Regering Suriname wil meer ruimte om schulden te maken

46

PARAMARIBO, 14 nov – De regering wil meer ruimte om schulden te maken. Het parlement zal gevraagd worden het schuldplafond te verhogen, meldt het ministerie van Financiën. De hoge wisselkoersen worden als aanleiding genoemd.

De wisselkoersen hebben er toe geleid dat de publieke schuld in waarde is gestegen. Dan is er ook de daling van het Bruto Nationaal Product. Het maakt dat de schuld te snel dichterbij het maximum is geraakt, namelijk zestig procent van het BNP. De regering heeft graag dat het plafond verhoogd wordt naar tachtig procent. De extra twintig procent wordt verdeeld over de buitenlandse en de binnenlandse schuld.

Het maximum voor de binnenlandse schuld moet volgens plan vijf procent omhoog. Voor de buitenlandse schuld wordt vijftien procent extra voorgesteld. De regering verwacht e rust en ruimte te ‘heroveren’. Dit moet gezond schuld- en financieel beleid weer mogelijk maken met in het vooruitzicht ontwikkelingen, “waarbij de groei weer positief zal zijn en naar prudentie de plafonds weer neerwaarts kunnen worden bijgesteld.”

Bekijk ook:


46 REACTIES

 1. Beloven ,beloven en niets geven , doet het naïeve, passieve Volk in Vrede…..liever spaargeld hebben dan leengeld met rente terug betalen door de komende generaties,als een molensteen om hun nek. Shalom .


  Maak melding

 2. SURINAME IS VERROT!
  GEEN VISIE
  GEEN BELEID
  GEEN VERSTAND
  ZE DOEN MAAR WAAR ZE ZIN IN HEBBEN.
  IEDEREEN WEET HET BETER
  HET LAND KENT MAAR EEN GANG; ACHTERUITGANG!


  Maak melding

 3. Zal weer een meesterzet van Bouterse zijn volgens RobG. Het land is dichtgetimmerd
  met leningen en de economie heeft een hoog fata morgana gehalte. De paarse evangelie heeft het land de nek omgedraaid. Wat vind de IMF hiervan ?

  Ben ook benieuwd naar de reacties van de paarse groupies. Als ze lef hebben om te reageren.


  Maak melding

 4. Hoe legt men dit uit. Volgens Abdoel en vele andere rekenende deskundigen in de DNA was de schuld 2 weken geleden slechts 40% van het BBP. Per september was de Schuld 47% van het BBP

  www voor voegen om naar laatste officiele stand te gaan
  sdmo.org/cms/images/staatsschuld/Staatsschuld_BBP_ratios.pdf

  Als men het overzicht van het bureau staatschuld ziet wordt duidelijk waarom men Oppenheimer en Petrocaribe nu aflost. Omdat men zonder aflossingen door het buitenlandse schulden plafond zou gaan.

  Per september jl. was de buitenlandse schulden ruimte volgens Bureau Staatschuld Surinametegen een koers van 4.04 nog $ 401.000.000. ofwel om $ 550.000.000 te kunnen lenen moest er minimaal $ 149.000.000 afgelost worden. Alle andere argumenten zijn smoesjes.

  Voorlopig is geen nieuwe leningen van wie dan ook.

  Van de obligatie lening heeft men na na aflossingen en kosten nog ongeveer $ 100.000.000 om te verbrassen en dan is de koek op tot dat men het plafond verhoogd.

  Hoe kan papagaai Abdoel of wijsneus RobG dit uitleggen aan het paarse deel van het kiezersvolk dat meer dan 2 hersencellen heeft.

  Gisteren was alles ook en nu moeten de internationale standaarden plotseling wijken bij een economie die keihard krimpt.

  Toen Venetiaan afscheid nam was het BBP $ 4.700.000.000 nu is het in reële termen aan het dalen $ 2.000.000.000

  Hoe veel schade laten de NDP DNAleden deze regering nog toebrengen.
  .


