‘Terugval Surinaamse mijnbouw kwestie van tijd’

24

PARAMARIBO, 25 okt – Suriname zal zich moeten voorbereiden op een terugval van inkomsten uit de mijnbouw. Dit stelt de Progressieve Arbeiders & Landbouwers Unie, PALU. Het wordt dan de zoveelste terugval en die mag zeker op de lange termijn worden verwacht. De vraag is of en hoe goed er wordt voorbereid.

De economie is in zijn huidige staat sowieso geen lang leven beschoren. “Terugval is verwachtbaar, niet alleen vanwege de prijsschommelingen op de internationale markt, maar ook omdat de mijnbouw een niet duurzaam karakter heeft. Goud en olie zullen ooit opraken en Suriname zal zich ook hierop moeten voorbereiden”, stelt de PALU. Leningen kunnen dus het best strategisch worden ingezet.

Met de obligatielening is dit juist niet het geval. Deze lening zal slechts op korte termijn meer financiële ademruimte bieden. “Wil de overheid zich deze duurdere lening permitteren op lange termijn, zonder de bevolking verder te belasten, dan zal meer geïnvesteerd moeten worden in productie”, aldus de PALU. De beste troeven zijn dan toerisme, agrarische bedrijvigheid en diensten.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. Karem
  Je vergeet aan te geven dat :
  “ik kwam en zag en viel in een diepe droom dat het morgen weer als vanouds alle problemen opgelost zijn. Dit is wat men bedoeld met MIJN DAGDROMEN worden realiteit”


  Maak melding

 2. Deze beweringen van de palu wil ik niet tegen spreken, omdat de suralco ook de biliton inmiddels hun gedag reeds hebben gezegd.
  Internationale voorbeelden : ijzer erst reserves van rusland en Oekraïne raken bijna op.
  Tin reserves in Singapore ook opgeraakt. Ik kan nog meer noemen. A.u.b.


  Maak melding

 3. De obligatielening is verloren geld. Alles is al uitgegeven inclusief het graai gedeelte.

  De leningen om te investeren zou dat zijn van de IsDB en dan volgens hun stricte regels oa. openbare aanbestedingen(niet alleen vriendjes krijgen de njang) en scrutiny bij IsDB of de plan. EU bank kunnen ook leningen verschaffen voor investeringen.

  Eens met Palu. Wat landbouwproducten nu worden uitgevoerd moet verhoogd worden. De visserij moet effective worden gemaakt en meer uitvoeren. Verder de toerisme verder ontwikkelen inclusief Su veiliger maken en criminaliteit minimaliseren. Internet beter en goedkoper maken zodat een breeder publiek access heeft. Andere diensten en services opvoeren. De kabalebo project tot leven brengen zou de voorraad electriciteit enorm vergroten.

  Waarschijnlijk is er geen olie meer te vinden in Su. Boren wel maar horen niets. De voorraad aardolie die we hebben is zo op. Zo alvast Investeren in zonneenergie en windenergie. Als we als in brazilie ook ethamol maken dan zitten we goed voor een heel lange poos. We moeten wel niet graaien en weg sluisen.


  Maak melding

 4. Vanaf de Paloe eruit is getrapt weten zij plotseling hoe het beter moet in- en met Suriname. Dankzij Bouta hebben zij ooit macht geroken en zich ook nog vetgemest..


  Maak melding

 5. Het zou Suriname ten goede komen om terug tegaan naar het capaciteits kiesrecht.Surinamers blijken op basis van het algemeen kiesrecht verkeerde keuzes te doen vanwege hun
  onwetenheid.De verkiezingsuitslagen zijn hiervan een goed voorbeeld.Democratie heeft wederom gefaald.


  Maak melding

 6. Whahaa het is puur rancune van de PALU. Ze zijn uitgekickt door het NDP omdat ze niks toevoegden in de coalitie. Nu komen ze met verhalen hoe het beter moet. Allemaal bullshit.


  Maak melding

 7. Palu ik denk niet dat het zo ver komt zo lang het westen oorlog blijft voeren zal het toch weer goed komen met de mijnbouw.Het oorlogs materieel dat is vernietigd moet tenslotte vervangen worden.Kijk maar goed om je heen palu er zijn op dit moment veel meer oorlogen gaande in de wereld.


  Maak melding

 8. PALU, en de NDP zijn beiden verantwoordelijk voor de situatie waarin het land nu verkeerd… PALU alle concessie,s in Suriname verdeeld onder familie, en vrienden!!!


  Maak melding

 9. Terwijl de hele wereld zich bezig houdt met duurzame energie, zit dat achterlijke, domorenvolk nog steeds als wormen in de grond te peuren.
  Toeristern blijven niet voor niets massaal weg uit dat stinkende, criminele, corrupte kwikvervuilde narco-landje.


  Maak melding

 10. @ Paraman

  “Dankzij Bouta hebben zij ooit macht geroken en zich ook nog vetgemest..”

  Beste Paraman u bevestigd met u reactie dat de regeringen Bouterse CORRUPT zijn.
  U stelt immers dat PALU voor haar stem voor Bouterse beloond is (Vetgemest).
  Corruptie heeft namelijk twee kanten de betaler en de ontvanger


  Maak melding

 11. Tja jammer echt een gemiste kans geweest. Jim Hok heeft 4 jaar als minister van NH gezeten en had dus alle kans om deze uitspraak om te zetten in beleid. Waarschijnlijk had hij wel de visie maar niet de ballen om dit te doen. Onder zijn ministerie zijn er miljarden extra inkomsten geweest die geheel is geconsumeerd of op andere wijze is verdwenen.
  Suriname is echt marktleider in de gemiste kansen.
  Nu moeten we duur geld lenen om de eindjes bij elkaar te knopen en maar hopen dat de commodity’s weer wat gaan opleveren. Ik zie dat zwaar in.


  Maak melding

 12. @Parbo

  De Palu is zo verbitterd en teleurgesteld in de NDP regering dat ze zich nu genoodzaak voelen de waarheid te vertellen en niks anders dan de waarheid.De Palu heeft geprobeerd de waarheid te verdoezelen en de leugens van bouta te blijven verkondigen.Nu de Palu zijn politieke einde ziet hopen zij met mooie praatjes alsnog een kans te maken bij de V7!
  Wij willen Palu niet die gaat samen ten onder met de NDP!!
  Je oogst wat je zaait,en de Palu moet het maar geloven!!!


  Maak melding

 13. @Jojo, die NDPérs zijn vergeten dat die twee dissidenten ook oppositieleden waren en dat er nu fraude is door deze gasten bij de NDP te behouden. Dankzij deze twee dissidenten hebben de NDPérs nu een GROTE mond in de DNA.

  -Een ding is een feit::het grondgebied en de schatten van Suriname worden verkwanseld door die moordenaar Bouterse.

  -Het IMF stelt regels op om aan geld te komen, dus Bouterse kan GEEN corruptie plegen, maar omdat Bouterse NIET vrij is dat geld op zijn manier te gaan besteden heeft hij het IMF niet meer nodig.

  -Met die $550 miljoen kan Bouterse doen wat hij hebben wilt. Geen regels dus. Een deel van dit geld gaat naar de EBS waar andere fraude hebben gepleegd. Een ander deel zal zeker weer in hun zakken terecht komen.


  Maak melding

 14. PALU … met één zetel in het parlement … heeft deelgenomen in regering Killer Bouterse / Amerali … in de hoop de tij te kunnen keren. Eénmaal in het machtscentrum zagen ze hoe in treinvaart tempo en abanies van de NDP zich aan het verrijken waren. Al gauw werden ze verleid om mee te doen … en nu … hebben ze spijt … mea culp … mea culpa! PALU is diverse keren gewaarschuwd …. maar de hebzucht had reeds toegeslagen … er was .. no way to turn.
  Nu wacht … Jim Hok … met zijn riante uitkering … en zijn partij PALU …. en zachte politieke dood.


  Maak melding

 15. Mundo, voor mijnbouw geldt ‘op is op’. Er mogen nog zoveel oorlogen gevoerd worden als maar mogelijk is, maar als de bauxiet in Suriname eenmaal op is, kunnen we in Suriname geen bauxietmijnen meer opzetten. En als de goudmijnen uitgeput zijn, dan kan je de grond door een koffiefilter halen, je zal geen korreltje goud meer vinden in dat gebied.


  Maak melding

 16. Terugval, terugval en nog eens terugval!! wanneer vallen de Riool ratten deze keer niet!!!

  Jongens ik ben in deuk!! Su kan alle kanten op behalve de goede!!!

  Er moet ook geen toerisme naar SU gaan!! dan zullen we zien!!


  Maak melding

 17. PALU heeft krachtig meegewerkt aan het FAILLISSEMENT van Sranang !

  PALU kan misschien UITLEGGEN aan het VOLK, hoe tijdens hun kabinet met DESI, Onze MONETAIRE RESERVE van RUIM EEN MILJARD, in korte tijd, is VERKWANSELD door de Leiding van de Centrale Bank !!

  PS : Over het ONGEMOEID LATEN van de SURINAAMSE-NATUUR-VERNIETIGENDE SCALIANS, door de PALU-minister HOK, zal ik op dit moment zwijgen !


  Maak melding

 18. Terugval in elke sector. Deze paarse bloedzuiger en parasieten zijn paarse hypocrieten. Maar dat zijn allen die bewust een paars slaatje vol corruptie wilden vreten olv van de baas der paarse corruptelingen. Soso ka e go kong, al die oerdomme paarse debielen zijn de oorzaak dat hun lijder aan de macht is. Hij lijdt hen de paarse hel in. Wo ka.


  Maak melding

 19. alleen maar ellende armoede tjé potie tie met deze boeven

  bende.. het wordt met de dag alleen maar erger en erger..,, wie lijdt er onder ,, juist ja..

  de nog 5 ,, mofina ..

  de hoofd verdachte moordenaar lacht zich suf..

  zijn kinderen genieten het meest in het buitenland , aangezien hij zelf niet kan/mag weg kome uit sme..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.