Akkoord NiNsee en Verzetsbeweging over herdenking slavernijverleden

17

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden NiNsee en de Landelijke Verzetsbeweging ‘Zeg Neen Tegen Het NiNsee’ hebben een akkoord bereikt over de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Deze is volgend jaar weer op 1 juli, de datum waarop in 1863 een einde kwam aan de slavernij. De herdenking werd dit jaar ontsierd door lawaaiige protesten van tientallen Surinamers en Antillianen die het er niet mee eens waren dat de herdenking van de slavernij was verplaatst naar 30 juni, zodat een dag later de afschaffing van de slavernij kon worden gevierd.

Na afloop spraken de partijen af dat er overlegd zou worden over de invulling voor 2017. Dat leverde het volgende compromis op: 30 juni wordt een Nationale dag van Bezinning, waarop onder meer het Slavernijmonument in het Oosterpark spiritueel wordt gereinigd. Die Nationale Bezinningsdag gaat rond middernacht naadloos over in de Nationale Herdenking en Viering bij het slavernijmonument.

Het bereikte akkoord is alleen in 2017 geldig. Wat er daarna gaat gebeuren is onduidelijk. Beide partijen willen de tijd gebruiken om nieuwe wegen in te slaan. Voorzitter Leeuwin van de Landelijke Verzetsbeweging is tevreden met het akkoord.(Bron/Foto: NOS)

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Het was vorig een schandalige vertoning van waarschijnlijk de leden van de anti-zwarte pieten club om de herdenking te verstoren omdat het een dag eerder dan normaal werd gevierd,

  De Afro-Surinamers lieten zich weer opnieuw van hun slechtste kant zien. Het was aan Seedorff te danken dat ze niet met elkaar op de vuist gingen.


  Maak melding

 2. Goed, dat de Organisaties een compromis konden bereiken: 30 juni bezinningsdag…..1juli bevrijdingsdag,….nu nog mentalebevrijding…..bewustwording is een kwestie van tijd in het menselijk brein ” Een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent is als een Boom zonder Wortels ” Marcus Garvey , Shalom .


  Maak melding

 3. Rapper Kleine Viezerik is een nacht in de cel gegooid.

  De artiest is compleet door het lint gegaan tegen een motoragent die hem stopte.

  De rapper beledigde de agent in grove bewoordingen en schreeuwde dat hij werd aangehouden omdat hij zwart is. Maar hij reed zonder rijbewijs in een auto waarmee dat al vaker was gebeurd.

  De 34-jarige artiest negeerde aanvankelijk een stopteken. Toen hij eindelijk stopte, dreigde hij zelfs een kopstoot uit te delen.

  Deze ‘rapper’ reed zonder rijbewijs ( dus onverzekerd) in een wagen die bij de politie geregisterd stond als verdac ht en dan nog de racisme kaart trekken en geweldadig worden als hij wordt aangehouden

  Sylvana kom er maar in..


  Maak melding

 4. @henkmolenaar16,als dit bericht klopt, is het betreurenswaardig over dit incident van de rapper, die zich niet aan de verkeersregels houdt, die in ieder land geldt,om zonder rijbewijs te rijden en nog roep dat het racisme is,is afkeuringswaardig…. maar dat het niet in alle gevallen zo is, Shalom .


  Maak melding

 5. Eindelijk rust!!! Alwaar Suries zijn, zijn er altijd problemen!!! het zijn gewoonweg probleemmensen!!! Net Tom en Jerry!!!! De ene gunt de andere niet!! typisch Surinaams!!!!


  Maak melding

 6. In Su, het land van oorsprong is het gewoon 1 dag (1 juli) en klaar…….geen discussie niets!!! In Nederland anno 2016…..verdeeldheid…..en onzinnige discussies waarschijnlijk door Suris die met zichzelf in de knoop zitten……..en mensen die Su al heel lang hebben verlaten……..en niet eens meer volgen!!!


  Maak melding

 7. Boi deze groep surinamers van afrikaanse afkomst ….iedereen kijkt vooruit deze groep kijkt liever achteruit.Geen wonder dat ze achteruit lopen in alles.


