Venezolanen vissen jaren zonder vergunning in Suriname

26

PARAMARIBO, 26 okt – Ruim honderd Venezolaanse visserboten hebben ruim vier jaar lang illegaal kunnen opereren in Surinaamse wateren. Dit blijkt na acties van de Surinaamse kustwacht. De boten zijn opgebracht en liggen nu voor anker bij de vissershaven Cevihas in Paramaribo.

Het blijkt dat geen van de ongeveer honderd en dertig vaartuigen een geldige vergunning heeft. De illegaliteit kwam aan het ligt toen de kustwacht een Venezolaans vissersvaartuig aanhield. Toen bleken de documenten niet in orde. De actie leidde tot paniek en de gezagvoerders van de andere schuiten togen uit zichzelf naar Cevihas. Dit bedrijf bemiddelt doorgaans voor buitenlandse vissers. Cevihas-directeur Darryl Boetoe zegt tegenover de Ware Tijd dat de Venezolanen al lang geleden een vergunning hebben afgevraagd. Boetoe weet niet waarom er geen reactie kwam.

De vergunning voor het vissen in Surinaamse wateren wordt afgegeven door het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij. Daar wordt nu met man en macht gewerkt aan een versnelde procedure. Boetoe voorziet dat ongeveer de helft van de aangevraagde vergunningen binnen enkele dagen gereed is. Opmerkelijk is dat de documenten van Surinaamse en Chinese vissers wel in orde zijn. De kustwacht wil de komende tijd strenger controleren om illegaliteit en piraterij te voorkomen. Vooral Surinaamse en Guyanese vissers worden vaker overvallen in zee.

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. Met tjoekoe komen zij wel vanaf!!! zoals de stukken van de Chinezen en de Suries wel in orde zijn!!!

  $ 1000,- X 130 is wel de kas spekken en verdamp straks als een druppel water op een gloeiende plaat!!

  De Guyanezen en de Suries worden vaak overvallen!!
  De Venezolanen kapen de vissersboten en gaan met de vissen er vandoor, vandaar dat er bijna geen Jarabaka te vinden zijn in SU!!!!

  Suries!! eet smakelijk!!! De koers is wederom gestegen. € 1: 7,55 Srd na twee dagen gedaald te zijn van 7,80

  Slaan jullie je voorraad op !!!


  Maak melding

 2. Wel dit wordt vakantie straks voor de ndp lijder en zijn ministers want straks gaat Maduro hun uitnodigen om in Venezuela een verklaring te gaan afleggen en de verliezers zijn wij,wederom!


  Maak melding

 3. Ik heb enkele jaren gewerkt op één van de bovenwindse eilanden. Tijdens dit verblijf heb ik 2 wekelijks seabob garnalen gekocht van deze boten die ook een vergunning hadden en die voor Sail hun garnalen vingen. Ze waren extra groot en bijzonder lekker 2 kilo koste mij toen circa 28 US$

  Dus Wiep-Ding het heeft dus niets te maken met tjoekoe doch alleen met een verminderde inkomsten voor Sail.


  Maak melding

 4. Weer een voorbeeld dat Suriname niet in productie investeert en het aan derden overlaat. Met een paar oude Nederlandse boten kunnen ze meer vissen dan die 130 venezuelaanse bootjes.
  Ontstaat er weer eigen werkgelegenheid.


  Maak melding

 5. Zie je, als ik kritiek uit vindt men dat niet leuk. Mijn probleem is dat als je op basaal niveau niet in staat bent je zaken goed te regelen, jij in geen geval in staat bent om een land goed te regeren. Zijn onze ambtenaren te dom of te lui om de vergunningen in orde te maken. In ieder geval heeft deze fout de grootte van en blunder gekregen omdat het Suriname in het algemeen en de visserijsector in het bijzonder aardig wat geld kost. Deze blunderende ambtenaren moeten worden ontslagen. En als je met zulk domme ambtenaren een land moet runnen krijg je zeker problemen. Bouterse gefeliciteerd met jouw knappe ambtenarenkorps. Weet je wat ze in Nederland zeggen: alleen een kneus kiest zijn kneuzen.


  Maak melding

 6. Als de regering maar 1/10 deel van het geld dat naar het leger gaat, zou investeren in een fatsoelijke kustwacht, waren er niet zoveel problemen in de Surinaamse kustwateren.
  Iedereen bedondert ons op het (internationale) water.
  Helaas is de kustwacht een ondergeschoven kindje, altijd geweest, terwijl wij in kilometers toch een behoorlijke kustlijn hebben.
  Surinamers (met uitzondering van Surinamers van Javaanse afkomst) en de oceaan of de zee hebben elkaar nooit gelegen.


  Maak melding

 7. Front regeerders hebben het land door buitenlanders laten roven.
  Suriname heeft niet eens een boot kunnen kopen van ontwikkelings gelden en bedel campagne richting Nederland.
  Suriname is door de Front regeerders vernietigd.
  Wat de Front regeerders wel gedaan hebben is het volk in hokjes verdeeld ook qua denkwijze.
  Creool,Javaan en Hindoestaan.
  En de domme massa waarvan de meeste in Nederland gevlucht zijn hebben nu een grote mond.


