zondag, oktober 24, 2021
HomeOnderwerpenEconomieNewmont Suriname start op tijd met goud produceren

Newmont Suriname start op tijd met goud produceren

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 4 okt – Newmont Suriname begint haar productie van goud op het voorgenomen tijdstip. De streefdatum is gehaald, meldt het bedrijf in een persbericht. De voorbereidingen hebben minder gekost dan was verwacht.

- Advertisement -

Doordat de streefdatum is gehaald, is ruim honderd en vijfitg miljoen dollar uitgespaard. Dat is ruim twintig procent minder dan aanvankelijk was begroot. Voor de aandeelhouders, waaronder Staatsolie, is dit uiteraard goed nieuws. “We hebben een efficiënte projectaanpak toegepast”, zegt Gary Goldberg, directeur van moedermaatschappij Newmont. Hij noemt dit het resultaat van een onorthodoxe aanpak.

Als één van de weinige bedrijven is geïnvesteerd in verdere groei, ondanks de lagere prijs op de goudmarkt. De Merian mijn waar het bedrijf opereert, heeft een productiecapaciteit van ruim vijf miljoen troy ounce goud. Per jaar zal minimaal vierhonderdduizend troy ounce worden geproduceerd. Dat moet genoeg zijn om te kunnen concurreren. De mijn heeft een levensduur van ongeveer dertien jaar.35 REACTIES

 1. Maar hierover wordt door al die lieden die moe, uitgeput en mislukt zijn geen woord over gerept !

  Van harte gefeliciteerd president Bouterse met weer een mijlpaal voor Suriname !
  En we gaan gewoon door, en dus op naar het volgend project.

  Ik ben geen grote voorstander van een groot cacao project in Suriname, want in Afrika, Brazilie, Indonesie, Ghana, Malaysia wordt er al dik geproduceerd. En daar zullen wij niet tegenop kunnen botsen.

  Wel heb ik meer fiducie in het kokos project want kokos is tegenwoordig een ‘superfood’ in het Westen, en daar valt veel meer uit te halen.
  Alles staat of valt dan wel met de kwaliteit en de prijs waarvoor deze wordt aangeboden.

  Ik zou de president ook willen vragen om niet meer de klassieke fout te maken waarbij de overheid zelf in grote landbouwprojecten stapt.

  Geef de telers de garantie voor een gegarandeerde afzet van hun producten. Wie in de land of tuinbouw zou willen ondernemen moet bepaalde stimuli, incentives of belastingvoordelen krijgen.

  Noem dit maar de nieuwe manier van ‘boeren’ waarbij de boeren al dan niet in co-operaties werken, echter verzekerd zijn van afname van hun producten of gewassen.


  Maak melding

 2. 1 aandeel Newmont $ 38.10 op de beurs van New York. Down $1.19. Gefeliciteerd met het openen van Merian mijn binnen de tijd en binnen het budget. De Amerikaanse planning en uitvoering werkt. Afwachten hoeveel troy ounces ze in werkelijkheid kunnen produceren in een jaar.

  Merian mijn is 60 km ten zuiden van Moengo. Wist ik niet.De mijn zal voor 13 jaar werkgelegenheid geven voor localen en staf. Dat is een goed geluid in deze tijd van economische crisis.


  Maak melding

 3. TJE POTI,

  het mijnen gaat in werking en de MILJARDENROOF van staatsgeld wordt daarmee goedgemaakt ?????????????

  het mijnen gaat in werking en Sranang gaat beschikken over structurele Staasinkomsten die het GEHELE STAATSbudget zullen opleveren /coveren ???????????????

  het mijnen gaat in werking en een van de grootste Problemen van de staat, de OPENLIJKE ONAANGEPAKTE CORRUPTIE DOOR POLITIEKE KOPSTUKKEN, STOPT DIRECT ?????????????????????????

  PS : De Rechtsstaat en de Mensenrechten moeten terug in Sranang , ANDERS GEEN ONTWIKKELING, SOSO POLITIEKE FUFURMANG !!!!!!!!
  CORRUPTIE MET GOEDKEURING van de volksPres, MOET WORDEN UITGEROEID !!!

