Pertjajah Luhur: Surinamers moeten elkaar blijven helpen

15

PARAMARIBO, 5 dec – De overtuiging van ‘samen vooruit’, omdat vele handen licht werk maken, is een gouden gezegde dat nog altijd inherent is aan de Gotong Rojong-gedachte, welke de basis is van Pertjajah Luhur, PL. Dit stelt de partij van Paul Somohardjo bij haar achttienjarig bestaan.

PL is weliswaar voorstander van een prestatiemaatschappij. “Deze moet in balans zijn met de sociale verantwoordelijkheid naar het volk toe. Die sociale verantwoordelijkheid is een onlosmakelijk deel van de politieke partij. Haar leden en sympathisanten zijn zich er terdege van bewust dat elkaar helpen, waar mogelijk, een belangrijk onderdeel is van de partijvisie, maar ook van het leven zelf”, stelt PL.

Het accent is sinds de oprichting gelegd op ‘sociale kracht’. Dat heeft de partij ook overeind gehouden. “Ondanks het verraad, ondanks de telefooncoup, ondanks de kapitaalcoup, de parlementaire coup en de huidige precaire situatie staat de PL nog recht overeind en heeft ze haar bestaansrecht bewezen.” De partij staat open voor een ieder, ongeacht zijn of haar etnische afkomst of geloofsovertuiging.

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. De PL heeft de Javaanse ID in de Surinaamse samenleving helpen behouden. In een multi-ethnische samenleving is opgaan in nationale mainstream belangrijk. Academici en andere geschoolden van Javaanse afkomst zijn te vinden in overheidsorganen en prive instituten. Javaanse politici zijn in alle grote partijen te vinden. Ondernemers zijn er ook. De PL heeft zijn bijdrage geleverd naast zijn voorlopers en huidige concurenten.

  Aan de andere kant is het behouden van de identiteit ook belangrijk. Zoals het spreken van het Javaanse Taal, Javaanse keuken, principes als de Gotong Rojong en Tarikaan voor kapitaal creatie, dragen van ethnische klederdracht om een paar voorbeelden te noemen in deze categorie.

  De PL en de andere Javaanse partijen hebben hun bijdragen geleverd. Ook de Indonesische partij met name de PBIS en PERWANI special in het verleden. Zij hebben tot de integratie van de Javanen in de mainstream van Suriname geleid.

  Ik wens de PL nog veel success toe in het begeleiden van de Javaanse Surinamers. De jongere generatie noden zijn heel anders dan de generatie geboren in Java.


  Maak melding

 2. Mooie woorden in een kerngedachte met een nutteloze uitgangspositie. Zeg liever dat.
  javanen hebben over het algemeen een labiele en een
  Onstandvastige instelling. Dus gemakkelijk in een dwaal spoor te zetten of om te praten. In surinaamse term, licht hoofdigen….


  Maak melding

 3. De javanen in diaspora overal in de wereld hebben het goed. Ze hebben genoeg voedsel uit indonesia meegenomen waarmee ze gewoon gemakkelijk in een vreemdland kunnen integreren en bijdragen leveren. Ze willen vooruit gaan door hun handen laten wapperen en niet op de hoek staan. En de toekomst van de javanen in Su is rooskleurig, want hier is behoefde aan voedsel en vlijt en de javanen kunnen daarop goed inspelen. Daarom wonen er weinig javanen te santo boma. Het gaat goed met de javanen in Su , want ze hebben hun eigen voedsel en vlijt en ze zijn een autonoom volk die niet wachten op anderen voor hulp;


  Maak melding

 4. Wat ook inherent is aan deze gedachten is dat je geen kinderen mag misbruiken en niet corrupt zijn.
  Mr. PEDO neem je sociale verantwoordelijkheid en help de armen. Doneer een deel van je onrechtmatig verdiende geld.

  Jullie allemaal in de politiek zijn verziekt door macht en hebzucht.
  Jullie verdienen maar 1 ding en dat is de DOODSTRAF!


  Maak melding

 5. Jawel meneer Somohardjo het probleem van SU is niet de Javaan, Chinees en of Hindoestaan (zeg maar de Aziaten) maar het probleem van SU zijn de Creolen (zeg maar Afrikaanse nakomelingen) die totaal niet weten hoe een land bestuurd moet worden maar wel alle macht bij zich houden. Het zijn machtswellustige en een Creool zal NOOIT op een andere partij dat gedomineerd wordt door een andere etniciteit. Daarom komt SU nooit vooruit ondanks dat het al 41 jaar onafhankelijk is. Nog steeds houdt de SU zijn handen op.


