woensdag, april 10, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurGroot Surinaams Kookboek in nieuw jasje gestoken

Groot Surinaams Kookboek in nieuw jasje gestoken

-

Does Travel - naar Suriname

Het Groot Surinaams Kookboek staat nu al bijna 40 jaar terecht bekend als het enige, echte (leer)boek van de Surinaamse keuken. Op veler verzoek heeft Uitgeverij Dubois de druk uit 1979 in een nieuw jasje gestoken. De vertrouwde stijl, opmaak en prijs is hierbij gehandhaafd. Deze heruitgave bevat 150 nieuwe recepten en komt op 8 november 2016 uit.

De nieuwe kleurenfoto’s zijn een lust voor het oog, en de zwart-witfoto’s van de verschillende ingrediënten zeer praktisch, omdat zij voorschotelen wat u moet kopen in de winkel. Alle bestaande recepten zij zo herschreven, dat nu ook iemand zonder kennis van de Surinaamse keuken de heerlijkste gerechten op tafel kan zetten.

In het hoofdstuk Taarten, cakes en brood verklapt Diana het geheim voor de perfecte cake. Een gevallen of aangebrande Eksi (Ingris’boroe), Keksi, Polkataart of Bruine koek behoort vanaf nu tot de verleden tijd!

Ook is een apart hoofdstuk toegevoegd voor Roti. Daarnaast is het Alfabetisch register in een vlotter jasje gestoken, zodat het nu nog makkelijker is om snel het gewenste recept op te zoeken. De lijst Handig om in huis te hebben en de Verklarende woordenlijst vullen het register aan.

Deze heruitgave bevat 150 nieuwe recepten. Sommige zijn uit lang vervlogen tijden, andere zijn nog niet eerder in een Surinaams kookboek gepubliceerd. Voorbeelden zijn: Swa watra, Kasripo, Queso Relleno, Zeven vruchten charoset, Hete Bokking, Bloedworst, Fladder, Vleesworst, Fachong, Biest(melk)koek, Cassavepom, Vegetarische pom, Chinese (witte) puntjes en het beroemde Surinaams kerstbrood.

De 750 beproefde recepten zijn afkomstig uit de indiaanse, joodse, creoolse, europese, chinese, hindoestaanse, javaanse, libanese en brazilaanse keukens uit Suriname. Om het boek compleet te maken, is bij de gerechten en dranken zoveel mogelijk de originele benaming vermeld.

Dit alles maakt deze heruitgave van het Groot Surinaams Kookboek tot een standaardwerk dat thuishoort in de keuken van iedereen die met heimwee terugdenkt aan de gerechten uit hun Surinaamse jeugd, maar vooral ook voor hen die willen kennismaken met alles wat de Surinaamse keuken te bieden heeft.

Technische gegevens:
Samensteller: Diana Dubois
Medewerkers: Edna Eendragt, Miryam Kraan, Joan Neyhoft en Gré Ploeg
Uitgever: Uitgeverij Dubois – Rotterdam (NL)
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Omvang: blz. 368
Illustraties: kleur en zwart-wit
ISBN: 9789075812473
Prijs: € 19,95
Verschijningsdatum: 8 november 2016

omslagngsk_nieuw-jpg

opening
Fernandes Express
BODO Party

20 REACTIES
 1. Koos yu mpp. Je bent respectloos naar de
  Surinaamse bevolking toe. Net als Wiep Ding, Diana, Ray, Molenaar en Srafu zien jullie liever Suriname langs het putje glijden. Neem van mij aan onze regering gaat de boel zeker op de rit krijgen.


  Maak melding
 2. On topic natuurlijk is dit boek een goed initiatief. Veel surineds zijn verkaast en durven niet meer uit hun kaasstolp te kruipen. Met dit boek kunnen ze nog een beetje Suriname proeven.


  Maak melding
 3. bij albert heyn kun je gewoon nasi, bami, rijst kip, bara ,roti ,enz kopen zonder een boek te raadplegen smaakt net zo goed, want de smaak is ver-europeest, ook de gewone surinamer weet niet meer hoe de originele smaak nog is..

  een ander verhaal is,, niemand praat meer over het onderwerp ,,, zand erover ,, laat staan over de ”’re-shuffeling ” die door de lijder aangekondigd was..

  de leningen zijn zo langzamer hand stil kome te liggen..

  niemand weet meer waar wij als land/volk aan toe zijn in de komende tijd.,.

  in tussen gaan dagelijks mensen met een beetje educatie weg opzoek naar beter leven buiten ons mooi land..

  verder gebeurt er niet zo veel in ons land , je ziet wel dagelijks dat alles is komen stil te staan..

  de jeugd begint radeloos te worden..


