Schaarse Surinaamse dollar drukt wisselkoers

40
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 6 okt – De wisselkoersen voor de euro en de dollar nemen een duik. Het gaat al ongeveer een week neerwaarts. Een schaarste aan Surinaamse dollars lijkt de meest aannemelijke oorzaak.

Het einde lijkt voorlopig niet in zicht en ook is de bodem moeilijk aan te geven. “Er is geen verklaring waarom de valutakoersen heel hard omhoog en dan weer heel hard omlaag zijn gegaan. De wisselkoersdaling komt doordat er veel minder Surinaamse dollars in omloop zijn”, zegt voorzitter Bryan Renten van werkgeversorganisatie VSB tegenover de Ware Tijd.

Grote hoeveelheden van de Surinaamse dollar zijn nergens meer te halen. Een gans andere situatie dan zo kenmerkend was de laatste maanden. “Er zijn gewoon geen Surinaamse dollars beschikbaar. Wij moeten de banken bedelen om vijftigduizend of honderdduizend Surinaamse dollars beschikbaar te stellen. Ook weigeren bedrijven en ondernemers dollars te kopen tegen een hoge wiselkoers. Er is een overschot aan dollars”, zegt een handelaar in vreemd geld.

Bekijk ook:

40 REACTIES

 1. Hahahaha is dit een Surinaamse Joke…”schaarse aan-Surinaamse dollars en de koers gaat omlaag,…hahaha..
  Dit is zeker een goeie moppie -toppie van het jaar…


  Maak melding

 2. Schaarste aan Surinaamse dollar ? Oh ja natuurlijk, het is gewild wereldwijd omdat het erg hoog is in waarde !
  Hoezo schaarste ; staat de money pers stil dan, ze kunnen toch zoveel geld persen als ze willen in Su !
  Het hele Land gaat naar zijn MPP dit wordt veroorzaakt door wanbeleid en heb zuchtigheid !

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. Op Starnieuws staat iets heel opmerkelijks namelijk ;

  ” de daling van de koers ligt NIET aan het feit dat er MEER DEVIEZEN worden verdiend ”

  Dit gegeven zegt MIJ dus GENOEG…… !!!!**$$€€%%¥@@!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 4. 05-10-2016 8,5326
  04-10-2016 8,5285
  03-10-2016 8,5539
  02-10-2016 8,5539
  01-10-2016 8,5539
  30-09-2016 8,5539
  29-09-2016 8,6834
  28-09-2016 8,6590

  ???


  Maak melding

 5. @@ J.Zwartans!! Het hele Land gaat naar zijn MPP dit wordt veroorzaakt door wanbeleid en heb zuchtigheid !

  Sari tori

  Ik zou eerder zeggen hebbenzucht!!! je weet toch wel!! de Hyena’s!! Ze kunnen helemaal vol vreten en al zitten zij vol, bij weglopen kijken zij terug naar achteren wat er nog over is gebleven!!!

  Dit is geen sari tori!! Volgens mij, na soso ma pang pang nanga Anansi tori!!!
  De boevenbende heeft het te veel gebruikt als toilet papier en de €€s en de $s in de kluis of naar het buitenland!!!

  De buitenlanders met name de SurNeds heeft het gebruikt als toiletpapier vandaar die schaarste aan SRd, want zij komen alleeeen maaaar met €€€€€€€€’s. Als die niet waren, was SU allang falliet!!! dank zei de Surneds is er nog leven!!! HI Hi HIIIII!!!!!

  Dat na Sari Tori!!!!!


  Maak melding

 6. lul verhaal….

  weinig toeristen momenteel dus weinig vraag naar srd….
  ingezetenen (flink aantal) hebben geen (niet genoeg) srd’s meer (monie skeer) om te wisselen in valuta….


  Maak melding

 7. Met de grote vakantie zijn de Suri’s die maar enigszins konden met een buitenlandse vakantie gegaan.Hebben hun laatste SRD daarvoor gebruikt nu er de kans daartoe bestond.Straks worden de Suri’s net zo ongewild als de Haitianen.En de handelaren kijken de ideen van de pres.uit de boom.Maar ze moeten ook elke dag eten.Dan maar wat goedkoper de dollar verkopen die jaren geleden voor SRD 3,35 is gekocht.


  Maak melding

 8. Een paar opmerkingen
  1.Het is niet geheel onjuist.
  Er is een schaarste aan geld.
  Aan SRD, aan $ en aan €. Men heeft geen geld.
  Ik les hier vaak een mooie zin:
  “pi a monie di”

  2. Een schaarste aan SRD, zoals in de kop staat.
  Waar is de schaarste?
  Dat is de vraag, want
  als er schaarste is bij het volk dan heeft dit geen invloed op de wisselkoers, maar slechts op de prijzen in het binnenland. (in SU dus). Als men geen geld heeft dan koopt men minder, dan zullen prijzen minder stijgen (het is een mogelijkheid, hoeft niet!)
  Het artikel wil ons echter laten geloven dat er schaarste is op de valutamarkt, dan zou de waarde van de SRD ten
  opzichte van buitenlandse valuta toenemen.
  Ik betwijfel dit net als jullie ten zeerste.
  Aangezien het niet wordt beweerd door de centrale bank, maar door een werkgever, die zijn informatie krijgt van ondernemers denk ik dat we optie 2 in de prullenbak kunnen gooien.
  dan is het dus optie 1. Men heeft geen geld.

  3 OF, ik kan het bijna niet geloven, maar
  Een poos geleden riep ik dat ik de meest vreedzame manier was om je geld van de bank te halen en het thuis (of waar dan ook te bewaren). Ik neem niet aan dan men mijn posting heeft gelezen dan wel heeft opgevolgd. haha
  Somohardjo riep een paar weken geleden, na mijn posting op om je geld van de bank te halen, want de fiscus zou gegevens van banken eisen en krijgen. Dit werd te sterk ontkend. Waar rook is is vuur.
  Als het volk, arm en rijk zijn geld van de bank haalt en niet uitgeeft, merken ondernemers dat op twee manieren
  1. minder verkoop dat is evident,
  2. minder gemakkelijk om geld te lenen van banken.
  Om meerdere redenen. Hier ga ik niet verder op in omdat het weinig toevoegt aan de verklaring van de kop.
  Vanzelfsprekend ben ik bereid als serieuze regeringsaanhangers uitleg willen, dit te geven.


  Maak melding

 9. Helaas is onze komische Farao Bouterse wederom niet genomineerd voor de Nobelprijs voor Economie noch voor Vrede. Blijkt dat er niet genoeg ge-lobbied is. Jammer.
  Ik stel dan ook voor om een lobby groep (nee, geen lobi groep)
  olv Bessie Turf in het leven te roepen.

  Verder is het wachten op een gouden kerst. Black Label en Green Label hebben een gouden kleur. Waarschijnlijk bedoelde de Farao dat. Iedereen een Green Label!


  Maak melding

 10. @prof. Misababoi

  gaat niet lukken.In het buitenland valt die Bessie steeds op haar wafel.
  In Quito ging ze baf op haar smoel door de ijle lucht.Om dat te voorkomen liet ze zich in Geneve vervoeren in een rolstoel.Maar je lot ontkom je niet.Daar viel ze uit de rolstoel.


  Maak melding

 11. Wees gerust, alles komt terecht.

  Lalmohamed: US$ 1,8 miljard is geen blanco cheque

  05 Oct, 05:00

  Anwar Lall Mohamed, alternate governor bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), zegt dat de lening van US$ 1,8 miljard geen blanco cheque is. Er zijn voorwaarden aan het uitvoeren van de projecten verbonden. Volgens Surinaamse deskundigen zijn 23 projecten af om de aanbesteding te kunnen houden. Deze worden stuk voor stuk beoordeeld door deskundigen van de IsDB voordat er groen licht gegeven wordt. Lalmohamed verwacht dat de helft erdoor zal komen, terwijl aan andere projecten verder gesleuteld zal worden.

  Lalmohamed was een van de inleiders dinsdagavond tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de KennisKring in het Lallarookh gebouw. Alle projecten worden openbaar aanbesteed. Deze moeten ook voorkomen in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma. De projectenlijst en het programma moeten in lijn zijn met elkaar, legt Lalmohamed om nadere informatie gevraagd, uit aan Starnieuws. De IsDB stelt geen eisen als stoppen met subsidie, saneringsprogramma’s uitvoeren of ambtenaren naar huis sturen. Het financieringsprogramma staat los van de eisen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt “maar er is een goed contact tussen de multilaterale instellingen. Het in zee gaan met het IMF en IsDB bijt elkaar niet”, zegt Lalmohamed.

  De eisen die IsDB stelt zijn streng en er moet eraan worden voldaan. Zo is de bouw van het nieuwe Academisch Ziekenhuis vijftien maanden stilgelegd. Suriname had een architect en consultant aangetrokken zonder openbare aanbesteding. Dit besluit werd genomen om sneller te kunnen werken, want in 2012 en 2013 was er genoeg geld om de architect te betalen. De eigen inbreng van Suriname was US$ 13,6 miljoen. Toen het slecht begon te gaan met de economie kon het geld niet meer op tafel worden gelegd. Er zijn opnieuw gesprekken gevoerd om dit project verder uit te voeren. Suriname moet wel het honorarium van de architect en consultant betalen.

  Lalmohamed legt uit dat bij alle projecten een eigen inbreng moet zijn. De volgende week komt een delegatie van IsDB naar Suriname. Dan zal hier ook over worden gesproken. Suriname wil de eigen inbreng later betalen. Verwacht wordt dat de economische situatie komende jaar beter zal zijn omdat de olie- en goudprijs weer aantrekt. Ook Newmont Suriname is begonnen met de productie van goud. Lalmohamed verwacht wel dat dit in orde komt omdat er al voorgesprekken zijn gevoerd.


  Maak melding

 12. De oorzaken kunnen divers zijn:
  Vraag is kleiner dan het aanbod a.g.v. afname van de import van goederen waardoor er minder valuta nodig is deze importen te betalen.
  Vraag SRD’s neemt af als gevolg van vermindering van de tijdelijke gebruikers van de SRD’s
  En het (lachwekkende) wellicht achterhaalde leugen dat er minder SRD’s in omloop zijn waardoor er niet gewisseld kan worden (wat een sprookje is uit Alibaba en de 40 rovers)


  Maak melding

 13. VSB weet niet wat oorzaak is? Wat doet deze meneer daar dan zijn zakken vullen??
  Sinds 18 september is er geen piek van stijging of daling. Omdat er nu een beleid is gekomen daar. Alle anderen belanghebbenden zijn uitgeschakekd. Handelaren en speculanten en belanghebbenden hebben niks te vertellen.
  Hoop dat dit voortzet en mensen moeten geen paniek gaan zaaien.
  Er zijn genoeg srd in omloop.wat voorheen gebeurde was een bevriende direkteur van een overheidskantoor kocht de valuta’s bij een bevriende cambio en koers werd opgedreven. Nu gebeurd dat niet alles gaat via de postspaarbank.nu hebben ze een beleid.
  En de zakkenvullers gaan nu klagen maar dat zijn we gewend.


  Maak melding

 14. Het staatshoofd gaf vrijdag in Ocer aan dat de regering, indien nodig, geen enkele moeite heeft om zonder het IMF door te gaan. “We hebben ons eigen programma met ons eigen tempo en vanaf het begin hebben we dat gezegd. Als we hier en daar moeten pauzeren, gaan we dat doen. We hebben geen ruzie met het IMF of de Wereldbank of wie dan ook; we just do it our own way,” aldus Hoefdraad.

  Ai ai wat een grote bek zonder geluid heeft die Hoefdraad.
  Aan welk land leent IMF geld zonder voorwaarden?
  Eigen programma? Bedoeld wordt dat het eigen programma het onbenullig deel bevat terwijl de ECHTE maatregelen door de IMF worden opgelegd.
  Zelfs landen in Europa die vele malen rijker zijn dan Suriname hebben het te slikken of te stikken.

  Bouterse, als je jezelf een man met ballen noemt bedank dan morgen het IMF voor bewezen diensten en ga jou eigen gang met jou eigen tempo.


  Maak melding

 15. Jacobus,
  Bedoeld wordt dat zulke sprookjes in de hol waar Alibaba huist met zijn 40 rovers en naast het kampvuur zulke verhalen worden opgedist door Alibaba en ook wordt geloofd door de 40 rovers.
  Maar thanks anyhow


  Maak melding

 16. @ Wiep – Ding

  We zitten op dezelfde golflengte, als de SuriNeds een jaar lang niet komen zijn ze zeker de lul, dat is één ding wat zeker is. En als de Surineds komen worden ze voor bakra´s uitgemaakt en erger nog, als Landverraders !!!
  Mai ké tjodoe saka saka, maar de € willen ze wel !!

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 17. Bessie Turf, moet voortaan maar met vorkheftruk vervoerd worden ( hyster in Su. ) En zeker minder gaan eten, of lijdt ze aan Obesitas ??

  Sari tori

  Jackco.


  Maak melding

 18. Zolang didibri en zijn roversbende het land regeren, dankzij alle oerdomme paarse zombies die op de nationale dieven partij hebben gestemd zal de koers blijven stijgen. Al die paarse stommelingen schijten en pissen zich dagelijks een paarse bullel vol kommer en kwel. Naast Haitianen, is het paarse volk, oerdom tot op hun bot om op een moordenaars, drugscriminelen, en rovers partij te stemmen. Ndp en lijder na a hebi gi heri volk. Ze worden dagelijks vermoord door stijgende prijzen en vele oerdomme paarse nozems beroven en verhandelen drugs net als de zonen van hun lijders. Na wang mpp paars dong volk, die ndper’s. Na soso ka deng tja na kondre foe stem baas sa e mek deng ka. Wahahahaaha


  Maak melding

 19. @ Bigi Sma

  “Het staatshoofd gaf vrijdag in Ocer aan dat de regering, indien nodig, geen enkele moeite heeft om zonder het IMF door te gaan. ”

  Het IMF zal ondertussen wel een mailtje gestuurd hebben:
  1. Wij hebben kennis genomen van u belofte aan uw politieke achterban. wij gaan Akkoord.
  2. U bent in gebreke nu u niet aan de voorwaarden van de Stand By Aggreement wenst te voldoen.
  3. Wilt u zo vriendelijk zijn aub de overgemaakte $ 81.000.000 terug zenden.

  Onder tussen zijn alle bevriende geld verstrekker geïnformeerd en wacht men tot dat er wat gaat gebeuren,


  Maak melding

 20. Als de waarde van het goud daalt, is Suriname in de problemen.
  Als de waarde van de olie op de wereldmarkt zakt, is Suriname in de problemen.
  Als de wisselkoersen nu al een jaar lang niet onder controle kunnen worden gekregen, is Suriname in lijden en last.
  Natuurlijk begrijp ik heel goed, dat de prijs van het goud en de olie afhankelijk zijn van de wereldmarkt, maar alles wat deze regering verzint, is gedoemd te mislukken.
  Als rechtgeaarde Surinamer zou ik toch wat meer mogen verwachten van de bestuurders van ons land, die ons van alles hebben beloofd, maar zo weinig hebben waargemaakt.
  Ik ben de laatste die onder de huidige omstandigheden zal zeggen, dat een regering van andere signatuur het veel beter zou doen, maar slechter dan deze regering Bouta het doet, is ook nauwelijks voorstelbaar.
  Aan alle Nederlanders met Surinaamse roots zou ik willen zeggen, dat het percentage van de bevolking, dat op of onder de armoedegrens leeft met de dag toeneemt, ondanks al jullie mooie verhalen.
  Sari tori.


  Maak melding

 21. Het afromingsbeleid van de CBS en de regering draagt nu vruchten af.

  De flopositie had gedacht het volk via de hoge wisselkoersen met hun rug tegen de muur te drukken en massademonstraties te veroorzaken gepaard gaande met stakingen. A no wroko!!

  Nu blijkt dat het volk het geloof in haar leider en regering niet heeft verloren zijn zij nu met hun rug tegen de muur. De leningen waarmee speculatief vreemde valuta werd opgekocht moeten terugbetaald worden dus heeft men weer SRDs nodig maar die zijn er helaas niet, alles rustig opgeborgen bij de CBS. Het angstzweet gaat ze straks uitbreken wanneer de koersen omlaag blijven gaan mede aangewakkerd door de grote stroom van harde buitenlandse financieringen van de projecten.

  Kisi un moi; Bouta heeft jullie ooit gezegd: jullie spelen dam terwijl hij schaakt.
  Daarom zei hij laats in Ocer, suma wani kan staak!!

  Ik hoop dat jullie met gigantische verliezen blijven zitten door de valuta speculatie. Het plan om het volk te laten en pinaren en zo onrust te veroorzaken ten eigen bate heeft niet gewerkt.


