Surinaamse frisdrankproducent gaat minder suiker gebruiken

45

PARAMARIBO, 31 okt – Frisdrankproducent Fernandes Bottling Company gaat het suikergehalte in haar producten verlagen. Dit zegt directeur Brayen Renten van het bedrijf dat ook Coca-Cola op de Surinaamse markt brengt. Lokale activisten tegen overgewicht en de Wereld gezondheidsorganisatie pleiten voor speciale belasting.

Het zou de maatregel zijn om gezondheidsproblemen rond obesitas aan te pakken. “Wij, de Coca-Cola Company en Fernandes erkennen dat obesitas een groot probleem is en hebben ons erop toegelegd deel te zijn van de oplossing. We geloven echter, zoals onderzoek aantoont, dat niemand gebaat is bij discriminerende belasting op suikerhoudende dranken”, zegt Renten tegenover de Ware Tijd.

De maatregel zou niet alleen Fernandes treffen. Ook leveranciers en distributeurs zouden de effecten merken. Coca-cola heeft andere oplossingen voorgesteld die de komende jaren al effect moeten sorteren. “In dit kader zal in 2017 al voor enkele dranken van de Coca-Cola Company, die wij op de markt brengen, de hoeveelheid suiker worden verminderd”, aldus Renten. Het geldt ook de andere producten van het bedrijf.

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. Goed idee. De frisdranken van fernandes zijn mierzoet. Al jaren koop en drink ik deze frisdranken niet meer.
  Maar niet alleen het drinken van deze zoete dranken, alcohol is ook een boosdoender, is het zeker aan te bevelen dat Surinamers hun eetgewoonten gaan aanpassen. Bewegen is eveneens zeer belangrijk.
  Om diabetes te voorkomen zijn deze maatregelen hard nodig. Deze chronische ziekte is niet te genezen, maar voor degenen die deze ziekte hebben, kunnen door juiste voeding, beweging en medicijnen nog een goed en lang leven leiden.

  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Iemand verliezen aan diabetes doet verdriet, terwijl dat niet meer hoeft.


  Maak melding

 2. Maar als ze inplaats van minder suiker zoetstoffen gaan gebruiken dan wordt het van kwaad tot erger. Ik vind het een heel goeie stap van Fernades, maar hopelijk wordt er hierop gelet .


  Maak melding

 3. Coca Cola lult uit haar nek. Deze mensen zijn niet te vertrouwen. Minder suiker, maar in tussen wel zoetstoffen, ingedikte vruchtensap en andere vormen van suiker toevoegen.

  Suiker in welke vorm dan ook is verslavend, je wordt er moe van, immuunsysteem gaat naar de klote, spijsverteringsproblemen geeft, kan bijdrage aan eczeem, hoofdpijn kan veroorzaken, je huid verouderd, epileptische aanvallen kan triggeren, hormonale stoornissen in de hand werkt en zelf depressie kan veroorzaken. Ja en zo kan ik wel even doorgaan.

  Meestal wordt de voedingswaarde per 100 gram vermeld. Maar in sommige gevallen mogen fabrikanten de voedingswaarde per portie of ‘eenheid’ vermelden. Een kleinere portie bevat minder calorieën. Dus is het voor fabrikanten zaak om in zo klein mogelijke porties te rekenen. Menig consument kijkt vooral naar de calorieën en minder naar de porties. Zo worden consumenten misleid.

  Wij hebben Cola, Fanta, 7up, Sprite en vruchtensappen jaren geleden de deur uit gedaan. Hou het bij een glas water of incidenteel Ice tea. Suiker helemaal uitbannen gaat niet lukken maar die 5 klontjes suiker in een glas Cola (250 ml) kan iedereen overwinnen.

  Zelfde gelde ook voor bouillon blokjes. Suri’s vreten zich scheel aan die troep. Zout bom.


  Maak melding

 4. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Surinaamse frisdrankproducent gaat minder suiker gebruiken.

  Niet alleen de Frisdranken producten van Fernandes, ook alle Frisdranken geïmporteerd door b.v. Rudisa w.o. Busta en natuurlijk die andere gasten met hun (sappen) die in SU. worden verkocht.

  En ik ben het volkomen eens met alle voorgaande reacties in deze.