  Maak melding
 4. ook vandaag de dag worden we uitgebuit door diverse buitenlandse bedrijven w.o. de Nederlandse instellingen van de gezondheid zorg..

  b.v. een goed draaiende instituut gevestigd in Par’bo die doet aan zieken zorg voor bejaarden in sme voor zieken uit Nederland..

  deze instelling ontvangt per uur per persoon € 26,– ( € 78 ) voor drie uren p.dag. betaalt door een zieken fonds uit Nederland.

  daar is niks mee, maar betaalt het personeel die voor haar werken 6 – 8 srd p.uur en dat is mijn grote bezwaar..

  dit is geen verhaal verzonnen, of wat dan ook, maar heb dit persoonlijk ondervonden in sme met alle bewijzen..

  Heel binnen kort ga ik ook de betreffende zieken fonds dit mede delen wat er aldaar gebeurt..


  Maak melding
 5. Marcel dat is een groffe uitbuiting. Maar ja in Su heb je grijpgrage handjes. Je bent eentje tegengekomen.

  Het boek lijkt me wel wat. Ik wil wel een copie kopen. Meestal haal ik mijn recepten online en van youtube. Het groot Surinaamse kookboek kan naast het Groot kookboek van Zuid Asia staan.


  Maak melding
 6. @@ Parbo! yu ma no aba pang pang zeker! yu kmoto zeker uit wan loirie go olo !! Of wan Awarie!! dat meki yu ay gedrag ie srefi lek wan billenlikker!!!

  Straks over paar maanden heb je de stront met zwarte peper van je baas Bouta te vreten. Weer een andere recept speciaal voor jou!!!!
  Nu weet ik zeker dat jij in de putje van Bouta bent afgegleden zo’n glijmiddel had hij voor jou!! Hij krijgt het land op zijn pik!! en niet op rit!! domkop!!


  Maak melding
 7. Uit goede bronnen heb ik vernomen dat in Suriname awarie wordt gegeten. Ook apenvlees wordt geconsumeerd.
  Krokodillen- en leguanenvlees wordt al jaren gegeten, ook door hindustanen.
  Dus is het heel goed mogelijk dat men straks in Suriname ook rattenvlees zal eten. Armoede brengt mensen in situaties dingen te doen die ze anders niet zouden doen.

  Arme Indiërs en Afrikanen eten ook rattenvlees.
  Indonesiërs eten vleermuizen, is voor hen een delicatesse.
  De Belgen eten waterkonijn ofwel de muskusrat. Is ook een delicatesse in België.


  Maak melding
 8. Hopelijk zijn de maten in dit nieuwe boek wel excact aangegeven, tijdens mijn studententijd wilde ik eens zelf een Pom bakken, de aanwijzingen in het boek begonnen met ‘je neemt een flinke tajer, een flinke kip, een grote ui en twee mooie grote tomaten’ en toen hield ik het voor gezien, ik belde mijn tante in de Bijlmer op om haar te vragen een Pom voor me te bakken.
  Een kok uit Lutjebroek of Hong Kong verstaat met zijn referentiekader natuurlijk heel iets anders onder een flinke tajer, banaan of cassave dan een kok uit het district Para 😀.


  Maak melding
 9. Wanneer ben je voor het laatst in Suriname gweest? Ik was 2 maanden geleden daar en de mensen hadden volop te eten. Er is geen voedselbank de mensen kunnen zelf planten. Voordat je onzin uitkraait moet je wel de feiten checken salamander.


  Maak melding
 10. @Gayah

  Het Volk is BESTOLEN van haar MILJARD aan Deviezenreserve !

  De NDP-devaluaties en prijsverhogingen zorgden voor verlies van ruim 70% van hun INKOMSTEN !
  KOOPKRACHT GWE !!!

  Economische groei SRANANG wordt -7% !!

  Maja, alles gaat goed, VALUTA-INKOMSTEN stijgen door de nieuwe NDP-EXPORTEN !

  Ijabaja, binnenkort sluit de NDP-clan een nieuwe Obligatie-Lening om de door hen Veroorzaakte Miljarden-Staatsschuld terug te storten in onze Staatskas !

  NEKS NO FOUT, MONNIE DE !

