Lilian Gonçalves op Q&A over Decembermoorden

20

Het Amsterdam Museum nodigt mensenrechtenactivist en jurist Lilian Gonçalves – Ho Kang You uit voor een lezing en Q&A over de Decembermoorden van 1982 in Suriname. Haar man, Kenneth Gonçalves, was een van de vijftien slachtoffers. De lezing vindt plaats op dinsdag 6 december van 16:00-17:00u in het Amsterdam Museum.

De politieke moorden zijn nog altijd actueel. Begin 2017 heropent het strafproces rond deze zaak, met als hoofdverdachte Desi Bouterse, de huidige president van het land. Gaat de vervolging door en zal er een uitspraak komen? Wie was Kenneth Gonçalves, en wie waren de andere veertien mannen; wat hebben zij betekend voor Suriname en Nederland? Wat zijn de gevolgen van het feit dat de jonge generatie zo weinig kennis meekrijgt van onze gedeelde geschiedenis? De lezing gaat in op deze kwesties en daarna is er gelegenheid om in gesprek te gaan met Lilian Gonçalves en met elkaar.

Onlangs was het werk van kunstenaar Kenneth Beeker te zien in de tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’. Tijdens de lezing is het werk opnieuw geïnstalleerd. Dit keer in de Amsterdam Galerij: indrukwekkende portretten van de 15 slachtoffers van de Decembermoorden. John Baboeram, Bram Behr, Cyrill Daal, Kenneth Gonçalves, Eddy Hoost, André Kamperveen, Gerard Leckie, Sugrim Oemrawsingh, Lesley Rahman, Surendre Rambocus, Harold Riedewald, Jiwansingh Sheombar, Jozef Slagveer, Robby Sohansingh, en Frank Wijngaarde.

Amsterdam Museum
dinsdag 6 december.
Inloop: 15:30 uur
Lezing en Q&A: 16:00 – 17:00 uur
RSVP: i.limon@amsterdammuseum.nl
Entree: Gratis
Locatie: Amsterdam Galerij (naast de ingang van het museum)

Bekijk ook:

20 REACTIES

 1. @ pico

  Ik weet dat deze familie meerdere slagerijen hebben in Su en worstman is. Tegenwoordig kan men ook belegde broodjes bij hun kopen, meer weet ik niet van deze Familie.

  Jaco


  Maak melding

 2. Lilian Gonçalves zul je nooit zien, als het gaat om het Slavernijverleden waar het zover ik me kan herinneren ging om MINSTENS tienduizend (10.000) maal 15 zoveel MOORDEN. Het is straks 5 december, dus haar SINTERKLAASCADEAU / podium is haar gegund om VOORAL ZICHZELF en misschien Suriname BELACHELIJK te maken.

  De MOORDEN gepleegd door Nederland gemakshalve ALLEEN maar na 1982 DIRECT of INDIRECT in bijvoorbeeld Srebrenica, Irak en noem ze maar op, zijn deze TIENDUIZENDEN niet bekend bij deze ‘dame’?. Omwille van haar podium en VERDORVEN ego, is zij BEREID de andere kant op te kijken.

  Van een Lilian Gonçalves gaan er MINSTENS 10.000 in een DOZIJN in plaats van 12. Vanwege FIGURANTEN als Lilian Gonçalves zullen de 8 decembergebeurtenissen daarom NOOIT worden opgelost.

  Met de WAARHEID lost men iets op, niet met EIGENGEREIDE LEUGENS.

  Wat Lilian Gonçalves zou moeten vertellen is: als de 8 decembergebeurtenissen niet zouden hebben plaatsgehad, haar man (lees: LANDVERRADER) nu mogelijk te boek zou hebben gestaan als held (lees:MASSA-MOORDENAAR).

  LOOD om OUD IJZER.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 3. Mevr. Gonçalves, met deze bijeenkomst gaat u uw man niet terugkrijgen. Wordt het niet eens tijd om deze hoofdstuk af te sluiten. Het is overduidelijk dat de jonge generatie niet zit te wachten om oude wonden open te rijten. Maak een rondje door de straten van Paramaribo en u zult het zelf ervaren.


