Marrongemeenschap krijgt stuk grond in West-Afrika

57

Een historische primeur! De Surinaamse Marrongemeenschap krijgt een stuk grond in West-Afrika. Op zaterdag 29 oktober vindt in Utrecht een culturele ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de Surinaamse Marrongemeenschap in Nederland en Ekue Leopold Messan van de Stichting Togo Tourism & Development. De bijeenkomst is bedoeld als bekrachtiging van een historisch feit: de Surinaamse Marrons krijgen voor het eerst in hun geschiedenis de beschikking over een stuk grond in West-Afrika.

Ekue Leopold Messan organiseerde eerder dit jaar een rootsreis door Togo en Benin voor Nederlanders met Afrikaanse wortels. Percussionist André Mosis, een van de deelnemers aan deze reis, heeft de cultuur en geschiedenis van de Marrons van binnenuit meegekregen. Marrons zijn nazaten van opstandige Afrikanen die in de periode van de slavernij de Nederlandse plantages ontvluchtten om in het ontoegankelijke binnenland van Suriname hun eigen gemeenschappen te stichten. Die gemeenschappen wisten door de eeuwen heen hun Afrikaanse karakter te behouden.

Tijdens de rootsreis heeft Ekue Leopold Messan het plan opgevat om de Surinaamse Marrons een stuk grond te doneren. Als zoon van een traditionele leider in het zuiden van Togo heeft Messan medezeggenschap over het grondgebied van zijn gemeenschap. Door een stuk land af te staan aan de Marrons, krijgen de nazaten van de tot slaaf gemaakten letterlijk weer voet aan de grond in West-Afrika.

André Mosis: “Vierhonderd jaar geleden maakten de Marrons deel uit van West-Afrika. Door de slavenhandel is er geografisch een grote afstand ontstaan. Het stuk land dat door het volk van Leopold gedoneerd is, is een middel om weer dichterbij elkaar te komen.” Zo wordt de cirkel van de slavernijgeschiedenis in symbolische zin weer rondgemaakt.

De ontmoeting met de Marrongemeenschap wordt omlijst door een cultureel programma.

Locatie: Sophies Palace (Spiegelzaal)
Adres: Bemuurde Weerd OZ 13, 3514 AN Utrecht
Datum: 29 oktober 2016
Tijd: 14.00 tot 18.00 uur
Toegang: vrij

Bekijk ook:


57 REACTIES

 1. De rootreis lijkt wel op mijn rootreis door Java met bezoeken aan de dorpen van mijn grootouders. Emotioneel en interessant.

  Het geschenk van een stukje grond zegt tegen de Marrons je hoort bij ons. Je stamt af van ons volk. Dat is een mooie geste van de West Afrikanen.


  Maak melding

 2. – Dit geschenk biedt een ALTERNATIEF tegen het Occupatie probleem in ” SUbai ” !!!

  – deportatie van de OVERVERTEGENWOORDIGDE groep
  MARRON-CRIMINELEN kan een feit worden !!!

  – de Rasta’s ( veelal MARRONS) zien nu hun DROOM
  verwezenlijkt worden namelijk ‘ back to Africa ‘ !!!

  – MARRONS terug naar Afrika betekent MINDER druk op
  het budget van het ministerie van SOCIALE ZAKEN !!!

  De vraag is nu, WANNEER gaan ze ??!!
  Nou ja, eerst moeten er BOTEN beschikbaar worden gesteld voor de reis naar ” TOGO MAROON VILLAGE ” !!!

  Ik denk dat dan EINDELIJK de HUIZEN in mijn geboorteland ” DIEVENIJZER-VRIJ ” zullen zijn !!!!!
  De strafinrichting ” Santo Boma ” zal hooguit bevolkt worden door;

  – zedendelinquenten

  – Hindoestanen en Javanen die uit jaloezie hun partner
  vermoord hebben of door dronkenschap iemand hebben
  doodgereden.

  – drugscriminelen

  – politici die gefraudeerd hebben

  – inheemsen die tijdens een (familie ) feest in dronkenschap
  elkaar ernstig hebben verwond.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. Waar slaat dat nou op? Waren het alleen de voorouders van de marrons, die onder meer dan erbarmelijke omstandigheden werden getransporteerd naar onder andere Suriname?


  Maak melding

 4. We hebben dezelfde voorouders; een deel vluchtte en een deel bleef achter om te zorgen dat ze KONDEN vluchten en dat deel zorgde voor proviand ,gereedschap en zaaigoed zodat ze konden overleven dus men moet niet doen alsof wij de achtergebleven plantageslaven geen inbreng hadden in hun vlucht.We waren beslist geen lafaards !!!


  Maak melding

 5. Marrons moeten dankbaar zijn dat ze getransporteerd zijn naar su anders zouden ze geen eten hebben in su kunnen ze ook nog stelen niet werken ze zijn lui genoeg ben ook een Afrikaanse man


  Maak melding

 6. Groot hek erom heen en een reservaat cq apentuin van maken waar simpele zielen als RobG / Damsco / Paraman / Pardo en nog een enkele verdwaalde paarse loyalist gehuisvest kunnen worden.


  Maak melding

 7. Marrons,
  Dat Wordt in Suriname aangeduid als de boeven.
  Als men over de criminaliteit praat waarbij rovers mensen mishandelen en soms doodschieten dan zijn het 98% Marrons.
  Door jaren goud uit de grond te halen zijn ze nu in de stad komen wonen.
  Deze groep moet gezien worden als de slimste van allemaal.
  Hebben kavels gekocht en huizen gebouwd.
  In een huis wonen met 10 mensen is de normaalste zaak van de wereld.
  Hier hebben ze toilet faciliteiten en heb meegemaakt dat ze toch primitief zijn .
  Ondanks badkamer gaan ze buiten douchen navraag heeft geleerd dat buiten douchen met water dat ze van de regen opvangen goedkoper is dan de kraan water.
  Ze zeggen wij zijn milieu bewust.
  In het binnenland hadden wij stromend rivier water .
  Deze weggelopen slaven zijn nog steeds aan het weglopen nu lopen de Djoekas weg van het binnenland.
  Bij het plegen van overval op toeristen gaan ze naar het buitenland en blijven een maand weg.
  Wetende dat 99% van de toeristen binnen een maand weggaan.
  In het binnenland vertellen ze dat ze even thuis willen zijn dan al die drukte in Paramaribo.
  Ken iemand een Djoeka die eerlijk is.
  Wel ik en alle Surinamers die ik gesproken hebt zeggen dat Djoeka een vloek is voor Suriname.
  Ze mogen wel blijven leven maar in de bossen dus binnenland want daar zijn hun roots.
  Als hun leider Ronny Brunswijk zelf de grootste
  dief,bankrover en crimineel is wat kan je dan van deze Djoekas verwachten dan.
  Sari Tori


  Maak melding

 8. “Marrongemeenschap krijgt stuk grond in West-Afrika”
  Jullie kunnen ’t mooi brengen.
  Het bericht vermeldt nergens de oppervlakte van de gekregen stuk grond.
  Welingelichte bronnen vermelden een oppervlakte van 25 cm bij 120 cm. Ruim genoeg om hun betonnen plakkaatje op te construeren.


  Maak melding

 9. Ze. krijgen hun eigen woongebied in West-Afrika. nu hopen dat ze gaan verhuizen. Eindelijk zal de wereld bevrijd zijn van deze lasten!!
  Paraman,RobG,Damsco,Parbo,doeiii prettige reis…Daag….


  Maak melding

 10. …en dan nemen jullie bouta mee hij gaat jullie missen en jullie hem.In Suriname willen wij hem niet kan hij liever naar West – Afrika gaan en over jullie heersen met oompje Obian!


  Maak melding

 11. Eindelijk komt er weer rust in het land.
  De gevangenissen komen leeg te staan, kost de staat geen geld meer om deze mensen te onderhouden.
  Huizen kunnen nu gebouwd worden zonder diefijzer.
  Dit volk heeft nooit bijgedragen aan de ontwikkeling van het land.

  Ze hebben alles gratis gekregen. Er is miljoenen geïnvesteerd in het binnenland maar er heerst nog steeds wetteloosheid. Een heel goed iniatief om deze mensen te laten repatriëren naar het thuisland.Het is een zegen voor Suriname !!!!


  Maak melding

 12. Laat ze maar gaan als ze denken dat ze afrikanen zijn!
  Ze zullen met een hoge pet ontvangen worden.
  Surinamers van bosnegers afkomst maken zich belachelijk.
  Als je denkt dat je geen Surinamer bent,maar een afrikaan vertrek dan.

  Maar jullie zullen er spijt van krijgen,want jullie zullen kinderen achter laten met verschillende huidskleuren.
  Oen dink fosie oen doe!


  Maak melding

 13. Net als elk ander mens heeft een Marron het recht zijn geluk na te streven hier op aarde, als hij/zij nu in Suriname, Nederland of in Afrika woont. Niemand hier op WKN heeft het recht om te beslissen dat een Marron moet verhuizen naar een ander gebied dan daar waar hij/zij nu woont en gelukkig is. Is iemand niet gelukkig in zijn huidige woonplaats, dan heeft die persoon, net als Hugo Chavéz, het recht, om desnoods in ScandinaviëNet als elk ander mens heeft een Marron het recht zijn geluk na te streven hier op aarde, als hij/zij nu in Suriname, Nederland of in Afrika woont. Niemand hier op WKN heeft het recht om te beslissen dat een Marron moet verhuizen naar een ander gebied dan daar waar hij/zij nu woont en gelukkig is. Is iemand niet gelukkig in zijn huidige woonplaats, dan heeft die persoon, net als Hugo Chavéz, het recht, om desnoods in Skandinavie, zijn geluk elders in de wereld te gaan zoeken.