  PS : De 17.866 Volkswoningen van DESI zijn nog steeds per schip onderweg van China naar Suriname ! Door het grillige weer op de oceanen, is de aankomst iets uitgesteld !

  MORO HEBI E DORO !! PRODUCTIE NO DE !!!
  SOSO NDP-CORRUPTIE NANGA FUFURU FU SRANANGSMA- MONNIE !

  Het aantal ONOPGELOSTE MOORDEN STIJGT !!!!!


  Maak melding
 11. Gayah, 1 maand geleden was ik in Su, de koers was 1: 9 en de lonen liggen tussen de 1000 en 1500 srd per maand, geen wonder dat de ene na de andere supermarkt en restaurant hun deuren moeten sluiten, dat hoeven ze echt niet als de Surinamers genoeg geld over hebben om produkten dus ook voedsel te kopen, wij uit Nl.met onze euro’s wel. een paar jaar terug was het door de week ’s avonds aan de waterkant volle bak, nu kun je er zowat een kanon afschieten, zo leeg is het er op een vrnl. toeristen en wat zwervers na, en zelfs de toeristen mijden die plek al om het irritante gedrag van de zwervers en bedelaars te ontlopen, dus lul niet dat het goed gaat in Suriname (jammer genoeg)


  Maak melding
 12. DE 2 GROOTSTE BOERIEKIES,VALLEN ALS EERSTE IN DE REAGEERKLEP MET HUN DOMME COCOSNOOT.,ZEKER TEVEEL STAMPPOT IN HUN REET GEHAD…VAN DE KOLONISATOR GHAGHAGHAA !..DAT ZEGT AL GENOEG OVER DEZE EZELS,DIE ZICH SURINAMERS NOEMEN.


  Maak melding
 13. @Srafu
  @Gayah

  Het Volk is BESTOLEN van haar MILJARD aan Deviezenreserve !

  De NDP-devaluaties en prijsverhogingen zorgden voor verlies van ruim 70% van hun INKOMSTEN !
  KOOPKRACHT GWE !!!

  Economische groei SRANANG wordt -7% !!

  Maja, alles gaat goed, VALUTA-INKOMSTEN stijgen door de nieuwe NDP-EXPORTEN !

  Ijabaja, binnenkort sluit de NDP-clan een nieuwe Obligatie-Lening om de door hen Veroorzaakte Miljarden-Staatsschuld terug te storten in onze Staatskas !

  NEKS NO FOUT, MONNIE DE !

  PS : De 17.866 Volkswoningen van DESI zijn nog steeds per schip onderweg van China naar Suriname ! Door het grillige weer op de oceanen, is de aankomst iets uitgesteld !

  MORO HEBI E DORO !! PRODUCTIE NO DE !!!
  SOSO NDP-CORRUPTIE NANGA FUFURU FU SRANANGSMA- MONNIE !

  Het aantal ONOPGELOSTE MOORDEN STIJGT !!!!!

  zondag 30 oktober 2016 om 09:31 uur.
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  SOSO KLAAGE EN SJTOM LULLEN,KLAAG MAAR TOT 2020,..SUKKELS !!!..BOUTA E LAF OENOE.GHEEEE !


  Maak melding
 14. @Wiep-Ding
  @@ Parbo! yu ma no aba pang pang zeker! yu kmoto zeker uit wan loirie go olo !! Of wan Awarie!! dat meki yu ay gedrag ie srefi lek wan billenlikker!!!

  Straks over paar maanden heb je de stront met zwarte peper van je baas Bouta te vreten. Weer een andere recept speciaal voor jou!!!!
  Nu weet ik zeker dat jij in de putje van Bouta bent afgegleden zo’n glijmiddel had hij voor jou!! Hij krijgt het land op zijn pik!! en niet op rit!! domkop!!
  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  JIJ BENT GOED OP DE HOOGTE VAN DIE GO MANG TECHNIEKEN…UILSKUIKEN !.PRAKTIJK ERVARING ?..PANNENKOEK !


  Maak melding
 15. @salamander
  Kunnen de Surinamers zich verlekkeren aan plaatjes, want te vreten hebben ze niet meer in dat land.

  vrijdag 28 oktober 2016 om 17:25 uur.
  koos
  Whahaaaaa idd the good old days. Over een jaar eet men alleen mais pap van oxam novib.
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  JULLIE WILLEN KIKKEN OP ARMOEDE,EN LEED VAN HET ARME VOLK DAAR GEILEN JULLIE OP,KARMA SLUIPT NAAR JULLIE TOE WACHT MAAR.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES