Projecten in Suriname moeten corruptievrij worden

37
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 1 nov – Suriname heeft geen andere keus dan meer eerlijkheid en openheid aan de dag te leggen als het gaat om publieke projecten. De Caribische Gemeenschap, Caricom, staat erop dat de inschrijving voor het leveren van goederen en diensten zo transparant mogelijk geschiedt. Suriname doet mee.

Het land maakt deel uit van een project dat de Europese Unie financiert. Elf lidlanden van de Caricom moeten elkaars ondernemers toelaten bij publieke aanbestedingen. “Er zullen duidelijke regels gelden, zoals transparantie en een verbod op discriminatie”, zegt Reina Raveles, topfunctionaris op het ministerie van Handel & Industrie, tegenover de Ware Tijd. De samenleving kan er alleen maar voordeel aan hebben.

Nog te vaak klagen ondernemers en aannemers over gebrek aan transparantie. Bij menig uitgelekt schandaal blijken vriendjespolitiek en nepotisme de boventoon te voeren. Zo nu en dan wordt een minister of andere functionaris veroordeeld. Maar het gros van de gevallen wordt onder de mat geveegd. De verwachting is dat met de aanpak van Caricom, ook Suriname meer effect krijgt uit publiek geld

Bekijk ook:


37 REACTIES

 1. Suriname en corruptie vrij?!
  En de ndp regering die synoniem is voor corruptie….
  En de arme Caricom landen die hun eigen corrupte lijder hebben ….van hun kan je geen wonderen verwachten!!


  Maak melding

 2. Wat dacht je van de onderhandse gunningen. Daar moet eerst een eind aankomen, voordat er sprake is van normale gunningen waarbij de buitenlandse bedrijven mee kunnen doen.


  Maak melding

 3. Een Suriname zonder corruptie is gelijk aan een Suriname zonder bouta,hoefdraad,abrahams,silos en de gehele achterban van de np fuckin p


  Maak melding

 4. Suriname Haha de bevolking zelf is al corrupt onderling kijk naar Jennifer govaard werkzaam voor de overheid in en in slecht een schaap in wolf kleding


  Maak melding

 5. Deze regering en coalitie geven nu voorrang aan het beperken van het stakingsrecht nadat grondwet eerder is vertrapt rechterlijke macht op zijspoor gezet. Transparantie past zoals de afgelopen 41 jaren overduidelijk is gebleken niet in een dictatuur. Suriname is door “vrije democratische” corrupte verkiezingen in 2010 alweer een dictatuur.
  Alle NDP campagnes werden en worden uit staatskas betaald.


  Maak melding

 6. @ Parbo,onder vene was er ook corruptie MAAR,
  was de koers boven 7?
  Is al onze staatsreserven toen verdamt?
  hebben we toen zoveel bovenhands en onderhandse leningen gesloten?
  Is een zoon van vene opgesloten geworden om drugs en wapen handel en ondersteuning van terroristische handelingen
  En dan praten we nog niet eens over,:
  Carifesta
  Naschoolseopvang
  Die pakketten
  Vreemde zaken bij de vreemdelingendienst
  Niet of veels telaat uitbetaalde mensen
  Aannemers die langer dan een jaar op hun geld wachten,
  Zware criminaliteit


  Maak melding

 7. En wie zullen zitting nemen in de commissie die erop gaat toezien dat alles open en eerlijk verloopt? Juist, de vriendjes van de president. Dat zijn mensen die niet eens weten hoe je “integer” en “eerlijk” schrijft. De Caricom en de EU werken met lijstjes waar punten aangevinkt moeten worden. De vriendjes van de president weten precies waar welk vinkje moet komen om een voldoende te scoren en het geld dus los te krijgen. De bekende “vinkjes cultuur”. Conclusie: dit gaat niet werken, corruptie gaat echt niet minder worden.


  Maak melding

 8. Parbo

  Het moraal snap je niet en daar kan je niet aan geholpen worden. Het gaan m.i. niet om Vene of Bouta of Pengel of Aaron of Lachman. Het gaat erom dat wil Suriname slagen in vooruitgang dan MOET corruptie worden verbannen.
  Proberen jullie het te snappen. Woordgebruik is niet 100% zoals het wordt bedoeld.

