Prijzen in Suriname omlaag na lang uitstel regering

85
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 24 okt – De prijzen van goederen bij de detailhandel beginnen eindelijk omlaag te gaan. Klachten van consumenten lijken toch gehoor te krijgen. Het blijkt wel dat niet de dalende wisselkoersen de doorslag gaven.

Consumenten klaagden vaak over het handhaven van ‘hoge’ prijzen. Die zijn nog van enkele weken terug, toen de wisselkoersen maar bleven stijgen. Het werd als oneerlijk en a-sociaal ervaren dat geen prijzenval te merken was met de ommezwaai. Nu dus wel. “Met uitzondering van brood, is een daling in de prijzen van de eerste levensbehoeften te merken”, zegt Rieke Ramsoek van winkeliersvereniging Wovs tegenover de Times of Suriname.

De prijsdaling is dan meer voor uiten, suiker, aardappel en bakolie. Luxegoederen zijn nog vrijwel even duur. Volgens de importeurs komt het door de hogere wisselkoers van toen de producten werden gekocht. Volgens Ramsoek heeft de prijsdaling meer te maken met de zogenaamde douanekoers. Die geldt als heffing bij importen. De regering paste de douanekoers aan toen de wisselkoersen opschoten. De douanekoers is nu pas verlaagd.

Bekijk ook:


85 REACTIES

 1. …..och ,de surinamers moeten voor enkele dagen zoet gehouden worden,daarna is het back tot de orde van de dag!
  Wat een ellende ,ramp betekent deze ndp regering voor Suriname. Wat een ellendeling is bouta…..!!


  Maak melding

 2. De eerste stap om weer op orde op zaken te stellen. We zijn door een diep dal gegaan maar we komen er ook uit. De koers wordt voorzichtig omlaag gebracht, inflatie op lonen worden gecorrigeerd en de prijzen in winkels gaan weer terug naar het oude niveau. En dit zonder hulp van de oud kolonisator. Ongetwijfeld hebben de wkn kampeerders een andere mening maar goed die lui staan die in contact met calimerostan.


  Maak melding

 3. Onze slingeraap Ray kan niet zonder Bouterse. Maar goed meer mensen hier hebben last van de Bouterse syndroom.
  Ray je bent zwakzinnig baja. Je lult alleen maar stront hier.


  Maak melding

 4. Ray, jij zal wel krom liggen van jaloezie nu de prijzen aan het dalen zijn. Haha,…………de marktwerking doet haar werk. Weg zijn de kansen voor de Fronters.


  Maak melding

 5. Parbo
  De eerste stap om weer op orde op zaken te stellen. We zijn door een diep dal gegaan maar we komen er ook uit.

  Beste Parbo,

  Suriname heeft laagste punt van diepste dal nog lang niet bereikt.

  Volgende maand moet Suriname de eerste 50 miljoen ophoesten aan rente en aflossing voor de staatsobligatie…

  Ik garandeer je…. dat gaat niet lukken.


  Maak melding

 6. Stichting overweegt standbeeld Bouterse in Suriname

  8 oktober 2015

  PARAMARIBO, 8 okt – Een standbeeld van Desi Bouterse ergens in Paramaribo. Dit is één van de eerbetoonideeën van Stichting Suriname Art, Smart. Voorzitter Hariëtte Bholasing – Helstone ziet het monument al staan. Bouterse is slechts te vergelijken met de grootste vrijheidsstrijders

  Hier ooit nog iets van gehoord?


  Maak melding

 7. =NDP,ers, even nog, Suriname heeft GEEN 25% aandeel in Newmont, dit is een leugen. Neuwmont is 100% eigenaar van Surgold en Neuwmont zelfs.
  Leugens van Bouterse!!!!!

  =Hier praat een deskundige en niet die geweldige NDPérs hier op deze forum. Deze man woont nota bene ook in Suriname.

  ===Boldewijn: ‘Koersdaling is een incidentele kwestie’

  -De koersdaling is volgens August Boldewijn, bestuurskundige, een incidentele kwestie. De vraag naar deviezen is volgens Boldewijn momenteel niet hoog. Hij vermoedt dat de koers rond december weer de lucht in zal gaan, aangezien importeurs deviezen nodig zullen hebben om goederen te importeren. De bestuurskundige zegt dat de koers stabiel moet blijven, en geeft aan dat wij pas in december zullen zien als de wisselkoers verder zal dalen of zal stijgen.
  Dat de koers al enkele maanden instabiel is, komt volgens Boldewijn, doordat de betalingsbalans van Suriname scheeft is. “Er wordt meer uitgegeven dan dat er wordt verdiend”, aldus Boldewijn. Hij vertelt dat de lening van het IMF bedoeld is om de handel met het buitenland  door te voeren. Boldewijn zegt dat de koersdaling tijdelijk is, volgens hem zal de hele wisselkoers in elkaar zal zakken als de leningen niet meer worden verstrekt.


  Maak melding

 8. Bodewijn is uitgerangeerde bestuurskundige. De man is aan lager wal geraakt en zit heavy aan de drank en crack. Als dat je enige houvast is. Poe poe


  Maak melding

 9. -Bouterse is in ieder geval veroordeeld vanwege cocaïne, maar Boldewijn NIET.

  Boldewijn heeft verder gestudeerd, maar Bouterse NIET

  SLAPELOZEN NACHTEN !!!!!


  Maak melding

 10. Henk Molenaar2016
  Hahahaa ..die rioolratten ,ze geloven in het onmogelijkste zolang het uit de smoelwerk van hun meester komt. Die gelooft zelfs in zijn eigen leugen.Hij hoeft niet eens een beetje moeite te doen om te liegen hoor,hij weet dat Parbo,Paraman,en RobG letterlijk aan zijn lippen hangen!!
  Zo meester zo volgelingen…SUPER DOM!!