  Maak melding

 4. @Parbo
  Klopt ze gaat haar man niet terugkrijgen ,daarvoor heeft je baasje vakkundig voor gezorgd,geen getuigen geen zaak,zo had hij gedacht!
  Wel kan ze voor GERECHTIGHEID voor haar man zorgen,
  ze is in ieder geval veel beter dan sandew hira die juist mede leven en medelijden heeft met de moordenaar die zijn broer heeft vermoord!
  Power mevrouw Concalves,


  Maak melding

 5. Kenneth Carlos Gonçalves (Paramaribo, 16 november 1940 — aldaar, 8 december 1982) was jurist en advocaat in Suriname. Hij was één van de slachtoffers van de Decembermoorden.

  Toen in 1980 een machtsgreep plaatsvond in Suriname door militairen, realiseerde Gonçalves zich al spoedig dat dit ernstige problemen zou gaan geven voor de nog jonge democratie. Hij vertelde de dag na de coup aan zijn kantoormedewerkers dat hij het einde van de rechtsstaat voor zich zag. Als deken van de orde van advocaten schreef hij een aantal open brieven aan de legerbevelhebber en juntaleider Desi Bouterse waarin hij zijn bezorgdheid voor de ontwikkelingen aangaf. Hij stelde dat de onafhankelijke rechterlijke macht sterk werd aangetast als het Militair Gezag naar eigen inzicht een gerechtelijk bevel naast zich neer kon leggen. Dit was naar aanleiding van het feit dat een aantal officieren door het regime wederom gevangen waren gezet, hoewel zij door de rechter waren vrijgesproken. In 1982 werd een tegencoup gepleegd onder leiding van de militairen Surendre Rambocus en Jiwansingh Sheombar. Zij werden echter gearresteerd, waarbij Gonçalves hun verdediging op zich nam, maar uiteindelijk nooit af zou kunnen maken.
  In één van zijn laatste openbare en in kranten gepubliceerde brieven van 2 november 1982 pleitte hij voor het herstel van de rechtsstaat en de democratie in zijn land. Boutserse, die toen bevelhebber van het leger was, realiseerde zich dat Gonçalves zijn positie publiekelijk ondermijnde en liet hem met nog vijftien anderen in de nacht van 7 december op 8 december 1982 oppakken door zijn soldaten en opsluiten in Fort Zeelandia. Nog diezelfde dag werd Gonçalves door de militairen vermoord, evenals veertien anderen, onder wie ook zijn cliënten Rambocus en Sheombar. Een paar uur erna werden de lichamen per legertruck naar het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo vervoerd, waar vijftien legergroene lijkzakken werden uitgeladen. Zijn echtgenote moest het lichaam komen identificeren. Volgens haar en andere ooggetuigen, waaronder de zuster van de ook vermoorde Surendre Rambocus, Nirmala Rambocus, was Gonçalves zwaar toegetakeld en was zijn neus gebroken. Op 13 december 1982 werd hij begraven op de Katholieke Begraafplaats van Paramaribo. Het militaire bewind had toespraken verboden. Pas op 30 november 2007 kwamen de schuldigen van de moord uiteindelijk voor de rechter. De vrouw van Gonçalves was aanwezig bij de start van het proces. Gerard Spong, voormalig collega en vriend van Gonçalves, verleent de Surinaamse regering juridische bijstand.


  Maak melding

 6. Ray, je doet er goed aan een enkele reis naar India te boeken. Neem een duik in Ganges en probeer je haat daar weg te wassen. Iets in mij zegt dat het kansloos is echter wie niet waagt wie niet wint. Dus gewoon doen. Dhr Hira is ook tot zinnen gekomen. Ook hij is ervan bewust dat vechten tegen Bouterse zinloos is. If you can beat them join them. Er is dus hoop.


  Maak melding

 7. Laat de geïnteresseerden eens decembermoorden, alsook Moiwana, intikken via Google en dan lezen wat er gebeurt is. Het lijkt wel of moord legitiem is in Suriname. Dus Parbo en Do the right thing, neem rustig de tijd en ga lezen. Natuurlijk krijgt mevrouw haar man niet terug maar dat zij zich inzet voor gerechtigheid is heel gewoon.