  De zoon van Andre Mosis (ik denk dat hij Nikki genoemd werd) heb ik als kleine jongen gekend in Suriname, hij zat op een lagere school op Moslim of Hindoe leest geschoeid, dat is me bijgebleven omdat hij als Marron jongetje, in Indiase klederdracht gestoken, meedeet met de feesten op die school. Nikki verhuisde met het gezin van Andre op een gegeven moment naar Nederland, waar hij uiteindelijk arts geworden is, het laatste wat ik van hem vernomen heb, is dat hij bezig was zich te specialiseren als oncoloog. Al de racisten die hier een heleboel te vertellen hebben over Marrons, zijn straks misschien, zonder dat zij er weet van hebben, blij als zij door toedoen van Nikki genezen van een of andere dodelijk ziekte. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat men, zonder dat men iemand persoonlijk kent, die persoon, ongeacht zijn etnische achtergrond, geen gelukkig leven gunt.

  Bang zegt: “Marrons moeten dankbaar zijn dat ze getransporteerd zijn naar su anders zouden ze geen eten hebben in su kunnen ze ook nog stelen niet werken ze zijn lui genoeg ben ook een Afrikaanse man”.

  Bang, jij bent zeker geen Afrikaanse man, jij bent gewoon een idioot, die zichzelf haat, zoek hulp bij een specialist die zich in psychiatrie heeft gespecialiseerd., zijn geluk elders in de wereld te gaan zoeken.

  De zoon van Andre Mozis (ik denk dat hij Nikki genoemd werd) heb ik als kleine jongen gekend in Suriname, hij zat op een lagere school op Moslim of Hindoe leest geschoeid, dat is me bijgebleven omdat hij als Marron jongetje in Indiase klederdracht gestoken meedeed met de feesten op die school. Nikki verhuisde met het gezin van Andre op een gegeven moment naar Nederland, waar hij uiteindelijk arts geworden is, het laatste wat ik van hem vernomen heb, is dat hij bezig was zich te specialiseren als oncoloog. Al de racisten die hier een heleboel te vertellen hebben over Marrons, zijn straks misschien, zonder dat zij er weet van hebben, blij als zij door toedoen van Nikki genezen van een of andere dodelijk ziekte. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat men, zonder dat men iemand persoonlijk kent, die persoon, ongeacht zijn etnische achtergrond, geen gelukkig leven gunt.
  Net als elk ander mens heeft een Marron het recht zijn geluk na te streven hier op aarde, als hij/zij nu in Suriname, Nederland of in Afrika woont. Niemand hier op WKN heeft het recht om te beslissen dat een Marron moet verhuizen naar een ander gebied dan daar waar hij/zij nu woont en gelukkig is. Is iemand niet gelukkig in zijn huidige woonplaats, dan heeft die persoon, net als Hugo Chavéz, het recht, om desnoods in Skandinavie, zijn geluk elders in de wereld te gaan zoeken.

  De zoon van Andre Mozis (ik denk dat hij Nikki genoemd werd) heb ik als kleine jongen gekend in Suriname, hij zat op een lagere school op Moslim of Hindoe leest geschoeid, dat is me bijgebleven omdat hij als Marron jongetje in Indiase klederdracht gestoken meedeet met de feesten op die school. Nikki verhuisde met het gezin van Andre op een gegeven moment naar Nederland, waar hij uiteindelijk arts geworden is, het laatste wat ik van hem vernomen heb, is dat hij bezig was zich te specialiseren als oncoloog. Al de racisten die hier een heleboel te vertellen hebben over Marrons, zijn straks misschien, zonder dat zij er weet van hebben, blij als zij door toedoen van Nikki genezen van een of andere dodelijk ziekte. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat men, zonder dat men iemand persoonlijk kent, die persoon, ongeacht zijn etnische achtergrond, geen gelukkig leven gunt.

  Bang zegt: “Marrons moeten dankbaar zijn dat ze getransporteerd zijn naar su anders zouden ze geen eten hebben in su kunnen ze ook nog stelen niet werken ze zijn lui genoeg ben ook een Afrikaanse man”.

