‘Suriname is buitenbeentje binnen Caricom’

26

PARAMARIBO, 3 nov – Binnen de Caricom wordt Suriname als een buitenbeentje gezien. Dit stelt voorzitter Prahlad Sewdien van de Federatie van Surinaamse Agrariërs, FSA. Het lukt slechts met de grootste moeite Surinaamse producten te slijten binnen de Caribische Gemeenschap. Dat is tegen de verwachtingen in.

Bij de oprichting van de Caricom lag het in de bedoeling een gemeenschappelijke markt te vormen. “Een groot deel van de Caricomlanden zit ook in de Commonwealth. Die gaan elkaar dus altijd in bescherming nemen. Ze vinden altijd wat om drempels op te leggen. Je moet echt op hun nek gaan zitten om acceptatie te krijgen”, zegt Sewdien tegenover Dagblad Suriname. Daarom ook is de recente actie hoopgevend.

Suriname heeft met succes geklaagd tegen het weren van doksenvlees door Trinidad. Er valt nog veel te verzetten voor het buitenbeentje, dat wel open staat voor Caribische producten. “Wij zeggen heel gemakkelijk dat wij de Caricom kunnen voorzien van onze producten, maar dan stuit je al heel gauw op zulke zaken. Zelfs Europa die gebruikelijk streng is bij onze groenten, is minder streng dan een Barbados”, aldus Sewdien.

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. alles wat komt uit suriname moeten ze 100 man politie op zetten om te kijken of bouta geen drugs smokkelt
  bouta heeft overal onze naam in de wereld verpest met zijn drugs
  trouwens hij is de enige meervoudig moordenaar daar tussen en dan vindt men het gek dat niemand met deze hond wil samen werken
  ook in het caricom heeft hij geen vrienden, die heeft hij alleen nog in het midden oosten


  Maak melding

 2. Waar ga je met de hollandse taal in de Caricom. Met Spaans kan je elk land in Latin Amerika benaderen, zelfs Miami. We moeten spaans als eerste taal invoeren, holands als derde. Is toch niet normaal holands als voertaal. Onze menze komen je notabene zeggen dat Surinaams niet netjes is, wat doe witte jullie hebben ingemept


  Maak melding

 3. Door de niggers arron en Bruma met een beperkt hersen ontwikkeling is het zover gekomen en Ferrier. Die wouden onafhankelijkheid. Su was te klein om onafhankelijk te worden. Geen industrie. Geen infrastructuur. Geen goede gezondheid structuur. Wel heeft arron een goede corruptie infrastructuur achtergelaten. De hindoestaan lachmon had dit zien aankomen, maar de niggers zettten door.


  Maak melding

 4. @kees de koning
  je kan na 300 jaar nog steeds geen normaal nederlands schrijven dan wil je spaans gaan leren
  de vraag is waarom die zgn geschoolde ndp ministers geen spaans of engels spreken
  niet genoeg scholing?
  ze walgen gewoon van die moordenaar of denk jij omdat jij een duivels aanbidder bent dat de andere mensen dat ook zijn
  de taal stelt geen moer voor, handel wordt al eeuwen gedreven door diverse volkeren met verschillende talen
  jij zoekt gewoon een excuus voor die duivel die suriname steeds verder het moeras intrekt.


  Maak melding

 5. Caricom, een doodgeboren kind. Teveel protectionisme, teveel storende wetten en ga zo maar door. Suriname, voedselschuur van de Caricom? De zoveelste droom van DDB die in rook op gaat.


  Maak melding

 6. In Zuid-Amerika wordt het Portugees door meer mensen gesproken dan het Spaans en bovendien is Brazilië het grootste en economisch sterkste land van Zuid-Amerika en grenst het aan Suriname.
  Engels als taal zou echter meer voor de hand liggen als officiële taal van Suriname. Wat is het Surinaams anders dan een zeer versimpeld Engels? In het Caribisch gebied spreekt men overal Engels.