  Maak melding

 8. Pigie Pie,

  Ik denk, dat de SuriNeds is Nederland nog niet zo slecht af zijn in vergelijking met hier.
  Ik ben het met je eens, dat ze het op 7.600 km afstand van ons land vaak beter (willen) weten, dan wij hier en soms steekt dat.


  Maak melding

 9. Suriname heeft een groot administratief probleem, of zeg maar een zekere onwilligheid bij de ambtenaren om mbv de ICT administratieve werkzaamheden uit te voeren.

  Let wel. het gaat slechts om de registratie van 130 vissersboten en evt bemanningsleden !
  Met een simpele laptop, een printer en het juiste programma kan deze informatie binnen 2 a 3 dagen (max ! ) worden verwerkt.

  En in dit gat moeten de kleine zelfstandige ICT bedrijven springen ! Gewoon de overheid bewijzen dat het verwerken van deze informatie geen quantumfysica is.

  Desnoods op basis van no cure no pay laten zien dat men bv een kwart van de vissermannen binnen no time, als ze langszij liggen kunnen registreren.
  En daarna elke vissersboot kunnen voorzien van een QR code waarmee de controle (ook op zee) makkelijker verloopt.

  Het houtje touwtje tijdperk is voorbij en zal nu de ICT bepaalde processen van ons overnemen.


  Maak melding

 10. Waar is de ICT specialist van WKN.
  Iedereen Kent hem Moreno .
  Zit hij nog steeds in de gevangenis of is hij al vrij.?
  Die Moreno die wkn gebruikte als man zoekt vrouw.
  Hij was gescheiden van zijn vrouw en heeft 2 kinderen.
  Waarvoor hij in de gevangenis is beland daar zijn 2 reden.
  De ene zegt dat hij rekeningen van anderen geplunderd heeft.
  En andere zeggen dat hij zijn werkgever heeft opgelicht
  Dating site dus.


  Maak melding

 11. Het muisje zal wel een staartje hebben, gelet dat het in Venezuela behoorlijk slecht aan toe gaat. Soldaat DDB zal op het matje geroepen worden om verantwoording af te leggen bij buschauffeur Maduro. Vragen die beantwoord zullen moeten worden, “jongen, waar ben je mee bezig?”, “als je problemen wil kan je het wel krijgen!?”

  De vissers zullen heel spoedig in vrijheid worden gesteld om in de Surinaamse wateren hun activiteiten gewoon voor te zetten. Neks No Fout!, A No Mi.

  Maduro zal DDB wel een poepje/puf laten ruiken, die hij nog jaren in de wind zal ruiken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. Als we geen eigen vissersvloot hebben dan moeten wij wel outsourcen. Dat is de visvangst. Dat de Venezuelanen op weg naar huis ook garnalen vangen en extra verdienen door op de eilanden te verkopen kan je wel verwachten. Laatst was een pers bericht dat tenminste sommige van deze vissers nog niet betaald zijn. Zo je doet wat je moet doen om te eten.

  Je zou zeggen laten we investeren in goede vissersboten-boekhoudkundig afgeschreven NL boten zijn nog goed-zou prioriteit hebben. Vissers trainen als ondernemers en verkoop de boten aan hun met leningen met lage rente. Zij kunnen hulp in dienst nemen. Werkgelegenheid verschaffen.

  Maar ja als je bushouders en botenhouders niet kan betalen en andere ondernemers die voor je werken dan heb je geen geld om in een vissersvloot te investeren. Wat voor een regering hebben we.

  De kustwacht heeft wel een problem open gelegd van geen beleid van de regering en plundering van Suries resources.


  Maak melding

 13. Voor mij is het geen verassingen dat zoveel Venezolaanse vissers in Surinaamse wateren werken. Wanneer krijgen buitenlandse boeren de mogelijkheid om in Suriname rijst,groenten en fruitsoorten te verbouwen?


  Maak melding

 14. Alles wat je daar in Suriname aanraakt stinkt. Je hoeft het maar te benoemen of er hangt een luchtje aan. Surinamers hebben geen scrupules.

  Ik vind het al heel wat dat enkele in Suriname wonende burgers hier op WKN ondanks alle commentaar van sommige leeghoofden een beetje kritisch zijn.

  Wanneer gaat het volk van Suriname beseffen dat het afgelopen moet zijn met alleen maar njang maken en eindelijk aan ontwikkeling van het land gaan werken? Het kan toch niet zo moeilijk zijn?

  De koers gaat weer omhoog…


  Maak melding

 15. @Locatie
  In een bananen republiek kan alles! !!

  Was dat maar zo..zelf in die bananen is er geen heil meer te behalen, hoe kan je dan spreken van een bananen republiek…


  Maak melding

 16. De marrons zijn goed met water. Waarom gaan zij niet massaal vissen? Ze zouden zichzelf (inkomen), de bevolking (verse vis) en het land (belastinginkomsten) een grote dienst bewijzen.


  Maak melding

 17. @milton
  Door te automatiseren kun je processen transparant en efficiënt maken. Als je het goed doet met ver doorgevoerde functiescheiding userid’s noem maar op, wordt het zeer lastig om te frauderen.Ik denk niet dat sommige daarop zitten te wachten.Helaas!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.