  Nog een prettige en productieve dag toegewenst.


  Maak melding

 5. Tegenwoordig heb je ook coca cola frisdranken die gezoet zijn met stevia. Zuiver plantaardig. Ik moest wel wennen aan de smaak.
  Een pot stevia is wel aan de prijzige kant, maar je doet er langer mee.

  Stevia (steviolglycosiden) is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Het heeft het E-nummer 960.

  Stevia is een intensieve zoetstof. Het wordt geïsoleerd uit het blad van de stevia plant. In Zuid-Amerika gebruiken ze het al eeuwenlang als zoetmiddel.

  Stevia is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Aangezien stevia een E-nummer heeft, is het zeker dat je er niet te veel van binnen krijgt.


  Maak melding

 6. dit zou allang moeten gebeuren:Bedrijven die met opzet foutieve informatie over producten leveren, moeten stevig worden aangepakt. Dit schrijft Minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer, omdat er uit een rapport van de consumentenbond bleek dat voedselfraude nog steeds veel voorkomt. In Suriname mag en kan alles. Lang leve de lol


  Maak melding

 7. Een goed initiatief van het bedrijf, maar ik vraag me af of zij het risico van een eventuele daling daling van de omzet bij minder verkoop leuk gaan vinden. Er zijn trouwens ook alternatieven voor suiker beschikbaar. Alleen de bijsmaak van deze alternatieven kan sommige mensen ervan weerhouden om deze frisdranken te nuttigen.


  Maak melding

 8. Die stevia wordt dan gemengd met matodextrose, wat weer de zuiverheid ervan vernietigt.
  Laten ze hun dranken maar zoeten met honing. Dat lijkt mij het veiligst.


  Maak melding

 9. Eens zouden er frisdrank automaten hebben gestaan in de straten van Paramaribo.Heeft iemand een foto van zo een frisdrank automaat op het net gezien?


  Maak melding

 10. Zouden Surinamers geen Stevia-plantages (in het klein) kunnen aanleggen ! Kan ook door kleine landbouwers.Makkelijk op te kweken uit zaad !!
  Heb zelf een aantal planten (zaad uit Nederland opgestuurd gekregen).


  Maak melding

 11. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Goed dat @Jiyani in zijn reactie op maandag 31 oktober 2016 om 12:13 uur., het heeft over de plant STEVIA.

  Wil je zelf Stevia planten?
  Raadpleeg zelf via (Google) naar sugarfreestevia.
  Zelf stevia kweken is makkelijker dan je zou denken

  Niet alleen in Nederland met z’n koude klimaat, maar heel gemakkelijk in Suriname.

  En STEVIA veroorzaakt helemaal geen (impotentie).
  Het is een verhaal dat afkomstig is door de machtige Amerikaanse industrie en ook uit Europa.
  En de redenen hiervan is alom bekend.


  Maak melding

 12. @ Fer,

  Ben nog steeds heel erg blij van het andere geslacht te mogen zijn.
  Jiyani is dus nog steeds een zij.

  De stevia is geen winterharde plant. Zodra het gaat vriezen zet ik ze goed verpakt, maar zodanig dat er nog lucht bij kan in de schuur. Af en toe de schuurdeur openzetten zodat er ook licht bij kan en de plant overleeft de winter.

  Groetjes!


  Maak melding

 13. Stevia is idd een alternatief voor suiker, maar dat is Xylitol ook.
  Probleem van dergelijk producten is dat je aan de schijterij gaat.

  Dan nog liever suiker met mate.


  Maak melding

 14. Mensen moeten maar eten en drinken wat ze willen. In principe heeft een mens suiker, zout en noem maar op nodig. De een kan het in meerdere mate aan dan de ander. Het heeft meer te maken met welk eetpatroon mensen opgevoed zijn. Uitgaande van die ‘basis’ kan men eten, drinken en aanpassen.

  De voorlichting kan in deze een rol spelen. Het product (Fernandes-drinks) is gewoon te handhaven. De één kan ertegen, de ander doet er wat water bij of laat hem staan.

  Om mensen te stimuleren om te bewegen/sporten helpt sowieso. Iemand die van z’n jeugd af aan gesport heeft komt makkelijker op gang dan een persoon die amper gesport heeft in z’n jongere jaren.

  Mensen die bijvoorbeeld dagelijks lopen/wandelen moeten nastreven uiteindelijk te gaan rennen, want dan pas zie en krijg je daadwerkelijk resultaat. Het is helemaal niet leeftijdgebonden zijn, tenzij jij jezelf dat aanpraat.

  Het SLEUTELWOORD hierbij is namelijk: DISCIPLINE. Het doet er niet toe of je nou, 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 of 90 jaar jong bent. De één is de ander niet maar een ieder is feitelijk in staat om DISCIPLINE te betrachten.

  Ik persoonlijk eet en drink van alles en heb letterlijk GEEN ENKELE BEPERKING.

  Mensen zijn verschillend. Niemand is (fysiek/mentaal) gelijk, dientengevolge zal elk eet- /drinkpatroon individueel moeten worden aangepast/gehanteerd.

  Reinig uw lichaam (volwassene) dagelijks met drie liter (kraan)water, bij een voor u ‘normale’temperatuur. Doorspoel uw lichaam wel dan niet bij een ‘normaal’ eetpatroon, dagelijks ’s morgens om 04:00 uur met anderhalve -, om 12:00 uur in de middag met een driekwart -, en om 20:00 uur in de avond tevens met driekwart liter (kraan)water. Voor jongeren tot 18 jaar oud kan de hoeveelheid uiteraard worden aangepast.

  Het gebruik kan het liefst tot maximaal twee uren verschillen.

  De mens bestaat immers voor ongeveer twee-derde uit water. Het lichaam dient dagelijks te worden gereinigd.

  Denk erom: DISCIPLINE blijft ten allen tijde het KERNWOORD.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 15. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Surinaamse frisdrankproducent gaat minder suiker gebruiken!

  Alsnog een kleine aanvulling op mijn vorige reactie.

  @Jiyani,
  Nog bedankt dat je mij op attendeert van een ander geslacht te zijn.

  Maar nu alsnog een aanvulling op een reactie van een IDIOOT.

  Wat kan je zeggen over de gevaren van stevia?

  Waarschijnlijk is dat het moeilijkste onderwerp om over te schrijven, want eerlijk gezegd zijn er niet veel – als je er al kan vinden!
  Toch doen er nog een hoop hardnekkige mythes en geruchten de ronde die moeilijk de kop in te drukken zijn, en die gaan we hier nu aanpakken.
  Je kan natuurlijk ook jezelf overtuigen door eens te kijken naar de voordelen van stevia, en dan voor jezelf te beslissen.

  Het problem ligt in de moeilijke relatie tussen stevia en de FDA, het Amerikaanse voedselagentschap.
  Door de jaren heen is er geen moeite en geen geld gespaard gebleven om stevia uit de rekken te houden, dankzij de druk die uitging van suikerproducenten – het heet niet voor niets het witte goud!

  Gelukkig is het tij stilaan gekeerd en komen er steeds meer mensen in contact met de zoetstof stevia; ze zijn er enthousiast over en dat kan niet langer worden genegeerd.

  Zowel de VS als Europa zijn eindelijk klaar om de markt voor stevia open te zetten. We wachten in spanning af terwijl het nog even afwachten is alvorens ook onze rekken volliggen met steviaproducten!

  Wat nu volgt, zijn enkele van de zogenaamde potentiële gevaren van stevia, die door verschillende instanties over de jaren heen verspreid zijn geworden.
  Hierbij vermelden we ook het bewijs dat vandaag de dag door verschillende onafhankelijke studies wordt aangeboden, en dat aantoont dat het niet meer dan geruchten betreft.

  Onlangs is stevia door de EFSA, het Europese voedselagentschap, volledig veilig bevonden op alle vlakken, en het gebruik van het honingkruid is daardoor dan ook officieel goedgekeurd:

  Mythe #1: Stevia veroorzaakt impotentie
  Verschillende experimenten zijn hieromtrent uitgevoerd, waarbij stevia in extreme dosissen werd toegediend aan ratten en hamsters sinds de jaren ’60, om de geruchten te staven dat Zuid-Amerikaanse inboorlingen (inheemse bevolking) stevia zouden gebruiken als anticonceptiemiddel.

