Waterexport: Suriname schiet zich in de voeten

58

PARAMARIBO, 11 nov – Het idee om zoetwater te exporteren zal Suriname duur komen te staan. Dit zegt Gilbert van Dijk, ondernemer en voorzitter van het Suriname Business Center. Volgens plan zal Barbados honderdduizenden liters afnemen.

Er worden al voorbereidingen getroffen voor een proeflevering. Maar of Suriname zou moeten juichen omdat er geld in het laatje komt? “Zoetwater is één van de meest strategische hulpbronnen die wij bezitten als land. In het Caribisch gebied is er geen zoetwater. Als wij dit nu uit handen geven, zullen wij de export van landbouwproducten ondermijnen”, zegt Van Dijk tegenover de Ware tijd.

En laat nu Suriname ‘voedselschuur van het Caribisch gebied’ willen worden. Het heeft er veel van dat Barbados ook ambities koestert. De bereidheid om relatief duur water in te kopen, kan alleen maar duiden op grootste plannen. Barbados behoort tot de grootste toeristentrekkers in de Caribische regio. Het is ook waarom Suriname het eiland tot de aanstaande klanten rekent van de voedselschuur.

Bekijk ook:


58 REACTIES

 1. 15 jaren geleden had Bouta dit ook in zijn kop en beloofd. Er is daar geen moer van terecht gekomen en nu balken zij wederom!!! Soso kaolo sani a mapppng dagu regerinmg disi ay taki!! Mek Barku kon teking!!!


  Maak melding

 2. Zolang de corruptie zo hoog ontwikkeld en gemoderniseerd is in Suriname. En van alle kanten getolereerd wordt, zal het slecht gaan met het land.

  Laat deze regering een toiletpapier fabriek opzetten. Dan weet ik dat ze iets zeer groots hebben gedaan. Zelfs dat kunnen ze niet.

  Sommige mensen kunnen alleen maar met hun mond werken, voor de rest kunnen ze totaal niks. En dat bewijst de huidige economische toestand van het land.


  Maak melding

 3. @ Wiep – Ding

  Je hebt gelijk mi matie ; maar schelden help niet.
  Ik begrijp je volkomen, maar het volk van Su willen
  het zelf ; je krijgt een regering die je verdiend.
  En dat hebben ze dus laten ze het zelfs maar uitzoeken.
  W.D. no go kosie ; a mang dé fa a mussu dé,
  meki ding firie ! Mi matti denkt aan je rikketik,
  laten ze het maar zelf uitzoeken.

  @ Realist

  Ook U heeft gelijk ; er wordt te veel beloofd maar in feite doet de Regering, geen ene klote voor het volk die hun hebben gekozen. Een kinderhand is gauw gevuld, en dat zijn ze in Su. Ze hebben allemaal een grote bek maar als het op aankomt, blijven ze gewoon thuis zitten kankeren op de Regering !

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 4. Un no mus fu KOSI pres DDB , baja ! Jullie halen het ambt van pres naar beneden !

  De beloofde 17.866 Volkswoningen uit China, komen ECHT voor de KERST aan, in SRANANG !

  Voor 1 januari zal Desi ALLE Corruptelingen (ook die uit de NDP-top) laten VERVOLGEN ! IK, Desi zal een BEVEL TOT VERVOLGING aan de PG geven, om redenen van Staatsveiligheid !

  Op 1 januari a.s. zal ook, zoals beloofd, de Sneltrein gaan rijden tussen Paramaribo en Onverwacht !

  Un no spang, Monnie De ! Wij zijn nu op de INTERNATIONALE KAPITAALMARKT bezig, wij kunnen LENEN hoeveel wij willen !
  ALLE GROTE BANKEN HEBBEN VERTROUWEN IN DESI EN IN DE NDP-top !!!

  WIJ, vd NDP, HEBBEN GENOEG ONDERPAND,
  A KONDRE TJA GUDU !!!


  Maak melding

 5. @ Srafu

  Yo kirie mi mang ; a trein é go rij zeker na Madurodam na Den Haag . Ding oso na poppenhuis zeker, Pres é snoifi tumussi poeiri té ai tak den sani !!!!

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. Suriname kan 2 miljoen liter water veel nuttiger gebruiken, deze hoeveelheid is namelijk voldoende om het waardeloze, parasiterend gespuis van de poppenkast te verzuipen.


