donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisVertoning Javaanse documentaire 'Jaji' in Rotterdam

Vertoning Javaanse documentaire ‘Jaji’ in Rotterdam

-

Does Travel

Op 9 augustus 1890 kwamen de eerste Javaanse contractarbeiders aan in Suriname. In totaal werden in de periode van 1890 tot 1939 zo’n 33.000 Javanen uit het voormalig Nederlands-Indië verscheept naar Suriname, waar zij te werk werden gesteld op de plantages. Na diverse migratiestromen naar Nederland, wonen er hier nu ongeveer 30.000 Nederlanders van Javaans-Surinaamse afkomst. Filmmaker Jeffrey Salimin maakte hierover de documentaire ‘Jaji’ welke op 22 oktober te zien is in Rotterdam.

Twee informanten uit de documentaire, vullen het programma op zaterdag 22 oktober aan. David Partowihono uit Capelle aan den IJssel demonstreert de Indonesische verdedigingskunst met zijn pencak silatgroep Sedulur Budi Asli. Daarnaast doet Dewi Kasmo uit Rotterdam een scene uit een theaterstuk van Lusu. Er is ook een Q & A met de makers en het geheel wordt gepresenteerd door Santhusia Alisentono.

Documentaire ‘Jaji’
Zaterdag 22 oktober 2016, 16.30u
LantarenVenster – Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD Rotterdam

UPDATE:
De voorstelling van 22 oktober is uitverkocht. De kaartverkoop voor 31 oktober en 4 en 5 november is gestart. Kijk voor kaarten op de site van LantarenVenster.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

8 REACTIES
  1. Geld klopperij allemaal.
    Wij willen wel in een westerse wereld leven maar kunnen ons niet loslaten van tradities van ons voorouders.
    Een advies aan alle culturen ga terug naar je roots .


    Maak melding
  2. @??

    Maak je druk om andere dingen tenslotte wordt je niet gedwongen om er naar toe te gaan laat deze mensen lekker hun ding doen.

    Wil je graag terug naar je roots dan ben ik bereidt om je boottocht te bekostigen laat zien dat je geen prater bent.


    Maak melding
  3. Fijn dat de Javaanse Surinamers zich kunnen uitdrukken in film. Je roots kennen houd je stevig in het heden.

    We gaan naar Java om de dorpen en plaatsen te zien en te voelen waar onze voorouders vandaan komen. We wonen en werken wel in NL. Het zijn allemaal onze ID. Wat is de jouwe?


    Maak melding
  4. Zou graag deze documentaire willen zien. Kan er niet bij zijn. Het is goed om je verleden/roots te kennen, want zonder verleden bestaat er geen heden. Het is een continuüm Deze twee begrippen zijn complementair met elkaar. En vaak moet het verleden het heden informeren.
    Iemand die niet weet waar hij vandaan komt, wie zijn ouders en voorouders zijn, welke volkslied er wordt gezongen in het land van zijn voorouders is een verloren mens. Een mens die bij tegenslag nooit kan terugvallen op zijn roots, iemand die niet geworteld is. Het verleden heeft mooie verhalen, verhalen om je aan vast te grijpen om de reis in het heden met succes te kunnen afsluiten.
    Elk volk en elk mens zou willen weten waar hij vandaan komt. Zelf natuurvolken hebben een verleden. Weten hoe en door wie ze geschapen zijn en van wie ze afkomstig zijn.
    Soms zijn ze door een grote vogel gebracht waar ze nu toeven en soms komen ze uit een boom. Iedereen heeft een prangende vraag waar hij vandaan komt en waar hij naar toe gaat.


    Maak melding
  5. @ Anoniem

    Je kan het toch ook via de Google bekijken ?
    Kan je alsnog downloaden ; lukt het ook niet,
    dan kan je contact opnemen met Stichting RBU
    in Den Haag.

    Jacko.


    Maak melding
  6. Verloochenen jezelf niet,maar jezelf blijven als een multy-culturele mens die geboren is in Sranang!Overigens jouw recht van een eigen verantwoording.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES