vrijdag, maart 29, 2024
HomeFotoHeropening van oud-plantage Frederiksdorp

Heropening van oud-plantage Frederiksdorp

-

Does Travel - naar Suriname

Dit weekend vond de feestelijk heropening plaats van de oud-plantage Frederiksdorp in Commewijne. #Frederiksdorp was een koffie- en cacaoplantage aan de Commewijnerivier in het district Commewijne in Suriname. De plantage lag aan de oostelijke oever, stroomopwaarts naast plantage Guadeloupe en stroomafwaarts naast plantages Buitenrust en Johan Margaretha.

frederik
In 1976 werd de plantage gekocht door de Nederlander Antonie (Ton) Jacobus Hagemeijer en zijn Surinaamse vrouw. Na jaren aan veeteelt en landbouw gedaan te hebben besloten de Hagemeijers omstreeks de eeuwwisseling met financiële steun van Nederland de plantage te restaureren en geschikt te maken voor toerisme. Na de restauratie werd de plantage Frederiksdorp in 2004 als eerste project buiten Paramaribo tot monument aangewezen.

Frederiksdorp is dit jaar grondig uitgebreid met onder andere nieuwe toeristen cabana’s achterin tussen de sinasappelbomen, een nieuwe bar en restaurant en een groot zwembad met pooldek. Ook zijn alle historische gebouwen gerenoveerd en voor verhuur beschikbaar.(FOTO: Sirano Zalman)

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

48 REACTIES
  1. Goed gedaan wat een mooie fotos zo moet su eruit komen te zien.

    Er zijn awaries zoals paraman,damsco en de opperawarie parbo( RIP) die helaas overleden is willen er een vuilstortplaats van su maken om zo hun awarie dingen daar te gaan doen.


    Maak melding
  2. Prachtig. Mooie investering. Ik hoop dat hun staff getrained is voor costumer service en vriendelijkheid voor de klanten en toeristen. Ik hoop dat localen ook een graantje kunnen meepikken.

    Nu nog de toeristen uit Europa binnen halen. Hoop dat ze marketing in de doel landen hebben gedaan. Suggestie: Koop ook brommers zodat de toeristen tot op Bakkie en Alliance kunnen brommen op de oude dam weg. Op die plaatsen een kleine restaurant voor verfrissing van de toeristen bouwen.


    Maak melding
  3. Blij te horen !heb daar als jonge pas getrouwde vrouw van een politieman daar een aantal jaren gewoond als een grote hechte familie met de andere politieagenten en gezin.eensgezind en liefdevol.lijkt eeuwen geleden en alles is veranderd.Saamhorigheid was toen top!!!


    Maak melding
  4. ik ben er in februari dit jaar geweest, t is echt prachtig! Ik hoop er bij een volgend bezoek aan SU te kunnen overnachten, lijkt mij de moeite waard.
    En idd is t te hopen dat de lokale bevolking mee kan profiteren en er banen vinden
    Su is echt prachtig


    Maak melding
  5. In een woord PRACHTIG !.
    Is er gelegenheid om te vissen? Zoetwatervissen bedoel ik. Zou heel mooi zijn voor de vis toeristen.
    Overnachten lijkt mij heel leul.
    Kom zelf uit Commewijne ( Constantia ).
    Of de verbinding ( met de brommer ) tot Bakkie nog bestaat is nog een vraag. Vroeger was het leuk vanaf Bakkie tot Rust en Werk met de brommer. Maar nu bestaan de sluizen niet meer. Dus ook geen verbinding met al de mooie plantages. Ergens stoppen en gewoon van verse sinnaas en manja’s te genieten daarna verder brommeren. Jmmr.
    Graag zou ik nog meer foto’s willen zien……


    Maak melding
  6. Wat toerisme betreft heeft Suriname goud in handen:

    Bezoek India, kom naar Suriname,
    Bezoek Afrika, kom naar Suriname,
    Bezoek Indonesië, kom naar Suriname,
    Bezoek de jungle, kom naar Suriname.

