Streetlab: ‘Zijn Surinamers echt zo gastvrij?’ [FILMPJE]

44

Kun je als gewone Hollandse jongen overleven in de Surinaamse jungle? En zijn Surinamers echt zo gastvrij als beweerd wordt? In het TV programma ‘Streetlab op reis’ bezoeken de Nederlandse jongens Tim, Stijn, Jasper en Daan diverse landen om daar de nietsvermoedende, lokale bevolking te onderwerpen aan hun sociale experimenten. En deze week zijn ze in Suriname! Daar proberen ze als stadsjongens te overleven in de jungle en proberen ze een hapje eten te krijgen bij vreemden. Kijk snel als dat hun lukt:

Streetlab op reis in Suriname, is vanavond maandag 31 oktober om 21.30 te zien op NPO 3. Het programma wordt elke zaterdag vanaf 5 november om 19.55 uur herhaald op NPO 3.

Bekijk ook:

44 REACTIES

 1. Het is een feit dat juist arme mensen vrijgevig zijn. Ze geven hun laatste centen uit om hun gasten te onthalen op een lekkere maaltijd ook al gaan ze zelf met een lege maag naar bed.
  De rijke mens denkt alleen maar om zijn bankrekening nog vetter te mesten.


  Maak melding

 2. Surinamers hebben geleerd om te delen met anderen. Vooral met mensen die niets of weinig hebben. Wij hebben geleerd niet te geven vanuit je overvloed, maar het weinige dat je hebt te delen met een ander.


  Maak melding

 3. Vrijgevig zijn de ouderen!! en vooral van de dorpen is nog vrijgeviger!!!
  Bij de jongeren moet je niet zijn!! Het zijn een en al egoïsten!!! Zij consumeren jou levend!! In de stad moet je niet zijn!! Ze kijken je van top tot teen en als je niet goed uitkijk, proberen ze je te verkopen waar je bij staat!!! Rioolratten noem ik dat! Alleen bij mij moeten zij niet zijn, want dan is het gebeurd met ze!!! Mij noemen zij papa nogsteeds!!

  Ik zelf ben van Paramaribo, maar heb toen later me zich zelf verpand aan de DORPEN bij (families) landboeren/ landbouwers, dan zie pas hoe ze leven en hoe sociaal zij zijn!! vaak samen delen en vooral als er te veel is!!!! Ik heb hier over het algemeen over SURINAMERS!!!!!
  Geen onderscheid dus tussen negers, Djuka’s, Hindoestanen. indianen, Javanen etc.etc!!
  Bij de Chinezen moet je ook niet zijn!!!

  Al met al, ik moet zeggen, ik heb met deze groeperingen te doen!!! Vele jongeren(egoïsten)mogen van mij de pot op!!!
  Het zijn allemaal hebbenzuchtigen. Jawel!! letterlijk HEBBENZUCHT!!!


  Maak melding

 4. Geweldig dat de Suri’s zo gastvrij en mededeelzaam zijn tegenover de voormalige onderdrukker.
  Surinamers zijn vergevingsgezind, mededeelzaam, vriendelijk en altijd vrolijk. Dit in tegenstelling tot de Hollandse zuurpruim die steeds zijn/ haar centen aan het tellen is.
  Koperdraad is door Ollanders uitgevonden, twee maakten ruzie om een cent en aan weerskanten werd er zo hard aangetrokken dat de cent veranderde in koperdraad


  Maak melding

 5. Jiyani

  @ Koos,

  Surinamers gaan er prat op gastvrij te zijn.
  Heb je ze dat nooit horen zeggen?

  =============================================

  Beste Jiyani,

  In de jaren 60/70 was is het stukje relaxter. Maar sinds de coupe liggen de zaken anders. De keren dat ik in Suriname ben geweest probeert mijn familie geld afhandig te maken.
  Iedere SRD wordt omgedraaid en er heerst een greedy mentaliteit. Dat is alles behalve gastvrij en vriendelijk.

  Dergelijke zaken wordt ook deels door de nederlandse media aangepraat. Zij leven nog in de jaren 60/70. Lekker liggen onder een palm boom met een flesje Djogo en vriendelijke mensen om je heen. Allemaal onzin.