  Maak melding

 7. @@JZwartmanS! ba suku, ba feni, ba tjari!!! laat hen dan in hun eigen stront verzuipen!!! En jawel hoor!! je hebt volkomen gelijk, schelden helpt niet, maar bij zulke domme Ezels moet je soms onacceptabele termen gebruiken, dat ze straks toch vrees krijgen, om niet nog eens de scheldwoorden te horen! Maar het blijkt, dat er imbecielen zijn, die geen eigenwaarde hebben voor beeeetje zelfrespect!

  en dat na SARI TORI!!!

  Fijne en gezegende dag!! Weekend is voor de deur, dus mensen wier de NDPers op de juiste pad willen brengen, wens ik een buitengewoon goed week-end!! en disi na bung tori!!!

  Milton, Parbo, Paraman, RobGay, Damsco jullie ook een fijne week-end hoor!!! of anders, maak er gewoon een leuk week-end van!!!!!! A tori seti!!! A bassie fu yu sa tjier ding sranangmangs fu unu!!


  Maak melding

 8. @@ Starfu!! Op 1 januari a.s. zal ook, zoals beloofd, de Sneltrein gaan rijden tussen Paramaribo en Onverwacht !

  Strafu, ik denk bouterse kan toveren!! de sneltrein komt in Paramaibo onverwacht!!!
  En de NDP heeft genoeg onderpand maar straks geen onderbroek meer!!!

  Tek a dey switi!!!


  Maak melding

 9. @ Ray

  Ik weet niet of je in Su woont, maar in de grote droge tijd is water in Su moeilijk te krijgen. Als je in de stad woont is het helemaal knudde als je geen hydrofoor hebt.
  En een waterput in de stad slaan is geen optie, dus je bent
  aan de weergoden toegewezen.

  @ Francepane

  Volkomen met je eens, maar dan gaan er ook een heleboel mee die geen gespuis is. (zijn )

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 10. @JZwartmans
  In Suriname sterven gelukkig we niet door een tekort aan water en dat hebben we te danken aan de weergoden .
  Wel zal het anders zijn als al het drinkwater geexporteerd zal worden door de ene maniak!
  @Paraman

  Je hebt al die penarie aan je baasje te danken.


  Maak melding

 11. @Paramannetje

  “die in elke kans om uit de penarie te geraken”

  Wij ZITTEN NIET IN DE PENARIE, DESI heeft ALLES GOED GEREGELD !

  Indien NODIG, DRUKKEN WIJ ONGEDEKT GELD en GEVEN PERSOONLIJK CONCESSIES UIT aan BUITENLANDSE VRIENDJES, ZONDER VOORAFGAAND ONDERZOEK OF OVERLEG MET DESKUNDIGEN !

  NEKS NO FOUT, DENG 17.866 VOLKSWONINGEN FU DESI, DE NA PASI E KONG !

  SNELTREIN E BIGING RIJ HESBITENG !!

  CORRUPTIE NO DE !!!

  MONNIE DE, MORO LENINGEN E DORO, UN BIGI TAP A KAPITAALMARKT !

  PS : REDI MUSU DESi NO SAB NEKS FU DENG 8 DECEMBER-GEBEURTENISSEN !
  A MANG BING DE TWO DEE INI ING KOMAKOISI !!


  Maak melding

 12. @ Paraman

  “Je hebt altijd van die zich zo noemende Surinamers, die in elke kans om uit de penarie te geraken, wel drie bedreigingen weten op te werpen.”

  Die bedreigingen worden schijnbaar over het hoofd gezien door de planners van de regering met als gevolg enorme mislukkingen:

  1. Tapajay, zie de afschrijving bij Staatsolie van vele 10 tallen miljoenen USD.
  2. Ethanol /Suiker project.. Critici wezen op de lage wereldmarkt prijzen en de relatief hoge Surinaamse productie kosten. Gevolg afschrijving vele 10 talen miljoenen USD

  de getalen van 1 en 2 kunt u teruglezen in de obligatie prospectus van 2015.

