Speciaal gebied voor goudzuivering in Surinaamse hoofdstad

13

PARAMARIBO, 28 sep – In Paramaribo komt een speciaal gebied voor verwerking en zuivering van goud. Volgens de Ware Tijd betreft het een deel van een industriestreek aan de Ringweg in het noorden van de hoofdstad. Vrijwel alle verwerkers moeten verhuizen.

Over niet al te lange zal nog maar een handjevol op hun vertrouwde plek mogen blijven. Het gedwongen verplaatsen was hard nodig. “We gaan voor een schone lucht. De lucht die door kwikdamp wordt vervuld kunnen we niet hebben”, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Burgers klagen al jaren over last met kwikdampen. De verwerking geschiedt nu nog vrijelijk in bewoond gebied.

De overheid wil herhaling voorkomen. In het nieuwe gebied zal geen land worden uitgegeven voor woningbouw. Volgens plan moet de verplaatsing in 2018 beginnen. “De tijd is niet voldoende, maar ze zullen uiteindelijk moeten verhuizen. Je kunt dit soort bedrijven niet hebben in een woonwijk. Maar je kunt de mensen ook niet zeggen om binnen zes maanden te verhuizen”, zegt districtscommissaris Jerry Miranda.

Bekijk ook:

13 REACTIES

 1. DC de Miranda natuurlijk kunt u wel optreden tegen bedrijven die de gezondheid aantasten in de woonwijken.

  Er zijn ook in Suriname vestigingswetten, milieuwetten etc.
  Kwikdampen uitstoten in een woongebied is niet ondernemen maar een misdaad.

  DC de Miranda anders bent u zo kordaat, wat weerhoud u.


  Maak melding

 2. Al jaren is bekend dat kwik de gezondheid zwaar aantast.
  Is Suriname nu pas wakker geworden om stappen te ondernemen tegen deze levensgevaarlijk gif dampen.
  Had niet al in de vorige eeuw reeds de verwerking van goud buiten de woonwijken plaats moeten vinden?
  Maar goed liever te laat dan nooit, maar dan al in 2017 en niet nog langer wachten.


  Maak melding

 3. Dit is voor-de-gekhouderij, de kwikdampen verspreiden zich namelijk gewoon buiten de wijk waar de bedrijven gevestigd zullen worden, de ringweg is bovendien praktisch in Paramaribo, de bedrijven daar naartoe verplaatsen is zinloos, het is gewoon ‘doe no doe’, studies hebben uitgewezen dat de vissen in het Tigri gebied, waar er helemaal geen goudwinning of verwerking plaatsvindt, vol zitten met kwik (de kwikdampen uit de goudvelden van Brokopondo regenen daar gewoon uit de wolken), als het Dodson en Miranda menens is met het terugdringen/beperken van het vergiftigen van de bevolking door kwik, dan moeten ze de import van kwik in Suriname radicaal verbieden, maar dat gaan ze niet doen omdat goudwinning, met al zijn schadelijke gevolgen voor mens en milieu, te belangrijk is voor misdadige paarse schurken en overlopers.


  Maak melding

 4. @JoJo, Su heeft geen milieu wetten!! Waarom denk je dat het hele binnenland van Su wordt vervuilt met kwik……., omdat er geen wetten zijn die dat verbieden!!! Su heeft nu nog steeds een oude milieu wet uit 1870……., dit dit soort dingen niet dekt!!


  Maak melding

 5. Je kunt dit soort bedrijven niet hebben in een woonwijk. Maar je kunt de mensen ook niet zeggen om binnen zes maanden te verhuizen”, zegt districtscommissaris Jerry Miranda.

  Maar je kunt wel eisen dat het smelten met professioneel apparatuur geschiedt waarbij zo min mogelijk schadelijke stoffen in de lucht komen.
  Bedrijven die zulk apparatuur en materieel niet hebben krijgen geen werkvergunning punt uit.
  Maar kan dat wel in zo een corrupte samenleving?

  De vraag is dan ook
  Hoe controleert en beheerst de overheid haar eigen regelgeving?


