Boek over geschiedenis ‘Boeroes’: de witte Surinamers

28

Bij uitgeverij Atlas Contact verscheen vorige week het boek ‘Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers’. Op 20 juni 1845 kwamen zo’n vijftig arme Nederlandse boerengezinnen aan in Suriname. Vruchtbare grond, ruimte, woningen, vee: alles zouden deze kolonisten krijgen. Maar toen ze aankwamen op de verlaten plantage Voorzorg aan de rivier de Saramacca was er niets, behalve moeras, muggen en allesverzengende hitte. Binnen een halfjaar was de helft van de immigranten overleden.

De 167 overlevenden trokken naar Paramaribo en omgeving. In de loop der generaties zijn de Nederlanders van toen Surinamers geworden, en een deel van hen is teruggekeerd naar Nederland. De familie van auteur Karin Sitalsing was zo’n familie. In Boeroes gaat ze haar eigen familiegeschiedenis onderzoeken.

Sitalsing’s moeder kwam – na de Surinaamse onafhankelijkheid – weer terug naar Nederland met haar gezin. Een Surinaamse die eruit zag als een Hollandse. Haar familiegeschiedenis is er één van een weinig bekende bevolkingsgroep die zich overal weet aan te passen, maar daardoor misschien wel nergens helemaal thuis is. Op Historiek.net een fragment uit de inleiding en proloog van het boek.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. @ Damsco,

  De boeroes waren de enige bevolkingsgroep die de mouwen opstroopten en keihard WERKTEN! Ze wilden de Afro-Surinamers ook niet als werknemers vanwege hun spreekwoordelijke luiheid!


  Maak melding

 2. “DIT ZIJN DE ÈCHTE BOEROES”, GEEN CRIMINELE !

  Een echte BOEROE DESI B, van Zeeuwse afkomst, heeft in samenwerking met de Oerhollandse koloniale boeroes, oa kolonel Valk van de Mil Inl dienst, een STAATSGREEP gepleegd in Sranang en heeft Onze DEMOCRATIE VERNIETIGD !

  NU BIEDT de INTERNATIONAAL GEZOCHTE FIGUUR, in samenwerking met DEW, SCHADEVERGOEDINGEN aan de NABESTAANDEN van de slachtoffers van zijn MASSA-MOORDEN !
  Personen krijgen deze DESI-schadevergoedingen omdat het om Politieke MOORDEN zou gaan !

  Politieke Moorden worden opgenomen en omschreven in het NIEUWE WETBOEK van STRAFRECHT van het FAILLIETE LAND SURIZUELA !!!!


  Maak melding

 3. Witte Surinamers heten boeroes, afkomstig uit Nederland/ Belgie/Bataafse Republiek maar ook uit andere Europese landen, zoals Engeland, Duitsland, Denemarken, enz in die tijd zijn er ook afstammelingen in Suriname te vinden van witte Surinamers. Deze kan je aan hun witte kleur ook herkennen, zoniet aan hun familienamen. Vaak afstammelingen van kolonisten.

  Ook is er een stroming vooral na de tweede wereldoorlog van nieuwe witte Surinamers, oa Surinamers in Nederland die met europeanen zijn getrouwd en kids weer met witte Nederlanders zijn getrouwd, zogenaamde halfbloedjes. Velen wonen in Nederland en zijn meer Surined dan Suri’s, maar de band is er toch met Suriname.

  Hoe Wij Hier Ook Samen Kwamen Aan Zijn Grond Zijn Wij Verpand.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Lees het nieuws in de krant over Comm.BADO, de nieuw benoemde Boslandbewoner en zijn gedrag t.a.v. hard werkende ondernemers !!
  Zelfs BADO heeft “lak aan een vonnis van de rechter”
  Deze smeerlap moet onmiddelijk ontheven worden !!!

  Wat doet de vader des vaderland(Bouta)??
  Weer een trawant bij !!!
  Dan lees ik nog, “racistische opmerkingen” door hem geuit !!
  Jaag deze vent het bos weer in !!!


  Maak melding

 5. FBI, ik wil niets negatiefs over onze Boeroes zeggen, het zijn inderdaad hard werkende Surinamers, maar als je als witte Surinamer ‘zomaar, fo soso’ grote lappen grond krijgt, terwijl andere Surinamers dat voorrecht niet hadden, dan is een verschil in welvaart tussen de meeste Boeroes en de meeste nakomelingen van slaven en anderen niet op de eerste plaats te wijten aan verschil in ijver. Weet je wat voor grote voorsprong een Boeroe familie heeft, die b.v. als oorspronkelijke eigenaar van Benies park, dat als grootgrondbezitter eerst kan bewerken en later dat gebied kan verkopen aan een verkavelaar, terwijl de nakomelingen van de slaven geen grond kregen, maar in tegendeel 10 jaar na de afschaffing van de slavernij nog onder staatstoezicht moesten werken voor een hongerloon en daarna keihard moesten dokken als zij landbouwgrond of bouwgrond wilden verwerven? Het is toch o zo makkelijk om het verschil in welvaart tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname, zonder gedegen onderzoek, toe te schrijven aan luiheid van de ene groep ten opzichte van de andere. FBI, doe je naam in het vervolg eer aan en ga in het vervolg eerst onderzoek plegen voordat je stomme, racistische uitspraken komt doen op WKN.


  Maak melding

 6. @ Damsco

  Telkens als ik jou posting lees werken mijn lachspieren gelijk. Ik persoonlijk kan niet boos worden op jou; en je posting, bikassie yu tjaring yere !!!

  Als deze boeroe´s van die tijd het land hadden overgenomen, dan was Su nu beter vanaf.
  Maar ze moeten zich niet gaan gedragen zoals hun soortgenoten in Zuid Africa.
  Ik ken een paar afstammelingen van de boeroes van Su.
  Zoals Loor Haselhoef Abrahams Van Dijk en nog een paar van die figuren die ik niet zal noemen.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 7. FBI ook de andere zogenaamde hardewerkers,hebben duizenden hectares toegeëigend of gestolen onder 15jr Vene ,van die domoor mochten zij alles wat los en vast zat stelen,alleen om de coalitie in takt te houden,en de NDP geen regeermacht mocht krijgen,wat zie j vandg de dag in Suriname gebeuren ,de zelfmoord ,en oplichting ,vrouwenmoord,zwaar alcohol gebruikt, is zo enorm gestegen bij de zogenaamde harde werkers,alleen omdat ze ver verwijderd zijn ,van de honing pot Min v OW die ze van front de afgelopen 50 altijd mochten beheren,waar zijn de harde werkers nu,of zijn allemaal daru drinkers geworden


  Maak melding

 8. @Damsco & co,

  Dank zij de boeroe’s zitten jullie goed en veilig hier anders waren jullie allang opgevreten door je soortgenoten in Afrika of was de pijp uitgegaan als bootvluchteling.

  Ondankbare Biegie paarse smoelen!!!!


  Maak melding

 9. Jammer dat er nu nog maar weinig of niets meer van de boeroe bevolking over is. Het was mooier geweest voor het aangezicht van Su. In plaats van al die apen.
  Lijkt wel Afrika in plaats van Z-Amerika.


  Maak melding

 10. @ Mohamed,

  Off topic

  Bij het doornemen van enkele kranten ben ik het nieuwsbericht over deze racistische boslandcreool tegengekomen.
  Wat een machtsvertoon van deze druiloor. Inderdaad hij moet per direct worden ontslagen en mag ook niet in aanmerking komen om voor de rest van zijn leven salaris te ontvangen.

  Geen huur betalen en dan nog zo laf zijn om op alle mogelijke manieren proberen om de rechterlijke vonnis naast zich neer te leggen.
  Tja, ook deze racist zal de hand boven het hoofd worden gehouden.

  Kersverse dc Bado gaat in de fout
  05/11/2016 16:19 – Gilliamo Orban
  Nieuwbakken districtscommissaris August Bado (midden).
  Nieuwbakken districtscommissaris August Bado (midden). Foto: Stefano Tull

  PARAMARIBO – De woensdag als districtscommissaris (dc) beëdigde August Bado heeft zich tijdens zijn eerste optreden naar buiten toe van zijn slechte kant laten kennen, in een geschil met de ondernemer Gobind over een skidder. De ex-parlemetariër (BEP) heeft zich, in bijzijn van politieagenten, laten gaan, dreigementen geuit, racistische uitspraken gedaan en de openbare weg gebarricadeerd. De ondernemer zegt dat hij de skidder al twee jaar verhuurt aan Bado, maar deze heeft nooit huur betaald.

  Op verzoek van de eigenaar heeft de rechter beslist dat de skidder mocht worden teruggehaald. Gobind deed dat donderdag in het Paramaccagebied met twee politieagenten en een deurwaarder. Onderweg naar Paramaribo zei een van de politiemannen die in Moengo werkt, dat de groep zich daar bij het politiestation moest melden. Toen zij er aankwamen, troffen ze Bado aan. Gobind vermoedt dat de politie van Moengo met de dc samenwerkte om verder transport te voorkomen. De andere politieman, die samen met de ondernemer was, was het hiermee niet eens en zei tegen zijn collega dat de opdracht was de machine naar Paramaribo te vervoeren. “Toen we wegreden heeft Bado de weg gedeeltelijk gebarricadeerd met zijn voertuig. De trekker, waarop de skidder lag, kon toch zijn weg vinden”, zegt de ondernemer.

  De burgervader is hen toen gaan opwachten bij de politiepost te Stolkerts – ijver. Volgens Gobind is Bado ook tekeer gegaan, maar de politiemannen wisten hem te kalmeren. Uit zijn relaas blijkt verder, dat de dc zijn auto weer op de weg had geplaatst om verder transport te verhinderen. Hij gebruikte daarbij ook nog pionnen die de politie inzet voor wegmarkering. Daarmee kon hij echter niet voorkomen dat het transport werd voortgezet. Toen de redactie Bado vrijdagavond sprak, zei hij te willen reageren, maar hij zat in vergadering, hij vroeg of hij na een half uur teruggebeld kon worden. De Ware Tijd heeft op het aangegeven tijdstip en ook daarna herhaaldelijk geprobeerd hem te bereiken, maar hij beantwoordde de telefoon niet.

  Bron: De Ware Tijd


  Maak melding

 11. @ Baboen japi,

  Jij behoort voor de helft toch ook tot de zogenaamde harde werkers.
  Dus of jouw moeder of jouw vader is dan ook een slechterik.
  Het gaat je goed af een deel van je afkomst te verraden.


  Maak melding

 12. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Surinamers van nu veel beter zijn met de Nederlandse taal dan het Sranantongo Waarom?, omdat er nog veel woorden zijn die je niet in het Surinaams kan uitspreken dan heb je toch het Nederlands hiervoor nodig.

  De Surinaamse taal is niet compleet.

  @Mohamed, als baas Bouterse zich NIET aan de regels houd wat verwacht je dan van zijn aanhang?????


  Maak melding

 13. Suriname gaat binnen kort harde deviezen verdienen met het export van paarse garnalen. Een lichtpunt aan het einde van de tunnel.

  Jammer, de mislukte kolonisatie van de Hollandse boeren. Bewust de mislukking in geduwd door de politieke krachten die het toen voor het zeggen hadden in SU.

  Ik denk dat er een paar chauvinisten op deze site actief zijn. Hollandse hard werkende boeroes?
  Weet niet wie allemaal nu in het landbouw en veeteelt zitten, maar volgens mij zijn dat geen boeroes.

  En in de kleine landbouw.???. Proberen met hard werken nog een stukje brood op de plank te zetten.


  Maak melding

 14. Henkes, goed betoog. Ben ik helemaal mee eens. Veel boeroes hebben ook de lokale bevolking decennia lang uitgebuit. Als men eenmaal over iets begint, moet men wel het hele verhaal vertellen.


  Maak melding

 15. @ Robert – a

  R. Abraham is in Su geboren dus ; hij is een nazaat van het toenmalige Kolinisten, hij denkt als zwarte / en blanke tegelijk. Maar het blanke gedeelte in hem overheerst het zwarte gedeelte ; dus in feite is hij een …….. geval.
  Hij balanceert tussen wal en schip, zou je kunnen zeggen.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 16. Gaan we nu ook die “boeroes”romantiseren? Ze waren keiharde racisten. Integratie? Dacht het niet. Ze begaven zich alleen in hun eigen sociëteiten en hun sociale contacten beperkte zich tot het eigen ras.
  Hun relatieve welvaart was te danken aan de vrije export naar West Europa. Dat ze instaat waren grote investeringen te doen had amper en alleen te maken met het feit dat dit vanuit West Europa mogelijk werd gemaakt. Investeringsprogramma’s en grote geldschieters.
  Vandaag de dag is dit nog merkbaar bij blanken (boeren)die in Afrika grote stukken land mogen bewerken.Anders dan de lokale boeren kunnen zij vrij-drempelig exporteren naar W. Europa en zo een riant inkomen verwerven.
  Dit concept wordt ook nog bewaakt door de gewapende machten en/of landlords.
  Voorbeelden:
  – de olie industrie in Nigeria
  – de diamanten van Kongo

  Het is beslist niet zo dat de lokalen lui zijn. Het ontbreekt hen de middelen en bescherming.


  Maak melding

 17. Ja ja sabatoe franse en FBI dankzij de luie afrikaners die gestreden hebben en hun levens hebben gegeven voor gelijke rechten in Suriname en Amerika kunnen jij en je soortgenoten vrij in die landen leven.


  Maak melding

 18. Het lijkt me wel leuk om een boek over je familie te schrijven.
  Iedere familie in Su of van Su heeft iets interessant s te vertellen.
  Gefeliciteerd met uw boek over de Boeroes..


  Maak melding

 19. FBI, ik ken die documentaire. Ik heb bakra vrienden van mij, met eenzelfde familienaam als in de documentaire genoemd wordt, ook eens aangeraden die film te bekijken. Maar wat wil jij me duidelijk maken, door mij die documentaire aan te bevelen?


  Maak melding

 20. Aan Jiyani,

  Heb toch altijd gezegd, er heerst wetteloosheid in het land.
  Zie in de branding een vrouw overdag vóór het schoolgebouw beroofd !!!!


  Maak melding

 21. De racisten laten weer van zich horen, de Boeroes moeten het nu ontgelden !

  Gelukkig hebben de boeroes niet zitten wachten op lanti en op de neppolitici !!!

  Steeds weer hetzelfde racistische lied : onze groep heeft het slecht, de anderen zijn voorgetrokken !

  Vraag jezelf een keer af, wat er kardinaal FOUT gaat in jouw eigen groep ! Analyseer het en ga onmiddellijk verbeteringen aanbrengen !

  T.b.v. de DIEHARD RACISTEN nog wat nieuws :

  SRANANG wordt op dit moment nu in de FINANCIELE SHIT gezet door een BOEROE-CLAN, met als KOPSTUKKEN BOUTA, GRAANOOGST en LINSCHEER !!

  Sranang FAILLIET EN staatsschuld LOOPT OP RICHTING TWINTIG MILJARD ! Komt allemaal door ………………….

  PS : ACCEPTEER OOK DE ZEER MODERNE NDP-SLAVERNIJ NIET !!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.