  3. Surgold dat de komende jaren geen winst en dus geen dividend zal opleveren ofwel wel lasten ($ 20.000.000 rente/jaar) en geen inkomsten.
  4.Een raffinaderij die later opgeleverd is, niet doet wat beoogd was (er wordt nog steeds ingevoerd), regelmatig down ging en ook nog eens duurder was dan gepland.
  5. Wat hebben alle ofshore deelnemingen nu opgeleverd of zijn die ook 100% afschrijvingen.
  6. Waarom is Brokopondo nog geen Surinaams eigendom zodat de energieprijs kan dalen tot een redelijk niveau.
  7. Waarom zijn de fraude dossier (Carifesta, Naschoolse opvang, Paspoorten en activiteiten Bouterse junior, Naschoolse opvang, EBS, etc. nog niet bij het OM.
  8. etc.

  Paraman. Plannen en regeren betekend vooruit zien. en dat doet deze regering niet zij rennen van incident naar incident en graven steeds grotere kuilen om de gaten te dichten.


  Maak melding

 13. @@ Echte nationalist! Yu sabi tog!! ik ga er niet omheen!! ik heb altijd gelijk!! Je heb het heel goed gezien, maar er zijn blijkbaar aantal blindelingen op deze site, die oer en oer dom zijn!! en dat zelf zien ze niet!! Ach ja, een varken zegt ook nooit dat zijn hok stinkt!!!


  Maak melding

 14. Het lijkt er meer op dat deze Gilbert van Dijk niet graag ziet dat Suriname actie onderneemt om de export te vergroten. Al honderden jaren stromen per jaar miljoenen liters water vanuit de binnenlanden van Suriname naar zee. Allemaal water dat in geld verzilverd kan worden. En nu daar er vergevorderde plannen zijn om te cashen voor het water, is het weer niet goed. Wat willen deze mensen die het fijn vinden om continu bezwaren te maken? Het lijkt er meer op dat men dit primeur wil gunnen aan het Front. Front heeft kansen genoeg gehad om actie te ondernemen met de export van Surinaams water aan het buitenland. Ze hebben nagelaten om dit tot ontwikkeling te brengen voor de Surinaamse economie en nu lopen zij dit positief initiatief af te keuren.


  Maak melding

 15. Even voor de duidelijkheid.
  Water is intussen wereldwijd een schaars goedje. Diverse instanties en deskundigen op dit gebied hebben al voorspeld dat als het zo doorgaat er oorlogen gevoerd zullen worden om water. Suriname is wat dat betreft een gezegend land, afgezien van die kwikvervuiling. Toch kan Suriname niet voldoen aan de waterbehoefte van haar bevolking.En dat is onbegrijpelijk.
  We weten dat water schaars is, we kunnen onze mensen niet in voldoende mate van water voorzien en toch verkopen wij het voor zeker een zachte prijs omdat wij niet zonder die deviezen kunnen. Wat wij moeten doen is ons water koesteren en bewaren voor de toekomst en gaan onderzoeken waar onze deviezen verdampen en die lekkages dichten. Laten wij ons water bestempelen als Oorlogsreserves.
  Soms is eigen belang belangrijker dan het economisch belang.


  Maak melding

 16. De vraag is of handel in water veel zal opleveren, zo veel waarde heeft het niet. Het kan natuurlijk wel bepaalde ondernemers geld opleveren dat ze waarschijnlijk door de afnemer laten storten op hun buitenlandse bankrekening.

  Dat geldt voor wel meer ondernemingen. Als je als exporteur in dollars of in Euro’s betaald wordt dan zou je wel gek zijn als je dat ging omwisselen in Surinaamse dollars.

  Dat is de tragiek van een land als Suriname. Altijd de partij die aan het kortste eind trekt.


  Maak melding

 17. Waarom vang men geen regen water op in bazinnen ,en dat laten exporteren .

  Regen water heeft meer waarde dan goud , daar je weinig investering nodig heb .

  Bij productie van stenen heb je veel water nodig ,ik ga regen water opvangen ,alvorens het in de grond gaat .

  Wanneer het water de grond in ga moet je dat weer met een waterpomp naar boven halen .

  Ik ga dus beton baken bouwen van stenen die worden geperst ,de bakken kunnen dan 30.000 tot 50.000 liter water opvangen

  Bij beplanting van groenten heb je ook veel water nodig,dat je ook in regen tijd kan opslaan in beton bakken .

  Een nieuw schip kost helemaal niet duur ,met een schip kan je ook andere gewassen mee nemen naar de eilanden .

  Wat men gaat doen met een bak slepen naar Barbados is Amateurs werk .

