RTL kiest voor ‘Schoorsteen Piet’

47

RTL kiest voor de #SchoorsteenPiet. Een Piet die trouw is aan de Hollandse traditie en niet kwetst. Deze Piet is vanaf nu de enige Piet die in de RTL programma’s te zien is. Dit besluit is genomen door de directie van RTL na de vele gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van #ZwartePiet. Onder andere in de bijeenkomsten gefaciliteerd door Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om het Sinterklaasfeest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland. Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan deze verklaring en volgt het bedrijf het voorbeeld van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die in 2014 de Schoorsteen Piet introduceerde.

“Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan. Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet” aldus RTL in een persbericht.

FOTO: © RTL

Bekijk ook:


47 REACTIES

 1. Zeer blij met dit nieuws, maar waarom hebben jullie niet voor een andere foto gekozen om dit bericht te ondersteunen? Daadwerkelijk een Piet met schoorsteen vegen had beter gepast.


  Maak melding

 2. Wat een onzin allemaal. Rtl kan dit wel willen maar het merendeel van de hollanders (oa platteland) vieren het feest met Zwarte Piet. Dit valt onder politieke correctheid. Heb totaal geen moeite met zwarte piet. Ben dol op witte bollen, blanke vla en witte chocolade. Gaan we die ook verbieden ?


  Maak melding

 3. wordt allemaal beslist door de multinationals. Univeler, Albert Heyn enzo..Dit zijn juist de criminele bedrijven die onze kinderen t liefst ziek, vatsig en dik maken. Pleuren overal kilo´s zout en suiker. Zijn zelf grootste racisten die gasten


  Maak melding

 4. Wat is het toch jammer dat alles verdwijnt.
  Nu is het weer zwarte piet.
  Er blijft niet veel hollandse cultuur meer over, wat zo ontzettend leuk is.
  Ik wil mij best aanpassen, maar dit gaat te ver.
  Mensen denk nou ook eens aan onze eigen inwoners, die zijn er ook nog!!!!!


  Maak melding

 5. Maak je lekker druk over een kinderfeest, terwijl in die apenlanden van herkomst het volk dagelijks onderdrukt wordt door corrupte, criminele leiders. Zwarte Piet valt nu onder de Zwarte Mongolen.


  Maak melding

 6. Beste Lo waarom zouden we moeten veranderen ? Alleen omdat een klein deel moeite heeft met zwarte piet ? Zou je een moeten flikken Saoedi Arabie. Probeer daar maar eens ritueel slachten aan banden te leggen. Of probeer als blanke keti koti te verbieden. Ik blijf het herhalen wij en onze kinderen zijn te gast in Nederland. Dat betekent aanpassen en anders moven. Zie het niet anders.


  Maak melding

 7. Meer werk voor psychologen. Ineens gaan een heleboel kinderen en volwassenen in de war raken. Zo’n aardverschuivende verandering! Wat moeten de wangroetproducenten nu?


  Maak melding

 8. Wie heeft het over het Sinterklaas feest aan banden leggen? Het feest blijft zoals t is. Wat zullen de kinderen erger vinden? Het verdwijnen van de zak met cadeautjes of dat piet nu vegen heeft? Laten we bijzaken niet verwarren met hoofdzaken. Er verandert helemaal niets aan het Sinterklaas feest.


  Maak melding

 9. Big up Quinsy Gario, Kno’Legde Cesare en vele anderen. De spirit van Martin Luther king, Malcolm X (leeft). “Nobody can give you freedom, nobody can give you equality or justice or anything. If you’re a man, you take it”

  One love✌️️


  Maak melding

 10. Conchi, de meeste Surinamers zijn bruin, roetvegen zijn bij hen ook zichtbaar en de meeste donker gekleurde Surinamers hebben ook geen teflon huid, ook bij hen zullen er roetvegen op hun huid komen als ze door een schoorsteen kruipen. Als je wilt geloven dat Piet door de schoorsteen is gekropen, zal je ook zonder roetvegen als bewijs dat blijven geloven, je bent niet op het ene moment zwakzinnig en op het andere moment geniaal.


