Obligatie moet oliedollars voor Suriname garanderen

42

PARAMARIBO, 20 okt – De obligatie die namens Suriname is uitgegeven op de internationale markt, is als garantie bedoeld. Dit zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Uitstaande schulden van Staatsolie zullen worden betaald.

Ook zal het restant bedrag worden betaald dat nodig is om aandelen in goudonderneming Newmont te betalen. Dat hoeft Staatsolie dan niet meer. Dit moet uiteindelijk het oliebedrijf in staat stellen vrijelijk dividend en belasting af te dragen aan de regering. Hoefdraad zei in het radioprogramma Bakana Tori dat de kritiek niet vanuit de oppositie niet terecht. De regering is niet op zoek naar geld om uitgaven te dekken.

Er kan dus ook geen sprake zijn van verbrassen. De obligatie moet vijfhonderd miljoen dollar opbrangen. Intussen is de operatie al geslaagd en hebben meer dan genoeg inschrijvingen plaatsgevonden. Driehonderd miljoen dollar gaat naar Staatsolie. Ook wordt de schuld van de staat bij investeringsfonds Oppenheimer afgelost. Staatsolie had geld geleend om de aandelen in Newmont te kopen.

Bekijk ook:

42 REACTIES

 1. Waarom blijft deze blakka dong joeka boefdraad nog op zijn post.? Hij zet Su nu op de internationale veiling.

  De vorige joeka arron heeft Su voor eigen gewin onafhankelijk gemaakt.

  En deze djoeka boefdraad zet Su internationaal te koop. Iedereen kan op zijn vingers tellen dat bouta en consorten de obligatierente toch niet gaan betalen.
  Deze boeven zetten Su terug naar het niveau van de 15e eeuw.
  Al die andere joekas pikken dit alles. Worden jullie toch wakker en ga de straat op.


  Maak melding

 2. Schulden van Suriname, S&P rating is bijgesteld op BB- (de vooruitzichten voor een verdere verlaging voor het land van president Desi Bouterse zijn somber).

  Uitstaande buitenlandse schuld in mln. USD per 31 augustus 2016 totaal 1.024.328 miljoen US$ bestaande uit:
  – 16.553 miljoen aan achterstallige aflossingen, interestbetalingen en boete rentes op leningen die op korte termijn moeten worden afgelost.
  – 3.584 miljoen middenlange termijn schuld, heeft een originele looptijd van 1 tot en met 5 jaar.
  – 1.013.204 miljoen lange termijn schuld, heeft een originele looptijd van meer dan 5 jaar.

  Daarnaast heeft de overheid nog een binnenlandse schuld van 3.431.500 miljoen SRD.
  welke is aangewend voor Suriname Road & Civil technical Company N.V. t.b.v. bouw Streekziekenhuis Wanica, leverancierskrediet bij NUB tbv. Het ptoject waterhuishouding te Pomona, kredietfaciliteit voor de aankoop van basis goederen bij Combe markt en Chotelal N.V., en een krediet faciliteit van de DSB N.V. t.b.v. de aankoop van onroerend goed en infra werken te Smalkalden.

  Boi en daar komt bovenop nog deze 500.000 miljoen US$ tegen een rente van 9,25% waarvan zeker 16.553 miljoen wordt gebruikt om niet gedane aflossingen en rente ineens af te lossen.
  Totale buitenlandse schuld zal daardoor dus 1.024.328 + 483.500 = 1.517.800 miljoen bedragen.
  De rente goh is per procent 15.178 miljoen per jaar dus 1.264 miljoen US$
  Tel uit je winst Suriname


  Maak melding

 3. Volgens mij zijn de NDPers slechte leugenaras. Eerst zeggen ze dat alle schulden zijn afgelost en nu wordt er iets anders verteld. Volgens mij zien ze door door de bomen (van schulden) het bos (overzicht) niet meer.
  Volgens mij is mevrouw Boedhoe, directeur van het bureau nationale staatsschuld , het spoor intussen bijster.


