Programma 100% Hindoe? terug op TV

15

Het programma 100% Hindoe? is terug op TV. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen is te zien op zondag 9 oktober om 15.05 uur op NPO 2. In deze nieuwe uitzending onderzoekt presentator Narsingh Balwantsingh de vrijheid of juist het gebrek aan vrijheid rond liefde en huwelijk. Het huwelijksleven wordt als een belangrijke fase omschreven in Hindoeïstische geschriften.

Narsingh ontmoet een jonge man, Ajay Singh, wiens moeder duidelijk maakt waarom hij getrouwd het huis uit moet. Oetra Gopal, wethouder GroenLinks in Hoogezand-Sappemeer, laat door middel van een theaterstuk horen wat haar uithuwelijking met haar heeft gedaan. En de moeder van Narsingh, een Hindoeïstische monnik, onthult na jaren een liefdesgeheim aan hem.

Over het programma
In Nederland wonen tienduizenden mensen met een hindoe-achtergrond. Het hindoeïsme kent geen centrale autoriteit. Wel een bibliotheek aan geschriften. Presentator Narsingh Balwantsingh, opgegroeid in een hindoegezin uit Suriname, onderzoekt hoe strak hij en andere hindoes hier omgaan met de regels van het geloof. Wanneer wordt de religie als inspiratie ervaren en wanneer leidt deze tot verdriet?

Uitzending: zondag 9 oktober, 15.05 uur, NPO 2 | FOTO: (c) William Rutten: presentator Narsingh Balwantsingh

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. In het Hindoeisme gaat het om Dharma: sadachaar en sadvichaar. Deze Dharma is gebaseerd op de 5 Yams en de 5 Niyams.

  Elke Hindoe moet voor zichzelf nagaan in hoeverre hij/zij de Yams en Niyams volgt en waarom wel of waarom niet.

  Voorspeld is dat de Sanatan Dharma niet door de Indiers of Hindoestanen zal worden voortgezet, maar door de Amerikanen!!


  Maak melding

 2. B. Wakoef,

  De Sanatan Dharama wordt enkel door hindu’s beleden en niet door Indiërs/Hindustanen.
  Een Indiër of hindustaan kan elk geloof belijden of zelfs agnost of atheïst zijn.

  Wie heeft/hebben voorspeld dat de Sanatan Dharam niet door hindu’s zal worden voortgezet maar door Amerikanen?
  Welke Amerikanen bedoel je precies?
  Amerikaanse Indiërs die al hindu zijn of de zogenaamde autochtone Amerikanen die zich hebben bekeerd tot het hinduïsme? Of bedoel je iedereen die in Amerika woont met de Amerikaanse nationaliteit en die zich ook hebben bekeerd tot het hinduïsme?
  O ga je er vanuit dat alle Amerikanen hindu’s zijn?


  Maak melding

 3. @Jiayani,

  Door het continent Noord-Amerika, m.n. de VS. Door mensen van Indiase afkomst, maar ook door alle anderen.

  Bharat en de Hindoes zijn blijven steken in geloof, rituelen en aanbidding van Goden. Dat is slechts een klein onderdeeltje van Dharma. Dharma gaat meer over het op een intelligente manier gebruiken van je hersenen voor het welzijn van de wereld en voor je eigen welzijn. De Indiers zijn niet meer op die manier bezig. De moslims en christenen hebben het via hun 1000-jarige overheersing op de Hindoes eruit geramd.

  De Amerikanen zijn echter heel erg leergierig en toe aan iets anders dan het christendom: ze zoeken een manier van denken en leven dat gebaseerd is op het gebruiken van de hersenen op een logische, wetenschappelijke en humane manier. Zij zullen de leer van de Sanatan Dharma over nemen en voortzetten en de Indiers en Hindoestanen gaan met afgunst toezien hoe dat gebeurt, maar zelf geen actie ondernemen om hetzelfde te doen.
  Het Noord-Amerikaanse continent is aangewezen als de leider van de New World Order, waarin voor geloven en rituelen en Goden weinig plaats zal zijn, maar des te meer voor humane logica: hersenen, hart en handen die voor hetzelfde doel werken, nl Liefde, Wijsheid en Dienstbaarheid. Je ziet nu al dat veel christelijke kerken elementen van de Sanatan Dharma (o.a. Yoga en Meditatie) beginnen toe te passen en de bijbel in lijn proberen te brengen met de Bhagvad Gita en de Upanishads.
  De ISKCON heeft hier flink aan bijgedragen. Er is intussen een soort van mengelmoes christen-Hindoeisme ontstaan, d.w.z. elementen van het Hindoeisme die door christenen worden beleden waarbij de ISKCON ook christelijke ideeen absorbeert.
  Sommigen beweren dat de ISKCON zelfs gekaapt is door de christenen.