  Maak melding

 6. Somohardjo: “Ondanks het verraad, ondanks de telefooncoup, ondanks de kapitaalcoup, de parlementaire coup en de huidige precaire situatie staat de PL nog recht overeind en heeft ze haar bestaansrecht bewezen.”

  Somo, jij vuile tyekre tyekre speler, overloper en verrader, je vergeet de ‘mi kan dede dyi Bouta coup’ te vermelden, dat Chitan en Sapoen je nu een koekje van eigen deeg bakken, heb je aan jezelf te danken, de leerlingen overtreffen namelijk hun meester. Dat de PL nog recht overeind staat komt niet omdat de PL zo geweldig is, het komt omdat het PL stemvee net als het NDP stemvee, wat er ook gebeurd, op waardeloze figuren als jij en Bouterse blijven stemmen. Daarom en alleen daarom staan jullie criminele organisaties nog recht overeind, maar het land Suriname is intussen op sterven na dood.


  Maak melding

 7. U heeft het heel goed gezien meneer Salsa. De economie is totaal in handen van aziaten. Gebieden in Su waar aziaten wonen zijn pracht , orde en rust gebieden. Het bewijs is er. Want de viering van 41 onafhankelijkheid zou in Albina gebeuren maar ivm gebrek aan geld, voedsel en veiligheid heeft de viering in de hoofdstad van de javanen Tamareddjo, commewijne , plaats gevonden, want hier is alles.nl; voedsel, mooie omgeving , infrastruktuur, cultuur, natuur, culinair en ook mooie lieve aziaten Ha ha ha. Neem me niet kwalijk meneer Salsa. Het komt goed in Su. De chinesen , hindoestanen, javanen, boeroes, indo, libanezen, turken en de joden doen hun best met hard werken en ook met vallen en opstaan voor een beter switie Sranang


  Maak melding

 8. Goed zo Somo ,jij probeert het tenminste terwijl anderen de misere aanvaarden als te zijn hun lot.Ze zijn te moe of te bang om te vechten voor hun eigen belang en als anderen het proberen hebben zij niks anders dan zinloze commentaren offeren.
  Mijn steun heb je in ieder geval,jij bent 1 van ze die geholpen heeft aan amnestie voor de killer maar je hebt je fout ingezien en wil het corrigeren…go for it.!!
  Dan heb je het surinaams volk,1 dag van geschreeuw en ze geven het op.Zij moeten zwijgen en laat degene die het gevecht voortzetten doorgaan met het gevecht!!


  Maak melding

 9. Je moet eens een keertje naar de Surinaamse post instellingen gaan kijken in NL!!! je wilt het niet geloven, dat de mensen zelfs geen tijd hebben voor een bakje koffie te doen! geen rust ook!! De pakketten die daar komen om te verschepen naar Suriname voor de familieleden!! ongelooflijk!! ik heb vorige week ook tweemaal gedaan aldaar!!

  Dat is pas helpen!! Maar de mensen wier naar toe sturen zijn wel SURNEDS en REDIMUSU’S zoals de SUUS hen noemen/roepen.

  Alvast prettige kerstdagen en eet smakelijk!!
  Het nieuwjaar moet ook buitengewoon zijn, wanneer deze Paul Somohardjo jullie wat extra’s bezorgd!! Alleen zeg ik, praatjes vullen geen gaatjes Somo!!! Geef hen dan wat extra’s!!! nu bedel ik bij jou voor hen!!! Geef dan als je ballen hebt lul!!! Ik! die niks heeft, heeft toch het een en ander gedaan!!

  Surinamers pienaren Somo!!! Nu kan je naam maken!!!!! het is de tijd!!!!

  Hopelijk zijn ze wel dankbaar!!!


  Maak melding

 10. Babak Somohardjo heeft geen bedelkinderen. Bapak Somohardjo kan zelf voedsel produceren en hij heeft genoeg voedsel voor hun kinderen. Voedselpakketten uit Nederland is niet nodig. Iedereen is welkom bij bapak Somohardjo. Er is genoeg bami, nasi, pitjil, lompong , sajoor lodeh en natuurlijk de overheerlijke dawet. Bapak Somohadjo is een echte vader voor iedereen.


  Maak melding

 11. @ moksie metie

  Heel goed en schrander opgemerkt ; want dat is juist het geval, bij mijn Javaanse broeders en zuster !
  Javanen zijn creatief en niet lui ; natuurlijk zijn er uitzonderingen, en Javanen bedelen niet graag.
  Het enigste wat ik niet leuk vind is dat Javanen bescheiden zijn,; vooral de ouwe generatie vaak te onderdanig.
  Maar de rest zijn de Javanen oké, en de gene die wat bereikt hebben kijken vaak neer op de andere soortgenoten !


