Weinig optimisme over loop Surinaamse economie

62
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 20 nov – Over de loop van de Surinaamse economie de eerstkomende tijd is er weinig optimisme. Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds, IMF, na haar meest recente bezoek aan Suriname. De groeivooruitzichten zijn slecht door nog steeds tegenvallende inkomsten. Er is meer.

Daniel Leigh, chef van de IMF-missie en Joshua Charap, IMF-vertegenwoordiger in Suriname, vinden dat er qua management te weinig gebeurt. Maatregelen die de economie moeten stimuleren, blijven uit. Onder meer moet het bankwezen worden versterkt, maar het gebeurt niet. Ook over de subsidie van onder meer energie- en drinkwaterlevering blijft een groot geschilpunt tussen regering en IMF.

Het IMF heeft de regering ook vaker geadviseerd om de wisselkoersen voor euro en dollar vrij te laten. De regering vreest een te grote sprong die de economie nog verder van huis zou brengen. Leigh en Charap zien de problemen alleen maar groter worden als er niets gedaan wordt. Met de extra inkomsten van de goudwinning alleen, zal Suriname het niet redden. Het IMF zelf schorst haar leningprogram voor Suriname op.

Bekijk ook:

62 REACTIES

 1. Bouterse heeft in september al aangegeven . “Als ik doe wat het IMF vraagt dan kan ik morgen naar huis,” en dat betekend dat hij onbeschermd is voor strafvervolging e.d. Wiens belang is met deze houding gediend, eigen of landsbelang.


  Maak melding

 2. Het IMF is bang,je kan je voorstellen hoe wij het voelen…wat een ellende .
  Bouta luistert niet naar het Imf…het IMF probeert alleen ,bouta noch het IMF luisteren naar het volk. Beiden zijn op eigen belang uit …maar wij gaan terug vechten …wij hebben onze huisdieren aan ons zij!


  Maak melding

 3. zo IMF. als jullie met de oppositie waren overeengekomen, zou ons land nu niet verder onderaan de ladder zijn. jullie mogen de schuld hiervan, dat wil zeggen, de verantwoordelijkheid hiervoor, wel op je nemen. dat gebeurt er wanneer je in zee gaat met schorpioenen. ze steken, dat zit in hun aard.


  Maak melding

 4. Duidelijke taal van het IMF.

  Bouterse denkt zeker dat hij Surinaamse afspraken kan maken met het IMF. Die vlieger gaat niet op

  Einde oefening voor Suriname.


  Maak melding

 5. Daniel Leigh, chef van de IMF-missie en Joshua Charap, IMF-vertegenwoordiger in Suriname, vinden dat er qua management te weinig gebeurt. Maatregelen die de economie moeten stimuleren, blijven uit.

  En toch probeert RobG on door de strot te drukken en uit te leggen dat het IMF met al heer intellect en ervaring niet goed bezig is in en met Suriname.
  Allerlei drogredenen en het aanwijzen van nog meer redenen die leiden tot verval en vernietiging van de economie in Suriname.

  Ach ja blijf maar afgeven, blijf maar drogredenen benoemen, blijf maar geloven in eigen dommigheid en onkunde en blijf maar geloven in “een 2e Dubi en het zal wel lukken”. Succes


  Maak melding

 6. Geen enkele IMF kan bepalen wat er gebeurt. De Surinaamse Regering dient in grote lijnen het beleid te bepalen en blijft beleidsbepaler.

  Of is de IMF-lening misschien vrij van rente ofwel gratis? Nee toch. Suriname mag in welke situatie dan ook, nooit en te nimmer toegeven aan deze Neo-kolonialistische oprisping van het IMF. Meedenken is iets anders dan beslissen.

  Het IMF dient niet het Surinaamse beleid te willen bepalen. Haar eigen ouderwetse houding mogen zij eerder onder de loep gaan nemen.

  Bouterse heeft het goed doorzien door niet toe te geven aan deze economische/financiële coup. Deze scenario’s vanuit voormalige koloniale (kapitalistische) hoek is een ieder die enigszins politiek-minded is, niet vreemd.

  Immers, vanuit de oppositie in Suriname werd eerder met zoveel woorden gesteld dat het beleid van het IMF te wensen over laat en niet deugt.

  Nu de Regering Bouterse/Adhin tot een soortgelijke conclusie komt – niet geschoten is altijd mis – mag er geen reden zijn voor de oppositie voor wederom een klaagzang.

  Als deze oppositie haar werk volwassen neemt, dient zij zich als een (nationaal) blok te scharen achter de Surinaamse Regering en niet opeens de kant zogenaamd te kiezen van het IMF. Dat hypocrisie vaak de voorkeur heeft bij de huidige oppositie, zal niet de eerste keer zijn, maar herhaling van (onzinnige) zetten betekenen.


