Duurzaam gebruik van bos in Suriname

10

De Stichting Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) en de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) hebben donderdag een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. De bedoeling hiervan is om het duurzaam gebruik van het Surinaamse bos te garanderen. Dit kan alleen bewerkstelligd worden wanneer rationeel advies op dit gebied gebaseerd is op gebalanceerd wetenschappelijk onderzoek dat gerichte informatie en data verschaft. De samenwerking zal van toepassing zijn op de gebieden van visie vorming met betrekking tot duurzaam bosbeheer in Suriname; informatie uitwisseling en capaciteitsopbouw ten einde op structurele wijze de activiteiten te stroomlijnen en kansen te identificeren.

Bekijk ook:

10 REACTIES

 1. wat een nonsens? je kapt en het groeit als kool, en binnen 5 jaar hebt je moeite om het te beheren en te kappen, je moet een kapitaal aan benzine en ketting zagen en arbeidsloon tegenaan gooien om de boel weer schoon te krijgen, dus suriname en surinamers maken jullie geen zorgen, alle gekapte hout door de chinezen is binnen 15 jaar weer herstelt….


  Maak melding

 2. In meeste landen wordt houtkap gemanaged door agencies. Houtkappen zonder regels is gevaarlijk. Mensen zijn doodgegaan door vallende bomen

  Na een houtkap session lijkt het land alsof het door een bom is getroffen. Dit moet voorkomen worden,. Nieuwe bomen planten is dan moeilijk op zo;n terrain. Rehabiliteren van het terrain is dan een dure zaak. Duurzaam bos levert steeds weer inkomen. Elke dertig tot zoveel jaar afhankelijk van de soort bomen dat geoogst wordt.

  Vroeger werd de boomstammen over de rivier vervoerd. Om de wegen en de bruggen te beschermen zou dat weer moeten gebeuren. Een kanaal naar de rivier eerst en dan over de rivier.met een sleepboat.

  Bosbeheer is niet in een hangmat liggen. Wetenschap is nodig om goed beleid te generen.


  Maak melding

 3. @ Booster

  U zwetst uit uw nek en kijkt niet verder dan uw neus lang is.
  U ziet alleen dat wat snelgroeit en veel van de traag groeiende vegetatie verstikt.

  De eerste fase van het herstel van Oerbos duurt 60 jaar.

  Sommige bomen doen er honderden jaren over om te worden wat ze nu zijn.
  U soort denkwijze berooft Suriname van wat echt belangrijk is een ecologisch evenwicht. In de natuur hangt alles met elkaar samen. Haal een keten weg en het systeem verarmt of kan zelfs in elkaar storten.

  Jungle bestaat uit lagen. Haal een grote boom weg en alles onder die grote boom veranderd.
  Daarom mag men voor duurzaam werken slechts 0,5 m3/jaar hout per ha oogsten of wel 30 m3/60 jaar. Dus na overwogen weg halen van 30 m3 van een ha moet men 60 jaar wegblijven.

  De grote afnemers in de wereld (behalve China) kopen slechts duurzaam hout (FSC gecertificeerd).

  Suriname heeft genoeg mogelijkheden om duurzaam hout te oogsten maar vernietigd uit kortzichtigheid steeds meer mogelijkheden om gecertificeerd hout (veel duurder) te oogsten.

  Nu wordt het rondhout voor heel slechte prijzen verkocht aan Chinezen die er de winst mee maken.


  Maak melding

 4. Booster, als je ergens geen verstand van hebt is het raadzaam niet te reageren, laat dat maar over aan mensen als JoJo, die weten, in tegenstelling tot jij, dat er een enorm groot verschil is tussen het oorspronkelijke tropisch regenwoud en de ‘kapuweri’ (secundair bos) dat ervoor in de plaats komt wanneer je het oorspronkelijke bos hebt verwijderd, jij, als leek, ziet in beide gevallen slechts ‘busbusi’, dat je zo snel mogelijk met kettingzagen moet verwijderen omdat je denkt dat het in beide gevallen om boomstammen gaat die alleen waarde hebben als je ze verkoopt aan het buitenland. Ik heb slecht nieuws voor jou; eenmaal verwijderd tropisch regenwoud groeit nooit meer terug en niemand in het buitenland is geïnteresseerd in hout van secundair bos (busipapaja b.v.).


  Maak melding

 5. @JoJo
  “De eerste fase van het herstel van Oerbos duurt 60 jaar.
  Sommige bomen doen er honderden jaren over om te worden wat ze nu zijn.
  U soort denkwijze berooft Suriname van wat echt belangrijk is een ecologisch evenwicht. In de natuur hangt alles met elkaar samen.
  Haal een keten weg en het systeem verarmt of kan zelfs in elkaar storten.”

  Nice approach, een vergelijk die ook op gaat voor het heel sociaal maatschappelijk bestel in Suriname. Zie daar het verval van land en volk.


  Maak melding

 6. Sur.gebruikt de cyclus van de 25 jaren.Waar ze vandaag hebben gerooid,komen na 25 weer terug.In de hoop dat de economische winbare bomen vanzelf weer gegroeid zijn.
  En als er niets te oogsten is daar,voelen ze zich benadeeld.


  Maak melding

 7. SAVE THE LUNGS OF THE EARTH,SURINAM Only when the last tree has died, and the last river been poisoned, and the last fish been caught, Will we realize we cannot eat Money. SURINAM Wake Up, SAVE THE LUNGS OF THE EARTH .


  Maak melding

 8. meer dan 45 jaar geleden had men onder Lands bosbeheer in het gebied Redidoti, Blakawatra, Casipora en kamp 8 pinusbomen geplant. ook een soort ecalyptus waren er. men had serieuze dromen erover, een papierfabriek en al dat soort dingen die het land vooruit zou helpen. wat is er daarvan terechtgekomen.

  als jongeman had ik de plantjes en de bomen toen zelf gezien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.