Suriname’s Saramaccakanaal kerkhof der brandkasten

34

PARAMARIBO, 17 okt – Het is er een waar kerkhof van niet alleen allerlei in onbruik geraakt spul, maar nu ook van brandkasten. Het Saramaccakanaal in het zuiden van Paramaribo. Het Korps Brandweer Suriname, KBS, trof er maar liefst zeven kluizen aan.

Het materiaal blijkt nog redelijk intact, zij het gekraakt. Volgens de Ware Tijd was er maar één bij die nog wat noemenswaardigs bevatte. Het bleken documenten die voor iemand beslist enige waarde zullen hebben (gehad), goed weggezet als ze werden gewaand. Nogal wat brandkasten zijn weggesleept de laatste tijd. Het meest recente geval was bij de afdeling Vreemdelingenzaken van de politie.

De brandkast kon er ongestoord worden weggedragen. Volgens de politie zaten er vooral in beslag genomen bezittingen in van illegale buitenlanders. Of het politiegoed ook bij de vondst zit, moet nog blijken. De vondst zelf was puur toeval, te danken aan de pech van een hengelaar. Aangerukte duikers van de brandweer ontdekten de rest. De politie tracht er nu een touw aan vast te knopen.

Bekijk ook:


34 REACTIES

 1. Ach niets verbaast mij meer over Suriname.
  De naam van de Indira Ghandiweg moet veranderen in Dodenweg. Een 17 jarige die illegaal auto rijdt op verzoek van zijn moeder, allerlei negatieve berichten van teruggekeerde Nederlandse vakantiegangers over de slechte gezondheidszorg in Suriname, overvallen die schering een inslag zijn en ga zo maar door. Suriname begint op een soort wild west te lijken. En dat anderen onbegrijpelijk reageren als ik zeg dat ik bang ben geworden om Suriname te bezoeken kan er bij mij niet in. Ik ben bang voor Suriname geworden punt uit.


  Maak melding

 2. John jij bent niet de enige die bang is om naar Suriname te gaan om zogenaamd vakantie te vieren.
  Naar de winkel gaan is een martelgang wetende en voelende dat er een aantal ;aar ogen je volgen. Zo een vreselijk gevoel. En een beetje respect voor de ander is er niet.
  Enkele jaren geleden stond ik voor de kassa om af te rekenen. Er kwam een heerschap, duidelijk een binnenlandse bewoner geweest, die gelijk mij voorbij liep. Hierop zei ik dat ik aan de beurt was want ik stond er eerst, zijn reactie was “da doe mi wan sanie if joe wani. Joe wan mi mi broko joe kaolo”.
  Ik hield wijselijk mijn mond legde alles neer bij de kassa en liep weg.
  Ja zo kan het ook hé.


  Maak melding

 3. John blijf vooral weg van suriname. Het enige wat uit je front bek komt is lading negativiteit. Als of de zaken in Nederland goed geregeld zijn.


  Maak melding

 4. Om eerlijk te zijn heb ik zels nooit last gehad van “bineland”bewoners had mijn tel. Verloren uit een groepje van deze mede surinamers jonge heer reikte het me aan weinig onbeschoft gedrag van dit volk meegemaakt integendeel in vergelijking


  Maak melding

 5. Volkomen eens met de 2 eerste reactie,s,verschrikkelijk,maar tevens ook triest.Hoe dom kan een volk zijn.Nog 5 zeiden ze.Het land is letterlijk naar de verdoemenis,en TOCH,zijn er mensen die de realiteit niet willen aanzien,zie maar reactie,s.Vanaf de bosland-creolen de stad zijn ingetrokken,werd het letterlijk een ramp,zij behoren ook tot de meeste gedetineerden in de nor.Niet willen werken,maar enkel roven en moorden.JA…JA…ik hoor het al,discriminatie,bul-shitt,het is een gegeven feit-basta.Een surinamer is gauw op zijn teentjes getrapt,daarnaast een grote mond,maar zelf,s toilet papier wordt ge-importeerd,wat maken of produceren wij,alles wordt geimporteerd.Stop nou eens met het eenzijdig denken,en geef toe dat suriname aan de rand van de afgrond is belandt.Ja,klopt,het doet zeer,maar realiteit moet je niet schuwen.Suriname heeft geen capabele mensen,om het land te besturen.Anton de kom universiteit,is gespecialiseerd in de vakken;stelen oplichten .verduisteren,fraude..enz…..Iemand met een ulo-of mulo diploma het land besturen,hoe dom kun je zijn als volk.Nu moet je weer geld gaan wisselen bij aankomst,niet te filmen……adieu,,…su………. mauritius,seychellen, enz prachtige vakantie landen…Landen waar huizen,met tralies zijn voorzien zijn de meest geweldadige,en daar hoort suriname nu ook bij..Is dat een leven,net dieren..


  Maak melding

 6. Wat ik kwijt wil is dat toen ik in Suriname was, ik niets negatiefs heb megemaakt
  Had veel lof voor hoe mensen het verkeer regelde, Voor wat geld zoeken ze een plek voor je ze passen op je auto,
  ze regelen het verkeer,in Nederland betaal je ook parkeergeld.
  Anders zou iedereen elkaar de kop inslaan, voor een parkeerplek, er zou veel ruzie zijn.
  Ook bij het oversteken mensen stopten als iemand wou oversteken.
  En de mensen waren vriendelijk.


  Maak melding

 7. @john, je hebt groot gelijk. Tip: stoor je niet aan mensen die niet geschoold zijn en in Nederland een uitkering ontvangen en niet weten wat er in Suriname plaatst vind.
  Ik heb alles mogen mee maken.

  Bouterse geeft een slecht voorbeeld aan het volk. Leugens vertellen op het podium en zijn aanhang roept halleluja. Daarna komt hij vertellen dat het niet klopt.

  Kenmerken van de NDP zijn:
  leugens verkondigen
  ze hebben nooit wat gedaan
  ze weten van niets
  het land in grote schulden brengen
  en nog veel meer!!!

  Suriname zit momenteel in vele opzichten al aan de afgrond. De genen die hart hebben voor land en volk is maar een klein groepje.

  Ik wens het land en volk heel veel succes toe en bevrijding van die dictator Bouterse.


  Maak melding

 8. Naast brandkasten worden niet alleen het saramacca kanaal maar ook de suriname rivier gebruikt als stortvuilplaats.Velen gooien al hun troep in kreken, rivieren of gewoon op straat.People just don,t care.But they love SU met hun mond.


  Maak melding

 9. Bigi Sma,
  Heb je posting gelezen.
  Dat je wegging en je mond dicht hield.
  Nu begrijp ik dat je thuis niets te vertellen hebt.
  En in jouw geboren land al helemaal niet.
  Boslandcreolen de schuld geven is makkelijk.
  Jij denkt als velen die vanuit Nederland komen het beter te weten.
  Als er een volk in Suriname is die gedisciplineerd is dan zijn wij dat wel.
  Dat wij naar de stad verhuizen komt deels dat wij gezien hebben dat het leven aangenamer is dan binnenland.
  Net als jullie Nederland beter vinden dan Suriname.
  Het enige wat wij hebben is geld omdat wij vele jaren op klein schaal goud gingen winnen.
  En verkochten voor de opkoper nu brengen wij het zelf op de markt en krijgen 2 maal meer.
  Daarom kopen wij ons percelen cash.
  Ik ken een geval waarbij 4 duizend euro meer betaald is omdat die persoon in de buurt van zijn stamgenoot wilde blijven.