  Maak melding

 5. Voolopig niet eerstkomende 10 jaren moet er elk jaar 50 milj.op de staatsobl.worden betaald en na die tien moet er dan in 1 keer de 550 milj.plus de rente over dat jaar worden opgehoest. Wie zijn degenen die op deze lucratieve lening hebben ingeschreven vraag je dat maar af.de rente op staatsobl.is wereldwijd 1,5 %. Ze hebben goed voor zich zelven gezorgd deze kleine groep landgenoten. En nu met behulp van dna kredietplafobd verhogen. Ze hebben het goed bedacht.


  Maak melding

 6. Ga aub , wat doen want baas denk alleen , een richting . oude plantage rendabel , maken , off pagten , er is veel te doen in comewijne , land bouw , is nu goet te doen , groetje , lala


  Maak melding

 7. Ai boy, en het gaat maar door en door, wanneer houd dit op.
  Stelletje meedogenloze ……………!
  Ze houden van Su zeggen ze.

  Sari ,sjing, saka saka torie


  Maak melding

 8. Black boy.
  dit is de moeilijkste vraag, die ik hier op waterkant heb gelezen.
  Men leent om oude schulden af ge lossen. Maar tegen slechtere voorwaarden. Bovendien zullen de opbrengsten uit goud en olie behoorlijk tegenvallen.
  Men heeft geen idee, hoe ze dit moeten oplossen. Dus wat doet men, zoveel mogelijk graaien en zo snel mogelijk, want het doek kan elk moment vallen.


  Maak melding

 9. @Jojo, knap van jou.

  Niet te hopen dat de SRD straks WEER te maken krijgt met die extra 000 nullen.

  De NDP heeft een gewoonte om steeds grote schulden te maken en maar te blijven lenen, maar NOOIT echt willen vertellen wat met dat geld gebeurd en in wiens zakken het verdwijnt.

  Waar blijven al die investeerders die naar Suriname zouden vertrekken???? stonden zij niet in de rij voor die moordenaar???

  Deze man bewijst weer hoe een land kapot gemaakt moet worden.


  Maak melding

 10. Geen problemen voor die jaknikkers in de dna zoals topeconoom abdoel, opa Bouva, en predikant misikaba,bijvoorbaat is dit wetsvoorstel al goedgekeurd, stelletje huichelaars.


  Maak melding

 11. Ik ben elke dag op Waterkant..maar ik heb er de puf niet meer voor.Het heeft geen zin zoals een van de posters het hierboven zei.Een gang in Suriname en dat is achteruitgang.Zolang deze regering er is zal het niet anders zijn en de bevolking heeft zich hierin geschikt dus verandert er niks.Bouterse heeft van Suriname een zielig,corrupt land gemaakt een lachertje onder alle andere landen..


  Maak melding

 12. Alles wat Baas aanraakt verandert in @#€&. Een tweede Dubai zouden we worden over vijf jaar? We mogen blij zijn als we over vijf jaar Haïti in het Caraïbisch gebied niet van de laatste plaats verdreven hebben. en Haïti heeft jarenlang Frankrijk moeten compenseren voor het vrij maken van de slaven, ze hebben geleden onder de psychopaten Papa en Baby Doc, ze hebben meerdere keren te maken gehad met destructieve orkanen of aardbevingen, wij hebben als tegenslag eigenlijk alleen de regeringen onder leiding van Baas gehad en deze mega idioot slaagt er toch in, al de rampen die Haïti getroffen hebben te evenaren en Suriname in een tweede Haïti te veranderen.


  Maak melding

 13. vooruitzicht ontwikkelingen, “waarbij de groei weer positief zal zijn en naar prudentie de plafonds weer neerwaarts kunnen worden bijgesteld.”

  fabeltjeskrant, voor Bouterse en kornuiten telt maar 1 ding aan het einde van hun leven; zorgen dat ze zo veel mogelijk geld in hun nageslacht pompen. Als andere pinaren merken ze dat niet in hun graf.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27021603/__Goud_terug_onder_Brexit-niveau__.html

