castreren. Als ministers met het grootste gemak, zonder dat ze tot de orde geroepen worden, kunnen verkondigen dat je als verdachte vermoord of gecastreerd moet worden, hoe moeilijk moet het dan voor hen zijn om te zeggen dat je als burger met buitenlandse valuta op je bankrekening een staatsgevaarlijke misdadiger bent, waarvan de valuta, om het vaderland te redden, geconfisqueerd mag worden.


  Maak melding

 18. Jullie erkennen niet dat ik mijn leven heb gebeterd. Ik heb na de GEBEURTENISSEN, geen Ongewapende BURGERS meer Op De Vlucht Doodgeschoten !

  Ik zoek nu alleen nog maar wat familiekapitaal voor mijn kinderen en kleinkinderen, JULLIE BUITENLANDSE VALUTA bieden uitkomst !!!!!

  PS : Ik weet dat DE MENS sterfelijk is !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.