  Rijst boeren kunnen nog niet inzaaien NDP heeft geen geld om Brandstof voor de pompen te kopen .

  De pompen moeten 24 uren per dag draaien en een maand lang ,om als te bevloeien voor de rijst boer .

  Doehkie vice President van Nickerie Wakai Kanaal heeft ook twee pompen die ook Brandstof zuigen .

  Nieuw Front of V7 wij gaan bij Wakai kanaal een Dubbel Sluis deuren bouwen zo dat er geen brandstof meer nodig is

  Dubbel sluis deuren kan je op afstand bedienen het zijn dan Hydraulische systemen .

  Nieuw Front of V7 wij zouden een pijp van 6 duim onder Surinaamse Rivier laten aanleggen van Paramaribo naar Commewijne om de water toevoer naar de mensen in korte tijd op te lossen .

  NDP Amateurs om met vracht wagen water naar Commewijne te transporteren . kosten 100 srd of meer .


  Maak melding

 18. Men hoeft Nieuw Front wacht niet op projecten van niemand , wij gunnen een ieder die iets dat positief voor het volk doet

  Waarom had NDP geen GOUD Industrie in 1980 op gestart

  en nu maar lullen over goud Ndp zal de 500 miljoen usd terug storten slaven van GOUD geworden .


  Maak melding

 19. Jojo,

  Gij moet gemaakte blunders ook in eigen gelederen onderzoeken. Gij hanteert een utopisch ideaal-beeld over je idolen van het Front. Het Front is echt niet steriel, maagdelijk zuiver of authentiek zoals jij jezelf hebt ingebeeld. Het ethanol/suiker project is ontstaan onder het Front van Venetiaan. Bouterse en heel veel internationale deskundigen hadden grote moeite met dit project. De vruchtbare gronden in Nickerie had men beter kunnen aanwenden om op grote schaal voedsel te verbouwen voor o.a. de export. Gij moet ophouden om net als Hollanders het verwijtende vingertje richting de huidige regering te richten.

  John, het water moeten we inderdaad koesteren en aanwenden voor de economische ontwikkeling. Ik ben van mening dat een deel van de waterexport gebruikt kan worden voor uitbreiding en verbetering van de waterinfrastructuur in Suriname. Je zegt ” we moeten zuinig zijn met water ” en ik geef je gelijk. Men is echter niet zuinig met het water dat onbelemmerd naar de oceaan blijft stromen. Dit water kan mijn inziens in cash omgezet kan worden. Mensen moeten creatief gaan denken m.b.t. de natuurlijke hulpbronnen van het land.


  Maak melding

 20. RobG,

  vertel ons eens over de succesvolle zoetwater transporten naar Obiang, zoals door jouw megalomane baas beloofd in 20120.

  Ben reuze benieuwd naar de successtory hiervan.


  Maak melding

 21. Alleen in een land zonder wet of recht, kan een president.

  zonder voorgaand onderzoek, zonder openbare inschrijving

  en zonder enig overleg met de ministerraad of de

  volksvertegenwoordiging, langjarige contracten afsluiten

  voor levering van goederen die aan het Volk toebehoren,

  aan een buitenlandse firma die geleid wordt door

  STROMANNEN !

  PS : MORO ONRECHT E DORO !!!!!!!!!!


  Maak melding

 22. Srafu, gij zijt helemaal doorgeslagen in je zucht naar controle in naam van het Front. Gij streeft naar een dwangmatige controle. Dir geeft mensen een benauwd gevoel. Gij streeft net als Jojo naar een model van Front-utopie.


  Maak melding

 23. @Robje-de-NDP-slaaf : STOP met je FRONT-trauma, DESI is al jaren aan de macht, Sranang is door HEM FAILLIET gemaakt !

  Hij, DESI, drukt voor MILJARDEN aan ONGEDEKTE SRD-BANKBILJETTEN !

  NIET Ik, doch Het Volk wenst CONTROLE over al haar RIJKDOMMEN !

  DAAROM moet de NDP-CORRUPTIE, die doorgedrongen is tot in de HOOGSTE REGIONEN van de NDP, WORDEN VERNIETIGD !

  PS : De Sint-stoomboot uit CHINA levert de 17.866 beloofde NDP-VOLKSWONINGEN vandaag af bij de steiger van Bouta !!!

