‘Verleen alle illegale Haïtianen in Suriname pardon’

32

PARAMARIBO, 15 nov – De regering zou er goed aan doen al de duizenden Haïtianen die illegaal in Suriname vertoeven, pardon te verlenen. Dit zegt Michael Sallons, vakbondsleider in de bananenindustrie. Zonder Haïtianen is de bananenbranche geen lang leven meer beschoren.

Het is een realiteit waar het land al decennia tegenaan moet kijken. “Zonder of met schoolpapieren, Surinamers willen geen veldwerk doen. Als we willen dat vooral de agrarische sector meer moet produceren, kunnen we dat niet zonder veldwerkers. Als Surinamers dit werk blijven schuwen, moeten we Haïtianen het laten doen”, zegt Sallons tegenover de Ware Tijd. De branche zit te springen om arbeiders.

Door de onwil van de lokalen, dreigt er een tekort aan werkers. Volgens Sallons heeft bananenproducent FAI al een aanvraag liggen voor het ministerie van Arbeid. Het bedrijf wil een werkvergunning voor minstens honderd Haïtianen. De kans bestaat dat een groot deel illegaal in het land vertoeft. Dat kan de nodige juridische kopzorgen opleveren. De bananenindustrie kan de extra krachten goed gebruiken, nu het product beter verkoopt.

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. Als het zo makkelijk gaat, dan zullen er nog meer andere buitenlanders in Su komen vertoeven, waaronder de illegale Brazilianen!
  Stop die zelfde banaan in die reet van deze vakbondsleider Michael Sallons. Weet hij wel over hij heeft en wat de na gevolgen zullen zijn!!! Hij kraait gewoon iets zomaar uit zijn nek!! Hierdoor creëert SU zelf de problemen!!! Straks is SU Haïti nr 1 en gaan met de zus of moeder van RobGay en Damsco er vandoor!!! Ik bedoel het niet verkeerd hoor Paraman!!!


  Maak melding

 2. Beterschap

  Sluit ze op net als wat Trump wil doen met de illegalen.


  Deze benadering vertelt niets over die ontheemde medemensen maar des te meer alles over “beterschap”!

  Als straks in Suriname het water ons tot aan de lippen stijgt en evaquatie een must wordt wil ik zien waar jij blijft met je grote BEK!


  Maak melding

 3. Die luie zwarte Surinaamse homo’s willen liever stelen en snel rijk worden.
  Su heeft niets aan deze luie homo’s.
  Stuur ze terug waar ze oorspronkelijk vandaan komen ‘Afrika’


  Maak melding

 4. Je kan de Haitianen eerst een werkvergunning geven.Mee eens met counter. Als ze deugen dwz werken of een kleine ondernemer worden dan mogen ze in tien jaar staatsburger worden. Maar als ze misdaden plegen dan na gevangenis straf direkt deporteren naar Haiti.

  Politiek gesproken bevoordelen ze de creoolse groep. Andere groepen zouden dan ook immigranten mogen hebben om hun gelexeren te versterken.


  Maak melding

 5. welke reclame heeft de banen sector gedaan om werkloze surinamers aan te werven. er zijn genoeg mensen die bij de bananen sector willen werken maar de kans niet krijgen. deze man heeft een dubbele agenda hij lul uit zijn nek. is hij die functie wel waard ik heb daar heel grote twijfels over.


  Maak melding

 6. De Surinaamse regering moet deze Haitianen direct de Surinaamse nationaliteit geven en nog meer Haitianen uitnodigen om in Suriname te werken. Haitianen zijn harde werkers op de bananenplantages en op de rietvelden.Ook in de andere sectoren van de landbouw kunnen de Haitianen veel werk verzetten. Dat bewijzen zij o.a. op de Dominicaanse Republiek in de groente- en fruitteelt. Surinamers zijn een ander soort volk. Creolen willen werken bij de politie, de douane, het leger, de overheid of op de goudvelden. Hindoestanen zijn massaal actief in drugsnetwerken als de cocaine en xtx- handel.


  Maak melding

 7. Voor mijn part mogen er nog een miljoen Haitianen bij komen.Deze mensen durven de handen uit de mouwen steken.Als de Suri’s voor iets in beweging komen,dan is het om een ander te bestelen.


  Maak melding

 8. Pablo, waar heb jij kunnen lezen dat het om luie zwarte homo’s gaat, die niet willen werken op de bananenvelden? Men kan geen Surinamers, van welke etnische afkomst ook, vinden om dat slaven/contractarbeiderswerk te doen. Persoonlijk zou ik dat werk ook niet willen doen, tenzij men een menswaardig loon betaalde, maar jij staat blijkbaar te trappelen om je aan te melden voor een hongerloon. Neem ook de rest van jou, niet luie, familie mee en de naar maximale winst strevende bedrijven trekken geen Haïtianen meer aan, omdat jij en je familie je met veel plezier laten uitbuiten.

