Zorg om toekomst Telecommunicatiebedrijf Suriname

23

PARAMARIBO, 24 nov – Bij het personeel van Telecommunicatiebedrijf Suriname, Telesur, heerts bezorgdheid. De aanleiding is voornamelijk de onrust binnen de leiding van het publieke bedrijf. Maar ook de berichten over een op een miljoenenlening liggen zwaar op de maag.

De zorg om het laatste heeft vooral te maken met de voortbestaan van Telesur. De perikelen rond de miljoenenlening bij Staatsolie zijn reden genoeg. “Arbeidsplaatsen kunnen verloren gaan”, zegt vakbondsvoorzitter Harvey Panka tegenover de Ware Tijd. De lening is aanleiding voor wrijving tussen de bestuursraad van het bedrijf en een directielid. Het directielid lijkt niet bereid mee te werken aan een akkoord met Huawei.

Telesur zou dan ruim honderd miljoen dollar kunnen lenen. Het geld moet naar modernisering van het breedbandnetwerk. Telesur maakt nu al harde tijden door. De diensttarieven mogen niet worden aangepast aan de stijgende wisselkoersen. Aan de andere kant moet tegen hogere wisselkoersen worden ingekocht. Er is dus grote twijfel over het terugebetalen van een lening. “Daar maken we ons zorgen om”, aldus Panka.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Aan een netwerk die verouderd is en niet aan de eisen van de huidige tijd voldoet heb je ook niets toch mensen van Telesur…..dan kan je beter stoppen……..als je zelf de middelen niet hebt om te investeren…….dan moet je of fuseren met anderen bedrijven……of je moet je laten overnemen door een Reus!!!


  Maak melding

 2. Wat een teringzooi is het nu toch in Suriname..

  Dank u Volkspresident Bouterse: het is uw gelukt alle topbedrijven in Suriname naar de kloten te helpen,.


  Maak melding

 3. Staats bedrijven als onderpand voor ongewenste leningen kan alleen in suriname . Waren er nog van de week mooie en lovende verhalen geweest van hoedraad, blijkt nu dat het alleen lullen verhalen waren.
  Nog 4 jaren voelt deze regering de heetste adem ooit onder hun nek al.
  Zoveel mogelijk poen vergaren en tenslotte het haze pad kiezen, is het tactiek en strategie van deze regiem op dit moment. Hit en run praktijken zoals het verpanden van staats bezittingen vieren hoogtij, Dank u…


  Maak melding

 4. henk molenaar2016

  Wat een teringzooi is het nu toch in Suriname..

  Dank u Volkspresident Bouterse: het is uw gelukt alle topbedrijven in Suriname naar de kloten te helpen,.

  ===========================================

  Ben je gek ook dit scharen de paarse paupers onder een geniale zet van Bouterse. Het wordt allemaal bedekt met de mantel der liefde. Surinaamse kroonjuwelen worden één voor één geslacht. Vind nu maar een buitenlandse partij die interesse heeft in een overname. Er moet geïnvesteerd worden in het netwerk en het nw klanten potentieel is minimaal. Idd Henk het is één grote teringzooi in Suriname.


  Maak melding

 5. Telesur zou dan ruim honderd miljoen dollar kunnen lenen. Het geld moet naar modernisering van het breedbandnetwerk.

  De vraag is of het leenbedrag inderdaad voor de modernisering van het netwerk is.
  In de jaren 80 was er het MOP (Meer jaren Ontwikkelingsplan) project die werd gefinancierd uit de verdragsmiddelen, dit was ten tijde van Ir. Neede.
  Er was verspilling en er was ook fraude ten eigen bate aanwezig.
  De ontvangen gelden uit communicatieverkeer is niet weinig omdat het land van waaruit wordt gebeld dit moet afstaan aan het land waar naartoe is gebeld, dus personen uit Nederland bellen naar Suriname (en dat zijn veel meer minuten dan omgekeerd).
  Dit geld wordt gebruikt om uitgaven te doen (investeringen en onkosten) voor Telesur maar ook voor de overheid wnt de overheid ontvangt dividend els enig aandeelhouder van Telesur.
  Door enige aandeelhouder te zijn en ook nog je eigen mannetjes in de directie en de RvC te plaatsen heb je de macht op operationeel en beslissingen gebied.
  Dus ook het verhandelen (verkopen) van Telesur aan investeerders.
  Dus wat is de waarheidsgehalte van de vice president van Suriname en de RvC?
  Is Telesur inderdaad een miljoenenlening aangegaan voor Suriname en of zich garant gesteld en of zich als onderpand laten gelden?
  Wie zal het zeggen, want de NDP en haar coalitie zullen dat niet doen.
  Misschien Misiekaba gezien het feit dat zijn 2e Dubai in smog is opgegaan?


