Surinaamse militairen worden economisch uitgebuit

22

PARAMARIBO, 15 nov – Binnen het leger vindt grof misbruik plaats. Het betreft vooral het verkeerd inzetten van manschappen die de politie ondersteunden in de speciale eenheid Faya Blo. Volgens de Ware Tijd moeten militairen autohandelszaken en goudwinningsbedrijven bewaken. Het borrelt.

Er zijn manschappen die het niet over zich heen willen laten gaan en uit de school klappen. Gewezen wordt op de bijzondere taak van leger en manschappen. Volgens de grondwet is de taak van het Nationaal Leger niets anders dan het bewaken van het grondgebied en de soevereiniteit van Suriname. Vanuit het leger is er nog geen reactie. “Als ik wat zeg, zal ik het aan alle media vertellen”, zegt majoor Harry Kassels, commandant van Faya Blo.

Waarnemend legerbevelhebber Adolf Jardim weigert ook in te gaan op de beweringen. Zo het leger geld overhoudt aan de particuliere inzet van de manschappen, houden de laatsten er niets aan over. Ze moeten het maar doen met hun soldij. Faya Blo is reeds enige tijd inactief. De eenheid raakte enkele malen in opspraak vanwege gewelddadig optreden met dodelijke afloop. Er loopt zelfs een internationale aanklacht wegens schending van mensenrechten.

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. In de jaren 80 waren dit voldoende redenen voor een coupe. Wat mij betreft zet het leger Bouterse af en schrijven ze nieuwe verkiezingen voor. Dit kan niet langer zo doorgaan.


  Maak melding

 2. Is een militaire leger werkelijk nodig in Suriname?!
  Ze hoeven niet te vechten tegen een buitenlands leger,we lenen juist geld van het buitenland ! Bouta is ook ook overbodig ,hij heeft niks te doen net als het leger.,het IMF regeert Suriname en bouta ontvangt een dikke salaris gewoon zomaar!
  Het leger zowel bouta opdoeken,het leger verplaatsen in een museum en bouta in Santo Boma waar ze eigenlijk thuis horen.


  Maak melding

 3. Het landmacht, gebakken luchtmacht en popkie pattoe marine is hier een aangelegenheid van een bepaalde bevolkingsgroep. Ze worden nu dus uitgebuit door hun eigen soort.
  de kolonisatie van de NsDaP is nu compleet!
  Oplossing: Farao al Bouta wegschieten.


  Maak melding

 4. Er is absoluut geen sprake van uitbuiting van de militairen en worden deze jongens nuttig ingezet, anders zouden zij alsmaar zitten te niksen in de Kazerne.
  Voorts hoeven ze niet extra te worden betaald want ze voeren deze werkzaamheden in hun reguliere werktijd uit, dus is er niets aan het handje !

  Ik denk dat het juist een mooie afwisseling is voor de jongens om zo af en toe ook tussen het normale volk te zijn ipv heel de dag tegen groene & camouflage pakken aan te kijken.

  Dit bericht is zeer tendentieus en slaat vooralsnog nergens op !
  Waarom zouden de militairen de politie niet mogen helpen met de bestrijding van de criminaliteit ? En als de criminelen toeslaan dan komen de critici weer naar boven drijven met een ander achterlijk gezwam !

  Verder wil ik mijn waardering uitspreken voor de jongens van de Genietroepen van het Nationaal Leger.
  Die guys doen hun uiterste best en leveren bijzonder goed werk af.
  Heb zelf een woning mogen zien die door hen is gebouwd en zeg van; petje af ! Heb toen gezien dat alles tot in de details heel netjes was afgewerkt.

  Toppie mannen van het NL !


  Maak melding

 5. Dit is niet nieuw. In de jaren 88, 89 en 90 heb ik ook als militair diensten moeten draaien bij Bouterse aan de karaklaan en bij wijlen Marcel Zeeuw in Paramaribo Noord. O, ja ook een een paar diensten bij Ramon de Freitas.


  Maak melding

 6. Ik lees: “Is een militaire leger werkelijk nodig in Suriname?! ”

  Nou mijn antwoord hierop is; Elk zichzelf respecterende natie heeft zeker wel een leger nodig !
  Alleen als je geen zelfrespect hebt, of waardering voor jou volk die bescherming geniet, zou je kunnen beslissen om geen leger te hebben.

  Verder is het leger de enige organisatie (waar dan ook ter wereld) waar er een zeer breed scala aan disciplines direct te vinden zijn.
  Noem maar iets op (muv het bankwezen of de financiele dienstverlening) en het leger heeft deze in huis !

  Dus aan allen met bekrompen of simpele hersenen zou ik willen zegen, het leger is veel meer dan alleen maar een speelgoedje van de politiek !

  En nogmaals, Suriname heeft zeker wel een leger nodig omdat het niet met zich laat sollen en/of piepelen !


  Maak melding

 7. het enige dat het leger doet is bouta beschermen
  voor mij hebben ze geen enkele waarde en zullen ze het nooit tegen een ander leger kunnen opnemen
  het leger van su kan alleen maar in gezet worden tegen het volk en dat hebben ze in het verleden ook bewezen.
  opdoeken!!!