  Maak melding

 4. Uit de beoogde US$500 miljoen is US$ 300 miljoen bedoeld voor Staatsolie om bestaande schulden af te lossen. Ongeveer US$ 88 miljoen gaat naar de terugbetaling van de lening bij Oppenheimer (loopt tot eind september 2017). De regering wil US$ 27 miljoen gebruiken om de 5% aandelen in Newmont Suriname (Surgold) te betalen. US$ 54 miljoen is uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela. Oppenheimer & Co en Scotia Bank, zijn de managers en beursgangbeleiders. En Wilmington Trust is de ‘trustee en paying agent’.

  Waar gaat het verschil van 31 miljoen dan naartoe? want een optelsommetje leert dat de opsomming totaal 469 miljoen bedraagt.
  Ik ben tevens benieuwd wat er is betaald aan Oppenheimer & Co en Scotia Bank, zijn de managers en beursgangbeleiders. En Wilmington Trust is de ‘trustee en paying agent’.
  Want dat staat niet aangegeven door Boefdraad


  Maak melding

 5. Volgens Boefdraad zal het resterend deel gebruikt worden om dure leningen van het EBS af te lossen.
  Boefdraad kun je aangeven welke deze zijn en waarvoor gebruikt?

  BDO is niet in staat om de controlewerkzaamheden over 2014 af te ronden (waardoor de jaarrekening niet kan worden opgeleverd). Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 15 oktober 2015.
  Is de jaarrekening 2014 reeds opgeleverd? Hoe weten wij of de schuld van 50 miljoen US$ juist en volledig is?


  Maak melding

 6. Verder ook nog het betalen van de laatste achterstanden van de overheid voor uitgaven die voor 2016 zijn gemaakt. Hierdoor kunnen de crediteuren aannemers/leveranciers van goederen en diensten ook hun schulden bij de banken aflossen, legt de minister uit.

  In de kop van het artikel staat:
  Hoefdraad: US$ 550 miljoen niet voor begrotingsuitgaven

  Op moment dat je schulden betaald voor levering van goederen en diensten zijn dit begrotingsuitgaven.
  Boi alweer zand in de ogen van de blinde vinken.
  Boefdraad zijn dit dan geen begrotingsuitgaven?

  De regering hoopt daarna hogere inkomsten uit goud en olie te krijgen en daarmede de lening af te lossen.
  En als de goud en olieprijzen onder druk staan wat dan en waarmee aflossen?


  Maak melding

 7. Bigi Sma
  Vergeet de commissie van de banken van ongeveer 10 procent niet. Ja één ding is overduidelijk. Deze regering was, is en zal nooit transparant zijn. mijn grote vrees is dat de republiek Suriname niet meer zal bestaan omdat dit land achter onze rug om is verkocht aan de Chinezen.


  Maak melding

 8. john fa waka,

  Ik wil nog iets voegen aan jou reactie: Deze regering was, is en zal nooit transparant zijn. mijn grote vrees is dat de republiek Suriname niet meer zal bestaan omdat dit land achter onze rug om is verkocht aan de Chinezen.

  Ze kenmerkt zich als een grote Judas die en slavendrijver die haar volk verkoopt aan de hoogste bieder om vervolgens zelf in weelde te slapen en leven.

  john
  Ze denken dat je ook de tastbare weelde mee kunt nemen in je kist om hiermee door te gaan in het hiernamaals.


  Maak melding

 9. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achter haalt haar wel.

  Boefdraad durft te stellen dat deze leningen niet gebruikt worden voor de begroting. Een leugen ze zijn reeds gebruikt in de begroting.

  De $ 300.000.000 die staatsolie moet aflossen zijn ooit door de regering uit de kassa van Staatsolie geroofd.
  Het plan was dat Staatsolie 50% van de nieuwe raffinaderij uit eigen middelen zou financieren dat is niet gebeurd.

  Het door schuiven van de rare investering in Surgold paste ook niet in de plannen van staatsolie.Rare investering omdat deze regering al het geld heeft ingebracht als eigenvermogen waardoor het jaren gaat duren voor er iets terug komt.

  De regering heeft gaten geslagen in de kassa van staatolie en die moet nu bloeden met een veel hogere rente.

  Het zelfde kan gesteld worden ten aanzien van EBS . Indien de staat haar SRD 415.000.000 die EBS volgens Parmessar zou betalen en voor de afgenomen energie betaalde dan kan EBS zelf de dure leningen van $ 37.000.000 afbetalen en was er geen obligatie nodig.

  Bigi Sma het gat van $ 31.000.000 tot $ 81.000.000 (indien er $ 550.000.000 geleend wordt) zijn de fee’s en verzekeringen die voor het gemak ook geleend worden. Dan weten de geld verstrekkers dat ze dat deel kunnen houden en daar ook rente over vangen.

  Deze hele poppen kast is niet meer dan dat de PVDSA en ING etc hun leningen onder gunstiger voorwaarden door rollen.

  De Oppenheimer deal voor een rente van 8,75% gaat nu door voor 9,25%, ING aan staatsolie van 7,75% wordt nu 9,25% betaalbaar per half jaar, Petrocaribe gaat van nihil naar een rente van 9,25%. Schulden van staatsolie die ontstaan zijn door slechtbetalen van de staat gaat nu 9,25% kosten.

  Halleluja roepen met betrekking tot de hoge inschrijving en de wat lagere rente is ook onzin want de details zijn niet bekend (onderpand/ fee’s).

  Uit eindelijk blijkt de deal geen ander doel te hebben om aflossingverplichtingen door te schuiven op een manier dat men weer in de kassa van staatsolie kan graaien.

  De bom barst een keer.


  Maak melding

 10. Meneer Hoefdraad.
  Dus de Staat leent geld, om de schulden van Staatsolie te betalen. Zodat Staatsolie een winstuitkering (dividend) kan verstrekken aan de Staat? ( als, als als er winst wordt gemaakt!)
  Dit is domheid nummer 1.
  Ik heb u nog nooit van domheid beschuldigd, integendeel ik vond uw opmerking, geen lanbouweconomen nodig te hebben bij de centrale bank uitstekend. Maar dit is gewoon dom.
  We gaan verder, nu krijgt de staat dividend, hoi hoi hoi,
  Vergeet u niet iets? Namelijk dat u rente moet betalen over het geleende geld, dat u ooit de schuld moet aflossen?
  Twee opties:
  u heeft dit over het hoofd gezien
  het interesseert u geen ene moer, dat bekijken ze later maar, want dan bent u al weg.
  Niet zo netjes van u.
  Maar ja, zo lang de bevolking zich met een lening in het moeras laat sturen gaat u maar door.


  Maak melding

 11. De Puinhoop Van 5 Jaar Desie Bouterse.

  Beste mensen.

  Bouterse: Laat al het geld maar komen en verhendert die niet…

  Als dat geld er eenmaal is gaat bouterse weer als normaal gebruik maken van zijn bekende Act.. Dat is de HOUDINI Act.. Dat houd in zo gauw mogelijk laten verdwijnen.

  Ik blijf dit benadrukken Mensen .. De taktiek die Bouterse toepast werk absoluut.. en dat is.. Het bevolking arm en dom houden.. en vervolgens Hoop geven

  Dat noemd men de NICCOLO Machiavellie Taktiek. die strategie werk altyd op een bevolking die onder ontwikkeld is beste lezers.


  Maak melding

 12. Ik krijg zoveel info en zoveel bedragen om mijn ogen geslingerd.Ook ik zie door de bomen het bos niet meer.Waar blijft de NDP aanhang op dit forum en DDB verdedigers om dit alles aan elkaar te breien en wat licht hierover te spreien.Met name dhr.RobG die verwijst alles zo weer naar het rijk der fabelen zodat dit onderwerp weer rooskleurig wordt.BRING HIM IN..de rode loper ligt reeds uitgespreid!!!


  Maak melding

 13. maar wie zijn bouta’s geheime weldoeners dan
  is het een staat of zijn enkele personen
  wel allemaal snel gegaan
  is dit dan niet openbaar


  Maak melding

 14. Bigi Sma,
  Je opmerking over controle werkzaamheden zegt eigenlijk alles.
  Hoefdraad cs pakken nu alles wat ze kunnen. Er is toch nu geen controle. Pas in de toekomst.
  Een beroemde econoom zei eens:
  In the long run we are all dead.
  Ik geloof altijd in de oprechtheid van mensen en stoot mijn hoofd dan ook regelmatig. Maar zelf ik ben nu overtuigd.


  Maak melding

 15. diana,
  RobG zal aangeven dat de regering vooruitziende is dus nu veel geld nodig heeft om later de zure vruchten te plukken.

  Ik wacht op RobG zijn posting mede gezien zijn € 10 euro bijdrage in de crowdfunding voor Ghana voor de citrus aanplant


  Maak melding

 16. @JoJo, ben benieuwd op super lening deal nog door gaat.

  Tel daarbij op opschorting uitbetaling 2e tranche IMF en de wild west taferelen op de obligatiemarkt dan komt dit alles niet betrouwbaar over.

  Waarom zou een commerciële instelling als de islamitische bank Suriname nog willen helpen ?


  Maak melding

 17. Half miljard.
  Wie het zijn is gissen.
  Het kunnen zoals Oof aangaf, hedgefunds zijn,
  Het kunnen banken zijn
  Het kunnen rijke Surinamers zijn, die zien dat de rente mondiaal nagenoeg nul procent is en dan is 9,25 procent niet mis.


  Maak melding

 18. Diana,
  Klein adviesje. Lees gewoon door, sla de bedragen over, dan snap je het hele verhaal en dan nog eens lezen , maar nu met de bedragen.
  Ik wil je niet beledigen of zo hoor.
  Toen ik micro economie moest leren, waren er bladzijden achter elkaar zonder taal, alleen maar cijfers, wiskunde formules. Ik snapte er de ballen van, maar uiteindelijk kwam het goed,


  Maak melding

 19. De uitgifte van de staatsobligaties is o.a. bedoeld om de schuld van Staatsolie vóór volgende week af te betalen.

  Staatsolie heeft nu een negatieve balans en die wordt opgelost door een ‘nieuwe’ lenig?
  De nieuwe lening moet ook betaald worden, dus in principe verandert er niets.
  De schuld blijft staan, sterker nog met een rente van 9.25% en fees aan brokers wordt de schuld hoger.

  De opbrengsten van Staatsolie gaan o.a. naar de afbetaling van de nieuwe lening, vicieuze cirkel.


  Maak melding

 20. Ter info

  “NEW YORK, Oct 19 (IFR) – Suriname debuted in the international bond markets on Wednesday, selling a US$550m 10-year deal snapped up by investors who shrugged off any jitters over political or economic risk.

  The tiny South American country drew solid buyside interest, allowing leads to ratchet in pricing 25bp to 9.25% from initial price thoughts of 9.5% area.

  Some in the market had thought high 9s to 10 more suitable, but the B1/B+/B+ rated deal drew a decent crowd thanks to index eligibility and a nice pick-up to African sovereigns.

  “This is a commodity story,” one investor told IFR. “That is why they are comping against African countries.”

  These included Ghana (B3/B-/B)and Zambia (B3/B/B), which had 2026s and 2027s trading at around 8.65% and 9% respectively, according to the investor.

  The trade came wide to Ecuador’s 2024s, which were being spotted at 9%.

  “No one was using the Dominican Republic and El Salvador as comps,” said the investor.