  Sranang zal over ongeveer DRIE jaar, FOOIEN krijgen van deze goudmaatschappij !

  Sranan zal met dit WANbeleid, oa het PERTINENT WEIGEREN STRUCTUREEL TE BEZUINIGEN op het overheidsbudget, ten minste DRIE JAAR zonder de STRICT BENODIGDE VALUTA-INKOMSTEN ZITTEN !!!!!!!!!!!

  Zet in op PRODUCTIE van ANDERE GEWASSEN EN GOEDEREN !!!!!
  De staat MOET en MAG, NIET UITSLUITEND willen DRAAIEN/DRIJVEN OP MIJNBOUW-ACTIVITEITEN !!!!!

  DANG SUMA DONG ???????????????????????????


  Maak melding

 4. Milton: “Van harte gefeliciteerd president Bouterse met weer een mijlpaal voor Suriname !
  En we gaan gewoon door, en dus op naar het volgend project.”

  De grootste mijlpaal van Bouterse is de devaluatie vane SRD met 60 procent waardoor het Surinaamse volk nu in bittere armoede leeft.

  En volgens mij is deze mijlpaal bereikt door het Amerikaanse bedrijf Newmont Suriname en heeft Bouterse daar geen reet mee te maken.

  Uit welk Paars ei kom jij Milton?


  Maak melding

 5. @Milton

  Dit is geen succes voor Suriname maar succes voor Newmont.

  Suriname heeft voor 25% aandeel maar liefs $ 225.000.000 betaalt 10 maal de reële waarde van het aandeel als we kijken naar het bedrag waarvoor Newmont Alcoa/Suralco haar 20% aandeel voor terug gekocht heeft.
  Milton indien Suriname Suralco het dubbele voor haar 20% aandeel betaald had zou het 20% aandeelhouder geweest zijn voor $ 36.000.000 nu heeft het 25% aandeel voor $ 225.000.000. Slim van de onderhandelaars of niet.

  Deze $ 225.000.000 was ook 25% van de beoogde investering van $ 900.000.000.
  Nu blijkt dat er, halleluja, $ 750.000.000 geïnvesteerd is. Suriname zou dus $ 37.500.000 terug moeten krijgen van Newmont.

  Voeg er aan toe dat Surgold en nu Newmont Suriname een zogenaamde LLC zijn (Delaware bv) en u kunt gaan aannemen dat Suriname voor het noodzakelijke eigen vermogen heeft gezorgd en Newmont voor de leningen.
  Newmont bepaald wanneer, waar, welke winst genomen gaat worden. De regering Bouterse mag gaan bedelen om de inkomsten om break even te spelen.

  Newmont heeft in Ghana ook een grote goud mijn en Ghana houd er slechts 7% van de revenuen aan over.

  Beste Milton de Vene deals waren superieur aan dit fiasco voor Suriname.


  Maak melding

 6. Ben een eens met je Milton word tijd dat de president ook meer aandacht geeft aan zulke projecten kokos olie o.a in ueropa is de vraag groot naar .


  Maak melding

 7. JoJo,

  Als de wereld marktprijs voor Newmont te laag is kunnen ze besluiten te wachten met hun productie op de markt te brengen. Ze wachten net zo lang tot dat de prijs hun aanstaat om te verkopen. Zodra zij met het goud fysiek naar het Mint house gaan moeten ze de royalties afrekenen/afdragen en krijgt Suriname inzicht in de productie en dat kan nog heeeeel lang duren. Suriname heeft hierover geen moer te zeggen. Een Brexit en Donald Trump hebben direct invloed op de goudprijs.

  Onze Milton rekent zich rijk maar voor als nog zie ik alleen maar donkere wolken. Newmont heeft deze regering ingepakt.


  Maak melding

 8. Uitgaven van de regering zijn meer geworden
  2017 wordt nog een moeilijke jaar
  2015 had Bouterse ook vertelt dat er goede tijden zouden komen!!!!
  Koers is nog steeds niet om laag.
  Guyana haalt Suriname in als het om de economie gaat.