  Maak melding

 8. Parbo
  Voor jou soort hebben ze een grondgebied in Afrika gereserveerd. Mars ga terug naar je roots, Met een burger als jou in Suriname gaat Suriname nooit beter worden.Eerder Suriname is dan gedoemd. Sandew Hira die denkt aan een post,mens het zal je wat wezen als moordenaars vergeven worden ipv gestraft te worden. Wij leven niet in het bos en ook niet in Afrika, Je baasje kan schuilen maar zijn zonden gaan hem inhalen,You can run but can not hide!.


  Maak melding

 9. Gerard Leckie (Paramaribo, 6 maart 1943 – Paramaribo, 8 december 1982) was een Surinaams wetenschapper, docent en decaan op de Universiteit van Suriname.

  Als direct gevolg van de aankondiging van hervormingsplannen door Desi Bouterse, die hij op 15 november 1982 in een toespraak uit de doeken deed, werd op 24 november 1982 de Associatie voor Democratie opgericht, bestaande uit mensen die zich willen inzetten voor de terugkeer van de democratie in Suriname. Er werden vakbondsacties en studentendemonstraties georganiseerd en in Paramaribo ontstond grote onrust. De stakingsacties waren een doorn in het oog van Bouterse en zijn Groep van Zestien, die veronderstelden dat de acties bewust waren georganiseerd om onrust te stoken. Door de militairen werd Leckie gezien als aanstichter van de studentenprotesten; daarom werd hij op een lijst van te vermoorden tegenstanders geplaatst.

  Op 8 december 1982 vonden onder de regie van Desi Bouterse de Decembermoorden plaats in Fort Zeelandia. Leckie was één van de 15 slachtoffers. Op 13 december werd hij begraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Paramaribo aan de Schietbaanweg, naast medeslachtoffer Jozef Slagveer. Volgens verklaringen van ooggetuigen had hij bloeduitstortingen in zijn gezicht en volgens een bron kogelgaten in zijn borst. Toen in 2002 de graven van de slachtoffers ten behoeve van forensisch onderzoek werden geopend, werd het graf van Leckie als eerste geopen


  Maak melding

 10. Voor de zoveelste keer, opdat wanneer het oordeel komt……vervloekt zijn moordenaars en allen die moordenaars aanbidden en vereren en uit hun handen vreten ten koste van het arme antipaars volk. Moordvloek hangt boven het gehele land. Daders en slachtoffers zijn vele moordenaaraanbidders en vereerders net als in vele Afrikaanse landen zal het verworden, het recht van de sterkste, zowel onder lijder en paars oerdom volk. Een vreselijke periode breekt aan voor deze paarse debiele idiote dwaze zombies. Suriname, ooit gezegend met een mooi volk en natuur, teniet gedaan en nu paars misdadig vervloekt en beroofd van zijn grondstoffen door de paarse verderver en zijn roofzuchtige elite kliek. Wo ka tang teki en njang dringi gratis didibri pappa vol schijt en pis, oerdom paars dom volk.


  Maak melding

 11. Mw.Goncalves,zal net als elke Surinamer en als elk mens meeleven met de familie van de 14 overige mannen die samen met haar man zijn neergeschoten.Het valt inmens te betreuren..ook laat het slavernij verleden haar niet onberoerd.Ik ken haar niet maar ik ga uit dat ze een normaal,weldenkend,en gevoelig mens is.MAAR…het gaat haar voornamelijk om haar man Kenneth.Vind je dat zo vreemd mr.RIGHT thing?Van wie houdt jij het meest?Een overbodige vraag van de president Bouterse he.Brave jongen zo goed afgericht.Ik niet..Ik houd van mijn gezin boven alles hier op aarde.


  Maak melding

 12. Ik wens je het niet toe maar als iemand je vrouw dood schiet…wil ik zien of een wandeling door Paramaribo je zal helpen.Hoop niet dat je zoiets ooit hoeft mee te maken.