  Maak melding

 8. @Milton
  Je l;eest en gelooft in sprookjes. Suriname heeft geen leger nodig.Het is nergens voor nodig.Geen enkel buitenlandse mogenheid heeft zin Suriname binnen te vallen en de gemaakte schulden door bouta over te nemen!Tigri ligt in handen van Guyana en daar praat de lijder van Suriname liever niet over,Dossier closed!!Geen enkel buitenlandse mogenheid heeft intersse om de hulp van tenminste 10 surinaamse militairen in te roepen om hun te helpen om andere naties uit handen van dictators te bevrijden.
  Trots van een natie…zeg waarop of op wie wij trots moeten zijn!!


  Maak melding

 9. Milton,

  De heldendaden van de surinaamse leger kun je met gemak samenvatten op een halve a4 tje. Verder kom je niet.

  Surinaamse leger bestaat uit lafaards. Want zeg eens nu eerlijk wie schiet er nu op haar eigen burgers.


  Maak melding

 10. Ik ben het met Milton eens.
  Het moment dat je geen leger hebt, dan zou je wel eens kunnen merken wat het gemis is. je hebt buurlanden, je hebt goud, olie en…
  Ik ben er niet voor om exorbitant hoge bedragen richting defensie te sturen, maar een leger staat voor veiligheid.
  Hopelijk heb je deze nooit nodig. Net als een verzekering.
  Als deze mannen zich bovendien ook nog nuttig kunnen maken, waarom niet? is mijn eerste reactie.
  Het mag echter niet zo zijn dat zij de plaats in nemen van reguliere arbeidskrachten. Anders treedt er een verdringingseffect op.
  De laatste alinea daarentegen wijst op een hele andere kant van het leger.
  Een taak voor de minister


  Maak melding

 11. Als ze militairen kunnen inzetten voor prive belangen van parlementariers kunnen ze even goed ook ingezet worden voor t land,zet een paar aan de waterkant,een paar in de malls,een paar in de binnenstad enz enz dan doen ze toch wat nuttigs voor t land en volk.


  Maak melding

 12. Het enige wat ik van heel dichtbij weet is dat deze hele aangelegenheid genuanceerder in elkaar steekt dan onverantwooordelijke lieden hier en daar willen doen geloven. Anno 2016 laten militairen zich echt geen knollen voor citroenen verkopen.


  Maak melding

 13. Heel goed dat ze uitgebuit worden!! jaren 80 zijn de burgers heel veel uitgebuit en beroofd o.a HJ De Vries, CHM!!!!! Nu worden zijn soorten door eigen soorten uitgebuit!! Deze militairen moeten juist nu een staatscoup plegen!! en Bouta en zijn zijnen op de vlucht neer schieten!!!!!


  Maak melding

 14. Mathoera parlementarier en lid van de commissie die overzicht heeft oa op het leger heeft deze corruptie het eerst gerapporteerd aan de media.

  Maaltijden tijdens dienst worden niet meer gegeven, militairen moeten wacht houden voor prive personen, de ontvangen gelden voor het wacht houden verdwijnt spoorloos.

  Dat is corruptie van de hogere militairen en uitbuiting van de lagere soldaten. Het is weer de njang maken. Su niet een grote schoonmaak houden.


  Maak melding

 15. In Afrikaanse landen heeft het leger de macht.
  In suriname in de jaren 80 had ook het leger de macht.
  Het resultaat we zijn teruggeworpen in de stenentijdperk waar wetteloosheid heerst !!!!!


  Maak melding

 16. De militairen zijn er om het land te beschermen.Er vinden dagelijks criminele activiteiten plaats..zet ze dan in.Als je perse op een oorlog situatie wacht dat komt er niet dan kan je het leger net zo goed opdoeken.Laat het leger samen met de politie patrouilleren.Vorm kleine wijken waar ze ook s nachts de buurt kunnen beveiligen.Op bepaalde tijdstippen op de fiets hun “ronde”doen en terug gaan naar hun basis.Dit kan zijn bij een burger aan huis die De ruimte/fassiliteit heeft ze onder te brengen.Ik zou hier graag aan hebben meegewerkt dan slaap ik tenminste veilig.En de burgers in die omgeving wonen kunnen ze bij calamiteiten oproepen via een whatsapp berichtje.Er is geen geld en de criminaliteit wemelt ..doe toch wat!!!


  Maak melding

 17. In Nederland heb je ook iets als een burgerwacht in sommige buurten waar ze bij calamiteiten of verdachte situaties met elkaar in contact treden.En evt.de politie inroepen.In Suriname duurt het zolang voordat de politie ter plekke is en of ze op je hulp roep kunnen reageren.Ze hebben niet altijd een auto binnen etc etc etc…


  Maak melding

 18. Laat ze de binnen stadt voor de touriste mooi maken , dan doen ze wat goed voor het land en als gids voor de touristen dat is goed blijven de boeven ook uitkijken .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.