  Bouterse zijn jaarrede is gewoon een flop, omdat er niet concreet is aangegeven hoe men met de staatsgelden zal omgaan en al die schulden terug zal betalen.
  Geen bezuiniging op zijn kabinet

  Bouterse heeft nog geen geld en beloofd net als 2010 weer zoveel projecten. Natuurlijk, omdat hij weer rekent op geld van anderen.
  Bouterse heeft zelfs gezegd dat hij niet hoop dat het geld van de Islamitische bank net als het schoolproject zal verdwijnen.

  Een waardeloze president met al zijn aanhang. Karma zal ze allen een les leren.


  Maak melding

 9. Als het morgen mooi weer is in Suriname is dat volgens Milton een mijlpaal die te danken is aan Bouterse,…..

  Te zielig voor woorden die Paarse Kakkerlakken


  Maak melding

 10. Koos

  Door de stommiteiten van Suriname produceert Newmont in Suriname voor minder dan $ 750/troy ounce.
  Door de stommiteiten van Suriname doen zijn wat zij willen en krijgen ze zo met een ook nog eens Energie Subsidie.

  Men heeft een deal dat de elektriciteit maximaal $ 0,11/ KWH gaat kosten terwijl de Surinamers zo meteen $ 0,16/KWH moeten betalen. De President heeft die subsidie ooit persoonlijk verdedigd hij gunde het aan deze ondernemingen

  Wellicht dat het IMF hier iets aan kan doen.

  Het wordt interessant waar Newmont belasting gaat betalen want dat is een groot belang in wat Suriname gaat ontvangen. Gezien de belasting druk (37,%) is de kans groot dat het elders zal zijn. Als dat de waarheid wordt blijkt Venetiaan voor het land vele malen slimmer geweest te zijn dan Bouterse en zijn vrienden.

  Staatsolie zal het zwaar krijgen met deze investering.
  Want tegen de tijd dat er dividend uitgekeerd kan worden, op z’n vroegst medio 2018, is de investering incl. rente opgelopen tot ongeveer $ 300.000.000. Terwijl bij de huidige goudprijs het 25% winst deel ongeveer $ 90 per troy ounce zal zijn of wel Staatsolie ontvang dan $ 36.000.000 tot $ 45.000.000 aan dividend om rente en aflossing te betalen over een lening van $ 300.000.000.

  Fantastisch zaken doen heet dat.

  Dit heet het nieuwe kolonialisme waar een regering bij elk kruisje tekent als men het mooie beloften doet.


  Maak melding

 11. JoJo,

  Prima onderbouwd. Ben toch benieuwd met welke gereedschap Newmont wil gaan delven. Zijn dit nieuwe machines, gereviseerde of oude machines. Wie draait voor de kosten op als de machines het begeven ? En jij weet waar er gewerkt wordt vallen er ook spaanders. En idd Staatsolie zal het zwaar krijgen met deze investering. Hun core business zal hierdoor onder lijden. Het is water naar zee dragen. Venetiaan had het goed gezien.


  Maak melding

 12. Een maand geleden werd j ui st anders beweerd. Dat er stagnatie was opgetreden. Ik krijg zo een argwaan gevoel dat het niet kan kloppen. Gaat het om die bejaarde ape gezicht van bouta te redden of een visieloze scenario.
  Voor elke positieve ontwikkeling in mijn mama sranang ben ik hrt hartstikke trots op.
  Maarrrrr new mont is niet de eerste of de enige multinational, IAM gold voor heen golden star resources exploiteert goud sinds 1994 in het brokopondo gebied, of tewel koffie kamp : waarom is er nog zoveel crisis in suriname? ???????
  Waar zijn de winsten gegaan, hoe kan dat suriname nog pinaart. Hoe en hoe…??????niet dat er een slechte deal is gesloten : 5% om 95 %. Er moet toch geld binnen zijn.
  dat staatsolie een aandeel van 20% beschikt in joint venture verband met new mont, is slim.
  Olie prijs op de wereld is niet te pijlen, het ethanol p roject in Wageningen werd op tijd stil gelegd.
  Zoeken naar andere alternatieven is een mus.
  Wordt die 150 miljoen nog terug gestort in kas van staatsolie?


  Maak melding

 13. Nogmaals hartelijk dan president Desire Delano Bouterse voor another ‘ big leap in to Surinames future ‘ !

  En wederom ben ik heel erg trots op Suriname en voornamelijk op onze president. Weer een industrie erbij waar onze mensen en kinderen een bestaan zullen vinden.

