Facebook verwijdert film gewelddadig politieoptreden

110

Een filmpje, waarop het gewelddadig optreden van de Rotterdamse politie tegen de anti Zwarte Piet activist Jerry Afriyie te zien is, wordt massaal door Facebook verwijderd. Op het filmpje is te zien hoe Afriyie probeerde een kennis te helpen, die dreigde te stikken door het grove geweld dat gepaard ging met haar arrestatie tijdens een vreedzaam protest tegen Zwarte Piet. Toen hem lukte om de vrouw los te rukken van de politie richten de Rotterdamse agenten hun agressie en wapenstok op Afriyie. Hij hield aan het gewelddadige politieoptreden verschillende lichamelijke letsels over.

Het korte ‘slow-motion’ filmpje wordt massaal door Facebook verwijderd. De reden daarvoor is niet bekend. Ook een eerdere posting van Waterkant met de video is eerder op de dag verwijderd. Vandaar dat we de film van dit gewelddadige politieoptreden nu op onze eigen site hebben staan:

De langere versie staat hieronder. Zie ook ‘Organisaties halen uit naar Rotterdamse politie‘.

Bekijk ook:


110 REACTIES

 1. business as usual for the Gestapo zou Himmler zeggen.
  dit gebeurde in ned en daar heb je geen Gestapo.
  ze hebben daar de vriendelijke oom agent .
  de politie is je beste vriend en zijn pet past ons allemaal.
  ondertussen weten we dat de nederlandse politie vol zit met vreemdelingen haters die elke kans grijpen om er op los te meppen.
  uit ervaring weet ik dat zeker 85 % van de Nederlanders wel ok is .
  laten we dus niet alle Nederlanders afrekenen op het gedrag van die paar agressieve idioten.

  ik begrijp trouwens ook die hele demonstratie niet .


  Maak melding

 2. Dacht dat sinterklaas een feest was voor kleine kinderen tot een jaar of 7 maar sommige zien overal discriminatie in ben zelf nederlander met een Surinaamse vrouw maar ik heb nog nooit mijn kinderen horen roepen als een familie lid op bezoek komt hééé daar hebben we zwarte piet ook krijgen we nu cadootjes discriminatie waar hebben we het over denk dat ze meer een probleem met zich zelf hebben


  Maak melding

 3. Ja baja, ik vind dit onzin dat de surinamers zich zo belachlijk maken. Ga zo doo r zou ik zeggen en straks hebben we geen kerst meer, geen sint Maarten meer, geen srefindensi meer, geen kwakoe meer , geen Pinksteren meer en noem maar op. Kijk maa f wel m e kinderen op de rij staan voor snoepjes, vooral in zuidoost. Sari yere!


  Maak melding

 4. Dat krijg je nou als je niet gehoorzaam bent en de bevelen van een wetsdienaar niet opvolgt.
  In suriname hadden ze gelijk korte metten gemaakt.
  Hier is de politie te soft.
  Is door bezuinigingen geen pepperspray meer te krijgen.
  Op de Video is een politie agent buiten zijn boekje gegaan
  Hij deelt een rechtse hoek uit.
  Deze politie man moet niet voor eigen rechter spelen.
  Strafmaatregel geen ontslag maar schorsing voor een maand en verplicht cursus laten volgen.
  Cursus dat eigen rechter spelen uit den boze is.


  Maak melding

 5. Goh wat een sterke neger, is dat het misschien de haat tegen sterke donkere sterke en vooral goed uitziende zwarte mannen. Het is gewoon schaamteloos om te zien dat vijf blanke mannen niet in staan zijn een zwarte arrestant in bedwang te houden. Met zeer veel geweld lukt het ze toch niet.
  Ik vraag me af wat ze op de opleiding leren. Is het misschien jaloezie of frustratie van deze witte mensen? In ieder geval wij zwarten kunnen het niet helpen dat de natuur ons in alle opzichten goed gezind is.


  Maak melding

 6. Hadden ze instructies van de politie maar moeten opvolgen. Prima opgelost door de politie. Niet luisteren is voelen. Als of de Surinaamse politie dit anders afgehandeld zou hebben. De Nederlandse politie is in mijn optiek nog te mild.


  Maak melding

 7. Hans, deze beroepsdemostranten kwamen in een black panter outfit naar rotterdam. Legerkisten met baretten op. Puur provocatie. Deze idioten vroegen om een pakslaag. Ieder mens heeft recht om te demonstreren maar dan wel binnen de regels. Deze idioten wilden doorreizen naar Maassluis en tussen de honderden kinderen gaan blèren. Pakslaag meer dan terecht.


  Maak melding

 8. Triest dat men dit barbaars gedrag ok vindt. Witte suprematie houdt niet op als je met een Surinaamse getrouwd bent. schandalig dat witte mensen hier op waterkant de gelegenheid krijgen zich zo te uiten over racistisch gedrag van hun landgenoten in NL. NOG ERGER is het feit dat anderen die beweren Surinamers te zijn en geen kaas gegeten hebben van dit racistische “feest” in dit racistisch Nederand, Zwarten in Nederland gaan afvallen. Bah.


  Maak melding

 9. Dit is precies wat deze ‘wannabe Black Panthers’ wilden: aandacht.

  Weet je wat ik werkelijk geloof: Dat dit ultra kleine groepje beroepsactie voerders is ingehuurd om rotzooi te trappen.

  Nu wil DENK dat alle namen van Nederlandse historische helden uit het straatbeeld worden vewijderd omdat het ‘schurken’ waren.

  Zullen we de Fransen vragen om alle straten waarin Napoleon in voorkomt ook de naam te veranderen?

  Dit gaat echt helemaal nergens meer over dan alleen om de autochtonen het bloed onder hun nagels vandaan te halen en te provoceren.


  Maak melding

 10. Beste Koos: ik heb een zware minachting voor ‘gutmenschen’ zoals onze Loes.

  Ik stel voor het boek te lezen: “Don’t make the black kids angry”


  Maak melding

 11. Als geboren Surinamer vind ik zwarte Piet niet racistisch.
  Racistisch is vluchten uit Suriname en hier je handen ophouden dat vind ik racistisch.
  Banen pikken van ons dat is racistisch.
  Profiteren van ons goedheid dat is racistisch.
  Grote mond hier hebben maar niet terug gaan naar je geboorte land om te blijven dat is egoïstische en racistisch.
  Nederlander zijn terwijl je een geïmporteerde persoon bent waarvan de houdbaarheids datum verstreken is dat is racistisch .


  Maak melding

 12. “Geweldadig politie-optreden?? ”

  Ik zou zeggen”GEWELDIG optreden

  Ik hoorde zo’n wannabe black panther bitch roepen: :”spuug ze in hun gezicht”

  En dan gaan janken als je wordt opgepakt. Wat mij opviel dat er vooral veel Afrikanen zoals Ghanezen en Nigerianen deel uit maken van deze groep. Ga lekker werken!


  Maak melding

 13. Goedemorgen Henk, anders heb ik wel een minachting voor dit soort lui. Gros van die gasten zitten werkeloos thuis en iedere maand houden ze hun handen op voor een bijstandsuitkering, huur / zorg toeslag, bijzondere bijstand en allerlei andere voorzieningen gesubsidieerd door de Nederlandse staat. En dat allemaal geregeld door se racistische nederlandse staat. Want zo slecht zijn de witte mensen. Henk stel je eens voor dat een blanke in Suriname oppert om onafhankelijkheids af te schaffen. Stel je eens voor dat 300 blanken in suriname voor het parlement zouden demonstreren.
  Ben toch benieuwd hoe de surinamers dit zouden opvatten.


  Maak melding

 14. Afrikanen zijn de grootste racisten samen met de arabieren. Complete stammen worden uitgeroeid en mensen gaan te lijf met stokken en kapmessen. Ten tijde van slavernij hebben de afrikanen ook meegewerkt aan deportatie van slaven.


  Maak melding

 15. Loes niemand verplicht je om in Nederland te wonen. Als je je niet prettig daarbij voelt dan is een enkeltje naar land van herkomst ook mogelijk. Je begrijpt het nog steeds niet wij zijn hier te gast en zullen we altijd blijven. Al zijn onze kinderen hier geboren.

  Ik hou van Nederland. Vind het een fantastisch land. De land van de onbegrensde mogelijkheden. Iedere vluchteling zou een moord doen om hier te mogen wonen. Neem van mij aan begin je toon te matigen. Jullie black panther fools zetten goedwillende kleurlingen in Nederland voor schut. Jullie actie werkt stigmatiserend. Denk 2x na voor dat je zulke actie gaat uitvoeren.