  Maak melding

 11. @Parbo en RobG
  Jaloers zijn op wie..?! OP een amnestie crimineel?!
  Whahahahaaaaaaa….
  Ik heb wel medelijden met jullie twee……pfff achter een amnestie held aanlopen …te triest voor woorden!
  Jullie 2 ndp brulapen hebben geen smaak !!


  Maak melding

 12. De paarse hersenloze dorpsidioten zijn blij als het brood 3 cent goedkoper wordt maar ze lullen niet meer over de ver-3- voudiging van EBS-tarieven. Ook een koers koers van 7.0 krijgen ze plotsklaps een strak plassertje van, terwijl die van 2.8 gekomen is. Waar ben je blij mee???..Dan heb je echt de hersencapaciteit van 1 diepvriesgarnaal. By the way: die ene hersencel moeten ze wel met z’n allen delen.


  Maak melding

 13. Prijscompensatie, E KOME !

  MONNI DE, volgens NDP en leiding !

  Dus……… OOK TU, DEVALUATIE-COMPENSATIE E KOME SPOEDIG !

  NEKS NO FOUT, SRANANG NO FAILLIET !

  SOSO DENG CIJFER NO E KLOP !!!!!

  PS : NDP-rekenklunde 1 + 1 = 3, aldus prof Opa Desi !!


  Maak melding

 14. Parbo, het enige diepe dal waar jij al jarenlang doorheen gaat, is te vinden aan de onderkant van Kumakoisi zijn rug en zo te zien kom jij nooit meer uit dat dal. Zelfs wanneer Kumakoisi het hele land naar de bliksem helpt of gecremeerd wordt, blijf je in zijn dal zitten.

  Het bij voorkeur metershoge standbeeld van Baas Kumakoisi moeten ze op een centrale plaats in de binnenstad plaatsen, zodat het als alternatief kan dienen voor de openbare urinoirs, waar in Paramaribo een groot gebrek aan is, al de zuiplappen en zwervers, die nu tegen de gevels van de monumentale gebouwen in de binnenstad staan te pissen, zullen mevr. Hariëtte Bholasing – Helstone eeuwig dankbaar zijn voor dit indrukwekkende monument van Baas Kumakoisi.


  Maak melding

 15. Het Internationaal Monetair Fonds heeft voorspeld dat de inflatie volgend jaar zal stijgen tot 1.660%. De Zuid-Amerikaanse natie lijdt aan chronische tekorten van veel goederen, waaronder ook voedsel en elementaire toiletartikelen. Openbare ziekenhuizen hebben een tekort aan medicijnen en kunnen nauwelijks functioneren. De oppositie roept op tot nieuwe verkiezingen, evenals het aftreden


  Maak melding

 16. Vele kortzichtige mensen zullen nu heel blij zijn ..

  Maar ..

  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

  De adder onder het gras komt een keer naar voren. Let maar op.


  Maak melding

 17. De importeerders van uien, kookolie en aardappelen moeten ndpers zijn. Ze reageren prompt op hun paarse baasje om de prijzen te verlagen. Om stemmen te winnen bij de consumenten kring van Alleyne.


  Maak melding

 18. De gang van bouta houdt schietoefeningen. Die ka crimineel heeft geen geld voor levensmiddelen. Oudjes verzuipen. Geen geld voor ziekenhuizen, maar wel voor schietoefeningen. Dit is bedoeld om de rechters te itimideren. Stelletje klojo’s
  ——————-
  Het Nationaal Leger zal tot en met 18 november zware schietoefeningen houden. Deze zullen worden uitgevoerd op de gevechtsbanen in de OP-savanne, in het district Para, meldt het ministerie van Defensie.

  Het oefengebied wordt zoals gebruikelijk afgebakend met waarschuwingsborden met de aanduiding van militair schietterrein. Een rode vlag bij de borden zal aanduiden dat er schietoefeningen in uitvoering zijn.

  Het publiek in de omgeving van deze oefenlocatie wordt gevraagd hiermee rekening te houden en uit veiligheidsoverwegingen buiten een straal van 10 kilometer te blijven.


  Maak melding

 19. Suries!! eet smakelijk en vooral genoeg eten!! Sla ook reserves op in je magazijn!! want je weet het nooit dat het wederom fors duurder wordt!!

  Het is SU en dat weten jullie wel!!!!!


  Maak melding

 20. “RobG
  Ray, jij zal wel krom liggen van jaloezie nu de prijzen aan het dalen zijn. Haha,…………de marktwerking doet haar werk. Weg zijn de kansen voor de Fronters.

  maandag 24 oktober 2016 om 15:23 uur.”

  Uit bovenstaand geeft RobG(oebbels) zelf aan dat hij een would be econoom is. Dit herstel is kunstmatig er is geen toename van inkomsten door productiviteit (lees verhoogde inkomsten). Dus Parpo mi boi, garantie tot de deur.


  Maak melding

 21. Xtra discount bij Combe met een NDP lidmaatschap. Dus nog een reden om op het NDP te stemmen. Elke stem telt ook van de Ftonters die willen overstappen.


  Maak melding

 22. W.Whome, de prijzen dalen o.a. door paniek die is uitgebroken onder speculanten. Deze gasten willen niet met hun speculatie dollars opgescheept zitten. Als de prijs blijft dalen gaan ze verlies lijden. Ze gaan de dollars dus dumpen. Als er meer dollars om de valutamarkt verschijnen daalt de koers. Maar ook de vooruitzichten m.b.t. de goud- en oliemarkt zien voor Surinaamse bedrijven gunstig uit. De speculanten willen nu nog ‘ catchen’ wat nog mogelijk is.

  Maar als jij beweert dat de daling kunstmatig is, nou dan is dat toch een goed teken voor het beleid van de monetaire autoriteiten in Suriname. Zij steunen de Surinaamse dollar door meer Euro en US dollars in omloop te brengen. CAN YOU FOLLWO ME…….???