  Eerst de olieraffinaderij en later Staatsolie power company, en nu Newmont Suriname, allemaal verwezenlijkt vanuit een grote gedachte uit het brein van een visionair !

  Deze industrieën zullen zeker de aanjagers worden van de verdere ontwikkelingen in het land, waardoor het
  multipliereffect van deze projecten zichtbaar wordt voor hen die dit nog niet door hebben.

  Al diegenen die moe zijn en zomaar in de zon gaan staan te flikflooien en roepen dat het niet goed gaat in het land, gaan jullie maar door met al die onzin !

  Een ding is zeker, jullie kunnen en zullen deze ontwikkeling niet tegen houden !

  Ain’t no stoppin us now, we’re on the move !!!


  Maak melding

 14. @Milton

  Graag bij de feiten blijven.
  Staatsolie is het kindje van de heer Jahrap en is op 13 december 1980 (militaire tijd opgericht)

  De eerste rafinnaderij is tocht echt tijdens een Vene regering ontwikkelde en qua bouw gestart in 1995.
  Ook Staatsolie Power Company Suriname is onder Venne bedacht en opgestart.
  Ook de uitbreiding en renovatie van de raffinaderij zijn onder Venne opgezet en gefinancierd.

  Dat er nu grote problemen bij staatsolie zijn is omdat Bouterse in al zijn eigenwijsheid de design & build benadering verlaten heeft en over gegaan is op enginering & procurement.. Hierdoor heeft het 2 jaar langer geduurd (in maart 2014 zou een en ander opgeleverd zijn) en is het veel duurder geworden.
  Ook heeft Bouterse het deel dat Staatsolie zelf uit cashflow zou financieren uit de kas van Staatsolie gegraaid waardoor de schuldenlast van Staatsolie nu aanzien lijk hoger is dan onder Venetiaan gepland was.

  Uw grote vissionair heeft Staatsolie ooit proberen te verkopen aan Repsol voor een schijntje en heeft het nu op de rand van de afgrond gebracht.

  Leest u aub de prospectus voor de uitgifte van de Obligatie lening en u zult zien hoeveel Bouterse afschrijvingen verwerkt zijn bij staatsolie.


  Maak melding

 15. Henk Molenaar 2016,

  Natuurlijk is Bouterse geen visionair. De man lijdt aan grootheidswaanzin en dat is nog een understatement. Mooiste is dit dat we dit cijfermatig kunnen onderbouwen. Helaas zien mensen als RobG, Milton, Paraman, Do the Right Thing, Parbo, Mazda, Hermien etc niet dat Bouterse het land naar de filistijnen heeft geholpen. Deze gasten schieten altijd in de ontkenningsmodus als je met hun in discussie gaat. Vorige week via een kennis een Hardcore Boutist ontmoet in Amsterdam Zuidoost. Na 15 min praten kwamen we op het onderwerp Suriname en de problemen. Bij hoog en laag beweren dat er niks aan de hand is in Suriname. Hoe ziek kan je zijn. Een half uur later zag ik hem staan bij zo’n Western Union loket. 3x raden wat hij daar doet.

  Nee Henk dit is een erfenis uit het revo tijdperk waarmee wij moeten dealen.


  Maak melding

 16. gelukkig maakt het vernietigen van onze natuur ons niet van streek. wij hoeven alleen maar aan het goud te denken waarmee jen-ai straks weer een aantal prada’s kan gaan ophalen in parijs. wat is er eigenlijk belangrijk?


  Maak melding

 17. Beste Koos, Bouterse heeft Etienne Boerenveen benoemd in de raad van commissarissen van Staatsolie.

  Boerenveen werd in maart 1986 in Miami door de CIA gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid tot invoer van drugs in de V.S.
  Hij werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij de handel in harddrugs. Boerenveen kwam al in 1991 vervroegd vrij wegens goed gedrag. Hij keerde terug naar Suriname, waar hij weer in dienst kwam bij het Nationaal Leger. In 1997 werd hij bevorderd tot kolonel.