  The International Monetary Fund has provided a two-year stand-by agreement with Suriname, which Fitch Ratings said would improve liquidity and stabilize the exchange rate.

  But some investors remain concerned about the commitment to reform in Suriname, where President Desi Bouterse is in his second stint in power. His first came in a military coup.

  His son was sentenced to over 16 years in prison last year after pleading guilty to charges of offering Suriname as a home base to Lebanese paramilitary group Hezbollah.
  Also In Financials

  All three major ratings agencies demoted Suriname to Single B earlier in 2016 amid rising debt levels and a deteriorating economic backdrop.

  “Risks are political and execution-related to implementing the remainder of the structural reforms in electricity and fuel prices,” said Invesco senior portfolio manager Sean Newman.

  For now, demand, which according to one investor hit some US$1.65bn, was sustaining prices in the secondary market, where the bond leapt 1.50-2.50 points on the break.

  Oppenheimer and Scotiabank acted as joint bookrunners on the 144a/Reg S deal. (Reporting by Paul Kilby; Editing by Marc Carnegie)

  Bron: Reuters


  Maak melding

 21. Suriname dit is waar je voor hebt gekozen.Zielig voor dit mooie land.Zogenaamd de 17 de rijkste in de wereld.
  Nu failliete bedelaars.Toch beseffen grote delen van de bevolking dit niet en blijven geloven in Misikaba,Bouterse,
  Hooghart enz.De theorie blijkt hier ook te kloppen het volk heeft de regering die het verdient.


  Maak melding

 22. Kort.

  Die hoge rente van 9.25% is verplicht voor landen met een slecht betalingsverleden en betalingsvermogen.

  Enkele investeerders hebben twijfels vanwege de reputatie van het hoofd van de regering.

  Ik ben benieuwd wie de inschrijvers zijn? Ik zie één anonieme investeerder die behoorlijk veel obligaties heeft aangekocht.

  Shareholders/stakeholders verwachten van hun brokers dat ze integer investeren, anders verliezen ze hun goodwill. Dubieuze investeringen zijn not done.
  Waarom maakt hoefdraad niet bekend wie de investeerders zijn.
  Ach, binnenkort komen we er wel achter.


  Maak melding

 23. In het FD staat een leuk artikel over een obligatielening van Saoedie Arabie.
  15 miljard geleend tegen een rente van 3,44%. Ze gingen in eerste instantie uit van 3,6% looptijd 5 , 10 en 30 jaar.
  In grote delen van de wereld is de rente op obligaties heel laag en zelfs negatief, staat in dit artikel. Komt Hoefdraad met zijn 9,25%.
  Wat zal er gelachen zijn.
  Ze zijn van plan nog meer te gaan lenen en ze zijn van plan althans dat wordt beweerd, Saodie Aramco naar de beurs te brengen.


  Maak melding

 24. Esmerald
  “De opbrengsten van Staatsolie gaan o.a. naar de afbetaling van de nieuwe lening, vicieuze cirkel”
  nog erger denk ik, neerwaartse spiraal.Immers, zoals je ook al aangaf:
  namelijk een hogere rente


  Maak melding

 25. Een roepende in de woestijn die schreeuwt
  “RobG waar blijft gij met al uw positieve benadering? Spreek en misschien zullen de Sranang mangs moed krijgen”


  Maak melding

 26. Alle slimme economen lachen die dommeriken in Suriname uit .

  de jeugd heeft geen besef want hen te wachten staat . sta niet versteld als straks alle staatsbedrijven (eigendom van het volk)
  in beslag worden genomen en in buitenlandse handen komt maar China zegt straks ook ,wacht even – ik heb ook zoveel van jullie tegoed dus ik begin te nemen .

  we gaan nog vo 5 !


  Maak melding

 27. Bouta na a heri mang !! A kil konnie moro BA-Anansie !!
  500 milj. Amerkan dalla al binnen + 1.5 miljard Amerkan dalla van IsdB al zeilende !!
  Hiep Hiep Hoera, wij gaan nog niet naar huis, we gaan nog niet… we gaan nog niet ….
  Nu nog de wet veranderen in DNA( samen met Brunsie en de Jawa-broeders, Desie president voor het “leven”” opvolger na zijn dood Inke !!