  Maak melding

 13. Ray als een duik in de Ganges je een ander mens maakt.Dan wil ik graag met je mee.Let wel ik zei ander mens geen beter mens.Ik koester geen haat tegen niemand maar ik wil wel dat de Surinaamse wetten geëerbiedigd worden.Zo vol van Suriname en de Surinaamse president maar als het op de wetten aankomt ho maar.Nee,de Ganges gaat mij niet kunnen wassen van mijn zienswijze.Je mag iemands zijn leven niet ontnemen dat valt niet goed te praten.Ik geloof echt dat het daarom bergafwaarts gaat met Suriname.Het bloed van je broeder(s) roept….!!!


  Maak melding

 14. Mw.Goncalves,u bent een echte vrouw en echtgenote.U vecht voor het recht van je echtgenoot.Ik vind het bewonderingswaardig,respect.Dat zou een standpunt van elke man of vrouw moeten zijn die hun partner op deze gruwelijke wijze verliest.If you can’t beat them join them? Wat voor mens ben je…Bidt dat het je vrouw of kind niet gebeurd..


  Maak melding

 15. Nooit zal men het vergeten. Jij bent het laagste soort wat er bestaat samen met dwt. Ik vind het erg jammer dat ik jou niet voor mij heb staan,want!dan was je al je tanden kwijt.


  Maak melding

 16. VERKLARING NAAR DE WAARHEID

  Aan de President van het
  Illegaal Onafhankelijke land
  Suriname
  D. Bouterse

  Amsterdam 21-12-2015

  Zeer geachte Excellentie Bouterse,

  Waarom liegt u meneer Bouterse. U verklaart dat in 1980 de Elnt S. Rambocus jouw wilde vermoorden. Dit is niet waar. Je weet bliksems goed wat de waarheid is.
  Ik ga de waarheid aan jouw weer vertellen leugenaar Bouterse:
  Na de illegale coup gesteund door NL. Missie Militair H. Valk had u zelf Elnt. S. Rambocus Bataljonscommandant bevordert. Rambocus deed zijn werk op een zeer democratisch en eerlijke wijze. Bouterse U en uw coup – kompanen waren alleen op macht gefixeerd. Bouterse u en Horp hadden interview op staats – televisie vlak na de coup van 1980 gegeven, dat er een democratische verkiezing zou komen en de militairen gaan terug naar de kazerne.

  Ik kan mij heel goed herinneren toen Elnt S. Rambocus jullie 16 coup kompanen uitgenodigd had om te bespreken. Ik was toen lijfwacht van Elnt. S. Rambocus. Rambocus had aan jullie gevraagd, wanneer komt de beloofde vrije verkiezing en wanneer gaan de militairen terug trekken in de kazerne. Volgens Rambocus stellen veel burgers dezelfde vraag aan Rambocus omdat hij Bataljonscommandant is en de enige overgebleven geschoolde officier bij de Nationaalleger. Bouterse, de vraag van Elnt. S. Rambocus was in de verkeerde keelgat van jullie 16 coup kompanen geschoten. Jullie konden opdat ogenblik geen antwoord geven aan Elnt. Rambocus. Jullie 16 coup kompanen zouden intern overleggen en na een week een passende interview geven op de staatstelevisie. Maar zover kwam het niet. Na enkele dagen stuurde u en uw coup kompanen de Elnt S. Rambocus om de opleiding kazerne Bos Bivak Zanderij te inspecteren. Toen Elnt. S. Rambocus op Bos Bivak Zanderij was gegaan, heeft sergeant Olvers (magazijnmeester van wapenopslag plaats) op verzoek van de zieke Sergeant Majoor Fernandes (was in ziekte verlof sedert de onafhankelijkheid van Suriname wegens dat veel familie van hem waren vermoord in de tweede wereld oorlog en hij had veel heimwee) wapens in de huis van Elnt. S. Rambocus geplaatst. Daarna ging de zieke sergeant majoor Fernandes aangifte doen bij de militaire politie dat Elnt. S. Rambocus wil coup plegen en hij zou ook Bouterse en Horp vermoorden. En dit aangifte heeft de zieke sergeant-majoor Fernandes bij MP Abraham gedaan, want militair politie Abraham was een naaste collega van Bouterse en Horp. Want er was geheime gesprekken geweest tussen Bouterse, Horp, Fernandes en Olvers om Elnt. S. Rambocus te elimineren en daarna gaat Fernandes de plaats van Rambocus innemen.

