‘Onafhankelijk Suriname: vooral dieptepunten’

28

PARAMARIBO, 22 nov – “Binnen de één en veertig jaren heeft Suriname meer dieptepunten gekend dan wat anders.” Dit zegt parlementariër Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur), die ook in 1975 deel uitmaakte van het parlament. Het ziet er steeds somberder uit voor Suriname. Maar het hoefde niet zo te zijn.

Economisch en sociaal is en wordt er niet veel van gebakken. Opmerkelijk voor een stuk aarde waar ooit Nederland het voor het zeggen had. “Nederlanders staan bekend als de meest geweldige bruggenbouwers. Maar Nederland heeft verzuimd om de intermenselijke brug tussen ons te bouwen”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Javanen, Afro’s en Hindostanen werden apart gehouden.

Suriname heeft nog steeds te lijden van de negatieve invloeden. Somohardjo zegt niet tegen de onafhankelijkheid te zijn geweest toen. Hij vond het wel onrechtvaardig dat Surinamers die achterbleven een “stiefmoederlijke behandeling” kregen. Wie naar Nederland verkaste, werd in de watten gelegd. “Het gaat om de sociale rechten en zekerheden, zij hadden meer sociale rechten en zekerheden.”

28 REACTIES

 1. Hij wappert onschuldig op het onafhankelijkheids plein, jammer en triest dat wij als natie geen fleur aan de kleur kunnen geven.
  Zeer kinderachtig zijn wij nog allemaal, en die zelfde somohardjo is ook het onderdeel van vele diepte punten. Zijn overlopers hebben uiteindelijk suriname naar de klote verholpen.


  Maak melding

 2. Somo, hou je chekre chekre bek dicht. Je bent ook een crimineel en een grote dief. Je hebt geen bijdrage geleverd aan de ontwikkeling. Eerst streed je tegen de duivel bouta ( had jou ook nog naakt opgesloten, want je liep in een generaal militair pak). Later vreet je samen uit een pot met dezelfde duivel en je gaf de crimineel ook nog amnestie.


  Maak melding

 3. DE onafhankelijkheid van Suriname is een ramp geworden voor het land.Nu met Bouterse als President is het nog erger geworden.Al die reserves van het land zijn leeggeroofd en het volk ziet het niet meer zitten.Nederland heeft Suriname met de goedkeuring van 1 stem van een overloper Hindorie in de steek gelaten zodat het land onafhankelijk kon worden.Bouterse was Sergeant/bevelhebber en tot ramp President van het land.Slechter kon het niet.Als Surinamer huil ik elke dag voor mijn land.Bouterse in niet in staat Suriname goed te besturen want hij heeft geen verstand van zaken.Niemand durft zijn mond open te doen in Suriname anders word je opgepakt en weer doodgeschoten als in het verleden.Zo lang Bouterse de sterkste man van Suriname is wordt het niet beter.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding

 4. Nee, het is niet best gegaan met Suriname na de onafhankelijkheid, maar gelukkig, het is de schuld van Nederland. Dat heeft er voor gezorgd dat Javanen, Hindoestanen en creolen nog steeds langs elkaar heen leven.
  Nederland had ook niet zo aardig moeten zijn voor al die Surinamers die naar Nederland verhuisden. Ja, dat vinden veel Nederlanders ook, dat men in Nederland veel te aardig is voor al die buitenlanders die naar Nederland komen, hoewel die ex-Surinamers natuurlijk geen buitenlanders waren, wel vreemd en sommigen inmiddels behoorlijk vervelend.

  Hoe ver kun je gaan om vooral maar niet de hand in eigen boezem te hoeven steken? Mensen gaan nu eenmaal wonen waar ze zich veilig voelen en het gevoel hebben dat ze een goede toekomst hebben mijnheer Somohardjo, en daar hebben u en uw collega’s gefaald.

  Men zou kunnen beginnen met de banden aan te halen met Nederland in het besef dat Nederland de enige echte vriend is die Suriname heeft en dat alleen Nederland bereid zal zijn Suriname te helpen zonder direct aan het eigen belang te denken.

  Nederlanders zijn in heel veel dingen heel goed, en daar kan Suriname veel van leren en profiteren. Er is veel expertise op het gebied van ook tropische landbouw, tuinbouw, bosbouw, houtverwerking. Ook met de bloementeelt worden vermogens verdiend, zowel in bedrijven in Nederland alsmede in Nederlandse bedrijven in Afrika en in andere landen.
  Daar ligt de toekomst van Suriname, niet bij het bauxiet of het goud!

  Wat in de eerste plaats nodig is een fatsoenlijk en betrouwbaar bestuur en dan komen de investeerders vanzelf wel, maar daar moeten de Surinamers zelf voor zorgen.


