‘Looncorrectie voor alle Surinaamse ambtenaren’

22
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 27 okt – De loon- of inflatiecorrectie die voor leerkrachten wordt doorgevoerd, moet voor alle ambtenaren gelden. Dit stellen vakbondsleiders. Onder meer Suriname’s grootste vakcentrale, C-47, is fel voorstander.

Hoewel ook in regeringskringen verzet is tegen loonaanpassingen, lijkt er geen ontkomen aan. “De leerkrachten hebben onderhandeld en duidelijke afspraken met de overheid gemaakt en die overeenkomsten moeten wel uitgevoerd worden”, zegt Berenstein tegenover de Ware Tijd. De verwachting is nu dat ook de rest van het ambtenarenbestand bedacht wordt. Tegenstanders vinden looncorrecties riskant.

Met de economische situatie van het moment kan het snel fout gaan. Maar C-47 vindt een correctie juist wel terecht en gerechtvaardigd. Bij deze vakcentrale zijn ook enkele ambtenarenvakbonden aangesloten. “Nu moeten spijkers met koppen geslagen worden, want leerkrachten hebben langer dan zes jaar geen looncompensatie gekregen”, aldus Berenstein. Hij vindt het tijd dat andere ambtenaren met de vuist op tafel slaan.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Met de economische situatie van het moment kan het snel fout gaan.

  Nu is er wat geld binnen gekomen! Verdeel het maar aan de terechte gerechtigden!!

  Niet voor niks wordt er gezegd, ” de ijzer is heet ”, dus…… SMEDEN dan maar!!!!!

  Deze Berenstein heeft het heel goed gezien, voordat de boevenbende onderling verdelen!! hopelijk hoort Berenstein niet bij de Boeven!!


  Maak melding

 2. Als de koers uit de pan vliegt en niet beheersbaar wordt/blijft,loop je weer achter de feiten aan.Schiet je er niets mee op lijkt mij.Komt er veel SRD in omloop.Dan na “poer broekoe wir broekoe”. Economische wetmatigheden.


  Maak melding

 3. Ongevraagd gaat Killer Bouterse nog meer geld lenen om de ambtenaren te betalen … no big thing …. de ambtenaren zullen noodgedwongen de lening uiteindelijk terug moeten betalen.


  Maak melding

 4. De koers stijgt weer….
  IMF heeft de strop wat strakker aangetrokken…
  IsDB laat niets meer van zich horen….
  Subsidies worden verplicht afgeschaft….
  BTW wordt ingevoerd…
  Prijzen en criminaliteit rijzen de pan uit…

  De toekomst ziet er ‘rooskleurig” uit.


  Maak melding

 5. Niets mis mee.met de eis.
  Immers. 6 jaar geen aanpassing is te lang. Bovendien is wereldwijd de crisis voorbij en is de groei overal ingezet.
  Bovendien is dir IMF beleid: verlaag de subsidies, vehoog de indirecte belastingen.maar om instorten van de bestedingen tegen te gaan, moet de loonbelasting omlaag. Dit is inflatiecorrectie.
  Ik hoop dat er bij de vakbond mensen zij die kunnen rekenen. Als je nu lastenverlichting krijgt is dit puur en alleen omdat de koopkracht lager is grworden door de recente maatregelen. Dit moet los worden gezien van 6 jasr geen compensatie. Dit is prijscompensatie
  Vakbonden.de eis moet zijn: initiele loonsverhoging plus prijscompensatie
  Excuus voor typefouten. Lastig op de phone


  Maak melding

 6. Dit zal ernstige gevolgen hebben in Suriname.
  De overheid zal de drukpers moeten aanzetten om meer biljetten in omloop te krijgen want zij kan niet meer lenen bij de lokale banken en wie wilt nu SRD’s lenen aan de regering? Tegen welke rente, rekeninghoudend met de 9,25% obligatielening en de gierende inflatie, zou ik wel lenen aan de overheid? Ik denk zelf tegen 80% – 90% rente minimaal want de inflatie is in 2016 zeker 60 tot 70% en zal verder stijgen als het zo doorgaat.
  Junkbonds misschien? Dan wel tegen 120% rente minimaal.


  Maak melding

 7. Waar blijft dan de loon correctie van particulieren die niet onder een CAO vallen en geen bond hebben, wie komt op voor deze groep?????????. Wat zijn de prestaties v. de landsdienaren??, hoeveel van deze ministeries verdienen daad werkkelijk inkomsten voor de overheid???
  Wat zijn de inkomsten van: HI. MIN.BINZA,MIN BUZA,MINR.O. MIN ROGB ETC ETC


  Maak melding

 8. @Bigi Sma
  Klop Klop Klop RobG wil je nog een reactie geven? Wellicht heb jij DE oplossing als econoom
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  HEY BIGI SMA,…GA JE KOTO DRAGEN,EN GA DANSEN MET SABAKOE.ZE SPELEN NU IN DE PALMEN TUIN !,…I P V HIER TE LULLEN.


  Maak melding

 9. Het is logisch, dat als de inflatie meer dan 50% bedraagt in een jaar, werknemers met de vuist op de tafel zullen slaan en een looncorrectie zullen eisen. Het probleem is wel, dat als de correctie bijv. 20% bedraagt en de prijzen, dan gelijk weer 20% stijgen, dan heeft men aan die looncorrectie natuurlijk niets. Het zou beter zijn als men zich zou concentreren op de productie en export van goederen, diensten, toerisme, etc. om die deviezen binnen te brengen en te besparen op de import. Daarnaast zullen ook de ondernemers over de brug moeten komen en hun werknemers goed betalen. Het kan nooit goed zijn, dat de overheid de loontrekkers veel beter kan accommoderen, dan het bedrijfsleven.


  Maak melding

 10. Het beste is alles gratis te maken. Men moet gratis werken, maar ontvangt ook alle benodigdheden gratis. Geen gedoe met inflatie, uitflatie, bovenflatie, onderflatie en opflatie dan.


  Maak melding

 11. wat ik niet begrijp,, de blakas hebben zoveel overmacht overwicht in het land, ze beheren de hele overheid apparatuur doen wat ze willen binnen het lantie cultuur ,, maar kunnen geen bal uitrichten..

  het land gaat zien der ogen achteruit dagelijks vertrekken de meest afgestudeerden weg naar het Caraïbisch gebied of verder in de wereld alleen de mofina wan blijft achter..

  de meest ongeletterde blaka is beleids medewerker ongeschoolde analfabeet die achter de loket staat en kan niks doen, laat staan een behoorlijk gesprek voeren vaak weet die persoon niet eens waarover het gaat..


  Maak melding

 12. @@Parbo
  Ben 7 mnd pj in su. Wat klets je nu

  Parbo krijgt geen looncorrectie!! die heeft hij vanuit Nederland die sociale dienst uitkeringstrekker uit Amsterdam Zuid en vaart tussen twee schepen!!! Maar om Nederland onderuit halen, kan je deze ondankbare pufsnuiver een 10+ geven!!!! Is er iemand die de gemeente door kan geven over zijn verblijf??? Nou neen!! doen! laat hem vreten!!

  @@ Roy! ze mogen blijven, maar 50% van hun salaris inkorten!! ze kunnen tenminste nog leven!!


  Maak melding

 13. Suriname of Venuzuela.

  http://www.freeopinionvenezuela.nl/forum/viewtopic.php?t=2072

  zelfde scenario, zelfde timing, zelfde dictators
  ———————————————————–
  er zijn geen dollars!
  Dus moet men op de zwarte markt dollars of Euro´s kopen en die zijn duur. De prijs ligt momenteel op 313 bolivar voor 1 Euro of 279 Bolivar voor 1 Dollar.
  De vergelijking gaat dan mank met de beste salarissen van Latijns America.
  Nu mag er wel 6.3 staan voor een dollar, maar het ligt meer voor de hand dat de Simadi koers of de informele koers wordt gebruikt.
  Tja dan ziet het er niet best uit voor het ¨hoogste¨ minimum salaris. Dan gaat het minimumsalaris van 37 dollar (Simadi) tot 23 dollar (Zwarte markt) per maand.
  Zelfs met het verhoogde minimum salaris verdien de Venezolaan minder dan een dollar per dag.
  Vandaar dat we Maduro niet meer horen krijsen dat Venezuela het hoogste salaris heeft.

  Volgens het regime was er vorig jaar een inflatie van 68,5%. Het IMF voorspeltvoor dit jaar een inflatie van 96,8%.
  Ik heb al in verschillende dagbladen gelezen dat de inflatie berekend van de zelfde datum vorig jaar tot nu al rond de 95% schommelt.

  Het is een normale zaak dat de huidige dictators van Venezuela een salaris verhoging geven van minimaal 30%, Chavez gaf wel eens 40%.
  Met een inflatie die al jaren hoger is dan de procentuele verhoging van het minimum salaris is het niet moeilijk te begrijpen dat de mensen niet meer rond kunnen komen.

  Een vraag zal zijn, hoeveel mensen in Venezuela verdienen dit minimum salaris.
  Volgens de krant zijn de armste mensen van het continent de Venezolaan met 60% van de bevolking die het minimum salaris verdient.

  Nu is het zo verschrikkelijk laag en misschien is er de vraag, zijn er misschien Venezolanen die minder verdienen dan het minimum salaris.
  Volgens MCM die een aardige sneer uitdeelt naar het regime. ¨”Als een hoogleraar in een land minder verdient dan het minimumloon, is het duidelijk dat de staat een beleid voert van onwetendheid. Nu zou ik het iets anders formuleren, maar ik ben geen politicus en ik zit niet in Venezuela.
  Het is dus duidelijk dat zelfs afgestudeerde aan een universiteit minder kunnen verdienen dan het minimum salaris, in dit geval een hoogleraar.

  Wat kan je nu eigenlijk kopen van je minimum salaris.
  Laten we eerlijk zijn een verbouwing van je appartement zit er niet in. Als je al bijna je gehele minimum salaris kwijt bent voor 6 lichtbolletjes dan wordt dat wel heel moeilijk.
  Afbeelding

  Een voedsel pakket voor een maand kost nog steeds 4 á 5 minimum maandsalarissen. Het is dus duidelijk dat er armoede heerst in het rijke Venezuela.
  Volgens de Noticiero Digital zijn er van de 100 mensen zo´n 80 die niet volledig hun maaltijden kunnen eten, oftewel genoeg eten.
  Het is zelfs zo dat 11.3% van de Venezolanen 2 of minder maaltijden per dag eet!!!!

  De vooruitzichten zijn allesbehalve rooskleurig voor de failliete bende en waag het niet om ziek te worden, want dan kon het wel eens je laatste griepje zijn.

  Groet


  Maak melding

 14. Marcell:

  “de meest ongeletterde blaka is beleids medewerker ongeschoolde analfabeet die achter de loket staat en kan niks doen, laat staan een behoorlijk gesprek voeren vaak weet die persoon niet eens waarover het gaat”
  \====

  En als je dan als ‘klant’ aan het loket staat wordt je door zo’n persoon ( heel vaak vrouwen met een giga-overgewicht die net een bordje bami voor je neus naar binnenwerkt – behandelt als stuk vuil. Ze zijn te dom en te lui om je te helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.