Half miljard dollar voor huizenbouw in Suriname

45

PARAMARIBO, 16 nov – China stelt een half miljard dollar beschikbaar voor huizenbouw in Suriname. De huizenfabriek te Smalkalden, in Para, begint volgend jaar met de productie. Er is een programma uitgezet voor de komende jaren.

De fabriek moet de behoefte aan woningen helpen dekken. Maar ook export staat op de agenda van de samenwerking tussen het Chinese Broad Homes en de Surinaamse Post Spaar Bank, SPSB. Gestart zal worden met het afleveren van honderd en vijftig kant en klare woningen. “Daarna zal het aantal opgeschroefd worden naar duizend woningen. De grond is al beschikbaar”, zegt SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto tegenover de Ware Tijd.

Het geld wordt besteed via het ontwikkelingsfonds van China voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het fonds is tien miljard dollar groot. De half miljard voor huizenbouw in Suriname wordt beheerd door de SPSB. “We zijn blij dat we het fonds mogen beheren namens de Chinese overheid”, aldus Kromosoeto. Hij vindt het een extra voordeel dat zoveel mogelijk gewerkt zal worden met Surinaamse arbeiders en leveranciers.

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. Waar is dat Chinese fabriekje dat nog maar 2 jaar geleden 3 woningen per dag afleverde???…Kom eindelijk eens met een geloofwaardig verhaal i.p.v. die aanhoudende populistische lulkoek.


  Maak melding

 2. Wij ,het volk van Suriname moeten het heden doen met donaties en hulp pakketten,
  Sinds wij bouta als de zelfverklaarde lijder hebben zien we HELL,en het is afschuwelijk!!


  Maak melding

 3. laat aub de chinezen de touwtjes zelf in handen houden,
  want als ze dat geld geven aan bouta en dat dieventuig van hem is het geld zo verdwenen
  hij kan alleen moorden en bedelen.
  fucking loser


  Maak melding

 4. Dat horen we sinds 2010. Wedden dat China zal stoppen, wanneer die paars rovende corrupte aasgieren een deel van het geld voor zichzelf gaan houden, zgn commisie, courtage en lobbykosten. Zeker 30% e go verdamp en zal verdwijnen in de zakken van de paars rovende elite. Wacht maar af. Daarnaast gaat het volk incl die paarse debielen en idioten de megaschulden moeten aflossen. Wo ka. Daarnaast krijgen ook enkele paarse rijke kaderleden ook gratis een huis. Wo ka. Met paars geboefte aan de macht is het land verworden Zimbabwe #2 in Zuid Amerika, met dank aan leeghoofdige oerdomme paarse stommelingen.


  Maak melding

 5. Die chinezen hadden gedreigd dat zij zich terug zouden trekken uit het project. Een begin was ook al gemaakt.

  Achterstallige betalingen die nog betaald moesten worden aan de chinezen. Dat geld gaat terug in kast van deze mensen.


  Maak melding

 6. Weer broodje aap verhaal. Hoe zit het met die Chinese huizenfabriek die 3 jaar geleden met veel bombarie werd geopend en waar honderden woningen per jaar van de band zouden rollen?

  Resultaat: NADA


  Maak melding

 7. Zo op het eerste gezicht is het een mooi plan. Hoeveel moet zo’n huis kosten? 40 duizend euros? Bij een vorige gelegenheid werd gezegd dat locale ondernemers het goedkoper kan doen en zelf bouwen is nog goedkoper.

  Voor hoe lang is de hypotheek?Is de grond eigendom of is het grondhuur? Percelen zijn klaar. Zijn de waterleiding en electriciteit klaar voor aansluiting en de rioolering aangesloten bij de hoofdlijn.

  Gaan alleen mensen met een ndp kaart in aanmerking komen voor de huizen? Hoe gaan de top ndp hun. jang maken?

  By the way er is geen geld en werk . Met wat moeten de mensen betalen?


  Maak melding

 8. De aller grootste debiteur van China in de wereld is USA. Dat China zich ook wil profileren tot één van de grootste landen in de wereld, als het dat niet al is wat betreft de grote in aantal inwoners van een land in de wereld, dan zijn ze met deze stap in Suriname zeker hard op weg zijn dat te worden in Latijnsamerika/Wilde Kust. Zie ook hun investeringen in de infrastructuur in talrijke Afrikaanse landen.