  De vriendelijkheids-gehalte wordt (deels) bepaald door de welvaart toestand van een land Tot die conclusie ben ik gekomen. De blanken die naar Suriname op vakantie gaan kopen gastvrijheid. Tja als je doekoe brengt is iedere Suri lief tegen je.


  Maak melding

 6. Hollanders zijn zelf zo gierig als de Scrroge en gaan dan de vrijgevigheid in andere landen onderzoeken.

  Ik zou deze jongeren in het huisje van de heks a la Hans & Grietje hebben opgesloten, varkensvet gevoerd hebben en vervolgens verkocht hebben aan een rijke Arabier, misschien.

  Ze verdienen het. Kun je je voorstellen wanneer een groep Zimbabwaanse jongeren hetzelfde zou proberen in Nederland, wat er van hen terecht zou komen? Niet veel goeds.


  Maak melding

 7. Met een camera erbij zijn het zulke aardige mensen…maar owee als je ze eenmaal beter kent, dan is het klagen, vragen, bedelen, liegen, bedriegen en proberen wijzer van je te worden.


  Maak melding

 8. @ Koos,

  je hebt het goed gezegd .velen zeggen dat Hollanders krenterig zijn maar als het hulp-acties gaat voor getroffen gebieden dan staan ze altijd in de voorste rij .
  de tijden in Su zijn veranderd en het is niet meer zoals het geweest is .


  Maak melding

 9. Victorine Chikere@
  Je hebt wel humor,maar Wij hebben nog geld om te tellen jullie ook.
  En de gierigheid valt wel mee ,vandaar dat er kinder artsen in Suriname lopen te helpen gratis


  Maak melding

 10. Ik lees hier wel vaker dat de Surinaamse familie van Nederlandse Surinamers bij hen lopen te bedelen of geld probeert af te troggelen. Zelf kom ik niet uit een welgestelde familie maar ik heb het financieel niet slecht. Het is mij NOOIT overkomen dat familie of kennissen erop uit zijn van mijn materiële welvaart te profiteren laat staan dat er wordt gebedeld. Daarom kost het mij moeite om dergelijke verhalen te geloven. Soms heb ik de indruk dat men zichzelf beter wil voordoen door de Surinaamse familie negatief af te schilderen.


  Maak melding

 11. @ Koos,

  Met je reactie van 14.06 uur ben ik het eens.
  Ook ik heb het ondervonden tijdens mijn laatste vakantie van 3 maanden.
  Niet mijn directe familie maakte zich schuldig aan dat gedrag, maar de verre familieleden en anderen.
  Er werd letterlijk verwacht dat we met geld over de brug zouden komen.
  Gingen we ergens naartoe dan gingen ze er vanuit dat ik alles zou betalen.
  Benzine, eten en drinken, versnaperingen enz.
  Gingen we de stad in dan werd ook weer verwacht dat ik mijn portemonnee tevoorschijn zou halen.
  Daar trapte ik niet.
  Maar het ligt ook aan de Surinamers zelf.
  Als ze met vakantie gaan naar Suriname, dan laten ze het breed hangen. Aan die attitude heb ik een hekel.


  Maak melding

 12. @ Get a life,

  Dan heb jij het getroffen.
  Had ik dit niet zelf ondervonden, dan zou ik ook mijn vraagtekens hebben geplaatst bij dit soort verhalen.
  Voor een deel ligt het aan de Surinamers die in Nederland wonen zelf.


  Maak melding

 13. Surineds zijn zelf daar de grote rijke bink gaan spelen en dat heeft veel verwachtingen gewekt bij de families.

  Er zijn ook families die jou echt als gast beschouwen en erop aandringen alles zelf te betalen, ook voor jou.

  Het ergste is dat sommige van die mensen niet gewoon zeggen dat ze het fijn zouden vinden als jij betaalt, omdat zij weinig geld hebben, nee, ze maken opmerkingen die jou ahw onder druk zetten om te betalen. Dat zijn de lieden die je in het vervolg ook niet meer bezoekt.


  Maak melding

 14. Surinamers zijn zeer zeker vriendelijker en relaxter dan Nederlanders, maar ze moeten dit experiment nogmaals doen, maar dan gekleed als zwerver, dan zal je eens meemaken hoe gastvrij Surinamers zijn. Surinamers zijn meestal gul en aardig naar vreemden die ze als meer zien, zien ze je echter als minder dan kan je een trap onder je kont krijgen, in dat opzicht verschillen ze dus niet zo veel van de Nederlanders.


  Maak melding

 15. @ Viktorine Chikeri

  Je komt zeker uit een lollige familie, en je bent zeker de leukste thuis hé ????
  Zie de reactie van @ Haco & Rambo.
  Je moet geen dingen roepen als de feiten niet kent, mensen die te vaak en te snel oordelen, zijn de aller slechten onder de mensheid zelf !!!!

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 16. @Rambo,

  Weet je waarom Nederlanders geven bij rampen elders?
  Omdat ze een hart hebben, maar ook omdat ze een grote ego hebben. Na een gift hebben ze weer iets om over lopen op te scheppen. En natuurlijk natrappen, zoiets van, die lui kunnen zelf niks he, moeten wij ze steeds helpen. Maar dat doen wij graag hoor, want wij zijn zo’n vrijgevige volk! Ze kunnen nog veel leren van ons.


  Maak melding

 17. Ik woon al vier jaren in Su,ik weet dat de mensen keihard werken vr hun geld,en van een bedelmentaliteit heb ik niets gemerk,integendeel vind ik ze te vrijgevig,maar de surineds willen soms de grote bink uithangen,na vijf jr te hebben gespaard ,om met vakantie nr Su te GN ,sommige Su ruiken dat ,da deng musu poti verstand dji ju nex no fout,ju wani plei Bigi boi,terwijl ju na steuntrekker in Nederland ,koos sinds wanneer heb j fam. In Su ,bedoel j Bombay


  Maak melding

 18. @ Baboeng japi
  ” Ik woon al vier jaren in Su,ik weet dat de mensen keihard werken vr hun geld ….” @ Baboeng Japi … je bedoelt toch { zeker } niet de NDP abanies …. trouwens …. ben je ook werkzaam op het kabinet van Killer Bouterse? … en … ” van een bedelmentaliteit heb ik niets gemerk … “. Geloof je het zelf … in alle eerlijkheid … of … moet je dat zeggen
  { schrijven } van …. who knows! A.u.b scheer niet alle Surineds over dezelfde kam … apropos … ben je zelf niet een STEUNTREKKER geweest?
  Be honest my man!!


  Maak melding

 19. Als Suris zo gastvrij zijn, waarom dan al die schoolmaaltijden en voedselpakketten van de NDP en de hongersnood, armoede in Suriname, ondanks de srd ontwaarding, hoge koersen voor de us-dollar, Euro en de producten in de Supermarkten niet te betalen zijn?

  Het heeft er veel van dat die Suris gastvrij zijn voor die kronbakka Bakra’s, dan hun eigen marrons, inheemsen, prasie (h)o(u)sso mensen te ondersteunen.

  Toen ik 40 jaar geleden in Nederland aankwam heb ik wel gezien wat gastvrij zijn is en wat (huishoudelijke) economie van een Nederlandse gezin inhoudt. Ik heb wat dat betreft heel veel geleerd, maar heb toch nog dat delen niet helemaal afgeleerd. De (Nederlandse huishoudelijke) economie is een vak apart. Gewoon door te kijken en nadoen kan je veel leren, ook als je wat boeken erover leest en in verdiept.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 20. @Zwartmans
  Het is al sinds honderden jaren bekend, dat Nederland en andere rijke westerse landen, hun rijkdom hebben verkregen door uitbuiting van andere volkeren. Er werd door jullie “helden” als Piet Hein, De Ruyter e.a. Geroofd en geplunderd van andere volkeren. Zelfs mensenhandel was een zeer lucratieve, gewetenloze bezigheid voor de voorvaderen van de huidige generatie van zgn “weldoeners”die een aalmoes teruggeven van al hetgeen in het verleden gestolen is.
  Voor veel Ollanders is geld hun god en dog(omgekeerde).


  Maak melding

 21. Omdat de armen uit ervaring weten hoe vervelend het is om niets te hebben of om behoeftig te zijn. Zij geven dus aan een lotgenoot of aan een ander.

  De rijken daarentegen weten dat als je macht wilt hebben en behouden, je moet krijgen en niet moet geven. Macht betekent immers dat anderen jou geven en onmacht is dat anderen van jou afpakken.