  De huis van Elnt. S. Rambocus werd onderzocht door militair politie Abraham, waarbij 30 tal uzi’s werd in slaapkamer gevonden. Spoed bericht werd gestuurd naar Bos Bivak Zanderij om hem te arresteren. Opdat ogenblik bevond Elnt. S. Rambocus en een paar van zijn naaste vrienden ergens bij de vliegveld Zanderij in een auto. Als lijfwacht van Elnt. S. Rambocus was ik wegens spoed opdracht in de kazerne van BBZ achter gebleven.

  De militairen die in opleiding op BBZ waren gelegerd, hebben Elnt. S. Rambocus gearresteerd. Hij werd overgedragen aan de MP Abraham. Mp Abraham heeft aan Elnt. S. Rambocus medegedeeld, dat hij op verzoek van Bouterse, Horp en Fernandes hem hebben gearresteerd en bij zijn huisonderzoek veel wapens is aangetroffen. En dat Elnt. S. Rambocus was bezig een coup voor te bereiden met de militairen van de opleiding plaats Bos Bivak Zanderij.

  Elnt S. Rambocus heeft vel geprotesteerd bij mp Abraham. Elnt. S. Rambocus heeft aan mp Abraham gevraagd dat hij in het bijzijnde van Bouterse en Horp de militairen van de opleiding plaats BBZ wil verhoren over de beschuldigde coup plan. Maar Bouterse jij, Horp en Fernandes hebben de verhoor en getuigen verklaring van de militairen van Bos Bivak Zanderij gedwarsboomd. Want Jij wilde de waarheid niet luisteren. Bouterse jij weet bliksems goed, dat Elnt. S. Rambocus onschuldig was in 1980.

  Om de waarheid te verbergen hebben Bouterse en zijn coup kompanen Elnt. S. Rambocus naar Nederland verbannen.

  Ik was ook aanwezig als lijfwacht van Elnt. S. Rambocus op BBZ. Er was geen plannen in 1980 dat Elnt. S. Rambocus een coup wilde plegen en jouw vermoorden leugenaar Bouterse. Integendeel wilde jij Bouterse, Horp, Fernandes en Olvers, Elnt S. Rambocus vermoorden.

  Ik Dewdat Rampadarath Militaire en lijfwacht van Elnt. S. Rambocus ben ook verhoord door MP. Abraham, waarbij ik verklaard had, dat er geen coup plannen was. Ook werd mijn PSU kast alles over hoop gehaald en onderzocht. Er was niks gevonden, dan een pot peper sambal. MP Abraham had mij gesommeerd, dat ik mijn mond moet dicht houden, anders loop ik en mijn familie in gevaar. Daarna werd ik overgeplaatst bij de SSV-Cie om administratie werk te doen.

  Bouterse je snuift dagelijks drugs en je bent schizofrene, welke je denkt dat jij nooit moorden hebt gepleegd. En je bent ook gestraft door god. Kijkt de straf die je dagelijks ondergaat. Je zoon zit gevangen in V.S. (16 jr) en je bent omringt door oplichters, kappers, drugsdealers, misdadigers, financieel-oplichters, dieven, overvallers, smokkelaars, kwadere bedriegers en grootste moordenaar ben jij Bouterse. En al deze personen zitten in jouw geïnstalleerde regering. Al wil je weg van alle ellende die te danken is aan jouw, maar er is geen weg voor terugkeer. Enige wat je kan doen is zelfmoord plegen of dood bloeden.

  Groetjes uit Amsterdam
  Leugenaar Bouterse
  D. Rampadarath
  (Lijfwacht van Rambocus)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.