  Als Suriname onafhankelijk wil blijven dan moet het niet al te veel integreren met de buren. Het onderscheid verdwijnt dan en het wordt voor slimmere Surinamers erg makkelijk om de ellende te ontvluchten zoals men nu naar Nederland vlucht. Dan blijft er straks helemaal niemand meer over waar je wat aan hebt.


  Maak melding

 7. @john,
  Het is waar, Nederland en de eu idem dito. Als er iets (coke vondst) gebeurd, volgen de regels en wetten. Om die wetten en regels slagvaardiger te maken bij het uitvoeren, kosten geld, tijd, inspanningen en enegie. Men haalt het sowieso niet uit het rendement. Mensen inzetten kost geld. Tijd kost geld.
  Zeer logisch, suriname heeft zichzelf moeilijk gemaakt. En dat door 1 stok oude oerlul , die denkt dat ie stoer en mooi is.


  Maak melding

 8. Met zoal alles is Suriname een buitenbeentje. Bijvoorbeeld
  Vastgoedbedrijf Kensenhuis N.V. is door het ministerie van Openbare Werken (OW) per brief van 26 september op de vingers getikt voor overtreding van de Stedenbouwkundige Wet

  Vastgoedbedrijf Kensenhuis N.V. die verkavelt maar maakt het verkavelingsproject nooit af. In alle brochures wordt aangegeven dat er zal worden verhard en dat er electra zal worden aangebracht alsook water.
  Maar neen hoor, een ieder weet het ziet het hoort het, Vastgoedbedrijf Kensenhuis N.V. geeft niet thuis.
  Voorbeelden te over, kijk maar naar Waterland verkavelt in de jaren 80, Commewijne verkavelt in de jaren 2010 etc
  Maar niemand die nakoming vordert van deze onderneming.
  Dus ook dat kan in Suriname.


  Maak melding

 9. De arme Caricom landen.
  Kijk hoe wanhopig ze zijn ,kijk naar Suriname,die gaat Trinidad doksenvlees met geweld door de keel duwen .Bij ons deden ze dat met bouta amnestie.Echt onsmakelijk!!


  Maak melding

 10. ik denk dat het bij Trinidad meer gaat om de invoer van drugs. want daar staat Su bekend om . die meneer vd Bergh moet voorzichtig zijn dat zijn bedrijf niet een slechte naam krijgt want er zijn figuren die groot kunnen inkopen en dan exporteren als “”diepgevroren gevulde “” doks .net zoals men deed met pom tayer ,tamarinde etc .


  Maak melding

 11. Suriname verkeerd in een internationaal isolement dankzij de reputatie van de paarse Bouta-maffia. Wereldwijd is deze criminele organisatie bezig met drugstransporten. Dus niemand wil nog iets met die corrupte bende te maken hebben.


  Maak melding

 12. Suriname moet zich gewoon richten op de landen met de beste economische kansen. Maar de handreikingen laten ze gewoon liggen.
  Frans Guyana wil de haven van Paranam gebruik voor invoer, Brasil wil de Haven van Paranam ook gebruiken voor uitvoer en mee betalen aan de weg er naar toe.
  Beide handreikingen zijn niet benut onder het mom dat je niet de concurrent gaat faciliteren.
  De ontwikkeling en spin-off rond een dergelijke haven is enorm en brengt heel veel geld op.
  Kijk naar Rotterdam bijvoorbeeld. De verdient meer aan de doorvoer dan aan de eigen handel.
  Dus die Highway naar Brasil is niet uit de lucht komen vallen maar was echt serieus helaas nooit van de grond gekomen.


  Maak melding

 13. Suriname gebruikt alleen maar verdelgingsmiddelen en gif, tegen ongedierte, welke leidt tot langzame dood aan de consumenten!!
  Caricom doet het goed!! geen producten van SU importeren!!! Goed zaak van Caricom, het beschermen van hun eigen mensen is prioriteit nummer 1 !! Ik geef hen een 10+!!!!!