  Wat wel zichtbaar is, is dat de NDP open en bloot de corruptie faciliteert en er niet voor terug deinst om het ook toe te geven. Maar zand erover laten wij niet meer hierover praten maar kijken naar het volgend project. Woorden van die strekking zijn gebruikt.


  Maak melding

 9. @Bigi Sma, je hebt groot gelijk

  Vanaf deze moordenaar Bouterse aan de macht is gaat het slecht met van alles en nog wat.

  Bouterse vet zijn vrienden, familieleden en kennissen goed met een salaris, maar velen raken alles kwijt door Bouterse zijn wanbeleid. Corruptie viert hoog tijd.

  Zie nu weer:: RGD personeel niet uitbetaald en gaat in actie. Volg het dan zul je horen hoeveel jaren de overheid geen geld heeft overgemaakt.

  NDPér die juichen dat de koers daalt zou ik vragen even weer in de schoolbanken te gaan zitten om de informatie goed te begrijpen.

  Waar blijven alle investeerders die naar Suriname zouden komen??????

  Die moordenaar heeft slapeloze nachten en hij mag lijden op zijn manier aan een boom.


  Maak melding

 10. De onafhankelijkheid in Suriname heeft enkel en alleen maar dood, verderf, corruptie, criminaliteit, chaos en ellende gebracht.Conclusie :…te dom…te lui…te onbetrouwbaar, om op eigen benen te staan. Na 40 jaar zelfstandigheid is het resultaat…financieel / economisch / moreel…1 grote teringbende.


  Maak melding

 11. ooooooo, Het woord Corruptie.

  Begin aub van GROOT naar KLEIN.

  Hebben wij zo een andere REGERING.

  o,ja. Vergeet je zelf niet. Voor het verbeteren van de wereld begin altijd eerst bij je ZELF.


  Maak melding

 12. Het aanname van de amnesty wet was een bende van corrupte puzzelwerk. Daar begint het al. Men moet het namelijk vanuit een bepaalde optiek bekijken, dan is de amnesty wet de moederwet of raamwet van alle corrupte uitgangspunten. Als die en die het mag dan mogen iedereen corruptie plegen. Zo zitten wij als Surinamers in elkaar, en aan wie heeft deze euvel te danken ???? Een crimineel mag formeel niet vervolgd worden, als wij daad werkelijk inhoud willen geven. Punt uit. Oh ja : de koersen€&$ zijn ontembaar op dit moment.


  Maak melding

 13. Heel mooi initiatief van de Caricom, maar Bouterse denkt intussen, met zijn NDP vrienden, die mee gaan doen met de openbare aanbestedingen in gedachten; mek den kon mi e wakti den’, zijn vrienden mogen van hem namelijk kiezen uit scherp-, baan-, rivier- of opvulzand wanneer ze zand nodig hebben om over de manier waarop zij hun gunningen gekregen hebben te gooien.


  Maak melding

 14. @Parbo

  onder Vene was er ook corruptie maar toen werd er nog wel eens iemand ontslagen als mini-ster en zelfs opgesloten in Santo Boma.

  Nu lezen we in CLAD rapporten dat directe medewerkers van de President Miljoenen cash uit de pot van Carifesta gehaald hebben en niet adequaat verantwoord en niemand doet iets.
  Nu lezen we in rechtbank verslagen uit New York wat er in Surinaamse overheidsgebouwen gebeurde, wat er uit de kluis kwam en hoe er paspoorten uitgedeeld werden en NIEMAND onderzoekt het.

  Beste Parbo er is een heel groot verschil tussen manmoedig je best doen corruptie (het lijkt wel in het volks DNA te zitten) te bestrijden of het grootschalig faciliteren en zelfs keihard geconstateerde corruptie onder het zand te laten verdwijnen.


  Maak melding

 15. Ik, BEHEERDER VAN SRANANG, heb ZOJUIST ALLE ZOETWATER van Sranang (VOOR ZEER LANGE TIJD) VERKOCHT aan mijn EIGEN STRO-FIRMA !