  Bang, jij bent zeker geen man en al helemaal geen Afrikaanse man, jij bent gewoon een grote idioot, die zichzelf haat, zoek hulp bij een specialist die zich in psychiatrie heeft gespecialiseerd.


  Maak melding

 14. Afrika of Suriname…nee de marrongemeenschap is nergens ter wereld gelukkig!!!
  Ze moeten de terugreis maken naar Afrika!!
  Desnoods stuurt Afrika een schip om ze op te halen of voer chartervluchten uit netals laatst Hait het gedaan heeft.
  In Suriname vinden we genoeg last van dit gespuis.Ze stelen ,roven,verkrachten of komen je erfgoed occuperen!
  Nu hoeven ze dit niet meer te doen nu ze hun eigen woongebied hebben in Afrika!!
  Tijd voor ze om hun neven de tutu’s ,hutu’s en de Boiko Haram te leren kennnen!!
  Wat de rest van de surinaamse bevolking betreft …zij wonen en werken in Suriname en zijn niet van plan hetgeen dat ze opgebouwd hebben in Suriname,op te geven en de terugreis te maken naar hun respectievelijke vaderlanden.


  Maak melding

 15. Hoera hoera
  De Marrons gaan terug ,geef alle marrons een enkel ticket naar West Afrika.zijn wij gelijk verlost van alle overvalt en moorden in mooie Suriname


  Maak melding

 16. Goede posting Henkes.

  Sommige so call stadsbewoners denken anno 2016 dat ze beter zijn dan de Marrons???? Shame on you. Blijven jullie maar lekker in het donker.

  Het zal jullie wel opgevallen zijn, dat mijn broeders en zusters zelden of nooit posten op wkn. Geen tijd voor natuurlijk.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 17. Marrons waren vroeger beschaafde mensen maar sinds brunswijk de einstein onder de marrons een oproep heeft gedaan aan de marrons om als gangster te gedragen, toen ging het mis. Zie vandaag nog starnieuws overvallen/berovingen enzzzz.


  Maak melding

 18. Suriname zal nooit een natie worden zolang er nog racisten rondlopen in Suriname.
  We gunnen elkaar niks. Maar de meeste negatieve reacties komen vaak van een bepaalde groep.

  Jammer dat er zulke kleinzielige wezens zich Surinamers noemen.


  Maak melding

 19. Hindoestanen kunnen PIO pas aanvragen voor India. Persons of Indian origins.

  Chinezen denk ik ook voor China.

  Logisch dat Marrons, een stuk land krijgen. Nu nog een verblijf pasje voor Afrika.


  Maak melding

 20. @ Henkes

  Oncoloog, Pedagoog, psycholoog, dermatoloog, uroloog, neuroloog of gerontoloog, allemaal beroepen die zeer zeker weggelegd zijn voor afstammelingen der Marrons.
  Daar is bijvoorbeeld JOU Nikki het bewijs van.

  Aan de andere kant ligt het HARDE BEWIJS dat de afstammelingen der Marrons ZWAAR vertegenwoordigd zijn als het gaat om ZWARE -/GEWAPENDE OVERVALLEN !!!!

  De strafinrichting ” Santo Boma ” BARST uit haar voegen vanwege het groot aantal CRIMINELE SUJETTEN uit de Surinaamse BUSH- BUSH !

  Wat was de opmerking van Brunswijk na een bezoek aan deze inrichting ???

  Nou, ik zal jou geheugen opfrissen. Hij zei namelijk ; ” ik wist niet dat er ZOVEEL van mijn broeders hierbinnen zitten ” !
  En ik geloof niet dat er iets aan zijn ogen mankeerde tijdens die bewuste rondleiding.

  Henkes, de kans dat jij oog in oog in jou woning staat met 3 á 4 ROVERS van Aziatische afkomst is ZÉÉR miniem terwijl dát wel ELK MOMENT het geval kan zijn met de soortgenoten van ” Nikki “, de Oncoloog !

  Jij zal wel vanuit jou woning ZONDER DIEVENIJZER een passende verklaring hebben voor dit gegeven.

  Geen racistische kaart op tafel leggen a.u.b. !

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 21. Gelukkig, een normale reactie. Was al bang dat hier alleen idioten posten. Wat een haat tegen deze mensen. Ik krijg plaatsvervangende schaamte.


  Maak melding

 22. Mooi gebaar van die Leopold Messan. Afstamming moet men nooit verloochenen. De Surinaamse marrons kunnen hier een voorbeeld aan nemen, want ze kijken vaak scheef naar de Nederlandse marrons.


  Maak melding

 23. Mag ik dan hieruit opmaken dat alle Marrons uit Suriname vertrekken naar West Afrika??

  Er komt dan veel ruimte vrij voor de boevenbende van NDP in Santo Boma Jail!