    Het hoeft alleen maar ontwikkeld te worden en dat vraagt mensen met visie en daadkracht. In Suriname wordt de aanwezigheid van al die culturen als gewoon gezien, maar feitelijk is het uniek.


    Maak melding
  7. In een woord fantastisch.Dat heeft deze familie weer goed geflikt.Als er nu meer families als deze naar Suriname komen en zo’n mooi project uit de grond stampen genereerd het land ook deviezen.De Surinamers gewoon in srd laten betalen hoop ik.LAST MINUTE??


    Maak melding
  8. @ Hans van den Broek,

    Ben het met je eens.
    Ga ook met vakantie naar China en daarna naar Suriname.
    Men vindt Azië, Afrika, Indonesië in Suriname.
    Alleen jammer dat ondanks Surinamers al meer dan 1½ eeuw samen wonen in een prachtig land er nog steeds teveel ruzie en gekonkel onder elkaar is.


    Maak melding
  9. Ben benieuwd hoe het ervaren gaat worden want 1 ding kunnen ze niet veranderen en dat is het ergste , de muggen
    Rond 4 uur is het er niet meer te harden en is buiten zitten niet meer mogelijk en ook op de dag wordt je er hellemaal
    lek geprikt
    Het is wel mooi maar ik weet het niet hoor
    Ik heb er ooit 1 nacht geslapen in de andere woningen die er staan en mijn vrouw was geheel een bult geworden


    Maak melding
  10. Rond de tijd dat de muggen zich manifesteren zit ik in Suriname gereed met mn electrische tennis racket.Het lijkt wel oudejaarsavond wat een geluid van de muskieten.Vooral het vele water zorgt voor een goeie broeinest…Ja dit is echt een punt om je zorgen over te maken.


    Maak melding
  11. De familie Hagemeijer heeft er in het verleden een mooie en fijne plek in Suriname van gemaakt waar het goed vertoeven is behalve dan voor de mensen die gevoelig zijn voor muskieten en mampiera, maar die zullen op andere plaatsen ook wel problemen hebben, ik hoop alleen dat de nieuwe eigenaar/beheerder dezelfde klantvriendelijkheid en service blijft geven als de Hagemeijers, (revieuws en beoordelingen van Zoover gaven een gemiddelde cijfer van rond de 8), in ieder geval bij een volgende gelegenheid maar weer eens kijken wat ze er van gemaakt hebben


    Maak melding
  12. Ik heb m’n ‘ Plantage kaart van het Rijke Suriname omstreeks 1840 ‘ (uitgegeven door Gerrit Barron & gekocht bij Vaco) tevoorschijn gehaald, en is het onvoorstelbaar hoeveel plantages er toen in Su aanwezig waren.

    Suriname was toentertijd echt wel de voedselschuur van Nederland en Europa, want het aantal aanwezige plantages (incl. namen) is haast niet te geloven !

    Vanaf de Boven Cottica, Cassewinica, Tempatie, Commewijnerivier incl all zijtakken, Surinamerivier tot aan Victoria, Pararivier, Saramaccarivier, etc. etc
    Al deze plantages langs de diverse rivieren waren productief en werd er aan landbouw en houtkap gedaan.

    Ik vraag mezelf af wie nu de juridische eigenaren zijn van al deze verlaten en vervallen plantages.

    Had een tijd terug begrepen dat de nazaten en erven van de voormalige slavenhouders en plantage eigenaren, onderzochten in hoeverre zij nog de rechtmatige eigenaren waren van de bezittingen van hun voorouders in Su.

    Ik verwacht dat de Suri’s wel scherp zijn en bij de les blijven zodat er wetten worden gemaakt, waardoor geen enkel bezit van een voormalige slavenhouder in handen komt van één der nazaten.