  Maak melding

 23. Helaas voor de zure Ftonters. Betere tijden komen eraan. Als de tij gekeerd is plakken
  er nog 5 aan vast. Wat mij betreft belanden Binda en Hofwijk tzt in een kerker. Deze idioten zijn staatsgevaarlijk. Het volk staat nog steeds achter Bouterse. Welke massa protesten / wij zijn moe ? Whahaa


  Maak melding

 24. Er is geen of nauwelijks dekking in de vorm van goud, wel vreemde valuta in de vorm van leningen.
  Er is dus weer vreemde valuta in het land. Betekend dit dat er ook weer ongebreideld SRD gedrukt gaat worden.

  Stop de persen…


  Maak melding

 25. De toekomst ziet er paars somber uit voor land, volk en al die oerdomme luie paarse debielen, dwazen, idiote aanhangers. Ndp lijder krijsten ze bedreigend, paars bezeten in 2010 en 2015 is onze grote lijder. Hij zal ons laten lijden voor gratis ete, drinke en spele. Anno 2016, baas en paarse duivelse trawanten geve volk en zijn oerdomme paarse aanhangers, paarse schijt en pis vol megaschulden. Ook hun nakomelingen krijgen het paars zwaar verdoemd te verduren met de rente die zij zullen aflossen. Terecht zijn ndper’s aanhangers van de nationale dommen partij. Wahahahahahahahahahaha ondertussen gaat het corrupt rovend paars wanbeleid olv van baas en boefdraad gestadig door onder het mom van lening op lening voor dit en dat, hihihi een deel van de leningen verdwijnen in de oneindige diepe paarse roofzakken van baas en zijn paarse roversbende vo lobby, commissie, en paars advies vol paars bedrog vol geleuter. Al die oerdomme paarse stommelingen zijn of worden vroeg of laat de ka. Hahahahahahaha


  Maak melding

 26. “Deze regering moet eens gaan beseffen hoeveel kapitaal ze aan het verspillen is, terwijl mensen die goederen en diensten hebben geleverd nog steeds wachten op hun geld waarop zij recht hebben. Er zijn miljoenen verdwenen bij de naschoolse opvang en Carifesta en mensen kunnen geen geld ontvangen. Deze zaken zijn nooit onderzocht en zijn ook al in een doofpot beland. Deze samenleving heeft al genoeg klappen gehad van deze regering en haar wanbeleid en nog steeds gaan er zaken goed fout in dit land.”

  Zomaar een passage uit De West om de paarse rukkers met hun euforie heel even terug op deze wereld te brengen..

  De NDP heeft geen aanhang meer. Het zijn een paar rukkers in die njang patoe, die hier de boel komen verstoren…


  Maak melding

 27. RobG

  Er wordt zwaar bezuinigd door de gewone burgers omdat ze geen geld meer hebben.

  Het vuurwerk met oud en nieuw in Suriname is heilig. Dit jaar wordt er niet geïmporteerd.

  Beste RobG er zijn heel veel factoren voor schommelingen van een koers. Het kan echter niet het gevolg zijn van beleid want er is geen beleid aangekondigd of uitgevoerd.

  Wat wel een keihard feit is dat de Surinamers nu moeten betalen of in 2026 moeten betalen voor de verspillingen van de afgelopen jaren.

  In de tarieven van EBS zitten nu de opgebouwde schulden van de afgelopen jaren, SRD 1.500.000.000.
  De staat leent nu tegen hoge rentes de verdwenen/ verjubbelde Petroaribe dollars die verdwenen zijn en niet productief ingezet zijn tegen 1%.
  De staat leent nu en belast Staatsolie met de rente voor het geld dat het de afgelopen jaren uit de kassa van Staatsolie gehaald heeft.
  De staat leent nu omdat Staatsolie niet over voldoende verdiencapaciteit heeft maar ook omdat de staat haar betalingsverplichting< SRD 415.000.000 jegens EBS niet nakomt (Zie notitie van Parmessar aan het EBS personeel)

  Suriname gaat nu jaarlijks $ 51.000.000 rente betalen omdat het een liquiditeitsprobleem veroorzaakt heeft door te dromen van door stijgende grondstoffen prijzen en geen maatregelen te nemen zodra de export afneemt.

  Beste RobG De aap komt steeds uit de mouw als het te laat is. Er werden grote Newmont inkomsten in het laatste kwartaal 2016 voorspelt en wat blijkt nu. Meneer van Kersen maakt bekend dat Newmont versnelt gaat afschrijven en Suriname de komende jaren kan fluiten naar de Winstbelasting en het dividend. Suriname krijgt de komende jaren slechts de royalties (7%).

  Beste RobG niets blijkt te zijn wat Boefdraad en Bouterse beloven.


  Maak melding

 28. De FAILLIETE NDP-regering denkt de prijzen te kunnen stabiliseren of te kunnen verlagen, alweer een SPROOKJE van de Machthebbers !

  De bedrijven sluiten hun deuren, de werkgelegenheid daalt bijna tot het een nulpunt en de internationale voorspellingen zijn dat de economie van Sranang, dit jaar en volgend jaar, verder zal KRIMPEN !

  De machthebbers hebben de veel te hoge douane-koers iets verlaagd, waardoor NDP-bedrijven enkele prijzen zogenaamd hebben verlaagd.

  SURNAME VERDIENT echter niets, de EXPORTEN zijn MINIMAAL, VALUTA NO DE !!

  Er is NIETS geinvesteerd om tot VERHOGING van de PRODUCTIE TE KOMEN !!!!!!!!!!

  Door de JUNKlening tegen JUNK-rente van 9,25% (obligatielening) kan tijdelijk worden gemanipuleerd met de prijzen, maar dat kan slechts voor ZEER KORTE TIJD !!!

  ALLE STEUN aan de zwakke SRD, zal smelten als SNEEUW VOOR DE ZON ! Meneer Hoefdraad heeft zo ook al RUIM EEN MILJARD van ONZE MONETAIRE RESERVES VERSPEELD !

