Suriname start met uitrol led-verlichting

12

Met de openbare aanbesteding voor de levering van led straatverlichtingsarmaturen, die momenteel in de afrondende fase is, heeft de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) concreet een aanvang gemaakt met plannen voor de gefaseerde overstap naar een modern, duurzaam en energiezuinig straatverlichtingssysteem. De gefaseerde aanpak kost in een keer minder geld en stelt het bedrijf in staat om vroeg in het traject kennis en ervaring op te doen met nieuwe verlichtingsprincipes en nieuwe producten. Begin 2017 worden de materialen verwacht en kan gestart worden met de gefaseerde overstap naar led verlichting. Het bestaand straatverlichtingsbestand is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. LED straat verlichting is inderdaad de nieuwste technologie.De openbare aanbesteding is bemoedigend. In het verleden hebben aanbestedingen niets opgeleverd. Het werd niet of gedeeltelijk geleverd en de leverancier kan niet ter verantwoording worden geroepen. Het was een verspilling van kapitaal dat niet nodig was en is.


  Maak melding

 2. Heel goede stap van de overheid om over te gaan op Led-verlichting. Dit zal een enorme besparing opleveren in het energie verbruik van het land. De energiekosten kunnen nog verder naar beneden als men ook overgaat tot het koppelen van de openbare led-verlichting aan zonnepanelen. Ik hoop ook dat men in Suriname ook over zal gaan tot het bouwen van zonne energiecentrales.


  Maak melding

 3. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Suriname start met uitrol led-verlichting.
  Met de openbare aanbesteding voor de levering van led straatverlichtingsarmaturen, —-.

  Maar is deze ‘openbare aanbesteding’ ook voor de burgers te lezen in de Staatsblad Van de Republiek Suriname?

  Graag zou ik willen vernemen, aan welke Surinaamse onderneming deze aanbesteding is gegund.
  Want natuurlijk zit er een prijskaartje hieraan verbonden.

  Ik hoop dat deze ‘opbare aanbesteding’ ook TRANSPARANT is geweest.
  Want wij kennen inmiddels de praktijken van de overheid.


  Maak melding

 4. De laatste onferzoeken laten zien dat LED-licht een slechte invloed heeft op de gezondheid van mensen.
  Het kan dan goedkoop en zuinig zijn, maar als je er ziek van wordt, wat heb je er dan aan? De gezondheidszorg in Suriname is sowieso al niet zo geweldig.


  Maak melding

 5. Babachan @
  Ken en weet jij wat led is .ik geloof er niets van ,ik heb een glas tuinbouw bedrijf waar alles met led verlichting groeit
  Er niets mis mee ,we doen dit al langer dan 10 jaar
  Niks doen dat is ongezond


  Maak melding

 6. Forummers, reageerders, Odi odi.

  @Babachan, op donderdag 10 november 2016 om 12:46 uur.
  Over welk onderzoek heb jij het?
  Of heb je het over de ZONNEBANK?

  Ik heb als reactie op bovengenoemd artikel, ook nog een aanvulling.
  En het gaat om de regio van SU.

  Over St Kitts and Nevis & Jamaica.

  Zonne-energie maakt Caraïbische straten ’s nachts veiliger.

  De Caraïbische eilanden Saint Kitts en Nevis en grote buur Jamaica verlichten hun straten sinds kort met zonne-energie.
  Ze willen duurzaam met energie omgaan en donkere wijken ‘s nachts verlichten om criminaliteit minder kans geven.

  IPS: Desmond Brown
  maandag 4 februari 2013 (Bron:dewereldmorgen.be)

  Het project in Saint Kitts is het resultaat van de diplomatieke betrekkingen die de staat al 28 jaar met Taiwan onderhoudt.

  “Het afgelopen jaar hebben we met succes zonnepanelen op de daken van overheidsgebouwen en slimme led-lampjes langs autowegen geplaatst”, zegt de plaatselijke Taiwanese ambassadeur Miguel Tsao.

  “Het zijn belangrijke projecten die onze gezamenlijke inspanningen tonen om een schone energiebron te gebruiken.”
  Tsao wil de burgers wegleiden van de fossiele brandstoffen en de droom van een groen eiland waarmaken.

  In 2010 lanceerde het 13 kilometer lange eiland met 12.000 inwoners een eerste windpark.
  De oprichting van een zonnepark en projecten rond groen agro-toerisme zijn gepland voor dit jaar.

  Besparen:
  De straatverlichting op zonne-energie werd geïnstalleerd door het Taiwanese bedrijf Speed Tech Energy.
  De lamp van massief staal kan windsnelheden van 250 kilometer per uur weerstaan.

  De zonnepanelen zetten overdag zonlicht om in elektriciteit en de opgewekte stroom wordt opgeslagen in een accu.
  Ook op regenachtige dagen wordt de accu tot 30 procent opgeladen.

  “Ik ben blij dat de zonne-straatverlichting nu de donkere wijken van licht voorziet”, zegt Orville Liddie (29).
  “Ik ben chauffeur en was vroeger altijd bang om ’s nachts door de donkere gebieden te rijden waar criminelen
  plots voor je wielen konden springen of wegblokkades konden opzetten. Ook zware ongevallen waren niet denkbeeldig.”

