Gronddispuut Surinaamse luchthaven suddert voort

12

PARAMARIBO, 6 dec – Het dispuut over land nabij de Johan Adolf Pengel luchthaven blijft voortsudderen. Onderhandelingen tussen de Inheemse van omliggende gemeenschappen en het luchthavenmanagement hebben niets opgeleverd. De Inheemsen houden vast aan hun standpunt.

Het gaat om land waar ze al generaties wonen. Overigens wijken ook het management en de regering geen millimeter. “Het gaat alleen om ons woongebied en er wordt geen rekening gehouden met onze economische zone, waar de mensen vissen en planten”, zegt Inheems leider Patrick Mande tegenover de Ware Tijd. Eerder is een stuk land naast de luchthaven afgestaan. Het betreft ruim achthonderd hectare, dat volgens de Inheemsen hen toebehoort.

De regering weigert botweg de landuitgifte in te trekken. De Inheemsen hadden dat geëist bij de onderhandelingen. Ze maken zich bezorgd over de toekomst van huin gemeenschappen. “Er zal geen ruimte zijn voor uitbreiding. Hoe zullen onze kinderen doen als ze later een stuk land willen om er te wonen”, aldus Mande. Eerder dit jaar liep het al uit de hand. De Inheemsen blokkeerden de weg naar de luchthaven om hun eisen bij te zetten.

Bekijk ook:

12 REACTIES

 1. Hakken in het zand regering en stelen stelen stelen,hgeef het land terug wat jullie kopstukken je zelf hebben toegeëigend.
  Wat moet je met het land bij de luchthaven .uitbreiden hoeft niet wand het zal de komende 10 jaar geen storm lopen.
  Het zou u de regering sieren als u een keer toe geeft


  Maak melding

 2. Deze mpp paarse roverheid olv van de paarse verderver zal vele oerdomme aanhangers letterlijk en figuurlijk de paarse verdoemenis in brengen. Velen stemden op ndp en zijn of worden de ka. Alleen hun lijder, paarse rovende elite gangsters in smokings worden rijk, dankzij al die oerdomme ndpers het oerdomste volk op deze wereld die stemden voor het paarse onrecht. Wo ka


  Maak melding

 3. als het aan mij ligt, ben ik een grote voorstander,, dat er een buitenlandse rechtbank in sme komt om recht te spreken.. voor de komende 5 jaren..

  dan zijn alle zaken die nu lopende zijn door een onafhankelijk recht bank goed afgehandeld, die dan oprecht eerlijk zijn..

  want wees nou eerlijk,,, onze rechters bakken en geen bal van,, alles wordt onderste boven gegooid genegeerd verduisterd..
  deze gasten durven er niks van te maken, algemeen bekend..

  laat maar voor eens en altijd recht gesproken worden in ons land door onpartijdige mensen die geen enkel belang hebben of uit vrees moeten leven..

  ook goed voor het jeugd, de toekomst die het straks zal overnemen..


  Maak melding

 4. Waarvoor hebben wij een parlement nodig als de regering alles aan zijn laars lapt.
  Water wordt voor 40 jaar weggegeven (zeker tjoekoes)
  Gronden worden op ondemocratische manier legaal onteigend.
  Wit Santie en Hollandse kamp en als die Indianen protesteren worden ze met geweld door de ME uit hun huizen gesleurd.
  De omvang van de schuld van Suriname is een zeer groot rekenprobleem. De DNA keek raar op toen er en schuld van 50 miljoen US$ uit de lucht kwam vallen.
  Het kredietplafond is reeds lang overschreden.
  Begrotingstekort rijst de pas uit. UDtgaven zijn veel hoger dan de inkomsten.
  De DNA, onze volksvertegenwoordiging wordt structureel genegeerd.
  Conclusie: stuur de DNA naar huis en maak er een dictatuur van.
  Levert ook een ennorme besparing aan salarissen op .


  Maak melding

 5. @Kareltje

  “De inheemsen krijgen het gratis…Dat klopt m.i. niet.”

  Het is ook niet waar dat ze de grond krijgen. Het gaat om gemeenschaps grond en geen persoonlijk bezit.

  Ik raad u aan te verdiepen in de cultuur van inheemse volkeren voor dat u persoonlijk bezit (stedelijke gebieden of landen met goed georganiseerde eigendomsregistratie zoals het Nederlandse kadaster).

  In Suriname heb je 3 soorten grond.
  1 >> Eigendom resp. erfpacht of grondhuur in de stedelijke verkavelde gebieden.
  2 >> Onverdeelde boedels waaronder veel voormalige plantages vallen (veel onduidelijkheid over wie deel uit maken van de boedel.
  3 >> Inheemse gebieden waar de gemeenschap volgens het natuurrecht en de eigen volks/stam regels in gemeenschap bepaald hoe de grond gebruikt wordt om te leven. Hier onder vallen Jaagt gebieden, kostgrondjes, woongebieden en natuur.

  Het vonnis omtrent de Samakka van het Inter Amerikaanse hof voor de rechten van de Mens heeft het laatste heel duidelijk gemaakt.
  Helaas willen veel Surinamers het verschil niet begrijpen en maker ze er een zooitje van. Als men het verschil gaat inzien kam men elkaar begrijpen en is er heel wat minder ellende.


  Maak melding

 6. Deze inheemsen blokkeren de economische toekomst van de luchthaven. Hoe bekrompen kan men denken en zijn
  Alle inheemsen in een straal van 15 km vanaf de luchthaven opdonderen.

  Tjer.


  Maak melding

 7. De betrokken actievoerders die door kwaadwillige elementen van het Front worden aangestuurd hebben geen enkele rechtsgrond om hun claim te rechtvaardigen. Als zij kunnen aantonen dat zij titelhouders van de gronden zijn hebben ze een sterk punt.


  Maak melding

 8. Een vraagje.. wie waren er nu eerder in Suriname? Ik dacht De Inheemsen hoor, zij hebben al veel te veel prijs moeten geven door goedgelovigheid maar nu zijn deze mensen ook goed geinformeerd over hun rechten dus….is het niet meer dan billijk dat zij voor zichzelf opkomen.
  Het argument dat zij de economie blokkeren is een belachelijk gezegde daar moet je voor in de asamblee wezen daar zitten de boosdoeners en niet de mensen van Matta e.d


  Maak melding

 9. @RobG

  lees aub de vonnissen van het Inter Amerikaans hof voor de rechten van de Mens in de zaak Saramaka volk versus Suriname d.d. 29.11.2007 en 12.08.2008
  Daarin wordt duidelijk uit vastgelegd wat de rechten zijn van inheemse volkeren in hun aanspraak op hun leefgebied.

  Dat gaat niet op basis van private eigendomstitels maar omvat een collectief recht.

  Weer hangt u een en ander op aan kwaadwillende elementen met een front achtergrond. De Front regering heeft deze zaak verloren en is begonnen de uitsprak uit te voeren.
  U ziet helaas achter elk beroep op recht een front-spook. Wellicht dat u eens in therapie moet gaan zodat u uw angsten onder ogen kunt gaan zien.


  Maak melding

 10. als ik de regering was,, zou ik direct het hele vliegveld verplaatsen naar Commewijne en zanderij laten voor wat het is..

  probleem opgelost, laat die inheemsen in hun prakie zitten..
  verder geen gelul..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.