  De Machthebbers vrezen ACTIES van het Volk en weigeren EFFECTIEF te bezuinigen op de ABOMINABEL HOGE STAATS-UITGAVEN ! Tot op de dag van VANDAAG zijn de Staatsuitgaven, HOGER DAN hetgeen Suriname aan OPBRENGSTEN HEEFT !

  Met dit WANBELEID, plus de LENINGZIEKTE van DESI en clan, KOMT ER GEEN STABILITEIT !

  PS : IMF heeft de betaling van het tweede deel van de lening, aan Sranang aangehouden. Cijfers nanga BELEID van DESI en clan zijn onbetrouwbaar, onjuist en te gering !

  Aankomende RAMPEN zijn Verhoging Bezineprijs, Verhoging Gasprijs, Motorrijtuigenbelasting, Wisselplicht Toeristen, invoering BTW, STROP door JUNK rente Obligatielening etct etc !!! Dusssss… prijzen no o DALE, INTEGENDEEL !!!!

  Stratifasi gezegd, A VOLK E PAI EDE DJI A NDP-WANBELEID !!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 29. OAS-topman roept lidstaten op tot actie tegen Caracas
  24 Oct, 17:33
  Luis Almagro, OAS-secretaris-generaal.

  De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, heeft landen in de regio opgeroepen om “concrete acties nemen om de democratie in Venezuela te verdedigen.” Zijn oproep volgt nadat de Venezolaanse Nationale Kiesraad (CNE) het proces van het verzamelen van handtekeningen heeft opgeschort.

  De oppositie was bezig aan het tweede traject om president Nicolas Maduro vroegtijdig te laten aftreden. Daarvoor moesten in alle 25 deelstaten van het land de handtekeningen van 20% van de kiezers worden verzameld. De handtekeningen zijn nodig om een referendum door te drukken. De OAS-topman ziet de actie van de Kiesraad als een keerpunt en vernietiging van het democratisch systeem.

  De secretaris-generaal benadrukt dat “alleen dictators hun burgers hun rechten ontnemen, de wetgevende macht negeren, en politieke gevangenen houden.”Hij voegt eraan toe: “Vandaag zijn we meer dan ooit overtuigd van de afbraak van het democratische systeem. Het is tijd om concrete maatregelen te nemen.” Hij legt uit dat de weigering van de Kiesraad om het grondwettelijk recht van het volk van Venezuela om een referendum te houden, hun rechten schendt en inbreuk doet aan hun volkssoevereiniteit.

  Volgens Almagro heeft president Maduro al zijn legitimiteit van herkomst verloren nu hij het Venezolaanse volk hun kiesrecht ontneemt. “En daarom zal hij verantwoordelijk zijn voor de politieke instabiliteit die hij creëert.” De OAS leider heeft de landen van de Amerika’s opgeroepen op te treden in het kader van artikel 20 van het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest, dat “de verplichting van concrete resultaten oplegt,” en heeft aangedrongen om mediators in te zetten “die het vertrouwen van iedereen hebben.”

  Almagro bedoelt daarmee het initiatief tot dialoog onder leiding van de voormalige presidenten Jose Luis Rodriguez Zapatero, Martin Torrijos en Leonel Fernandez. “Het heeft gefaald institutionele afbraak te voorkomen, integendeel ongeacht zijn bedoelingen, heeft hij de reeks van obstakels geplaatst voordat het referendum is gerealiseerd. ” De OAS-topman concludeert dat het derhalve essentieel is dat “er een nieuwe bemiddelingspoging komt die morele kracht geeft aan de oplossingen die nodig zijn voor het Venezolaanse volk.”

  Bron Starnieuws

  It looks very familiar….


  Maak melding

 30. Geachte RobG, de vraag is, of u mij kunt volgen.
  Geef a.u.b. aan welke inkomsten van de staat (anders dan geleend geld) er is, om ons op structurelewijze aan een broodje stabiliteit te helpen.


  Maak melding

 31. KAUSO RAY HAAT HET WANNEER HET BETER GAAT IN SURINAME..WEL LUISTER OLIEBOL JE BENT NU AL AAN DE DIAREE,BINNENKORT BEN JE ECHT AAN DE SCHIJTERIJ TE BOUTA SIT A KONDRE KONG.JOU SOORT LULT ALLEEN IN DE RUIMTE GA RICHTING BOSJE BRUG EN MAAK EEN PRIETBERE SPRONG,DAN IS SURINAME VOOR GOED VAN JOU AF GEFRUSTREERDE PANNENKOEK LANDVERRADER 1STE KLAS….GO DJOMPO.


  Maak melding

 32. Jij hebt dit ook gevreten toen je opgroeide en nu spuug jij in hetzelfde bord waaruit je gevreten hebt,echte varken ben jij. Suriname zal zonderjullie koemakoisies toch vooruit gaan. ONTHOU DAT MAAR. IDIOOT!!


  Maak melding

 33. JOU BIZARRE WENS ZAL NIET UITKOMEN TAKROE HATIE LANDVERRADER DIT IS DE EERSTE SESSIE VAN DE DIAREE DIE JULLIE TE WACHTEN STAAT BESMEURDE FLAPDROL!!!JULLIE FR..STRONTERS KOMEN NOOOOIT MEER AAN DE MACHT IN SURINAME GAAN JULLIE MAAR MET PENSIOEN GA PANNENKOEKEN BAKKEN.


  Maak melding

 34. JULLIE ZIJN VAN DE CLUB VEEL GESCHREEUW EN WEINIG WOL.ER..JULLIE BEK BEGINT LANGZAAM MAAR ZEKER KLEINER TE WORDEN. JULLIE MOETEN MAART OOK EEN TOONTJE LAGER GAAN ZEIKEN.BOUTA BEZORGT JULLIE NUL AL SLAPELOZE NACHTEN. HEY,GEDOUT !