  Jamaica werkt voor haar energiebesparende straatverlichting samen met het Amerikaanse bedrijf Green Energy RG LCC.
  De Jamaicaanse overheid wil zo besparen op de energiekost van de 93.000 straatlantarens die het land telt.

  In een eerste fase worden 5000 led-lampen op zonne-energie geïnstalleerd in Clarendon.
  Andere delen van het land waaronder de hoofdstad Kingston volgen later.

  En waarom kan het niet in Suriname?


  Maak melding

 7. Ja, planten groeien er goed van, van die LEDjes, maar mensen krijgen er problemen mee. Iets met flucturende frequenties, meen ik me nog te herinneren. Google maar.


  Maak melding

 8. Hopen dat het duurzame kwaliteitslampen zijn. Ik heb ook goedkope chinese led lampen gehad die binnen vier maanden al verbrand waren. Led zegt dus nog niets.

  Zelfs de veel duurdere merken laten het vaak afweten t.o.v. conventionele lampen. Led is nog in ontwikkeling. Dus maar hopen dat het goedkoper zal zijn op lange termijn. Het aantal beloofde branduren is nog door geen enkel merk waargemaakt.


  Maak melding

 9. Technisch verhaal bij proeven zijn. Geen nadelige gevolgen geconstateerd Publieksamenvatting
  Tablets, smartphones, led-tv, led-lampen en dergelijke geven relatief meer blauw licht af dan traditionelere lichtbronnen, zoals gloeilampen en traditionele computer- en televisieschermen. Er zijn aanwijzingen dat de biologische klok van mensen wordt beïnvloedt wanneer zij dergelijke apparaten ’s avonds of ’s nachts gebruiken. Dit effect lijkt zich voor te doen vanaf een blootstelling van enkele uren. Het is nog niet bekend in welke mate dat schadelijk is.

  Daarom wordt aanbevolen om te onderzoeken hoe lang en op welke momenten van de dag mensen zulke apparaten gebruiken. Ook dient te worden onderzocht welke effecten optreden, bij welke blootstelling, en in hoeverre ze schadelijk zijn voor de gezondheid, zowel op de korte als de lange termijn. Meer inzicht is nodig omdat het aantal producten dat relatief veel blauw licht uitzendt toeneemt en ze steeds meer worden gebruikt.

  Het effect van blauw licht op de biologische klok ontstaat doordat het dag-ennachtritme vooral gevoelig is voor licht in het blauwe deel van het spectrum. De biologische klok heeft een ritme van ongeveer één dag, het zogeheten circadiane ritme. Licht is hiervoor de belangrijkste ‘tijdgever’ en zorgt ervoor dat de biologische klok een ritme van ongeveer 24 uur houdt.

  Het circadiane systeem stuurt verschillende processen aan, waaronder de slaapwaak- cyclus, de afgifte van hormonen en de energiehuishouding. Het is al bekend dat een langdurige verstoring van het circadiane ritme (jet lag, nachtwerk) negatieve gezondheidseffecten kan veroorzaken, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en borstkanker. Of deze effecten een verband hebben met een blootstelling aan blauw licht is nog niet bewezen.

  Dit staat in een verkennende studie van het RIVM, in opdracht van de NVWA Hierin is op een rij gezet wat in de wetenschappelijke literatuur bekend is over blauw licht, de effecten daarvan op de gezondheid en welke kennishiaten er zijn.
  Synopsis
  Tablets, smartphones, led-tv, led-lights and similar products emit more blue light compared to more traditional light sources, such as light bulbs and traditional pc and television screens. These devices appear to influence our biological clock when they are used during the evening or night. Effects on the biological clock have been observed after exposure of several hours. Currently, it is unknown if these effects are harmful.

  For these reasons, it is recommended that future studies investigate the time of day and duration that people use these devices. In addition, effects of these exposures need to be investigated, including the possible harmful health effects after short and long term use. Insight into these effects is required considering the expected increase in the availability and use of products that emit relatively large amounts of blue light.

  The effect of blue light on the biological clock is related to the sensitivity of our day-and- night rhythm for light of short wave-lengths (blue light) in particular. The biological clock has a rhythm of approximately one day, which is described as the circadian rhythm. Light is an important ‘timekeeper’ of this rhythm and maintains the rhythm of the biological clock at approximately 24 hours.

  The circadian system regulates a variety of processes, including the sleep-wake cycle, release of hormones and energy metabolism. It is known that long term disruption of the circadian rhythm (jet lag, night shift work) has negative health effects, including obesity, cardiovascular disease, and breast cancer. If exposure to blue light has related effects is currently unknown.

  This is described in an exploratory study of the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), in commission of the Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA). In this study, an overview of scientific literature is presented that describes blue light, its possible health effects, and important knowledge gaps are identified.


  Maak melding

 10. Als ze slim waren geweest dan hadden ze in contact met Philips moeten gaan, vandaar uit via de omweg naar de Nederlandse Ambassade voor het geheime pot geld die zij hebben voor Suriname te gebruiken voor kleinschalige projecten. Blijkbaar zijn ze daar niet zo slim.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.