  PS : WEG met de VOEDSELPAKKETTEN-economie van de NDP-dombo’s !!!!


  Maak melding

 24. RobG

  Man man man wat ben je weer bezig in het kort te denken.
  Je kunt met het schaarste dat de wereld heeft, water, beter inzetten door met dit schaars wordende product producten voort te brengen die het veelvoudige kunnen opleveren Als je zelf enige vooruitgang op termijn wilt realiseren.
  Dom is het om korte termijn denken in geld om te zetten terwijl je veel meer eruit kunt halen op lange termijn.
  Voorbeelden te over:
  Bomen exporteren en deze worden verwerkt in diverse producten o.a. meubels, triplex, planken t.b.v. vloeren en kasten etc.
  Deze producten brengen het veelvoudige op. Kijk maar wat de meubels kosten en de harde vloeren en de kozijnen.
  Suriname kan dit beter exporteren dan het grondstof exporteren.

  Al honderden jaren stromen per jaar miljoenen liters water vanuit de binnenlanden van Suriname naar zee. Allemaal water dat in geld verzilverd kan worden. En nu daar er vergevorderde plannen zijn om te cashen voor het water, is het weer niet goed.

  Ik zie dat je wel een aardige oetl.. in wordin g bent want je bent kennelijk nooit in de grote droge tijd in het binnenland geweest.
  O.a. Raleigh vallen, de rivier is dan opgedroogd dat boten vastlopen in het zand. Je kunt de oevers bereiken door gewoon de rivier over te steken en het is alsok je door een plas water loopt (water tot de enkels).
  Dus stromen naar zee is juist maar het binnenland is per boot niet bereikbaar.

  Dus als je toch sabi mang wilt spelen, ga eerst lezen, zelf kijken wat aangepakt moet worden.
  In controle termen noemt met dit een WTP = waarneming ter plaatse “intelligente echonoom”

  Lees 3 maal wat je schrijft en denk er een halfuur over na en corrigeer of vul jou tekst aan of verwijder de tekst.


  Maak melding

 25. Bigi Sma, als mensen van jouw slag het voor het zeggen hadden in de wereld was vooruitgang ver te zoeken.Zo simpel zijn de wetmatigheden. Jij hebt geen grip op de werkelijkheid die voor jou wederom verwarrend blijkt te zijn. Jij gunt de water export aan het Front. Waarom is er nu verzet tegen dit voornemen van de regering Bouterse? Het volgende dringt niet tot jou brein door. Veel mensen in Suriname leven in onzekerheid omdat de verdiencapaciteit van het land fragiel is. We weten ook dat de productiecapaciteit van het land vergroot moet worden. Jij bent het type dat de vooruitgang van het land in de weg staat. Ik zet jou weg als een persoon die de grenzen van het denken niet kan verzetten/overschrijden. Wat zijn de dingen waar je in bent teleurgesteld?Ben je bang voor verlies van water dat naar zee stroomt? Gooi je borst open en ontlucht je hart. Je verzet is zo doorzichtig en dat valt op.


  Maak melding

 26. Bigi Sma, een filosofische doordenkertje, een hersenkrakertje, een ver-denkertje! Ben je bang voor verlies van water dat naar zee stroomt? Can you follow me?


  Maak melding

 27. Zoetwater en (water)bron uit Surinaamse rivieren kunnen als water naar zee dragen gelden, maar als men productie in Suriname wil opzetten en men kijkt niet wat de concurrenten uit andere landen van plan zijn, kunnen deze waterbronnen beter naar zee blijven stromen.

  Voor de toekomst heeft Bar BA Dos verder meer uitgewerkte plannen op het oog, die meer zullen opleveren voor land en volk.

  Suriname is daarom heel erg dom bezig of beter gezegd DDB.

  Dat komt ervan als er mensen op posten zitten of terecht komen, die niets afweten van de hoed en de rand, met het land naar de filistijnen gaan. Wat je ziet is kunst en vliegwerk. Er moet zo snel mogelijk een eind komen aan deze capriolen.

  Een land krijgt de regering dat het verdient.

  Sari (his)tori.

