Verklaring oppositie m.b.t. obligatie van 550 miljoen US dollar

32

PARAMARIBO 20 okt – De oppositionele partijen in het parlement van Suriname hebben een uitgebreide verklaring opgesteld waarin zij zich zorgen maken over de obligatielening van 550 miljoen US dollar die Suriname deze week uitzette. De verklaring luidt als volgt:

“Met grote bezorgdheid nemen wij kennis van de voornemens van de regering om weer 500 miljoen US dollars te lenen op de internationale markt via een obligatielening. Uit de informatie die circuleert gaat het om een lening van USD 550 miljoen tegen een rente van 9,25% en een looptijd van 10 jaren. De lening zal gebruikt worden om:
• bestaande schulden van Staatsolie tegen 8,57% rente af te lossen en te herfinancieren;
• een betaling te doen voor het aandeel van de regering in de Newmont mijn;
• en voor algemene begrotingsdoeleinden.

De regering hoopt daarna hogere inkomsten uit goud en olie te krijgen en daarmede de lening af te lossen.

Wij maken ons uiterst bezorgd om deze ontwikkelingen aangezien ook nu de regering alles in het geheim voorbereidde zonder de gemeenschap te informeren, ook niet tijdens de jaarrede van de president.
Nadat het persagentschap Reuters op 6 oktober meldde over een internationale ‘roadshow’ van Suriname om weer geld te lenen, kwam het kabinet van de president met een haastige verklaring op 10 oktober.
Een poging om de obligatielening op dinsdag 18 oktober in DNA bespreekbaar te maken werd op de gebruikelijke wijze door voorzitter Simons afgehamerd.

De regering sluit de ene na de andere lening en schuift de betaling naar de toekomst waar het nageslacht zal moeten terugbetalen. In de periode van circa een jaar dat de regering Bouterse/Adhin aanzit zijn de volgende leningen genomen: Oppenheimerfonds (USD 81 miljoen), het IMF (548 miljoen), de IDB (USD … miljoen), de CDB (USD … miljoen), IsDB (USD 1,8 miljard). Deze bedragen komen nog op de SRD 8 miljard aan reeds bestaande schulden.

Terwijl het volk gebukt gaat onder de zweepslagen van corruptie en wanbeleid, voelt hoe dagelijks het leven, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid zienderogen achteruit gaan, schotelt de regering verhalen voor over gouden toekomst en gebraden duiven.

Maar de werkelijkheid is dat het volk lijdt want het leven is duurder geworden, gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en het sociaal stelsel zijn kapot gemaakt. De werkelijkheid is dat parastatale bedrijven financieel zijn leeggezogen, en schuldeisers niet betaald kunnen worden. Terwijl de regering de discipline mist om de afspraken met het IMF na te komen en de economie op het goede spoor te brengen, wordt de ene na de andere lening als een strop gehangen om de nek van de jeugd.

De regering wil een nieuwe lening om een oude lening af te lossen, het ene gat wordt met het andere gedekt. Hierbij valt op dat een 8,57% lening niet afgelost kan worden, maar er wordt een duurdere 9,5% lening genomen met het sprookje dat we dat wel zullen kunnen aflossen. Een deel van het geleende geld in de begroting verdwijnen, dat wil zeggen het zal geconsumeerd worden. En ondanks alle dienstreizen en de internationale relaties waar de regering zo prat op gaat, is de recente uitspraak van VN secretaris generaal Ban Ki Moon, ‘STEEL NIET VAN UW VOLK’ haar kennelijk ontgaan.

Nog geen half jaar geleden, toen bekend werd dat de regering met het IMF in zee zou gaat, hebben wij de regering maar ook het IMF gewaarschuwd om rekening te houden met de terugbetaalcapaciteit van de Surinaamse economie bij het sluiten van leningen, en het Surinaamse volk niet te overladen met de lasten van het gevoerde wanbeleid. Vandaag geeft het IMF toe dat Suriname er slechter voorstaat dan zij hadden ingeschat. Op vergelijkbare wijze hebben wij de regering eerder aangemaand om voorzichtig om te gaan met geld en met monetaire reserves, om de vernieuwingen in het sociaal zekerheidsstelsel goed voor te bereiden, en niet kapot te maken wat voorzichtig was opgebouwd; tevergeefs. Te veel goede adviezen worden aan dovemansoren gericht.

En zeker in moeilijke tijden behoort DNA het huis van het volk te zijn. Maar de leiding van DNA heeft een keuze gemaakt, vóór de regering en de ‘njan patu’s’ en tegen het volk.

