Ziekenzorg binnenland Suriname op de intensive care

23

PARAMARIBO, 14 okt – De ziekenzorg in het binnenland verkeert in ernstige problemen. De problemen rond de Medische Zending zijn te berde gebracht tijdens debatten in het parlement. Het zorgorgaan heeft al maanden geen subsidie gehad.

Het gaat om ettelijke miljoenen Sdurinaamse dollars die dringend nodig zijn voor de dienstverlening. Maar ook de Medische Zending moet de gevolgen ondergaan van het enorme geldgebrek van de regering. Parlementslid Celsius Waterberg (BEP) luidde de alarmklok. Volgens de politicus zijn twee zwangere vrouwen bezweken aan complicaties. Het zou te maken hebben met de verlamming in de dienstverlening.

De Medsiche Zending heeft enkele noodmaatrehelen getroffen. Zo werd contante betaling gevraagd van patiënten die niet verzekerd zijn. Doorgaans wordt door de vingers gekeken of wordt een compensatie achteraf uitgewerkt. Maar volgens het orgaan is er geen andere mogelijkheid. Intussen heeft de regering de maatregel verboden.

Bekijk ook:


23 REACTIES

 1. Mijn angst is dus toch de waarheid geworden. Het desastreuze beleid van kabinet Bouterse eist nu levens. Ik zei het al eerder een humanitaire crises hangt Suriname boven het hoofd. Bouterse kan niet anders dan samen werken met het IMF. Hij zal de eisen moeten inwilligen om aan geld te komen. De islamitische bank volgt namelijk het spoor van het IMF. Het blijft een commerciële instelling.


  Maak melding

 2. Criminaliteits- , humanitaire – zijn de gevolgen van de economische crisis.
  Ketting reactie is dat. Dat is de wet van de logica. Je kan hem beïnvloeden maar niet veranderen.


  Maak melding

 3. Wie heeft het nou verzonnen om de passen alleen in Paramaribo beschikbaar te stellen? Verantwoordelijkheid gaat naar Minister Pengel van Volksgezondheid.

  Er is een DC en staff. Die kunnen toch de registratie doen en de ziekte kosten passen uitgeven. Verder is er
  nog het traditionele gezag dat de DC kan assisteren.

  Nu zegt de minister dat vragen van de bijdrage verboden is. Maar wordt de Medische zending wel betaald? De staff van de zending en de zending moeten ook hun rekeningen betalen.

  Het is zo’n wanbeleid. Bouta moet naar huis.


  Maak melding

 4. Hoe kan de overheid nu verbieden dat er een bijdrage van patiënten gevraagd wordt als die zelfde overheid niet aan haar verplichting voldoet. Wat als de Medische Zending door gebrek aan middelen er nu helemaal mee stopt…

  Misschien dat er een beroep gedaan kan worden op het fonds van de first lady…..


  Maak melding

 5. Een zichtbaar bewijs van het falend beleid van deze regering.

  Nu maar afwachten of de regering de openstaande rekeningen van de MZ daadwerkelijk betaalt en blijft betalen zodat de MZ de zorg weer op een normale manier kan blijven geven.
  Ik vrees dat minister Pengel zoals gewoonlijk voor de korte termijn een oplossing bedenkt die op langere termijn niet te handhaven is omdat deze regering haar rekeningen toch niet betaald.
  Op naar de volgende crisis situatie in de zorg met dank aan allen die op de NDP hebben gestemd.


  Maak melding

 6. Meye kan mensen genezen door handoplegging.Zelfs kreupelen beginnen te lopen zag ik op TV.
  Misiekaba kan door winti alle kwalen van het hart en bloedvaten genezen.
  De patienten moeten maar naar deze heren gaan.Want de behandeling is gratis.Of maximaal een vrijwillige bijdrage.


  Maak melding

 7. Heel gewoon in het huidige paradijs Suriname. Kunnen we nog herinneren dat een Javaans meisje uit de stad stierf omdat er geen geld beschikbaar was voor haar (gezichts)operatie? Het treft dus niet alleen mensen uit het binnenland.


  Maak melding

 8. @Javobus,

  Ik weet niet waar Meije z’n hand op legt, op het hoofd van iemand of onder haar rok, maar genezen doen ze niet. Wel genezen ze daarna van naïviteit.


  Maak melding

 9. Wat mij verbaasde toen ik de tarieven lijst zag op het internet SRD 150 plus voor een artsen consult dan is dat bijna 2 maal duurder dan een artsen consult in Nederland. 20 minuten kost Euro 18. Hierbij moet wel gezegd worden dat een arts jaarlijks een basis vergoeding per ingeschreven patiënt krijgt.

  Het lijkt mij zeer zinvol als er een keer een paar mensen die kunnen rekenen de gezondheid zorg en EBS doorlichten.

  Mensen die onafhankelijk zijn en niet met iedereen mee praten.


  Maak melding

 10. @Jojo
  “Het lijkt mij zeer zinvol als er een keer een paar mensen die kunnen rekenen de gezondheid zorg en EBS doorlichten.

  Mensen die onafhankelijk zijn en niet met iedereen mee praten”

  Dat wordt lastig. Het moeten dan mensen uit Nederland zijn, die dit gratis of tegen geringe vergoeding willen doen.


  Maak melding

 11. @pico,

  Mensen uit Holland zijn minstens zo hebberig als Surinamers. De blanke is als een kat die zijn corruptiepoep goed weet toe te dekken. Hoe vaak lezen we niet dat die burgemeester of die wethouder of die kamerlid of die chirurg of die bestuurder heeft gesjoemeld. Odanks wat zand gooien op die poep komt er af en toe wat bloot te staan. Een topje slechts van de ijsberg.


  Maak melding

 12. Voor Suriname is dit soort taferelen heel normaal!! No money no love!!!! na Bouta!!!! Dit is het verdienste van de Surinamers!! stem nog een keer op Bouta!!! niet klagen lullo’s!!

  Hopende dat er niet meer volgen na deze twee vrouwen!!! Jammer hoor!!!!!!!


  Maak melding

 13. @Pico

  Weinig mensen weten wie de man was achter het Succes van Singapore en haar eerste president.

  In Singapore eren ze nog steeds Albert Winsemius. Zo iemand moet de politiek in Suriname ook zoeken. Ik heb wel eens naar voren gebracht dat ik denk dat Mevrouw Concalves een heel grote rol voor Suriname kan vervullen.

  Je hoort haar niet maar als ze wat zegt luister je als je oren hebt.


  Maak melding

 14. @ Jojo
  Ik had uit je posting niet begrepen dat je het had over een topvrouw/man, die het land moet gaan leiden totdat enz.
  Ik dacht dat je het had over deskundige rekenaars.
  Dit hoeven geen leiders te zijn.


  Maak melding

 15. Hoe kan in een land waar de zon altijd schijnt en de groenten vers zijn, zoveel mensen in de ziekenboeg terecht komen?
  Het moet haast liggen aan de leefwijze van die mensen en aan wat ze eten. Als je teveel gezouten varkensstaart eet dan moet je niet verwachten dat je erg gezond zult zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.