  Maak melding

 5. Ja, het wordt tijd om de balans op te stellen voor Suriname. Ik denk dat er veel meer minpunten dan pluspunten zullen zijn.
  Met name die klote DDB heeft voor de minpunten gezorgd.


  Maak melding

 6. Ik ben geen fan van Somohardjo. Wat ik hem dit keer wil meegeven dat is:
  Dat hij één van de dieptepunten zo niet één van de ramppunten is van de samenleving. Ik denk dat Suriname beter af is zonder Somohardjo dan MET Somohardjo.
  Ik geef niet makkelijk af op personen maar dit kon ik niet laten.


  Maak melding

 7. Nationale onafhankelijksdag moet in dit landje zijn Nationale rouwdag.Als ik jullie Surinamers was,zou ik op hangende pootjes mijn berouw tonen aan wat eens mijn moederland was!


  Maak melding

 8. Fossiel Somo is op farao al Bouta na het grootste dieptepunt en put in de Surinaamse geschiedenis na de onafhankelijkheid.
  HYPOCRIET! Munafik Hipokrit!


  Maak melding

 9. Aldus Hoefdraad,
  Het is helder dat de Surinaamse autoriteiten het glas als halfvol zien en de recente IMF-missie haar bezoek afsloot door het glas afschrikwekkend als leeg te presenteren,” verduidelijkt de minister het standpunt van Suriname.
  Hoefdraad begrijpt kennelijk het moraal van het gezegde niet volgens mij is deze:
  Een halfvol glas is makkelijker leeg te drinken dan een halfleeg glas vol te schenken.
  Dus moet je maatregelen treffen die voorkomen dat enerzijds een halfvol glas leeg wordt gedronken en anderzijds wordt gestopt met een halfleeg glas vol te schenken.


  Maak melding

 10. ” Onafhankelijk Suriname : vooral DIEPTEPUNTEN ” !!!!!!!!

  En dat allemaal vanwege een in de midden jaren ’70 uit STRONT herrezen, SCHURFTIGE, LAAG OPGELEIDE /GEKWALIFICEERDE marathonloper op ” buy one and get one free ” patta’s uit Taiwan !!!
  Deze verdiende toen nog zijn dagelijks brood als medewerker van het Surinaams PADVINDERSKORPS aan de verl. Gemenelandsweg in Paramaribo.

  Tot en met 24 februari 1980 ( nota bene die dag nog tot laat s’avonds naar een gezellig verjaardagsfeest geweest) was het HÉÉÉÉRLIJK toeven in mijn geboorteland.

  Een heerlijk land zonder huizen met DIEVENIJZER en een race op zoek naar DEVIEZEN !!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 11. @parbo en Damsco,
  Deze is speciaal voor jullie.
  Ooggetuige vertelt over ontmoeting tussen Bouterse en Escobar.
  Bron.
  NRC
  Donderdag 15 september 2016.


  Maak melding

 12. @Hansie, mijn bakra broeder..
  het is niet de schuld van Nederland geweest, maar van suriname. Heb je wel ooit gehoord van een geforceerde onafhankelijkheid ?
  Het is net een gezin met kinderen, waarvan 1 eigenwijs wordt in de puberteit.
  Ik kan hard op mijn borst slaan, en durf te zeggen dat wijlen koningin juliana het niet prijs zou geven. Zie de documentaire waarin zij met tranen en tuiten ging huilen….


  Maak melding

 13. Suri had toen met 350000 inwoners een deel van NL moeten blijven. Niet alle bevolkingsgroepen waren klaar om Surinamers te zijn. Er waren nog heel wat werk te doen. Kijk maar naar de SuriNeds. Ze zijn eerst Javaan, Hindoestaan, Creool, Marron en Chinees. Bevroren in tijd zoals ze voor 1975 naar NL kwamen.

  De NLers hadden de 10 jaren plannen moeten doen. Zij hadden de infrastructuur in Su moeten aanleggen en Su laten zien hoe het gedaan wordt zonder corruptie en. tjoekoe.

  Pas wanneer een Creool niet zich voelt als de enige echte Su voelt, de Hi doestaan niet meer als de VHP voelt en de andere etnische groepen geintegreerd zijn als Surinamers dan zou NL mogen denken aan het losmaken van Su.

  De geschiedenis heeft nu laten zien wat voor weg Su heeft bewandeld. Jammer te zien dat zijn mensen nu pienaren.Ze


  Maak melding

 14. Hij vergeet te zeggen dat die 3 miljard voor het overgrote deel is verbrast. Hoe anders zou de geschiedenis eruit hebben gezien als de gelden die in West Suriname waren vergooid zouden zijn gebruikt voor een brug over de Suriname rivier, een vliegveld in Commewijne, een haven dichter aan zee, onderwijs, scholen, infrastructuur, treinstation etcetc. Mi no sabi, mi beng de wang pikien boi, ma a kondro beng bun moro nu, brood je ei 15cent. Bami 50ct, soft 13ct. Portie tjauwmin 1.75. Etc. Sinds a mpp coup kong a monie kon las waarde dank die mpp moordenaar en zijn mpp roverheid, die paarse duivelse beesten van mensen die hun naaste wederom onderdukken en zwaar belasten met megaschulden, ook die oerdomme paarse stommelingen die hiervoor hebben gekozen. En deze javaanse judas nu……is ook debet.


