Viering ‘Dag der Marrons’ in Suriname

26
Dag der Marrons in Suriname
Dag der Marrons in Suriname

Marrons in Suriname herdenken jaarlijks op feestelijke wijze de Vrede van 10 oktober 1760 tussen de Ndjuka Marrons het het toenmalig bestuur van de kolonie Suriname. Die vrede in de vorm van een bloedverbond vormde de basis voor de vrede tussen het bestuur van de kolonie en andere groepen weggelopen slaven, die zich tot stamen hadden verzameld in het binnenland van Suriname. Op deze archieffoto: een meisje zingt een strijdlied tijdens de prodo waka vorig jaar om de viering van Fiiman Dey, de Dag der Marrons in te luiden.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Iedere bevolkingsgroep kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000jaren,de Europeaan uit Europa,de Chinees uit China, de Javaan uit Java, de Indiër uit India en de Inheemse uit de Americas, alleen de Afro-diaspora’s denkt dat zijn roots 400 jaar geleden met de slavernij is begonnen…..terwijl hij een lange rijkehistorische achtergrond van duizenden jaren , als de verloren stammen van Israël in AFRIKA heeft…. ‘een Volk dat zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent is als een Boom zonder Wortels ‘ Marcus Garvey .


  Maak melding

 2. Mensen in binnenland die altijd aandacht vragen moet eindelijk gaan produceren je kan niet je hele leven in hangmat ligeen en kinderen produceren geen enkel land kan dat dragen. Regering moet op treden desnoods alle maaltijden naar pramaribo laten verhuizen


  Maak melding

 3. Saluut aan de Marrons. Jullie voorouders hebben de vrijheid terug gewonnen door weg te lopen van de plantages en daarna het verdedigd tegen de koloniale troepen.

  Laat het vuur van de vrijheid nooit uitgaan. Voorwaarts Marrons.


  Maak melding

 4. @SabatoFranse,Aggressors foeroeroe-mangs, moet je bij de Veroorzakers van dit Wereldwijde graai en uitbuiting systeem van geïnstitutionaliseerde instellingen en multinationals zijn…..ga ook jouw historie onderzoeken .


  Maak melding

 5. Goede dag mr /mevrouw. Beledigen door slingeren aan het adres van binnenlandse bewoners. Alleen een zieke geest kan mensen aanvallen. Radicaal bezig. Onmacht is alias :dong don dia. Laat zien welke karaat je bent. Op 10 oktober komt je met zo iets. Heb je lef? Ga naar palmentuin om een lezing omtrent jou :raciale aanval. Ik verdedig geen enkele kwaad. Het is niet gepast. Fijne dag verder


  Maak melding

 6. Wat vieren ze eigenlijk?!
  1 keer in het jaar komen ze tevoorschijn om te wijzen dat ze bestaan.
  Strijdliederen zingen..voor wie wat waarom?!
  Ze moeten strijdliederen gaan zingen voor het gebouw van het DNA of het presidentieel paleis!. Daar gaan ze boeboelaas bouta vinden die hun woongebieden en leefomstandigheden heeft ontwricht,vernield.Dankzij hem wonen een deel als vluchtelingen in Frans guyana!
  Wij weten dat zij bestaan ,wij ondervinden last van hun bestaan,berovingen en noem maar op…

  @Abaisa
  Hou op met je ziekelijke theorieen!
  Ik kan ook zeggen dat zij onuitgenodigd op bezoek gaan bij de grijze daroe drinkers. de daroe drinkers valt de marron toch niet lastig?!Het is juist andersom!!


  Maak melding

 7. @Glenn
  Ah ,kijk de ridder van de marrons en hij heet Glenn!
  Stop met medelijden tonen met de marrons.Zij zijn een deel van het volk hoe jammer het ook is,maar zij moeten ook opkomen als de rest van ons!Wij beledigen ze niet maar zij moeten ook meehelpen om Suriname te helpen bevrijden uit handen van een crimineel en niet alles overlaten aan , ons de rest dus!


  Maak melding

 8. Mensen die hier ’n negatieve reactie plaatsten over Marrons, ik verzoek jullie niet zomaar ’n standpunt in te nemen en mensen niet zomaar te veroordelen.

  Vele van jullie zijn nooit in het binnenland geweest soso veroordelen meer doen jullie niet!
  Elk mens heeft zijn rechten en plichten, zo ook de marrons.
  Na mi takki.


