Surinaams oliebedrijf ademt ruimer door obligatie

33

PARAMARIBO, 1 dec – De obligatielening van de regering Bouterse komt Staatsolie goed uit. Het bedrijf kan met haar deel van de lening een groot deel van haar schuld bij banken voldoen. Dat scheelt tientallen miljoenen dollars aan rente.

De schulden stonden bij een consortium van banken uit. Het gaat om ruim tweehonderd miljoen dollar per jaar tot 2019. Bij elkaar is dat dus zo’n zeshonderd miljoen dollar. “Dat was een beetje teveel bij de olieprijzen die we nu hebben. Bij de olieprijzen ten tijde van de opname van de lening (tussen de tachtig en negentig dollar per vat, red.) was het geen probleem”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias tegenover ATV.

Door de dalende prijzen verdient het bedrijf ruim driehonderd miljoen dollar minder op jaarbasis. “We zijn gaan praten met de banken, maar die hadden er niet zoveel begrip voor als we hadden gehoopt. Met het afsluiten van de obligatielening en het in één keer terugbetaling van de helft van de schuld, hebben we de lening omgezet in een langetermijnlening”, aldus Elias. De lening moest naar onder meer exploratie en de raffinaderij.

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Wie is in dit land geloofwaardig te noemen. Een ieder komt met zijn eigen versie van het kapitaal, waarmee de raffinaderij is opgebouwd. Het lijkt dat ze nog niet te vreden zijn om dit land leef te roven.


  Maak melding

 2. Alle olieraffinaderijen inde wereld zien hun inkomsten dalen.Dat zijn de regels van de marktwerking.Verder heb ik geen domme uitleg nodig uit de gelederen van het Front.Ik sta open voor verhelderende en creatieve visies.


  Maak melding

 3. Tot 2020 mag de olie prijs laag of zelfs lager worden, is wel te hopen . Dieven mogen geen ruimte krijgen om vermogens van de staat te stelen. En de zogenaamde obligatie houders mogen ook naar de klote lopen.


  Maak melding

 4. De front heeft de koers stabile en op 3.35 gehouden. De ndp kan het niet stabile en lag houden.

  Als ze gaan opscheppen met relax adem halen nu met de lening gesloten is dan word ik wantrouwig. Men denk met de Opec deal dat de olie nu iets boven de 50 usd gaat kosten. De Amerikanen echter zien meer olie pompen te werk worden gesteld en uit ervaring weten ze dat opec landen de tendentie hebben om te chieten. Zo over de 50 usd per vat is nog niet zo zeker.

  Met al de andere leningen inclusief die van de Chinese Bank 355 miljoen gaat het land de afgrond in en betalen onxze kinderen en klein kinderen zich blauw aan de aflossingen.


  Maak melding

 5. Verwarrend! De banken willen hun geld terug, zoals afgesproken. Staatsolie kan dat niet betalen, maar via een nieuwe lening kan men de banken halverwege tegemoetkomen.
  Een nieuwe lening om de oude af te betalen en blijkbaar zijn alle problemen nu opgelost. Heeft men minder schuld? Nee. Betaalt men minder rente? Dat is niet duidelijk, maar ook niet waarschijnlijk. Het voordeel is blijkbaar dat men langer mag doen over het terugbetalen, dus langer in de schulden zit en uiteindelijk meer rente moet betalen.

  Mensen voor de gek houden is niet netjes, maar jezelf voor de gek houden is erg dom.

  De olieprijs is gisteren gestegen dankzij de OPEC overeenkomst, dus wie weet krijgt Staatsolie toch wat meer lucht.


  Maak melding

 6. Robert-a,

  Jij moet je maar meer gaan interesseren voor het wereldnieuws en de internationale ontwikkelingen. Jouw wens dat de olieprijs laag blijft zal niet vervuld worden. M.a.w. jouw primitief ontwikkelde denkvermogens zullen niet gehonoreerd worden.