  Maak melding

 16. Beste Koos,

  Wat als er 10.000 Syrische vluchtelingen op Zanderij staan zonder cent op zak en een huis eisen, een uitkering, ziektezorg, halal eten en een moskee en eisen dat de Surinaamse vrouwen voortaan niet zo uitdagend gekleed gaan omdat dat dit tegen hun geloof is.


  Maak melding

 17. Als Nederland zijn neus niet buiten Nederland had gestoken en gewoon lekker in hun achterlijke koude landje waren gebleven dan hadden ze vandaag de dag hun achterlijke traditie Kunnen behouden en wij de onze. ( oeps dan was er geen zwarte piet geweest) dus if you wanna blame someone…. zwarte piet verdwijnt geloof me suck it up!


  Maak melding

 18. Beste Sweet:

  En als mijn tante een penis was, was het mijn oom..

  Hoe dom kun je zijn…

  Geloof als 17 miljoen mensen gewoon ouderwets Sinterklaas willen vieren met Zwarte Piet gebeurt dat gewoon.

  200 mensen leggen niet hun wil op aan 17 miljoen


  Maak melding

 19. Ten eerste je bent in een blankeland ongewild, ten tweede je bent gekleurd en ten derde god heeft jouw zo geschapen . Wat is het probleem een dagje zwarte piet te zijn , terwijl in Afrika ze met elkaar met elkaar afmaken als muskieten . Ze blij zijn dat ze niet eruit geschopt worden. Je bent generlei waard in hun land dus hou je rustig. Ps het ergste gaat nu komen Ttump gaat alles veranderen , Europa volgt


  Maak melding

 20. Zo zie je maar weer. Die Hans en al de Front-aanhangers ontpoppen zich als een ” troetel zwartepiet “. Dat heb je nu eenmaal met die gasten die overdreven aan de witte gemeenschap willen laten zien dat ze geassimileerd zijn. Doe toch gewoon normaal. Laat aan de witte gemeenschap zien de portrettering van “zwartepiet” racistische elementen in zich draagt. Hans ga maar lekker op de ‘ Grote Markt ‘ voor zwartepiet spelen.


  Maak melding

 21. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Facebook verwijdert film gewelddadig politieoptreden!

  Zal deze (dienders) echt niet helpen bij een nader onderzoek door de R.P.
  Dit wanneer er echt aangifte wordt gedaan.
  En de andere (dienders) die lachend toekijken, proberen geenszins in te grijpen tegen hun collega’s, om in deze geen enkel geweld te gebruiken.

  Lees even mijn vorige reactie op:
  Organisaties halen uit naar Rotterdamse politie.

  Let heel goed op de filmbeelden bij het optreden van de POLITIE in Rotterdam.
  Dit werd ook uitgezonden in diverse EU-landen w.o. G-Br., VS en nog meer landen.

  Sinterklaasfeest, immaterieel erfgoed en het UNESCO-Verdrag.
  Het Sinterklaasfeest komt vooralsnog niet op de nationale lijst voor immaterieel cultureel erfgoed.

  Volgens een gerenommeerde krant uit Nederland, deed de manier van optreden door de Rotterdamse politie denken aan het volgende verhaal.

  OM vervolgt twee politieagenten
  Zaak-Henriquez.
  Twee agenten moeten zich verantwoorden voor het geweld dat ze gebruikten bij de arrestatie van Mitch Henriquez.
  Drie anderen worden niet vervolgd.
  Marcel Haenen & Freek Schravesande 19 september 2016 Bron: nrc.nl

  Nabestaanden-mitch-henriquez-alle-verdachte-agenten-moeten-vervolgd-worden
  19 september 2016 Bron: caribischnetwerk.ntr.nl


  Maak melding

 22. Waarom wordt gewelddadige film verwijderd van Facebook? Of niet getoond op verschillende Media? Iedereen heeft recht om zijn vrijemening te uiten in Democratische landen…..voor de demonstranten zou ik zeggen, hou je aan de regels van het spel, je bent nog altijd te gast in NEDERLAND….. Als men wil demonstreren tegen Zware Piet ga desnoods naar de SURINAAMSE of ANTILLIAANSE AMBASSADE om het daar in die landen af te schaffen…..verbeterd de Wereld, maar begin bij je zelf,en als je als Black Panthers wil demonstreren, ga desnoods naar de AFRIKAANSE AMBASSADES om hun te Wijzen op hun MANIFEST van AFRICAN UNION van de OPRICHTERS , VERBETERD de WERELD, maar BEGIN BIJ JEZELF , SHALOM .


  Maak melding

 23. @ Hans

  Ik ben ook in Su geboren en getogen ; maar die dingen die je nu opsomt vind ik niet racistisch.
  Vele Surinamers en andere buitenlanders hebben hier gewerkt als schoonmakers omdat de rasechte NEDERLANDERS het werk niet wilde doen.
  Ik zie dat niet als banen pikken ; en als je hier geen werk
  kan vinden, door welke oorzaak dan ook, dan moet je wel je hand openhouden ! ( Ik zelf heb hier 40 jaar gewekt als Electrcien, maar dat doet er niet ter sprake ! )

  Hans een vraag aan jou ; Wij Surinamers zijn kinderen van een ex kolonie van NL ; dus enigszins hebben, of moeten we een streepje voor hebben.
  Maar het is nu andersom ; duizenden vluchtelingen die nu binnen komen, hebben het nog beter dan de Sur´ies die destijd kwamen.
  Van mij mag het ; want een ieder heeft recht op een menselijke bestaan ongeacht, van waar je komt.
  Hans ; voor alle duidelijkheid ik ben hier sinds 1966 dus, ik val niet onder de z.g. economische vluchteling zoals de Sur´ies de SuriNeds kwalificeren.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 24. @basmatie
  Als je een zwart kind met kroeshaar bent dan pas zul je het begrijpen.
  Als je elk jaar vanaf september voor zwarte piet wordt uitgemaakt dan zul je het begrijpen. Vooral als jou klachten bij de juf worden genegeerd.


  Maak melding

 25. Het komt er van als je sinds Afrika alle witten als god
  vereerd en je zelf ondergeschikt gemaakt heb aan hun wil.
  Zij de witten bepalen je wil en verstand en zijn baas over je leven. Verlos eerst jezelf daarvan. Afgoden dinaar.


  Maak melding

 26. Forummers, reageerders, Odi odi.

  @JZwartmans (Jacko)!
  Fawaka mang.
  Je bent vergeten de gesloten (mijnen) in Limburg te vermelden.
  En ook de voormalige textielfabrieken in Twente.

  En toevallig kwam ik vandaag een ander artikel tegen.
  Raadpleeg het volledig artikel zelf via (Google).

  Agent moet zich bewuster worden van discriminatie.

  DoorJorina Haspels & Peter Winterman. Bron: ad.nl
  De politie moet discriminatie actiever aanpakken.
  Nu zijn agenten gericht op bemiddeling in conflicten, waardoor ze vaak niet zien dat er discriminatie in het spel is.

  Dat betoogt de Haagse officier van Justitie Ingeborg Doves.
  De politie erkent het probleem en zegt met een plan te willen komen.
  Volgens anti-discriminatiebureau Radar zijn veel agenten op dit gebied niet deskundig genoeg.

  Jorina Haspels & Peter Winterman 15-11-2016 Bron: ad.nl

  Veel lees plezier.
  Geen Sari tori (Jacko)


  Maak melding

 27. als de politie zegt los laten en meekomen dan moet je dat ook doen.
  als je iets wilt bereiken, dan ga je bij het binnenhof protesteren zoals alle andere protest acties
  dit is gewoon uitlokken naar een burgeroorlog
  ze hadden hem moeten nek klemmen, die moslim afrikaan


  Maak melding

 28. Wat hebben christelijke feestdagen en st. Maarten met racisme te maken?
  Het gaat om de karikatuur van de pieten dat moet veranderd worden vandaar de demonstraties. Maar blijkbaar vindt u het okay dat er kinderen en volwassenen zijn die zwarte piet worden genoemd.


  Maak melding

 29. Het was geen verzet. Misschien dient u het hele filmpje te bekijken. Dan ziet u ook dat hij een vriendin hielp. Maar blijkbaar doet u zulke dingen niet. Zegt ook wat over u.