    Ik denk dat diverse van deze vervallen plantages een 2e leven genieten, en zou het mooi zijn wanneer er nog meer van soortgelijke resorts op deze plantages zouden herrijzen.


    Maak melding
  13. Het is inderdaad prachtig geworden ; dank zei deze Hollandse echtpaar, hulde zou ik zeggen.

    Ik zou iedereen gelijk willen geven die over deze plantage schrijven, ik zelf ben tig jaren geleden geboren in het plantage Belwaarde.

    @ Freeway

    De rasechte Surie´s zijn te lui, en hebben de know how niet, de goeie daar gelaten.

    @ Jan
    Een goede tip :

    Als je weer gaat logeren, je zelf vol gieten met sterke drank !
    Je wordt toch door de muggen geprikt maar, ze worden ook dronken maar daarna leggen ze het loodje.

    @ Koen

    Ga met de boot korjaal, dat is de beste manier om al die plantage te bezoeken.

    @ Pipo

    Je hebt gelijk, figuren die opsomt zijn alleen in staat om de boel te verzieken. Meer zeg ik niet, het is gewoon lullen tegen de bierkaai !
    Velen hebben alleen kritiek op de blanken, zelfs doen ze geen ene rot moer.
    Een ding waar vele landgenoten goed in zijn is,vrouwen na zitten en met een jong douwen en weg wezen.
    Ook hier de goeie daar gelaten, want ik moet niet een iedereen over een kam scheren.
    Sari tori

    Jacko


    Maak melding
  14. @Milton
    Niets op tegen als ook de nazaten willen investeren in deze oude plantages in Suriname. Hetzelfde geldt voor alle grond in SU die onder een boedel vallen de zogenaamde rechten van onze landgenoten. Als mensen om welke reden niet bereid of bij machte zijn te investeren in de ontwikkeling van die gronden, moet de staat deze gewoon weer onteigenen. Geef die gronden dan aan anderen die wel bereid zijn en kunnen investeren hierin.


    Maak melding
  15. Goed uitgevoerd.

    Ik hoop dat de toeristen het weten te vinden.

    Het staat en valt met een flexibele, snelle water verbinding met Paramaribo of Leonsberg. Snelle sloep oid.


    Maak melding
  16. Als de Surinamers dit zelf hadden gedaan, bleef al het geld in Suriname.

    Lees goed.
    In 1976 werd de plantage gekocht door de Nederlander Antonie (Ton) Jacobus Hagemeijer en zijn Surinaamse vrouw. Na jaren aan veeteelt en landbouw gedaan te hebben besloten de Hagemeijers omstreeks de eeuwwisseling met financiële steun van Nederland de plantage te restaureren en geschikt te maken voor toerisme. Na de restauratie werd de plantage Frederiksdorp in 2004 als eerste project buiten Paramaribo tot monument aangewezen.

    Ooo, ooo, oo! wat zijn die Surinamers toch heel blij! Dat hebben ze toch helemaal goed zelf gerealiseerd. Ooo, je bent zo mooi!

    Er komen steeds meer plantages in handen van Nederlanders, als die het al niet zijn door de koloniale geschiedenis.

    Noordzee! welcome back noordzee in de kolonie Suriname!

    De vraag hoeveel % van het nettobedrag ( inkomsten vermindert met alle kosten/inclusief de investering van de erfgoed gelden) van het toerisme blijft in Suriname zitten en hoeveel stroomt weer naar de Noordzee?

    De echte toeristen zullen het vinden.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  17. Suriname heeft circa 200 plantages gehad . maar ze hebben dat doelbewust naar de verdoemenis geholpen . vooral de NPS regeringen hebben dat op hun conto staan . de NPS-ers zagen meer brood in mijnbouw en ook omdat een groot deel van de Afro-Suri”s werkzaam zijn in deze branche.

    als ze die 200 plantages tot bloei zouden maken dan zou dat meer het Aziatische deel van de bevolking ten goede komen .

    uiteindelijk zullen ze bedrogen uitkomen want goud en olie groeit niet . op is op en als baksis krijgt je ook nog de aangerichte milieu schade en vergiftigde wateren .
    maar de peper boom blijft geven . landbouw heeft betere economische vooruitzichten .