  Maak melding

 10. Dochter Tyson Gay doodgeschoten,dit is gebeurt tijdens een diner met familie in een restaurant in de VS.Ik weet niet wat de aanleiding hiervan is.Afro Amerikaanse ouders durven hun puber zonen niet meer de straat op te sturen in de VS.In Nederland ben je tegenwoordig ook niet meer veilig op straat en in je huis.Ik denk dat de meeste Surinamers niet eens weten wat er allemaal buiten SWITI Sranan gebeurt.Kijken jullie wel eens naar CNN en verstaan jullie geen engels want dan heb ik begrip voor jullie reacties dat jullie niet op de hoogte zijn wat er allemaal in de VS en andere westerse landen mn Nederland allemaal gebeurt.Ik heb het al een X aantal keren aangegeven de Mokro oorlog ( denk maar aan de kogels die door de tram heen gingen ).Vandaag nog het aantal meldingen van kinderporno is met 12 000 meldingen bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.De cybercriminaliteit die de politie maar niet onder controle kan krijgen en de Rotterdamse haven die de speeltuin is van de criminelen.Mensen in bijna overal in de wereld is er een stijgende lijn wat criminaliteit betreft.Ook in Nederland is de corruptie een groot probleem,laat iemand mij komen uitleggen hoe het kan dat ondanks alle voorzieningen en goede salarissen in Nederland hoe het dan mogelijk is dat er corruptie is bij de politie,douane,wethouders enz enz.Voor degene die in SWITI Sranan woonachtig zijn google opsporing verzocht Nederland dan zien jullie met eigen ogen wat er allemaal gebeurt in Nederland.Doe dit ook met andere Europese landen en misschien zullen jullie dan anders gaan praten.Ik maak mij ook hierin Nederland zorgen over mijn veiligheid en die van mijn kids en dierbaren.Als u ooit op vakantie ben in Nederland probeer dan s’avonds als het donker is naar een politie bureau in Nederland te gaan ze zijn allemaal potdicht.Als jullie het niet willen geloven vraag aan een familie of vriend om er naar toe te gaan.IK heb er ervaring mee heb het verschillende keren mee gemaakt.


  Maak melding

 11. Als ik praat met mensen uit Rotterdam maken wij nog grappen over waar het veiliger is Damsco of Porifoto.In Damsco moet je hopen dat je niet door verdwaalde kogels wordt geraakt zo erg is het geworden.En er zijn ook al een X aantal verkeerde personen geliquideerd.Dus vertelt u mij waar het veilig is op deze aardbol.


  Maak melding

 12. Waren brandkasten van diverse ministeries. Nadat ze leeggeroofd waren, zijn ze door de paarse graaiers in het water geflikkert. Of ze steken de boel in de fik om sporen uit te wissen of het water in.


  Maak melding

 13. @ Mundo

  Je hebt groot gelijk, ik ben zelf bang voor mijn eigen schaduw. Veel mensen zijn op het ogenblik minder tolerant
  vroeger ; waren de mensen toleranter, ik weet niet of het te maken heeft met de economische toestand op de wereld !

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 14. Men dumpt overal waar een perceel onbebouwd is troep. Zelfs buren gooien hun troep op het erf van mensen die er enige tijd niet verblijven.


  Maak melding

 15. Moevan. Heb je het over Suriname. Wanneer, waar en Hoe?. Als je de oppassers van jouw auto niet betaald beschadigen ze jouw auto. De Graventraat wordt als racebaan gebruikt. Zebrapaden worden niet gerespecteerd. Dieven hebben bij mij ingebroken, Gelukkig hebben ze geen geweld gebruikt. Mijn portemonai werd leeggehaald.
  Ik ben bang dat wij over twee verschillende landen praten.


  Maak melding

 16. John
  Moevan
  Het was 3 jaar geleden, heb Familie in Suriname.
  Je heb gelijk, van mij was het vast een moment opnamen.
  Maar toen ik zag, hoe ze alles in goede banen regelde, werd ik daar blij van.
  Ik dacht dat doen ze niet in Nederland.
  Daar doet de overheid zulke dingen.