  Maak melding

 6. Misschien ook zorgen maken om Staatsolie?

  De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, de exploitant van de Isla raffinaderij op Curaçao, is in financiële problemen. Volgens de premier van de Nederlandse Antillen, Bernhard Whiteman, moeten managers hun auto’s inleveren en is er geen geld voor de traditionele kerstversiering en carnavalsoptochten.

  In de overeenkomst die zaterdag is ondertekend met het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong, is overeengekomen dat de onderneming de olieraffinaderij eerder dan 2019 kan overnemen als het helemaal mis gaat met PdVSA.
  Guangdong Zhenrong wil miljarden investeren in de raffinaderij. Het Chinese bedrijf wil ook 1.200 banen creëren voor de lokale markt.

  Zelfs 300 miljoen US$ moet staatsolie lenen om investeringen te plegen terwijl deze conglomeraat uit China miljarden op tafel kan leggen om staatsolie te moderniseren en meer werknemers in loondienst te nemen.

  Dus de uitverkoop kan beginnen:
  Staatsolie
  SWM
  EBS
  TELESUR


  Maak melding

 7. Met de duivelse baas en paars bezeten duivelse trawanten, roverheid en aanhangers gaat alles in dit mooi land, letterlijk en figuurlijk, geestelijk en lichamelijk naar de paarse klote hel van baas. Wo ka, met dank aan dit paars duivels addergebroed , waar oerdomme paare debielen, dwazen, idioten en paria’s voor hebben gekozen. Alleen maar paarse kwaad vol megaschulden staan volk en die oerdomme paarse stommelingen te wachten. Net als drugsverslaafden spuiten, slikken deze oerdomme aanhangers zich vol met paarse pis en schijt van baas en trawanten sa e mek deng ka. En toch gaan ze niet op straat klagen. Wat een paars schijterig pissig oerdom volk. Wahahaha


  Maak melding

 8. Voorheen had Telesur het monopolie in Suriname op het gebied van de Telecommunicatie. Zij dicteerden de prijs aan de samenleving. De hoogte van de prijs stelden zij zelf vast omdat ze de macht daartoe bezaten. Nieuwkomers op de telecom markt werden door hen vakkundig dwarsgezeten. Ondernemers raakten hierdoor voor miljoenen in de schuld.

  De tijden zijn veranderd. Telesur moet zich aanpassen aan de moderne tijd. Het management speelde niet in op deze veranderingen omdat de overheid nog altijd garant stond voor het bedrijf.Aan geld was geen gebrek. Ik vermoed dat er thans onrust is ontstaan omdat de overheid zich terugtrekt met subsidies en dat het bedrijf verzelfstandigd moet worden.


  Maak melding

 9. RobG
  Wat loop je toch echt in de wind te kletsen.
  Aan hetgeen je schrijft maak ik op dat jij nog niet eens was geboren toen LTT werd omgezet is een sui generis bedrijf die zelfstandig verder moest.
  De overdracht van activa en passiva vond plaats in 1980 en toen begon Telesur aan haar levensweg te timmeren.
  Sui generis als rechtspersoonsvorm is gekozen omdat de verheid de enige aandeelhouder is en beslissingslijnen kort konden worden gehouden en de overheid (minister van Telecommunicatie) geen bemoeienis kon hebben bij de besluitvorming en het neen van beslissingen.

  Dus echt je gorgelt uit je nek want het was 36 jaar geleden dat LTT zelfstandigheid kreeg om haar taken uit te voeren.
  Ook het MOP project maakte daar onderdeel van uit.
  Telesur installeerde de PRX centrale die de analoge centrale verving dus konden ze de tellerstanden m.b.v. de computer (thoen een systeem 43 van de IBM) om de rekeningen op te maken.
  Telesur had nog voor de PTT de Ericsson toestellen met drukknoppen ipv de draaischijf.
  Gezien het inkomen aan SRD’s en valuta heeft Telesur geen subsidie nodig want ja zij zijn inderdaad de telecommunicatie monopolist in Suriname.