  Maak melding

 35. Welke prijzen zijn gedaald? Een potje crunchy pindakaas is van vorige week 20srd gestegen naar 28.50 srd.wie roept er dan hosanna ?.1 pak cement van 78 naar 83 srd!.
  1 steen 4.20 srd.dus 2x gestegen.ik weet het want ik woon hier en ben bezig met een kleine verbouwing.
  Vorige week 2 pakken melk gekocht voor 15 srd.binnen de vervaldatum beiden bedorven want de chinees trekt de stekker eruit van zn diepvries anders kan dit niet ! De dure maanden komen eraan we zullen zien wat stabiel is !!


  Maak melding

 36. BLIJF BIJ DE LES,EN DE FEITEN IDIOOT…DE PRIJZEN DALEN DE KOERS DAALT…ZOEK GEEN AFLEIDINGSMANOEUVRE HET STANDBEELD VAN BOUTERSE KOMT SOWIESO IN DE TOEKOMST. MAAK JE MAAR GEEN ZORGEN FLAPPIE !!!


  Maak melding

 37. RAY MR DIAREE
  HENK MOLENAAR 2016 MR SCHIJTERIJ.
  IK HEB EEN GRATIS DOOS PAMPERS VOOR JULLIE,ZULLEN JULLIE WEL NODIG HEBBEN BINNENKORT. HI HI HI.


  Maak melding

 38. W. Whome
  Je hebt volkomen gelijk mi boi wat betreft RobG.

  RobG
  Je bent weer de ECHOnoom aan het uithangen en ik wil je het uitleggen met dit voorbeeld.
  Voorbeeld
  Je ouders hebben geen geld en daarom moesten jullie als gezin pijn lijden (lees de broekriem aanhalen) en honger lijden door de verminderde koopkracht en duurder worden eerste levensbehoeften.
  Na enkele weken komt je vader thuis met geld die hij geleend heeft van de Surinaamse Bank waardoor hij nu wel de beoogde levensmiddelen kan betalen en zijn rekeningen bij de EBS en SWM.
  Feest in huize RobG terwijl er eigenlijk niets te vieren valt alleen maar te eten valt want na enkele weken te zijn bekomen van de pret zal de eerstvolgende maand de eerste aflossing van de lening moeten plaatsvinden”

  Can you follow me RobG?


  Maak melding

 39. Bigi Sma, het lijkt wel alsof ge van Urbanus komt waar men geld gratis ter beschikking heeft om te consumeren. Zelfs in een rijk land als Saoedi Arabië moet men strenge bezuinigingsmaatregelen doorvoeren om de crises het hoofd te bieden. Gij denkt dat nog steeds dat men in Suriname gratis geld ergens en ter beschikking stelt aan de gemeenschap om te consumeren. M.a.w. gij denkt dat met dat geleend geld uien, aardappelen, toetjes, ijs-appels, zonnebloem olie, Hollandse en Franse kaas, druivensap, colgate, tampons, badzeep, wijnen, whisky’s, auto’s,flat screen tv’s, airco’s, luxe kleren,sieraden, andijvie, worteltjes, radijs, rode bieten, bruine -, witte, rode-, en zwarte bonen, gedroogde peterselie, oregano, enz worden gekocht in het buitenland.

  Het frappante van jou absurde verhaal is dat economen en adviseurs van internationale banken/organisaties niet lopen te klagen over de financiering van de “zogenaamde” consumptieve bestedingen in Suriname. Alleen de domme aanhang van het Front komt met haar eigen versie op de proppen.FOEI TOCH……..!!!! Complexe vraagstukken over de economie moet je overlaten aan deskundigen. CAN YOU FOLLOW ME……….?


  Maak melding

 40. @ Damsco ….. FRUSTRATIE E MIK JOE { niet joe … maar … MIE … MIE DAMSCO … SKRIIEF WANG LO KA !!
  dinsdag 25 oktober 2016 om 04:59 uur.

  @ Damsco … waar je hart vol van is … loopt je SMOEL van over. Inderdaad …. je schrijft een lo ….K .. Weet je waarom?
  Ingeval je hersens hebt … dan zijn het hersens van een TODO BERE.

  @ Damsco … volgens Parbo{to} … staat het volk nog steeds achter Killer Bouterse en die menig deel je anders trappen ze je uit de NDP. Oen BOERIKIE … alleen een verkiezing kan bevestigen dat het volk nog achter Killer Bouterse staat.. Ik daag Killer Bouterse uit nieuwe verkiezingen uit te schrijven … binnen zes{6} maanden. Geen geouwehoer dat een verkiezing veel geld gaat kosten …. verkiezingen …. verkiezingen … verkiezingen!


  Maak melding

 41. @ RobG …. ” complexe vraagstukken over de economie moet je overlaten aan deskundigen ..”. Terecht!… maar RobG {mislukt product van de Spinazie Universiteit } reken je je zelf tot één der economische deskundigen? Can YOU FOLLOW ME ….. D ….. A …. .


  Maak melding

 42. Ik woon in Suriname, maar merk nog nergens, dat de prijzen omlaag zijn gegaan.
  Sommige in Nederland wonende posters hebben daarover misschien een andere mening, maar hier is echt nog niets veranderd.
  Dat is het verschil tussen leven en wonen in Su of leven en wonen 7.600 km noordoostelijk van Su aan de Noordzee.


  Maak melding

 43. @Robje-de-NDP-slaaf :

  PRODUCTIE LEENZIEK BOUTA-KABINET IS 0,00000

  WELVAART O KOME, VALUTA O KOME,
  WROKO E KOME , deng 127.866 VOLKSWONING DE NA PASSI E KONG !!!

  DESI gaat ook het BEDRAG van de ABOMINABEL HOGE, MILJARDEN-NDP-STAATSSCHULD LENEN, volgens cijferdeskundige en economie-docent, Robje de slaaf !

  Helaas, A POTI SRANANG VOLK, E PAI EDE !!!!!!