  Maak melding

 28. BREAKING NEWS,

  Desi krijgt “”Honoris Causa ” de Doctors titel in politicologie en economie van ADEK en een leerstoel aangeboden !
  A kil psa Hansje foe Groenjari !!
  A kondre e go drai no Todo !! lek wan Singer naaimachine!!!


  Maak melding

 29. Pico bedankt maar het was gewoon een statement die ik wilde maken.Je zou gewoon al de nullen hebben weggelaten en gewoon met blote ogen de chaos in het land kunnen zien.Ik weet een ding met DDB aan het roer komt Suriname geen stap vooruit..hij moet gewoon weg.Dat sommigen dat niet kunnen inzien is mij een raadsel daarvoor hoef je niet eens alles te begrijpen.Het zit hem in de simpele dingen die kant noch wal raken.Thanks anyway…


  Maak melding

 30. Haco
  Van Ned kolonie tot onafhankelijkheid, het had zo mooi kunnen zijn ,maar het is je reinste dictatuur dat Suriname ,een regering die als de oppositie reageert ,de protesten of vragen weg hammert ,ze worden behandeld als honden ,opzitten pootjes geven en blaffen als de baas het vraagd .
  Suriname is verworden als Mali,geneebisau,zuid Sudan .
  Bouta loopt hand in hand met hand met boko harm.
  Als er geprotesteert wordt,komt de staats veiligheid in het geding en wordt naar eigen inzicht het Leger en politie ingezet
  En denk er om dat hij los gaat die gymleraar .
  Ik wens jullie wijsheid en houw je rug recht


  Maak melding

 31. Mevrouw Lagarde van IMF zij dat er Geld te lenen is zonder rente bij de internationale Banken .

  Op de hele wereld kan je geld lenen als Regering zonder rente .

  Hoefdraad moest dat weten bij IMF betaal je nooit zo een rente .

  Hoefdraad ik laat je voor Lagarde de BAAS van IMF .

  Hoefdraad begin de Rapporten te sturen naar IMF

  Sedert 1975 is Republiek Suriname nooit naar IMF of wereld Bank gegaan .

  Onder NDP zijn Surinamers afhankelijk van buitenlandse Banken Bedel land zijn wij onder NDP geworden

  Doehkie vice President Nickerie wanneer is de Haven in Nickerie klaar .

  Hooghart heb je nog pakketten om te verkopen , CLO is niet door jou opgericht waar was je toen .

  Limbo SRS Radio draai een CD van Papa Touwtje voor Boefdraad


  Maak melding

 32. Hago je heb gelijk dat van staats veiligheid of vijand om de hoek .

  Dat zijn die smoesjes van de beleid medewerkers van NDP .

  Limbo SRS Radio zij gingen Curtis van wij zijn moe ook uit lachen toen hij nog alleen stond .

  Politie en Militairen zijn zo gedemotiveerd niemand wel hard werken onder NDP Regering .

  Als werkgever overheid kan je niet met neppe oplossingen komen in 2016 .

  NDP Beleid medewerkers leven boven de Damp kring .


  Maak melding

 33. de lening van Petro Carib deal bedraagt $ 50 miljoen tegen 1 a 2% rente met een looptijd van 25 jaar . dat heeft de Front regering nog afgesloten . waarom ga deze lenin g dan aflossen met een andere lening tegen 9,25 % met een looptijd van 10 jaar ?
  dan ben je dus echt een idioot.
  elk jaar moet de rente betaald worden en over 10 jaar moet de nominale waarde van de obligatie $ 550 miljoen terug betaald worden . want denk je dat zal gebeuren als dat niet gebeurd ?

  goed zo ,jullie hebben het goed geraden .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.