  Ashanti, hou toch even in aub!! je wilt nu de hele hand!!! eerst met West beginnen en wie weet, later ander delen!!! Jawel!! delen!!!!!


  Maak melding

 24. (Ray) krijgt een plek op straat tussen zijn Dalit soortgenoten in India.
  Wat zal deze (Ray) toch gelukkig zijn.
  Een namaak Lalla Rookh schip zal deze (Ray) gratis vervoeren.


  Maak melding

 25. Waauw wat een reacties naar de vredestichters en voorvechters voor de afschaffing van de slavernij in Suriname
  Ik zou mij dan niet eens meer druk maken over de woorden eenheid en saamhorigheid in Suriname..
  Door deze vrijheidvechters hebben jullie voorouders die achtergebleven zijn een cultuur vandaag de dag! draag dan nooit meer de pangi van de Marrons, sla dan nooit meer de dron van de Marrons. gebruik dan never nooit de kruiden uit de oerwouden die mede door de Marrons en hun kennis hiervoor bekend zijn geworden naar jullie toe!
  Waar van Paramaribo worden er grondstoffen gehaald? Zelfs het grondgebied waar Staatsolie vandaag de dag olie uit de grond haalt komt van een Marrons familie
  Wat hebben jullie eigenlijk tegen de Marrons stelletjes leeghoofden en imbecielen? zo zie je maar het zat er al in jullie voorouders hoofden tijdens de slavernij en nu bij jullie zelfs nog dat jullie niet verder denken dan de neus die tussen jullie ogen zitten.
  Jullie zijn gewoon jaloers op de Marrons voor deze erkenning en omdat zij hard werken voor hun bestaan, kunnen zij zich aardig redden in de maatschappij

  Wie heeft hen leren stelen? hoeveel Marrons mannen had je met afgehakte handen in de jaren zestig en zeventig voor het jatten van goederen uit de chinese magazijn?wie vluchtten er massaal naar Nederland vóór en tijdens de onafhankelijkheid? Landverraders en in Nederland aan uitkering trekken zonder te werken én dan wil je de Marrons voor lui beschrijven? kennen jullie je geschiedenis niet?
  De Marrons hebben altijd hun kostgronden gekend waar zij zichzelf en gezinnen konden voorzien van voedzame dagelijkse voedsels.

  Dit is voor hèn diegene bedoeld die gaten In hun dakpannen i p v hersenen hebben om zo over de Marrons te reageren


  Maak melding

 26. Saillant detail DDB heeft zich laten klonen en loopt momenteel in Nederland in de rondte.

  Het heeft er veel van dat hij zich bij het Internationaal Gerechtsshof in Den Haag gaat aanmelden of hij laat kroeshaar op zijn hoofd groeien ( Neks No Fout) en hij gaat naar Togo. Als men hem in Togo vraagt, ben je DDB?, hij als antwoord geeft, A No Mi!. Aanvullend zegt hij, Mi na pipo/pipa de clown. DDB doet er alles aan om de sleutel van Togo ook te willen hebben.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 27. De menselijke DNA voor 100% ontrafeld en bekend. De bouwstenen van de menselijke soort. Rassen variaties van de oorspronkelijke versie. Bij produceren van Biologische destructie o.g.v. DNA codes zal het AFRIKAANSE ras de basis zijn. Alle rassen zijn uit hun ontstaan en niet omgekeerd. Daarom investeert men niet in dit ultiem effectief wapen. Maar die dag komt nog. Maybe sooner than you might think!!!


  Maak melding

 28. Hugo Chavéz, ik zal niet staan juichen als ik door drie Marrons overvallen wordt, sterker nog, ik zal zonder aarzelen op hen schieten als ik daar de kans toe krijg, dat zal ik ook doen als de overvallers Bakras, Chinezen, Indianen, Javanen of wie ook zouden zijn. Maar nadat ik op hen geschoten heb zal ik vervolgens niet iedereen, die op hen lijkt, bij voorbaat niet meer vertrouwen of uit de weg gaan.

  Wij (mijn vrouw en ik) hebben jarenlang een Hindoestaanse als hulp in de huishouding gehad, zij hield er vanwege haar leeftijd en kwakkelende gezondheid mee op. Van een kennis vernamen wij dat een Saramaccaanse bij hen gesolliciteerd had, maar dat hij vanwege de reputatie van de Marrons er niet over piekerde haar in dienst te nemen. Wij waren daartoe wel bereid en tot nu toe hebben wij daar, na ongeveer een jaar, geen spijt van, omdat zij ook een prachtig mens is, net als ons vorig Hindoestaans dienstmeisje lijkt het erop dat wij haar op den duur meer als familie zullen gaan beschouwen dan als werknemer. Als het van ons afhangt zal ook zij jarenlang deel uitmaken van ons leven.