  De vraag is, wie zal er veel beter van zal worden als er terug betaalt moet worden of alles onderhouden moet worden? Een spreekwoord luidt: “Al draagt een aap een gouden ring het is en blijft een lelijk beest”of anders gezegd, je kan het bos niet uit sommige mensen halen, aan hun gedrag zie je waar ze vandaan komen. In Suriname is het bekend dat die niet bekend staan om onderhouden van zaken.

  Wie wordt er veel beter van China of Suriname? Voor u een vraag, voor mij een weet.

  Wie houdt, wie voor de gek?

  Je kan beter eerst geld verdienen voordat je het uitgeeft, is het beste motto.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  Wat vast staat er zal


  Maak melding

 9. Ray
  Het is volgens mij geen donatie doch keiharde lening die terug betaald moet worden.

  In dit leven zijn alleen de zon en de maan en de wind en de regen gratis. Voor al het anderen dient geld neergelegd te worden.


  Maak melding

 10. De Chinezen hebben de Anton Dragtenweg als onderpand gekregen.
  De eerste 100 huizen zijn als verkocht/wegegeven aan
  Familie vrienden vriendinnen van Kromofoetoe; raad van toezicht.
  NsDaPers komen op de laatste plaats.


  Maak melding

 11. Kromosoeto vindt het een EXTRA VOORDEEL dat zoveel mogelijk gewerkt zal worden met SURINAAMSE ARBEIDERS en leveranciers. Gelukkig, dus NIET met LANDVERRADERS en KLEPTOMANEN uit de VHP – de Valse Hoop op Paé-partij, want die komen trouwens TOCH uit India?

  Of zijn ze OPEENS wel Surinamers en hun LIJDER Santhoki (lees: SANDOPIE) OMGETOVERD tot DOGLA, for the LOVE of the MONEY (paisa).

  GELUKKIG is de NDP FALIEKANT tegen CORRUPTIE, dus de RACISTEN uit de VHP – de Valse Hoop op Paé-partij worden LOGISCH uitgesloten of Bouterse laat ze ALSNOG OPPAKKEN, linea recta Santo Boma.

  Dus voor Santhoki (lees: SANDOPIE) en BOEVENBENDE is het: ‘ék foet natjal’.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 12. Ze konden ook met hulp van de chinezen het lab van LVV afbouwen.Het geraamte er van staat er afzichtelijk,lelijk,op het terrein prominent te pronken.Nog zo een teken van totale verloedering.


  Maak melding

 13. prof. Misababoi, als jij geen vieze straathond was maakte je ook ‘aanspraak’, maar dan op een speciale woning, twee bij twee, met permanente logies. Je bent ten onrechte jaloers.


  Maak melding

 14. Had ik het niet anders verwacht van de chinezen, want hun producten komen duur te staan bij donald trump, hij wilt 45% extra heffen op alle chinese producten. Dus alle tjauw tjap zijn altijd welkom in china.Bij succes van die truc krijgen zij ook problemen met de Amerikanen, let maar op.


  Maak melding

 15. @ Do the RIGHT thing

  Je bent lekker met stigmatiseren bezig ; ik ben helemaal neutraal ben nergens lid, van welke politieke partij dan ook !
  Ik ben toch van overtuigd; dat het Su beter was geweest met een andere President. En ik zie, dat de heer Santhoki daarvoor geschikt voor zou zijn. Hij kan zich overal ter wereld zijn gezicht laten zien, zonder opgepakt te worden !
  Dat kan jou President niet, en je beschuldigt Santhoki en Paé Somo voor corruptie, begin maar in je eigen gelederen
  zou ik zeggen.Je bent typies een blaka mang die altijd gelijk wil hebben ; al heb je dat niet, en toch jouw wil doorzetten !
  Ik heb niks tegen blaka mang ; omdat ik ook een blaka mang bent, maar gelukkig niet zo´n egoist als jij bent. Maar gelukkig ben jij niet de enigste op deze forum.
  Omdat jou partij en partijgenoten zo eerlijk zijn, is het hele land naar de klote gegaan. Ik zou zeggen haal die oog kleppen weg, dan kan je breed kijken en niet alléén naar voren !! En ga nou niet op mij schelden als je niet eens bent met mijn mening, want dat beschouw ik als gebrek aan woorden en respect, voor een ander zijn / haar mening.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 16. @ Robert – a

