‘Deal Suriname en Newmont nadelig en misdadig’

56

PARAMARIBO, 28 nov – Suriname heeft als stille partner niets aan de deal met Newmont. Dit zegt John van Dyke, de in Suriname geboren oprichter van het Canadese Pan Pacific Group. “Het betekent helemaal niets en is zelfs misdadig te noemen.” Het adviesbedrijf had de regering Bouterse geadviseerd om geen aandelen te kopen.

Het gebeurde toch en nu worden honderden miljoenen misgelopen. Newmont is de luidop en breed lachende derde. “Dit is eigenlijk niets nieuws. Het gebeurt elke keer weer in de wereld. We hebben hiervoor gewaarschuwd en voorgesteld om niet in de mijn te participeren, maar een deal te sluiten, waarbij je je inkoopt in het bedrijf met je investeringskapitaal”, zegt Van Dyke tegenover de Ware Tijd.

Geschat wordt dat Suriname nu bijna achthonderd miljoen dollar aan de neus ziet voorbijgaan. Een beetje onvoorstelbaar eigenlijk en dom. “We hadden al in augustus, toen de aandelen op het hoogste punt stonden, alle aandelen kunnen verkopen. We zouden een winst halen van ruim tweehonderd en vijftig miljoen dollar en we hadden dan nog steeds twintig miljoen dollar aan aandelen”, aldus Van Dyke.

Bekijk ook:


56 REACTIES

 1. Oeng ma pang pang!! krijg de kolere!!

  De Surinamers zijn geboren voor een duppie!! de kwartje kunnen zij nooit maken!!!! Toen niet, nu niet en nooit niet!! onthou dat goed en knoop het in je oren!! Druilroos!!! Geef het aan de volgende generaties ook door en zo zal het blijven!!!


  Maak melding

 2. Deze regering van DDB en de rovers moet door het Surinaamse Volk worden weggejaagd en er moet een andere technocratische regering komen, die het goed meent met het Surinaamse Volk, de belangen/doelen (inter)nationaal.

  IamGold en Newmont moeten door die regering worden genationaliseerd. Het kan onmogelijk zo zijn dat het Surinaams Goud door deze buitenlandse multinationals met hun CEO, buitenlandse aandeelhouders m/v, enz er beter van worden en het land Suriname en de Surinamers er zo bekaaid van afkomen.

  Als de overeenkomst niet goed is moet het worden opengebroken. Nationaliseren van de goudmijnen desnoods.

  Het goud in de grond is van Suriname en de Surinamers en niet van niemand anders. Het goud in de de Surinaamse bodem heeft waarde en ook als het eruit wordt gehaald door wie dan ook dan nog moet het dezelfde waarde blijven behouden en komt het aan de Surinamers toe. De deals deugen niet en mannen en vrouwen met ballen en haar op hun tanden moeten dat deze multinationals duidelijk gaan maken. Laat ze opzouten als ze dat niet willen. Het gaat niet om het vuile spel dat er gespeeld wordt door deze uitbuiters, maar om de knikkers voor (de) Suriname/rs dat telt. Dat moest het eerste uitgangspunt zijn van Suriname bij de onderhandelingen. Suriname moet het hoogste woord hebben en bepalen.

  De tijd van uitbuiting/kolonialisme is al lang voorbij. Zo te zien zijn zij die schreeuwen dat anderen koloniaal zijn daar heel dik in blijven steken. Zie deze waardeloze overeenkomsten.

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Hoe lang nog pikt het Surinaamse Volk deze voor de gek houderij?

  Sari (hi(S)Tori!

  Suriname met DDB is een land zonder de grondwet van Suriname zoals die behoort te zijn, zie terugroepwet, gewijzigde amnestiewet, trias politica, Internationale Verdragen, mensenrechten, enz
  zie normen, waarden, principes, respect, moorden, criminaliteit, zelfverrijking, armoede in alles bij het land en volk, internationaal niets voorstellen, enz.

  DDB en de gangsters Oe Tik Oe Bondroe Dan Oe Hoepel Op!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Ons Zoetwater is ook al, FU SOSO, PERSOONLIJK, WEGGEGEVEN aan een KENNIS van Desi !!

  Na de Financiele Uitholling van Staatsolie, zijn nu de andere Staatsbedrijven, zoals TELESUR, aan de beurt !

  NEKS NO FOUT, SRANANG GAAT ALS STAAT, VOLLEDIG KAPOT !