  Maak melding

 7. Suri-Nederlanders we moeten Su BOYCOTTEN.
  Alle producten boycotten. Niet naar su met vakantie etc etc.

  Alleen zo kunnen wij onze landgenoten daar bevrijden van deze duivel.


  Maak melding

 8. Zie waar de paarse kakkerlakken, staatsadviseurs, overlopers, huidige mini ster/v van justitie, voorzitter/v van de DNA, NDP-DNA-leden, enz, Suriname terecht hebben laten komen. Sranan Skeer 3 maal, devaluatie sdr, geen medicijnen, hoge valuta koersen euro, us-dollar, leningen/schulden, al het goud wordt geroofd door multinationales als Newmont en IAMGOLD,enz.

  Velen, waaronder ik hebben jullie hiervoor gewaarschuwd om dit te voorkomen. Maar oe no bin wan arki.

  41 jaar onafhankelijkheid komt er aan, gaan jullie maar koek en sopie, linzensoep, BBR, bami, enz in Commewijne halen op 25 november 2016 en zie dan hoe de vlag er morgen als jullie wakker wordt voor jullie bij hangt.

  Ook de kerst komt er aan, Gouden Kerst(feest)dagen, Geloof je dat?

  Blijf maar apathisch naar So mofo kijken, die jullie totaal helemaal heeft ingepakt. Kijk ook goed hoe hij zich voort sleept bij het gaan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Er is heen gemotiveerd kader in Suriname. Dat is het grote probleem en niets anders. Elke ’topfunctionaris’ is politiek benoemd in zijn functie zonder enige kennis en zijn eerste doel is zo snel mogelijk zijn eigen zakken te vullen

  Suriname was niks, is niks en wordt niks door die ongelofelijke blubber mentaliteit van de bevolking.


  Maak melding

 10. Ik lees hier `Geen enkele IMF kan bepalen wat er gebeurt.`

  INDERDAAD kan Sranang de door DESI gesloten overeenkomst met het IMF verbreken, opzeggen !

  Laat DESI het 1e deel van de IMF-Lening –eerste tranche– terugstorten naar IMF ! Dan is het case closed !!

  Zie de RESULTATEN van het zogenaamde EIGEN BELEID van Desi en corrupte-clan :

  Inflatie 77 %

  Krimp economie 9 %

  Staatsschuld ongeveer 14 MILJARD !

  Over de MEERDERE NDP-Devaluaties en het VERDWIJNEN van al Onze monetaire Reserves –VERDAMPT volgens betweter Gilmore– en over de CRIMINELE daad, het drukken van ruim DRIE MILJARD ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten zal ik hier nu zwijgen !

  SRANANG E KRE, MEK DENG ABANI GWE !!!!!


  Maak melding

 11. Ba Sko: “Bouterse heeft het goed doorzien door niet toe te geven aan deze economische/financiële coup. Deze scenario’s vanuit voormalige koloniale (kapitalistische) hoek is een ieder die enigszins politiek-minded is, niet vreemd.”

  Zo dom zijn de Paarse Garnalen nu dat ze nog steeds geloven dat Bouterse het land gaat redden en dat de puinhoop de schuld is van de kolonialisten.

  O mijn God…. bestaan er nog dommere wezens op deze aarde dan de fanatieke Bouta volgelingen?


  Maak melding

 12. Wie in 2010 en in 2015 hadden gehoopt dat onberechte moordenaars, bij verstek veroordeelde drugsbonzen, staatskas rovers en mensenrechten schenders, rust, vrede en voorspoed zouden brengen zijn oerdomme aanhangers gebleken. Anno 2016 blijven hun ogen en oren paars dicht voor het paars corrupt wanbeleid olv van hun lijder, paars rovende elite en Boefdraad. Het paarse volk is het domste volk gebleken en gebleven. Neks no fout krijsen vele verarmde paarse paria’s. Baas na oenoe lijder en hij lijdt ons de paarse hel in vol mi e ka kommer. Al we ga paars schijten en pissen om die leningen af te betalen………NEKS NO FOUT, we ga nog vo vijf, soso lobi baas, we zijn daarom aanhangers van de nationale DOMMEM partij. Hij is onze god en verderver. Wahahahaha wo ka. Tang dofoe, tang dong, tang srinbi. Wee de paarse valse profeten en apostelen die ook de paarse duivel de handen boven het hoofd houden. Ooit krijgen ze van hun afvallige gelovige paarse aanhangers een vreselijke bestraffing.


  Maak melding

 13. @Pablo, je het groot gelijk dan vertrekt Bouterse gelijk naar Afrika met zijn groep aanhangers. Anders mogen die bommen echt vallen op hun hoofd.

  @Jojo, je schrijft::

  De regering heeft gekozen voor het IMFbeleid. Dat kan de regering niet maar zo terzijde schuiven.

  Ik heb begrepen dat als Bouterse afziet van de IMF Suriname letterlijk en figuurlijk in een grote zwarte gat komt te vallen, dit omdat andere leningen niet door zullen gaan vanwege wantoestanden van deze regering en het feit dat zij zich niet aan de regels houden.