  Er was een periode in Suriname dat mensen met een bepaalde hoeveelheid kennis/afkomst mochten stemmen en politiek actief waren. Het zou goed zijn als in de DNA daar weer niet goed over wordt nagedacht, een wet hiervoor te maken en aan te nemen. Ik verzeker U dat Suriname daarmee grote stappen vooruit gaat maken. Het Surinaamse Volk kan hiermee ook gemotiveerd worden om deze hoogte te bereiken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 28. @ Bigi Sma

  Ben je hu pas achter gekomen dat onze Econoom Hoogleraar, RobGay een Oetlul is ????
  Niet meer reageren op deze verwarde Oetlul, het is tijd verspilling !!

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 29. Gilbert van Dijk heeft helemaal gelijk. Strategisch denken is niet aan deze lieden van de NDP besteed.

  Alle grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen worden ingezet om een korte termijn plan te realiseren nl. het zoveel mogelijk hun eigen zakken vullen en hiermee zichzelf te verrijken.
  Er is geen enkele periode tijdens NDP een lange termijn plan op tafel gekomen anders dan de langdurig af te lossen leningen…zie daar hun lange termijn planning.

  Integendeel heeft de NDP altijd de lange termijn plannen van de vorige regeringen getorpedeerd…zie hiervoor de geschiedenis van Suriname. Als je andere conclusies op na houdt ben je simpel weg gewoon zwakzinnig…


  Maak melding

 30. @RobG

  “Het ethanol/suiker project is ontstaan onder het Front van Venetiaan. Bouterse en heel veel internationale deskundigen hadden grote moeite met dit project.”

  Het ethanol project is als experiment van Staatsolie in 2009 ontstaan. EXPERIMENT van een onderneming. Niets geen gejubel maar een test op overgenomen SML terrein.
  In 2014 is men na 3 jaar experimenten gaan Jubelen en heeft de regering het Staatsolie project als haar succes geclaimt. Echter als je als regering staatsolie kaalplukt door haar vol te laden met leningen, te laten deelnemen in goudmijnactiviteiten dan hol je het bedrijf uit en dan zal het projecten waar nog fors in geïnvesteerd moet worden gaan schrapen met als gevolg afschrijvingen.

  Beste RobG ik vergelijk beleid. U probeert zonder de onderliggende feiten te kijken de schuld altijd bij Venetiaan te leggen.
  Het gaat om het beleid van nu en de afschrijvingen en verliezen die ontstaan door beslissingen van Nu.

  Gezien de internationale prijzen was Ethanol op Surinaamse schaal geen op het eerste oog interessante propositie echter als men er echt in gaat investeren (besluit 2013/ 2014) dan mag verwacht worden dat, na alle gejubel, het besluit doordacht en onderbouwd is en dat de financiering geborgd is.
  Duidelijk is dat dat niet gedaan is.met als gevolg $ 40.000.000 weg gespoeld waarover men nu jaarlijks $ 3.800.000 rente moet betalen.

  Regeren is voor uitzien. Venetiaan was voorzichtig en is niet als een blind paard in allerlei sloten gelopen. Daarom heeft zijn regering langszaam aan iets opgebouwd en een fundament gelegd. Een fundament dat verwaarloost is en nu gesloopt wordt.

  Tot slot het gaat niet om een verwijtend vingertje maar om een spiegel die voor gehouden wordt.


  Maak melding

 31. Gilbert van Dijk heeft helemaal gelijk. Het strategisch denken is niet aan deze lieden van de NDP besteed.

  Alles van deze regering is er op gericht zoveel mogelijk de grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen van Suriname aan te wenden om zich zelf te verrijken door korte termijn plannen.
  Er is nog nooit in de geschiedenis van Suriname een lange termijn plan uit de koker van de NDP komen rollen, anders dan de lange termijn leningen die deze lieden elke keer weer zijn aangegaan. Zie hier de lange termijn planning van de NDP.

  Integendeel heeft de NDP altijd de lange termijn plannen van vorige regering zitten torpederen. Kijk maar naar de geschiedenis van Suriname. En als men hier een andere mening is toegedaan, dan komt het omdat men gewoon zwakzinnig is..


  Maak melding

 32. Hoe interessant waterlevering ook kan zijn. Er zal eerst een business plan en haalbaarheidsstudie gedaan moeten worden. Dat is duidelijk niet gebeurd.

  Bij een haalbaarheidsonderzoek denk ik dan vrijwel direct aan waarom Suriname als bron voor Amazone Resources en niet Venezuela. Dat scheelt de helft in afstand en het water komt uit het zelfde bos. ofwel met het zelfde transportmaterieel kan 2 maal meer water vervoerd worden.

  Suriname is qua logica niet de meest economische waterleverancier. Ofwel waarom zet logisch denkende ondernemer dit op??? voor mij een raadsel als ik naar het sediment kijk wat ik het rivierwater zweeft


  Maak melding

 33. Amazone Resources…dubieus bedrijf gevestigd in Zug, Zwitserland met een Nederlandse directievoering, die de focus volledig op Suriname richt om zoet water naar landen in het Caribisch gebied te exporteren.


  Maak melding

 34. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Waterexport: Suriname schiet zich in de voeten.

  Ik heb het artikel reeds enkele keren gelezen.
  @JoJo is in deze ook duidelijk geweest met z’n reactie.
  Hoe interessant waterlevering ook kan zijn. Er zal eerst een business plan en haalbaarheidsstudie gedaan moeten worden. Dat is duidelijk niet gebeurd.

  Gelukkig dat er wel andere ondernemers zijn, met een heel
  goede business plan etc. etc.
  En deze ondernemers komen helaas niet zomaar in de publiciteit.

  Het volgende is niet lullen maar poetsen.
  Lees maar wat deze ondernemers tot op heden hebben bereikt met hun export vanuit Saramacca in Suriname.

  Google naar:
  Zoete toekomst voor sukade

  donderdag, 27 januari 2011 Bron: parbode.com
  Geschreven door Armand Snijders

  Na het lezen v/h artikel kan men vervolgens het resultaat lezen en ook zien.
  Google even naar:
  Suriname Candied Fruits NV | Facebook
  Suriname Candied Fruits NV – Tijdlijn | Facebook


  Maak melding

 35. Srafu

  @Paramannetje

  “die in elke kans om uit de penarie te geraken”

  Wij ZITTEN NIET IN DE PENARIE, DESI heeft ALLES GOED GEREGELD !

  Indien NODIG, DRUKKEN WIJ ONGEDEKT GELD en GEVEN PERSOONLIJK CONCESSIES UIT aan BUITENLANDSE VRIENDJES, ZONDER VOORAFGAAND ONDERZOEK OF OVERLEG MET DESKUNDIGEN !

  NEKS NO FOUT, DENG 17.866 VOLKSWONINGEN FU DESI, DE NA PASI E KONG !

  SNELTREIN E BIGING RIJ HESBITENG !!

  CORRUPTIE NO DE !!!

  MONNIE DE, MORO LENINGEN E DORO, UN BIGI TAP A KAPITAALMARKT !

  PS : REDI MUSU DESi NO SAB NEKS FU DENG 8 DECEMBER-GEBEURTENISSEN !
  A MANG BING DE TWO DEE INI ING KOMAKOISI !!  Waar blijven jou klootenogen. Op Suriname na loopt het in de rest van de wereld op wieletjes????


  Maak melding

 36. @ Fer E

  Wie zijn de mensen achter volhouden en doorzetten zoals bij

  Candied Fruit
  De Sinasappels in Tibiti
  De Doksenclub.

  en wie zin verantwoordelijk voor
  de casave fabriek.
  de informele goudwinning /Scalians
  de luchkastelen.


  Maak melding

 37. @JoJo

  [Hoe interessant waterlevering ook kan zijn. Er zal eerst een business plan en haalbaarheidsstudie gedaan moeten worden. Dat is duidelijk niet gebeurd].

  Waar maak jij uit op dat dit niet is gebeurd? Ben je überhaupt wel op de hoogte van de ins en outs van deze pilot? Je praat voor je beurt man.


  Maak melding

 38. RobG,

  mensen van jouw paarse clubje hebben zeker wel een enorme vooruitgang geboekt.

  40 jaar onafhankelijk, en kijk waar jullie staan, total loss onder in de afgrond.


  Maak melding

 39. Jojo, gij bent de feiten aan het verdraaien. Ik bespeur alleen maar jaloezie, haat en nijd in het geschrevene van alle tegenstanders van de regering. De mensen in Suriname kijken anders naar de problematiek. Jullie verzinnen maar links en rechts onwaarheden. De politiek is echt niet zo goedkoop zoals het in jullie hoofden wordt beleefd.