  Maak melding

 29. ma ik wil niet na Afrika want dan kan ik niet stelen en roven want er valt niets te stelen .
  ik wil bij Bouta blijven . ik ga vo nog 5 .


  Maak melding

 30. In Ghana wonen er thans wel duizenden Surinamers die in dat land grond en gebouwen hebben gekocht. Ik hoop dat het stukje grond in Togo een begin kan zijn voor vele Surinamers om het racistische Holland vaarwel te zeggen en om een nieuwe toekomst in Togo op te bouwen. In Togo liggen de kansen voor het oprapen. Surinamers doe je voordeel mee.


  Maak melding

 31. Ik heb een paar dagen van de gastvrijheid mogen genieten van de marrons in Boto Passie.
  Ben onder de indruk geraakt van de vriendelijkheid daar kunnen de hindoestanen en chinezen en Javanen nog veel van leren.
  Fijn dat ze een stuk grond hebben gekregen al is het volgens mij meer symbolich.


  Maak melding

 32. Surinaamse Marrons krijgen grond in West-Afrika

  In verschillende media in Suriname en in Nederland is te lezen dat de Togolees Ekue Leopold Messan, grond aan de nazaten van de Surinaamse Marrons heeft gedoneerd. De overdracht van de grond aan vertegenwoordigers van de Marrons in Nederland vindt plaats op zaterdag 29 oktober in Utrecht. De donatie van dit grond is het resultaat van een ‘Roots Reconnection Trip’ door Togo en Benin van Nederlanders met Afrikaanse wortels, die voor de derde keer, van 11 augustus tot 8 september is georganiseerd door de heer Ekue Leopold Messan van de Stichting Togo Tourism & Development. Een van de deelnemers aan deze reis is André Mosis.

  Zoals dit bericht in het publieke domein is gebracht, wekt het de indruk alsof het hier gaat om een stuk land van enkele hectaren waar Marrons uit Suriname die dat wensen naartoe kunnen gaan en een dorp stichten, Marron Village, zoals op een foto staat.
  Wat mij verbaasd is dat het nieuws groots is uitgemeten en ontvangen zonder enige kritische kanttekening. Natuurlijk is het een mooi gebaar, maar het is naar mijn mening niets meer dan een symbolisch gebaar van de heer Messan, want het gaat om een stukje grond van slechts 900m2 zoals in De Groene Amsterdammer te lezen staat. Dat is een afmeting van 30mx30m. Om een idee te geven, het is ongeveer een tiende deel van een voetbalveld. “Een normaal voetbalveld (volgens de gebruikelijke maat op (inter)nationaal niveau) heeft als afmeting: 100 tot 120 meter bij 64 tot 75 meter. Dus 6400m2 tot 9000m2. Op het gedoneerde grond kan dus geen dorp gesticht worden, slechts een gebouw, zeg maar een hut.
  De organisator van de ‘Roots Reconnection Trip’, de Togolees Ekue Leopold Messan, maar vooral de Marron André Mosis had het bericht niet op zo’n misleidende manier in het nieuws
  moeten brengen. Zij hadden gewoon moeten aangeven dat het om een symbolisch gebaar gaat, en vooral om Marrons te interesseren voor het toerisme naar Togo.

