Speciale TV uitzending i.v.m. Divali, 30 oktober op NPO 2

13

Op zondag 30 oktober vieren miljoenen #Divali; dit is het feest van het licht. Een feest van bezinning maar ook van overwinning. Overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van wijsheid op onwetendheid, daarnaast bid je en bezin je je op je eigen geluk. In verband met dit feest van het licht is er een speciale TV uitzending bij de publieke omroep op zondag 30 oktober, 17.10 uur op NPO 2.

Divali is afgeleid van het Sanskrit woord Deepavali en betekent letterlijk een rij van lampjes. Op Divalidag plaatst men na zonsondergang kleine olielampjes (diya’s) in en om het huis.
Het Divali feest roept ons op om op zoek te gaan naar het goddelijke deel en het licht in onszelf. Door het licht in ons zelf aan te wakkeren proberen we donkere eigenschappen zoals begeerte, hebzucht en haat te overwinnen. Bij het aansteken van de diya (het kleine olielampje) wordt met het opzeggen van een gebed om kennis en kracht gevraagd om onze innerlijke vijanden te verslaan en wordt symbolisch het licht in jezelf aangemaakt.

Tanja Jadnanansing (voormalig Tweede-Kamerlid PvdA) praat met inspirerende mensen die vertellen hoe zij het licht in zichzelf ontsteken en niet alleen rondom Divali, maar ook in hun dagelijks leven. Op de foto Tanja in de mandir(hindoetempel).

Allereerst praat Tanja met Shantie Singh. Zij is schrijfster, columnist en theatermaker. Haar debuutroman Vervoering verscheen in 2014; een familiekroniek van vier generaties van een Hindoestaanse familie verspreid over drie continenten in India, Suriname en Nederland. Het verbeteren van de positie van de vrouw loopt als een rode draad door haar werk. In haar vroegere carrière al, maar ook nu; als projectmanager bij de Gemeente Rotterdam is ze verantwoordelijk is voor de aanpak van eer-gerelateerd geweld, huwelijksdwang, achterlating, gedwongen geïsoleerde vrouwen, huwelijks-gevangenschap en vrouwelijke genitale verminking.

Vervolgens maakt Tanja kennis met Rhea Khoeblal. Helaas zit Rhea in een rolstoel. Maar ondanks haar beperking is zij toch op straat te vinden als straatpianist. Piano spelen is een grote passie van haar. In de Nijmeegse binnenstad speelt ze een aantal middagen in de week. Pianospelen geeft haar de ene keer rust en de andere keer weer een kick. Rhea is een hindoestaanse maar door haar ouders streng katholiek opgevoed. Zij is benieuwd wat het Divalifeest inhoudt. Immers: haar overgrootouders waren hindoe. Rhea en Tanja gaan naar de hindoetempel in Wijchen en leren alles over het Divalifeest.

Uitzending: zondag 30 oktober, 17.10 uur, NPO 2

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Moge de donkere dagen wat Bouta gecreëerd heeft een verleden zijn, dat bouta verbannen wordt, ergens naar de hel voor altijd en dat de Suries is Goede glorie en harmonie mag leven met elkaar hand in hand!!!!!

  Een feest van bezinning maar ook van overwinning. Overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade.

  De kwaden mogen van mij naar de hel door een grote vuurzee heen!!

  Een allen SUB DIVALI TOEGEWENST EN MOGE GOD HUN WENS IN VERVULLING BRENGEN!!

  GOD ZIJ MET SU!!!!


  Maak melding

 2. De brandweer zal zijn handen weer vol hebben aan het blussen van brandjes her en der.

  @Wiep-Ding:
  De kwaden mogen van mij naar de hel door een grote vuurzee heen!!
  En wie zegt mij niet dat de aarde de hel is ?


  Maak melding

 3. Eindelijk kunnen wij vergeven en vooruit zien in de toekomst.
  Bouterse wij vergeven jouw en willen niet blijven steken in het verleden.
  De toekomst is ons meer waard.
  Hoop dat je nog maar 15 jaar Suriname mag regeren.
  Alles wat wij zullen bereiken is omdat wij zelf de schouders eronder moeten zetten.
  Vraag niet wat Suriname voor jou kan betekenen.
  Neen vraag wat jij voor Suriname kan betekenen.
  Aan lafaards en uitschot hebben wij niets.
  Heb velen zien langskomen met reacties maar die vergeven wij.
  Het zijn de loophondjes van de Front aanhang deze mensen zijn niet meer te redden.
  Kijken steeds achterom.
  En wij vooruit


  Maak melding

 4. meneer / mevrouw ? ? wat een laf aard ben je zelf..

  je durft niet eens je naam te bekennen..,, hoe wil je serieus genomen worden ge-identiefiseerd…

  hoe gaat iemand jou vinden.., waar wanneer ,, misschien wil iemand jou wart vragen stellen.., kennis maken jou mening delen een verband aangaan..

  je bent gewoon een laffe lul..


  Maak melding

 5. ??@
  welke toekomst bedoel je, met figuren zo als jij kan Suriname op een goede faillissement afstevenen .
  mensen zoals jij zijn er 144 in een dozijn.het is te triest voor woorden ,
  zal wel in 3020 goed komen ik heb medelijden met de komende generaties .deze moet en maar naar oude films kijken uit 1965 of zo
  groet


  Maak melding

 6. #Marcell,
  @Haco,
  Zijn jullie ongeschoold zitten in Nederland en weten niet wat nick name betekent.
  Jammer dat idioten als hierboven nog een podium hebben.
  Stront vliegjes zoals zijn jullie.
  Wat een domme opmerking misschien wil iemand jouw een vraag stellen.
  Nick name betekent dat je eigen naam niet hoeft te gebruiken.
  Dus alles mag gebruikt worden als nick name.
  Dus marcell zou beter klinken als ma ka olo.
  En Haco als Go olo.


  Maak melding

 7. Subh Divali aan alle hindu’s wereldwijd.
  Dat het komen jaar voor een ieder, niet alleen voor de hindu’s datgene brengt waar men op hoopt.
  Laat het kwaad je leven niet beheersen, geef niet toe aan hebzucht. Leef vooral eerlijk en hou de positieve normen en waarden en het moraal in eer.

  Wat een hoop onzin geeft men als reactie.
  I.p.v. subh divali te wensen gaat men hier weer schelden op elkaar.
  Totaal geen respect voor de hindu’s.
  Wierookchan wat een koeterwaals heb je getypt.

  Geef dan geen reactie als men niet in staat is hindu’s geluk te wensen bij dit feest.


  Maak melding

 8. Jiyani: hier heb ik weinig aan toe te voegen. Als niet-hindu vind ik de zienswijze van het Hinduisme over het algemeen bijzonder wijs. Subh Divali!


  Maak melding

 9. Hi Sirguin, we have some connection problems at the moment and our developers are working very hard to fix them. Here are some suistsegong, how your connection problems might be fixed:1. Please try logging in via a different browser!2. Please clear the cache of your browser!3. Please stay at the Forge of Empires tab while loading the game!4. Please close other tabs before logging in to Forge of Empires!Does it work now?


  Maak melding

 10. Thank you ladies so much for the suggestions. I will def go and see a vestibular specialist! Great idea!. And Maria – I did so and see an acupuncturist. He put the seeds in my ears too, but it didn’t end up helping that much, unforuntately. I have been thinking about going back to give it another go, though. Thank you again to all of you! I appreciate all the ideas!


  Maak melding

 11. Oh, Tricia…I bet you and I would have enough barn photos alone to keep a blog going for a long, long time! I really like these…love the B&W one.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.