  Meerdere studies hebben bevestigd dat er zelfs bij dosissen die tot 500 keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) overschrijden, geen meldingen bestaan over negatieve bijwerkingen op de vruchtbaarheid of de gezondheid van het nageslacht van de knaagdieren.

  Er was zelfs geen aantoonbaar verschil tussen beide groepen knaagdieren (één groep werd stevia toegediend, een andere groep niet).
  Navraag bij de Zuid-Amerikaanse inboorlingen (inheemse bevolking) bracht aan het licht dat stevia nergens werd gebruikt als voorbehoedsmiddel, en er is dus verder ook geen enkel bewijs dat dit gerucht zou kunnen bevestigen.

  Mythe #2: Stevia veroorzaakt kanker
  Japanse onderzoeken op kleine knaagdieren hebben aangetoond dat er geen aanwijsbaar verschil gevonden kon worden tussen groepen die stevioside werd toegediend en groepen die geen stevia kregen.

  De weefsels en organen van deze dieren werden na de experimenten grondig onderzocht, en er werd geen bewijs gevonden om de theorie te staven dat stevia kankerverwekkende eigenschappen bezit.
  Integendeel! Ironisch genoeg gebruiken Paraguayaanse stammen (inheemse bevolking) het honingkruid al jaren om borsttumoren en nieraandoeningen te bestrijden!

  Het merendeel van de studies dat anders beweert, werd uiteindelijk verworpen omdat er werd vermoed dat de FDA en producenten van aspartaam probeerden een stok tussen de wielen van stevia te steken.
  De gevaren van aspartaam werden hierbij weggewuifd en stevia werd tegelijkertijd van de markt gehouden.

  Enkele westerse wetenschappers hebben zelfs al openlijk hun misnoegen uitgesproken over het feit dat de FDA hun wetenschappelijke bevindingen uit hun context haalde om de verkoop van stevia te verhinderen.

  Dat komt hard aan, zeker als je bedenkt dat zoetstoffen die vermengd zijn met hoeveelheden chloor, zoals sucralose – dat onder meer gebruikt wordt in Splenda – gepromoot worden zonder lange-termijnonderzoeken die hun veiligheid kunnen verzekeren, ondanks de talloze bijwerkingen van Splenda die nog dagelijks door gebruikers worden gerapporteerd.

  Voor elke studie die waarschuwt voor de gevaren van stevia, bestaat er een andere die zegt dat het honingkruid honderd procent veilig is.

  De FDA heeft lange tijd beweerd dat er niet genoeg bewijsmateriaal was om de veiligheid van stevia bij mensen te garanderen.
  En toch is het beste bewijs van de veiligheid van stevia te vinden in het feit dat in Zuid-Amerika en Japan deze zoetstof al generaties lang wordt gebruikt, zonder dat hierbij klachten of nevenwerkingen werden opgetekend.

  Wat denk je zelf?
  Is dat genoeg bewijs voor jou?


  Maak melding

 16. Minder suikers betekent minder kosten in de productie!!! Heel goed voor de gezondheid!! Dus m.a.w. door deze bezuiniging gaan de lonen van de personeelsleden omhoog en de dranken iets goedkoper!! Buitengewoon voor de consumenten!!! Toch een beetje vooruitgang!! liever iets dan niets toch!!!

  Of blijft de gelden bij bazen in hun zaken!!! Hopelijk zijn de bazen en of de directie geen mierenneukers of de riool Ratten!!! die over de lijken lopen, als het om geld gaat!!!


  Maak melding

 17. Alle frisdranken en sapjes in Suriname zijn mierzoet. Als ik die tot mij neem, meng ik ze met koud water (50/50).
  Zelf gebruik ik al geruime tijd xylitol en dat bevalt prima. En ik ga er niet van aan de race. Dat gevaar kan zich voordoen als je er overdreven veel van gebruikt en/of er gevoelig voor bent. Het heeft als voordeel dat het nauwelijks van invloed is op de bloedsuikerspiegel en het tast de tanden niet aan (wordt ook in kauwgum verwerkt). Nadeel: erg duur (€13,00 per kilo). Xylitol wordt gewonnen uit Finse berken.