  Ik denk dat de Chinezen het land zullen overnemen en zullen gaan bepalen wat er gaat gebeuren.


  Maak melding

 14. Beste mensen,

  IMF-vertegenwoordiger in Suriname, vinden dat er qua management te weinig gebeurt. wat doet de beste manager die de poep president heeft benoemd, zoals zijn eigen dochter en vele paarserovers!?


  Maak melding

 15. @Glenn

  Suriname heeft tot nu toe een eerste deel van de IMF-lening ontvangen, groot 81 MILJOEN US Dollar !

  In totaal kan Sranang 478 miljoen US dollar bij IMF lenen. Geld is bestemd voor ondersteunen van de Surinaamse munt. Betalingsbalanssteun. Voor zover ik weet is het niet bestemd voor andere doelen.

  IMF heeft overmaking van het tweede deel van de lening ON HOLD gezet omdat Suriname weigert de afgesproken voorwaarden, beleidswijzigingen en bezuinigingen, uit te voeren.

  Op dit moment is Sranang dus schuldig aan IMF 81 MILJOEN US dolars plus waarschijnlijk wat rente.

  Indien Suriname ook steun zou krijgen van IMF voor andere doelen –bijvoorbeeld voor sociale projecten– dan vervalt die steun dus ook meteen.

  Ik zal de hele deal nog opzoeken.


  Maak melding

 16. Vrees is dat nu STROMANNEN van de Machthebbers op goedkope wijze ALLE STAATSBEDRIJVEN en EIGENDOMMEN gaan OVERNEMEN tegen SCHAPPELIJKE PRIJZEN !

  Wij hebben onlangs al gezien dat de Machthebbers op slinkse wijze hebben getracht, de Afobakadam via een prive-NV en stichting, over te nemen !

  De bevolking moet snel trachten af te rekenen met deze corrupte Machthebbers !

  Deze Machthebbers zijn namelijk TOTAAL NIET bezig met de BELANGEN van de Bevolking, noch met die van Ons land, SURINAME !!!


  Maak melding

 17. Vrijwillige antwoord graag. Stop Suriname of Imf trekt terug. Hoeveel moet Suriname over de balk komen? 81000000 us geleend aan Suriname. Reactie graag.


  Maak melding

 18. “Suriname bepaalt zelf”…Volgens mij is het Suriname geweest die op eigen verzoek een deal is aangegaan met het IMF. Dat Suriname de afspraken niet na komt laat weer eens en temeer zien hoe onbetrouwbaar Surinamers zijn.

  De managers van B.V. Suriname moeten zoals alle andere managers van instellingen, persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor het mismanagement die ze voeren. Of geloven ze echt in het sprookje dat bestuurders van een land onschendbaar zijn….


  Maak melding

 19. ook al zou boterse morgen sterven aan een hart aanval , dan zou er nog niet veel veranderen in het land.
  het grootste gedeelte van de bevolking is en blijft laag geschoold , racistisch , opportunistisch , corrupt enz.
  na bouta vinden ze wel weer een andere idioot om op te gaan stemmen.
  bouta is 2 x democratisch gekozen en dat wil heel wat zeggen .
  er zijn in suriname meer mongolen dan in heel mongolie


  Maak melding

 20. Een snelle rekensom geeft al gauw een tekort van ruim 36, 5 miljoen aan schuld op de rente die jaarlijks terug betaald moet worden op de obligatie lening…of mis ik hier nog iets???

  Oh ja vergeten…Suriname bepaalt zelf…


  Maak melding

 21. O jee, de leden van het IMF zijn allen ondergedoken. Gelukkig bestaat er nog zoiets als een mobiletelefoon.
  Ik belde en vroeg, waarom zijn jullie ondergedoken,? Heeft u de posting Bah Sko dan niet gelezen vroeg de persoon waar ik contact mee had?


  Maak melding

 22. De IMF geeft geen leningen om te invesreren.De wereld Bank, de Deveopment Bank van de Caribian en de IsDB (ook de EU bank) doen dat. De stabilisatie en herstelplan moet goed uitgewerkte plannen hebben die reel en uitvoerbaar zijn. zij moeten geen graai ruimte hebben voor de corruptelingen. Dan gaan de begeleidende banken graag geld geven voor de investeringden. Nu gaan ze zich terugtrekken en zien wat de paarse roversbende doet.

  Als lid van de IMF mag Su een vrije economische evaluatie hebben. Dat is de enige service dat is gratis (eigenlijk niet. Su betaalt lidmaatschap).


  Maak melding

 23. SURINAAMSE PRESIDENT ofwel Regering Bouterse/Adhin, tikt IMF op de vingers.

  Serieuzer kan Suriname zich niet PRESENTEREN door aan te tonen dat respectievelijk het KOLONIALISME en haar evenknie het NEOKOLONIALISME hun LANGSTE TIJD hebben gehad en als ONGEWENSTE INTIMITEITEN worden ervaren.