  Maak melding

 8. Suris maken zich druk, maar is het opgevallen dat de vlag van Nederland is prominent aanwezig, maar de vlag van Bonaire ontbreekt alsof deze geen deel uitmaakt van het Nederlandse slavernijverleden? De huidige staatskundige positie van Bonaire staat los van dat geschiedenis. Om dan nu te redeneren dat Bonaire – even als de twee anderen – geannexeerde openbare lichamen zijn geworden dus laat de vlag van Nederland maar wapperen levert een vertekend beeld het geschiedenis op.

  ”Een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent is als een Boom zonder Wortels” Marcus Garvey , Shalom .


  Maak melding

 9. @Ray
  Op 5 juni wordt er ook bij stilgestaan dat contract arbeiders uit India voet aan wal hadden gezet op Surinaamse bodem en dat gebeurde ruim 140 jaar geleden. En wat dach je van 4 en 5 mei. Het zijn zeker geen voorbeelden van mensen met Afrikaanse roots die liever achteruitkijken”. Stennis schoppen bij herdenkingen daar ben ik geen voorstander van, maar wij mogen er wel voor waken dat de gebeurtenissen van toen zich niet meer herhalen. Prettige dag verder.


  Maak melding

 10. @@Counter!! Sommige Suris in Nederland zijn de weg kwijt!!

  Ik ben juist blij dat er maar een paar zijn de weg kwijt zijn in NL, maar in Su zijn de meeste Suries die de weg kwijt zijn! en in de knoop zitten. En al wonen de Suries heel lang in NL, maar ze weten wel elk mm van SU en zijn van alles en nog wat op de hoogte in detail, waar jij zelfs geen kaas van gegeten hebt!! Dus let wel wat je neerzet op deze Forum!!


  Maak melding

 11. @henk molenaar2016

  GA ROTIE EN BARA`S ETEN IDIOOT…GA VOOR SINTERKLAAS SPELEN OP ARUBA OF AAN DE NOORDZEE.ELK JAAR VERANDERT ZWARTE PIET ,TOT IE WITTE PIET GEWORDEN IS .OLIEBOL.


  Maak melding

 12. @paars sarcasme
  Stuur al die klootzakken naar Afrika.
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  ZG “STOERE MANNEN”..ZIJN ALTIJD ANONIEM.EN OLIEBOLLEN.


  Maak melding

 13. Regelmatig komt onze @henk molenaar2016, met een verhaal over Rapper Kleine Viezerik.

  Je bent zeker een echte fan van deze Rapper Kleine Viezerik.
  Is hij soms vaker bij je op bezoek geweest?
  Mie Gaddo.

  Maar ff …..Zag Kleine viezerik vanmorgen op ’t journaal…maar wat een lelijk kadaver is dat zeg.
  Mie jezus chr-is-tus
  Die moet je s’ nachts niet in een donker steegje tegen komen.
  Va nengre fis kan takroe so mennn…
  En alsof t niet erg is heeft die man een grill in z’n smoelwerk en een kop als een landkaart door al die tatoes.


  Maak melding

 14. Wat heeft rapper Kleine Viezerik in hemelsnaam te maken met een akkoord over de herdenking van het Slavernijverleden?
  Je moet goed van de pot gerukt zijn of zelf een GROTE viezerik zijn om dit verhaal in verband te brengen met het onderwerp.
  Maar als je dat wil, Molenaartje….
  Je kunt je vast nog herinneren dat de grote NL operazanger Marco Bakker op het parkeerdek van de Adam Arena een jonge moeder van 2 kleine kinderen toen dodelijk heeft aangereden omdat hij Stombezopen was. Hij heeft het ook nog ontkend maar het recht heeft hem achter slot en grendel gezet.
  Dit moest ik even kwijt, ook al is het off topic omdat die Molenaar me mateloos irriteert met zijn achterlijke commentaar over een akkefietje van de rapper met de politie.
  Het is alom bekend dat zwarte mensen in dure auto’s zomaar van de weg worden gehaald. Vraag het aan Typhone, onlangs. En hou je voortaan bij het onderwerp!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.