Boekje moet scholieren binnenland helpen

21

Vorige week is het boek ‘Mijn omgeving’ gelanceerd in de Paramaribo Zoo te Suriname. Dit boek komt samen met twee anderen voor in de reeks ‘Junior Park Ranger’, die samengesteld is door Katia Delvoye. Het boek is uitgegeven door de Amazon Conservation Team Suriname, waar Delvoye als parttimer werkt.

beok-zoo
De boeken konden tot stand komen door de vier dorpen Apetina, Tepu, Kwamalasamutu en Sipaliwini. Met dit boek hoopt ze dat kinderen middels hun omgeving de leerstof zullen begrijpen, die zij op school krijgen. Het bleek dat scholen in deze gebieden weinig tot geen geslaagden haalden, met dit boek brengt Delvoye verandering hierin.

De kinderen leren op een creatieve manier de moeilijkste thema’s van het basisonderwijs. Dus behalve dat er cultuur voorkomt in het boek, heeft Delvoye ook het curriculum van het basisonderwijs erin toegepast.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. Voor zover mij bekend, is het onderwijs in Suriname in het Nederlands. Ook uit de titel van het boek kan worden afgeleid dat het in het Nederlands is uitgebracht en niet in een van de talen die in het binnenland wordt gesproken.
  Het advies van onderwijsdeskundige Ray snap ik daarom niet zo goed.


  Maak melding

 2. @Get a life
  De boekjes zijn voor de binnenlandse bevolking.Nu moet jij mij komen overtuigen dat de kinderen daar het nederlands in geschrift en taal machtig zijn .


  Maak melding

 3. de z.g.n d.c. bado in sme heeft zijn kwaliteiten bewezen..

  wat een waardeloze lul van een figuur.., deze man straat lul ongeletterde djoeka moet direct ontslagen worden weg gestuurd, nooit meer een overheid baan krijgen..

  zo verlaag je het ka overheid apparaat die toch al tot 0 gereduceerd is en geen rol van betekenis meer heeft..

  wie neemt nou deze figuren nou serieus, allemaal boeven moordenaars volgelingen, waarvan de hoofd sponser zijn baas is.. ”” de hoofd verdachte moordenaar ””..


  Maak melding

 4. Hopelijk komen de december moorden, de moordenaars en moiwana verhaal ook in het boekje voor!! Het een groot geschiedenis!!! De Boef, zijn boeven en de kumakoisies!!


  Maak melding

 5. @Ray
  Dat de boekjes voor de binnenlandse bevolking zijn bestemd, was mij al duidelijk (blijkt ook uit het artikel). Ook is het mij bekend dat de kinderen in het binnenland het Nederlands niet beheersen (ben er zelf diverse keren geweest). Ik hoef u dan ook nergens van te overtuigen. Maar uit uw reactie (en vele andere daarvoor) blijkt dat hetzelfde ook voor u geldt.
  U schrijft: in geschrift en taal. De uitdrukking is: in woord en geschrift.
  En dit is slechts één voorbeeld.


  Maak melding

 6. @Get a life
  Al is het onderste boven ,geef niet.Je hebt het begrepen en dat is voldoende.Hier doen we niet mee aan een opstelwedstrijd.Het gaat om de boodschap hoe gehandicapt het ook mag overkomen.Persoonlijk vind ik het irriterend van jou soort die zich meer druk maakt om het schrijven dan om de boodschap.


  Maak melding

 7. De dorpen Tepu, Apetina en Kwamalasamuto zijn mij bekend, maar ik heb nog nooit van het dorp Sipaliwini gehoord, de Sipaliwini Savanne en het district Sipaliwini zijn mij bekend.

  Elk initiatief van particulieren om de achtergestelde kinderen in het binnenland te helpen, moeten we toejuichen, maar als de overheid van Suriname bijna niets wil investeren in het onderwijs in heel Suriname, mogen we geen wonderen verwachten van de kinderen in het binnenland, waar het vele malen slechter gesteld is met het onderwijs in vergelijking met het kustgebied. Als de onderwijzers van deze kinderen op de kweekschool zelf slecht onderwijs genoten hebben, kan je de kinderen in het binnenland i.p.v. in het Nederlands geschreven boekjes met even veel rendement boekjes in het Grieks of Chinees geven, het gaat in alle gevallen om een voor die kinderen vreemde taal, die ze moeten leren van onderwijzers die die taal zelf nauwelijks beheersen.


  Maak melding

 8. @@Ray/ Henkes!! Vergeet niet dat de Hyena, de kinderen dom wilt houden!! Als de kinderen in de ogen van de Kumakoisi, goed kunnen lezen, verstaan en begrijpen, dan gaan ze praten en dat wilt de Bakru absoluut niet hebben, anders hebben de kids iets vruchtbaars, beters en slimmigheden dan de Kumakoisi in zijn varkenskop!!!!


  Maak melding

 9. Loes en mama,

  Mama hoe komt papa aan geld zonder te werken?
  Mama: Papa werkt alleen s’ avonds laat, dan slaap je al daarom zie je papa overdag enkel slapen en denk je dat hij niet werkt !!!!


  Maak melding

 10. Een goed verstaander heeft een half woord nodig.

  Citaat: Dus behalve dat er cultuur voorkomt in het boek, heeft Delvoye ook het curriculum van het basisonderwijs erin toegepast.

  De zinsnede” het curriculum van het basisonderwijs” spreekt boekdelen. Het basis onderwijs wordt in Suriname in het Nederlands gegeven. Ik ben ook van de plantage en werd op de plantage doodgeslagen met Ot en Sien. En in Suriname is de tijd stil blijven staan. Dus. het boek is zeker geschreven in het Nederlands.


  Maak melding

 11. Piet van Hout was onze klas leesboek in de katholieke lagere school. Het ging om een jongen van onze leeftijd die in katholiek Nederland leefde. Sneeuw valt uit de hemel en hij vierde katholieke feestdagen.

  Ik had geen idee wat sneeuw was. Iets wits komt uit de hemel vallen. Een wonder moet dat zijn. Deze Indianen kinderen moeten ook zoiets meemaken als ze hun boeken lezen. Goed dat deze boekjes aan hun worden aangeboden.

  Als ze een taal lab hadden zou dat geweldig zijn. Maar helaas de paarse regering is skeer en leent maar. Verder een goede ontvangst van een radio station en tv zou nog geweldiger zijn. Met hulp antennes op de hoogste toppen van de Bergen zou dat mogelijk zijn. Maar helaas is de regering skeer en moeten de kinderen als volwassenen dat meemaken. Ze kunnen hun Nederlands dan verder ontwikkelen met zulke access tot de medias.

  De boekjes is een goed begin.


  Maak melding

 12. @Wiep-Ding
  Gelijk heb je ..
  We zeggen niet dat de kinderen geen nederlands moeten leren ,maar het is raadzaam bij het begin te beginnen ..leer de kinderen alvast het A,B,C,het alfabet dus.


  Maak melding

 13. Vergat te zeggen dat de Inheemsen ook een korte golf radio mogen hebben om een half Nederlands en half Indiaans (Trio, Arrowak, Caraib tc.) programma uit te zenden. Mischien kan de overheid of een partikuliere onderneming of buitendse instelling of ambassade hlpen. De regering moet wel een vergunning voor uitgeven gratis a.u.b.


  Maak melding

 14. De kennis van de Nederlandse taal (in woord en geschrift) is bij de jeugd in het algemeen van schrikbarend laag niveau. Niet alleen bij de kinderen in het binnenland. Loop maar eens in de stad nadat de scholen zijn uitgegaan. Een en al gekwetter in allerlei dialecten. Dat schiet niet op!


  Maak melding

 15. Onderwijs hebben ze in het binnenland niet nodig.
  Ze zijn toch alleen maar op uit om te stelen, moorden en overlast te bezorgen in de stad.

  Doporteren naar Africa.

  Maak van Su een Zuid Amerikaans land.


  Maak melding

 16. er wordt zoveel gepraat over niks in het land,,, het land zakt dagelijks dieper en dieper in het moeras..

  dagelijks lijden de mensen er onder groot deel is radeloos, reddeloos, uitzichtloos,, wie doet er wat aan..

  hoeveel moorden of pogingen daar aan toe worden dagelijks gepleegd,,

  inderdaad sturen uitzichtloze ouders hun kinderen op straat om wat bij te verdienen,, het is een trieste ontwikkeling..

  vergeet niet, dat een groot deel van deze kinderen straks over 10 á 20 jaar het land zullen moeten overnemen ,, wat zal het dan worden..

  onder tussen zijn deze oude lullen lang en breed onder het gras..


  Maak melding

 17. @Marcel

  Deze apen hebben geen hersenen om het land over 10 a 20 jaar over te nemen.

  Het wordt Afrika in Z-Amerika.
  Trouwens Su lijkt al in vele opzichten op Afrika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.