  Maak melding

 22. Mul,als ik steuntrekker was in ned,dan zat ik nu niet in Su ;in Su liggen de kansen vr het oprapen,als j nr het gewaffel van oude politiek wil luisteren ,ga j gang,mij ga j niet horen zeggen dat iedereen in Su , het goed hebben,maar de genen die het slecht hebben is hun eigen schuld,want er is genoeg werk om een boterham te verdienen,en met een creatieve mind,en een beetje werklust,verdien j al gauw minimaal150 srd P dag,maar als j niets wil doen,en maar zit te wachten op de overheid,dan moet j niet achter GN zeiken,dat j niets te vreten heb,ik weet waar over ik praat,zitten jullie mr daar te ouwehoeren,de gedreven jonge suri,s die hebben al vr hun 30 jr al een huis,money de fu meki ini sranang.ga door met j winter slaap


  Maak melding

 23. Passant wordt wakker,na soso mi jere tori,ju e taki,als j niets wilt doen,of zit te wachten op een zeven even baan bij de overheid,dan ju o pina ja,vr dat soort mensen heb ik geen medelijden,er is genoeg werk ,en als zelfstandig ondernemer is het goed toeven in Su ,ik blijf erbij de kansen liggen vr het oprapen.


  Maak melding

 24. Leuk , we hebben meer van deze dappere mensen nodig om Suriname te promoten. Gaat echt een ongekend impact hebben op ons toerisme. Positief. Ik zou zeggen succes . Als ik jullie zie geef ik jullie alvast een paar honderd euro’s


  Maak melding

 25. Ik ben al vier jaren in Su ,de front leden van de vorige eeuw hebben het steeds over corruptie,wel ik j zeggen na deng man dati meki corruptie,je houdt het niet voor mogelijk,dat rechters bewust meewerken met notarissen om het volk op te lichten,en het hof zwijgt in alle talen,er is nog nooit een frauderende notaris bestraft of geroyeerd,advocaten die cliënten ook bewust oplichten,het hof zwijgt weer,grond roof op de grote schaal van Richter ,en banken die ook meewerken aan de zwendel,dus corruptie is een uitvinding van het oude politiek,no meki den man dati trowe Santi ini ju ai,nu pas probeerd men de abanies die overal genesteld waren,de nek om te draaien,overal had de front hun mannetjes zitten,na wan sari tori,dati ju man vertrouw een directeur of onder directeur bij de overheid ,a front mentaliteit is dodelijk vr Suriname ,ze zijn corrupt tot op het bot,na wan kanker mentaliteit .


  Maak melding

 26. Ik keek naar het programma en ik heb ervan genoten. Surinamers zijn nog steeds gastvrij terwijl de Front-leugenaars op het internet allerlei soorten rare verhalen vertellen. De propagandamachine van het Front is op volle toeren aan het draaien. Deze ratten vertellen dat Surinamers minder gastvrij zijn geworden omdat het volk aan het pienaren is.Volgens hen is de armoede groot. Zij wekken in hun verhalen de indruk alsof er nooit armoede in Suriname is geweest. Mensen hebben volgens de LEUGENAARS VAN HET FRONT helemaal niets meer te eten. De waarheid blijkt toch anders te zijn. Fronters hebben jullie niets beters te doen?


  Maak melding

 27. @Namutjeer

  ik heb de Nederlanders nog nooit horen opscheppen bij een inzamelingsactie .wat ik wel heb gezien op TV bij de inzamelingsactie voor de overtroming in Oost Suriname ,is dat de ene Suri voetballer meer doneerde dan de andere. en een Minister kwam naar Nederland /Bijlmer om geld bedelen want ze wilden geen goederen /dekens etc in natura ,nee geld euro’s.
  puntje bij paaltje : geld is verdwenen en er is geen enkele dijk gebouwd. bij de volgende overstroming en die gaat ook komen , do dede .


  Maak melding

 28. Mijn families in Su zijn niet rijk maar arm zijn ze absoluut niet. Ze hebben altijd te eten. De meeste die in de stad wonen, hebben ook nog hun kostgrondje in het binnenland. Ze hebben dus altijd wat voorraad “Superfood” in huis.