  Maak melding

 30. Ik heb altijd de Surinaamse cultuur omarmd en ook ik heb een Surinaamse dame.
  Ik heb ook veel Surinaamse vrienden en kennissen.

  Nog nooit heb ik een donker gekleurd persoon als Zwarte Piet gezien, mijn kinderen niet en zelfs de volbloed Surinaamse kinderen van mijn goede Surinaamse vrienden niet.

  De figuur van Zwarte Piet heeft, zo leert de geschiedsliteratuur over dit onderwerp, niets te maken met racisme.

  Maar kennelijk wil dat maar niet tot de Surinaamse gemeenschap en anderen doordringen en laat men zich door een stel losers als ene Quincy Gario, Sylvana Simons en de Ghanese blanken-en Nederlandse cultuurhater Jerry Afriyie en nog zo’n andere 200 Nederland haters opjutten, wat alleen maar leidt tot meer onbegrip en verdeling tussen diverse groeperingen .

  Wordt het niet eens tijd dat de Surinaamse gemeenschap het verleden laat rusten en zich richt op belangrijkere zaken dan een Zwarte Piet discussie.

  Gelukkig hebben mijn Surinaamse vrienden géén last van een verwrongen zelfbeeld. Lachen ze om de figuur van Zwarte Piet en laten een kinderfeest een kinderfeest zijn.

  Ze hebben ook géén last van een minderwaardigheidscomplex.
  Het koloniaal verleden speelt bij deze mensen totaal géén rol (meer).
  en ze weigeren om bij het minste geringste de racistenkaart te trekken en zichzelf in de slachtofferrol te plaatsen.

  Deze Surinaamse mensen staan op en top in de Nederlandse maatschappij, maken daar op fantastische wijze deel van uit en zijn allen geslaagd in het leven.

  Anders dan voor de bovengenoemde personen heb ik dan ook diepe respect voor hen!!


  Maak melding

 31. Het is werkelijk de vraag wat dit soort racisme-geobsedeerde figuren bezielt. Werken voor een witte baas is slavernij, dus ga je in Nederland wonen, waar voornamelijk witte bazen zijn, en je vraagt een uitkering aan om niet voor een witte baas te hoeven werken.

  En daar zit je dan met je uitkering in je sociale woning, de hele dag op de bank te liggen en naar de tv te kijken. Je kinderen vinden hun ouders losers, maar je indoctrineert ze en ze geloven je.
  Ze verlaten voortijdig zonder diploma de school, want ja, doen wat een witte leraar zegt is slavernij en de slaventijd is voorbij hebben papa en mama gezegd. Werk vinden ze niet, want geen diploma en niet de juiste attitude, maar ze weten wel beter, het is racisme!.
  Dan maar wat rondhangen, vervelen, stelen, handelen in drugs, enzovoorts, en ziedaar de volgende generatie racisme slachtoffers. Allemaal de schuld van de witte man! Dank je wel papa de trotse zwarte panter die aan het eind van elke maand gaat kijken of zijn uitkering al gestort is.

  En neefje Glenn, die wel goed werd opgevoed en nu een mooie baan, een mooi huis en een mooie auto heeft? Dat is een bounty, een verrader van zijn volk.


  Maak melding

 32. @Loes,

  Je reactie geeft aan dat je niet weet waar de klepel hangt.Laat staan dat je weet waar de klok staat en die hebt horen luiden.

  Lees de literatuur en overtuig jezelf ervan dat Zwarte Piet niets met discriminatie te maken heeft. Maar dat zal wel tegen dovenmans oren gezegd zijn.

  Want als je dat zou kunnen erkennen, valt er weer een argument weg om je gediscrimineerd te voelen. Weer een argument weg om jezelf in je zelfverkozen slachtoffer rol te plaatsen.
  Weer een argument weg om met het vingertje richting naar de van oorsprong zoals je noemt “witte nederlander” te wijzen en hen verantwoordelijk te stellen voor alle frustraties waar jij en anderen kennelijk onder gebukt gaan.

  “schandalig dat witte mensen hier op waterkant de gelegenheid krijgen zich zo te uiten over racistisch gedrag van hun landgenoten in NL”.

  Ik proef hier iets van discriminatie. Net zozeer dat jij je mening kunt verkondigen hier op Waterkant, hebben andersgestemden en zoals jij ze noemt “Witte mensen” net zo veel recht als jij om hun mening hier te uiten, lijkt me zo.

  groet van Dik


  Maak melding

 33. En nu meer inhoudelijk op het bericht.

  Ik ben sowieso tegen iedere vorm van demonstratie tijdens een dergelijk kinderfeest. dat geldt voor zowel voor-standers als tegenstanders van Zwarte Piet.

  Voer de discussie lekker in de media etc, maar niet op zo’n kinderfeest zelf.

  Maar ja als je er een horde idiote Zwarte Piet kick-offers naar toestuurt en je oproept tot moord op Zwarte Pieten, zoals de randdebiel Eric Clare op FB (http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/11/mooi-zo-politie-arresteert-gewelddadige-pietenhater-die-opriep-om-alle-zwarte-pieten-dood-te-schieten/ ), dan moet je niet gek kijken als de Politie de orde handhaaft.

  Als de agenten dan uitgescholden worden voor Joden en kankerlijers, dan vind ik het optreden van de Politie meer dan gerechtvaardigd!

  Gelukkig is idioot Clare door kordaat optreden van de Amsterdamse Politie op tijd ingerekend en schijnt ook zijn FB profiel te zijn verwijderd. Top!

  groet van Dik


  Maak melding

 34. Deze afstammelingen van Afrika hebben de kans gekregen om in Ned. een bestaan op te bouwen. Maar deze zeer kleine groepje van anti zwarte Pieten zijn waarschijnlijk te lui om te werken of teren op een uitkering. Ze verdoen hun tijd met protesteren tegen een kinderfeest dat al eeuwenland oud is. Sinds jaar en dag is het zwarte Piet feest altijd leuk geweest totdat deze klootzakken zijn komen opdagen met hun eis. Stuur ze maar terug naar Afrika of hun thuisland. Goed optreden van de politie.


  Maak melding

 35. Goed gedaan politie hij is de grootste loser laat hij protesteren tegen bouta, daar durft deze mietje niet, dus pak een korjaal en vaar naar Afrika kan je daar hele leven lang protesteren tegen de zwartjes daar.


  Maak melding

 36. Dit filmpje is ongelofelijk onmenselijk! Het willens en wetens opzettelijk en wederrechtelijk schade toebrengen aan deze man is compleet verboden! Voor de mensen die dit niet begrijpen zijn dit onder andere de criteria die de rechter moet afgaan bij het beoordelen van deze onmenselijke en harteloze actie. Tenminste als het zo ver mocht komen gezien de partijdige maatschappij waarin wij verkeren. Ik ben geen voorstander van zwarte piet maar ook geen tegenstander want het maakt me helemaal niet uit. Wat mij wel uitmaakt is dat dit mensenleven behandeld werd alsof het niets was! Ze brachten die man opzettelijk tussen die paal, HOE kun je als ambtenaar zoiets doen! Het hart van deze agenten is blijkbaar koud geworden voor de levens die zij dienen te beschermen. Waarom hebben de collega’s niet ingegrepen? Waarom heeft die hele bus niet ingegrepen! Ik had mezelf daar tussen gegooid in plaats van toelaten dat ze die man nog enig meer letsel zouden toebrengen. Ik heb geen woorden om te uiten hoe geshockeerd ik ben door deze actie! Machtsmisbruik is te licht uitgedrukt! Maar God ziet alles gebeuren en de mensen die kwaad toe hebben gebracht aan deze man zullen zeker krijgen wat ze verdienen! Dit draait niet meer om de protest actie, dit draait om een mensenleven en die is net zoveel waard als de agenten die erop lossloegen en dachten meer waard te zijn. Het draait niet om je huidskleur, overtuiging of wat dan ook. Als de ambtenaren zich niet kunnen beheersen, door wie dienen wij dan beschermd te worden? Ontslag is niet voldoende, ontslag en een verbod om ooit weer in dezelfde functie te kunnen treden en zware mishandeling geschreven op hun strafblad met schadevergoeding zowel materieel als immaterieel voor het slachtoffer. Werkelijk waar dit is niet te geloven!


  Maak melding

 37. Beste Dik van Hout,

  Gisteren was er bij Paauw een kansloze Antilliaanse rapper die moet uitleggen waarom in Antilliaanse gezinne zo vaak de kinderen werden geslagen/mishandeld.