  Van de VS gaat de Sanatan Dharma vervolgens over op China, waar men het communisme zat is.
  De Sanatan Dharma zal dus NOOIT verdwijnen. Er zal altijd wel een sterke natie of continent zijn die het overneemt. Wat wel zal verdwijnen is dat het niet zal zijn gebonden aan een bepaalde land of ras of continent. India heeft haar werk gedaan. Ze heeft de Sanatan Dharma behoed van vernietiging en bewaard voor de mensheid. Nu is het niet meer sterk en zal ze het overdragen aan een sterkere land dat het weer zal behouden en verspreiden en op haar beurt zal overdragen aan een ander land dat weer sterk wordt en waar de mensen snakken naar een op verstand gebaseerde wetenschappelijke levenswijze gekoppeld aan humanisme.

  Natuurlijk zullen er individuele Indiers en Hindoestanen zijn die de Sanatan Dharma nog zullen belijden, maar zij zullen niet meer de mainstream zijn.

  Vergeet niet dat er vele Indiase Hindoe Yogi’s en Swami’s zijn geweest die de weg voor de Sanatan Dharma hebben gebaand in de VS, zoals Swami Vivekanand, Yoganand, Bhaktivedaant Prabhupaad, Maharishi Mahesh Yogi, Osho enz.

  De Surinaamse en Nederlandse Hindoes hebben al binnen 1 generatie hun erfgoed verkwanseld en wat kwijt is krijg je niet makkelijk meer terug. Maar bovenal, ze willen het ook niet terug. Van belijders zijn ze volgers geworden van het erfgoed van hun voorouders, binnen 1 generatie. Wat een prestatie.
  Dus wen eraan dat misschien jijzelf, maar ook jouw kinderen en kleinkinderen de Gita en de Ramayan van blanken zullen leren, mochten ze het willen leren.


  Maak melding

 4. @ B. Wakoef,

  Oke, ik heb het ff puur op het belijden van het hinduïsme gehouden.
  Zelf heb ik verscheidene documentaires gezien waarin diverse rassen naar India gaan om hun kennis inzake het hinduïsme, het spiritualisme, het denken volgens bepaalde principes, yoga, maar ook over voedsel verder te verdiepen.
  Ik was er van onder de indruk met hoeveel overgave deze mensen zich met deze onderwerpen bezighouden.

  Ook autochtone Nederlanders hebben steeds meer aandacht voor deze onderwerpen.
  Waar men in Nederland eerst lacherig deed over yoga bijv. vindt men dat tegenwoordig interessant.

  Wat hindustanen betreft heb ik juist de indruk dat zowel in Suriname als in Nederland vooral onder jongeren, steeds meer aandacht is voor dit zaken.

  Het hinduïsme is eigenlijk geen geloof maar meer een religie waarmee je veel richtingen uit kunt gaan.

  Of je gelijk krijgt dat het niet meer de hindu’s zullen zijn die kennis aan andere hindu’s zullen overdragen, maar anderen, dat zal de tijd leren.
  Ik denk dat er altijd hindu’s zullen zijn die kennis zullen overdragen, maar juich het toe dat anderen die kennis tot zich nemen en het ook gaan overdragen, mits dat uit eigen beweging gebeurt en niet onder dwang.


  Maak melding

 5. @ Wakoef

  Om precies te zijn ben gewoon ik nieuws gierig, kan misschien iets interessant leren van het geloof, en zeden van jullie cultuur.

  Jacko


  Maak melding

 6. @ Halg, (misschien bedoel je Half)

  Dan kijk je met 1 oog (dat oog dat hinduïstisch is uiteraard) naar dat programma en heb je het voor de helft gezien, zo kom je ook aan je trekken.