  Maak melding

 17. Criminaliteit is van alle tijden en komt overal voor in de wereld.
  Sommige posters leggen een verband tussen de criminaliteit in Nederland, de VS en Suriname.
  Dat verband bestaat absoluut, maar per hoofd van de bevolking is de criminaliteit (moord, doodslag, inbraak, afpersing, roofovervallen en diefstal) in Suriname vele malen hoger, dan in Nederland of de VS.
  Het ministerie van JusPol publiceert jaarlijks gegevens over het totaal aantal criminaliteitsgevallen in ons land.
  Deel het inwoneraantal van Suriname door het aantal criminaliteitsgevallen en je weet meer dan genoeg.
  Hoewel criminaliteit overal in de wereld voorkomt, moeten we de situatie in ons land niet mooier voorstellen, dan die in werkelijkheid is.


  Maak melding

 18. Boslandcreool
  Bigi Sma,
  Heb je posting gelezen.
  Dat je wegging en je mond dicht hield.
  Nu begrijp ik dat je thuis niets te vertellen hebt.

  Boslandcreool, ik zou eerst niet reageren maar doe dit toch om jou enigszins van een respectvolle en intelligent repliek te dienen.
  Je mond houden en weglopen getuigd van volwassen en wijs gedrag.
  Jij zou zeker erop los hebben geslagen om je gelijk te krijgen en zogenaamd respect af te dwingen.
  Ik laat het aan de toekomstige bange persoon over die dit heerschap wel zeker zal tegenkomen.

  Eens zeiden mijn ouder “a moro pitjing aksi en kotie wang kankantrie ” dit zijn wijze woorden.
  Ook werd er mij ingeprent “te joe jere a schot joe de na libe eté”
  Think en denk na en laat je gevoel niet de bovenhand krijgen want anders joe sa ka soso kronto.


  Maak melding

 19. Bouta ook in een kluis dicht maken en in de zelfde kanaal dumpen!! en de andere criminelen in welk zicht dan ook, vanaf 10 km van uit de lucht naar beneden dumpen in de Atlantische oceaan!!!! One way ticket!!!

  @@Bharbhasht Desh! ik zou liever, daarin toch wel een lijk willen zien, maar dan van de boef bouta


  Maak melding

 20. @mundo,

  Je blijft van die achterlijke vergelijkingen maken met Ontwikkelde landen die miljoenen inwoners moeten beveiligen.

  Heb je niets anders te doen dan naar cnn te kijken?
  Tegenwoordig krijgen wij belangrijke berichtjes via de app binnen, voordat jij het nieuws hebt gezien op je cnn, is de tweet de wereld ingestuurd.

  Denk jij dat er ook maar één Nederlandse inwoner wakker ligt van die mokro bende.

  Die helikopterview van je vertoont barsten, want je analyse klopt voor geen meter.
  Procentueel gezien is het aantal gewelddadige overvallen in suri boven het gemiddelde.
  Dus ja suri is gevaarlijk nu, na 20.00 is het doodstil in het centrum.

  Heb je al online je verblijfsvergunning aangevraagd? Suri heeft je nodig, ken je boeven vangen en die trenzen schoonmaken zodat de stad niet meer onderloopt.


  Maak melding

 21. Al de keren dat ik in Suriname ben geweest, heb ik me niet onveilig gevoeld.Maar ik bezoek ook niet de plekken waar er evt.wat raars kan gebeuren en ben ook niet iemand van de late uurtjes.Ik leef een rustig leven voor een ander misschien saai.Ik houd van vissen op de rivier,planten etc.daar geniet ik van.Vandaar dat ik plannen had om naar Suriname te gaan maar deze zijn gezien de omstandigheden daar drastisch gewijzigd.In Nederland kan een verdwaalde kogel je treffen dat is waar..ook kan je een kogel in je kop krijgen als je voor een ander persoon wordt aangezien.Of omdat je een zaken man/vrouw bent en er verwacht wordt dat je geld en waardevolle spullen bezit.Maar in Suriname kan je voor het minste bedrag beroofd en vermoord worden.Ik volg het nieuws en ben het eens met de posters die zeggen dat Suriname een onveilige plek is.Dat mag zo ervaren zij het en ik de laatste jaren ook.Het nieuws over Suriname geeft je echt een gevoel van…zal ik er nog naar toe willen..Als je het anders ziet,dat mag ook maar dan vraag ik me af of je het Surinaams nieuws volgt en/of de kranten doorneemt…SARIE TORIE..😭😭😭