  Hij kwam met een hysterische verklaren: “Dar komt nog door de SLAVERNIJ ( dus de schuld van de blanken)

  Het zijn deze typisch die de tijd nemen om een eeuwenoud Hollands kinderfeest te verstoren.

  Eerlijk gezicht ben ik in Nederland nog nooit een Antilliaans GEZIN tegengekomen. Wel alleenstaande moeders met levenslange uitkering hadden vaak 5 kinderen van 8 vaders die allemaal de benen hadden genomen,.
  Komt vast ook door de slavernij…


  Maak melding

 38. Beste Petra, heb je ook de video gezien waar een Nederlandse journalist door ee demonstrant voor een auto wordt gegooid?

  Ben je daarover ook zo geshockeerd?


  Maak melding

 39. Precies joepie de…
  Donkere mannen zijn superieure wezen.
  Daarom is Afrika een supercontinent.
  En wil geen enkele superieure donker persoon naar Europa


  Maak melding

 40. goh. leuk is dat , nog een Hans maar dan eentje geboren in Suriname, eentje die RobG op het verkeerde been zet, ook JZwartmans is er helaas min of meer ingetuind,


  Maak melding

 41. Hoe je het went of keert, zwarte piet komt voort uit het fenomeen van de huisslaaf ten tijde van koloniaal gezag (lees: uitbuiting) en slavernij. 2 zaken die aan de direct hebben bijgedragen aan de financiering van welvaartsstaat vandaag de dag.

  En volgens mij is de rekensom vrij simpel:
  -koloniale onderdrukking = fout
  -slavernij = fout
  -Zwarte piet = fout

  Het moraal verandert, en daarmee ook de tradities..


  Maak melding

 42. “Wat ben je voor een complete idioot als je hier als vluchteling wordt verwelkomt, alles van ons krijgt, en vervolgens niet gaat werken maar gaat rellen over één van onze tradities. De ondankbaarheid is stuitend. Terugsturen die Jerry Afriyie zonder oprotpremie wat mij betreft”

  Op GeenStijl vandaag commentaar op de Afrikaanse asielzoeker die zich gediscrimineerd voelt door Zwarte Piet


  Maak melding

 43. Ik snap deze ophef niet. Je meldt moedwillig een demonstratie niet aan. Je gaat moedwillig in Rotterdam protesteren omdat je weet dat in Maassluis veel politie op de been is. Je weet dat er een noodverordening is en er niet gedemonstreerd mag worden. Je krijgt het aanbod om onder begeleiding naar Maassluis te gaan.
  Vind je het dan gek dat de politie optreedt ?
  Zij doen gewoon hun werk.
  Luister gewoon en werk mee dan is er niets aan de hand.
  Waarschijnlijk zullen de demonstranten wel niets hebben gedaan en dachten de agenten zo daar gaan we even lekker op los. Get a life mensen. Werk je niet mee dan roep je dit over jezelf af. Dus stop met klagen.


  Maak melding

 44. Dit is wat ik mij afvraag:
  Hoe zullen deze vaders vanavond het Sinterklaasfeest vieren met hun kinderen en hun familie?
  Wat zullen deze kinderen over hun papa te horen krijgen van vriendjes en mensen op straat, school en op de clubjes?
  Hoe zullen ze hun vader zien na het bekijken van het filmpje?
  Oepssss… Papa is een monster met 2 gezichten…
  Bang voor papa, hun eigen papa….een tiran! een racist, een misdadiger in politie-uniform! Auwwww!!


  Maak melding

 45. Een regelrechte aanfluiting voor de NL Politie die al een racistisch imago heeft.
  Met deze wanprestatie/ misdaad wordt het beeld nog eens versterkt en gaat het de hele wereld over.
  Shame, Shame, Shame
  Maar wel goed dat het gebeurt want het mooie zogenaamde tolerante landje is bij deze volledig ontmaskerd….


  Maak melding

 46. Hans,
  Ik ben bang dat jouw definitie van rascisme toch iets afwijkt van die van alle anderen….en het woordenboek. De gemiddelde Nederlander Is natuurlijk ook een beetje vergeten hoe het vroeger ging. Laat de geschiedenis zich dan maar herhalen, toch? Jammer hoor


  Maak melding

 47. Loop in een zwarte piet pak in engeland je wordt verrot uitgescholden aleen Nederland komt met zwarte piet op sinter klaar nergens terwerled is het zoo kkr witte kk piraten


  Maak melding

 48. Zwarte piet is, hoe je het ook went of keert, een racistisch fenomeen. Nu zeg ik niet dat het sinterklaasfeest of de mensen die ‘voor’ zwarte piet’ zijn racistisch zijn, maar alleen het fenomeen zwarte piet, is racistisch: een black-face met oorbellen en dikke rode lippen is een stereotype afbeelding van een donkere man en niet meer van deze tijd.

  Echter, hoe de ‘discussie’ (zou het bijna niet meer zo willen noemen) gevoerd word, slaat nergens op. Heftig emotionele mensen aan zowel de voor- als tegenkant zorgen ervoor dat het al jaren niet meer over het inhoudelijke debat gaat, namelijk: is dit een racistische uiting?

  Daarbij, als je zonodig een demonstratie verbod negeert, omdat je perse op het feest van de KINDEREN wil demonstreren, ben je naar mijn mening al fout bezig. Ook overtuig je de mensen die je wil overtuigen, namelijk de ‘witte’ Nederlander, niet.

  Dom, dom, dom en totaal geen melij met wie dan ook die daar hardhandig is aangepakt. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen.


  Maak melding

 49. Zal ook s eff jou vrouw mishandle met 5 man ja hans en kijke welke witte het left heeft om haar te kome helpe geen eentje denk k zijn allemaal poeperds


  Maak melding

 50. Dat is een hele kkr lul verhaal wt je nu loopt te zegge ken je gescheidenis wij zijn geen syriers Surinamers ons land was te rijk voor jullie drm hebbe die witte daar gepakt wat ze konden pakke en nu trots lopen doen met sinter klaas en die knechtjes vn hem als slaves zal k je ooge ff open prikken zo dat je de realitijd voor ogen kan zien


  Maak melding

 51. Mensen Mensen,

  Zwart, Wit, Blank, Bruin, Groen of Pimpelpaars met stippen. Ongepast geweld in welke vorm of door wie dan ook moet worden afgekeurd.

  Protesteren in Nederland mag binnen de regels. Hiervoor hoef je het niet met elkaar eens te zijn zolang je dit maar binnen de regels uit. Daarnaast denk ik dat het van belang is dat je onvoorwaardelijk omgaat met alle consequenties van het gedrag of standpunt wat je zelf verdedigt. Het is niet jij doet normaal dan doe ik het ook.

  Nee je gedraagt je gewoon zoals het hoort. Twijfelen aan autoriteit of hedendaagse standpunten, normen en waarden zorgt voor progressie mits je hier op onvoorwaardelijk, respectvol en gedisciplineerde wijze over kunt communiceren ook mocht je het niet met elkaar eens zijn.

  In dit geval zonder dat wie dan ook kennis heeft van wat voorafgaand aan het optreden van de politie is gebeurd is dit buiten proportionele geweldspleging. De beste heren van de politie konden de man op vreedzamere wijze overmeesteren en behandelen om uiteindelijk op gepaste wijze tot een oplossing van het probleem te komen.

  Echter snappen vele simpele (smallminded) zielen niet dat we op deze aardbol gezamenlijk voor progressie moeten zorgen ongeacht huidskleur, religie of overige zaken die op huidig tijdstip mensen ( een term waar een ieder onder valt) van elkaar onderscheid!

  Wees bezig met hoe je het leven voor je nabestaanden en naasten kunt verbeteren ipv hoe we anderen kunnen peilingen en kleineren. SAMEN is de sleutel “Mensen” en een ieder die een klein beetje durft uit te zoomen en durft te kijken naar het geheel weet dat dit de enige weg is tot absolute vrede maar ook zeker geluk voor een ieder!

  You can’t understand a person If you Dont live what he lives! Bekijk het vanuit een ieders perspectief en zoek samen naar verbetering.

  Spread love and help each other

  UNCONDITIONALLY!


  Maak melding

 52. Laat ik voorop stellen dat ik tegen zwarte piet ben.
  Ook al is het maar een relatief kleine groep mensen die tegen dit fenomeen is omdat ze het als racistisch ervaren, dan heeft de grote groep die wel voor zwarte piet is, daar rekening mee te houden.