  Haïtianen doen dit werk, niet omdat ze ijveriger zijn dan de gemiddelde Surinamer, maar omdat zij het in Haïti zo beroerd hebben dat dit werk voor hen een verbetering van hun situatie inhoudt. Maar elke Haïtiaan zal.ernaar streven dat zijn kinderen zo snel.mogelijk andere skills aanleren, waardoor zij niet meer hoeven te ploeteren in de bananenvelden.


  Maak melding

 9. Hoe staat het met de import Chinezen? Ja,ik weet dat dit een ander draadje is. Die gasten spreken geen woord Surinaams of Nederlands. Zitten maar te spelen met hun cell als je de winkel binnen komt en kunnen de klant niet helpen. Wat een toestand. Gedacht aan een inburgeringscursus?Ik heb me groen en geel geërgerd gedurende 1 maand. Oprotten of de taal leren.


  Maak melding

 10. Het toekomstige “STEMVEE” van Sallons om straks DNA;lid te worden !!
  Waarom bouwen deze gasten hun moederland HAITI niet op ??
  Krijgen wij weer een nationale vrije dag “VOEDOE-DAY”
  ??
  Wat vinden awaridomri’s Carl en Misieka van deze religieuze nationale feestdag ??


  Maak melding

 11. Legaliseren betekent dat de haitianen onderdak nodig hebben, voorzieningen getroffen moet worden voor medische zorg incl verzekering , reservingen voor ouderdoms pensioen en andere vormen van uitkeringen.

  Het land is skeer. Legaliseren lijkt mij voor op dit moment een slecht plan. Het is een centen kwestie.


  Maak melding

 12. @ Abaïsa,

  Stel dat de Haïtianen op mij (hindustaan) zouden lijken, had je dan ook gezegd: “Suriname heeft ze nodig.
  Gewoon doen! Het zijn tenslotte zijn onze broeders, mede Caricom burgers”.

  Ik weet heel zeker dat je in dat geval had gezegd: Laat ze niet toe, want ze lijken niet op ons (creool).
  En met jou zijn er nog meer creolen die er zo over denken en het ook zeggen.

  Bovenstaande zeg ik niet zomaar, gezien je racistische uitlatingen richting hindustanen.


  Maak melding

 13. het ziet er dus naar uit dat ook dit export product zal verdwijnen want kunnen ze op tegen Columbia. op de rijstvelden waren het de Guyanezen die het zware veldwerk deden . uiteindelijk zijn ze vertrokken en produceren nu meer rijst dan Su. deze sector klaagt al jaren hoe de kleine boeren worden uitgebuit door de grote opkopers en verwerkers dus de vraag is hoe lang nog houden ze het vol. uiteindelijk zal ook deze sector verdwijnen en dan gaan ze over op import van rijst tenzij de Chinezen er brood in zien want ook zij produceren heel veel rijst en ze werken high tech . Su beschikt niet over de voldoende kapitaalgoederen/machines en mankracht om concurrerend te produceren . hetzelfde is ook gebeurd met de suikerindustrie Marienburg . en zo zie je langzaam hoe diverse sectoren vernietigd worden . pluimvee
  en veeteelt idem dito . en ga zo maar door . iedereen wil ambtenaar zijn en zo gaat een land niet vooruit . laat desnoods de gedetineerden kosteloos werken als straf dan doen ze toch iets nuttigs. haal Hollandse boeren naar Su dan zal je zien wat productie is .


  Maak melding

 14. 1 (Een) Haitiaan werkt tien keren harder dan de gemiddelde paarse debiel of idioot. Alles verwachten die paarse stommelingen van hun lijder sa e mek deng ka dee nanga dee. Wahahahaa


  Maak melding

 15. ze kunnen beter gaan werken aan de ongeschoolde in suriname en ze cursussen geven ipv nog meer ongeschoolde binnen te halen
  weer zo een achterlijke denkwijze
  wat gaan ze doen met al die ongeschoolde in su?
  niets??? nog meer berovingen dus, stelletje achterlijken