  Maak melding

 9. @Greetje
  Wij verwennen de marrons niet en we zien ze niet als een ander wezen !!
  Als zij in de maatschappij willen horen dan moeten ze zich ook gedragen als eentje en het liefst gaan werken en niet om medelijden vragen.


  Maak melding

 10. Ray,

  Jij hebt geen kaas gegeten van de binnenlandbewoners. Probeer jij je eerst te verdiepen in de binnenlandbewoners, voordat je onzin hier loopt uit te kraaien.

  In het binnenland hebben wij altijd hard gewerkt, we kwamen nooit eten te kort. Heb je weleens gehoord van zelfvoorzienendbouw, daar deden wij en daar doen ze nog steeds aan.

  Je noemt jezelf een Surinaamse, maar mij bekruipt het gevoel dat je heeeeeeel weinig over Suriname weet. Shame on you.

  Ik moet je jammer genoeg mededelen, dat jij de laatste moet zijn die het woord “gedragen” in de mond moet nemen. Iemand die zich zo misdraagt op WKN!!!!!!. Denk erover na, wordt volwassen Ray.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 11. @ Dong dong dia

  Het is hun dag vandaag en je lult over iets anders nu waar je wel gelijk in hebt Its A Fact.
  Je doet nu wel alsof jouw ”soort” allemaal heiligen zijn.
  @ Abaisa je doet nu als een klein huilend meisje als je ballen hebt en mans/vrouw genoeg bent geef je gewoon antwoord op zijn vraag.


  Maak melding

 12. Wanneer komt er een nationale vrije dag voor alle echte srananmangs? Bijvoorbeeld een nationale dogla dey, een mengelmoes van alle bevolkingsgroepen.
  Kunnen we dan uiteindelijk overgaan tot het afschaffen van de vele nodeloze feestdagen en ons beperken tot één dag waar een ieder zich kan terugvinden.


  Maak melding

 13. @ Kruwa

  Mijn stem heb je eindelijk iemand die het begrijpt.

  Zal waarschijnlijk niet gebeuren want men is gek op vrije dagen want werken zit niet in de genen en van al die bami en nasi eten wordt men moe van.

  Misschien moet er een vrije dag komen voor al die 150 vrije dagen die men jaarlijks al heeft.


  Maak melding

 14. Pffff, mensen toch toon wat respect voor een ieder, dan ontvang je ook respect terug. Ik ben een Hollander en al voor langere tijd in Suriname en woon tussen alle bevolkingsgroepen welke er in Suriname zijn, en ja ook Marrons, en er is geen enkel probleem. Ik wil ermee zeggen toon begrip voor iedere bevolkingsgroep, lees bijvoorbeeld het boek Sranan, Cultuur in Suriname.


  Maak melding

 15. Oproep aan de echte zogenaamde Afro Surinamers:
  Jullie zijn nazaten van de echte Hebreërs.Jullie zijn verkocht door Africanen aan de blanken om als slaven te werken.

  Langzaam komt er bewustwording. Ga op zoek naar je roots en jullie zullen versteld staan wat de uitkomst zal zijn.

  Jullie behoren tot een van de 13 stammen van Abraham. Jullie zijn door God uitgekozen maar door gebrek aan kennis is er nog geen besef hoe speciaal jullie zijn.

  Zij die kunnen googelen kunnen zoeken naar” iuic, hebrew Israeltes.

  JEZUS WAS NET ZO ZWART ALS JULLIE!!!

  Shalom Shalom Shalom


  Maak melding

 16. Ik ga met mijn broeders Mentor en Present bespreken om wat te doen, het is heel slecht met onze kinderen, alles is zo duur ,zo kan het NIET in Ons Suriname.


  Maak melding

 17. @Ra-Ra,ze slapen nog in hun ego’s van dwaling en materialistische denkwijze, dat ze het innerlijke en geestelijke niet zien…. terwijl ze rijk zijn en belijders van hun voorvaderlijke erfrecht waren, zijn ze navolgers geworden van religieuze Babylonische dwalingen….. ” Blackpeople, the Bible is your History Book ” Wake Up


  Maak melding

 18. de naam Marron zal vervangen worden door Afro Surinamer .moet het geen Afri-Surinamer zijn ? ik zie bijna geen enkele met een Afro ,zelfs de vrouwen straighten hun haar glad.

  straks krijg je nog de Hindoe-Surinamer , de Indo-Surinamer,de China-Surinamer en ga zo maar door.

  als je de integratie wil bevorderen dan zou je eerder van Surinamer moeten spreken .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.