Het is duidelijk dat van regering en leiding van DNA geen verlichting zal komen. Als dit land weer op het goede spoor gebracht wordt zullen wij het zelf moeten doen, met alle rechtgeaarde groepen en individuen, die bereid zijn om met ons de verantwoordelijkheid te nemen over dit land en de toekomst.

De oppositionele partijen,

VHP, Pertjajajah Luhur, ABOP en NPS

Bekijk ook:

32 REACTIES

 1. Naast de MEGA SCHULDEN is de stand op de internationale indexen om te janken. In alle indexen (transparantie, wit wassen, mensen handel, corruptie, doing business) bungelt het stevig onder aan. Suriname heeft een junk status qua financiële ratings. Tevens heeft Suriname een president die nergens meer uitgenodigd wordt of zich in een beschaaft land durft te vertonen. Het land wordt door elke multi national bij de neus genomen en geen enkele buitenlandse ondernemer wil er nog zaken doen.

  CONCLUSIE na 6 jaar Bouterse:

  Het land is naar de verdommenis geholpen.


  Maak melding

 2. Bouterse en zijn Paarse Roversbende zijn niet voor feiten en reden vatbaar.

  Zodra hun zakken zijn gevuld, sturen ze de rekening van de megaleningen naar het volk en hun kindskinderen zullen deze nog gaan afbetalen.


  Maak melding

 3. Oppositie leuk dat jullie bovenstaande verklaring uitgeven, maar dit is niet genoeg!

  99% van de bevolking snapt niet welk drama boven hun hoofd hangt.
  Dit drama moet in ‘jip en janneke’ taal, vertaald worden voor het volk.

  Het volk heeft nog steeds de macht. Een roerig land met een ontevreden volk is geen reden om te investeren maar hard weg lopen.

  Het is mooi geweest met de ‘politieke correctheid’ nu actie ondernemen om Venezolaanse toestanden te voorkomen.

  Als je dit drama vergelijkt met de jaren 80, dan is dit drama 10 keer erger. Nog nooit eerder heeft een Surinaamse regering zoveel leningen gesloten. Dat wil zeggen het wordt geen jaren 80, maar 10x erger, want deze regering zal nooit in staat zijn om de leningen terug te betalen.

  Er is geleend om leningen af te lossen, en niet om opbrengsten te vergaren door nieuwe investeringen.

  Surinamers alles ten faveure van het lijfsbehoud van één persoon!

  Kom op zeg.


  Maak melding

 4. Goedemorgen Henk Molenaar2016,

  Het beleid van Desi Bouterse is gericht op het werven en behouden van macht. Voor alles wat de bevolking nodig heeft, tot op micro niveau, is de bevolking afhankelijk van de regering. Gevolg hiervan is dat angst gaat regeren. op deze manier probeert Bouterse tot in de eeuwige dagen te regeren. Alleen blijft hij uit handen van justitie.

  Henk er zit een strategie achter. Deze klootzakken kennen geen medelijden.


  Maak melding

 5. één ding is wel zeker wat regering bouta gaat doen!! Het land naar de verdoemenis helpen!! onthou dat goed wat ik neer heb gezet! er blijft niks meer over en de toekomst zal er uitzien als 2e UGANDA!!!!!

  Mensen wees op voorbereid, wat u te wachten staat zolang deze boef aan de macht is!!!! verjaag hem en zijn zijnen! Nu als nog kan en redt wat te redden valt!! Het is al heel laat, maar niet al te laat!!!!!! 10.000 Zweepslagen van Tamarinde tak en verdrijf hen!
  Wiep-Ding!!!


  Maak melding

 6. Lenen en nogmaals lenen terwijl de emmer overloopt van de schulden niet op een normale wijze kan worden terugbetaald door op ieder betalingsdatum normaal af te lossen.
  Op de balans van de overheid per eind augustus staat er 18.553 miljoen als een nog af te lossen lening en rente verplichting. Dit zal worden terugbetaald met de nieuwe lening obligatielening van 550 miljoen.
  Terwijl de emmer overloopt en nog steeds zal overlopen staat de verdrinkingsdood in het zicht van de Surinamers.
  Hoe verder?


  Maak melding

 7. Taktiek van de Financiele Verschroeide Aarde.

  methode waarbij bij het terugtrekken voor de volgende verkiezingen alles wordt vernietigd wat de vijand (oppositie) maar van nut zou kunnen zijn.

  overigens met 550 miljoen kun je een hoop zand bestellen om heel Paramaribo met 7 meter dik zand te bedekken.


  Maak melding

 8. Het is een formele reactie. Een net schrijven. Nu is het zaak om de bevolking, ook de voorstanders! van deze regering duidelijk te maken wat het te wachten staat.
  Ook zij zijn straks de lul.
  Die geweldige devaluatie heeft meer schade aangericht dan werd verwacht. Su zat er naast. Ook met betrekking tot de ontwikkeling van grondstofprijzen zat zij ernaast. Gevoegd bij de corruptie zie ik het pas goed komen als deze oude hap er niet meer is.
  Vakbeweging, politici, docenten, studenten en alle anderen wat staat jullie te wachten?
  geen onderwijs, geen huisvesting, geen gezondheidszorg, geen voedsel, geen veiligheid enz.
  Wordt wakker!


  Maak melding

 9. @@ Esmerald!! dat betekent, dat de ongeborenen al een schuld op hun hoofd hebben van tientallen duizenden $$$$’s!!!

  @@ Henk molenaar!! Jaco zwartmans raadde mij aan om niemand het ergste toe te wensen, wat ik vaker bij dit soort criminelen en boeven in welk vorm dan ook deed. Ik was de kluts even kwijt en wilde het wederom doen. Oke, ik houd me in!!!!! en zeg wel BOONTJE KOMT OM ZIJN LOONTJE!!!!
  Deze lullo doet alsof hij de God van SU is!! hoe hoog de vogel vliegt maar komt een keer naar de grond.
  GOD ZIJ MET SU!!!


  Maak melding

 10. Bakra Basi Kaba. De paarse kudde zijn nog erger dan die bakra’s. Die paarse kudde laat zijn eigen volk, en nakomelingen straks in het rotzooi achter.


  Maak melding

 11. Bij de volgende lening, die er zeker aankomt, krijgt Su geen geld, maar voedingsmiddelen en geneesmiddelen.
  Gebonden leningen (deze term heb ik maar zelf bedacht, te vergelijken met gebonden ontwikkelingshulp)


  Maak melding

 12. STEEL NIET VAN HET VOLK !

  het volk gaat gebukt onder de zweepslagen van corruptie en wanbeleid .

  als ze niet de straat opgaan dan willen ze het zelf.

  ma kies deng moi . ga nog vo 5


  Maak melding

 13. Bouterse en zijn 120 bejaarden en demente adviseurs steken al hun tijd in een never ending vernederende bedeltour. Geen enkele moeite wordt gedaan om het land geld te laten verdienen door productie en/of landbouw.

  Er is geen enkel plan om de economie van Suriname een boost te geven

  Lenen, lenen, lenen is het motto van deze Paarse Roversbenden. Lenen om andere schulden en leningen af te betalen.

  Het is te treurig voor woorden.


  Maak melding

 14. Wat mis ik?

  “ Petro Caribe straks open voor ondernemers Suriname.
  1 juni 2012 | 22 reacties | Economie | Nieuws uit Suriname
  PARAMARIBO, 1 jun “Geld uit de Petro Caribe overeenkomst met Venezuela is binnenkort beschikbaar. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken mogen ondernemers binnenkort trekken. Het betreft ruim vijf miljoen dollar, die Suriname overgehouden heeft aan de handel met Venezuela.”
  Bron: Waterkant

  hoefdraad: 20 okt 2016
  “US$ 54 miljoen is uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela.”
  bron: starnieuws

  Wat mis ik?
  In Brazilië is het hoofd van de regering vervolgt en vervolgens afgezet vanwege corruptieve handelingen en mislukte petrocaribe deals.

  En zo kan ik verder gaan om al die leugens van deze regering bloot te leggen, maar…..
  Ik ben moe van al dit gedoe.


  Maak melding

 15. “Er is geen enkel plan om de economie van Suriname een boost te geven”

  Het kunnen twee dingen zijn
  1. Ze hebben onvoldoende/geen kennis
  2. het interesseert ze geen ene moer.

  Zoals een kennis van mij ooit zei
  “we weten niet hoe lang hij (bouterse) de macht zal hebben, dus we moeten nu zo snel mogelijk onze zakken vullen.

  Overigens het is niet de schuld van Suriname
  het is de schuld van Nederland


  Maak melding

 16. Pico er is wel een plan namelijk het volk onder de duim te houden. Bouterse moet tot zijn dood regeren en dat is het enige doel. Ze doen dit willens en wetens.