    Maak melding
  18. Jojo, de Hagemeijers hadden een goed bezochte website, als je nu googelt kom je nog op deze terecht, het is inderdaad te hopen dat de nwe eigenaar beheerder, een nieuwe bouwt , nu valt nog niets te vinden, de verbinding hoeft toch geen probleem te zijn, in de oude situatie hadden ze hun eigen taxiboten


    Maak melding
  19. Doe wat mij betreft maar geen snelle sloep. Gewoon vanuit ,leonsberg met die traditionele boten. Met mazzel een boots die nog dolfijnen gaat zoeken. TOP.


    Maak melding
  20. Nu alleen nog wat doen aan de torenhoge landingsrechten op Japi. Die maken de tickets onbetaalbaar voor vakantiegangers.
    Zonder goedkope vliegreizen blijft Suriname een bestemming voor mensen die niet anders kunnen of waar geld geen rol speelt. Vergelijk de prijzen AMS naar de Antillen en die van AMS naar Japi.
    Zelfde afstand…
    Vakantiegangers brengen meer geld op dan familie bezoekers.


    Maak melding
  21. @ passant,

    wat ben je toch een azijn zeiker.
    De Surinamers hebben alle tijd gehad om hetzelfde te ontwikkelen maar missen de visie en inzet.
    Nu wil je de durfinvesteerder te gaan straffen met extra heffingen. Dat is precies de reden dat investeerders Suriname mijden als de pest. Ze worden bij de grens al uitgekleed.
    Als je het artikel goed leest wonen deze mensen gewoon hier in Suriname dus met welke reden zal het geld uit het land verdwijnen.
    Kijk liever naar de vele Surinaamse bedrijven die via een eigen buitenlandse firma de inkoopwinst afromen en hier amper de kosten kunnen dekken.
    De reden dat ze dit doen is de torenhoge vennootschap belasting. (over afromen gesproken). en de winst maken in een (ei)land waar de belasting stukken lager is.

    Let wel er zijn veel ondernemers oorspronkelijk uit Nederland hier gekomen die een echte banen motor zijn voor de economie. Zonder die banen zag het er nog slechter uit hier.

    Ik heb diep respect voor de Surinaamse bedrijven die wel kansen zien en investeren in eigen land. Die zijn er ook zat.


    Maak melding
  22. Milton@
    Je hebt een uilskuiken,door weer terug te Vallen in de slaven tijd ,door Horende doof en ziendeblind kom je tot zulke uitspraken.
    En met emotional slaven verhalen ,jou bed over oudersgroot oudersheben jullie zelf verkoopt aan die zeeuwse kapitein ,die jullie van Africa naar Suriname heeft gebracht.
    Nou is er een families Hagemeier die de histories in eren hersteld ,kom jij met een lulverhaal. Jullie hebben de mentalitiet niet om er zelf iets van te maken of is het luiheid.
    En dit heeft nou te maken met ontwikkeling,zo moeilijk is het nou ook weer niet.
    Tourisme is voor jullie het sleutel woord gast vrijheid vriendelijkheid .
    En Dan nog wat toon ballen ,en schop die korrupte zooi er uit


    Maak melding
  23. @ rambo,
    je zal deels gelijk hebben maar werken in de landbouw is voor Surinamers niet sexy genoeg. Die werken liever bij lanti of thuis vanuit de hangmat.
    De landbouw bedrijven die hier zijn werken veelal met mensen uit Haïti en Guyana. Niet omdat ze dat leuk vinden maar mensen hier kunnen ze gewoonweg niet vinden. Of ze zijn na 1 salaris betaling weer verdwenen.
    Oma is ziek, kan vandaag niet komen, kom wat later kan ik eerder weg… etc etc.


