Surinaamse advocaten zijn troep gerechtsgebouw zat

35

PARAMARIBO, 25 okt – Advocaten hebben meer dan genoeg van de viezigheid en benarde omstandigheden in gerechtsgebouwen. De maat was echt vol toen na het weekend recht moest worden gesproken te midden van stank overal. Regenwater was binnengesijpeld. De strafpleiters dreigen met protestacties.

Langer werken onder zulke omstandigheden worden ervaren als mensonterend. De stank van natte vloerkleden is slechts de druppel. Mr. Irene Lalji zegt tegeneover de Times of Suriname dat de luchtkoeling en verlichting het al lang hebben laten afweten. Dat is nog niet alles. Het ergste is dat het gerechtsgebouw levensgevaarlijk is. Een branduitgang ontbreekt en dat voor situaties waarbij soms wel honderd arrestanten aanwezig zijn.

Rechters hebben vaker aan de bel getrokken. Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie, heeft uit pure wanhoop zelfs gevraagd om ruimte om zelf aan te kloppen bij donoren. Hoewel er begrip is voor de armoedige staat van de regering, kan het er ook weer niet in dat er ‘niets’ wordt gedaan. “De situatie is zeer ernstig. Ik hoop dat de regering nu inziet dat het menens is”, zegt Lalji.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Gerechtsgebouw….wat een grap!
  Alleen maar grappenmakers vindt je daar,hoe anders kan je verklaren dat een crimineel die achter slot en grendel hoort heden de lijder is van Suriname?!


  Maak melding

 2. Triest. De deplorabele staat van de gerechtsgebouwen heeft niets te maken met de toestand van lands financiën maar des te meer met de rekening die Bouterse wil vereffenen met het gerechtsapparaat.
  Ze hebben het gore lef gehad om Bouterse te vervolgen dus worden ze op deze manier teruggepakt. Het handelsmerk van deze lage president


  Maak melding

 3. Rechtsgebouw is een heilig instituut, Hier verwacht je recht en geen onrecht.Maar het laatste is met ons gebeurd.
  Regen en onweer is het ergste dat de advocaten kan overkomen ,voor hun is het geen ramp dat een crimineel lijder wordt!Maar regen ..hoo maar…dat is zo erg !!


  Maak melding

 4. …ze dreigen met acties,om je dood te lachen ..het ergste is ons overkomen en ze dreigen met acties…..er wordt toch eenmaal geen werk gedaan daar,criminelen hebben een hoge post,1 crimineel heeft de hoogste post en nu willen ze een topnotch gebouw met alles erop en eraan?!


  Maak melding

 5. Geen NsDaP unit dus niet belangrijk.
  Een beetje van het geleend geld kan toch wel ‘gemist’ worden voor een nieuw gebouw?
  Aankloppen bij de VP reserve Farao Adje Dhin.


  Maak melding

 6. DE PROMINENTE LEDEN VAN DE DOMME FRONTMASSA REAGEREN ALTIJD ALS EERSTE MET HUN PANNEKOEKEN GELUL…HOOFDMATADOR RAY FREE BROKO KEBA A MANG WAN TROWE BOUTA GHA GHA GHAAAAAAAAAAAA.


  Maak melding

 7. Ray onder die pyama dragende opa was het ook niet veel beter. Nu op eens gaan de advocaten en rechters stennis schoppen. Dit is allemaal georkestreerd door Front. Dus kom niet lullen


  Maak melding

 8. @Ray
  Rechtsgebouw is een heilig instituut, Hier verwacht je recht en geen onrecht.Maar het laatste is met ons gebeurd.
  Regen en onweer is het ergste dat de advocaten kan overkomen ,voor hun is het geen ramp dat een crimineel lijder wordt!Maar regen ..hoo maar…dat is zo erg !!
  ……………………………………………………………………………………………
  DOE EEN INZAMELINGSACTIE VOOR ZE NOH ?.IDIOOT.