  Als ik in Su met vakantie ben, vragen mijn familie mij geen koper cent. In tegendeel wordt ik door iedereen uitgenodigd om bij ze te komen eten. Ik neem wel ongevraagd het een en ander voor ze mee maar ze verplichten mij dat niet.

  Het probleem ligt aan sommige Suri’s uit Nederland die zich groot willen voordoen dan ze zijn. Die Su’s denken dan, oooh i wan plei bigi tin noh, dan moet je dokken mi mang.

  Ik zeg tegen iedereen in Su dat het net zo keihard werken in Nederland is als in Suriname. Nothing is free in Nederland, voor alles moet je betalen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 29. Victorine Chikere@
  Mensenhandel was boeming daar wisten de krijgheren in Africa alles van (zijnde uw over over over grootouder)die hebben er behoorlijke bedragen mee verdient.
  Neemt niet weg dat ik niet trots op Ben dat dit gebeurt is.
  Maar verdomme blij niet in die slaventijd hangen daar wordt je niet beter van.je heb vanaf 1954 de tijd gehad om er iets van te maken.
  Maar nee hoor , je blijft gewoon in verleden hangen.
  Het is bijna zelf bevrediging
  Groet


  Maak melding

 30. @ Kwamma,

  Ook ik heb mijn familie verteld hoe hard het leven is in Nederland. De meesten zijn al 1 of meerdere malen met vakantie geweest in Nederland en willen er vanwege het klimaat beslist niet wonen. Maar ook het drukke leven is voor hen een obstakel.

  Mijn directe familie heeft mij nooit lastig gevallen met spullen/geld vragen. Tijdens vakanties heb ik altijd bij familie gelogeerd en heb uit eigen motieven geld gegeven voor de maaltijden en onderdak. Het hoefde niet, maar zo ben ik opgevoed.

  Heb het altijd enorm naar mijn zin gehad. Het waren juist de verre familieleden en anderen die mij een pootje probeerden te lichten.

  Waarom SuriNeds zich groots gedragen als ze met vakantie zijn in Suriname is onbegrijpelijk.
  Ook dat heb ik gezien, gehoord en meegemaakt.


  Maak melding

 31. @Rose, ik geef jou groot gelijk.

  Dit heeft niets met politiek te maken, maar met iemand zijn opvoeding en gedrag.

  Men gaat mij niet komen vertellen dat een ieder die benaderd is een NDP,er is. Ziek moet je zijn.

  Wat ik zeg is het feit dat vele Surinamers WEL gastvrij zijn, maar zeker ook ONBEBEELD en ONBESCHOFT zijn. Velen weten niet hoe het hoort.


  Maak melding

 32. Ik begrijp niet dat sommige Surie´s de SuriNeds die naar Su gaan met vakantie kwalificeren als steuntrekkers.
  A.U.B niet iedereen onder een kam scheren, want niet alle SuriNeds zijn steuntrekkers.En mocht dat wel zo zijn, dan vind het toch een prestatie van deze mensen, om toch te kunnen sparen om met vakantie te gaan. Als je in de WW loopt dan is toch geen schande, maar er zijn uitzonderingen ; sommigen maken er een beroep van.
  En dat soort SuriNeds verpesten de boel, vandaar dat wij als werkschuwe mensen worden gekwalificeerd.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 33. Paps heeft ons geleerd dat je niet het werk van 2 handen, maar het werk van 3 handen moet verrichten. Daarom gaat het ons ook goed en daarom geniet paps ook veel steun van de bevolking.


  Maak melding

 34. Zwakka en ju e schijt leki wan olifant ,schijtzak, mensen als jou die de hele dg schijten,willen wij niet in Suriname hebben,ga j morserij maar ergens anders dumpen,varken


  Maak melding

 35. @haco
  De kinder artsen werken niet gratis.
  Overtocht en hotel worden door het betreffende ziekenhuis betaald. Het is een uitje en een bijscholingsperiode voor die artsen. Zo kunnen ze ook oefenen op de patiënten. Noem jij dat moreel aanvaardbaar. Zo geweldig is Nederland ook niet op hulpverleningsgebied bij rampen in de wereld. Beloofde bedragen bij geldophaal acties op radio en tv worden niet nagekomen. Kijk maar naar Nepal en andere door aardbeving getroffen regio’s. De mensen leven na jaren nog steeds in tenten. Nederland vrijgevig ?
  Gelul.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.