  Suriname mag EXTRA WAAKZAAM zijn, gezien er op 20 januari 2017 in de VS – de Vieze Staten een AANRANDER zal worden aangesteld als President.

  Who knows wat deze ‘grab them by the pussy’ Pleesident tevens AANRANDER als ONGEWENSTE INTIMITEITEN tijdens z’n ONGESTELDE MOMENTEN in PETTO heeft.

  SURINAAMSE vrouwen wordt geadviseerd deze VS – Vieze Staten de komende vier (4) jaren te MIJDEN. Over HOMO’S zoals Ray, henk molenaar2016 en W. Whome o.a. hoeven wij ons GEEN ZORGEN te maken, die worden AUTOMATISCH de VS – de Vieze Staten UITGEKNIKKERD als ONGEWENSTE GASTEN.

  Ik hoop niet dat de STOMPZINNIGE HOOLIGANS hier op de site PRESIDENT Bouterse ook hiervan de schuld zullen geven.

  Deze PLEESIDENT uit de VS – de Vieze Staten niet verwarren met ONZE (VOLKS)PRESIDENT Bouterse uit het zeventiende RIJKSTE land van de wereld SURINAME.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 24. Dat is het probleem. Maar als je alleen naar het geld kijkt en. Iet de eisen en. Oorwaarden in acht neemt gaan zulke dingen gebeuren.

  Misschien ook nog even nagaan hoe IMF werkt? Of snapte je dat niet?


  Maak melding

 25. Over ca een jaar als eea éénmaal op stoom is wordt het volgend project van deze president van stal gehaald, nl bouw van de Kabalebodam, het ontginnen van Bauxiet uit het Bakhuisgebergte & de bouw van een spik, span and state of the art Aluminum smelter tussen Apoera en het Bakhuisgebergte.

  De Paranam smelter is pasé en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Voorts is transport van het Bauxiet erst vanaf het ontginningsgebied tot aan Paranam een zeer kostbare zaak, dus is deze optie een no go !

  Ik denk dat het district Nickerie binnen niet al te lange tijd dubbel zal boosten vanwege deze mijnbouw activiteiten en ook als supplier van landbouwproducten.

  God speed, captain & president Bouterse because you are on the right course !


  Maak melding

 26. GEFRUSTREERDE PANNENKOEKEN ZOALS JIJ WENSEN SURINAME ALLEEN MAAR ELLENDE TOE KARMA O TEK JOE TAKROE HATIE IDIOOT. JOE NO LOBIE SRANANG dat ziet elk kind jij wilt chaos in het land maar jou wens zal niet uitkomen BOUTA BLIJFT JOU PRES..BASTA LEER ERMEE LEVEN ACHTERLIJKE FLAPDROL. AL 2 TERMIJNEN BOUTA LUL JIJ VOOR NIKS DUS TAPIE BOEKA GO SRIEBIE NOW. JIJ BENT VAN NUL KOMMA NUL WAARDE ALS BURGER joe na devil in person.


  Maak melding

 27. Volgens Damsco en Milton wordt MORGEN onder Bouterse alles beter,,,

  Alleen roepen ze dit al 6 jaar en elke dag gaat het weer slechter met Suriname en de bodem is nog niet in zicht…..


  Maak melding

 28. Milton het ndp heeft voor meer dan een miljard usd aan leningen afgesloten. Jaarlijks betaald men > 100 mil aan aflossingen.

  Wake up ! Er valt niks te investeren. Overleven is al een kunst.


  Maak melding

 29. @ Milton

  Hoefdraad en Bouterse weten het beter. In Februari 2016 was het argument het IMF heeft vertrouwen in ons, ze gaan niet in zee als er geen zekerheid is. Over 6 maanden gaat het licht in de tunnel zichtbaar worden.

  In mei was het verhaal de plannen voor herstel zijn Surinaamse plannen. Tot dat duidelijk werd wat die plannen echt inhielden toen werden het weer IMF plannen en kwam de regering haar afspraken niet na.
  Het IMF is ook niet van gisteren en schortte direct alles op en de regering en staatsolie waren direct in nood omdat Staatsolie niet aan haar financieringscontracten voldeed omdat de staat de handen niet uit de kassa kon houden (meer dividend en winstbelasting genomen dan er winst was).

  Het gevolg is het IMF staakt al na de eerste termijn haar hulp, alle andere goedkope financiers volgen het IMF en dus is Suriname over geleverd aan de loan sharkes van Oppenheimer en betaalt het de hoofdprijs voor enige maanden financiële rust.

  Ook Newmont houdt de staat op afstand door de eerste jaren geen winst te maken (geen winstbelasting als die al in Suriname afgedragen wordt en geen dividend) en slechts de royaltees in Suriname af te dragen.