    Maak melding
  24. Dit is een smet op de nationalisten, die nagenoeg allemaal anti westen zijn. Dit is alweer een levendig bewijs dat ze niet in staat zijn het land naar een hogere hoogte te tillen. Wees reaal en maak gebruik van de kansen die de wereld te bieden heeft.


    Maak melding
  25. Zwartman: “De rasechte Surie´s zijn te lui, en hebben de know how niet, de goeie daar gelaten”.

    Zwartmans, jij wil met kracht en geweld iets negatiefs over ‘De Surinamer’ naar voren brengen. Op zo’n manier kan je alle bevolkingsgroepen op aarde beschrijven, b.v. “De rasechte Nederlander heeft niet genoeg know how om een dijk te bouwen, de goeie daar gelaten”.

    Natuurlijk heb je luie en ongeschoolde Surinamers, net zoals je ongeschoolde, luie Nederlanders hebt, maar er zijn ook onder Surinamers en Nederlanders genoeg mensen te vinden die goed geschoold en niet lui zijn. Zwartmans, als jij een Nederlander bent, wil ik wedden dat jij niet weet hoe een dijk of brug te bouwen, waarom zouden alle Surinamers dan de kennis en vooral HET KAPITAAL moeten hebben om een oude plantage te renoveren? Frederiksdorp is door Nederlanders gerenoveerd, dat is niet zo vreemd omdat het om Nederlands erfgoed gaat en Nederlanders hebben nu eenmaal meer kapitaal dan de gemiddelde Surinamer (in dit specifieke geval subsidieerde de Nederlandse overheid bovendien). Overigens is een van de aandeelhouders en initiatiefnemers in dit project de hr. Sirano Zalman, toevallig wel een rasechte Surinamer.

    Iedereen die hier de indruk wekt alsof het makkelijk moet zijn om al de verlaten plantages weer tot bloei te brengen, zoals in de koloniale tijd, wil ik zeggen dat ik dat samen met andere Surinamers ook wel zou kunnen, als ik met een schip naar Nederland zou kunnen varen om daar Nederlanders als slaaf of contractarbeider te ronselen en hen vervolgens tegen een hongerloon of helemaal geen loon het zware werk op de plantages kon laten doen. Een of andere idioot hier op het forum (ik heb geen zin om uit te zoeken wie) beweert dat de achteruitgang van de plantages gekomen is door de po;itie van de NPS. Wel idioot, ga weer eens een keer de geschiedenisboeken na; de achteruitgang van de plantages kwam op gang omdat de Nederlanders niet meer bereid waren te investeren in de plantages in Suriname omdat het niet meer winstgevend was, door o.a. de opkomst van bietsuiker, geen enkele onderneming kan blijven functioneren als er niet meer in die onderneming geïnvesteerd wordt. Toen de NPS in 1946 op het Surinaamse toneel verscheen, waren alleen Mariënburg en Waterloo nog in bedrijf, de andere plantages waren al lang failliet.

    Waarom zou een ex-slaaf of ex-contractarbeider suikerriet op grote schaal willen verbouwen op een plantage? Hoe zou hij daar suiker van kunnen maken om dat vervolgens naar de Europese markt te kunnen exporteren, terwijl hij er 100% zeker van kon zijn dat hij opgelicht zou worden door de Europeanen? Als ex-arbeider op een Surinaamse plantage na de bloeiperiode van de plantages, leek het me zeer verstandig om te proberen zo snel mogelijk zelfstandig en zelfvoorzienend te worden en niets maar dan ook niets meer met de Europeanaen uit die tijd te maken te willen hebben.


    Maak melding
  26. Forummers, reageerders, Odi odi.

    @JZwartmans (Jacko)!
    Fawaka man!

    Ik ben er nog hoor.
    Het is soms nodig om even gas terug te nemen.
    Maar dit is geen (Sari tori)!