  Mark my words als de pleuris uitbreekt wordt de avondklok ingesteld en voedsel gaat op de bon.


  Maak melding

 17. Lenen om een lening af te betalen!
  Als je het nog niet geloofd, zie maar:

  “US$ 86 miljoen geleend bij Oppenheimer Funds
  3 Apr, 17:15
  Suriname heeft bij Oppenheimer Funds US$ 86 miljoen kunnen lenen. De regering had US$ 150 miljoen willen lenen. Het geld is besteed aan de 5 procent participatie van de Staat in de Merian goudmijn van Surgold (Newmont). De rest is besteed aan dringende buitenlandse rekeningen. Dit kwam naar voren tijdens een persconferentie die president Desi Bouterse vandaag belegde.”

  “26 Apr, 04:33
  Uit de lening van US$ 86 miljoen van Oppenheimer Funds is US$ 50 miljoen betaald om de lening af te lossen bij Republic Bank van Trinidad. Deze lening is aangegaan op 24 april 2015. De lening was voor een jaar aangegaan met het doel om kapitaalsuitgaven te kunnen doen. Deze lening was voor een jaar aangegaan en moest uiterlijk eind van deze maand worden afgelost.”

  “Hoefdraad: US$ 550 miljoen niet voor begrotingsuitgaven
  20 Oct, 00:01
  Ongeveer US$ 88 miljoen gaat naar de terugbetaling van de lening bij Oppenheimer (loopt tot eind september 2017).”
  Bron : Starnieuws

  Het lijkt wel monopoly geld.

  En nu ben ik echt moe.
  mazzel!


  Maak melding

 18. Beste Koos,
  Ik citeerde HenkMolenaar2016. Ere aan hem dus.
  Maar je posting blijft staan en ik hoop dat je met betrekking tot de avondklok ongelijk krijgt. Het is spijtig ook omdat de bevolking het niet wil inzien


  Maak melding

 19. kleine lettertjes!

  “De grootste voordelen van deze obligatie zijn volgens de minister: Staatsolie zal meer dividend vrijgeven aan de overheid. Het bedrijf zal ook in staat zijn om zijn eigen investeringen voort te kunnen zetten, en verder komt het goud (25 procent investering in Newmont Suriname) dat onderpand was bij de lening, vrij. “ bron:starnieuws

  Goud is onderpand? Het goud geld dat pas na 4jr winstgevend is?

  “Elk parastataal bedrijf dat via deze lening ondersteuning krijgt, komt in een leenovereenkomst met de Staat. Er komt een officiële leenovereenkomst. “De accumulatie voor het betalen van de schuld begint vanaf dag 1, zodat we nooit voor verassingen kunnen komen te staan.” bron: starnieuws

  Elk parastaal bedrijf; ach… EBS, TELSUR, SWM. SBB, Surigold, allen krijgen een stukje lening? Als je nou wilt of niet je krijgt een lening, basta………..

  Einde flashbericht.
  Make up your own mind.


  Maak melding

 20. hallo Roy,

  Je haalt de woorden uit mijn mond. Die statements van de oppositiepartijen zijn om te janken. Bouterse ligt er geen seconde wakker van. Totale boycot van de DNA zou een betere optie zijn. Reken maar dat het buitenland vragen gaat stellen.


  Maak melding

 21. WAAR ZIJN DE PAARSE HONDEN,DEN KIBRI MONI DORO,HAHAHA…OPO UN AI SRANAN KONDRÉ MANG
  AI MENSEN JULLIE ACCEPTEREN WAT DE BAAS WILLEN-DA YU SA FIRI SA O PSA…DALIK…


  Maak melding

 22. @Roy en @Koos

  Broeders, destijds heeft Chan aangegeven dat het volk zelf de straat op moet om de moordenaar en companen naar huis te sturen immers het volk heeft zelf de moordenaar herkozen.
  Ze (ndp stemmers) moeten de pijn VOELEN.

  Vergeet niet dat indien de oppositie de mandaat krijgt zij ook grote problemen zullen krijgen omdat zij dan genoodzaakt zijn om inpopulaire maatregelen te treffen die het volk weer gaan treffen (saneren bv overheid, afschaffen subsidies etc). Op termijn bestaat de kans dat het volk de oppositie op hun beurt weer naar huis gaat sturen.

  feit is wel dat er nu sprake is van complete anarchie…en het zeer triest is dat omwille van 1 moordenaar alles naar de klote is.