  Maak melding

 44. RobG
  Het moraal van het verhaal is en blijft dat je als econoom mensen blij maakt door te lenen om een lening af te lossen en uiteindelijk eind van de maand nog minder overhoud met de nieuwe lening dan ten tijde van de oude lening.
  Niemand zal je leningscapaciteit kunnen veranderen dan je zelf door minder leningen te nemen..
  Zo een toetsing doet het BKR in Nederland voor leningen.
  Heb je geleend dan kun je maximaal lenen wat je aflossing capaciteit toestaat m.a.w. ben je solvabel geen probleem ben je niet solvabel dan heb je pech


  Maak melding

 45. Mul, het is ten strengste afgeraden om met een persoon zoals jij met een afwijkende geestelijke gesteldheid in discussie te gaan. Ik verdoe mijn tijd echt niet met een dwaas met een geestelijke beperking. ” Du bist ein Arsch mit Ohren “. Verstehen sie das?…….. De domheid overheerst bij jou…….


  Maak melding

 46. RobG
  Jammer dat begrijpend lezen een kunst op zichzelf is maar het is echt geen huzaren stukje.
  Jou reactie geeft dus uiteindelijk weer dat je het voorbeeld van geen ene kant hebt begrepen noch kunt begrijpen.
  Voor de goede orde
  Het voorbeeld heeft het niet over consumptief bezig zijn maar wat aangegeven word is dat je met een bepaald inkomen niet a la dol kunt lenen om leningen af te lossen. Op lange termijn breekt het je nek omdat je niets meer over zult hebben om de huishouding draaiende te houden.
  Een land die failliet is betekent zoveel dat ook de werkende burgers failliet zijn.


  Maak melding

 47. RobG,

  Ik veroorloof het mij nog 1 keer te reageren op de posting van jou.
  Als je denegrerende opmerkingen maakt naar aanleiding van een kritische posting van Mul heb je bepaalde dingen niet goed begrepen.
  Jij blijft maar ageren vanuit Nederland zonder dat je ook maar enig idee hebt, wat zich werkelijk afspeelt in ons land op dit moment.
  Dat gevoel mis jij volkomen en je probeert dat te compenseren met allerlei theoretisch gelul vanuit Nederland, hoe wij hier moeten handelen.
  Bovendien mag ik jou als mede titelhouder aanspreken op de inhoudelijke manier, waarop jij met posters op dit forum discussieert.
  Van een econoom verwacht ik een andere houding.


  Maak melding

 48. Ray jij lult inderdaad gewoon..De koers gaat omhoog bouterse no bung nu de koers omlaag gaat lallen jullie tog verder met jullie snuit..jullie zijn de ellendelingen bij elkaar.


  Maak melding

 49. De dieharde paarsdom bezeten aanhangers zijn te vergelijken met al die bacillen die leven onder hun paarse baas zijn voeten. Overal waar hij gaat of staat gaan ze gewillig lustig paarse troep en afval vretend mee. Wahahahahha zelfs een mier is slimmer dan al deze oerdomme paarse stommelingen samen bij elkaar. Wahahahahahabahhahahahaha


  Maak melding

 50. RobG

  Wat heeft de krediet crisis in 2007 veroorzaakt.

  Iedere idioot in de VS zonder inkomen kon lenen.

  Boefdraad en Bouterse behoren tot de zelfde onderlaag van de wereld bevolking die denken dat zij het kunstje van met Schulden je uit de Schulden werken beheersen.

  Er worden nu Schulden afgelost die jaren geleden ontstaan zijn omdat er te veel geconsumeerd is.
  Er wordt nergens in de plannen van de regering verdiencapaciteit voor Suriname gerealiseerd.


  Maak melding

 51. Bigi Sma,een lening aangaan om een andere lening af te lossen maakt mijn inziens niemand blij. Misschien visualiseer je dit in jouw Front-gedachtengang, maar gij zet zichzelf onherroepelijk op een verkeerd been.Maar dat men een dergelijke stap onderneemt kan ook financiele voordelen met zich meebrengen.Ik kan echter geen oordeel geven over deze aflossingsstrategie die ten grondslag ligt achter deze aanpak. Ik zoek het wel in een bepaalde richting die ik niet met jullie ga delen.Jullie zijn de personen die financiële-economische wetenschap hebben uitgevonden.


  Maak melding

 52. Wie kan mij vertellen hoeveel we moeten wisselen, ik wil volgende jaar gaan met ons 4 maar nog niet geboekt, wil eerst weten hoeveel ik kwijt bent anders geen su, ook de dieven daar ben ik bang nu!


  Maak melding

 53. @ cochise
  volgens mij ben jij de enige die denkt dat rob g een econoom is.
  de rest van de posters op wkn weten wel beter.
  .
  tipje .
  vraag eens aan rob of ze in het pieter baan centrum 24 uur per dag toegang hebben tot het internet


  Maak melding

 54. .@ RobG

  “Ik kan echter geen oordeel geven over deze aflossingsstrategie die ten grondslag ligt achter deze aanpak.'”

  U begint een beetje dement te worden. Nog niet zo lang geleden vond u het een meester zet, Nu kunt U geen oordeel velen.

  Dat is ook moeilijk. Er is alleen voordeel als een duurdere lening door een goedkopere vervangen wordt.

  Wat er nu gebeurd is paniek voetbal


  Maak melding

 55. Vele Suries zitten op te wachten, wanneer de Surneds bij hun komen logeren!! Alles is heeeel erg duur nogsteeds in SU!!! Je wilt of niet gelovenm Maar het is inderdaad heel duur!! Sommigen kunnen o.a. geen tandpasta zelfs kopen!! en zo kan je door gaan!!!

  @@ Bang!! wacht op de aanbiedingen!! Vorig week mijn vriend geboekt voor € 540,- voor 3 maanden!!!!

  @@ Amaranta! @@Cochise!!@@ Starfu!!! jullie hebben helemaal gelijk !! niks is goedkoper geworden!!! De priojzen zijn het zelfde gebleven!!! Laat de idioten hier op deze forum zeuren dat het beter gaat!! A no fu mapi..a ding!!! No mek ding kon taki wan lo kauo.o sani!!! Het zijn aandacht trekkers!!! reageer niet op hun domme postings!! laat hun stikken in hun eigen stront!!!


  Maak melding

 56. @ RobG … ik ben blij dat je het eindelijk doorhebt dat een
  ” psychisch gestoorde “, je kan doorvorsen en aan de wereld duidelijk maken dat je de grootste charlatan bent.
  Je wilt iets zijn dat je niet bent en nooit zult zijn/worden.
  De zeer geachte posters {… niet … the donkey ass … zoals Parbo{to} …} dollen met je … ze maken van je een muppet on the string …. zie je … voel je dat niet? CAN YOU FOLLOW ME?…. D… A… .


  Maak melding

 57. Sommige producten worden zelfs niet meer ingevoerd.dus als je gewend was aan een bepaalde shampoo , dagcreme of chickenpowder om mee te koken loop je de winkels lam.het wordt niet meer geimporteerd.de import gebeurt selectief vanwege de gedaalde koopkracht en het niet voldoende hebben van deviezen
  Ik denk dat als het tij niet keert en ik zie het ook niet snel gebeuren dan is het verwachtbaar dat we over zeg maar een jaar of minder Venezolaanse toestanden hier gaan hebben.
  De reden dat het m.i. nog niet gebeurd is het feit dat de overvloed aan supermarkets die wij hier hebben nog zitten met een gigantische voorraad goederen maar het moment dat deze voorraden gaan slinken dan krijg je de poppen aan het dansen want zulke reserves aan goederen kan niemand meer opbouwen en dan belanden wij in waar wij al eens waren : een woestijn van schaarste .Geloof me, wij die hier wonen weten er alles van !


  Maak melding

 58. Volgens Hoefdraad:
  De Surinaamse dollar is dinsdag in waarde gestegen met 11% tot SRD 6,8665 voor 1 US$.

  Is heel makkelijk hé. Eerst een daling van bijna 100% van 3,80 naar 7,40 en daarna aangeven dat er een stijging is van 7,40 naar 6,8665.

  Je moet wel een verschrikkelijke oen zijn om dit te omarmen.


  Maak melding

 59. Nieuw Front had van 1975 tot 2010 geen buitenlandse schuld gemaakt .

  Nieuw Front is van af 1975 tot 2010 nooit naar IMF of Wereld gegaan om geld te lenen om schulden af te lossen

  De NDP Regering is een LEEN Regering van Suriname


  Maak melding

 60. amaranta, als winkeliers de prijzen met opzet opprijzen werken zij zichzelf uit de markt. Winkeliers die exact hetzelfde product goedkoper aanbieden zullen juist meer klanten aantrekken. Zo werkt het in de economie. Het is daarom ook geen doodzonde als er selectief geïmporteerd wordt door winkeliers. In Nederland worden bepaalde producten niet meer geïmporteerd omdat de kostprijs van de producten ontzettend hoog zijn of kunstmatig door fabrikanten hoog worden gehouden.

  Het is ook niet noodzakelijk dat allerlei producten maar lukraak vanuit het buitenland worden geïmporteerd. In Suriname moet men ook tot het inzicht komen dat men vreemde valuta niet zomaar meer naar het buitenland moet laten vloeien. Door een rem te zetten op de importen neemt de voorraad vreemde valuta in het land toe.Landen worden hierdoor ook rijker. Met allerlei maatregelen probeert Nederland ook te voorkomen dat valuta onnodig het land verlaat. Sociale uitkeringen, toeslagen, pensioenen, enz voor mensen die in het buitenland worden steeds meer beperkt. Dit levert de staat veel geld op.


  Maak melding

 61. @RobG kan hierin wel grotendeels met je meegaan maar desondanks vind ik dat we de vrijheid mogen hebben te kopen wat we willen toch ? Want anders heb je weer dat onderscheid en dan heb ik het niet over luxe goederen maar de simpele dingen die een ieder moet kunnen eten .m.b.t.de winkeliers heb je volkomen gelijk daar het ook ontbreekt aan een goed prijsbeleid en een daaraan gekoppelde controlemechanisme !


  Maak melding

 62. Even wat tijd gevonden om mee te doen.
  Cochise/ Amaranta/ Jojo/ Bigi Sma (in willekeurige volgorde)
  ik ben het eens met jullie postings.
  @ RobG
  “Door een rem te zetten op de importen neemt de voorraad vreemde valuta in het land toe.Landen worden hierdoor ook rijker. Met allerlei maatregelen probeert Nederland ook te voorkomen dat valuta onnodig het land verlaat. Sociale uitkeringen, toeslagen, pensioenen, enz voor mensen die in het buitenland worden steeds meer beperkt. Dit levert de staat veel geld op”.
  Kom op, dit kan jij niet menen.
  Ik heb soms het idee dat iemand anders namens jou post.
  Dit is namelijk onzin.
  1a).De voorraad vreemde valuta (vv)neemt niet toe! Er verdwijnt geen vv naar het buitenland voor betaling van de import. Het blijft dus gelijk!
  (dit wil overigens geenszins zeggen dat er geen kapitaalvlucht (kapitaalrekening) het land verlaat. De “grotere”jongens kunnen over meer vv beschikken en dit alsnog naar het buitenland wegsluizen.
  1b) Dus als de importeurs minder importeren en het volk minder kan consumeren, wordt het land rijker.
  Wat een ongelooflijke lulkoek en dat weet je!
  Ik stel voor om alle importen te stoppen. Wat is Su nu rijk.

  2a) Nederland erbij halen, is irrelevant.
  Daarnaast gaat het Totaal niet om het feit dat Nederland niet wil dat euro’s Nederland verlaten. Nee, Nederland zegt:
  je krijgt in het buitenland het bedrag dat DEZELFDE koopkracht heeft als in Nederland. Maar laten we Nederland er buiten laten. Het gaat immers om Suriname.
  2b) Dit levert de staat veel geld op. Als ik minder uitgeef aan AH dan levert dit mij niets meer op. Dit geldt ook voor een land.

  Er wordt hier weleens beweerd dat je geen econoom bent.
  Ik hou me buiten deze discussie, maar vind je postings wel eens raar.
  Vele volwassenen kunnen over de economie discussiëren, daarom is het zo’n mooi vak. Maar dan hoef je nog geen econoom te zijn.
  Als ik postings van Bigi Sma soms lees, denk ik dat hij of zij, wel een econoom is maar dit niet meldt. Zijn/haar postings overschrijden namelijk het niveau van de volwassene op economisch gebied.
  Jij hebt heus wel niveau, je verdedigt vaak iets dat in Su gebeurd met verve en je gaat in discussie hier met velen, maar je slaat op economisch gebied wel eens de plank behoorlijk mis.

  Iets anders,
  Ik heb al twee keer gevraagd of lezers alhier iets weten over veroordeling van een Nederlander van Surinaamse komaf in Guyana. (negen jaar)
  Niemand kan er wat over vertellen.
  Is dit verzonnen?
  Ik verdenk de man die zogenaamd in Guyana veroordeeld is dat hij bij mij heeft ingebroken. Als hij daar echt veroordeeld is kan hij niet bij mij hebben ingebroken.


  Maak melding

 63. @amaranta
  ALS JE LUXE SPULLEN WIL,..HAAL ZE BIJ DE KOLONISATOR AAN DE NOORDZEE NOH …LOOP TOCH NIET TE ZEIKEN WAS JE HAREN DAN MET GROENE ZEEP HET MOET GOED ZIJN HEB IK GEHOORD.


  Maak melding

 64. @Damsco ik heb nergens geschreven dat ik luxe spullen wil (heb ik overigens al want ik werk hard)ik heb het over het algemeen eten wat je wil en het ook kunnen kopen.Dat van die groene zeep, ik neem aan dat je dat van je moeder hebt ?!!!!
  Verder zal ik nooit meer op wat dan ook van je reageren want je bent op zn zachts gezegd zeer grofgebekt ;je hebt nooit iets fatsoenlijks hierop dit forum geschreven.je binnenste, je IK is zeer vuil !!!


  Maak melding

 65. Pico,
  Bedankt voor je bijdrage in wat RobG noemt “minder uitgeven door minder te importeren maakt Suriname rijker”.
  Hij bedoelde kennelijk het tegenovergestelde met een zekere nuance verschil.
  Het is moeilijk iemand die volhard in zijn mening iets anders bij te brengen waardoor HET PROBLEEM des te groter wordt door een Babylonische spraakverwarring en daardoor een tegenovergesteld verwachtingspatroon, zo ook RobG aangaande.
  RobG gaat ervan uit dat als je minder koopt Suriname rijker wordt.
  RobG,
  Als je minder koopt neemt de girale geldhoeveelheid toe, uitgaande dat je salaris via een bankrekening loopt, en neemt het chartaal geldhoeveelheid af (lees de bankbiljetten) waardoor er een vraagvermindering plaatsvindt van geld waardoor de maatschappelijke geldhoeveelheid afneemt a.g.v. verminderde vraag naar kredieten.
  Hopelijk snap je het zo niet ach dan moet je stoppen met zaken verkeerd te weergeven


  Maak melding

 66. @henk molenaar2016
  Sigaar uit eigen doos…
  ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  UIT DIE DOOS VAN JE ZUS ZEKER, MISLUKTE..PANNEKOEK ! HA HA HAAAA !


  Maak melding

 67. @RobG
  Mul, het is ten strengste afgeraden om met een persoon zoals jij met een afwijkende geestelijke gesteldheid in discussie te gaan. Ik verdoe mijn tijd echt niet met een dwaas met een geestelijke beperking. ” Du bist ein Arsch mit Ohren “. Verstehen sie das?…….. De domheid overheerst bij jou…
  //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  NOG EVEN DIT SCHEPJE NOG ER BOVEN OP,..OP MIJN REKENING,.MUL ,..IN DUITS IS AFVAL,…MULEIMER,..IS EEN VUILNISBAK.WAT TOEVALLIG HE !


  Maak melding

 68. @paars sarcasme
  De dieharde paarsdom bezeten aanhangers zijn te vergelijken met al die bacillen die leven onder hun paarse baas zijn voeten. Overal waar hij gaat of staat gaan ze gewillig lustig paarse troep en afval vretend mee. Wahahahahha zelfs een mier is slimmer dan al deze oerdomme paarse stommelingen samen bij elkaar. Wahahahahahabahhahahahaha
  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

  WAREN JULLIE OLIEBOLLEN LEIDERS MAAR OOK ZO CHARISMATISCH HÈ.,…..JALOERS ???


  Maak melding

 69. @Cochise
  Ik woon in Suriname, maar merk nog nergens, dat de prijzen omlaag zijn gegaan.
  Sommige in Nederland wonende posters hebben daarover misschien een andere mening, maar hier is echt nog niets veranderd.
  Dat is het verschil tussen leven en wonen in Su of leven en wonen 7.600 km noordoostelijk van Su aan de Noordzee.
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  OMDAT JE NIET TUSSEN DE GEWONE MENSEN KOMT,…BULLEBAK !!!


  Maak melding

 70. @Ray
  @Parbo en RobG
  Jaloers zijn op wie..?! OP een amnestie crimineel?!
  Whahahahaaaaaaa….
  Ik heb wel medelijden met jullie twee……pfff achter een amnestie held aanlopen …te triest voor woorden!
  Jullie 2 ndp brulapen hebben geen smaak !!

  maandag 24 oktober 2016 om 16:48 uur.

  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  GHAAAAAAAAAAAAAAAAA,..OOM RAY E JELOUS !.LOOOSER.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.