  Dit, om de PRIVE-BELANGEN van EEN SURINAAMSE ONDERDAAN, meneer DDB, VEILIG TE STELLEN !


  Maak melding

 4. damsco,robg,do the right , en consorte,

  het volk wordt weer genaaid, en het paars gepeupel vind het nog lekker ook,
  paars aanhangsel wat is hierop uw antwoord


  Maak melding

 5. Srafu@
  dat zijn nog de enigen bedrijven waar ze geld kunnen stelen.
  bouterse krijgt steeds meer lef hij denkt dat hij fidel castro is,
  het grotte verschil is dat fidel universiteit heeft gedaan en bouta ulo , bouta bezit zoveel geld, wat ook al niet van hem is,dat hij denkt dat hij met dit geld de stunt van 1980 nog een keer kan uithalen.het is niet hopen


  Maak melding

 6. Ben benieuwd naar de reactie van robg en consorten. Al weer een meesterzet van bouterse of toch niet. Er zullen vast nog genoeg lijken uit de kast komen. Sos so lobie paars…. whahaha


  Maak melding

 7. Haco die gasten die jij noemt in je posting hebben niet de ballen om te reageren. Alleen als bouterse de zoveelste verkeersrotonde heeft aangelegd reageren ze. Dan nog ovb van een gratis bordje bbr


  Maak melding

 8. Deze regering onder leiding van DDB is geen knip voor de neus waard.Dat is nou het verschil met de Vhp.Die deden ook aan vriendjes politiek, maar ze kochten geen knollen voor citroenen.Deze hersenloze deals zijn alleen deze mannen beschoren.stelletje garnalen…bah


  Maak melding

 9. Typisch Surinaams. Altijd de eigen richting volgen en tegen beter advies in gewoon doorgaan. Hier is men zo eigenwijs dat het gewoon zeer doet aan je ogen en oren. En nu ook weer in je portemonnee. Staatsolie met een veel te grote schuld de opbrengsten worden weg gesluisd, daar zijn multinationals nu eenmaal goed in.. En Su blijft met de rommel zitten.
  Zeer goede deal Bouterse I.


  Maak melding

 10. Het is nu meer dan duidelijk dat de paarse roversbende geen econoom hebben met ervaring in de effectenbeurs en bedrijfsfinanciering. Allemaal boven hun petje.Ze begrepen het advies van de thinktank niet. Ze dachten dat geld was niet graaibaar.


  Maak melding

 11. Bouterse en zijn ministers zijn bewust bezig. Zij hebben voor zichzelve en hun nabestaanden een gouden leven en gouden toekomst vastgesteld en verzekerd. Dubai is hun droom en daar hebben ze geheime bankrekeningen.


  Maak melding

 12. RobG

  Wat heb ik steeds aan u voor gehouden omtrent de Newmont deal. Nu kunt u het lezen van echte deskundigen die het Newmont trucje kennen en voor kunnen rekenen dat deze deal Suriname $ 800.000.000 gaat kosten.

  Iemand met het praktijk diploma boekhouden kan dit ook begrijpen alleen de super economen en onderhandelaars van de regering Bouterse niet.
  Zij hebben zich allemaal lekker laten maken met concessies in de Areas of Interest die Newmont van ze gaat kopen. Helaas zal Newmont dat niet gaan doen omdat zij de mijnbouwwet kennen. en zolang wachten tot dat deze concessies niets meer waard zijn.


  Maak melding

 13. het is al jaar en dag bekend, dat deze deal sme niks gaat opleveren..

  toen die moordenaar deze deal tekende, heeft hij het een tijdje laten liggen en had er niks van begrepen, pas na een week of twee is hij het beter gaan lezen dan wel laten lezen, kwam tot de ontdekking dat hij letterlijk van voren als van achteren is genomen met alle gevolgen dien..

  nu zit sme opgescheept met een grote rovers bende die in staat is het land leeg te roven..

  wel nu,,, als die moordenaar nu in zijn nadagen nog een rol van betekenis wil hebben in het land,,,,

  dan moet hij direct zowel ”ik ben goud” als die ”newmont ” onmiddellijk ”’nationaliseren ” den wel die gasten weg jagen.

  het land is van ons,,, het goud is van ons,,, laat ze maar oprotten,,, wij gaan het zelf exporteren.

  ieder Surinamer -aandeel houder van dit edel metaal.

  de eerst volgende regering wie ook aan de macht komt, zal zeker dit moeten doen…


  Maak melding

 14. Wat heeft ROBG de econoom onder ons te zeggen tav de laatste ontwikkelingen?Of komt hij straks onder een andere Nick name en is hij ROBG af?Ik mis Amaranta en de andere A…laat wat van je horen dames.