  GEEN AANBESTEDING, GEEN MILIEU-ONDERZOEK OF ANDERE ONDERZOEKEN NODIG !

  Als BEHEERDER, gaan ALLE OPBRENGSTEN naar MIJN STRO-FIRMA !

  ALS BEHEERDER VAN SRANANG BEHEER IK OOK ALLE CORRUPTIE, ZAND EROVER !!!!

  PS : IK HEB IN DE WANDELGANGEN VERNOMEN DAT GOD BESCHIKT ! IK WACHT AF !


  Maak melding

 16. Corrupte mensen zijn vaak hele slimme vogels. Ze kunnen zich zo indekken dat de niet-corrupte mensen met een kater achterblijven. De niet-corrupte lieden lopen een beetje achter in hun ontwikkeling en zien vaak niet tijdig hoe ze worden genaaid. En achteraf durven ze ook niet te protesteren. Daarom worden ze ook zo vaak voor de gek gehouden.
  Terwijl de corrupte mensen juist moord en brand schreeuwn bij de geringste afwijking van de regels.


  Maak melding

 17. Alleen zij die weten waar ” UTOPIEstan ” ligt, geloven in een Corruptievrij Suriname o.l.v. Desiderius, de PAARSE FLAPDROL !!!!

  Desiderius ; ” wij gaan een Kerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrruistocht voeren
  tegen Corrrrrrrrrrrrrrrrrrruptie !!!

  We zijn nu 6 jaar verder en Suriname heeft vanwege Corrrrrrrrrrrrrrrrrrrruptie ELKE MAAND een MILJONAIR erbij !!!

  Ik heb inmiddels vernomen dat Derryl BOETOE, ex- voorzitter van het jeugdparlement ( de kweekvijver voor PAARSE KROBIAS) en NIEUWBAKKEN directeur van CEVIHAS, na 10 maanden in die functie al in een PORSCHE rondrijdt !

  Heeft ook HIJ zijn pensioen afgekocht ?????

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 18. @ prof. Misababoi

  Misschien wordt het woord corruptie binnenkort ook weggeschrapt uit het woordenboek. Maar het feit dat bijna iedereen corrupt is, kan je niet tegenhouden.
  Het woord allochtoon /autochtoon wordt wel geschrapt uit het woordenboek.

  Jacko


  Maak melding

 19. de democratisch gekozen pres,, heeft de begroting van het komend jaar op een democratisch manier voor gehouden/gelezen aan het volk sme..begin October 2016

  de graag is dan,, komt hij in het zo u wilt poppenkast / parlement op,,, om het voorgehouden/gelezen stuk die door iemand anders is voorgeschreven ook verdedigen dan wel toelichten voor het sme volk..

  het zou de man wel sieren dit te doen..


  Maak melding

 20. Waarheid en Gerechtigheid hebben paars benevelde oerdomme ndper’s in 2010 verruild voor leugen en ongerechtigheid. Anno 2016 weet de hele wereld hoe oerdom tot op hun bot die paarse idioten zijn die stemden op de lijder der leugen en het onrecht. Ze verdienen het dat hun lijder hen paars belazerde en onrechtvaardig wetten toepast. Ai mek deng ka wahahah. Ndper’s zijn de oerdomste mensen in het gehele land. Hun motto is leugen en onrecht is lonend, kijkna onse baas.