  Ik heb leesvoer voor jou en alle andere Front-sukkels.Gisteren heeft de OPEC een besluit genomen over een gedeeltelijke bevriezing van de olieproductie. De wereldmarktprijzen voor olie en olieproducten schoten direct omhoog . Deze informatie is je simpele brein vast ontgaan. FOEI TOCH!!!!!

  rt.com/business/368698-opec-reaches-production-cut-deal/


  Maak melding

 7. Een lening om een andere lening af te betalen.
  De lamme leidt de blinde.

  Neen nou de lening voor Telesur;

  een kilometer glasvezel kabel kost incl appataruur 500 usd.
  stel Suriname heeft 100.000 kilometer kabel nodig.
  ik reken 200 usd aan invoer en manuur per/km
  700 x 100.000 = 70 miljoen.
  115 – 70 = 45. Voor wie/wat is deze 45 miljoen bedoelt?
  Nyan Den Pattu


  Maak melding

 8. @RobG
  Ik ben heel breed georiënteerd over de hele wereld. Ja olie en energie maatschappijen zijn afhankelijk van externe financiering daar vertelt u niets nieuws mee.

  Het is echter wel zo dat zodra zij iets starten de financiering direct voor de lange termijn vast gelegd wordt. Kijk maar naar de modus operandie van Single Buoyong Mooring (SBM).
  Het is van het grootste belang dan aan het financieringsplan voor de lange termijn te blijven voldoen om de schulden akkoorden niet te overtreden.

  Bij de start van de renovatie en upgrade van de raffinaderij was er een goed onderbouwd plan waarvoor 50% geleend zou worden en 50% uit cashflow gefinancierd zou worden en het scheme design van Fluor turnkey (out put specs) door Saipem gerealiseerd zou worden. Geen verrassingen.

  Helaas is dat degelijke plan over boord gegooid zodat Staatsolie harder geplunderd kon worden. Het gevolg was minder tot geen investeringen uit Cashflow en meer kort lenen. Door het laatste wordt worden prijsschommelingen gevaarlijk. In april / mei 2015 werd dat duidelijk toen de af te lossen obligatie lening a 7,75% van $ 50.000.000 niet afgelost kon worden en door gerold en verdubbeld werd.

  Wederom RobG de wereld hangt van de financieringsdeals aan elkaar echter om goede financiering te kunnen regelen moet men zich wel aan de regels en het plan houden. Staatsolie is door het leg halen van de kassa door de aandeelhouder in een deplorabele staat gemanoeuvreerd door staatsrovers.


  Maak melding

 9. Ik blijf het maar raar vinden dat er menen zijn die de bevolking van Suriname niets gunnen.
  Je kan het oneens zijn met het beleid op bepaalde punten, maar dat staat wat mij betreft los van de bevolking. Of ze op
  Bouterse gestemd hebben of niet
  Wees toch blij als er maatregelen worden genomen om het tij te keren als het slecht gaat. Corruptie, dat van alle tijden is, of niet.
  Wat dat betreft is de omzetting van bancaire geldlening naar obligatielening een goede zet. Althans voor zover ik het nú kan zien. Immers slechts een artikel en slechts één persoon
  die aan het woord is gekomen.
  Wat dat betreft was ik verheugd gisteren te lezen en te horen dat de OPEC inclusief Rusland een akkoord hebben gesloten over de maximale productie. De benzine prijs en de gasprijs zal nu wel omhoog gaan in Nederland. Maar de koers van het aandeel Koninklijke Olie gaat ook omhoog.
  Mooi!
  Ik had wel een nog lagere dagproductie verwacht.


  Maak melding

 10. RobG

  De olie prijzen schotten omhoog. Echter 1 zwaluw maakt nog geen zomer.
  U zou ook moeten weten Sarmakkacrude heeft gezien haar eigenschappen heel wat minder waard is dan Brent of West Texas light.

  U oogst de huid van de Beer weer voor dat die geschotten is.
  Staatsolie heeft heel veel van haar vermogen zien verdampen door idiote overheids ingrepen en heeft prijs verhoging meer dan nodig.

  Indien u het wereld nieuws volgt zult u ook zien hoe de verduurzaming en de circulaire economie op gang begint te komen en de Carbon sector pijn gaat doen.
  Suriname met haar 16.000 barrels/dag en een voorraad van een jaar of 10 speelt geen enkele rol in dat gebeuren. Suriname mag blij zijn zo min mogelijk energie te moeten importeren.