  Maak melding

 6. Zelfs al verplaats je de bedrijven naar de brug naar uitkijk dan nog loop je de kans op vervuiling door de lucht en te water (wat in de lucht zit komt ook in het water terecht).
  Dus verplaatsen is niet de oplossing maar goed en kwalitatief apparatuur.


  Maak melding

 7. @Counter

  Ook met hele oude wetten kan men generiek handelen.

  Dat het in het binnenland een zooitje is komt niet door gebrek aan wetten maar door het gebrek aan handhaving.
  Daar waar Surgold/Newmont een bibiotheek vol aan evironmental en social impact assesments (MER en SER rapportages) moesten maken om te mogen mijnen na hun exploratie fase doet de rest maar wat men wil.

  De rest werkt op basis van exploratie concessies en is dus gezien de mijnbouwwet (ook al is deze oud) illegaal bezig omdat de exploratie fase voor een beperkt aantal jaren van toepassing is.

  Als Suriname zou willen handhaven kunnen ze iedereen wegsturen en als crimineel (vervuiling/onrechtmatige daden) voor de rechter slepen en uitkleden.

  Het is namelijk in veel vormen misdadig wat er in het Binnenland gebeurd:
  1) vernietiging van het bos.
  2) vervuiling van het water.
  3) verspilling van heel veel goud dat in de grond blijft zitten of weg gespoeld wordt omdat een echte mijn 90% van het goud uit de grond haalt en de informele mensen slechts 30%.

  Suriname verliest zo nu al 30 – 40 ton goud per jaar.

  Saneren van de goudsector op een goede wijze kan direct extra geld opleveren.


  Maak melding

 8. Er is geen studie gedaan vooraf!
  Hoe is de luchtkwaliteit op die plaats waar moeten de mensen die eruit moeyen verblijven dan?Is aan kwaliteits meting gedaan?
  Er zijn meer vragen dan deze ndp regering antwoord heeft zoals gewoonlijk!!


  Maak melding

 9. Borax het alternatief voor kwik in goudmijnbouw!!

  Kwik wordt gebruikt om goud van de rest van de erts te scheiden. Vervolgens laat men het kwik verdampen om het weer van het goud te scheiden. Dit gebeurt vaak in de openlucht rond de mijnbouwprojecten, op straat of in de huizen van mensen zelf. Hierbij komen zwaar giftige dampen vrij die grote risico’s met zich meebrengen, niet alleen voor mijnwerkers zelf, maar ook voor alle omwonenden. Zij krijgen last van ziektes, verminderd zicht en/of geheugenproblemen. Bovendien komt kwik in het milieu terecht, waar het door zwaar vervuilde rivieren kilometers ver meegenomen kan worden tot aan de zee. Via accumulatie wordt het opgenomen door zoet- en zoutwatervissen en komt het in de internationale voedselketens terecht.

  Borax daarentegen is zeer veilig in gebruik. De hoeveelheid die nodig is bij goudontginning – zelfs als dit grote hoeveelheden zijn – is volstrekt onschadelijk voor zowel mens als milieu


  Maak melding

 10. Ondangs al die kwik ze zijn nog niet kwiek geworden. Meer kwik moet in die lugt om ze kwieker te maken. Slegte stap van regering.
  Van waar ze krijgen zoveel kwik. Dat is zoveel kwik wil zegge dat komt in die natuur veel kwik voor. Dan kan zijn geen slegt ding die kwik.


  Maak melding

 11. Ik zou mij niet druk maken om deze flauwe kul…er zijn op dit moment veel belangrijkere zaken in het land om op te pakken…prioriteiten stellen is niet bepaald een gave van deze regering…


  Maak melding

 12. Met de beste wil van de wereld kan ik de logica van deze beleidsmakers niet begrijpen; de mensen van de binnenstad mogen niet meer vergiftigd worden door de kwikdampen, maar de mensen van Paramaribo Noord mogen stikken en creperen omdat zij nu geconfronteerd zullen worden met de geconcentreerde uitstoot van alle bedrijven die nu nog verspreid zijn over de hele stad. De mensen van Tourtonne en Crepie doen er goed aan hun snel naderende crematie te regelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.