  Maak melding

 15. de grootste fout is de aanvraag van de onafhankelijkheid zelf .
  als Nederland nu zegt dit is de laatste vlucht om zich te vestigen in Nederland dan mag je nu raden hoeveel en welke mensen zullen achterblijven.
  men zegt dat Su het 17e rijkste land ter wereld is maar toch pienaren ze .als ze geen pakketten/geld krijgen van hun familie in Nederland dan is de ellende niet te overzien . en toch schelden ze Nederland uit . Aaron en Bruma wilden zo graag want ze konden het zelf ,dus mooi niet . Bouta zou 2e Dubai maken van Su ,dus mooi niet . voor de 3e keer is er door zijn toedoen het land bankroet .alle grond-en delfstoffen zijn verpand aan buitenlandse schuldeisers . de komende generaties gaan het echt voelen want er is geen ontkomen meer aan . het wordt Surbabwe .
  we gaan vo nog eens 5!


  Maak melding

 16. De onafhankelijkheid is funest geweest voor het land.
  Men wilde cout ke cout af van die blanke Hollanders, maakt niet uit hoe, het moest gebeuren, het liefst zo snel mogelijk.

  Er is nooit een referendum gehouden, de onafhankelijkheid is middels een politieke blunder doorgevoerd waarvan een overloper, de politieke partij die tegen de onafhankelijkheid was, de doodsteek heeft gegeven.
  Zie het resultaat !!!!

  Denk je dat die Hollanders het niet wisten dat het een zooitje zou worden met Suriname na 1975.

  Jullie kunnen van alles schreeuwen, wij worden uitgebuit door die Hollanders, maar wie buit het land nu uit na 1975?

  Laten we eerlijk voor 1975 was het veel beter gesteld met land.

  Kijk nu wat voor puinhoop het is geworden, moreel verval, lees starnieuws elke dag een beroving en met veel geweld. Overal heerst er wetteloosheid, corruptie, prostitutie, armoede, utizichtloosheid, en noem maar. Moet je op 25 november feest vieren of moet je 5 minuten stilte houden??????


  Maak melding

 17. Konsensi@
  Ik als oud militair ,wist we1965 al dat als er een onafhankelijkheid kwam er een hevige rotzooi zou komen ,de eerste lichting surinamers die dienst namen brulde na een half jaar al dat als de blanken niet uit zeg zelf weg gingen zij ze er wel uit zouden schoppen ,én dat met een gemiddeld opleiding toen uitgebreide lager onderwijs, wij zeide toen al dus het wordt alles of niks.
  Het resultaat is er jammer.
  Terug komen bij Nederland is een utopie
  Hier voor is er teveel gebeurt,corruptie en stelen triest
  De oude generatie politicie moet verdwijnen(met de mentaliteit
  Van zakken ) de nnieuwe generatie zal het moeten doen


  Maak melding

 18. Kijk nu gaan 2 beroerden alle wraak uiten op Somo en natuurlijk gaan ze de crimineel Bouta,de hoofdverantwoordelijke voor ons alledaagse misere,zich beter laten voelen.Somo heeft geen coup 1980 gepleegd noch telefoon coup,December moorden 1982 daarvoor is hij niet verantwoordelijk ook niet voor de Moiwana slachtingen, Wel is hij medeverantwoordelijk voor de bouta amnestie en samen met hem wij ook.Iedereen geeft bouta zijn zin want de angst die wij gevoeld hebben in 1982 is ons bij gebleven. Suriname wilde onafhankelijk worden en Nederland heeft ons laten gaan .Een regering werd gevormd en in 1980 zouden de eerste algemene vrije en geheime verkiezingen gehouden worden maar daarvan werden wij beroofd want toen kwam bouta met zijn coup,en hij had ons niet eens gevraagd noch had hij toestemming van ons.Wij hebben nooit de kans gehad op te groeien daar zorgde bouta voor.Wij zijn nooit onafhankelijk geworden dat bestaat alleen op papier ,de praktijk bewijst anders ,Heden zijn wij afhankelijk van het IMF.
  Waren wij maar nooit onafhankelijk geworden van Nederland.Heden zouden we dan niet met een ongewenste lijder zitten,een crimineel notabene.


  Maak melding

 19. Somo is één van de vele corruptelingen op de inmiddels lange lijst van namen. Somo is een walgelijke kruising tussen een tafelpoot en een erfkip.
  DiDiBri was op zoek naar Somo die vluchtte voor zn leven. Dezelfde Somo kwam later bij DiDiBri voor het kontlikken en als vanouds diefstal van gronden. Deze Somo moet levend in een grote vleesmolen worden vermalen. Zijn “standpunt” bij K. v.d. Graaf was van zeer korte duur. Smerig ventje die uit SME verbannen had moeten worden.


  Maak melding

 20. Waarom hadden de militairen geen staatsgreep voor 1975 gepleegd ,maar wachten wanneer de Hollanders weg waren .

  Grote fout van Somo was geen 1975 maar 2010 om samen met de schurken te gaan werken .

  Grote fout van Brunswijk van Abop was om 2010 met NDP samen te werken ,en tot de laatste dag .

  Niemand moet NPS en VHP nu de schuld geven daar de Onderdrukkers van NDP aan de macht zijn .

  Somo en Brunswijk laat de aanhangers goed begrijpen wat er tussen 2010 en 2016 gebeurt is met jullie denk vermogen .

  Hadden jullie Cocaine gesnoven na de verkiezing van 2010 om met NDP samen te werken .

  Om deze troep recht te trekken duurt 20 jaren zie maar hoe jongeren rond lopen zonder werk ,niemand is meer gemotiveerd .

  25 november drink ik geen bier maar de hele dag water
  met dank aan onze Voorouders dat wij Surinamers kunnen praten over ONAFHANKELIJKHEID .

  Leven
  Den Uil van PVDA ,Henk Aaron ,Pa Lachman Eddy Bruma

  Bij deze hoort Eddy Bruma bij .
  maar hij is de militairen gaan op hitsen om staatsgreep te plegen ,Krolis van Palu was ook bij .

  Wij van V7 vieren geen feest met NDP van Limbo die het maar over racisme had tijdens de verkiezing 2015 .

  Limbo SRS Radio draai op 25 november cd van Emile Wijntuin ere voorzitter DNA .


  Maak melding

 21. Surinamers waren toen niet en zelfs nu nog steeds niet volwassen genoeg om onafhankelijk te zijn. De combinatie van dom en arrogant is een fatale karaktertrek van de meeste (achtergebleven) Surinamers.


  Maak melding

 22. Dubai is onafhankelijk maar draait zeer goed.

  Suriname moet net als Dubai dezelfde strafmaatregelen, wetten en regels overnemen, voor criminaliteit, corruptie enz.enz.

  Daarna ga je zien hoe goed Suriname gaat draaien. Alleen blijven er maar weinig politici van de oude garde over dan.

  Geef een zeer corrupt land als Suriname duizend miljard euro aan ontwikkelingshulp dan worden ze toch binnen vijftig jaar net zo arm als Haiti. Ze stelen teveel en kunnen niet met geld omgaan. Bling Bling mentaliteit.


  Maak melding

 23. Suriname heeft het lang niet zo slecht gedaan. Zie de geschiedenis van Guyana. Die zijn nog van veel verder gekomen. Het is wel heel erg jammer dat Suriname in 41 jaar onafhankelijkheid, 40 jaar onder het juk van een Bouterse heeft moeten leven.
  Een schrale troost, ook aan de dynastie van Bouterse komt een einde. Het is een mooi land met een mooi volk, en het komt echt wel weer goed…

  Er ligt een fantastische uitdaging voor de jongeren om er samen een mooi en bloeiend land van te maken..


  Maak melding

 24. Om te transformeren tot een 2e Dubai betekent niet dat je 24 uur moet feesten en beesten !!!! Als je gewend bent om in je hangmat te werken dan zal je nooit een 2e Dubai worden !!!!


  Maak melding

 25. Die Somohardjo snapt het nog steeds niet. Joop den Uyl en Jan Pronk hebben het in 1975 zo gedraaid dat de wereld geen vingertje gaat wijzen naar Nederland als het in de soep loopt met Suriname. Want dat was het grootste probleem van Nederland. Hoe kom je van een land af dat toch nooit niks gaat worden. Dat wist men toen al. Daarom heeft Nederland niet met de staatsgreep ingegrepen, daarom doet Nederland nu ook helemaal niets behalve wat humanitaire dingetjes. Want als ze wel zouden ingrijpen zitten ze weer met het probleem opgezadeld en als het dan mis gaat met Suriname gaat de wereld wel met zijn vingertje naar Nederland wijzen. Dat moet dus te allen tijde voorkomen worden. Zelfs Bouterse geeft Nederland niet meer de schuld. Totdat Somohardjo voorbij komt, die kon het weer even niet laten. Godsammekraken, al 41 jaar op eigen benen en het dan nog niet kunnen. Ga eens wat anders doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.