  De kleine groep mensen voelt zich gekwetst omdat zwarte piet een karikatuur is geworden van hun uiterlijk.
  Bovendien ervaren ze dit als terugwijzing naar de slavernij, naar hun voorouders die op zeer onmenselijke wijze zijn behandeld en ontzettend zwaar hebben moeten werken.

  Het getuigt van fatsoen als de grote meerderheid die dus pro zwarte piet is, daar wel degelijk rekening mee houdt.
  Wederom komt moraal om de hoek kijken.

  Maar steeds meer ‘witte’ Nederlanders zien in dat het Sinterklaasfeest in de huidige vorm met zwarte pieten achterhaald is. Hoe meer ‘witte’ Nederlanders dit gaan inzien, hoe meer de strijd tegen dit fenomeen winst zal opleveren.
  Vergeet echter dat een traditie niet van de ene op de andere
  dag is te veranderen. De mens hecht heel erg aan tradities. Daarom duurt het jaren en soms zelfs generaties voordat een traditie verandert.

  RTL heeft al het sein gegeven om alleen maar gebruik te maken van roetpieten.
  Nu nog de publieke omroepen.

  Maar ik plaats wel een kanttekening.
  Het zijn voornamelijk mensen van Afro-afkomst die tegen zwarte piet zijn. Hun goed recht.
  Maar het zijn ook deze mensen die niet vies zijn om zelf te discrimineren. Ook zij zijn racistisch bezig. In Suriname zijn creolen heel erg racistisch jegens hindustanen.
  Ook zij geven af op fysieke kenmerken van hindustanen zoals ze hebben platte billen, dunne benen, ze zijn niet sterk.
  Of ze zeggen dat alle hindustanen zich bezighouden met drugs dealen.
  Ook met ziekten die voorkomen onder de hindustanen sollen ze.
  Dat hindustanen ziek, zwak en misselijk zijn.
  Zelfs over massala, die door hindustanen veel wordt gebruikt, hebben ze commentaar. Maaltijden bereid met massala stinken, terwijl massala een samenstelling is van een aantal specerijen.
  Daarom noem ik deze creolen ne-egers en is bij mij dus een stukje fatsoen kwijtgeraakt. Maar ook bij de creolen ontbreekt fatsoen.

  Iemand met de nickname Koeli heeft een aantal reacties gegeven. Ik durf mijn hand voor in het vuur te steken dat deze Koeli geen hindustaan is, maar een creool(se).
  Zelfs woorden als chamaar, dalit, paria, nemen de creolen in de mond.
  Is dit geen racisme?

  Ligt het woord ‘koeli’ niet gevoelig? Het woord ‘ne-eger’ wil een creool ook liever niet horen. Ik ben het echter wel gaan gebruiken, omdat ik het meer dan zat ben dat er zo denigrerend over hindustanen wordt gepraat.

  Op het forum van waterkant.net zijn er een paar members die deze woorden heel vaak gebruiken.
  Paraman is daar een groot voorbeeld van.

  Dus Afro mensen als je de wereld wilt veranderen, begin dan eerst bij jezelf.


  Maak melding

 53. @ Jivv & Koelie

  Jullie 2 zijn hetzelfde persoon ; doen jullie eens normaal.
  Wij Surinamers hebben op school gewoon Nederlands
  op school gehad, dus schrijven jullie zoals ze ons geleerd hebben ! Of willen ( Jullie ) als lol broeken door het leven gaan ??????

  sari tori.

  Jacko.


  Maak melding

 54. @ Carla,

  Wat een kortzichtige reactie heb je geplaatst.
  Dat Nederland een welvarend land is, heeft alles te maken met het uitbuiten van de koloniën: Indonesië, Suriname.
  Zelfs landen die niet tot de koloniën hebben behoord, hebben ze kaal geroofd en geplunderd.
  De ruilhandel met spiegeltjes en kraaltjes is jouw zeker niet bekend.


  Maak melding

 55. @Koeli
  Ben je nieuw hier en als het zo is doe het wat rustiger aan en het liefst zonder drank ( Palm).
  Hé Palm is niet goed voor jou hoor drink liever Black-cat.
  Joe no mang nanga Palm boi a tranga!


  Maak melding

 56. Al die argumenten over dat jullie Surinamers allemaal zwarte piet worden genoemd van oktober tot in het nieuwe jaar is de grootste onzin om mee te komen. Kom met een beter argument. En jah er zit een racistisch kantje aan het hele feest maar slik het of donder lekker op. Al die jaren Was er geen probleem. Nu ineens wel. Fuck off dann. Verpest het niet voor de Nederlanders zelf. Ga in Suriname stennis schoppen. Of op Antillen, waar ze ook aan fucking sinterklaas doen!!!! En nu opzouten!!


  Maak melding

 57. Waarom moet je alle Nederlanders over 1 kam scheren? Hè, zwartje? En ondertussen woon je hier wel? Dat dan weer wel. Flikker dan lekker op naar je eigen land als het je niet aanstaat. Alle buitenlanders zijn dieven en dealers. Zo. Simpel. Dus allemaal vast zetten of terug sturen. Of in elkaar meppen door de popo. Ook goed. Zo dan?


  Maak melding

 58. Oh wat een nare opmerking? En wat doe je Zelf? Jezus zeg, de pot verwijt de ketel dat die zwart is…… Beseffen jullie wel dat jullie het alleen maar erger maken voor jullie zelf op deze manier? Vlgns mij niet. Dus ga lekker zo door. Verspreid de haat hè. Of accepteer de customs van het land waar je woont. Het land wat jou of je ouders destijds heeft opgevangen. Maar nee, nu egoïstisch zijn en onze feesten willen verbieden? Komaan zeg wat verwacht je dan. Dat wij zeggen ja hoor geen probleem. En ja tuurlijk Is het een racistisch feest. Maar aangezien het een traditie Is krijg je dat er niet zomaar uit. En ik snap niet waarom het decennia lang geen probleem Is. En nu ineens wel. Zelfs op de Antillen vieren ze Sinterklaas. Dus ik zou zeggen leer er mee leven of probeer een leven op te bouwen in een ander land. UK bv. Waar ze een zwarte piet op straat in elkaar meppen. Als je denkt dat zo’n land beter Is voor immigranten en buitenlanders, vooral gaan!!! Mr hou je smoel over ondankbare en egoïstische Nederlands. Iedereen over 1 kam scheren kunnen we allemaal hè


  Maak melding

 59. So dan. Wat voor droom wereld leef jij? Ten eerste sat jij je zelf een tussen zou gooien, wil ik nog wel eens zien. En je kan mooie woorden gebruiken maar veranderd het feit niet dat dit filmpje maar een bescheiden weergave is van de tijd waarin we leven. Vlgns mij zit jij ergens in een toren in een kasteel en leef je een sprookje want als k je zo zie praten heb je geen idee hoe het er echt aan toe gaat… En jah, God ziet alles gebeuren. En laat het allemaal lekker z’n gang gaan. Er bestaat geen God lieverd. Sorry. En ontslag niet voldoende? Als jij denkt dat die ontslagen word, word wakker!!! Korte schorsing en een cursus maybe…


  Maak melding

 60. @ Adam

  Ik ben neutraal ; ik weet niet of je een echte Nederlander bent, ik bedoel een echte blanke die in NL geboren is.
  Zo ja ; sommige van de echte Nederlanders scheren alle buitenlanders ook onder één kam, dus waar heb je het over ???? Ik schrijf Buitenlanders ; omdat het woord Autochtoon en Allochtoon, niet meer gebruikt mag worden.
  Dat zal je wel gelezen hebben, in de krant (Nederlandse dagbladen. )