  Toen ik het bericht las moest ik meteen denken aan de analyse die de Marronhistoricus André Pakosie in 1995 maakte in zijn publicatie: ‘Een kritische analyse van de ontdekking van de Leeuwenkoning van de Mandingo, ontdekking of volksbedrog?’ over de misleidende tactiek die de Gambiaan, Paul Mahogany Soukou, in de jaren negentig van de vorige eeuw onder Surinamers van Afrikaanse afkomst toepaste om het toerisme in zijn woongebied in Gambia te bevorderen. Soukou wees een zekere Yvonne Pryor uit Almere (Nederland) aan als draagster van de reïncarnatie van een voorouder van de Gambiaanse Mandingo’s, Junkung Sidibeh, of wel de Leeuwenkoning van de Mandingo’s op wiens terugkeer de Mandingo’s al driehonderd jaar wachten. Samen met zijn handlangers wist Soukou op deze manier een vliegtuig vol met goedgelovigen uit Suriname en Nederland naar zijn woongebied in Gambia te krijgen die de zogenaamde reïncarnatie van de Leeuwenkoning, Yvonne Pryor, naar haar troon vergezelden. Maar bijna niemand in Gambia wist iets van de komst van deze gereïncarneerde Leeuwenkoning, en is Yvonne Pryor gedesillusioneerd teruggekeerd naar Nederland.
  De wijze waarop het bericht over de donatie van een stukje grond in Togo door de Togolees Ekue Leopold Messan en de Marron André Mosis in het nieuws is gebracht, vertoont sterke overeenkomsten met die door Paul Mahogany Soukou en handlangers indertijd in het nieuws was gebracht over Yvonne Pryor als reïncarnatie van de Gambiaanse Leeuwenkoning. Beide
  gevallen draaien om het werven van toeristen onder de beoogde groep ter bevordering van het toerisme in het eigen woongebied van hun land. In de onderhavige situatie speelt de Togolees Ekue Leopold Messan dezelfde rol van de Gambiaan Paul Mahogany Soukou in het geval van Yvonne Pryor, en André Mosis speelt dezelfde rol van Yvonne Pryor toen. Toch is er wel een duidelijk verschil tussen de twee mannen: de Gambiaan Paul Mahogany Soukou was niet eerlijk in zijn opzet. De Togolees Ekue Leopold Messan is dat wel. In de korte films op YouTube van de ‘Roots ReconnectionTrip’ van 11 augustus tot 8 september 2016, vertelt hij eerlijk en open wat het doel is van zijn onderneming. Het is André Mosis die een meer misleidende rol in het geheel vervult. Hij maakt altijd zaken mooier, bijzonder en groter dan het is. Vóór hij met de groep naar Togo vertrok, vertelde hij al zonder schaamte aan zijn mede basja van de Okanisi in Nederland dat hij van 11 augustus tot 8 september afwezig zou zijn omdat hij door een West-Afrikaanse koning was uitgenodigd om voor hem djembé te gaan spelen. Echter, de films van de reis op YouTube laten duidelijk zijn grootheidswaanzin en leugens zien. Hij is niet door een koning uitgenodigd, maar net als alle andere deelnemers zelf zijn reis betaald voor deelname aan de ‘Roots ReconnectionTrip’ van de Stichting Togo Tourism & Development. Door zijn grootheidswanen (die een ziekelijk gedrag is), brengt André Mosis het verhaal van de donatie van het stukje grond in Togo door de heer Messan, op een zo groots mogelijke manier in het nieuws dat veronderstelt mag worden dat het om een groot stuk land gaat waarop een dorp gebouwd kan worden terwijl het in werkelijkheid om een symbolisch stukje grond gaat van ongeveer 30×30 meter (900m2), waarop bij wijze van spreken slechts een Marron hut gebouwd kan worden. In 2014/2015 bracht Mosis in het nieuws in Suriname en in Nederland dat hij na 25 jaar Nederland het genoeg vond en vóór het eind van dat jaar ging remigreren naar Suriname. Ook dat hij een villa aan het bouwen was in een elite buurt in Paramaribo. Blijkbaar is het voor Mosis nog steeds geen eind van dat jaar. Want hij woont er nog steeds in Nederland. Ik heb hem een keer meegemaakt hoe hij zijn mede basja minacht en zich tegenover hen opstelt als de intellectueel, terwijl hij op geen enkele niveau een intellectueel is. Hij heeft niet eens een mulo opleiding gehad. In de jaren zeventig verliet hij de uloschool en trad samen met andere leeftijdgenoten, waaronder een oudere neef van mij in dienst bij de Dienst Bodemkartering. Daar hielpen zij met het verzamelen van bodemmonsters voor wetenschappelijke onderzoek. Wie schetste mijn verbazing toen ik André Mosis later hoorde vertellen dat hij bodemkundige is.
  In 2009 kwam André Mosis en gezin speciaal uit Nederland naar Suriname om een verjaardagsfeest van zijn vrouw Lucia te vieren. Broki werd afgehuurd en een groot aantal gasten werden uitgenodigd. Ik ben door een vriendin meegenomen naar dat verjaardagsfeest, waar een ongebruikelijke tafereel zich afspeelde. André Mosis hield namelijk een PowerPoint presentatie over zichzelf en zijn gezin waarin hij schaamteloos de aanwezigen voorhield dat hij en zijn gezin een geslaagd leven leiden in Nederland. Hij liet ook een foto zien van zijn vrouw Lucia gekleed in een wit kelnersuniform, en vertelde daarbij dat ook Lucia opleidingen heeft genoten in Nederland en in de verpleging werkte. Een grote leugen. Zelfs zijn twee schoondochters die naast mij zaten konden hun verontwaardiging niet inhouden. Zij riepen tegen elkaar dat Mosis liegt, Lucia werkte als hulp in de keuken en in de schoonmaak branche.
  Wie op de website Waterkant, het artikel leest van Frank T. Akindoi, getiteld: Moraalridders of hypocrieten?, komen meer te weten over bepaalde onfrisse gedrag van André Mosis en een paar anderen.