  Twijfels over definitieve productiedeal OPEC.
  (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten. De december-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,25 dollar lager, of 2,8 procent, op 43,41 dollar. Op weekbasis verloor de olieprijs 1,5 procent.
  Dit markeert de derde week waarin de olieprijzen daalden. De markt maakt zich zorgen over de alsmaar stijgende olieproductie van OPEC-landen en vraagt zich af of er deze maand wel een definitief akkoord zal komen over het terugdringen van de productie. Analisten van Macquarie zagen eerder nog een kans van 60 procent dat er daadwerkelijk een definitieve productiedeal wordt gesloten in Wenen eind deze maand.
  Donderdag bleek uit het maandelijkse olierapport van het Internationaal Energieagentschap dat het aanbod van olie in oktober opnieuw is gestegen. Volgens het IEA steeg het mondiale aanbod van olie in oktober op jaarbasis met 0,8 miljoen vaten tot 97,8 miljoen vaten per dag.
  De productie van ruwe olie door de landen verenigd in de OPEC steeg in oktober tot een recordniveau van 33,83 miljoen vaten per dag, nadat de productie in Nigeria en Libië herstelde en bovendien de olieproductie in Iran tot een hoogtepunt steeg. De output van de OPEC-groep, bestaande uit veertien leden, stijgt al vijf maanden achtereenvolgend, aangejaagd door Irak en Saoedi-Arabië.
  OPEC zelf voorziet dan ook dat de prijzen voor een vat ruwe olie de komende vier jaar een stuk minder sterk zullen herstellen dan aanvankelijk gedacht. Voor de olieprijs verwacht de OPEC een stijging van 5 dollar per vat op de middellange termijn. Nominaal wordt gerekend op een prijs van 60 dollar per vat olie voor 2020, liefst 20 dollar per vat minder dan de raming van 80 dollar in 2015 voor het jaar 2020.
  Baker Hughes maakte vrijdag verder bekend dat het aantal actieve olieplatformen in Amerika in de afgelopen week is gestegen met 2 tot 452. De olieprijzen reageerden hier evenwel nauwelijks op.


  Maak melding

 14. Voeg aan deze ellende toe dat nu door de Wereldbank deskundigen is vast gesteld dat het Oliepalm project met FFF onder andere gesneuveld is door corruptie en gedoe en dat ondertussen FFF haar slag geslagen heeft in Guyana.

  Ook wordt al voor dat het EBS onderzoek begint vast gesteld dat EBS heel ongunstig inkoopt bij zowel Staatsolie en bij Suralco.

  Waar is RoB G om zowel het door boren van het Schuldenplafond als de bevindingen van de Wereldbank krom te praten


  Maak melding

 15. Meer lenen? De Minister van Financien zei dat Su een pauze nodig had in leningen sluiten. Nu all klaar om meer te lenen?

  Onderhandse leningen met duistere bestemmingen tewijl het volk steeds armer wordt. Dat inplaats van infrastructuren bouwen om ondernemers te laten procuceren en hun producten exporteren. Ondersteun de onxernemers in de export landen met diplomatie. Maar nee lenen maar en in de zakken stoppen! Su gaat dieper de afgrond in.


  Maak melding

 16. Dat krijg je met hersenloze jorka’s!!! Ik hoop niet dat deze malloten straks 200 meter onder water komen te staan en terwijl ze niet kunnen zwemmen!!!

  Over paar jaren krijgt Chan de schuld!!!

  @@ Jaco, na soso sari tori!!!


  Maak melding

 17. JoJo verklaard eea waarom suriname geen haast maakt met het Imf. Deze constructie zou het Imf nooit goedkeuren. Ze lenen liever bij commerciële partijen met hogere rentes. Controles nada, njet……desnoods laten ze staatsolie of ebs lenen. Ziekelijk beleid.


  Maak melding

 18. Ja! Wat verwacht je van zo’n intelligent volk? Die snappen er net als de econoom, Padvinder en de blaffende man uit Amsterdam helemaal niets van. Wie zal dat betalen zoete lieve Gerritje?!


  Maak melding

 19. Bepaalde mensen hebben een leencultuur waarom niet een appeltje voor de dorst opzij zetten in geval van nood.
  Wat is er met die 1 miljard US dollar in de staatskas gebeurd toen deze paarse rotte regering het over had genomen van nieuw front?