  Maak melding

 11. Jojo,
  Het klopt dat de prijsstijging niet direct betekent dat alle problemen mbt staatsolie zijn opgelost. Daarvoor is er teveel gegraaid. Begin dit jaar of misschien was het vorig jaar werd er nog dividend uitgekeerd. De grootste grap noemde ik dat nog.
  Bovendien is het nog de vraag of de landen die dit akkoord hebben afgesloten zich aan hun afspraak zullen houden, ook is het zo dat Su inderdaad een heel kleine rol speelt.
  Maar, de CEO van Koninklijke Olie (Ben van Beurden?) zei dat, ondanks alle alternatieven , hij er van overtuigd was dat olie een belangrijke rol zal blijven spelen. Hij motiveerde dit door te wijzen op een toename van de bevolking met name in armere landen waar vooralsnog alleen olie beschikbaar is.


  Maak melding

 12. Het bedrijf kan met haar deel van de lening een groot deel van haar schuld bij banken voldoen. Dat scheelt tientallen miljoenen dollars aan rente.

  Waarheid als een koe dat de betaalde rente afneemt.
  Alleen is niet alleen de rente afgenomen maar ook de schuld aan de banken, maar daartegenover is zijn de schuldeisers (de banken) alleen in naam verandert (overheid).
  Staatsolie als 1 bedrijf betaald minder rente terwijl de overheid de rente betaald over het geld dat zij beschikbaar heeft gesteld aan Staatsolie en dit rentebedrag wordt opgebracht door het volk.
  Ja hoe meer mensen bijdragen hoe minder het is per “kop”.


  Maak melding

 13. Pico,
  Olie zal blijven zolang de multinationals elkaar niet naar het leven staan.
  De grote oliebedrijven en de olie producerende landen hebben allemaal baat bij dat er geen nieuwe vinding komt van motoren die niet op olie draaien maar bijvoorbeeld waterstof of welk ander “brandstof” dan ook.
  Trouwens zowel de Shell als PostNL doen het goed op de beurs.


  Maak melding

 14. RobG, Robert-a spreekt slechts de wens uit dat de olieprijs tot 2020 laag blijft, omdat anders de extra inkomsten toch maar door de NDP bende gestolen zullen worden. Of jij, Bouterse, Front-sukkels, paarse ezels of Robert-a nu superdom of superintelligent zijn, heeft totaal geen invloed op de prijs van olie op de wereldmarkt.


  Maak melding

 15. Jojo, duurzame energie is in opkomst maar deze vorm van energie zal de komende 10 tot 30 jaren, de fossiele brandstoffen niet helemaal kunnen vervangen. Ook Shell blijft investeren in deze sector omdat zij een visie hebben m.b.t. de toekomst en ze willen tevens niet voor verassingen komen te staan. Daarnaast heb je Donald Trump in de VS. De VS is de grootste energieverbruiker ter wereld en ik zie ze daar nog niet massaal overstappen op de alternatieve energiebronnen. Gij moet ook rekening houden met de derde wereldlanden. Deze landen zijn nog niet zover om massaal over te gaan op duurzame energie. De infrastructuur voor het gebruik van deze vormen van energie moet in deze landen ontwikkeld worden en dat kost ook heel veel geld. Alleen de rijke landen kunnen zich deze luxe permitteren.


  Maak melding

 16. @Franchepane, wat je schrijft over @Robert-a heb ik ook zo begrepen en hij heeft gelijk in.
  De goudprijzen zijn nu ook aan het dalen en dit mag ook tot 2020 dalen.
  De NDP heeft zich rijk gemaakt en groot geleefd en zie nu die ellende.

  Ik vraag mijn af wanneer Suriname een 2 Dubai zal worden


  Maak melding

 17. @Jojo, als mensen geen inlevingsvermogen hebben en vast geroest zitten in hun denkwijzen zal het altijd een probleem zijn om zo iemand op andere gedachten te brengen.

  Ook zijn er mensen die in hun achter hoofd hebben dat zij de besten zijn, deze mensen zullen altijd er boven willen uitsteken. Dit noemt men arrogantie. Je zult altijd problemen krijgen met zulke mensen.

  Ik heb ergens wat gelezen en toen kwam dit even in mijn op.