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 61. het zit nou eenmaal in de hoofden van alle mensen dat slavernij een blank ding is…dit klopt natuurlijk van geen kant. Het is wel de best beschreven geschiedenis. Degene die echt feitelijk naar slavernij kijkt komt tot heel andere conclusies. Op een of andere manier mag dit niet besproken worden…het is me een raadsel. Slavernij kwam in zeer grote mate voor op het afrikaanse continent. Het is altijd handel geweest. Ashanti verkochten bijv eigen volk en andere stammen voordat de translantische handel uberhaupt begon. De goudmijnen in west afrika bestonden ook al daarvoor en daar werkten uitsluitend slaven tot de dood. Het oosten was al leeggeroofd door arabieren en later turken. Met leegroven bedoel ik aantallen die de atlantische slavernij in het niet doen vallen. De minderheid overleefde de looptochten door en mannen werden alvorens gecastreerd in vrijwel alle gevallen. Dit is de reden dat weinigen het overleefden omdat ze simpelweg dood bloeden. Vrouwen werden gruwelijk verkracht in de harems om vervolgens gedumpt te worden (verdiept u zich eens in de werkelijke verhalen van harems). De kinderen van slaven werden veelal gedood aangezien de kleur zwart minderwaardig is in de arabische slavencultuur. De slaven op de zoutpannen leefden gemiddeld maar een aantal jaar. Ik zal maar niet uitwijden over de andere volkeren die buit gemaakt werden door arabieren en ottomanen en barbarijnen. Ik kan ook nog tot in den treure doorgaan over aziatische slavernij of slavernij op het amerikaanse continent voordat columbus voet aan wal had gezet, over europa wat aan alle kanten leeggeroofd werd van ierland tot de balkan tot de gehele mediterane kust. Indianenculturen vonden hun bestaansrecht in slavernij. Het enige positieve is dat Engeland het voor eens en altijd heeft verboden en hier oorlogen over heeft gevoerd. Dit laatste is het belangrijkste feit wat er echt toe doet.
  Waarschijnlijk gaan we hier de waarde pas van inzien over een jaar of honderd. Tot die tijd zal iedereen wel verblind zijn in Nederland en is RACISME het toverwoord voor alle minderheden. Met dat woord krijg je alles gedaan wat je maar wil.
  U zit straks met uw kerstboom in uw huisje..want die mag alleen nog in private ruimte tentoongesteld worden..u kinderen vreten halal in de kantine en het michiel de ruyterplein wordt het Mekka pleintje. Uiteraard heeft u een verplichte vrije dag met ramadan….Wanneer stopt deze tunnelvisie nou eindelijk is een keer?


  Maak melding

 62. Forummers, reageerders, Odi odi.

  En tot slot zei Onze Lieve Heer daarboven in de hemel.
  WKN. stuur nu alle reacties naar mij toe.

  @JZwartmans (Jacko)!
  Fawaka mang.
  Je bent ook aardig bezig.
  Jouw reacties wordt per App. ook doorgestuurd aan Onze Lieve Heer daarboven.
  Má nospang nanga a tori.

  En tot slot heb ik alsnog een aanvullende reactie.
  En deze kan helemaal niet worden doorgestuurd.

  Geschiedenis van Zwarte Piet:

  Oorsprong:
  De figuur van Zwarte Piet, zoals we hem tegenwoordig kennen, is nog niet zo erg oud.

  De eerste afbeelding duikt op in 1850 op in het kinderboek Sint Nikolaas en zijn knecht van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman.
  Vanaf dat moment wordt Sinterklaas op afbeeldingen steeds vaker vergezeld van een donkere assistent.
  Dus 13 jaren voor de afschaffing van de Slavernij door Nederland, was deze onderwijzer reeds bezig.
  En de familienaam (Schenkman) kom je ook tegen in Zuid-Afrika.
  Gepubliceerd 12 november 2016 door Peter de Koning Bron: historien.nl

  En vandaag kwam ik weer een artikel tegen.

  Man levend in doodskist gejaagd.

  PRETORIA – Een video van een doodsbange zwarte man die levend in een doodskist wordt gedwongen, zorgt voor grote ophef in Zuid-Afrika.
  Op de video van 20 seconden is te zien dat Victor Rethabile het uitschreeuwt van angst als hij de deksel van de kist op zijn hoofd krijgt.
  De twee verdachten van de daad, Willem Oosthuizen en Theo Martins Jackson, stonden woensdag voor de rechter.
  De beelden werden massaal gedeeld via sociale media.
  16-11-2016 Bron: telegraaf.nl
  Lees zelf het volledig verhaal.

  (Sari tori)!


  Maak melding

 63. @FER E.
  zelden zoiets doms gelezen dat Schenkman zwarte piet heeft bedacht. Dat zei die quinsy gario ook de hele tijd.
  Volledig onjuist. Dat heeft Schenkman helemaal niet bedacht. Het zwart schminken van t gezicht heeft een hele andere betekenis en zwarte pieten en zwarte klazen bestonden allang daarvoor. Gaat u zich eerst is verdiepen in de geschiedenis voordat u zomaar dingen overneemt.


  Maak melding

 64. FER E.
  zelden zoiets doms gelezen dat Schenkman zwarte piet heeft bedacht. Dat zei die quinsy gario ook de hele tijd.
  Volledig onjuist. Dat heeft Schenkman helemaal niet bedacht. Het zwart schminken van t gezicht heeft een hele andere betekenis en zwarte pieten en zwarte klazen bestonden allang daarvoor. Gaat u zich eerst is verdiepen in de geschiedenis voordat u zomaar dingen overneemt.


  Maak melding

 65. @ Conchi,

  Je schrijft o.a. het volgende: de kinderen van slaven werden veelal gedood aangezien de kleur zwart minderwaardig is in de arabische slavencultuur.
  Met deze zin heb je de kern waar het om gaat, heel goed weergegeven.

  Niet alleen in de Arabische cultuur wordt de kleur zwart gezien als minderwaardig.
  Ik kan gerust zeggen dat in alle culturen en in alle landen dat zo wordt gezien.

  Des te onbegrijpelijker is het dat de ‘witte’ Nederlanders zich gedurende enkele weken per jaar geheel zwart schminken en zwarte piet spelen, want vele van deze ‘witte’ Nederlanders kijken ook neer op de kleur zwart.

  Des te begrijpelijker waarom de Afro-mensen zich verzetten tegen het fenomeen ‘zwarte piet’ juist omdat ze heel goed aanvoelen dat zij zwaar worden gedenigreerd.

  Het mes snijdt aan 2 kanten indien ‘zwarte piet’ een ander gestalte krijgt.
  De ‘witte’ Nederlanders kan niet meer worden verweten dat ze racistisch bezig zijn tijdens het Sinterklaasfeest en de Afro-mensen hebben geen reden meer om het feest als racistisch te bestempelen.
  Daarmee blijft dit feest een kinderfeest, waar ook de volwassenen veel plezier aan beleven.

  Het woord racisme wordt inderdaad bij het minste en geringste in de mond genomen.
  De Afro-mensen en de moslims met name de Marokkaanse
  maken zich hier vooral schuldig aan.


  Maak melding

 66. @CONCHI, op woensdag 16 november 2016 om 14:56 uur en
  op woensdag 16 november 2016 om 15:04 uur..

  Je hebt het glad mis met jouw reactie.
  Moet ik mij gaan verdiepen in de GESCHIEDENIS?
  Over welke GESCHIEDENIS heb jij het?
  Volgens mij ben jij de laatste der mohikanen op deze aardkloot, die mij gaat verwijzen naar de GESCHIEDENIS.

  Een artikel geschreven door Peter de Koning.
  Gepubliceerd 12 november 2016 door Peter de Koning Bron: historien.nl

  Verder nog een prettige dag toegewenst.


  Maak melding

 67. In de Koran staat het letterlijk. In de christelijke cultuur werd het zo verdraaid dat zwart idd minderwaardig was aan t blanke ras tijdens de transatlantische slavenhandel. Maar het staat niet in de geschriften. De kerk was als t ware omgekocht om dat te vinden.
  De Nederlander legt geen link met de kleur zwart en een afrikaan of een slaaf. Het sinterklaasfeest is onderdeel van de identiteit van het volk. Daarom is het zo moelijk te verkroppen omdat alleen maar het woord racisme elke keer wordt gebruikt.
  De kleur zwart heeft een hele andere betekenis. Daarom is het een ongelukkige discussie. Dit wordt maar niet begrepen. Ik ben veel in afrika geweest zoals bijv. in noord mozabique. Daar is een hele cultuur van het gelaat wit schminken. Ik weet toevallig dat het in de winti cultuur ook heel gebruikelijk is.
  Vroeger waren bij mij in de buurt ook altijd paasvuren en dat gingen we onze gezichten zwart maken van t houtskool.
  U kunt zich wel voorstellen dat de kleur zwart voor heel veel zaken staat.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wild_Geraas

  zwarte piet heeft niet de betekenis die een afrikaan of een surinamer er aan geeft. Aanpassen gebeurd al en dit zal zich ook doorzetten. Iedereen kan zich natuurlijk wel inleven dat het pijnlijk kan zijn voor een donkere persoon. Daarentegen vind in Nederland maar 40% dat zwarte piet afgeschaft hoeft te worden. Ik heb het dan over de surinaamse en antilliaanse gemeenschap.
  Het is zeer pijnlijk om afscheid te nemen van zwarte piet omdat ook de charme en de magie weg is. Het gaat er juist om dat je niet weet wie zwarte piet speelt. Daarom kan het je buurman zijn of je neef. Alles is anders en het gaat om de fantasie die kinderen kunnen beleven.