  Nu roept Hoefdraad dat Oppenheimer en co geen zaken gedaan zouden hebben als er geen vertrouwen zou zijn. Wie denkt de man nog te kunnen bedonderen. Zegt het rente percentage niet genoeg. Zegt het beleefde rapport van het IMF (Leigh) niet genoeg over het vertrouwen.

  Beste Milton. ten aanzien van Bauxiet is de voorraad in Surname best interessant maar de komende decenia is deze niet winbaar omdat Aluminium verdrongen wordt door composieten die sterker, lichter en beter vormbaar zijn en de grote producenten beter toegankelijk zijn en de infrastructuur hebben om af te voeren middels bulkcarriers. Dat type schepen zal Suriname niet kunnen aandoen en om zelf weer te gaan smelten is de Surinaamse energie veel te duur.

  Het licht dat Hoefdraad in de tunnel ziet is dat van een trein die van de andere kant komt die op ramkoers licht en hem en zijn sprookjes gaat overrijden.

  Wat Hoefdraad als de weg omhoog verkoopt is voor het IMF dat het minder slecht gaat. ofwel men zakt minder hard weg maar men zakt nog steeds.

  Venetiaan droeg over met een BNP van $ 4.700.000.000
  Volgens de prognose van het IMF staat Bouterse aan het eind van 2016 op een BNP van $ 2.100.000.000. Dat is de harde realiteit.
  Dat Hoefdraad weer groei verkoopt voor 2017 van misschien wel 2,5% betekend slechts een druppel ($ 50.000.000 = $ 100/Suriamer) op de gloeiende plaat.

  Beste Milton van de $ 2.100.000.000 komt ongeveer 10% als familie ondersteuning uit Nederland.


  Maak melding

 30. “milton
  Over ca een jaar als eea éénmaal op stoom is wordt het volgend project van deze president van stal gehaald, nl bouw van de Kabalebodam, het ontginnen van Bauxiet uit het Bakhuisgebergte & de bouw van een spik, span and state of the art Aluminum smelter tussen Apoera en het Bakhuisgebergte.”

  Aldus de Nationale Debiele Persoon Milton.

  Project van wie?!
  Weleens gehoord over Dr. Ir. Frank Essed? Ik geloof dat de MOORDENAAR niet eens instaat is om indien dhr. Essed nog leefde, zijn schoenveters te binden.
  Wat een geschiedvervallers zijn die Nationale Debiele Personen toch. Bovendien heeft de MOORDENAAR
  Dr. Ir. Frank Essed ook nog in het gevang gezet, toen deze MOORDENAAR aan zijn enige plan, de vernieteging van Suriname begon. Milton de militairen hadden het toen over “een trienverbinding van niets naar nergens”.
  En nu is het zijn plan?! Scheer je weg geschiedvervalser.


  Maak melding

 31. @ W.Whome, ik heb idd van de F Essed gehoord en weet dat het West-Suriname project uit zijn koker kwam.
  Echter was van begin af duidelijk dat het project faliekant zou mislukken en wel om de volgende reden.

  Dhr F Essed was een Bosbouwkundige en geen Mijnbouw ingenieur. Hij had bosbouwkunde in Wageningen (Ned.) gestudeerd, en wist geen sikkepit van de mining industry af.

  Echter binnen de NPS zag men hem (zoals al deze zgn geschoolde jongens uit Holland toen dachten) als iemand die alles aan kon en geweldig was.

  Ik zie de tv beelden nog van een heel jonge minister Pronk uit Nederland in West-Suriname staan en hoofdschuddend naar de werkzaamheden kijken.
  Op de vraag van een journalist wat Pronk ervan vond, gaf hij aan dat hij zelf grote twijfels mbt het project had.

  En zie daar wat ervan is overgebleven. Een bosbouwer die een immens mining project moet gaan begeleiden ???
  Dat is vragen om ellende !

  En inderdaad, het spoor liep van ergens naar nergens omdat er nimmer door al die knappe koppen van de NPS hierover was nagedacht.

  En toen had onze huidige president al gelijk !!!!


  Maak melding

 32. Volgens welingelichte NDPers zal DESI op 25 november a.s. een TWEEDE BANKBILJETTENDRUKKERIJ openen aan de Waterkant te Paramaribo !

  Wij JAGEN IMF en andere banken WEG, WIJ bepalen ZELF ons beleid, heeft DESI gezegd !

  Onze, NDP-slogan blijft : MONNIE DE !

  en BOVENDIEN : NEKS NO FOUT !!!!!!!!!!


  Maak melding

 33. @Jojo, ik weet niet waar je de wijsheid vandaan hebt dat aluminium zou zijn verdrongen door alternatieven.
  Ik zit in een branche waar veel commodities passeren en als ik vooral zie hoeveel duizenden tonnen aluminium (ingots van diverse kwaliteiten) kris kras de wereld overgaan, heb ik geloof in dit Bakhuisproject.