  Maak melding

 15. Haaaaaaa!! nu het water op is, gaan wij nu op zoek naar het rode water van bouta, die de tovenaar is en en zijn paarse soorten!!

  IPV rood is het paars geworden/ Coclusie??? dodelijk!!!!! hij kan googelen!!! alle Suus in zijn macht!! de domkoppen!!! sterker nog!!! de ezel zijn nog slimmer dan de SUUS!! Hhokie,mmmm hokkie uggn uggg uggg!
  Allen dierbaren/ fams elders onder brengen en SU 250 mter onder water zetten!! problemen opgelost!!


  Maak melding

 16. Ik ga van uit en hoop dat erin deze overeenkomsten clausules zijn opgenomen voor Suriname, dat die deze overeenkomsten kunnen en mogen open breken. Zo niet dan moet het Surinaamse Volk eisen dat DDB de Goudmijnen van IamGold en Newmont per direct nationaliseert.

  Het uitgangspunt moet dan direct zijn:
  Het Surinaamse Volk moet van haar/zijn goud direct de helft of meer van de opbrengsten krijgen van elk goudstaaf die uit het land wordt weggedragen. De knikkers tellen. Dat moet het uitgangspunt van deze deal worden, zo niet dan worden de mijnen genationaliseerd. Dit is niet Take You Bundle and Go or Leave you bundle and go.

  DDB Habbie Boen Dree Ai, Foe Goes Dringie Champagne Nanga A Big Baasie Foe NewMont

  Hij staat erbij en vindt dat zijn deal een zegen is voor Suriname. Als je naar zijn gezicht kijkt, dan heeft het veel weg van een pikien Ingie Booi, die kiespijn heeft. De baas van Newmont lacht in zijn vuist.

  A Poe (his)Toria Dies No Dé Smeer Boeng Gi Sranan Nanga A Sranan People, Of Oe lobi Ing? Hmmm!, euh, euh!, A Sranan Volk Ka!. Goejaba Tin Mi Booi!, Mi Taigie!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 17. BREAKINGNEWS : RobG is ontmaskerd in het programma Undercover in Nederland. RobG ook wel bekend onder de naam Rob Goring (verloren zoon van Herman Goring) deed zich jarenlang voor Drs econoom. Hij was voornamelijk actief op surinaamse internet fora’s. Met zgn kennis van economie probeerde hij kwetsbare forumleden te bewegen om de fascistische partij van Desi Bouterse te ondersteunen. Veel van theorieen waren gebaseerd op drijfzand. Kwetsbare forumleden zijn er met open ogen ingetuind. Anderen hebben hun huis en haard verkocht om aan te mogen sluiten bij de paarse sekte.

  De op de vluchtgeslagen RobG is in geen velden of wegen te bekennen. Weet u waar RobG zich op dit moment begeeft neem dan aub contact op de lokale politie of de criminele inlichtingen eenheid. De persoon in kwestie aanspreken wordt stellig afgeraden. Dit om verdere indoctrinatie te voorkomen.


  Maak melding

 18. Bedankt voor de info Koos.Mogen we van RobG ook een gedetailleerde omschrijving?Zodat we zeker zijn hem niet te dicht te benaderen dit ter bescherming van onszelf?


  Maak melding

 19. Deze paarse jongens hebben allemaal top bedrijven in su. Het zijn toch top zaken mannen.
  Alleen top zakenmannen met criminele zaken.
  Stelletje ongeschoolde flikkers. Abrahams max 2 jaar ULO. Ja u leest het goed 2 jaar ULO. Triest triest!

  @diana
  Ik ben het met je eens. Laten de hindustanen het land overnemen.
  Want de creolen kunnen het niet.

  Laat sinterklaas ze allemaal mee nemen en onder weg naar Spanje in Afrika droppen.

  Ps, ik ben geen hindustaan. Want zo meteen zullen ze de hindustaan onnodig uitschelden.
  Waarom hebben ze bouta geen advies gegeven.