  Maak melding

 9. @Parbo

  Jou baasje maakt zich geen zorgen over deze advocaten en rechters nog minder met de deplorabele staat van het rechtsgebouw,hij gaat toch nooit daar voor hun verschijnen.!!
  De rechters en advocaten hebben niet zoveel lef hem op te roepen zijn mars daar te begeven!
  Wij als volk hebben geen sympathie voor deze rechters en advocaten!!


  Maak melding

 10. @Damsco

  DE PROMINENTE LEDEN VAN DE DOMME FRONTMASSA REAGEREN ALTIJD ALS EERSTE MET HUN PANNEKOEKEN GELUL…HOOFDMATADOR RAY FREE BROKO KEBA A MANG WAN TROWE BOUTA GHA GHA GHAAAAAAAAAAAA.

  Joe é gagoe now boi pak een blakka djonko jonge en kom tot rust.
  zie je wat drugs allemaal kan doen?
  Mie warschow you ellendeling, verloren zoon dat je bent.


  Maak melding

 11. Waarom gaan de rechters niet naar Domburg ,daar heb je meer ruimte .

  Laat de rechters naar Domburg rijden voor hun werk ,Fred Derby straat in te klein om uit spraken te doen .

  Santo Boma is dicht bij Domburg ,men hoeft niet naar de stad te komen

  Arrestanten van Geyervlijt en de rest gaan naar Domburg voor een uitspraak Rechtbank .


  Maak melding

 12. Ik heb maar een reactie op wat er met de rechtsgebouwen gebeurd.

  Bouta denkt: ik ga ze met niets helpen.
  Want ze willen mij toch veroordelen en achter slot en grendel zetten.

  Op deze manier maakt Bouta kenbaar hoe hij over het rechtssysteem in Suriname denkt.

  Ik rust

  Djamoe


  Maak melding

 13. Meneer de rechters, advocaten jullie kunnen het huis van Boefdraad gebruiken als kantoorpand. Het pand is toch met staat geld betaald. Jullie wordt door de regering als tweede rangs burger gezien.


  Maak melding

 14. Als Boefdraad de helft van het berghok van zijn ‘bescheiden’ nieuwe woning beschikbaar stelt, zijn de Surinaamse rechters de komende vijftig jaar uit de problemen.


  Maak melding

 15. @Ray,

  Jullie Fronters hebben voor niemand sympathie tenzij er wat te halen valt. Roven en stelen dat is wat jullie jaar lang hebben gedaan. Daarvoor hebben wij jullie afgestraft. Nu mogen wij aan de knoppen zitten. Dus ga rustig op je bobbel zitten.


  Maak melding

 16. @Parbo
  Groei toch op jongen!!
  Hoe kan je het in Godsnaam zielig vinden voor advocaten en rechters die hun werk niet naar behoren doen!?
  Zij beschermen een crimineel ipv ons, het volk!! Zij moeten de criminelen om donaties gaan vragen en de ndpers,alleen zij zijn blij met de rechtsgang in Suriname die hopeloos eruit ziet sinds 1980.Het heeft alles erin voor ze en zij genieten van de voordelen die het meebrengt voor ze!!


  Maak melding

 17. @Karem
  De rechters en advocaten hebben gefaald om juist te handelen.Ze hebben hun beroep niet naar behoren kunnen uitoefenen.Waar andere advocaten en rechters zich bedreigd en geintimideerd vinden heb je weer andere advocaten en rechters die blij zijn om achter bouta aan te lopen!
  Het zijn de rechters die moeten bepalen maar hartvescheurend te zien dat een crimineel in Suriname voor ze bepaald!


  Maak melding

 18. Meneer de rechters, advocaten jullie kunnen het huis van Boefdraad gebruiken als kantoorpand. Het pand is toch met staat geld betaald.

  Jullie hebben dit gecreëerd. Boeven en Moordenaars hebben jullie vrij laten gaan. Dit is jullie straf.