  Maak melding

 14. @Snel,
  Omdat de niggers die in of op de andere Caricom eilanden wonen weten dat de Hindoestanen in Suriname die agrariërs zijn veel pesticiden gebruiken bij het produceren van voedsel, daarom willen zij het niet!
  Dus zo dom zijn die niggers niet en ze hebben groot gelijk !!!


  Maak melding

 15. @Kees de koning, maar jijzelf praat gewoon Nederlands toch en je woont ook nog in Amsterdam vandaar at je de naam Kees de Koning van Topnoch gebruikt!!!


  Maak melding

 16. Forummers, reageerders, Odi odi.

  ‘Suriname is buitenbeentje binnen Caricom’.

  Het verwondert mij helemaal niet.
  En dit is vanaf SU. is toegetreden als lid van CARICOM.

  Een recent voorbeeld met het probleem cq. enorme vertraging, over de export van DOKSEN naar T&T.
  De Surinaamse minister van BUZA., was op bezoek in Zuid-Korea.
  Toen waren ook Caricom leden daar aanwezig w.o. T&T.
  Dan maak je toch gebruik van de gelegenheid om het probleem over de DOKSEN direct te bespreken.
  Maar dit is helelaas niet gebeurd.

  Vervolgens ging die BOEFDRAAD & Governor GERSIE, voor enkele dagen naar een korte IMF. conferentie, waar ook de overige Caricom leden w.o. T&T aanwezig waren.
  Ook hieruit blijkt, dat ze nimmer het onderwerp over de export van de SU. DOKSEN naar voren hebben gebracht of besproken met T&T.

  Dan hebben ze het steeds over de voedselschuur voor de overige Caricom landen.

  Ik heb weer wat nieuws uit de regio van SU.

  Amazone shipment in murky waters.
  By Vernon Khelawan Thursday, November 3 2016
  Bron: newsday (voor het volledig artikel)!

  Barbados is suffering from a serious drought situation.
  But while Suriname company Amazone Resources (AR) is preparing to ship some two million metric tonnes of fresh (surface) river water to the drought ravaged country – some Barbadian officials are saying thy know nothing about the plan, other officials are expecting the shipment and AR is positively speaking about the shipment.

  IMF: TT pursuing fiscal adjustments
  Thursday, November 3 2016 Bron: newsday

  TRINIDAD and Tobago is pursuing fiscal adjustments, including lessening its debt burden, that could lead to successes similar to that achieved by heavily indebted Caribbean countries, says International Monetary Fund Deputy Managing Director Dr Tao Zhang.


  Maak melding

 17. Suriname is inderdaad een buitenbeentje binnen Caricom maar een buitenbeentje zijn is niet per definitie slecht. Suriname moet leren excelleren juist door haar bijzondere positie binnen Caricom als land met een Nederlands verleden.

  Lid worden van het Commonwealth zou ook niet misstaan. Plannen hiervoor liggen al veel te lang op tafel. Taalbarrière maakt hierin geen verschil. De landen Mozambique en Rwanda zijn zonder een consitutionele band met het voormalige Britse rijk te hebben gehad ook lid van het Commonwealth geworden.

  De zogenoemde taalkwestie die zo nu en dan weer opkomt is nutteloos. Suriname moet geen enkele andere taal dan het Nederlands als officiële taal hanteren. Het Guyanese Amazone republiek moet nu vooral niet in domme avonturen gaan springen zoals een andere taal als officiële taal denken in te gaan voeren. Nutteloos en bijzonder geldverkwistend. Daarnaast zou het land zich hiermee compleet vervreemden van een groot en belangrijk gedeelte van haar diaspora.

  Wat men wel kan doen zijn het Engels en Spaans als verplichte schoolvakken invoeren. Het Portugees en Frans moet keuzevakken worden.