  Maak melding

 18. Even kijken hoe het gaat in het land van de kleine boze wolf (de VS) gaat met de frisdranken. Eerst worden ze(Coca Cola en anderen) Uit de scholen gegooid. Geen softdrink automaten meer in de kantines. Er lopen te veel dike kinderen rond. Er worden wel flessen water verkocht en melk.

  De frisdranken maatschappijen doneren geld aan gezondheidsgroepen die tegen te veel zuiker in frisdranken zijn. Deze groepen worden doodstil.

  Een nieuwe groep komt op en wil belasting hebben op de mierzoete softdrinks die o.a. diabetes en andere ziekten veroorzaken de gevolgen ervan te bestrijden. Natuurlijk is Coke en Pepsi en de anderen heel tegen deze belastingen. Fernandez is dus heel tegen deze belastingen. Ze willen de suikergehalte verlagen. Maar andere zoetigheden vervangen zuiker dat erger is dan zuiker.Zover kunnen de fris fabrikanten de belasting tegen houden. Veel lobbiegeld officiele tjoekoe)aan de volksvertegenwoordigers en anderen.

  In Arkansas en West Virginia worden er excise taxes op de fris geheven. Gaat goed daar.

  De omzet is de laatste Jaren omlaag gegaan. Zo ze verzinnen allerlei dingen om de omzet te vergroten o.a de zuikergehalte te verlagen. Reverberate tot in Su.


  Maak melding

 19. @ Namutjeer,

  Daar komt de aap uit de mouw!
  Van cocaïne kan impotentie optreden en niet van stevia.
  Jij verwart dus stevia poeder met cocaïne, vandaar je opmerking dat je door gebruik van stevia impotentie kan optreden.
  Je spreekt uit ervaring.

  Tu bahut mu cheer ke baat kare hai!


  Maak melding

 20. “Tu bahut mu cheer ke baat kare hai!”

  Wat betekent dat?

  @Jiyani,

  Ten ererste, mijn mouwen zijn zo kort, ik kan er geen aap in bewaren. Ten tweede, hoe weet jij dat van stevia geen impotentie kan optreden? Ten derde, hoe weet jij dat van Coca Ine imptentie optreedt? Ten vierde, hoe weet jij dat ik een drugsgebruiker ben?
  Ten laatste, als stevia echt zo gezond zou zijn, waarom zijn er dan dikbuikige en vette Japanners en Indianen?

  Antwoord aub per punt.


  Maak melding

 21. @ Namutjeer,

  In het Sarnami betekent jouw nickname: zet geen grote mond op.
  Tu bahut mu cheer ke baat kare hai betekent dus: dat je teveel met een grote mond praat.

  Op al jouw vragen geef ik geen antwoord.
  Fer heeft middels zijn reactie van 15.20 uur afdoende al jouw vragen al beantwoord.

  Onder elk ‘ras’ komen nu eenmaal mensen voor met dikke buiken, dus met vet, voor.
  Je moet nou niet zomaar weer gaan roepen dat stevia dik maakt.

  Google en opzoeken en je vind je de antwoorden op jouw vragen, wat betreft stevia en cocoïne en de eventuele gevolgen van deze producten.

  Hoe kom jij er trouwens bij dat ik 10 kilo zou moeten afvallen?
  Wie zegt dat ik eventueel jouw buitenvrouw zou willen zijn?
  Vreemdgaan komt niet in mijn vocabulaire voor.


  Maak melding

 22. @ B. Saram,

  Wat is belangrijker je gezondheid of de suikerrietteelt?
  Ach ja ik begrijp het weer: money, money, paisa, paisa.
  Trouwens welke betekenis heeft de suikerrietteelt nog in Suriname?


  Maak melding

 23. Als je zoete speeksel hebt, heb je geen suiker nodig. Tandbederf is voor een deel het gevolg van de kwaliteit van iemands speeksel. De een kan jarenlang zonder tandenpoetsen zijn gebit gaaf houden, de ander moet 3 keer per dag poetsen en toch wordt z’n gebit aangetast. Als gevolg van die slechte speeksel (de low quality enzymen erin).
  Suiker uit suikerriet gewonnen is heel goed, indien het niet teveel wordt bewerkt. In India heet het goer, is erg smakelijk, met een sterke smaak en heel gezond.
  Stevia heeft een nare bijsmaak waar je echt aan moet wennen. Zelfs het blad en bloem van de Pomrak, dat licht zoetig is, smaakt nog beter dan stevia.