  Maak melding

 11. Nederland is uit zichzelf al haram genoeg (alcohol, drugs,incest, pedofiele huisvaders en priesters, hoeren, hoerenlopers, pornografie enz.) daar hebben ze helemaal geen Moslims bij nodig.


  Maak melding

 12. In Afrika hebben ze geen problemen met zwarte Piet. Wahahahaha stuur al die anti zwarte Pieten terug naar het land van hun voorouders. Wahahaha


  Maak melding

 13. @ Heleen de lang
  Ben het met je eens dat veel tradities verloren zijn gegaan in ons Holland.
  Neem nou Het Kerstfeest.
  Van oorsprong vierden wij de geboorte van het kindje Jezus.
  Nu? Het optuigen van een glinster glitter dennenboom en het verorberen van één of meer decadente kerstmaaltijden.
  Pasen! Van oorsprong vierden we de Verrijzenis van Jezus
  Nu komt de paashaas langs met overdadig veel chocolade paaseitjes.
  Tradities zullen altijd aan verandering onderhevig blijven en dat is maar goed ook!
  Een wijze en verstandige beslissing van RTL!
  De kinderen kan het geen worst schelen, ze willen cadeautjes!


  Maak melding

 14. verschil is alleen dat zwarte piet echt in je hart zit als kind en als volwassene. Dit gaat nooit meer gebeuren in de toekomst omdat paar neppers zonodig het ballonnetje door moeten prikken. Sylvana is gewoon zeurwijf en ik ben echt ziek van haar


  Maak melding

 15. Stree def Stree Wi no sa Frede!!

  Met dank aan alle strijders, maar vooral ook aan onze eigen “Bally” die dit voorjaar, in het harnas, van ons is heengegaan.
  RIP “Bally”.


  Maak melding

 16. Bij RTL zijn ze niet goed bij hun hoofd.Die blanken denken ons te belazeren als zwarten.Ze denken nog steeds aan het koloniale verleden.Ik erger mij aan die gekken blanken.


  Maak melding

 17. RTL moet roetpieten verbieden!
  (en voor een donkere kerstman gaan)

  Sinterklaas aan de kinderarbeid en onderbetaalde arbeid uit de laagste stand (roetpieten uit oude mijnen en straatkinderen).
  Vieze vegen op het gezicht, wat totaal niet bij de verzorging van het sinterklaasfeest past.
  Het sinterklaasfeest betreft een kinderfeest dus hier hoort ook een nette verzorging!

  Sinterklaas met Zwarte Piet benadert een stukje geschiedenis, Sinterklaas met Zwarte Piet hoort bij de Nederlandse cultuur!
  Nederland is maar een klein stukje op aarde en er is dus nog meer dan genoeg aarde met andere culturele grondtonen.

  Ook heb een kind nog nooit zo bang gezien voor een Piet, als voor een roetpietpiet vorig jaar!

  EN WAT IS ER DISCRIMINATIE AAN EEN DONKERE KINDERHELD?
  Ik heb een positieve multiculturele instelling:
  VOORAL DOOR ZWARTE PIET UIT MIJN KINDERJAREN!

  ZWARTE Piet is een held!
  ZWARTE Piet moet blijven!


  Maak melding

 18. In heel veen Europese landen heeft mijn zijn versie van Sinterklaas en zijn hulpje. Alleen in Nederland kiest men voor de racistische versie. Het zou toch leuk zijn als men in Nederland zou kiezen voor de Russische ” Ded Moroz en zijn sexy Snegurochka”.


  Maak melding

 19. Robg@
  Jij bent een van de volwassenen die discriminatie in stand houd .
  Jij voeld je fantasties gediscrimineerd in dat Bakra Nederland
  Al’s hoger opgeleide had ik je hoger ingeschat, maar wel geprofiteerd van de geneugden van dat Bakra land schaam je
  Bakroe


  Maak melding

 20. Zwarte Piet tegenstanders.
  Lezen jullie dit forum eens goed.
  Dan kun je leren wat discriminatie is de Surinamer heeft het uit gevonden.
  Met alle ellende die er heerst in dat land,dat is allemaal de schuld van de banken.w at er nu gebeurt in Suriname ,is pure moderne slavernij ,bouta en consorte roven Hun eigen dit land leeg,vullen Hun zakken en verhuizen naar Venezuela.
  Want de volgende verkiezingen zullun zij winnen


  Maak melding

 21. Een heel klein deel van de creolen voelen zich gedicrimeerd door een figuur die maar een paar dagen in het jaar in NL is. Maar deze mensen maken zich niet druk over de grotere problemen van de creolse gemeenschap zoals het hoge percentage tienerzwangerschappen bij jonge creolse meisjes en vroegtijdig school verlaten door creolse jongeren, lage schoolprestaties en de velen gebroken gezinnen. DAT vinden ze minder belangrijk dan een fictieve figuur als ZP.


  Maak melding

 22. En als RTL zo begaand is met de zwarte medemens laten ze ook maar eens een positief rascistische vrije personeelsbeleid voeren. Nog steeds geldt bij RTL en andere omroepen dat 99% blank is zowel op TV als in de back office. Dat vindt ik belangrijker dan een fictieve figuur als ZP.


  Maak melding

 23. @chind
  goede opmerking maar zou het niet aan de mensen zelf kunnen liggen? Ik ben zelf werkgever geweest in NL en heb alleen maar slechte ervaringen met creoolse mensen. (ook met Marokkanen trouwens)
  Wat betreft het ZP syndroom: om alle narigheden te verbergen heb je een ander focuspoint nodig. Dat is in NL ZP en hier in Suriname de vele commerciële kerken. Als je de mensen geen toekomst kan geven dan geef je ze een geloof die je schamele inkomen met 10% afroomt om de voorganger in luxe te laten leven.


  Maak melding

 24. Haco, ik heb mijn huid niet verkocht aan racisten om door hen geaccepteerd te worden. Die indruk heb ik wel van jou. Ik voel me niet echt gediscrimineerd door low life people omdat ik maar weinig met hen in contact kom. Maar ik weet dat ze discrimineren en jij ontkent dat.

  Jij verloochend je jezelf en je afkomst om door racisten als lieve allochtoontje geaccepteerd te worden. “Ooh wat is hij lief zeg, hij is toch effe anders als die andere joekels die hier onze rijkdom komen opvreten………. Laat mij je een ding zduidelijk maken!!! Ik heb heel veel Hollandse familie / vrienden / kennissen / collega’s. Met hen heb ik af en toe gesprekken over racistische voorvallen tegen buitenlanders in het land. Ook zij als witte Nederlanders geven toe dat er wel degelijk racisme bestaat in Nederland.

  Hoe durf jij als niet authentieke Hollander te beweren, of probeer jij de indruk te wekken, dat het (discriminerend bejegenen van mensen) in NL niet bestaat of dat mensen het niet kunnen ervaren. Jij bent dom en geschift. Jij bent en blijft een schertsfiguur..


  Maak melding

 25. Wanneer word het kerstfeest ook worden afgeschaft b.v.in Su waar wij geen sneew hebben.Is dat geen witte man feest.
  Als je een hond wil slaan vind je een stok.


  Maak melding

 26. ALS IK JOU TEGEN KOM MET ZWARTE SMINK BREEK IK JOU MARS PERSOONLIJK,DENK DER AAN RACISTISCHE UILSKUIKEN…. ALLEEN DIE TAAL WERKT TEGEN BBOEREPUMMES ALS JOU..EEN GOEDE BRONG GO.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.