  Maak melding

 20. het kan Farao al Bouta en de lijding van de NsDaP weinig schelen. Zij zijn binnen; het halve binnenland is aan hun verkaveld. De onderhandelaars zijn op een buitenlandse rekening betaald, dus zij zijn ook binnen. So who cares?!
  Wie in de NsDaP gaat zijn/haar mond open doen?
  Niemand! Ze zijn allemaal bang.

  Overigens de farao gaat met zijn opvolger naar Cuba. Of gaat schoonzoon en Amerikaanse crimeel Boefdraad een nier of bal doneren?


  Maak melding

 21. Jojo
  Iemand met het praktijk diploma boekhouden kan dit ook begrijpen alleen de super economen en onderhandelaars van de regering Bouterse niet.

  Daar is RobG een super vergelijkend product van hetgeen je aangeeft.
  RobG is
  Econoom
  Docent economie
  IT’er
  Vooruitziend
  Verdediger van het domme van de coalitie in Suriname

  koos
  Ben benieuwd naar de reactie van RobG en consorten. Al weer een meesterzet van bouterse of toch niet. Er zullen vast nog genoeg lijken uit de kast komen

  Mi matie Koos, je zult lang heel lang moeten wachten eer RobG zich laat zien of horen zijn het bekenden.
  En lijken uit de kast? Van 18 lijken is bekend wie het zijn evenals de vrienden zoals Horb e.a.


  Maak melding

 22. Yoehoee….Robbie…waar zit je, stumpertje. Ben je dusdanig afgebluft en met je coca-neus op de feiten gedrukt dat jij je voorgoed onder je steen hebt teruggetrokken ???


  Maak melding

 23. Jojo, ik heb gisteravond mijn mening gegeven over de uitspraken van de de heer Van Dyke. Jammer genoeg heeft de almachtige censor van Waterkant mijn bericht verwijderd.

  Zo zie je maar. Weer een storm die losbreekt in de hersenen van de hersenloze Front- aanhang. Hun hersenen hebben een vette kluif om nog goed onderscheid te maken tussen realistische/betrouwbare informatie en leugens die continu verspreid worden.

  De organisatie van de heer John van Dyke, de Canadese Pan Pacific Group, is niets anders dan een organisatie van een groepje durfkapitalisten. Durfkapitalisten zijn uit op waanzinnige doelstellingen en denken niet aan het breder product en het belang van de Surinaamse overheid/staat en het belang van Newmont. Als het aan hen ligt wordt Niewmont door hun handelingen ook nog vakkundig gesloopt. Zij voeren een mooi toneelstuk op om mensen mensen/bedrijven bereid te krijgen om met hen in zee te gaan. De technieken die ze in het bedrijfsleven toepassen willen ze ook uit komen proberen bij de Surinaamse overheid. Zij eisen dan dat de Surinaamse overheid het dansje van hen moet dansen.

  De gehaaidheid met durfkapitalisten is dat ze op korte termijn waanzinnige winsten willen maken. Zij investeren in projecten, in dit geval ondersteunen ze de Surinaamse overheid met geld en adviezen in de deal met Newmont, vervolgens maken ze gigantische winsten om daarna een kaalgevreten landschap vol met schulden achter te laten voor de Surinaamse overheid. Juridisch heeft de Surinaamse overheid dan geen poot meer om op te staan.


  Maak melding

 24. @RobG

  U heeft weer eens niet gelezen wat de start van het verhaal was.
  Ze hebben het niet over durfkapitalisme of sprinkhanen economie. Ze stelden slechts dat Suriname beter haar geld in Newmont zelf had kunnen investeren dan in de Mijn waar het nu vastligt zolang Newmont het vasthoud.

  Suriname is nu junior partner in een onderneming waar het niets te zeggen heeft.
  Had het een aandeel genomen in Newmont dan had men direct recht op dividend en potentiele koerswinst.en was men liquide.

  U begint weer te schelden en te beschuldigen zonder enige aanleiding.
  Lees aub eerst, analyseer dan en denk dan nog even na voor dat begint.

  De regering Bouterse heeft het domste gedaan wat een belegger kan doen, Geleend geld als junior partner in een cyclische onderneming steken op de top terwijl de glijvlucht naar de bodem is ingezet.


  Maak melding

 25. RobG …. je bent koppig of een zeer trage leerling … ik denk eerder het laatste. Kijk hoe rustig … geduldig … in een voor ieder begrijpelijk taal MENEER JOJO je probeert duidelijk te maken dat je op een verkeerde golflengte probeert uit te zenden. What with you man …. is it so difficult ???

  Conclusie: een valse munt wordt geen wettelijk betaal middel ….. doordenkertje voor RobG.


  Maak melding

 26. @Jojo, ik weet het niet zeker, maar was er ook niet chaos bij een van de mijnen tijdens Wijdenbosch regeermacht???

  Jim Bousaid heeft gewaarschuwd over de zogenaamde deskundigen in het land. Het zijn deze mensen rond Bouterse die alles goed praten zonder enige onderzoek te doen.

  Geld in Venezuela is nu waardeloos, die van Suriname volgt nog, maar ik hoop het niet.

  @RobG, je zegt dat je les geeft op de Universiteit, maar een leerkracht laat zich nooit verleiden. Waarom steeds de Front de schuld geven???
  Ik heb ook vaker meegemaakt dat mijn mening niet geplaatst werd, maar ik scheld niet uit, omdat niemand mij gevraagd heeft een mening te geven. Dit is mijn verantwoordelijkheid.


  Maak melding

 27. RobG
  Hoe je ook schrijft, denkt of praat de wereld zal altijd durfkapitalisten kennen die, het woord zegt het al, durf tonen door zelfs in een failliete boedel nog winstpotentie te zien om daarin te investeren. De kans dat zij hun geld terug zien is even groot als de kans dat de president een spontane zaadlozing krijgt.
  Wees een realist en weet dat op het moment dat een durfkapitalist geld aan je leent hij zeker weet of een vette winst te maken maar ook het risico loopt een vet verlies te leiden.
  Jij als econoom zou dit toch moeten snappen? Of ben je NIET die econoom die je pretendeert te zijn?
  Vol Jojo zijn / haar advies lees absorbeer laat het zakken bekijk het en ga dan over tot denken eer je loos alarm geeft.

  Ik ben zo een durfkapitalist en kocht aandelen van SNS voor € 1,13 maar nam op sportieve wijze mijn verlies evenals ik mijn winst op de ING toen sportief nam door te kopen op € 2,34 en te verkopen op € 12,14 ja zo sportief ben ik wel.


  Maak melding

 28. Dit heeft totaal niets met durfkapitalisten te maken.
  Ik lees het volgende:
  1.koop je niet in in de mijn
  2.koop aandelen in het bedrijf.

  Mbt.
  punt 1. Het is maar zeer de vraag of je hier winst uit gaat behalen en zo ja wanneer.
  punt 2. Als je aandelen had gekocht in het bedrijf had je in augustus de aandelen of een deel daarvan kunnen (let wel kunnen) hebben verkocht met winst.

  Natuurlijk had je niet hoeven te verkopen en genoeg kunnen nemen met papierenwinst. Totdat je definitief besloot tot verkopen.
  Maar de optie beschreven door de heer van Dyke lijkt mij ook het beste.
  Een stuk winst nemen en een deel van de aandelen houden.
  Het ontbreekt aan kennis bij bepaald figuren.
  Ik stel voor nog wat adviseurs.


  Maak melding

 29. Bigi Sma
  ben je lid van de VEB?
  Ze hebben alle rechtszaken tegen de staat gewonnen over SNS. Tot cassatie toe.
  Nu zal er worden uitgerekend hoeveel de staat aan de aandeelhouders van SNS zal moeten vergoeden per aandeel
  Ik schat € 0,80 per aandeel.
  eind 2017 zal het rond moeten zijn. Je kan je nog aanmelden. Kost weinig en je krijgt een leuk blad Effect.
  Ik heb rond de € 0,80 voor mezelf gekocht
  en had voor mijn zoon een kleine portefeuille ad € 4000.
  Had dit afgeschreven, maar het ziet er naar uit dat ik toch een groot deel weer zal krijgen.

  Na de bankencrisis was er een wet aangenomen die ik gemist hebt, daardoor kon Dijselbloem de bank nationaliseren.


  Maak melding

 30. Ruw geschat zal Newmont obv produktie 1000 kg goud per
  maand $ 1150/per troy ounce verdienen 1000(32x$1150)=
  $36.800.000. Per jaar 12x$36.800.000=$441.600.000 staat niet in verhouding met de $ 1.500.000 per maand welke de regering aan royalties ontvangt. Weet niet welke adviseurs dit aan Bouta hebben verkocht, maar dit is een barst slechte deal soortgelijke voorbeelden te over. Onze natuurlijke rijkdommen worden verkwanseld.


  Maak melding

 31. Heb vanmorgen iets na 0700 uur ook 2 postings hierover geplaatst die eveneens door de censor zijn verwijderd. In mijn info had ik dezelfde insteek als RobG, dat deze Van Dyke een speculant was die de president wilde laten gokken met belastinggelden.

  Aandelen kopen van Newmont Mining Co. kan een ieder met particulier geld, maar ik denk niet dat het de bedoeling van welke regering dan ook is om te gaan speculeren met de staatskas !

  Dit idee van meneer Van Dyke noem ik juist misdadig, want stel dat de president voor 400 miljoen USD aandelen NMC had gekocht, en de goudprijs was gedropt naar 500 USD/troy ounce ! Dan waren de rapen gaar en had je de poppen aan het dansen in het land !

  Dat zou dan werkelijk misdadig en baldadig zijn geweest van de president, maar hij is te slim en had deze groep door dus heeft hij z’n eigen lijn getrokken.


  Maak melding

 32. De president heeft er goed aan gedaan dat de staat zich voor 25% heeft ingekocht in Newmont Suriname.

  Deze move van de president heeft vele voordelen want op dit moment hebben 1100 mensen emplooi binnen dit bedrijf. Er zijn voorts vele toeleverancier die ook verdienen door inputs te leveren aan dit bedrijf.
  Verder wordt er ook kennis en expertise opgedaan en vergaard mbt het exploiteren van een mijnbouw bedrijf, omdat wij deze ‘mining’ kennis strakjes ook nodig zullen hebben bij het mijnen van bauxiet om te verwerken tot aluminium vanuit het Bakhuisgebergte.

  Ergo, hetgeen dhr Van Dyke stelt is larriekoek en prietpraat, want niemand gaat met staatsmiddelen naar het casino (de Beurs) om te gokken met belastinggelden van de Surinamers.


  Maak melding

 33. Bigi Sma, gij staat er niet bij stil dat er in vele landen wetgeving tot stand komt om de invloed van durfkapitalisten te beteugelen. Kijk maar naar wat er met de ABN en V&D in Nederland is gebeurd. Uiteindelijk moest de Nederlandse overheid bijspringen om een faillissement van deze bank op te vangen. Ook in andere Europese landen hebben deze durfkapitalisten flink huis gehouden. Kortom, het moet voor jullie duidelijk zijn dat de belangen van de durfkapitalisten van een andere orde zijn dan die van een regering of de regering van Suriname. Ik ben van mening dat de regering van Suriname met dit vraagstuk zorgvuldig is omgegaan.


  Maak melding

 34. 1 (Een) poepvlieg is van nature wijzer dan al die nationale dwaze en domme poepvliegen die samen paars ogen. 1 (Een) ezel is 10.000.000.000.000.000.000 malen slimmer dan al die paarse oerdomme debielen samen. Al die paarse hersenen samen hebben een IQ als van een idioot.


  Maak melding

 35. Bij Desi en zijn VRIENDJES-adviseurs, KAN er GEEN goeie DEAL uit komen !

  Dezelfde Financiele ONBENULLEN hebben samen met DESi, ONZE GEHELE DEVIEZENVOORRAAD, van RUIM EEN MILJARD US DOLLARS, in ENKELE MAANDEN VERSPEELD !

  Dat is ook een CRIMINELE DAAD tegen het Volk !

  NIEMAND zal een MUNT, de SRD, die je ZELF aan het ONDERGRAVEN bent, met veel te hoge MEGA-Onproductieve regerings-uitgaven, met MILJOENEN ondersteunen ! Gewoon, weggegooid geld !!

  (Terwijl deng mang beng LEGI a staatskas keba !!!!)

  DOMMER kan gewoon niet !

  Helaas, deng mang nanga DESI, FAILLIET A KONDRE !!!


  Maak melding

 36. Bigi Sma/Pico

  Ben ook de pineut met SNS. Springer door dat ik laat heel goedkoop bijgekocht heb met euro 0,80 weer goed uit.

  Dankje Pico voor je optimistische berichten.

  RobG.
  Je hebt met altijd goede en slechte investeerders. Dat de wetgever probeert de slechteriken de pas af te snijden prima maar ze vinden wel weer een ander gat.