    Heropening van oud-plantage Frederiksdorp.

    Prachtig man.
    Ik heb nog meer fofo’s gezien van bezoekers, die recent daar zijn geweest.
    Een heel goede inverstering in Suriname.

    Ik zeg: niet lullen, maar doen, indien je (veel) geld hebt.
    Of samen met anderen die echt serieus en betrouwbaar zijn, om zulke investeringen te willen doen in Suriname.

    Een vraag:
    Komen zulke investeringen nu ook voor in het distr. Para,
    Coronie en plantage Laarwijk?
    Of is dit een BOEDEL probleem?

    Alsnog een prettige zondag toegewenst.


    Maak melding
  27. Onzin natuurlijk dat je India vindt in Suriname. Ik vind er geen Ganga, Jamuna Saraswati, geen Haridwar en Hrishikesh, geen Orissa en Goa.

    Die plantage hebben ze verkracht. Waar ooit de djoeka’s de zweep kregen, wordt het nu voorgesteld als een paradijs. De historische waarde is verminderd, de toeristische vermeerderd.


    Maak melding
  28. @ B.Wakoef,

    Je moet de vergelijking ook niet al te letterlijk nemen.
    Een beetje relativeren en je ziet meer dan je wil zien.
    India is ook niet meer het India van vroeger.
    Indonesië ook niet, Afrikaanse landen zijn ook net zo snel aan het verwesteren.
    China idem dito.

    Als je nog echt iets van het oude India wil zien dan moet je naar het platte land gaan. De grote steden zijn zo goed als verwesterd.
    Maar dat is ook niet alles.


    Maak melding
  29. Na wan moi intiatief.
    Pi ding sranaman de? Oe no mang loes a hannoe. WERKEN! Ze weten het weer beter. Lekker wachten op Lanti.

    Heel mooi Ton.


    Maak melding
  30. Hoe zou het toch mogelijk zijn dat de Surinamers zich steeds de kaas van het brood laten eten door de Hollanders, de Canadezen, de Amerikanen en de Chinezen, in wiiekeurige volgorde?
    Te lui, niet slim genoeg, te weinig initiatieven tonend?, wie het weet mag het zeggen, maar veel zijn er in ieder geval stik jaloers en geven af met allerlei benamingen en refereren alleen maar aan het verleden i.p.v. dat ze eens bij zichzelf te rade gaan wat nu de werkelijke reden zou kunnen zijn


    Maak melding
  31. Over de muskieten gesproken. Ik was in California geweest en daar hadden ze muskieten larvae etende vissen. Zijn kleine vissen en worden losgelaten in vijvers en andere stilstaande waters. De vissen doen hun werk.

    Verder moeten alle watertanks en andere water houdende reservoirs een deksel hebben om de te voorkomen dat muggen eieren in leggen.

    Investeren kost geld. De Suries hebben dat niet. Mischien nu families met geld van corrupte praktijken. Echter ze zijn geen ondernemers maar gewoon ordinaire graaiers.

    Plantages die langer dan 5 jaar verlaten zijn moeten aan de staat terugvallen. Mischien moeten er expliciet een wet over het land gemaakt worden.


    Maak melding
  32. Als je naar onze overheid kijkt zal je denken dat Suriname alleen maar uit misere bestaat.Gelukkig niet Hier weer een voorbeeld van.Thank God!


    Maak melding
  33. Zal Denk/actiecomité tegen Zware Piet niet tegen dit rascistische project moeten protesteren? In NL wilt Denk en hun meeloper met 3 jaar mavo Sylvana alle straatnamen die naar het koloniale verleden verwijst verwijderen. En nu gaan ze in Gosdnaam in SU een oude plantage weer herstellen als eerbewijs aan de kolonisatoren??? FA waka????