  Maak melding

 12. @salsa

  Je hebt VOLKOMEN gelijk over de Creolen.
  Dit zeg ik ook al jaren.
  De creolen denken dat zij de enige en echte Surinamers zijn. Ze mogen blij zijn dat de blanken ze uit Afrika naar Su hebben gebracht. Ze zorgen alleen maar voor overlast. Kijk maar naar het straatbeeld in Ned. En Su.
  En als je iets over ze zegt dan voelen ze zich al gediscrimineerd.
  Kijk maar naar die hele zwarte pieten gedoe. Allemaal overdreven.
  Ik heb nog een paar tips voor Sylvana Simons om te protesteren: black friday, kerst feest.
  Sylvana maak je nuttiger door bijvoorbeeld de creolen te motiveren om scholing te volgen.
  Want ze worden nu al ingehaald door alle nieuwkomers. Die gebruiken tenminste hun verstand ipv niet naar school gaan, op hoeken hangen, teener moeder worden etc, etc.

  En het probleem wordt nog groter. Hun broeders de DJOEKA vormen nu de grootste groep in Su.

  Suriname is Afrika in Zuid-Amerika!!!


  Maak melding

 13. Ja hoor Somo kraamt weer leugens uit en draait om de dingen heen.
  ”PL is inherent aan de Gotong Rojong-gedachte” ?
  Dat wil Somo de mensen doen geloven. Allemaal gelogen. En de mensen weten dit ook.
  Maar kiezen ervoor om te zwijgen. De aard van de Javaan ? Zich laten misbruiken door de grootste
  Schreeuwer onder hen. Bang dat hij ze misschien helemaal in de steek laat ? Dat doet hij toch al.
  Somo zit er voor zichzelf. Dus groot salaris en politieke functies.
  Dus parlementsvoorzitter, minister en waar hij het meest naar verlangt is President worden.
  Opeh. Zal nooit gebeuren. Dan gaat hij nog meer machtsmisbruik ten toon spreiden en nog meer
  zichzelf en familie bevoordelen. Denk maar aan het oneigenlijk in bezit nemen van gronden etc etc.
  En als het macht, geld en ego strelerij opleverd dan stemt hij bv voor een illegale amnestiewet om
  Bouterse van misdaden en moorden vrij te pleiten.
  Dezelfde Bouterse die hem in 1981 een kopje kleiner wilde maken. Vergeet Somo dat hij m.b.v. anderen
  toen via Moengo, Frans Guyana naar Nederland heeft kunnen vluchten ?
  Vergeet Somo dat zijn mislukte tegencoupe bv mensen als Rambocus het leven heeft gekost.
  En wat te denken van de misleide meelopers als Jamin en anderen die daardoor klappen en vernederingen hebben ondergaan.
  De PL is van Somo. Wie een andere mening heeft wordt tegengewerkt, belasterd en vervolgens
  eruit gezet (Sapoen). Alleen likkers en ja-knikkers worden geduld.
  Er zijn mensen die vernedering voor lief nemen en een eigen mening voor zich houden omdat ze
  assemblee lid mogen spelen en omdat het ook goed betaald.
  En vaak zijn ze ook beter opgeleid dat Somo maar hebben ze niet de guts om te doen waarvoor zij
  in de assemblee zitten. Namelijk hun kiezers op een eerlijke manier vertegenwoordigen.
  Bij de vhp en de PL moeten de oude boeven plaats maken voor goed opgeleide jongere krachten.
  Maar ben bang dat met het verwisselen van de leiders van dergelijke partijen het jangpatoe, corrupte en
  belazer gedrag niet zal veranderen. Koelie, Jampanesie, Fotohnegre, Marron hebben allemaal boter op het corrupte domme hoofd.
  “De PL staat nog recht overeind en heeft ze haar bestaansrecht bewezen”
  Hoe dan ? Nul centimeter vooruitgang. Een partij van grote nullen die van staats subsidie leeft.
  Somo heeft de Javanen bij de ballen. Zien jullie dat niet ?


  Maak melding

 14. Bapak lekker, de javaanse voedsels zijn zo lekker dat de Suries in deze crisis ook zo stil en zwijgzaam zijn als de javanen. Als je de javaanse voedsel eenmaat proef dan kun je het niet meer zonder. Suries zijn verslaafd aan javaanse voedsel. Daarom is het erg stil rond deze donkere kerst te genieten van lekkere bamie, nasi, saoto, pitjil, teloh. baka bana, bana ship, casave ship , overheerlijke dawet en vooral de sate kambong en enz. De buitenlandse import junkfood kan de javafood niet concureren. Dus een winst voor de javanen in Su. een goede kerst allemaal


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.