  I rest my case

  Alleen in het Surtiname van Boutyerse wordt een zware crimineel na zijn celstraf weer opgenomen in het leger en bevorderd tot kolonel. Daarna een benoeming in RvC Staatsolie.

  Alleen in Suriname..


  Maak melding

 18. Henk Molenaar 2016,

  Breek me de bek niet over Etienne Poederveen. De man is een crimneel puur sang. 4 jaar geleden had hij ook een truc uitgehaald.

  Het betreft een civiele zaak uit 2014 die de nodige media-aandacht trok vanwege de betrokkene Freek de K., een drugshandelaar die in 2012 tot 8 jaar cel is veroordeeld. Hij zou een aandelenbelang in een Suma Lumber Company – een Surinaams houtbedrijf opgericht door de omstreden Desi Bouterse-vazal Etienne Boerenveen – hebben verkocht voor 2 miljoen euro in contanten. Het geld zou al cash zijn opgestreken, maar de aandelen zou hij steeds maar niet leveren aan de koper Leo de J. Een civiele rechter vonniste in eerste instantie dat de aandelen binnen 7 dagen overhandigd moesten worden, maar een paar dagen erna werd de overeenkomst buitengerechtelijk ontbonden. Oftewel, de aandelen hoefden niet meer geleverd te worden, maar dan moest De K. de koopsom à 2 miljoen ‘terugstorten’ aan De J. De civiele rechter moest daar enkel nog een klap op geven. Freek de K. had daar ook groot belang bij, want uit het strafrechtelijke vonnis bleek dat De K. bulkte van het cashgeld dat door de rechter gelinkt werd aan opbrengsten op partijen cocaïne. En dus geen link met een bonafide aandelentransactie waar 2 miljoen euro aan contanten kan worden gelegitimeerd.

  Ga je verder niet vermoeien met de details maar 3x raden wie de meesterbrein is/was. Overigens was de truc te doorzichtig en werkte de nederlandse rechter niet mee. Deze flikkers gaan over lijken. Geld witwassen via de Nederlandse rechters. Hoe ziek is dit.

  PS: benoeming Hans Janash tot Chef Veiligheidsdienst was toch ook lachwekkend. De man was veroordeeld voor XTC smokkel. Het fenomeen integriteitstoets kent men in Suriname niet. En als die toets zou bestaan dan zou hij glansrijk door die toets komen. Het is familie en friends first.


  Maak melding

 19. @Koos

  Ik dacht dat Suma al in 2011 / 2012 aan Greenheart verkocht of verhuurd was.

  Welke rol speelt Rieuwert van B. want die claimde ook aandeelhouder te zijn en wordt ook wel eens in verband gebracht met poederhandel


  Maak melding

 20. @JoJo, dat klopt Suma is verkocht aan Greenheart. En idd Rieuwert claimende ook aandeelhouder te zijn. Als ik mij niet vergis is hij toch overleden ? In 2013 zat hij nog voor het hekje met het OM.

  Reken maar dat de aandeelhouders flink gecashed hebben. Zaak stinkt van alle kanten. Kan mij niet voorstellen dat Bouterse en Boerenveen hier niets vanaf weten.

  @Henk Molenaar 2016,

  Een topfunctie bij de Verenigde Naties kan mening Surinamer wel vergeten met dank aan Desi Bouterse. Alles valt en staat met integriteit.


  Maak melding

 21. Koos

  In okt. 2011 of april 2012 zat Rieuwert volgens mijn info vast.

  Uit mail verkeer afgeleid dat Greenheart $ 6 mio heeft moeten betalen en dat voor een concessie waar ze 35.000 m3 van af konden halen volgens het FSC certificaat.

  Suma is/was Boerenveen.

  Dat was dus meer dan redelijk.


  Maak melding

 22. Gefeliciteerd…moet ik zeggen Bouterse of de bevolking.Als ik zeg de bevolking van Suriname moet ik ze ook zeggen waarmee en waarvoor.Want op papier klopt het helemaal.De nabije toekomst gaat uitwijzen of het inderdaad een mijlpaal was of een hoop theorie.Is het zo mooi als op papier …zullen de prijzen in de SUPER uitwijzen.