    Maak melding
  34. Geweldig om te lezen hoe een plantage van weleer tot leven wordt gebracht. Mooie en lovende woorden. Daarnaast ook negatieve woorden. Surinamers die zich het kaas van het brood laten eten, ze zijn te lui of hebben te weinig initiatief.
    Dacht dat het kapitaal uit een fonds uit Nederland kwam en dat dit allemaal is gefaciliteerd en mogelijk is gemaakt vanuit buiten.
    Was het toen allemaal zo’n romantische gedoe op de plantages van weleer? Hoeveel bloed, zweet en tranen zijn toen daar niet gevloeid? En van wie??
    Hoeveel negativisme hangt er nog op bepaalde verlaten plantages. Hoeveel belasting hangt er nog op de verlaten plantages die door sommigen hier geromantiseerd worden, hebi’s door al het kwaad dat daar is geschied. Misschien moet de toerist die zo’n plantage aandoet ook hierin geschoold/geïnformeerd worden.
    Ik adviseer voor de liefhebbers het plantage Andrichem, welke bij Waterland ligt. Een plantage met heel veel hebi’s, van al het slecht dat daar in naam van de blanke meester is gebeurd.
    Er zullen genoeg idioten in de pen klimmen om mijn schrijven weer in een kwaad daglicht te stellen.
    En ik mag ook deze idioten vertellen dat mijn voorouders allemaal hard hebben geploeterd in het paradijs die Suriname heet om een stukje eten op tafel te krijgen. En naast het hard werken hadden deze lui ook genoeg initiatieven. Initiatief hebben en tonen is niet aan een kleur gebonden


    Maak melding
  35. @Anoniem,
    hoeveel negativisme hangt er nog op verlaten plantages,?, heel juist als je het zo wilt zien, gewoon in blijven hangen, waar ik dus ook weinig positiefs in zie, of beschouwen als een zwarte bladzijde in de geschiedenis waar best lering uit getrokken mag en kan worden, ik heet geen bouterse die zou zeggen zand er over, maar wel een gepasseerd station


    Maak melding
  36. Nee, nee. ik denk dat je het niet begrijpt. Ja een bladzijde die ik ook om sla. Een gepasseerd station. Nee, ik blijf niet steken in de geschiedenis.
    Wat ik wel altijd predik is dat het verleden het heden altijd en adequaat zou moeten informeren.
    Denk dat je het woord hebi, belasting niet kent. Ik adviseer je naar het plantage Andrichem te gaan, dan weet je wat belasting is. Als de grond zou kunnen praten wat er daar allemaal gebeurd is. Er zouden rituelen moeten worden gepleegd om het een en ander wat daar is gebeurd, de folteringen, de verminkte geesten die daar nog hangen om die te verzoenen en verzoeken om te vertrekken. Ik hoop dat je deze duiding van mij begrijpt.
    Een insider heb ik het al verzwegen woord nodig om mij te begrijpen.


    Maak melding
  37. @Hans die idioten van Denk en actiecomité tegen ZP zijn natuurlijk pas de echte idioten die nooit van hun leven iets tot stand zouden kunnen brengen als het herstellen van Frederiksdorp. Ze kunnen alleen maar beklagen hoe slecht NL voor ze is terwijl ze als volksvertegenwoordigers minimaal €8000 per maand beuren. En niet te vergeten de KB voor hun kinderen en studiefinanciering. Oh ja voor hun oude ouders wordt ook nog een goed gezorgd door de BLANKE artsen. Wat is NL toch een slecht land voor ze hè?


    Maak melding
  38. Suriname is van de Surinamers en deze horen de eerste viool te spelen als het om hun belangen, geld verdienen gaat.

    Als de kennis en mensen, enz er niet zijn of het geld dan gaat men deze in het buitenland zoeken om voor hun eigen Surinaamse doelen/belangen te werken.

    Er zijn genoeg voorbeelden in de wereld, die dat doen. oa Dubai.