  Maak melding

 18. Dat Barbadiaanse autoriteiten niks weten van een zogenoemde lading zoet water afkomstig uit Suriname door het bedrijf Amazone Resources is niet gek. Het was immers reeds aangekondigd dat het hier gaat om een proefvaart om te kijken of de technologie volstaat op open zee en niet om een lading export van zoet water.


  Maak melding

 19. Als we een tweede taal moeten leren vind ik dat we Engels moeten leren. Americaans Engels zou beter zijn dan London Engels. Dat idee van lidmaatschap van de Commonwealth is nog zo gek niet.

  We moeten meer PR doen in de Caricom landen. Sport ontmoetingen, muziek en cultuur en toerisme. Kost geld maar goed voor business. Mischien willen de zaken lieden de tab opnemen. Bouta is skeer (regering).

  Als deze landen vies spelen dan moeten we tegen maatregelen treffen als land.


  Maak melding

 20. Een buitenbeentje zijn, heeft altijd voordelen.
  Dat betekend dat je uniek bent en geen kuddedier!

  Suri is één van de weinige Caraïbische landen die ‘nauwe banden’ heeft met Europa, houe zo! maak er gebruik van.

  Ooh zo jammer, suri heeft zoveel potentie, waarmee er nu niets gedaan kan worden, vanwege een meervoudige moordenaar, crimineel, drugsdealer etc.


  Maak melding

 21. Er worden grappen gemaakt… Suribabwe…wel heeft iemand wel eens gegoogeld op afbeeldingen van simbabwe en hoofstad harare??

  Een supper metropol! En strakke imfrastructuur.

  Chek zelf Maar


  Maak melding

 22. Nederland is wat taal betreft ook een buitenbeentje in de EU. Wat de ligging betreft is het zo belangrijk dat Nederland de grootste zeehaven van de EU heeft.

  Sme en Nederland zijn wat de officiële taal het Nederlands betreft gelijk en zijn dus beiden vreemde eenden in de bijt in hun regio. Nederland scoort toch goed in de EU. Dus daaraan kan het niet liggen.

  Als het gaat om: kennis, landbouwkennis, veeteelt, Universiteiten, infrastructuur, kapitaal, zeehaven, doorvoerland van goederen, transport, logistiek, distributie, innovatie, vreemde moderne talen, de dominee en de koopman, enz, is het een hele sterke speler in de wereld.

  Suriname zou hier ook veel van kunnen leren gelet op de relatie van Suriname met Nederland en de Nederlandse Antillen, Indonesië; De Geografisch Ligging van Suriname in Zuid-Amerika is zo gunstig dat Suriname ook daar haar voordeel mee zou kunnen doen, net als Nederland dat in de EU doet. Natuurlijk zullen dan de infrastructurele zaken in orde gemaakt moeten worden, de veiligheid, kennis bij de bevolking, orde en rust, kapitaal, industrialisatie, kassenteel. landbouw, rijst, groenten, bloemen, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  .


  Maak melding

 23. Over de Suralco haven. Wilde Frans Guyana een tenminste een twee baansweg bouwen van Paranam naar St. Laurent(Albina) of wilden ze de oostwest verbinding naar Albina gebruiken? Dan zou die weg te druk worden met de vrachttrucks.

  De Brazilianen wilden een gedeeltte van de weg betalen. Ik heb op de kaart gekeken en geen grote Braziliaanse stad gezien bij de Zuid grens. Wat wilden de Brazilianen uitvoeren? De staat Para is de twee na grootste staat van Brazilie. Handel met Para zelfs een transit handel zou voordelen voor Su hebben. Maar natuurlijk zien de corruptelingen geen graai mogelijkheden en dus tegener de handel en ontwikkeling.

  Wat niet over de weg kan kan wel in de lucht. Een grote transit vliegveld bouwen op Paranam en de goederen vliegen naar Cayenne en Belem, Para en vice versa. Het is een droom nou. Jammer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.