  Dus RobG
  Blijf maar lekker doen alsof jij de wetenschap in pacht hebt met een ruim voorziene blijk in de toekomst.


  Maak melding

 10. De-NDP-Slaaf zegt :
  “Ik vermoed dat er thans onrust is ontstaan omdat de overheid zich terugtrekt met subsidies en dat het bedrijf verzelfstandigd moet worden.”

  IK vermoed dat de NDP Suriname systematisch en opzettelijk FAILLIET heeft gemaakt !

  IK vermoed dat Desi en Gilmore, neen wij weten het zeker, dat DESi en Gilmore voor meer dan DRIE MILJARD Ongedekte SRD-biljetten hebben gedrukt en uitgegeven !

  IK vermoed dat NDP en Desi ALLE begrotingen van Sranang met ONZINNIGE Consumptieve-uitgaven hebben OVERSCHREDEN !

  IK weet zeker dat Desi en de NDP door CORRUPTIE EN WANBELEID , Sranang FAILLIET hebben gemaakt !
  Ons GELD en Ons GOUD is VERDAMPT, zeggen de NDPers !!!

  Thans worden door de NDP-clan zoveel mogelijk staatsbedrijven verkocht om nog aan DOLLARS te komen.

  De corruptelingen hebben ook GEPOOGD de AFOBAKADAM in hun prive-bezit te krijgen !

  Helaas gaan de CORRUPTE Staatsdieven rustig verder met het BESTELEN en UITPERSEN van Land en Volk !

  PRODUCTIE NO DE, OPBOUW NO DE , VALUTA NO E KOME, NDP-CORRUPTIE LAI, SOSO VERNIETIGING FU A KONDRE !!!!


  Maak melding

 11. @ RobG

  “Ik vermoed dat er thans ”

  Heel sterk voor iemand met kracht en zekerheid over regeringen die al 6 jaar geen invloed gehad OORDEELT.

  U vermoed en gist en hebt geen idee waar over u het heeft.

  Als Telesur er een zooitje van maakt heeft de regering als eigenaar en toezichthouder zitten slapen. Dat kunt u niet meer terug leiden naar allerlei voorgaande decennia,
  6,5 jaar is genoeg om de zittende regering verantwoordelijk te houden en niets meer te vermoeden maar zeker te weten.

  Wat nu gebeurd is dat Telesur niet kan investeren en haar buitenlandse rekeningen niet kan betalen. Dat Huawei een krachtige partner is en aan de deur klopt om betalingen en anders haar systemen via achter deurtjes gewoon uit zet.

  Hoe denkt u dat de DDos aanval zo omvangrijk gelukt is. China en Israel maken overal in de hardware die ze maken achterdeurtjes die van binnen uit opengezet worden. Dan wordt er niet ingebroken maar meld de computer zich zelf bij de moeder computer.

  Het gedoe bij Telesur is dat er enigszins gekwalificeerd personeel is dat ziet wat de geparachuteerde directeuren en RvC proberen te doen en dwarsliggen.


  Maak melding

 12. Jojo
  Volgens RobG is zijn kennis m.b.t. IT en ICT op nivo want hij heeft s’avonds niet zitten slapen. Hij is tevens econoom en docent en nu automatiseringsdeskundige.
  Volgens RobG kun je op het net achterhalen hoe je een DDOS aanval kunt opzetten alsook een hack.
  Zou wel kunnen als je de nodige ervaring en kennis hebt denk ik zo, ik kan het niet.

  Dus Jojo besteed jou energie niet aan RobG want het is, zoals gezegd bij reiki je energie niet laten opzuigen door anderen, je energie laten opnemen door RobG die het niet positief inzet.


  Maak melding

 13. Het lijkt wel dat er al corruptie geld in omloop is gebracnt afgaande aan sommige reacties. Huawei is een aggressieve maatschappij. Onlangs hebben ze telecom order gekregen van een Iraqse provincie om een nieuwe telecom systeemop te zetten.De oude is door isis vernield.