  Men is bewust bezig om het land naar de klote te helpen want wie gaat de schulden terug betalen????

  Het land had nooit onafhankelijk moeten worden is de grootste fout in de historie. Onder de Hollanders hadden wij het beter al genoten ze ook van onze rijkdommen maar het veel en veel beter dan het gespuis wat nu aan de macht is !!!


  Maak melding

 20. Waar is RobG?
  Kan hij onderstaande redenering volgen?
  Wat zo jammer is, is dat jij RobG zelfs drijvend stront, zoals de Surinaamse mop zegt “gotu a drijf tap watra saning? Ka natuurlijk”, verdedigd en aanziet als drijvend goud.
  En ja RobG kun jij je indenken waarom je naar commerciële banken gaat om te lenen in plaats van een instantie die je op weg wilt helpen (IMF) en daardoor minder rente vraagt als de commerciële banken?

  Ma ja RobG is geen econoom noch leraar economie noch deskundige op het gebied van vooruitzien en visie.
  RobG is een wat en waar ben je?

  De wisselkoersen hebben er toe geleid dat de publieke schuld in waarde is gestegen. Dan is er ook de daling van het Bruto Nationaal Product.

  Tussen de regels doorlezen wil het voorgaande zeggen dat:
  De schuld in SRD’s is toegenomen door de hogere koers maar daartegenover wordt dan de daling van het bruto nationaal product in SRD nog groter bij de hantering van de hogere marktkoers.
  Dus verhoging van leencapaciteit / plafond verhogen


  Maak melding

 21. rtlz.nl/algemeen/economie/economie-groeit-verder-grootste-daling-werkloosheid-in-tien-jaar
  w.voorvoegen

  rtlz.nl/algemeen/economie/economie-groeit-verder-grootste-daling-werkloosheid-in-tien-jaar
  w.voorvoegen

  trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4415431/2016/11/15/Russische-minister-van-Economische-zaken-aangehouden-voor-omkoping.dhtml
  w.voorvoegen

  Artikel 1.
  Mondiaal hebben we al geruime tijd de crisis achter ons gelaten. In Su is de crisis op weg naar zijn hoogtepunt.
  Natuurlijk, een klein land zal achterlopen. Maar daar is nu totaal geen sprake van. Er zijn totaal geen tekenen dat de weg omhoog is ingezet, of erger zal worden ingezet.

  Artikel 2.
  Een idee voor de president en zijn adviseurs?

  Artikel 3.
  Dit verdient navolging, als Su dit niet aanpakt zal het nooit beter worden

  Het schuldenplafond moet naar beneden worden bijgesteld.
  De ministers beseffen nog steeds niet hoe somber de situatie is. Het enige dat hen helpt is dwang!
  Door het plafond te verhogen denken ze dat er toch ergens wel wat ruimte is.
  Hoe stom kan je zijn!


  Maak melding

 22. Dit is de Paradox van het financieel wanbeleid.
  Een gezond schuld- en financieel beleid.
  Schulden zijn ongezond en meestal giftig.

  Stel ik leen 10.000 tegen 9,5 % rente; looptijd 10 jaar.
  ik betaal per jaar per jaar dus 950; in 10 jaar is dat 9500
  ik moet ook het geleende bedrag teug betalen
  dwz na 10 jaar moet ik 19.500 op tafel leggen.
  heb ik niet dus ik ga weer lenen enz enz


  Maak melding

 23. Boefdraad heeft als van Centrale Bank van Suriname op ge vreten met NDP ,en nu vraag hij weer leen ruimte ,dit is de tweede keer .

  Boefdraad je heb Suriname weer naar de stenen tijdperk gebracht ,waarom ben je niet in America gebleven ,hoeveel verdiende bij IMF eens 4000 usd per maand .

  Hoefdraad je koop een woning van 700000 USD gekocht met je pensioen opbouw ,hoeveel pensioen heb je op gebouw in 20 jaren werken bij IMF .

  Boefdraad wat was dan de maandelijkse premie van de pensioen opbouw .

  In America zou je nooit een huis van 700000 usd kunnen kopen waarom heb je het niet daar gekocht ,het is puur Zwart Geld ,Hoefdraad .

  Sedert jaar 1600 tot 2010 is Suriname nooit naar IMF of Wereld gegaan om geld te lenen ,dank zij Hoefdraad en NDP Regering zijn wij bedelaar land geworden .

  NDP kan blijven lenen ,maar men kan geen projecten uitvoeren een ieder is gedemotiveerd onder deze regering .

  Project leiders Caldeira Abrahams Simons ,Krolis ,Graanoost ,Henk Herrenberg ,Lackin ,Jozefsoon ,Wijdenbosh Hooghart ,Doehkie en de rest van NDP niets groeit wat jullie planten of project matig iets uitvoeren .

  Boefdraad had 250 miljoen SRD per maand in komsten verwacht uit invoerrechten en exportrechten .

  Inkomsten IN en EX zou dan 12 x 250 miljoen SRD per jaar op brengen .

  Surinaamse Regering heeft zelf geen SRD ,niemand in Suriname wel de Regering SRD Lenen .

  Geen enkel Surinaamse bank wel deze Regering SRD lenen .

  Deze Regering leeft op het geld van de Brandstof ,goverment take en wat belasting inkomsten .

  Zelf President Trump van USA heeft meer inkomsten dan heel Suriname .Hij heeft geen Salaris nodig van de Staat .

  H en B Clintons hadden 500 miljoen usd voor Haiti op een rekening gekregen na de Aardbeving om huizen te bouwen .

  Geen enkel huis hebben ze voor Haiti gebouwd ,H en B Clintons ,het zelf de doet NDP Regering .

  Sharmila je was bij VHP ,nu niet meer ,wij van VHP zijn blij je was ook naar LIMBO van SRS Radio gegaan .

  Sharmila al vind je Trump een Clown hij heeft die twee Clintons toch gewonnen .

  Sharmila ik ben blij dat je ook weg ben van VHP ,je ben als bij Bigi Bere LIMBO van SRS Radio gaan vertellen .

  Shamila en Bigi Bere Limbo jullie zijn de grootste Clowns van Suriname .

  Limbo SRS Radio wanneer ga je Papa Touwtje CD draaien voor Shamila Advocaat .

  Sharmila wanneer je weer in een Politieke partij ben zal je weer praten ,praat verlopig met Bigi Bere Limbo SRS Radio .

  Ik weet niet waar je gestudeerd heb of het Aton De Kom Universiteit Sharmila ,je heb geen kaas van politiek begrepen


  Maak melding

 24. @Bigi Sma

  RobG heeft even een overload en moet gereset worden.

  Ten aanzien van de wijziging van de schulden wet.

  Ook deze verruiming is niet houdbaar als men de echte koers voor 2016 moet gaan implementeren vliegt men weer door alle plafonds.

  ((X USD schuld x Koers 31.12.’16) + SRD schuld) gedeeld door BBP 2016 (-min10%) zal hoger worden dan 80%.

  Dat is voor de NDP niet zo belangrijk aan deze wet. Wat belangrijk is dat Hoefdraad cs niet meer vervolgd kunnen worden.

  Het wordt toch echt tijd dat het volk gaat inzien en zich over de muren in Leonsberg gaat klimmen en de President als volk zijn mandaat ontneemt en de DNA naar huisstuur.


  Maak melding

 25. Lenen kost geld,…

  Hert is werkelijk ongelofelijk hoe Bouterse er voor de derde keer in slaagt om een land VOLLEDIG naar de kloten te helpen.


  Maak melding

 26. suriname heeft van 2013 tot heden al ettelijke miljarden usd, euro’s en srds geleend van binnen en van buitenland.

  maar ik zie dat er nog ruimte is voor meer schulden. te betalen door 500.000 mensen die niet betaald krijgen.


  Maak melding

 27. Is het nog Suriname of is het intussen LEEN LAND Suriname!!
  Wat een achterlijke surinamers,beseffen ze dan niet dat er terug betaald moet worden met rente en dat zij en hun nog te komen nakomelingen alvast belast zijn met schulden en zij hebben noot 1 koper centje geleend noch gezien!!