  Maak melding

 68. Ik ben zelf ook een neger Om daar mee te beginnen No Offense Maar ik vind t zn verdiende Loon ten eerste Je komt in een land Je hoort gewoon de Cultuur Te acepteren En hoe die mensen Protesteteren tegen zwartye piet Vind ik onzin het is letterlijk gewoon niet tegen de waarheid kunnen kortom Ze zeggen het is Racistisch en dit en dat maar onthou wij donkere mensen waren vroegen de slavenn,Hulpjes van blanken mensen dat was de cultuur van vroeger Daarom is dat nu ook gewoon zo met dat feest het matcht met dat verhaal dus waar is het probleem Volgensmij worden we niet Belachelijk gemaakt ik denk dat iedereen die daar op straat loopt is Even moet gaan nadenken over wat het woord Racisme in houd.


  Maak melding

 69. grappig dat u over mohikanen begint …dit was namelijk ook een verzonnen figuur, maar dat terzijde.
  De site die u noemt historien heeft ook het volgende verhaal welke u weer volledig tegenspreekt
  http://www.historien.nl/de-strijd-om-zwarte-piet/
  Het verhaal is al eeuwen oud en als u schenkman goed leest ziet u dat hij enkel wat aanpassingen heeft gedaan aan een bestaand sprookje.
  We hoeven niet de geschiedenis te kennen maar kunnen een denkbeeldige lijn trekken van perzie door turkije, kroatie, hongarije, oostenrijk, duitsland, spanje, engeland, nederland en belgie en u zult zien dat overal vergelijkbare feesten worden gevierd. Daar hebben we geen geschiedenis voor nodig


  Maak melding

 70. @CONCHI,de Overwinnaars schrijven de Geschiedenis…..Wie de Media beheerst, beheerst de gedachten van de Mens…..Voordat de Agressors(Arabieren,Europeanen) in AFRIKA kwamen leefden de verschillende Stammen in UBUNTU met elkaar, Fauna en Flora……maar door import van Wapens,Alcohol enz..door zogenaamde koopman en dominee’s en handelaren werden verdeeld en heerst Strategieën toegepast……tot chaos en vernietiging van menselijke,maatschappelijke structuren via deling van AFRIKA in Europese Invloedssferen tot de dag van vandaag…..Dus als je geschiedenis verteld,niet herhalen en Propageren van Geschiedvervalsing , Shalom.


  Maak melding

 71. Petra, heel goed verwoord. Ik heb niet echt nog iets aan toe te voegen.Nederland moet respect hebben voor zijn medemensen. Dankzij hun medemens kunnen zei vrij leven. Laat die ZWARTE PIET. WATERSNOODRAMP in Nederland. Hulp kwam van de mensen die jullie nu discrimineren. Lul niet ga je geschiedenis goed leren inplaatst de ROVERS en de VERKRACHTERS te verweren. Ik kan deze Nederlanders niet kwalijk nemen. Gebrek aan kennis van hun eigen geschiedenis. Jullie zijn altijd voorgelogen door jullie eigen staat en nog steeds. De Nederlanders die de geschiedenis kennen zullen nooit zo reageren.


  Maak melding

 72. Lees het boek: 1000 jaar Sinterklaas van de schrijver Peter van Trigt. ISBN: 978-94 6022 4324. Dan komt U er ook achter hoe de historische figuur van Zwarte Piet is ontstaan en veranderd is in de loop der tijd.


  Maak melding

 73. Citaat uit de norm NEN 0512

  NEN 0512:2013
  8.2 Kledingvoorschriften Pieten
  8.2.1 Algemeen – Kleurstelling
  Zwarte Pieten zijn geschminkt in diepzwart, bruin of een andere kleur of kleuren. Elke Piet moet zorgvuldig
  zijn gekleed en alle zichtbare huid moet volledig zijn geschminkt.

  Deze Norm is gratis te downloaden. (https://www.nen.nl/Nieuws/Blanco/Nieuwe-versie-NEN-0512-de-Sinterklaasnorm-1.htm)

  En verder is het een kinderfeest, (een soort van een sprookje), en als volwassenen (?) dat willens en wetens verstoren dan is het goed dat er politie is!


  Maak melding

 74. Jullie luisteren teveel naar sylvana sinterklaas en zwarte piet heeft niks met rasime temaken wat jullie doen is rasisme tegen het volk tegen de kinderen tegen de goedheiligman en lwer de geschiedenis van sinterklaas en zwarte piet dan leest je dat het niet om slaven die verplicht worden deze doen het vrijwillig en als je echt zo mans bent en je verzet en geen vergunning hebt voor de demostratie moet je niet piepen dat je opgepakt word en als je je eigen vwrzet tja dan kan je klappen krijgen wees blij dat het de politie doet en niet de burgers die jullie growpjw uitkotsen want er zijn zat mensen die met jullie op de vuist willen stelletje lafbekken


  Maak melding

 75. INDIEN Zwarte Piet NIETS met RACISME te maken heeft, dan is het EENVOUDIG om voortaan ALLEEN PAARSE PIETEN te GEBRUIKEN !

  Dan is de problematiek ZO OPGELOST !

  Zwarte PIETEN KUNNEN namelijk VOOROORDEEL-BEVESTIGEND EFFECT HEBBEN en kinderen PSYCHOLOGISCH al op jonge leeftijd BESCHADIGEN !

  Dus KOM OP MET ALLEEN PAARSE PIETEN, die kunnen NIEMAND KWETSEN !

  PS : ALLEEN RACISTEN ZULLEN TEGEN DEZE MINIEME WIJZIGING ZIJN, DIE HET SINTFEEST WEER EEN FEEST MAAKT VOOR ECHT ALLE KINDEREN !


  Maak melding

 76. In Suriname wordt Zwarte Piet gespeeld door Surinamers. uitgescholden worden is niet leuk. Maar als je leert hoe je er mee om kunt gaan dan ligt het probleem niet meer bij degene die uitgescholden wordt maar bij degene die scheldt. Zwarte Piet is niet negatief. Zwarte Piet is positief. Hij deelt uit, hij helpt, hij is loyaal, hij is altijd vriendelijk en hij werkt hard. Zwarte Piet genoemd worden is een compliment. Als je degene die scheldt bedankt voor het compliment draai je de rollen om. Zelfs als een kind naar aanleiding van het sinterklaasfeest een donker getint kind met Zwarte Piet aanspreekt zonder enige bijbedoeling dan is het nog aan de aangesprokene hoe er mee om te gaan. Ja je kan gaan klagen dat je Zwarte Piet bent genoemd omdat je op hem lijkt. Maar je kunt het ook als een eer ervaren. Zwarte Piet is niet racistisch. Niemand wordt benadeeld doordat Zwarte Piet zwart is. Maar tegen een demonstratieverbod in toch een feest voor kinderen (alle kinderen van de stad ongeacht godsdienst, herkomst, maatschappelijke status) komen verstoren en dan klagen dat er tegen je wordt opgetreden voordat het uit de hand kan lopen. Ik vind het te recht dat de politie ingegrepen heeft. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting maar deze groep mensen zou ik graag de mond snoeren omdat ze onder het mom van vrijheid van meningsuiting anderen de mond willen snoeren, hun wil willen opleggen (en het lijkt haast nog te lukken ook omroepen!) en de geschiedenis willen vervalsen: namen wijzigen en uit het straatbeeld halen. Zelfs monsieur Kanibal van de efteling.