  Maak melding

 23. Als de burgers mee genieten dan zal ik mijn felicitaties uitspreken.Voor nu is het slechts mooi papierwerk.Als dit zich verzilverd hoop ik niet dat het verdampt.Surinamers kijk uit er komen betere jaren.By the way wie bewaakt er nu de Staatskas of krijgen wij er weer nieuwe miljonairs bij??😀😂😃😅


  Maak melding

 24. De goudprijs is vandaag gedropt tot onder de $ 1300 per troy ounce, maar dat wordt nergens bekend gemaakt. Ik zou zeggen: Newmont, doe hier lekker je voordeel mee.


  Maak melding

 25. @Diana

  Helaas klopt er weinig van. Ik raad u aan “the Looting machine” te lezen er staan wat stukjes in over Newmont in Ghana.
  Ghana krijgt maximaal 7% van de Goud opbrengsten. De royalties. US bedrijven zijn er niet om Belasting te betalen.

  De kans is heel groot dat de winsten afgeroomd worden en verlegd worden naar het Buitenland. Newmont Suriname is immers een Delaware BV.

  Staatolie moet al blij zijn als het de rente en aflossing zal kunnen betalen bij de huidige goudprijzen.

  Suriname had Suralco uit moeten kopen uit Surgold dan was het qua investering voor 20% aandeel een ongeveer $ 180.000.000 minder betaalt.

  Suriname heeft 25% van de investering betaald en dat is veel meer als 25% van het aandelen kapitaal (eguity) Ze zijn gigantisch bij de neus genomen door Newmont om wat vriendjes te kunnen bevoordelen met concessies in de Area of Interest.


  Maak melding

 26. Waarom hadden de beleid medewerkers van NDP geen Goud mijn in de jaren 1980 tot de Regering Wijdenbosh op gezet .

  Waarom hadden zij geen Goud mijn opgezet waren ze blind men had toe geen tijd voor Goud maar voor WIT .

  Staat Olie heeft geld in Goud mijn gezet maar dat is puur Geld van de Staat Republiek Suriname .

  Staat Olie heeft minder geld afgedragen de laatste 6 jaren aan de Staat Suriname ,daar om was het mogelijk geld in de mijnbouw te stoppen .

  Wat Ellias Directeur Staat Olie doet is geen Kunst ,laat hij vertellen waar men aandelen heeft gekocht en wie gekocht heeft

  Heeft men aandelen in de Olie Industrie of de mijnbouw Industrie gekocht .

  Past naar 15 jaren aflossen van je investering kan je denken aan winst maken .

  Bij de Overeenkomst van Nieuw Front of V7 hadden zij de eerste jaar Winst zonder geld bij te zitten in Mijnbouw .


  Maak melding

 27. @Oombert

  Helaas heeft de mijn een live time van nu 13 jaar en met wat geluk 20 jaar (zie IAM Gold).
  Dat wil zeggen dat de investering in aandelen afgeschreven moet worden.

  Newmont zal alle materieel dat mee genomen kan worden niet onderbrengen in Newmont Suriname maar in een andere onderneming. Daar mee hebben zij nog restwaarde en Suriname helemaal Niets meer als de mijn leeg is.


  Maak melding

 28. Mijnbouw en Olie Industrie zijn twee aparte zaken met een smoestje is men geld gaan investeren op advies van Mark van Dijk .

  Laat Alias het grond dat ze Suiker Riet zouden planten op Saramacca aan LVV geven daar kan NDP de Cocos bomen planten of mais of Tarwe .

  Laten wij afwachten tot 2020 de Grafiek van CBvS zal aangeven hoeveel geld NDP Regering heeft terug gestort naar CBvS .

  Bij de nieuwbouw Staat Olie zie ik geen Fire Proving tegen Brand van de staal Constructie ,dus de H Blaken .

  Bij Brand komt het vuur niet tegen de ijzer Constructie maar eerst tegen Cement soort noem men Fire Proving
  Dat spul hebben de Engelse uit gevonden weet Elias het niet .

  Op de foto zie ik dat zij dat niet hebben gedaan de ijzer Constructie staat nog leeg zonder isolatie tegen brand

  Heel gevaarlijk wie geeft Elias advies


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.