  Maak melding

 22. -Dit zijn maar een paar regels van een verhaal::::::

  Winston Wirth (adviseur president): “..onze economie heeft geen herstel nodig, maar transformatie. Het moet getransformeerd worden. Het is net een auto. Als het kapot is, herstel je die dan heb je nog steeds dezelfde auto. De economie zoals die nu is, heeft ons gebracht in deze crisis.

  Wat mij opvalt is het feit dat deze Winston, NEEF van Bouterse bij de belastingdienst heeft gewerkt waar er fraude is gepleegd. Geld is verdwenen en niemand weet iets.
  Vandaag lees ik dat meneer adviseur van de president is.

  Hebben velen niet door welke BOEVEN het land leiden??????
  Laat hij Bouterse vragen om die hele NDP partij maar te gaan “herstellen”.

  Minister van onderwijs heeft nu last van vergeetachtigheid in de Rechtbank. Training van baas Bouterse werkt goed.


  Maak melding

 23. Jojo,
  De hamvraag is dus of het bekend zal worden dat het IMF het schrijven n de president heeft gericht.
  Of zal Bouterse op het podium te OCER weer een verklaring voorlezen in de trant van “volk van Suriname a no mi dat vanaf tidé onoe moes mikie eté an extra olo inie a leriba ma dt na IMF schuld want deng mang stel extra eisen en oenoe no kan tek moro want anders wo saka mi tamara”

  Jammer dat de eerste € 2 miljoen, tegen een koers van 1,10 is dit dus US$ 2.2 miljoen, niet zal aankomen dus is de post blijvend 81 miljoen US$ welke terstond moet worden afgedragen aan het IMF weliswaar zonder rente (0%).


  Maak melding

 24. wel de Chinese winkeliers hoeven geen huur te betalen in euros. Ze zijn failliet en terug in china of in Guyana. Zo verminderde vraag naar Euros. Als eerder vermeld door de koopkracht vermindering van de consument is er minder ingevoerd. De armoede is er echter nog steeds en ook het graaien.

  De Centrale Bank is het geluk om de circulatie van srds te verminderen. Het was een van de eisen van de IMF.


  Maak melding

 25. de Chinese wissel bank die aan de Anton drachtenweg zit heeft alles afgeroomd en meegenomen naar China..

  straks zijn se sr d es,, duurder dan de US$ want die dollar zijn nu al schaars..

  nog even en we betalen met Saoedische reals..of te wel mosliem geld zonder rente..


  Maak melding

 26. @Tunggak
  Waar heb je gelezen dat het de centrale bank is gelukt om het aantal SRD’sin omloop te verminderen. Kan je de link sturen?
  Als dit daadwerkelijk het geval is dan lijkt het mij dat
  valutaspeculanten hun winst hebben behaald en hun schuld weer af lossen.
  Maar zo lang er geen weekstaat, maandbericht, kwartaalverslag of wat dan ook door de centrale bank is gepubliceerd ben ik niet overtuigd


  Maak melding

 27. Tokkies surined is aan het woord.
  Alle klm vluchten zijn tot 29 oktober vol dus waar lult men over dat er geen toeristen zijn.
  Riool Ratten oftewel Poepvliegjes zijn aan het woord.
  Deze groep lanceert de ene na de andere leugens.
  Voor info zie de reacties hierboven.


  Maak melding

 28. De regering kan in Suriname niet zoveel SRD’s drukken als ze zou willen; de biljetten worden namelijk in het buitenland (Engeland dacht ik) gedrukt, de drukker wil voor het omvormen van toiletpapier tot SRD’s Euro’s of Usd’s ontvangen en hij zal zeker niet, net als Surinaamse schuldeisers, maanden of jarenlang willen wachten totdat onze regering het eindelijk behaagd heeft om te betalen.


  Maak melding

 29. Lintjes knipper net als koning Willem-alexander en zijn vrouw wordt stilletjes vergeleken met positie Máxima.Daarom moet zij ook een salaris hebben..want de president verdient niet genoeg.EN HIJ STEELT,FRAUDEERT niet,EN IS NIET CORRUPT!!In een land waar het volk het moeilijk heeft de eindjes aan elkaar te knopen om een maaltijd voor het gezin op tafel te zetten is het STELEN,FRAUDEREN EN CORRUPT ZIJN mister PLEE-SIDENT..!!De volgende regering moet ook deze frauduleuze wet intrekken en het mag pas terug op de agenda als het hele Surinaamse volk heeft te eten.Have a heart…💔💔💔💔💔💔💔💔


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.