  Maak melding

 24. @Jiyani,

  Suiker gewonnen uit suikerriet is helemaal niet slecht, mits je het niet teveel bewerkt. Het lichaam heeft natuurlijke suikers nodig en rietsuiker bevat de ingrediënten die het lichaam nodig heeft.
  Ik weet niet wat stevia allemaal aan elementen heeft. Wat ik weet is dat het grote voordeel ervan is, is dat het weinig calorie bevat.
  Bovendien, als Hindoestaan weet je vast wel dat je geen prasad kan maken met stevia, wel met rietsuiker. Wat voor effect zal de combinatie stevia-ghee hebben op het lichaam? Moet nog onderzocht worden.
  Is stevia een saatvik, raajasik of taamasik plant? Waarschijnlijk nog niet onderzocht. Suikerriet is een saatvik plant, dat staat vast.


  Maak melding

 25. @Jiyani,

  Misschien ga je vaak vreemd in gedachten, wanneer je een knappe man ziet. Ik weet het niet, jij des te beter.

  Waarom zou je niet mijn buitnvrouw willen zijn? Ik ben heel lief hoor.

  Vwb die stevia, ik dacht dat als je weinig calorie naar binnen wil, dat je dan ook wil afvallen, vandaar.

  Gisteren nog een artikel gelezen dat wanneer je ’s morgens zoetigheden eet, je de rest van de dag weinig behoefte krijgt aan zoetigheden. Dat je zelfs daardoor kunt afvallen.
  Ik denk dat alle zuurpruimen ’s morgens flink zuur moeten eten, dan krijgen ze de rest van de dag weinig behoefte om zuur te spugen.

  Vind je echt dat ik een grote mond heb? Dan heb je Herrenberg niet gezien!


  Maak melding

 26. @ B. Saram,

  Met stevia kun je ook bakken. Alleen krijgt het gebak geen mooie korst. Een combinatie van stevia en suiker geeft beter resultaat.

  Zelf gebruik ik al jaren geen witte suiker meer, maar rietsuiker. Ook om mee te bakken. Maar suiker gebruik ik weinig. Honing eigenlijk ook niet, qua zoetheid kun je honing vergelijken met suiker.
  In India heb ik rietsuiker sap gedronken, smaakte mij niet.
  Van mijn familie weet ik dat in Suriname ook rietsuiker sap werd gedronken.

  Ik weet niet wat saatvik, raajasik en taamasik inhouden.
  Zal kijken in het kookboek van Deepak Chopra of die termen daarin voorkomen.


  Maak melding

 27. @ Namutjeer,

  Je hebt een grote mond, zonder meer.
  Henk Herenberg heb ik 1 keer gezien in Suriname. Hij is een minder mooie man, maar zijn manieren zijn nog lelijker.

  Ik ben tegen gebruik van suiker en vermijd dat zoveel als mogelijk. Diabetes komt vooral in mijn moeders familie voor (erfelijk), maar door goed op je voeding te letten en bewegen kun je die ziekte zelfs voorkomen.

  Het is een gegeven dat stevig ontbijt ervoor zorgt dat je de lunch kunt overslaan.
  Maar hoeveel mensen doen dat?
  In Duitsland ontbijten ze met worst en nog meer van dat vette eten.
  Ook in Engeland zijn ze daar niet vies van.

  Gister heb ik als ontbijt i.v.m divali een kom mitha bhaat (rijstebrij) gegeten. Pas tegen 16.00 uur fruit gegeten.
  Dus het werkt wel. Maar dat ga ik toch echt niet elke ochtend doen. Mijn ontbijt bestaat uit een kom brinta/havermout zonder suiker of gewoon 2 sneetjes brood met vegetarisch beleg of pindakaas. Dat vult ook goed.


  Maak melding

 28. Ik gebruik ook geen witte suiker. Wel rietsuiker.
  In witte suiker schijnt bovendien gelatine (gemalen runder- of varkenbeenderen) te zitten.
  Stevia heb ik ooit geprobeerd, maar er zat 98% maltodextrose of zoiets in. Ik had wel steviaplantjes gekocht en de blaadjes smaakten inderdaad zoet. Maar echt niet dat 1 klontje pure stevia = 300 klontjes suiker. Echt niet! Althans niet in het dagelijkse gebruik. Misschien wel in een laboratoriumtest, puur gekeken naar de calorieën.
  Bovendien hebben die grote zoetstofproducenten de stevia ‘gekaapt’. Ze brengen hun eigen niet-pure versies uit. Dat is wel jammer, want je wilt toch 100% pure stevia. Hiervan schijnt een mespuntje genoeg te zijn om een kopje thee of koffie te zoeten. Van die niet-pure komt 1 theelepel overeen met 1 klontje en raakt het snel op. Kassa dus voor deze producenten.


  Maak melding

 29. @Jiyani,

  Dus je wilt niet mijn buitenvrouw worden ooit? Wel van Herrenberg? Dat valt me dan tegen van jou.

  Btw, ben je getrouwd (geweest) met een muslim? Die slachten hun vrouw af als ze scheidt of vreemd gaat. Is dat ook jouw angst?


  Maak melding

 30. @ Jiyani,
  Bij sommige Forrumers zou je eigelijk moete zeggen: “wat baten kaars en bril ……..”
  Ik gebruik mijn Stevia; ook in cake en bojo(gemengd met suiker); prima spul.


  Maak melding

 31. vette mensen kosten de maatschappij veel geld
  overal een beetje minder suiker en zout toevoegen kan geen kwaad
  het verschil wordt geleidelijk uitgevoerd zodat de consument er langzaam aan kan wennen en het niet eens zal merken


  Maak melding

 32. En wat te zeggen van alle overige additieven (vb E-nummers en smaakversterkers) die allemaal in deze frisdranken zitten.
  Dat zijn de grote boosdoeners die de volksgezondheid in gevaar brengen !

  Onze welbekende voedsel technoloog R Stuttgart zou enkele van z’n pupillen aan het werk moeten zetten om te analyseren welke stoffen er allemaal in de diverse frisdranken zitten.

  Behalve Fernandes heb je bv ook nog de ‘Chubby’ (whats in a name ?), de smaak daarvan wil bijna overhellen naar bitter, zo zoet is dat kreng !

  Denk aan de volksgezondheid overheid van Su !


  Maak melding

 33. @ Namutjeer,

  Je begint echt hinderlijk te worden. Val me niet langer lastig met je impertinente vragen en verdachtmakingen, daar ben ik niet van gediend!


  Maak melding

 34. Surinaamse frisdrankproducent gaat minder suiker gebruike.

  As meneer Fernandis (produsent) self wil gebruike minder suiker, dan is sein goet regt. Maar warom hij moet dit roepe in openbaar? Ik roep tok ook niet dat ik gebruike minder sout?


  Maak melding

 35. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Breaking News op bovengenoemd artikel.

  Coca-Cola komt met nieuwe hipstersmaak.
  Gember is tegenwoordig hipper dan hip en dat is ook Coca-Cola opgevallen.
  De frisdrankgigant brengt een speciaal gembersmaakje op de markt.
  Het drankje is voorlopig enkel in Australië te koop.
  De nieuwe smaak moet de dalende verkoop van Coca-Cola opkrikken.
  Bron: AD. 01-11-2016

  Ook onze Frisdrankproducent Fernandes N.V., komt binnenkort met deze nieuwe hipstersmaak op de Surinaamse markt.
  Maar met minder ZUIKER & veel GEMBER.


  Maak melding

 36. Haleluja ik feliciteer Suriname.Hopelijk volgen ook andere producenten.Onze gezondheid gaat eraan met al dat zoet.
  Ook Soegni met al de specerijen waarmee de bevolking word vergiftigd moet in beeld gebracht worden.We weten niet wat we eten en drinken in dit land.We tjago nomo.


  Maak melding

 37. .Fernandes moet aangeklaagd worden bij de rechtbank wegens massale vergiftiging van het Surinaamse volk door veel suiker en andere chemicalien in hun (zogenaamde) lekkere hapjes en drankjes,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.