  Maak melding

 23. Is RobG met vakantie of is het ondergedoken?

  Reactie van oppositie is zoooooooooo zwak….te zielig voor woordem.

  Dit is het zelfde als tegen een IS zelfmoordenaar zeggen: “Foei, dat moet je niet meer doen hoor”


  Maak melding

 24. Off-topic

  Het zou goed zijn dat er domeingrond aan een rivier in Suriname gratis aan een groep technisch hooggeschoolde Surineds geven wordt om daar een stad te bouwen naar Europese Infrastructuur en voorzieningen en Europese wetgeving/regelgeving. Deze stad is uitsluitend voor Surinamers die uit Nederland terug keren en daar een huis willen kopen en wonen, investeren en ondernemen en voor hun gezin en die eens in Nederland gewoond hebben.

  Naam van de Stad: NedinSur

  Hierdoor zou erin Suriname een stukje Europese paradijs ontstaan, waarnaar de Surinamers naar kunnen kijken en er ook naar te streven om dat te realiseren overal in Suriname.

  Stof Tot Nadenken

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 25. Van Ned kolonie tot onafhankelijkheid, het had zo mooi kunnen zijn ,maar het is je reinste dictatuur dat Suriname ,een regering die als de oppositie reageert ,de protesten of vragen weg hammert ,ze worden behandeld als honden ,opzitten pootjes geven en blaffen als de baas het vraagd .
  Suriname is verworden als Mali,geneebisau,zuid Sudan .
  Bouta loopt hand in hand met hand met boko harm.
  Als er geprotesteert wordt,komt de staats veiligheid in het geding en wordt naar eigen inzicht het Leger en politie ingezet
  En denk er om dat hij los gaat die gymleraar .
  Ik wens jullie wijsheid en houw je rug recht


  Maak melding

 26. Ik vraag me af of er echt sprake is van een staatsobligatie.
  Het gaat er zo geheimzinnig aan toe dat ik argwanend ben geworden en denk dat er geld is gedrukt ter waarde van $ 550 miljoen.Monetaire financiering)
  Dit tegen alle inspraken in van het IMF


  Maak melding

 27. @Sam

  Geld creeren zal niet gaan in de internationale wereld.
  Met iedereen die geld te goed heeft en die weet dat de kans op falen van Suriname of Staatolie op de korte termijn groot is kan men wel tot een deal komen en de schulden door rollen.

  Stel Credit Suisse en ING hebben een aflossing van Staatsolie tegoed van $ 300.000.000. Geleend in 2012 tegen een rente van 7,75%.
  Zij weten donders goed dat Staatsolie niet kan betalen/ aflossen. Dan hebben ze een paar scenario’s

  1. staatsolie ingebrekke stellen (lost niets op).
  2. faillissement aanvragen (lot niets op).
  3. Schuld verkopen aan een speculante (betekent verlies nemen.
  4. Deal maken met Oppenheimer voor een hogere rente die Staatsolie net kan betalen.

  Op deze wijze blijft de kip nog net leven en krijgt het buiten land haar geld en pienaart Suriname omdat Bouterse droomde van Gouden bergen en ondertussen z’n hand niet uit de kassa van Staatsolie kon houden.

  Zo gaat het ook met PVDSA en andere schuld eisers.

  Hogere rente, aflossing uit stellen, tijd kopen en het volk de rekening presenteren van de eigen blunders


  Maak melding

 28. VHP, Pertjajajah Luhur, ABOP en NPS: zegt u EERLIJK of deze MISLUKKELINGEN bij elkaar iets in hun BOVENKAMER hebben behoudens RACISME, met als MATADOR RACIST de VHP – de Valse Hoop op Paé-partij, waar de WAARACHTIGE SURINAMER op zit te wachten.

  De VHP staat onder CURATELE (TOEZICHT) van een GEESTESZIEKE Paé (Somo). Daar zou Santhoki (SANDOPIE) eerst onderuit moeten zien te geraken.

  Santhoki (SANDOPIE) is VERPLICHT te blijven luisteren naar z’n GEESTESZIEKE METGEZEL om z’n Valse Hoop op de GEESTESZIEKE Paé ‘levend’ te houden.

  De oppositionele (RACISTISCHE) partijen, VHP, Pertjajajah Luhur, ABOP en NPS: JALOEZIE maakt ons ‘leven’ een HEL.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.