  In ieder geval wat Mosis stelt dat “Het stuk land dat door het volk van Leopold gedoneerd is, is een middel om weer dichterbij elkaar te komen”, is een onnadenkende uitspraak. Het symbolisch doneren van een stukje grond van 30×30 meter door het ene volk aan welke andere volk dan ook is niet voldoende om die twee volkeren dichterbij elkaar te brengen. Met zijn stelling suggereert Mosis tevens dat de Marrons allemaal afkomstig zouden zijn uit Togo, want hij spreekt van ‘weer dichterbij elkaar te komen”. Maar dat is niet waar. Alle voorouders van Surinamers van Afrikaanse origine komen uit verschillende delen van Afrika. Uit welke deel welke voorouders afkomstig waren is vooralsnog niet met zekerheid vast te stellen. Nogmaals ik denk niet dat het de bedoelen is van de Togolees Ekue Leopold Messan die de 900m2 stukje grond doneerde, dat de Surinaamse Marrons daar moeten gaan vestigen. Ik denk eerder dat het een symbolisch gebaar is om Surinamers van Afrikaanse afkomst te interesseren voor het toerisme in Togo.

  Aysel J. Djantawa


  Maak melding

 33. Waarom schrik ik iedere keer weer van de racistische reacties op haast alle berichten die geplaatst worden?
  In Nederland voelen Surinamers zich om het minste en geringste gediscrimineerd door de Hollanders, maar in feite zijn ze nog racistischer dan alle Hollanders bij elkaar.

  Totaal geen begrip voor elkaars manier van leven.
  Surinamers vergeten dat onder elke enkele gemeenschap goede en slechte mensen zijn. Bij de een meer dan bij de ander.

  Het is waar dat de meeste overvallen worden gepleegd door marrons, waarbij ze niet schuwen om te verkrachten en te doden.
  Van de rijke hindustanen worden gezegd dat ze niet door hard werken rijk zijn geworden maar door in drugs te handelen.

  Mensen zijn altijd aan het generaliseren, het zal niet ophouden.
  De onderlinge haat, nijd, jaloezie zal eveneens ook nooit ophouden.


  Maak melding

 34. Het is echt triest om te zien hoeveel haat er hier gezaaid wordt.
  Puur om het feit dat de Marron gemeenschap niet door de zogenaamde mede Surinamer, maar vanuit het Afrikaans continent respect en erkenning krijgt voor wat ze voor het zwarte ras betekent hebben.
  Deze mensen kunnen blijkbaar niks doen aan hun ongefundeerde haat jegens marrons of
  djoekas of hoe je ons maar wilt noemen.

  Deze vorm van haat en jaloezie heeft zijn oorsprong in de zaad die door de kolonialisten en slavenmeesters zorgvuldig geplant en gekweekt is.

  Zie hier het resultaat van de slave mentality wat diep geworteld zit bij deze mensen. Het verdeel en heers strategie van de blanken heeft zijn vrucht geworpen.
  Het heeft ook geen zin om tegen dit soort mensen in te gaan. Zij lijden aan een ziekte waar zij zelf geen idee van hebben waar het vandaan komt.

  Zij zullen elk gelegenheid aangrijpen om op marrons te schelden en af te schilderen als alles behalve mensen.

  Het zijn veelal deze zelfde mensen die strijden tegen zwarte piet. Echter kunnen zij geen enkel vorm van respect opbrengen voor degene die hen bevrijd hebben uit de slavernij.

  Wij hebben daar echter geen last van en het houd ons ook niet tegen.
  Wij weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan.

  SABIE SAMA NA JOE. DA GONTAPOE NAI BUJA JOE.

  A MI DENG KAI ; NDJUKKA PIKING


  Maak melding

 35. Eindelijk is er iemand (Aysel J. Djantawa) die kritische aantekeningen heeft geplaatst bij het bericht dat de Marrongemeenschap een stuk grond krijgt in West-Afrika (Togo).
  Het is lachwekkend en schandalig dat André Mosis (zelf een Marron) over de rug van zijn eigen Marrongemeenschap zichzelf verheerlijkt en groot maakt. Het is niet te geloven dat zoveel mensen meegaan met dit nonsensbericht dat de Marrongemeenschap een stuk grond krijgt. Geweldig? Nee, het is een schande. Het is niet meer en niet minder dan ordinair volksbedrog.


  Maak melding

 36. Marrongemeenschap krijgt stuk grond in West-Afrika? Daar is het gratis hoor en wie hou je voor de gek.
  Ben je niet tevreden en ga dan maar terug. Waarom zijn de Marrongemeenschap nog arm?
  Wat verwacht je van een stuk grond in West-Afrika als je geen geld heb. Waar ga je dan slapen? Op straat zeker.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.