  Maak melding

 77. Srafu; De algehele Zwarte Pieten discussie is op zich al kwetsend voor iedereen die opgegroeid is met Sinterklaas en Zwarte Piet en het aan zijn/haar kinderen heeft door gegeven. Door Zwarte Piet ter discussie te stellen klaag je iedereen die het feest een warm hart toedraagt aan als racist. En je dreigt er zelfs nog verder mee; als je Zwarte Piet niet paars maakt dan ben je een racist. Een racist is echter iemand die een ander benadeeld vanwege zijn ras. Door het bestaan van Zwarte Piet is naar ik weet nog nooit iemand vermoord, uitgehongerd, gemarteld. Het sinterklaasfeest heeft nooit iemand buitengesloten. Het is een openbaar feest waar iedereen aan mee mag doen. noem mij dus geen racist want dat ben ik niet zelfs al hou ik van Zwarte Piet, compleet met zwart gezicht, krullend haar, rode lippen, baret met veer en oorbellen. De connectie met enig specifiek ras en huidige kleding is in mijn ogen al sinds lang verdwenen. En al die miljoenen deelnemers die tot een jaar of tien geleden nog nooit een racistische gedachte hadden bij het sinterklaasfeest zijn ineens door een klein groepje mensen aangeklaagd als racist tenzij ze het zwarte stereotype Zwarte Piet veranderen. Als Zwarte Piet paars is of blank dan is het niet racistisch. Maar vraag je je dan niet af waarom Sinterklaas; een blank stereotype, dan niet racistisch is? Zwarte Piet paars maken is geen minieme wijziging. Het is geschiedvervalsing en zou bevestigen (onterecht) dat iedereen die de afgelopen 100 jaar het sinterklaasfeest heeft gevierd met Zwarte Pieten, racistisch is.

  Nog één opmerking. ik kan het mis hebben maar ik denk dat de hele discussie op gang gezet is door een groep mensen die maar één doel voor ogen heeft: alle ouderwetse afbeeldingen van gekleurde mensen te verbieden ongeacht wat daar voor nodig is en hoeveel mensen ze daarmee kwetsen. Zwarte Piet is daar het zoveelste slachtoffer van. Ze misbruiken daarbij argumenten die onterecht zijn en uit het verband gerukt en het leidt tot verandering van de geschiedenisboeken. En daarnaast maken ze zich zelf schuldig aan racisme en verstoring van de openbare orde. Op het filmpje kun je overigens iemand ‘donder op vuile jood’ horen roepen. Hoezo discriminatie.

  Noem ons geen racist en laat ons, ons feest op onze wijze vieren zonder ons te dwingen het te wijzigen of ons er schuldig over te voelen. Iedereen is welkom om het mee te vieren. Niemand is welkom om het te vernietigen.


  Maak melding

 78. nog even een het waarschuwings verkeersbord met daarop het silhouet van een wegwerker met schop moet veranderd worden, omdat dit silhouet in het zwart afgebeeld is en daarom een link met een zwoegende slaaf gelegd kan worden, het is maar net hoe gek , gefrustreerd of geobsedeerd je kan zijn


  Maak melding

 79. @Annette, jij praat over geschiedvervalsing. ….weet jij de oorsprong van ” whitewashing ” ? ga dat maar onderzoeken dan weet jij wat /waar geschiedvervalsing vandaan kom en inhoud , Shalom.


  Maak melding

 80. falasha

  Ik vind het echt heel raar wat u schrijft. De gehele wereld dreef op slaven. In Nederland bijv. was het niet anders. Europa zelf is altijd een continent geweest van regenten en uitbuiting. Je had horigen en knechten die werkten voor voedsel. Tijdens de zogenaamde gouden eeuw leefde 90 procent vd mensen in diepe armoede en kou.
  Slavernij was bij de Romeinen het geval. Men praat over 4 op de tien mensen Dit was in Afrika het geval, barbarijnen hebben zich ook verschrikkelijk gedragen. Het was in afrika volledig normaal om slaven te hebben en dit gebeurde op het gehele continent. Het heeft niets met Europa te maken. Het was bij de indianen in zeer grote mate het geval. Het is een veelal verzwegen geschiedenis. Je kan in grote lijnen zeggen dat elke grote samenleving in het verleden dreef op geweld en slavernij. Dit is heel logisch want alles wat macht heeft wil meer meer meer. Het is direct met je over als er geen geweld wordt toegepast en als je geen slaven hebt.
  Er bestaat wel degelijk correcte geschiedschrijving. Het klopt wel wat u zegt maar u moet het in de juiste tijdvakken plaatsen. Als je over arabieren praat ga je terug naar de 7e eeuw. Je kan ook nog praten over de assyrische periode en de ottomaanse. In het geval van west europa praat je over eind 16e eeuw. Het is een driehoekshandel geweest. Wapens en drank naar afrika, slaven naar zuid amerika en rietsuiker naar west europa. Tijdens de columbus periode stierven indianen massaal door europese ziekten. Daarnaast weigerden ze op plantages te werken en in de meeste gevallen was het werk te zwaar. De spanjaarden en portugezen hadden sterke mannen nodig die bestand waren tegen malaria.


  Maak melding

 81. @CONCHI,bij de Romeinen waren heel wat zwarte huis en galeislaven door veroveringen en vernietiging van N-Afrika en later de Arabieren het zelfde herhaalde met verspreiding van de Islam…..maar bezijden de Sahara leefden de verschillende Afrikaanse koninkrijken en stammen in Ubuntu met elkaar, flora en fauna…..totdat door samenwerking van Koloniale mogendheden en Arabische handelaren verdeeld en heerst strategiën werden toegepast met zogenaamde VOC ruilhandel…..met wapens, whisky’s,slaven enz voor de slavetrade….om het Continent te verdelen in Europese en Arabische invloedssferen, tot vandaag de dag,met alle gevolgen van dienvoor Afrika ….. zie mijn voorgaande postings, Shalom .


  Maak melding

 82. falasha

  Ik kan met u ook spreken over abbesijnen, kopten, farao´s, amazigh (berbers), numieden, vandalen . Het klopt wat u zegt over romeinen behalve de kleur die u eraan verbind, de slaven werden voornamelijk uit t noorden gehaald en mochten vechten, vele blanke slaven moesten juist werken in de mijnen in noord afrika. U moet niet vergeten dat het al heel lang oorlog was tussen het Carthaagse rijk en de Romeinen. De Romeinen trokken aan t langste eind. Er is vrijwel niets bekend over de beschavingen verder inlands waar u over spreekt. U velt een oordeel over geschiedenis en dat is nou juist niet de bedoeling. Wat als de Carthagen hadden gewonnen…wat zou er dan gebeurd zijn? Wat als Amerika valt en Chinezen de dienst uit gaan maken? Het enige dat je kan leren uit geschiedenis is dat het zal gaan met geweld, propoganda en onderdrukking (bewust of onbewust). Wellicht gaat er genocide uitgevoerd worden op de witte mens. Alles is mogelijk


  Maak melding

 83. @CONCHI,sommige dingen heb je ook gelijk, maar we kunnen geen 3000jaar geschiedenis en meer,niet in tijdvakken, enzo gaan bespreken,dat is te veel informatie…..Wel weet ik dat er nog veel verscholen is, bij de adellijke ,kerken, loges en wetenschappelijk elite…..en alles heeft te maken met, dat de mens zich boven de SCHEPPER en ZIJN SCHEPPING wil opstellen,vandaar coverups, whitewashing en veel geschiedvervalsing,maar al is de leugen nog zo snel, MASRA YAHWEH ZIJN WAARHEID achterhaal haar wel, Shalom .


  Maak melding

 84. Waarom laten wij ons door een witte mannen vernederen door hun lul praat niemand moet bepalen dat wij terug moeten gaan naar land van herkomst sommige houden zich van de domme over het verleden. Sinterklaas is een kinderfeest laten we het zo houden dit is al jaren zo waarom nu zo een heisa maken .laat gaan. Kijk nu wat het teweeg brengt groot praats vernedering moet aanhoren is het ons waard. Ik dacht het niet.


  Maak melding

 85. Laten wij ook niet stil staan bij het verledrn we leven nu in 2016 wij kennen het verledrn laten wij proberen met mekaar op een goede manier door het leven tegaan de klok terug draaien kan niet meer onkennen zal bij bepaslde mensen blijven vind het zo erg om temoeten lezen wat er door brpaalde mensrn word geschreven repect voorme kaar is ver tezoeken .we geven ook de ruimte om dit telaten grbeuren .


  Maak melding

 86. Fatsoen bestaat niet meer wat voor kleur je ook heb niemand heeft het recht zo met een andere om tegaan kijk om je heen wat ze mekaar aandoen de ene moord de andere uit omdat ze zich meer een beter voelen dan de andere ben je niet met iets eens dat kan maar dat zinloze gedoe willen of niet haat bij sommige zal blijven waar gaan we naar toe


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.