  Waar heb je nou over man ; voordat D. Trump President zou / gaat worden was het deal met Su al geregeld. Ga nou geen spijker zoeken op laag water zou ik zeggen, ik heb altijd jou gewaardeerd als een volwaardige panel / forumlid, maar nu ga ik aan je twijfelen.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 17. henk molenaar2016, dat jij om je eigen STOMMITEIT moet zeiken, verbaast niemand. Jou Achterlijke reacties zijn ALOMBEKEND. JZwartmans, kijk eens naar jou AANRANDER die straks presidentje mag spelen, ondanks z’n BEKENTENIS wordt hij NERGENS OPGEPAKT en mag hij OVERAL naar toe reizen. Jij nu.

  ‘Grab them by the pussy’ is vandaag de dag jou en overige AMOKMAKERS hun GROTE VOORBEELD.

  Omdat jij kennelijk ook zo’n SMEERLAP bent zie je VRIJ RONDLOPEN van jou AANRANDER zeker als OPPAKKEN.

  Trouwens wat zou men van ONDER- KRUIPENDE Neo-KOLONIALISTEN moeten verwachten? De KOP in ’t ZAND steken? Toe maar, STRUISVOGEL, ik zal je in elk geval NOOIT tegenhouden. Er is IMMERS GENOEG en OVERAL ZAND voor jou DEBIELE ZOLDERKAMER.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 18. volgens die boef-draad is er veel meer geld nodig om die te kort komingen van de failliete staat sme te kunnen bekostigen..

  de bbp kan het niet dragen..

  tegen deze lul moet gezegd worden,, stuur de helft van de luilakken naar huis zonder behoud van hun loon bij de overheid en zie hoeveel je per maand overhoud..

  jou en je maten ministers poppenkast leden de niks nuttiger moeten meer dan de helft van hun maandelijkse tegemoetkoming inleveren..

  ze doen toch niks verschijnen niet eens op een huishoudelijke bijeenkomst die geen bal voorstelt, maar vangen elke maand meer en meer ..

  van de 17 mi-ni-ster kun je makkelijk 7 van maken , de rest samen voegen..,,

  die hele poppenkast, kun je opdoeken, stelt geen reet voor omdat de moordenaar toch alles zelf beslist en bepaalt..

  het zijn toch ja, knikkers..


  Maak melding

 19. Do the RIGHT thing!

  En je punt is?

  Jij haaly weer alles en iedereen erbij “Trouwens wat zou men van ONDER- KRUIPENDE Neo-KOLONIALISTEN moeten verwachten?”

  Lekker dom schelden maar geen enkel zinnig argument.

  Typisch voor Paarse Garnalen.


  Maak melding

 20. @ Do the Right thing

  Als hij een aanrander is ; heeft hij tenminste bekend.
  het feit dat hij niet opgepakt is, dan ligt het aan slappe Justutiele beleid van Su. Maar jou President ontkend alles; A no mi, en zand erover is zijn stopwoord !
  Meer heb ik niet te vertellen, het is water naar zee dragen bij jou, en jouw paarse soortgenoten !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 21. Half miljard dollar voor huizenbouw in ” SuLEENistan ” in ruil voor 1,5 miljard dollar aan Surinaams RONDHOUT ” !!!!!

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 22. China heeft het land al bijna leeggeplukt met al zijn duizenden supermarkten en andere winkels. Dus nu doen ze iets terug want het gaat ten koste van China’s eigen detailhandel in Su.

  Maar als ik China was zou ik wel de uitgaven in eigen handen houden. De corruptie is zo enorm hoog dat ook dit project zal mislukken zoals bijna alle projecten. En zullen er maar een paar mensen rijk van worden.


  Maak melding

 23. @ To the Right thing ….. ONDER-KRUIPENDE neo KOLONIALIST …. jij hebt MODDER/TOKOTOKO in je DEBIELE ZOLDERKAMER … SMEEERLAP … je bent de grootste lafaard … net als die MOORDENAAR Killer Bouterse… wiens b…n je elke dag schoonl…..t . Je zou van het hoogste punt van Bosjebrug een duik nemen in de Surinamerivier … dat hadden jij en ik { wij dus} in harmonie afgesproken. Je zou Killer Bouterse wiens b….n je dagelijks schoonl ….t meesleuren.
  Moet ik jullie uitschotten= {T.t.R.t en Killier Bouterse } een handje helpen? … met genoegen! … at your service … kuiken Killer Bouterse en varken To the Right thing.


  Maak melding

 24. Alweer zo’n lull verhaal over de huizen!!!!! laat zij allereerst een huis van 6 planken voor de boef intimmeren!!! Die gaat vele malen sneller!!!


  Maak melding

 25. Baas Bouterse kan tot heden NIET zonder de mensen van de VHP. Ik denk dat vele NDP,ers nog slapen.

  Bouterse weet ook dat de handel in handen is van de VHP,ers en Chinezen.
  Is men vergeten dat al die sociale pakketten van de VHP,ers af komen?????


  Maak melding

 26. Hoe vaak gaat Suriname deze 150 huizen betalen.

  Dit is gewoon weer ;lenen maar dan aan burgers. SRD 170.000 voor een huis China leent aan de bank en de bank leent weer door tegen 12% oid. Welke Surinamer gaat dat betalen.

  Weer een indianen verhaal


  Maak melding

 27. De paarse ezels zijn er zo langzamerhand achter gekomen dat Sinterklaas, in de gedaante van het IMF, niet bestaat, nu denken ze dat ze Chinterklaas gevonden hebben, maar de Chinezen zijn niet op hun achterhoofd gevallen; op een of andere manier zal Suriname die half miljard dollar met rente terug moeten betalen. Straks komt onze Poppenkast Baas ons weer vertellen dat wij elkaar moeten feliciteren omdat de Chinezen een paar poten onder onze onafhankelijkheid aan het doorzagen zijn.


  Maak melding

 28. @@Do the Right thing!! Ik raad je aan, eerst achter in je onderbroek te kijken dan naar een ander iets negatiefs te gaan bespiegelen!!!

  JZwartmans heeft helemaal gelijk!! Wil je nog eens zijn posting doornemen en misschien wordt het nog duidelijker!!!


  Maak melding

 29. Op het internet kan je prefab kopen van de chinezen. Van plaatse als Gingdao Foshan, Shanghzi en Beijing sturen ze de huizen voor je. FOB. De andere kosten moet je zelf dtalen.

  Sommige materialen van de huizen zijn stalen frame, composite plastic steel , composite hout plastic, en recycled product. Toch is 80% van het product groen. Op het dak gaan asphalt singles die een rdeflecterende oppervlakte hebben om het huis koel te houden. De vloer is van hout.

  De huizen kunnen gemakkelijk opgezet worden. Zo daar is de Su aannemer niche. Leveranciers mogen waarschijnlijk het hout voor de vloer leveren.

  Ik denk dat de chinezen staal en plastic gaan invoeren en hout locaal kopen. De huizen worden hier gemaakt zo ze kunnen in de Caricom verkocht worden. Verder Frans Guyana en Brazilie. Daarbovenop krijgen ze van Su 1/2 miljard usd plus rente.


  Maak melding

 30. JoJo

  Ik denk dat RobG één van de eersten is in de hele lange dubbele rij voor de SPSB om een lening te sluiten, want hoe je het keert of draait RobG zal Bouta en kornuiten blijven steunen ondanks de vele verhalen van kamikaze acties


  Maak melding

 31. Hoera dibrie heeft weer iets bereikt.
  Beste mensen in Su. jullie gaan betalen no ka horrrrrrr!
  So so begie hier en daar, wat een plee-sident boi.


  Maak melding

 32. begroting wordt na de volgende jaar behandeld..

  met of zonder begroting, gaat het stelen, roven, moorden gewoon door..

  onder lijding van deze moordenaar hoef je niks positief te verwachten..

  heel jammer voor de nog 5 stemmers.. ze pinaren no ka..

  de ellende wordt met de uren groter en groter..,, let wel niet met de dag,, maar uren straks wordt het in minuten groter..

  wij suris geloven heilig in deze moordenaar,,,

  samen gaan we ten onder..,

  zijn kinderen bemannen de gevangenissen.. als familie bijeenkomsten..


  Maak melding

 33. Wat zijn de voorwaarden om zo’n huis te kopen?, Wat is de opp. van het terrein en het huis?
  Hoeveel slaapkamers?Wie is op dit moment instaat om een lening van 170.000 aan te gaan excl.rente.Binnen hoeveel jaar moet het afgelost zijn? Is dit incl. electra-aansluiting??? Indien de koers blijft stijgen hoe verder???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.