  Suriname kan een interessante speler bij de productie van aluminium worden, als dit goed wordt aangepakt.
  Jij denkt nog in termen van grote schepen en bla bla bla, terwijl je juist de supply chain moet optimaliseren en gebruik maken van de juiste transport modaliteiten voor de Suri omstandigheden.

  Suriname moet transformeren naar versie 2.0, 3.0 en of desnoods 5.0 !


  Maak melding

 34. Ondertussen zijn baas en paars rovende elite de rijkste en machtigste mensen in Suribabwe en het volk en al die oerdomme paarse debielen, idioten en paria’s, de slaven om de megaschulden af te lossen. Tang teki te wi e ka. Het paarse volk is het domste volk van de hele wereld. Een mier is veel slimmer dan al deze paarse hersens bij elkaar samen opgeteld. Paars geestelijk IQ van het oerdom paars volk is 0.000000000000000000000000001. Wahahahahahahhahaha


  Maak melding

 35. “Suriname moet transformeren naar versie 2.0, 3.0 en of desnoods 5.0 ! ” Lees ik hierboven, echter,

  Suriname wordt al, op dit moment, door de corruptie-faciliterende Machthebbers, de Ongedekte Bankbil-jettendrukkers, getransformeerd tot versie Sranang MIN 9,00 % !

  Negatieve groei economie van – 9% , als gevolg van NDP-WANBELEID !

  Desi zal binnenkort de tweede bankbiljettendrukkerij aan de Waterkant feestelijk openen, dus MONNIE DE !

  Bovendien : NEKS NO FOUT !

  PS : De slimme NDP-slavenbende zit nog steeds te wachten op de 17.866 Desi-volkswoningen uit China !


  Maak melding

 36. @ Milton

  U zegt het correct Alu (halffabricaat) is een commodity die tegen wereldmarkt prijzen geproduceerd MOET worden.

  Suriname was qua winning van bauxiet een marginale partij geworden met 2% van de wereld voorraad en 2% van de productie. Australie produceerde 13 maal meer, China 8 maal meer, Brazilie 5 maal meer, Guinee en India 3 maal meer etc.
  De Smelters zijn alleen daar waar de energie massaal en goedkoop voor handen is.

  De groei is uit die markt omdat de belangrijkste afnemers composiet materialen steeds beter weten in te zetten. Ik werkte aan het begin van de carbonfibers bij Fokker en heb de testwerkplaatsen/proeffabriekje voor Carbondelen helpen realiseren. Ondertussen neemt het aandeel carbon in structurele delen in de luchtvaart, ruimtevaart, extreme auto’s en norm toe.
  Ik zag toen ook de bergen ingots die voor 95% verspaand werden voor de F16 spanten. Ofwel de technologische ontwikkeling is niet gunstig voor Aluminium. Zie de racerij ook daar komt heel veel van de structuren uit een autoclaaf.

  Een andere invalshoek is de enorme sprongen die er in metallurgisch opzicht gemaakt zijn waardoor grote keuze vrijheden ontstaan.

  Ook in de bouw wordt door steeds beter begrijpen van glas en wat daar mee kan de behoefte aan Alumium kleiner. Zie daarom waarom Alcoa zich splitst in Commodity’s en Technologie en mijnen en smelten afstoot omdat het geen partij meer is voor de grote energieconcerns (oa. Norkse Hydro) of mijnbouwers zoals BHP Biliton of Rio Tinto etc.

  Ik ben het met u eens dat het, het onderzoeken waard is om Suriname in een niche markt te positioneren waarin het weer de hele keten gaat beheersen. Echter in de bulk markten is het uitgesloten dat Suriname een rol kan spelen omdat het de infrastructuur die noodzakelijk is niet kan realiseren. Infrastructuur qua energie als men zelf wil verwerken of Infrastructuur qua transport indien aluinaarde het eindproduct zal zijn.

  Milton ik ben niet tegen verandering of verbetering. Ik heb met adviseurs van de president aan tafel gezetten voor het verduurzamen en efficiënt maken van de energie productie en weet daardoor dat deze regering nooit zelf iets structureels tot stand zal kunnen brengen. Zeker geen Kabalebo of Apoeraproject als dat al levens vatbaar zou zijn. Suriname is te vlak voor serieuze waterkracht.

  Een oud project afstoffen is geen basis voor succes. Het IMF heeft niet voor niets de landbouw als kans aangewezen (beheersbare schaal en reductie van import).

  Een economie die in 6 jaar tijd van $ 4.700.000.000 naar $ 2.100.000.000 krimpt en waar de schulden met 400% stijgen onder aanvoering van een president die functioneert bij de gratie van zelfamnestie kan geen projecten, zoals u projecteerd van ongeveer $ 2.000.000.000 tot ontwikkeling brengen. Zie hoe Newmont Suriname bij de Neus neemt.