  Maak melding

 22. Damsco,
  in principe reageer ik niet meer op de opmerkingen van enkele figuren, maar aangezien jij kennelijk denkt dat ik tot de ongeschoolde steuntrekkers van Nederland behoor even een wake up call naar jouw toe.
  Ik ben al tig keren naar MIAMI geweest. Het alternatief voor Suriname omdat het veel overeenkomsten vertoont met Suriname, de warmte, de Faja lobies, bananen- en advocadobomen, zelfs leguanen en in de Everglades kaaimannen en krokodillen en niet vergeten de trapoens en kwie kwies. De Douane heeft mij nog nooit in de billen gekeken. Integendeel. Daar heb ik een veel betere behandeling gehad en ik ben ook niet opgelicht zoals de Douanier bij de vertrekhal van Zanderij met zijn weegschaal zonder ijkrapport, die ook gigantisch afwijkt van de weegschalen bij de balie. Zelfs op het laagste niveau proberen Surinamers jou nog te naaien. Ze zijn zelfs zo dom in hun denken dat ze vergeten dat het internet er is en dat wij elkaar berichten over de situatie en gepleegde oplichterijen kunnen toesturen.
  In ieder geval is die douanier in de vertrekhaal van Zanderij die jouw handbagage voor een tweede keer weegt een oplichter. En als Suriname deze negatieve berichten op het internet niet wil hebben, moeten ze deze grapjes niet met toeristen uithalen. En ik denk dat honderden, misschien zelfs duizenden Surinamers , die door deze figuur het slachtoffer zijn geworden, mijn verhaal kunnen bevestigen. Dus Damsco, als je deze dingen niet ziet, ga naar een oogarts.


  Maak melding

 23. @John

  Damsco ziet alleen wat hij moet zien, de rest kan aan zijn reet roesten. John wat je allemaal op JA luchthaven heb meegemaakt, heb ook de zelfde ervaring gehad.
  De meeste Surinamers zijn Uniform gek,als ze een uniform dragen, dan denken ze dat ze alles mogen doen !
  ( Jezus figuren )

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 24. Onder het presidentieel paleis liggen er ook heel wat lijken, evenals in de kelders van heel wat kloosters. Daar kun je babylijkjes aantreffen, want die paters waren niet allemaal erectieloos en de nonnen wilden ook wel eens wat oprispingen krijgen. De vroegtijdig geboren babies werden dan in de kelder gedumpt of onder de zoden gestopt in de naastgelegen begraafplaatsen.
  Degene die voortplanting via l u l en k u t heeft bedacht is een grote ………


  Maak melding

 25. @JZwartmans,

  De keerzijde van dat systeem is ……. verslaving. Iemand wilde de mens verslaafd maken. Het is hem/haar goed gelukt. Kijk maar hoeveel misdaad did systeem voortbrengt. Mensenhandel, moord, doodslag, verkrachting, ongewenste kinderen, wat niet allemaal. Ik ben helemaal niet trots op deze System Administrator.


  Maak melding

 26. Als die dingen steeds in dezelfde kanaal op dezelfde plek zijn gedumpt, dan is het bijzonder waarschijnlijk dat steeds dezelfde bende het deed. Dat moet het toch voor justitie makkelijker maken om deze bende op te sporen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.