  Maak melding

 21. Zo vader zo kleinzoon: leugens vertellen en afspraken niet nakomen.

  =Jongeren schooltassenproject wachten op uitbetaling

  -PARAMARIBO – De jongeren, voornamelijk oudere scholieren, die in de vakantie hebben meege-werktaan het schooltassenproject, zijn nog niet uitbetaald. De jongeren werkten in Ocer, het partijcentrum van de NDP om dertigduizend tassen gereed te maken. Ze zouden per shift van zes uren SRD 40 per persoon ontvangen bij een maximaal aantal van tien dagen. De jongeren waren betrokkenbij registratie, inventarisatie, inpakken en distributie.
  Het project wordt jaarlijks uitgevoerd door ambassadeurs van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, in samenwerking met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Volgens enkele jongeren zouden zij tussen eind september en begin oktober worden uitbetaald. Walter Bouterse, een van de ‘ambassadeurs’ spreekt dit tegen en zegt dat de afspraak was te betalen binnen drie maanden na afsluiting van het project. Er is volgens hem vertraging opgetreden in de administratieve afwikkeling. Het geld is al vrijgegeven door Sport- en Jeugdzaken, zei hij. “De toezegging door ons gedaan, staat nog recht overeind.”
  Wij hebben niemand beetgenomen”, verzekert de ‘ambassadeur’ en voegt er aan toe dat de uitbetaling zal geschieden ‘vóór het einde van dit jaar’.
  Sharissa (zeventien), die als verpakker was aangetrokken is teleurgesteld. “Ik vind het erg dat ze ons tot nu toe niet hebben uitbetaald, temeer daar velen van ons bleven werken.” Dat was dan van drie uur ’s middags tot negen uur ’s avonds. “Dit gebeurde als er niet voldoende werkers waren voor de middagploeg.” Ze werkte in de grootste groep, namelijk de verpakkers.-.


  Maak melding

 22. Iedere Surinamer weet wat coruptie is.De EU en Caricom vraagt di kwaad weg te bannen.
  De buitenlandse ondernemers van de lidlanden moeten deelnemen aan de publieke aanbestedingen
  en een redelijke kans hebben om gekozen te worden voor het project.

  Wat moet een regering doen om de winst in het land te houden? Het geeft de project aan de binnenlandse
  onderners. De buitenlanders krijgen hun kans wanneer er geen kunige binnenlandse ondernemers zijn.
  Wanneer is dat het geval?

  Er moet eerst een pool zijn van binnenlandse en buitenlandse ondernemers die regelmatig bieden op projecten
  in de verschillende lidlanden. Als zodanig worden de ondernemrs eigen ondernemers. Niet alleen betalen hun
  werknemers loonbelasting maar ook de winst wordt belast door de hostland. Er moeten wetten gemaakt worden om
  dubbele heffingen te voorkomen. De juristen en belasting juristen kunnen veel plezier hebben met het maken van
  deze wetten.

  De kickback en andere tjoekoes laten we over aan de tjoekoe specialisten hoe dat gedaan moet worden.
  De zakenman zit wel opgescheept met de extra lasten. Hij moet het boekhoudkundig de lasten als een of
  andere kosten afboeken. De EU en Caricom wil af van deze lasten. Veel geluk ermee.Tjoekoe is zo ingrained
  in de Surinamer. Deze regering heeft het alleen openlijk en schaamteloos gedaan. Het zou een gede eerste stap zijn
  om deze regering naar huis te sturen. .


  Maak melding

 23. Suriname en Corruptievrij?????? Het is zeker de mop van de eeuw!!! Het lijkt wel alsof een Kolibrie naar de maan wilt vliegen!!!

  Waarschijnlijk lukt De boef en zijn gang wel in hun dromen!!!! Weet wel één ding van mij!! een vogel kan net zo hoog vliegen, maar komt toch uiteindelijk op de grond!!!!


  Maak melding

 24. als je wil stelen, roven, moorden, de boel belazeren, verkrachten, verduisteren dan, moet je moet je bij de overheid zijn in loondienst.., dan ben je bevrijdt van alle ellende..

  zo gaat dat in sme..


  Maak melding

 25. @@JZwartman!! nu snap ik waarom ze zo dik zijn!! Zij mesten ze zich vet door het fufuru moni!!! dat eet lekkerder denk ik. Corruptie is een ziekte en niemand kan dat voorkomen!! Er is nog geen tegengif voor en ik denk dat het nooit zal komen.

  Wat je wel kan doen is, zo gauw de daders gepakt zijn, helemaal kaal plukken en in zijn onderbroek de hele stad en onder de markt rond laten lopen en zij moeten luidkeels roepen, ik heb corruptie gepleegd, ik ben een boef en nu heb ik niets meer!! ze hebben het kaal geplukt!! daarna een vakantie bezorgen naar SantoBoma oneway ticket!! Deze gasten moeten heel hard aangepakt worden, een soort afschrikkings- voorbeeld moet er komen!!

  Dis no dé wan sari tori!! mek ding butu!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.