  Beste Milton het gaat niet om duizenden tonnen Alu ingots / jaar maar om ongeveer 220.000.000 ton bauxiet / jaar en een Surnaamse voorraad van 580.000.000 ton die geheel ontsloten moet worden.

  Ik hoop dat u begrijpt dat ik nadenk over wat ik opschrijf. Ik hoop dat u wilt begrijpen dat ik niet tegen ben maar de reële beperkingen zie die voor Suriname van toepassing zijn.

  Ik ben bang dat Alcoa kans zal zien zich aan haar verplichtingen (nazorg/ sanering ecologische schade) jegens Suriname (schatting $ 600.000.000 tot het dubbele) zal kunnen onttrekken door vage toekomstplannen en door katvangers als Monaco resources met marginale expertise in de mijnbouw.


  Maak melding

 37. @ Milton nabrander

  “heb ik geloof in dit Bakhuisproject.”

  U kunt dan wel geloven in het Bakhuisproject.
  Alcoa geloofde er ook in mits de regering een energiecentrale zou bouwen en vrijwel gratis HFO zou gaan leveren voor de noodzakelijke stoomproductie.

  Per saldo was er geen geloofwaardige business case anders dan de tent in leven te houden middels de Staatssubsidie op Brokopondo stroom.
  Middels de achterlijke MOU was het scenario Zand er Over uitgewerkt waarmee Suriname middels de winst op de Brokopondo stroom de sanering van de milieuschade zou financieren.
  Santokhi heeft hier een stokje voor gestoken waardoor men nu in een soort status quo zit te rekken.


  Maak melding

 38. Het lijkt er af en toe op dat sommigen op dit forum meer deskundigheid en inzicht bezitten dan de hele Surinaamse regering inclusief Assemblee en adviseurs bij elkaar. Mijn complimenten JoJo!


  Maak melding

 39. De vooruitzichten zien in elk geval goed uit voor de cassavemeel productie in Suriname. De regering van Colombia wil heel graag dat Suriname het product cassavemeel aan dat land levert. Een delegatie uit dat land zal een bezoek brengen aan Suriname om over de productie en export naar Colombia te praten. Colombia heeft een bevolking van 45 miljoen inwoners. Cassavemeel is een belangrijke voedselbron voor de bevolking van dat land. Met de juiste aanpak kan Suriname voldoen aan de vraag uit Colombia. Laat dit een stimulans zijn om andere sectoren binnen de landbouw verder te ontwikkelen.


  Maak melding

 40. @RobG,

  Met cassavemeel kun je de schulden niet afbetalen, Oen dat je bent vergeet grootmacht Brazil niet.
  Waar ben je afgestudeerd waardeloze Surinaamse luilak.


  Maak melding

 41. @ RobG

  “Met de JUISTE aanpak KAN Suriname voldoen aan de vraag uit Colombia.”

  Beste RobG
  U en de regering verdelen de huid van de Beer voor dat deze geschoten is.
  Met de JUISTE aanpak KAN alles.

  Echter een gratis gekregen cassave fabriek weet men zelfs te laten mislukken. Omdat er geen idee is hoe er zakelijk gemanaged moet worden.

  Ook het IMF geeft aan dat het lege glas het gevolg is van management falen.

  Hoefdraad creëert nu een situatie die alleen maar in een confrontatie kan eindigen met zijn ondergang. Want wat er ook gebeurt met zijn opstelling liegt of Hoefdraad of meneer Leigh.
  Zolang dat onduidelijk is zal er niemand enig vertrouwen hebben in Suriname en haar regering.
  Er staat al geschreven dat de Wereldbank en IsDB het IMF volgen tenzij de afspraken uit het Crisis en Herstelplan dat zij zelf geschreven heeft NAKOMT.

  U weet wat Bouterse gezegd heeft als ik doe wat het crisis en herstelplan eist stuurt het volk Bouta naar huis.

  Bouterse en Hoefdraad zitten tussen de wal en het schip of wel a rock and a hardplace.
  Boefdraad wordt het laatste zoenoffer dat gebracht kan worden. Als hij zijn bureau verlaat komen alle leugens van zelf op straat en kan de NDP zich zelf gaan opheffen.Daar voor zullen ze eerst een nieuw bestuur moeten kiezen.


  Maak melding

 42. Milton, de bouw van de dam plus stuwmeer te Kabalebo komt uit de koker van Dr. Ir. Frank Essed. En niet uit het brein van de MOORDENAAR. Suriname is voor de zoveelste keer naar de afgrond gebracht door je halfgod. Geestelijke vader van het projekt was Dr. Ir. Frank Essed, zoek maar op via google. Je gaat de econoom Jan Pronk toch niet als deskundige op dat gebied naar voren schuiven? Pronk was toen al met zijn mederegeerders bezig met de Coupplannen. Zoek via google op wie de geestelijke vader was van het projekt dat je nu wil verkopen als idee van de MOORDENAAR.