  Maak melding

 7. Wakoef bedankt voor u leering u heb gelijk kijk maar naar de Hare krshne wordt meestal Door blanken gelyd Radha desh Hare krshne hartelijk dank


  Maak melding

 8. Voor informatie: Er is in het stadje Encinitas, Zuid California de Ashram van Yogi Yoganand. Het is boven op een cliff gebouwd en je hebt een prachtig uitzicht op de Stille Oceaan. Er worden lessen gegeven in de traditie van Yogananda die in 1923 denk ik is overleden.

  Zijn rijke volgelingen houden de Ashram in spic en span. Geen Hindustanies te zien. Allemaal blanke Amerikanen studenten en leraren.Verder in de stad is er een juwelen zaak annex een vegetarische Indisanse restaurant.

  In een stadje nabij San Diego is Pacific Beach .Daar is een Hare Krishna tempel. Ze geven lessen en vrij eten. Vegetarisch eten. De volgelingen spelen music en dansen op de hoek van de straat en collecteren daarna. Voor de occasie hebben ze de Indiaase dress aan en lange haar. Ze zingen
  hare krishna hare hare begeleid door de Indiaase drum. Het zijn gewoon Amerikaanse jongens die het doen.

  Als je Los Angeles aandoet moet je naar het zuiden gaan om deze plaatsen te zien. Allemaal; interessant.


  Maak melding

 9. @ Posters,

  Laat iedereen in zijn waardigheid; religie en geloof hebben ook hun goede kanten. Het zijn de verspreiders van het woord die meestal “mensen ophitsen” tegen elkaar !!


  Maak melding

 10. @ mohamed,

  Het zijn meestel mensen die zeggen dat ze diep gelovig zijn bij wie de kans heel erg groot aanwezig is dat ze makkelijk kunnen overgaan tot fanatisme.
  Fanatisme kan heel ver gaan en zo ontstaan er wrijvingen en ruzies.

  Zodra gelovigen elkaars geloof, religie kan bekritiseren, is de onverdraagzaamheid geboren.
  Daarom zeg ook ik laat een ieder geloven wat hij/zij gelooft, zolang men niet anders gelovigen met smoesjes en onder dwang gaat bekeren.


  Maak melding

 11. @ Jiyani,
  Het zij zo .
  Kijk hoe in tegenstelling tot in andere landen (continenten) de missie te keer is gegaan. Maar in Suriname heeft de Missie veel gedaan voor de Binnenland bewoners reeds vanaf de 19 eeuw en ook in stad en distrikten; ik ken bv,.een pater Hilgen uit de begin 40-tiger jaren op de St.Cornelisschool(de beste basisschool toen in Par,bo) die zonder aanziens des persoons religie iedere leerling welkom heette op zijn school.Zo zijn wij allen opgegroeid in Suriname!!
  Jammer dat er ook zo af en toe wat haatzaaiers zijn !
  Ik doe mee met alle feestdagen van alle groepen.
  Als mogelijk: Lees: The Djuka Society(Dr.Silvia de Groot);
  The Javanese of Surianame; Mariage and Kinschip among the Indians(helaas eenzijdig, de vlag dekt de lading niet;het gaat niet over Christelijke,Moslims,Atheisten-Hindostanen maar alleen over Hindoes; iemand zou hierover kunnen promoveren aan de ADEK (poptjie-skoro-un.)


  Maak melding

 12. Jammer dat de Brahmaanse autoriteit een eigen draai geven aan bepaalde religieuze zaken waardoor het velen onbegrijpelijk wordt ervaren. In de heilige boeken staan deze zaken niet vermeld. Voorbeeld in de maroh de huwelijkstent wordt van familieleden van de vrouwen verwacht dat ze in de maroh aan de dulha en familie geld geven wanneer ze gaan eten. voor elke handeling moet er geld worden gegeven. Deze zaken staan niet vermeld in de heilige boeken. Zelfs de pandit vraagt geld in maroh wat ik persoonlijk heb ervaren.

  Het is een mooi geloof waarin iedereen vrij is in haar handelen en vrijheid van geest, geen dwang. Een geloof wat geruisloos aanpast in welk continent dan ook.
  Een geloof met een rustieke beleving en iedereen in haar waarde laat.

  Voorbeeld als iemand een beeldje van Jezus Christus tussen die hindu beeldjes plaatst, zou niemand het beeldje van Jezus Christus verwijderen men zou dit beeldje ook versieren met bloemen.

  Citaat van Mohamed: Laat iedereen in zijn waardigheid; religie en geloof hebben ook hun goede kanten.

  Hiermee ben ik het helemaal eens !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.