  Milton
  Bouterse heeft geleend geld vast gelegd zonder zekerheid over de beloning. Dat is net zo speculatief als in aandelen van het moederbedrijf. Als de goudprijs onder $ 800 daalt zal het ook jaren duren voor dat deze speculatieve belegging iets oplevert terwijl de rente jaarlijks opgebracht moet worden.

  Adrian Kersen was heel duidelijk we gaan eerst de investering terugverdienen. Ofwel eerst alle Newmont leningen aflossen (geld het land uit brengen). Indien Suriname haar inbreng achter gesteld geleend had aan Newmont Suriname dan zou ook dat eerst terugbetaald zijn met rente. Achtergesteld lenen staat nagenoeg gelijk aan eigenvermogen echter de rente kosten worden dan door gegeven aan Newmont Suriname.

  Helaas heeft niemand van de onderhandelaars enig verstand van bedrijfseconomie. Newmont Suriname heeft Suriname extreem bij de neus genomen


  Maak melding

 37. Milton, stel je eens voor wat er zou gebeuren als de Surinaamse overheid met deze speculant in zee was gegaan en het project mislukte…! De rapen waren dan goed gaar. Deze gewetenloze gasten laten projecten bewust mislukken om er beter van te worden. Een uitgelezen kans voor de oppositie om de regering totaal te demoniseren. Zij zouden alle zendtijd bij media inkopen om de regering compleet te demoniseren.

  Jojo,

  Het is de taak van de regering om alert te zijn en om niet zomaar te gaan speculeren met dubieuze typen. Kijk maar naar de Nederlandse regering. Jaarlijks gaan er miljarden belastinggelden verloren in projecten door adviezen van verkeerde adviseurs die hun eigen belangen hebben.


  Maak melding

 38. Pico,
  Ik ben inderdaad reeds heel lang lid van de VEB. VEB heeft goed werk verricht voor de aandeelhouders van de SNS. Ik ben voor € 10.400 het schip in gegaan, maar ook met Imtech is het misgegaan.
  Heb heel veel gemaakt op Imtech en de SNS toen het “nog goed ging”. Ik heb reeds lang mijn claim ingediend voor IMTECH en dat zal wel wat opleveren.
  V.w.b. SNS tja weet niet at het zal worden € 0,50 denk ik zo want ten tijde van de overname was het aandeel minder dan € 1. Dus afwachten maar.
  Ik laat mijn eurotjes beheren door de bank (private banking) doch doe zelf aan en verkopen. Vorig jaar had ik een marge van 72% behaald op mijn belegd kapitaal.Het meeste verdient met Imtech en de SNS doch oom met SBM en ASML

  In Suriname durf ik niets te laten trouwens de rente op een dollarrekening is hoger dan een eurorekening.
  Wellicht door de vele koersschommeling van de dollar t.o.v. de euro.
  Heb 7 jaar geleden ook dollars gekocht koers 1,58 US$.
  Verkocht toen deze daalde naar 1,28 US$

  Heeft RobG onze econoom een advies om geld vermeerderd te krijgen?


  Maak melding

 39. Het kopen van aandelen is altijd een risicovolle zaak waar de overheid zich niet mee moet inlaten. Gezien de extreem gunstige overeenkomst van Newmont echter was het wel te verwachten dat de aandelen zouden stijgen. Twintig jaar lang bijna voor niets goud weghalen!

  Deelname in de Surinaamse mijn is wel verstandig. Niet om er aan te verdienen, maar om invloed te hebben. Echter Suriname had de aandelen in de Surinaamse onderneming gratis moeten krijgen.
  Veel verdienen aan de deelname is bijna onmogelijk doordat Newmont zoveel mogelijk opgeklopte kosten zal doorberekenen aan haar dochter om daar zo weinig mogelijk winst te maken en dus minimaal belasting en dividend te betalen. De winst gaat naar een brievenbusfirma in een fiscaalvriendelijk land. Alle multinationals doen dat.

  Verder had Suriname geen cent moeten betalen aan de investeringen die nodig waren voor de exploitatie van het gebied. Newmont denkt twintig jaar goud te winnen, dus tijd genoeg om de investering terug te verdienen.

  Tenslotte is de 6% royalty’s die men betaalt een klap in het gezicht van het Surinaamse volk. Alsof de tijd van de spiegeltjes en kraaltjes weer teruggekeerd is!

  De vraag is of deze overeenkomst door incompetente onderhandelaars is afgesloten of dat er wat afspraken zijn gemaakt en er wat met geld wordt geschoven waar niemand van mag weten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.