  100 mljoen usd lijkt wel te veel geld met heleboel ruimte voor corruptelingen.. Als de chinezen het zelf bouwen- nieuwe
  telecom- en dan de rekening aan Su geven zou ik zeker van zijn dat er een moderne telekom gaat staan. Su kan dan aflossen met rente.


  Maak melding

 14. Ik had dit al in een eerdere posting aangegeven…het is ongetwijfeld de opmaat naar verkoop aan Huawei. Het volk zal in tijd geconfronteerd worden met het feit dat Huawei groot aandeelhouder of wel eigenaar is van deze bedrijven.

  Er is geen enkele reden cq toegevoegde waarde voor samenwerking van deze parastatale bedrijven in Suriname.

  Gezamenlijke inkoop etc.. doe je eventueel via de kanalen van de Overheid..verder niet…ook daar is genoeg wetgeving voor..immers de Staat Suriname is de enige aandeelhouder van deze bedrijven….


  Maak melding

 15. Staat leent US$ 115 miljoen bij Chinese Bank voor Telesur

  “Niet Telesur gaat het geld lenen bij China. De Staat gaat de lening sluiten en Telesur zal vervolgens het geld bij de Staat lenen”, verduidelijkt Gardelito Hew A Kee president-commissaris bij Telesur. De bekende vet zak, broekzak procedure.

  Hoe zit het met de investeringen in de productie sector, de oh zo belangrijke export sector van Suriname…

  Ik kan de doelstellingde en toegevoegde waarde, van “snellere internetverbinding een boost zal geven aan de economie”, hier niet in zien helaas…dit is grootheidswaanzin van deze mensen….hoe denkt men al deze leningen terug te betalen.


  Maak melding

 16. “Suriname krijgt ter financiering van een aantal projecten een bedrag van 100 miljoen yuan, omgerekend 15 miljoen US dollar, van China. Het geld zal onder andere gebruikt worden voor het sociale woningbouwprogramma van de overheid. Er is ook een samenwerkingsovereenkomst getekend die te maken heeft met het asfalteringsprojecten.”

  Wie zijn deze mensen eigenlijk die het land pretenderen te besturen…niets is gratis in deze wereld.\

  En als ik het verkeerd heb, zou ik elke Surinamer adviseren naar de DNA te gaan en minimaal gratis een miljoen dollar te vragen van deze regering…het is immers toch gratis…

  M.a.w. waarom kan deze regering blijkbaar gratis geld krijgen en het lukt de bevolking van Suriname niet om gratis wat miljoenen te krijgen op hun bankrekening.???


  Maak melding

 17. China schenkt US$ 15 miljoen aan Suriname

  Telesur Mobiel Nederland(TMN) is gedoemd te mislukken. Je kan bij Telesur MN een abonnement afsluiten voor euro 25 per maand om rechtstreeks te bellen naar Suriname. Je krijgt dan een zogenaamd Surinaams nummer waarbij familie in Suriname tegen het Surinaams geldend tarief kan bellen naar familie in Nederland.

  Een abonnement bij KPN in Nederland geeft je volledig gratis bellen naar Suriname….waarom zou je familie je moeten bellen als je ze nagenoeg zonder extra kosten gratis en ongelimiteerd zelf kan bellen vanuit Nederland…


  Maak melding

 18. Nog een catch…er zijn Surinamers met name medewerkers van Telesur die goed geld hebben verdiend die als contractor hebben gediend voor providers in het buitenland. Het systeem werkte heel eenvoudig. Enkel routers aansluiten waarop prepaid telefoons waren aangesloten waar buitenlandse maatschappijen internationale gesprekken konden door sluizen. Er werd hier dik op verdiend. De buitenlandse providers maakten simpel het geld over naar je rekening in het buitenland…je hoefde alleen maar de prepaid kaarten te upgraden en verdiende een veelvoud daarvan in het buitenland. Dat alles over het netwerk van Telesur en not traceable, omdat er geen apparatuur in Suriname was/is om dit te kunnen waarnemen.


  Maak melding

 19. Zegt maar vaarwel tegen Telesur. Dit bedrijf is in het geniep en onderhands reeds verkocht aan de Chinezen voor 115 miljoen US Dollar, terwijl dit bedrijf veel meer waard is. Let op: het is niet de bedoeling de lening van de Chinezen terug te betalen. Dus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.