  Maak melding

 16. Rambo,

  Op de Ware Tijd staat er een artikel over de rijstteelt in Suriname en dat ziet er wel veelbelovend uit, dan wat jij gepost hebt.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 17. SU is lid van Caricom. Haïtianen die al in SU zijn moeten begeleid worden. DDB is/was grote vriend van Martelly met allicht afspraken achter de schermen. Geef werkvergunningen aan Haïtianen voor de productiesector.
  “Kot tjing a no sjing” was toch een nps slogan. Wat is hierna van Marienburg terecht gekomen? De overblijfselen zijn nog zicht- en tastbaar. Als de immigranten Vietnamezen zouden zijn graag dezelfde menswaardige begeleiding en behandeling in onze eeuwenoude pluriforme samenleving. Neem ook als vb de Guyanezen die langer dan 50 jr naar SU immigreren.
  In de jaren 70 vertrokken ook vele Suris naar het buitenland met de hoop op iets beters. SU moet wel een strak transparant immigratiebeleid voeren.
  Met de huidige regering is het land financieel in diepe problemen gebracht. Dit komt niet door buitenlanders.


  Maak melding

 18. Criminele marrons, witte boordencriminelen, jong- en oudhangmensen op hoeken van straten/onder bomen, geteisem, hangmatliggers, ongeschoolden, staatsadviseurs, , rovers, verslaafden, alcoholisten, verslaven, pooiers, jongens en meisjes die naar massagesalons gaan, kapitaal krachtige oude homofielen, criminelen, enz, moeten allemaal op de bananenvelden te werk worden gesteld en de zwepen van de basjas moeten ze aan de lijven ondervinden als er niet hard genoeg voor de republiek Suriname wordt gewerkt.

  Suriname kan hiermee een voorbeeld geven/zijn hoe het de veiligste land van de wereld is.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. PANLO, weet jij waar je vandaan komt?

  Wij kunnen je niet terugsturen als je niet weet waar je vandaan komt.
  Je kan wel in een bootje gezet worden en dan zie je wel waar je uiteindelijk terechtkomt.


  Maak melding

 20. @Ria
  Dit soort mensen zijn Su alleen maar tot last.
  Het is nou eenmaal een feit.
  En kijk maar in de stad. Ze schrikken toeristen af.

  Deporteren naar het bos.


  Maak melding

 21. Goedenavond,

  Suriname is een mooi land. Dan heb ik het over de natuur met al zijn facetten en alle puurheid. Suriname heeft ook een verscheidenheid aan inwoners die dagelijks beslissingen zouden moeten nemen om te kunnen voorzien in een goede levensonderhoud waarbij het behoud van de natuur niet ontzien word. De inwoners kunnen ook naast het feit dat ze verscheidenheid voorstellen ook rijkdom en kleurrijkheid kunnen zijn als er een stuurman te vinden was die kon zorgen voor vereniging. Vereniging of eenheid bereik je makkelijker door te zorgen dat er samengewerkt gaat worden voor een wederopbouw van het land. Bij verval van waarden en normen binnen een gezin zie je vaak dat er een buitenstaander je thuis binnendringt. Samenwerken, eenheid creëren, opbouwen aan een ecologische ( lees liefde voor het land) economie. In grote delen van de wereld zie je dat de gunstige economie zijn downfall kent. De industrie vernietigd de natuur in een rap tempo. Laat de gouddelvers buiten ons land. Buiten het land van de toekomstige kinderen. Honger maakt creatief. Maak bijvoorbeeld misbruik van de relatie met Nederland. Maak gebruik van de kennis van boeren die nieuwe manieren van landbouw ontwikkelen. Er is zelfs een delegatie uit China naar Nederland gevlogen om te spieken naar kennis. Denk aan de visserij. Denk verder; de oceanen worden leeggeplunderd. Er is over pakweg 30 jaar een tekort aan vissen. Je kan ook vissen gaan kweken op een ecologisch verantwoorde manier. De wereld gaat er van smullen. Maak je een melding in een forum. Heb het dan over constructieve ideeën. Niet dat onnozele gelul over mekaar. Werk samen en zoek een andere stuurman met de beste bedoeling voor het land. In de puurste zin des woord.


  Maak melding

 22. @ray
  Je hebt het over een goede stuurman zoeken.
  Die zijn er niet, ze bestaan niet!
  Surinamers willen snel rijk worden en op hun luie zwarte gat zitten.

  Ik gun het de hindustaan om te proberen iets van su te maken.
  Maar dan heeft de creool meteen een grote bek over de hindustaan. En dat ze geen Surinamers zijn. Alsof de creool wel een Surinamer is. Dat zijn ze niet. Ze zijn Afrikanen. De blanken mogen zich Surinamer noemen omdat zij eerder in su waren en dankzij hen is de creool in su.
  Maar de echte Surinamer is en blijft de indiaan. De creolen moeten dit goed in hun botte hersenen printen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.