  Maak melding

 40. Paul, de ervaring heeft geleerd dat de overheid zich in veel gevallen niet met het opzetten en runnen van private bedrijven moet bezighouden. Dit soort activiteiten moet men overlaten aan particulieren.De overheid kan wel participeren in een joint-venture met het bedrijfsleven. Het bedrijf dat de waterexport zal uitvoeren is naar mijn mening geen businessplan aan jou of welke politieke partij verschuldigd. Daarnaast heb jij weinig kaas gegeten over het Surinaams Staatsrecht. Ga je maar eerst verdiepen in het staatsrecht van het Presidentieel stelsel. Jullie benaderen alles vanuit het Nederlands-staatsstelsel.


  Maak melding

 41. @Paul

  Minister Dodson heeft duidelijk gemaakt dat Amazone Resources de vereiste onderzoeken niet gedaan had toen hij aan de kaak stelde dat de MOU etc. door de president niet voldeed aan de regels.

  Beste RobG
  ik verdraai niets maar reproduceer gegevens uit onder andere de Staatsolie prospectus voor haar 2015 obligatie lening.


  Maak melding

 42. @ Paul zoek de kennisgevingen van Dodson over de MOU, zoek de informatie over de Amazone Resources in Zug en de ondernemer er achter.
  Zoek de MOU en je zult lezen dat de risico’s aan de Suriname kant liggen en niet bij Amazone Resources.

  De initiatiefnemer behoort tot de innercircle van Bouterse en Lackin. Je kunt het geheel zien als de Cassave fabriek

  Een dergelijk project realiseer je niet met de ondernemingen die hier achter staan. Tot nu toe bleken ze niet instaat de vereiste Milieu effect rapportage te presenteren ik hoop dat dat genoeg zegt.

  Tenzij Dodson liegt over Amazone Resources en de MOU


  Maak melding

 43. Zie in elk geval artikel in een dagblad van K. Ganesh, dd 1 november 2016 met opmerkingen van minister DODSON :

  “De president had in het parlement in 2015 concreet gesteld dat de natuurlijke hulpbronnen van Suriname aan het volk van Suriname toebehoren. In dit kader vond de oppositie het incorrect dat met een overeenkomst al het oppervlaktewater van Suriname bij presidentieel besluit werd afgestaan aan een buitenlandse maatschappij. De wijze waarop het besluit tot stand kwam, was in strijd met de gangbare besluitvormingsprocessen in Suriname. Het werd nooit besproken in de Raad van Ministers, had geen politiek draagvlak en er was geen onderzoek ingesteld naar het bedrijf en naar de milieueffecten.

  Dodson: “Water wordt nog niet geëxporteerd”

  Abrupt intrekken van het besluit zou ook enorme financiële consequenties met zich meebrengen, gezien de investeerder al een ruim bedrag zou hebben geïnvesteerd in voorbereiding op operaties. Vandaar er voor een andere constructie werd gekozen.
  Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) stelt dat zijn ministerie volgens het presidentieel besluit belast is met de uitvoering.

  Volgens Dodson werd het besluit geslagen, omdat er geen bestaande wetgeving was en is.
  Per heden is het presidentieel besluit nog van kracht, wat betekent dat er aan Amazone Resources vooralsnog geen concessie is toegekend.
  Volgens Dodson is voor het uitgeven van een concessie wetgeving vereist.
  Op dit moment moet de investeerder werken aan haar milieu- en sociale-effectenrapport.
  Tevens moet er worden bewezen dat de export van water technisch haalbaar is.

  De eerste shipment van 2 miljoen liter water is volgens de minister onderdeel van dit technisch verhaal. De testvaart naar Barbados is niet bedoeld om water te exporteren. Het water is dus ook niet bedoeld om uitgeladen te worden. Het gaat sec om een proefvaart.

  “Ondertussen zijn wij als ministerie bezig met de wetgeving. Wanneer dat er is, kan het presidentieel besluit vervallen, en komt er een concessie”, stelt Dodson.”

  PS : De president heeft LAK aan alle wetgeving en aan alle procedures ! Daarom ook zijn wij,helaas, FAILLIET !!!!!


  Maak melding

 44. Wanneer start de Cassave Fabriek van Lacking en NDP in Para ,2020 herstart .

  Worden er nog Cocos planten geplant met de Herstelplan project ,Hoeveel Ton Cocos gaat NDP exporteren de eerste jaran .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.