  Gedane zaken nemen geen keer!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 19. Wat verwacht je anders van de hedendaagse ” AUGIASSTAL “, ook bekend als Suriname o.l.v. ” de LEUGENACHTIGE koning ” AUGIAS ” aka, Desiderius de constant BENEVELDE PAARSE STRONTVLIEG !!!

  Koning Augias had 3000 ossen waarvan de stallen in geen 30 JAAR waren GEREINIGD !!!!
  Herakles kreeg van Augias de opdracht om deze in 1 dag te REINIGEN tegen een BELONING van 1/10 van zijn land. Toen Herakles de haast onmogelijke klus klaarde werd AUGIAS kwaad en u raadt al………. !!!!
  AUGIAS kwam zijn BELOFTE NIET NA !!! Een gewoonte waarop de LEUGENACHTIGE Desiderius, de Surinaamse ” koning Augias ” PATENT heeft !!!

  De strekking van mijn reactie is dat ALLES in mijn geboorteland een PUINHOOP is/wordt onder leiding van ” Desiderius “, de PAARSE STRONTVLIEG !!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 20. Alweer gaan bedelen. Het is nu een vanzelfsprekendheid voor Su geworden om te gaan bedelen voor hulp!!

  Echte Suries mentaliteit is de bedel mentaliteit!! Laag, Laag en nog eens lagie!!! Ma a abi soso bigimofo!! en ook gedragen zich als proffessor weetnietskunde!!

  Vraag aan bouta jullie te doneren!!!!


  Maak melding

 21. Uit dit artikel blijkt maar weer eens te meer hoe afhankelijk onze advocatuur is van de overheid.
  In een echte Trias Politica is dit niet mogelijk.


  Maak melding

 22. @Karem
  Wel in Suriname mag en kan van alles gebeuren.Je kan niet meer uitmaken wat de defenitie van een crimineel is want zo eentje noemt zich lijder tegenwoordig.Amnestie is dat voor slechte en goeie zielen tegelijk?!!Vergiffenis vragen is voor zondaars neem ik aan maar dat is de mode van 2016 geworden.Het is net een eer om voor vergiffenis en amnestie te bedelen.Bouta bemoeit zich met alles en iedereen en zie maar de surinamers accepteren van alles dat niet mag.


  Maak melding

 23. Ray,
  Niet meer lezen wat Pabo schrijft. Het is altijd hetzelfde: altijd front bla bla.
  Ik lees geen postings van zulke laag niveau.
  Het leukste is dat zulke jochies dan voor lul schrijven.


  Maak melding

 24. Mr. Irene Lalji zegt tegeneover de Times of Suriname dat de luchtkoeling en verlichting het al lang hebben laten afweten. Dat is nog niet alles. Het ergste is dat het gerechtsgebouw levensgevaarlijk is. Een branduitgang ontbreekt en dat voor situaties waarbij soms wel honderd arrestanten aanwezig zijn.

  Juf Irene Lalji ,Dit is toch de normaalste zaak voor het HELE land.


  Maak melding

 25. @ pico
  ik verbaas me dat er mensen zijn die op de postings van damsco of parbo reageren.
  het lezen van hun postings is a waste of time.
  in den beginne las ik hun postings ook wel eens maar al snel begreep ik dat ze geen enkel argument of feit kunnen aanhalen om hun verhaal gestalte te doen doen geven.
  sterker nog ze hebben geen enkel verhaal en zitten alleen hun fuhrer te verdedigen door een ieder voor rotte vis of fronter uit te maken.
  de enige ndper die nog wat zinnige onzin uitkraamt is rob g.


  Maak melding

 26. Ik kan alleen zeggen dat de advocaten en rechters mijn sympathieen hebben. Ik heb geen geld om een nieuw gebouw voor hun neer te zetten. Zo ze moeten een collectie doen bij de burgers en bedrijven van Su doen. Internationaal kunnen ze dat bij de diaspora.

  Als ze dat bij elkaar krijgen kunnen de rechter en advocaten een tent opzetten op het onafhankelijksplein om rechtbank te houden tot het gebouw klaar is.


  Maak melding

 27. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Mijn vraag in deze:
  Waarom worden de werkzaamheden en strafzittingen niet overgebracht naar het Gerechtsgebouw te Domburg?

  Indien dit gebouw aan alle voorwaarden voldoet, is het probleem volgens mij opgelost.

  Maar je hoort niets meer over de volgende zaak.
  Want er is behoorlijk gefraudeerd.

  NIEUWS SURINAME
  Bron: GFC Nieuws.

  Instortingsgevaar hoofdbureau van politie.

  Shailesh Jankie, directeur van Bouwvast Jankie, heeft tot nu toe prulwerk verricht.
  Dat meldt persbureau Edunet aan GFC Nieuws.
  Shailesh Jankie, directeur van Bouwvast Jankie, heeft tot nu toe prulwerk verricht.

  Hoewel partijen voorzichtig zijn met het doen van harde uitspraken over het in aanbouw zijnde hoofdbureau van politie op de hoek van de Gemenelandsweg en de J.A. Pengelstraat, is de realiteit keihard.
  Onder andere scheve kolommen, maatafwijkingen en onderlinge afstanden van kolommen die verschillen.
  De situatie is van dien aard dat elk moment kolommen kunnen instorten.
  Dat meldt persbureau Edunet aan GFC Nieuws.

  Het advies van het Architectenbureau Tjong Ayong is daarom duidelijk: het gebouw zoals het daar staat moet gesloopt worden! Er is te veel mis met de constructie.

  Het is niet rendabel om herstelwerkzaamheden te verrichten, omdat de kosten enorm zullen toenemen, zegt directeur Frits Tjong Ayong van het Architectenbureau Tjong Ayong.
  Hij praat op eigen titel. Bij het onderzoek waren ook deskundigen van OW betrokken.

  Parmessar greep in.
  Minister Rabin Parmessar van Openbare werken(OW) benaderde Tjong Ayoung eind 2013 om samen met deskundigen van OW na te gaan wat er mis was, de bouwwerkzaamheden duurden te lang, er waren problemen met financiën en twijfels over de constructie.

  Al heel gauw bleek dat er veel mis was gegaan tijdens de bouwwerkzaamheden. Tjong Ayoung wijst geen beschuldigende vinger, maar het is duidelijk dat diverse partijen in gebreke zijn gebleven.
  De aannemer is vaak afgeweken van het origineel bestek, hij deed vaak onnodige meerwerken zonder toestemming van het ministerie van OW , terwijl de directievoering niet optimaal was.
  Nu wordt onderzocht wie allemaal in gebreke is gebleven.
  De aannemer werd in januari 2014 opgedragen de werkzaamheden onmiddellijk te stoppen.
  Gaandeweg het onderzoek van Tjong Ayong werden meer mankementen zichtbaar.

  Onderzoek CCE:
  Ondertussen laat directeur Kenneth Vaseur van Concordia Consultants & Engineers(CCE) weten geen positief advies te hebben uitgebracht over de constructie van het gebouw. Vaseur was door ex-minister Ramon Abrahams in 2012 gevraagd om ook een onderzoek te verrichten, maar dat onderzoek richtte zich onder anderen meer op procedures die gevolgd zijn bij de openbare aanbesteding en de toewijzing van de gunning.

  Jankie bleef geld ontvangen:
  De vraag is waarom de betalingen aan Jankie werden goedgekeurd, terwijl het in een vroeg stadium duidelijk was dat de bouwwerkzaamheden niet vlotten.
  Het project is begroot voor euro 2.562.689, 34. Jankie heeft al ca. euro 2 miljoen ontvangen, dat is ongeveer 80% van het gunningsbedrag.
  Voor het ontvangen bedrag zouden reeds af moeten zijn:
  – fundering en begane grond
  – 1e verdieping en
  – een deel van de 2e verdieping
  Het gaat om een gebouw met drie verdiepingen en een oppervlakte van ruim achtduizend vierkante meter.

  In de overeenkomst is opgenomen dat bij wanprestatie van de aannemer de opdrachtgever het recht heeft de overeenkomst te annuleren en de werkzaamheden op te dragen aan derden, waarbij de daaruit voortvloeiende meerkosten onherroepelijk op de aannemer zullen worden verhaald.

  Overeenkomst:
  De aannemingsovereenkomst is getekend in 2009.
  De financiering van het politiehoofdbureau kwam deels uit het Sectorfonds en uit eigen middelen.
  Namens OW tekende de toenmalige onderdirecteur Bouwkundige Werken, Vidjai Chotkan.

  De bouwwerkzaamheden konden echter pas midden 2010 starten, vanwege een geschil tussen de staat Suriname en een consortium van architecten.
  In eerste instantie had het ministerie van Justitie en Politie de architectenbureaus DAS, Sintec en CCE aangetrokken om een ontwerp van het politiebureau te maken en het project aanbestedingsklaar te maken.

  De aanbesteding mislukte en besloot de toenmalige regering met het Adviesbureau voor Architectuur en Constructie(AAC) van Tommy Mungra in zee te gaan.
  Er werd opnieuw een aanbesteding gehouden.

  De Raad van Ministers en wel de Onderraad voor Aanbesteding en Gunning(ORAG) heeft op 12 november 2009 goedgekeurd dat de gunning ging naar Jankie.

  Het ORAG-stuk is getekend door toenmalige vicepresident Ram Sardjoe.
  Op 18 november 2009 werd Jankie door het ministerie van OW medegedeeld dat hij in aanmerking was gekomen voor de gunning.
  De aannemingsovereenkomst werd begin december 2009 getekend.

  Bouwperiode overschreden:
  Volgens de aannemingsovereenkomst zou het hoofdbureau van politie na 12 maanden moeten worden opgeleverd.
  Dat houdt in dat het gebouw zonder de vele stagnaties in 2011 opgeleverd moest worden.
  Vanwege diverse technische meningsverschillen tussen de aannemer en de architect werden de bouwwerkzaamheden enorm vertraagd.

  Overschrijding van de 12 maanden levert een boete van 5 pro mille tot 10% van het gunningsbedrag dat in een boeteclausule is opgenomen.
  Uiteindelijk werd de architect Tommy Mungra door het ministerie bedankt.
  Het ministerie nam zelf de directievoering op zich.
  De toenmalige directeur van OW, Dayanand Mungra, was vanwege zijn functie direct verantwoordelijk voor het project. Echter vlotte het werk toch niet.

  Besluit:
  Het is nog niet duidelijk wat de opdrachtgevers, de ministeries van Openbare Werken en Justitie en Politie zullen doen.
  Volgens minister Parmessar zijn de deskundigen van OW nog bezig te zaak te onderzoeken.
  Duidelijk is wel dat diverse partijen steken hebben laten vallen, zoals Tjong Ayong aangeeft.
  Jankie zegt sterk te staan en dreigt met de gang naar de rechter als er contractbreuk wordt gepleegd.
  Hij meent nooit door OW of de toenmalige architect in gebreke te zijn gesteld.

  Het is om te huilen.
  Triest en nogmaals triest, als je naar het gebouw staat te kijken.
  Gewoon KAPITAALVERNIETIGING.


  Maak melding

 28. @Fer E

  Het is geen gebouw maar een mislukt werk in uitvoering.

  De geschilderde situatie geeft aan hoe INCOMPETENT de regering is. De kans is helaas groot dat cordaat handelen een beerput opent.

  Het minste dat men kan doen is de aannemer in gebreke te stellen en boetes te claimen.


  Maak melding

 29. Forummers, reageerders, Odi odi.

  @JoJo op woensdag 26 oktober 2016 om 16:02 uur.
  Het is geen gebouw maar een mislukt werk in uitvoering.

  Nog bedankt voor je verwijzing. Thnks!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.