  Maak melding

 18. een dom volk kan je van alles wijs maken . als je maar zo af en toe wat kluifjes toe werpt en wat muziek laat horen dan zijn ze gauw tevreden .
  Venezuela grote olie producent is ook naar de klote . inflatie van 720% .grote armoede en criminaliteit .

  Su gaat ook naar de klote of is al naar de klote . de nieuwe generaties gaan met hun verdiencapaciteit nimmer de schulden kunnen terug betalen ,ook als er nog tegen die tijd nog olie en goud is want sommigen in Su denken dat deze delfstoffen groeien . men gaat ook zoetwater exporteren terwijl er sommigen geen druppel uit de kraan krijgen en SWM te kennen heeft gegeven dat de bronnen opraken . wat een klote zooi . dit is de balans na 41 jaar srefidensie .Castro is al gone .heel binnenkort zullen er meer volgen en dan breekt de chaos los want men zal erachter komen dat Su tot in zijn oren in de schulden zit en in buitenlandse handen komt . but then is to late .


  Maak melding

 19. De banken gaan dan bouta zijn schulden gemaakt aflossen aan het IMF,aan China aan de hele wereld,
  ZO is er reden tot feestvieren?!
  Nee, helemaal niet het streven is niet om Suriname verder te ontwikkelen ,nee zoveel moeite wordt gedaan om de miljarden aan schulden proberen af te lossen voor meneertje A NO MIE..,echt een 1000 jaren plan.


  Maak melding

 20. Vroeg of laat wordt dit bedrijf verkocht aan de Chinezen. De paarse roverheid olv van de grootste rover in dit land zal daarvoor zorgen, tiki joe ai lokoe. In 2010 en 2015 sma beng waarskow deng mpp oerdomme paarse debielen foe no stem tapoe ndp didibri. Neks no fout, anno 2016 blijven hun ogen en oren geloten en eten en drinken ze dagelijks baas en corrupte roverheid hun paarse schijt en pis vol kommer en megaschulden sa deng dong paars sma sa musu pai. Wahahahaha het domste volk van de wereld.


  Maak melding

 21. @RobG

  “Gij moet ook rekening houden met de derde wereldlanden. Deze landen zijn nog niet zover om massaal over te gaan op duurzame energie. ”

  Beste RobG u vergist zich weer enorm. Heel veel van deze landen slaan een paar ontwikkelingsstadia over.

  Ze zijn van rooksignalen en jungle drum in 1 keer door gegaan naar Nokia en Smartphone. Bij wijze van spreken checkt de Masai nu op zijn Cell of hij z’n gieten 100 km naar het noorden, zuiden, oosten of het westen moet laten lopen voor de beste prijs.
  Zo gaan ze ook in een keer van houtskool naar zonnecellen en kleinschalige opwekking omdat zij niet op Amerika gericht zijn maar op wat zij zelf kunnen.

  Beste RobG u kijkt alleen maar naar de Westerse standaarden en generieke informatie en mist wat er zich onder uw neus afspeelt.


  Maak melding

 22. @ RobG … je probeert voortdurend … deskundig en geloofwaardig over te komen … het zal je niet lukken … nobody believes you …. ! Schrijf je liever in op de OPEN UNIVERSITEIT … met dank aan de heer van Bommel.


  Maak melding

 23. Een verhelderende en creatieve visie, je kan niet de hele economie van Suriname ophangen aan de prijs van olie en goud. Dit zijn zgn. commodity goederen waarvan de prijs sterk afhankelijk is van vraag en aanbod op de wereld. Je kan niet zonder meer een kostprijs berekening maken omdat je veelal gebonden bent aan een wereld marktprijs. Wat in zoverre dus betekend dat je op een bepaald moment, afhankelijk van de marktprijs, een veel te hoge kostprijs hebt en dus verliezen gaat maken. Kijk maar naar Venezuela, een grote olie producerend land…vandaag de dag een hele gore puinhoop.

  Het is voor de Surinaamse economie ontzettend belangrijk de productie van goederen en diensten zoveel mogelijk te differentiëren. Alleen dan kan Suriname uit die gore shit komen waar deze pleuris regering het Surinaamse volk mee heeft opgezadeld…


  Maak melding

 24. @ RobG
  Alle olieraffinaderijen inde wereld zien hun inkomsten dalen.Dat zijn de regels van de marktwerking.Verder heb ik geen domme uitleg nodig uit de gelederen van het Front.Ik sta open voor verhelderende en creatieve visies.

  donderdag 1 december 2016 om 07:14 uur.
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  ROB G,.WEET JE,DIE EZELS ZIJN DAARTOE NIET IN STAAT,..JIJ HOEFT MAAR AF TE WACHTEN,DAN ZULLEN WEL DE EERSTE OLIEBOLLEN REACTIES TE VOORSCHIJN KOMEN,WEDDEN ???


  Maak melding

 25. RobG
  Misschien kunnen de dieselmotoren van de trein richting Lelydorp met houtskool worden gevoed om deze motoren draaiende te houden.
  Is een alternatieve brandstof voor de fossiele brandstof


  Maak melding

 26. Suriname zoekt zijn vrienden wel uit ,venezuela met een inflatie van 720 procent zelf 72procent ,dan alle rafinaderijen
  Hebben het zwaar , nou die kunnen wel hebben hoor, dat shell die een mindere omzet haalde ,zou met het mindere in een keer het tekort van Suriname kunnen verhelpen dus een verkeerd voorbeeld ,maar ja dat hebt je met de de visie van onze goeroe robg,triest


  Maak melding

 27. Damsco, zo zie je maar weer. De onwetende Front-burgers klagen het hardst omdat ze door het Front worden gemanipuleerd. Maar de manipulatie heeft hen geen succes gebracht. Alle acties die ze ondernamen met behulp van vakbonden en een zootje ongeregeld dat zich “we zijn moe” blijft noemen, zijn gedoemd te mislukken. Ze liegen en bedriegen de gemeenschap, ze kunnen de censor bij waterkant.net oproepen om hen te hulp te schieten, ze hebben jojo die in een zucht en een wip een verhaal met fictieve cijfers weet construeren. Kortom alle acties van hen zijn gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 28. Robg@
  Jojo komt nog met onderbouwde cijfers,maar jij praat uit nek,
  Denkende dat jij visie hebt,begin weer eens bij de lagere school ,om alles weer eens op rijtje te krijgen ,suf


  Maak melding

 29. Robg@
  Robbie noem eens een paar successen, die paars heeft behaald,al was het er maar een, toch niet zo moeilijk ,moet te doen zijn, ik zal je helpen
  Spoorlijn, huizen bouw,dijk verhoging, vierbaanswegen , uit diepen wereld haven voor cruisschepen waterkracht centrales,cassave fabriek , suikerriet rijst bouw alles laten verotten,als op bodem schaten gegokt ,en dat is visie, deals waar het land geen kloten aan heeft ,maar de elite wel ,zitten ,wat niemand weet hun zakken te vullen ,de goud mijnen lachen zij krom.
  En de als goeroe het tegen deel wil beweren mag dat, ik sta er open voor


  Maak melding

 30. RobG
  Heeft u kans gezien ooit cijfers en bronnen te weerleggen. Al mijn cijfers en feiten hebben een bron zoals het bureau voor staatsschuld, etc.

  ik reageer alleen als ik weet waar over ik het heb. U reageert inhoudsloos


  Maak melding

 31. Surinaams oliebedrijf ademt ruimer door obligatie

  DDB en de rovers proberen hiermee het Surinaamse Volk en het land Suriname zand in de ogen te strooien. Wat heeft Suriname, de Surinamers aan dit onzin?

  Het land is nog dieper in de afgrond aan het afglijden en het volk krijgt het met de dag benauwder.

  Wat heeft het arme Surinaamse bevolking en land aan deze obligatielening (op dit moment)?
  zie:
  – slechte economie,
  – lege winkelsschappen,
  – geen medicijnen,
  – valutakoersen, us-dollar, euro; geen valuta; ontwaarding van de srd,
  – prijzen bij de benzinepompstations van Gowtu,
  – schoolmaaltijden,
  – alles duurder wordt in het land voor de bevolking,
  – de slechte deals met IamGold en Newmont,
  – criminaliteit die dagelijks toeneemt,
  – slecht bestuur van DDB en de rovers
  -enz, enz, enz

  Sari (his)toria

  Wie houdt wie voor de gek?

  De dief roept heel hard, ” houdt de dief!”

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.