  Maak melding

 28. Persoonlijk denk ik dat de NDP de eerste Surinamer in de ruimte wil lanceren om opzoek te gaan naar natuurlijke hulpbronnen op andere planeten. Want ze hebben de super maan gezien en daar hebben ze vanaf Ocer naar de hemel gekeken en de maan heeft veel bling bling. Vandaar dat ze de lege ruimte meer willen verhogen !!!! Misschien kunnen ze limbo de eerste Surinaamse astronaut de ruimte in afschieten met een tijgervel om zijn middel. Eenmaal op de maan geland zegt Limbo ai bouta mi doro, ik ben de eerste creool die geschiedenis heeft geschreven !!!! Hij begon een winti dans uit te voeren !!! mama na joh chacha maleba, mama majoh chahca maleba, mama na joh chacha maleba…..


  Maak melding

 29. De grootste vijand van Suriname is … de heer DD Bouterse.

  Werkelijk, deze man is volksvijand nr. 1 … is alleen maar in staat het land te vernietigen en naar de afgrond toe te (be)sturen.

  Is toch een verschrikking dat er verder geen enkel beleid is voor ontwikkeling maar wel voor het zoveel als mogelijk maken van schulden en creëren van wetteloosheid waar de volgende generaties mee opgezadeld worden.

  Maar goed, elk land verdiend zijn eigen leider, dus ook ons oh zo geliefd Suriname.


  Maak melding

 30. Oh ja … nog even dit.

  Die usd 550.000.000 is nu alweer op binnen nog geen 2 weken.

  En omdat het achteraf zo gemakkeling ging, gaat onze zeer verstandige en met prudent beleid besturende Minister van Financiën natuurlijk weer een nieuwe Obligatie lening aanvragen om de overige gaten proberen te dichten van het zinkend schip Suriname.

  Zelfs als zouden DDB met zijn boevenbende een voetbalclubje leiden, dan nog zou deze binnen de kortste keren failliet raken en ophouden te bestaan.


  Maak melding

 31. Het rovend onderdrukkend paars wanbeleid olv van de baas der misdadigers en Boefdraad gaat gestadig door onder de noemer……lene om et land en volk op te bouwe en te helpe. Alles wijst echter op dat baas en zijn paars rovende elite zich blijven verrijken. Die oerdomme paarse paria’s verdienen het om uitgebuit en onderdrukt te worden want die oerdomme idioten, debielen en zombies krijsen nog steeds…………..NEKS NO FOUT, wiens we ka, baas na echte lijder in dit al. Whahahahahahaha


  Maak melding

 32. @ JoJo

  @Bigi Sma

  RobG heeft even een overload en moet gereset worden.

  Ik denk dat RobG beland is in een zogenaamde loup waarbij hij zoekende is naar een begin of eind maar dit niet kan vinden.
  Resetten gaat nog wel maar uit de loup komen is iets anders
  Hopelijk lukt het hem over een periode


  Maak melding

 33. Miljoenen verdwenen op Curacao
  De een zegt: zie je wel overal wordt gesjoemeld ( behalve in Su)
  De ander zegt: ja, maar het buitenland doet het ook en andere regeringen hebben het ook gedaan.
  We weten in ieder geval waar het geld van Su is gebleven


  Maak melding

 34. Een president die stotert bij het woord is een boef of een half mens , geen gevoel voor echte mensen en uit gesloten in deze world daarom gebeurt niets in suri niets , nada , 0,0 alles in de afgrond kip zonder kopie pope kast , parlementje , stop nouw maar een hond blijft zijn baas , voor wat zoutvlees bb met r , lekker hoor , echt , niet te filmen , god behoeden de armen , groetjes pimba


  Maak melding

 35. heb je me ooit . dus vanwege de hoge wisselkoersen gaat men geld lenen . wat voor een idioot heeft men zitten bij Financien en CBvS ?

  het meest idiote wat ik ooit gehoord heb . ik vraag me af of deze gasten enig economisch begrip hebben . dus niet .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.