  Maak melding

 43. Speciaal voor Milton

  Bron: Wikipedia

  [[Bestand:Suriname-CIA WFB Map.png|329px|thumb|Het plan voor een dam in de Kabalebo staat al ingetekend op deze kaart van de [[CIA]].]]
  Het ”’West-Surinameplan”’ was een economisch ontwikkelingsproject in het westen van [[Suriname]].

  Het plan behelst onder meer het winnen van [[bauxiet]] in het [[Bakhuisgebergte]], het bouwen van [[stuwdam]]men en [[waterkrachtcentrale]]s in de [[Kabalebo (rivier)|Kabaleborivier]] nabij [[Avanavero]] (het ”’Kabaleboproject”’) en in de [[Nickerie (rivier)|Nickerierivier]] (het ”Stondansie”project), en het aanleggen van een overslaghaven in [[Apoera]]. Geestelijk vader van het project was de voormalige Surinaamse minister van opbouw [[Frank Essed]].<!– Trouw.nl – [http://www.trouw.nl/krantenarchief/1993/03/30/2669400/Roemrucht_plan_West-Suriname_herleeft.html Roemrucht plan West-Suriname herleeft] dode link –>

  Met een deel van het geld dat Nederland aan Suriname bij de onafhankelijkheid van Nederland in 1975 ter beschikking had gesteld op grond van een integraal ontwikkelingsplan, werd begonnen aan de uitvoering van het West-Surinameplan. In het kader van dit plan werd van 1976 tot 1978 een 80 kilometer lange spoorweg aangelegd, van het Indianendorp Apoera naar het [[Bakhuisgebergte]] ten behoeve van bauxietwinning. Het personeel van de [[aannemer]]s van deze spoorlijn verbleef in het speciaal aangelegde [[Kamp 52]].

  Na de [[Sergeantencoup]] van 1980 en het bevriezen van de financiering door Nederland, is het project uiteindelijk gestaakt, waardoor de spoorweg nooit is gebruikt. Al in een eerder stadium was duidelijk dat uitvoering van het project door onder andere gedaalde prijzen van bauxiet op de wereldmarkt waarschijnlijk verliesgevend zou worden. De laatste jaren wordt door maatschappijen als [[BHP Billiton]] weer belangstelling getoond voor de bauxiet in het Bakhuisgebergte.


  Maak melding

 44. Do The Wrong Thing schreef:

  SURINAAMSE PRESIDENT ofwel Regering Bouterse/Adhin, tikt IMF op de vingers.

  Waaaaaaai ik lach me suf: Deze malle KUMA-ADEPT ziet ze echt vliegen!!

  Deze Do The Wrong is rijp voor het Gesticht net als zijn vriend LAUWPIE alias RobG


  Maak melding

 45. Milton, van wie is het Kabalebo project plan?

  Verder wil ik melden dat ik vandaag wederom 200E gewisseld heb, het is maar goed dat ik een zonnenbril op had. De biljetten waren vers van de pers en de weerkaatsing van de zon deed zeer aan de ogen. Zo goed gaat het met onze economie.


  Maak melding

 46. @W. Whome, heb jij ooit al deze copy paste en nogmaals copy paste artikelen van jou allemaal ooit wel eens gelezen.

  Doe dat nou eens heel goed, dan wel met begrijpend lezen, en je komt tot de conclusie dat de NPS jullie jarenlang voorgelogen heeft.

  Al de NPS’ers moeten daarom allemaal tot aan hun enkels worden verbrandt !

  De NPS heeft Suriname vandaag de dag in deze shit gezet en niemand anders.


  Maak melding

 47. Volgens Milton heeft de ndp Suriname Dubai doen overtreffen. Onze staatskas barst. Het IMF(Wit man) is recentelijk langs gekomen om geld van ons te lenen.

  Milton vertel, waarom gaat het onder de ndp nu zo goed
  met Suriname? Wat is toch het geheim van de ndp?
  Een ieder krijgt zijn/haar loon keurig optijd.
  De ziekenhuizen komen opbergruimten tekort om al het benodigde materiaal op te slaan.

  Milton verklap het geheim en vertel in één adem wie de geestelijkevader van het Kabaleboproject is. Is het de MOORDENAAR of is het Dr. Ir. Frank Essed.


  Maak melding

 48. @Milton

  Zeg tegen baas DESI om nog wat MILJARDEN aan ONGEDEKTE SRD-BILJETTEN te DRUKKEN !

  Dan komt Sranang verder ! Valuta o kome !

  Welvaart o kome !

  A BIGI NDP-staatsschuld o VERDAMP !!!

  PS : Deng 17.866 OSO FU DESI O DORO TAMARA INI SRANANG ! Deng SNESI BEL ME !!!

  Kijk hoe PION GILMORE, het DESI-FALLISSEMENT omzet in een dubbel-faillissement ???

  Onze veiligheidsdienst dient zijn gangen na te gaan, of is het al te laat ?????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.