    Surinamers en Surineds en alle andere Surinamers waar ook ter wereld horen de eerste viool te spelen als het om de ontwikkeling van Suriname gaat. De Overheid zal wel de faciliteiten hiervoor moeten bieden, waar de Surinamers gemakkelijk in moeten kunnen instappen om de doelen te kunnen verwezenlijken. Daar schorst het aan door corruptie, vriendjespolitiek, regels/lange wachttijden, tjoekoes, enz aan.

    De Surinaamse Overheid moet anders omgaat met de diaspora, haar kennis, ervaring en kapitaal. Natuurlijk is iedereen vrij om met zijn kapitaal mee te doen, maar de regels moeten heel goed bekeken worden, wat Suriname hiervan overhoudt en dit voor Suriname betekent. De diaspora wordt vaak in Suriname gezien als een melkkoe, i.pv. samen te werken, zie de prijzen van d eklm, grond die verkocht wordt, enz

    Suriname is voor de Surinamers en die moeten de eerste viool spelen.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  39. Forummers, reageerders, Odi odi.

    Heropening van oud-plantage Frederiksdorp.
    Voor mij en nog veel mensen is dit PRACHTIG.

    En wat heeft een politieke partij DENK in NED. hiermee te maken?

    Dan mag je de volgende artikelen zelf maar gaan lezen.
    (Google maar even)!

    Het volgende artikel:
    Nederlands cultureel erfgoed in het buitenland; Verslag algemeen

    25 320
    Nederlands cultureel erfgoed in het buitenland
    nr. 2
    VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG
    Vastgesteld 27 november 1997
    De vaste commissies voor Buitenlandse Zaken1 en voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen 2 hebben op 9 oktober 1997 overleg gevoerd met staatssecretaris Patijn van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Nuis van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over Nederlands cultureel erfgoed in het buitenland (Kamerstuk 25 320).
    Van het overleg brengen de commissies bijgaand beknopt verslag uit. (veel lees plezier)

    Het volgende artikel:
    Hollands erfgoed in Sri Lanka wacht op herstel
    REPORTAGE | GERT JAN ROHMENSEN | COLOMBO, JAFFNA − 10/03/2012: Bron: (Trouw.nl)

    Opknappen historische panden met Nederlands geld leidt tot controverse ‘Dit is goed voor wederopbouw’
    De toegangspoort is hoog en indrukwekkend, de tuin is goed onderhouden.
    Maar op veel plekken valt het pleisterwerk van de muren en zijn houten vloeren en delen van het dak verrot.
    Zoals zoveel Hollands erfgoed in Sri Lanka is het museum in Colombo over de Hollandse Periode aan onderhoud toe.
    Het opknappen van dit soort panden is echter omstreden. (veel lees plezier)

    Het volgende artikel:

    ‘Overheid moet VOC-archieven redden’
    3 juni 2015

    Als het aan de VVD ligt gaat de overheid meer doen aan het behoud van Nederlands cultureel erfgoed in het buitenland.

    Volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen liggen veel archieven in het buitenland onder erbarmelijke omstandigheden te verpieteren en worden belangrijke historische documenten “aangevreten en beschadigd door schimmels en insecten, inktvraat, waterschade, vocht en verkleving”.
    Het gaat onder meer om archieven in Nederland-Indië, Japan, Brazilië, Sri Lanka en India.
    (veel lees plezier met foto’s)


    Maak melding
  40. De investeringen in Frederiksdorp kan de eerste stap zijn om de rechteroever van de Commewijne rivier tot ontwikkeling brengen. Dat zou een belangrijke ontwikkeling zijn voor de mensen die daar wonen.Denk de turkse Hollandse Partij heeft geen flauw vermoeden daarover.


    Maak melding
  41. Jawel hoor!! prachtig!!! i like it!! gaan en genieten!!! Neem ook hengels mee!!!!

    Antonie Jacobus!! je heb het heel goed gezien!!!!

    Een weekje daarginds doorbrengen is geen gek idee!!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES