zondag, oktober 24, 2021
HomeNieuws uit SurinameIndonesië wil nauwere banden met Suriname

Indonesië wil nauwere banden met Suriname

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 28 sep – Indonesië wil de betrekkingen met Suriname verstevigen. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Retno Lestari Priansari Marsudi, heeft dit aangegeven in een gesprek met haar Surinaamse collega Niermala Badrising. Dit meldt Surinames Permanente Vertegenwoordiging bij de VN. De eerste stappen worden binnenkort al gezet.

- Advertisement -

Minister Priansari Marsudi brengt in januari aanstaande een officieel bezoek aan Suriname. De twee functionarissen ontmoetten elkaar in Margarita, Venezuela. Het was in de marge van de bijeenkomst van landen van de Beweging van niet gebonden landen. Binnenkort vindt in Paramaribo de vergadering plaats van de gemeenschappelijke samenwerkingscommissie van beide landen. Daar is ook over gesproken in Margarita.

Nieuwe samenwerkingsmogelijkheden worden bekeken binnen de visserij, landbouw en infrastructurele ontwikkeling. De samenwerking loopt via het lidmaatschap van beide landen bij de Islamitische Ontwikkelingsbank. Ook wordt een kunst- en cultuurexpositie voorbereid ter stimulering van het onderlinge contact. Badrising sprak in New York ook de Indonesische vicepresident, Muhammad Jusuf Kalla.29 REACTIES

 1. Maar ik begrijp het nu niet meer ! Er was toch al een samenwerking, of moeten de surinamers gaan wennen aan de indonesiers nu de Chinezen zowat verdwijnen uit su. Wat valt er nog samen te werken als er niet eens een degelijk beleid is.


  Maak melding

 2. Welkom in Suriname,
  Jullie hebben in het verleden veel bossen omgetoverd in onze regenwoud.
  Veel hout hebben jullie meegenomen naar Indonesië.
  Een ieder weet dat Indonesië veel hout heeft maar omdat Indonesië zo slim is om goedkoop hout te kopen in Suriname blijft hun voorraad voor moeilijke tijden.
  Suriname verkoopt alles waar geld te verdienen valt.
  Misschien kunnen ze enkele hectare bos weer vrijmaken en daar woningen opzetten.
  Als dat moeilijk gaat recreatie park.
  Waar de buitenlanders geroofd kunnen worden van hun bezittingen.
  Een nog beter idee is coca plantage neerzetten.
  Gezien de ontwikkelingen bij de Farc Colombia die bijna gestopt is en illegaal nog actief zal zijn op dit gebied.
  Wie weet mag het zeggen.
  Vergeet niet om Oom Bert in deze mee te nemen.
  Hij heeft in het verleden getoond dat hij ervaring heeft met zijn plan van aanpak.
  Is nog altijd bezig om een master plan te schrijven.
  Dus tweede keer een samen werking waar is al het geld gegaan die onder tafel betaald is aan Bouterse
  Sari Tori


  Maak melding

 3. Visserij. Vroeger hadden we Javaanse vissers.Dan kwam 20 November 1975. Alle vissers zaten voordien in Holland. of kort daarna.

  Zo Indonesia kan een visserij boten werf bouwen en ons trainen zeewaardige boten te bouwen van hout. Ook boten repareren. Weer bericht radio inbouwen.

  Verder hoe wij met deze boten in zee kunnen vissen.Als ddb en kliek tjoekoe vragen dan kunnen we het vergeten.

  Landbouw:Java en de rest van Indonesia heeft lekkere vruchten. Kunnen we de zaden van de bomen krijgen? We kunnen nieuwe vruchten en groenten hebben. Algoe mag de eerste boom planten of de eerste goente oogsten. We laten de tjoekoe dan in zijn zak glijden.

  Misschien kunnen we Basmati rijst van de Indonesiers krijgen. Lange korrels en aromatic.

  Kruiden planten of bomen zou ook goed zijn voor onze economie.

  Verder kunnen de Indonesiers een batiek fabriekjes neerzetten. We verzinnen wel de motieven en kleuren. Made in Suriname.

  Natuurlijk tempe, Tahoe en sambel oeloek met trassie niet te vergeten. Ik stop nu met dromen. Voordat ik wakker wordt nog een cement fabriek erbij. Financieren met IsDB. Alles halal, niet haram.


  Maak melding

 4. Beter is om alles uit Indonesië te importeren en dan op elk verpakking een stempel zetten van made in Suriname.
  Zo hebben ze van de onwetende veel lof en daardoor creëer je werkloosheids.
  Want voordat er weer mensen werk zullen hebben moeten ze wachten tot voor de komende verkiezingen.


  Maak melding

 5. lieve mensen,ik heb geen bal verstand van politiek!!!
  maar de etterbakken poptjie-pattoe regering bouta,
  die denken,he´ santokie gaat naar india enz enz enz,wij moeten dus ook wat gaan verzinnen.


  Maak melding

 6. Als er niets te onderhandelen valt…maak er maar een snoepreisje van..de bodem is reeds bereikt,nu nog het gat erin slaan.Ik duim dat er nog geen acties komen..laten de Surinamers nog meer de druk en de stress voelen van overleven.Dan gaan ze niet meer op de automatische piloot….en/of muziek onder het genot van een bordje bruine bonen en 1 glas bier.Sorry voor degene met meer verstand en liefde voor hun land die voelen met de rest mee….


  Maak melding

 7. En nu wachten op het tragische bericht dat bouta geld van arme Indonesie heeft geleend..Wij gaan de schulden dan afbetalen samen met onze nakomelingen!
  Arme wij ..arme nakomelingen …allah ho akhbar…


  Maak melding

 8. Hoe vaak heb ik al niet gelezen dat Indonesië wil samenwerken me Suriname. Of India, of Zwitserland, of zoveel andere landen.
  Wat is er van te merken in Suriname? Wie geeft mij antwoord?


  Maak melding

 9. @ Jiyani,

  Basmati komt bijna overeen met de “Bamboe” rijst die vroeger door immigranten werd geplant !! Was wel een dure rijst soort.
  Mijn ouders konden het betalen en kochten gelijk een baal van 100 kg, thuis bezorgd door Hindostaanse rijstverbouwers !!


  Maak melding

 10. Ik woon tussen de javanen. Laat de javanen uit indonesie komen, Deze mensen zijn sociaalbewogen ,vlijtig , creatief en voedel-autonoom. Mijns inziens beschikken ze over een enorme kennis van landbouw, visserij, kookkunst, techniek nijverheid en bestuursvorm met name Gotong Rojong( samen Supporten) Met deze mensen wordt Su bevrijd van al de huidige ellende.


  Maak melding

 11. @ Mohamed,

  Wordt die Bamboe rijst nog steeds geteeld in Suriname?
  Heb er nooit van gehoord, zal het eens aan oudere Surinamers vragen.
  Ik kan dan ook geen vergelijking maken tussen basmati en bamboe rijst, maar weet wel dat basmati rijst erg lekker is en tot 1 van de duurdere soorten behoort.
  Vermoedelijk zo duur omdat het alleen in India en Pakistan aan de voet van de Himalaya wordt geplant.


  Maak melding

 12. @ Brokobaka,

  Haast een ieder die behoort tot de oosterse volkeren is zeer vlijtig en ijverig.
  Ik heb ze zowel in India, Indonesië, Sri Lanka, Japan, China zien werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
  Maar er zitten ook rotte appels tussen, vergis je daar niet in, ook die lui heb ik meegemaakt.
  Niet willen werken, maar wel willen eten, dus ook in die landen komt criminaliteit voor.
  Daarom zal ik nooit een bepaald volk ophemelen of helemaal tot aan de grond neersabelen.


  Maak melding

 13. @ Jiyani,

  Er was ook Rexora en Skrivimangkoti Hogere opbrengst dan Bamboe .
  Later werd alles verdrongen door het “ras” Dimarijst(ontwikkeld door van Dijk en Maastenbroek ).
  Als je ooit in Suriname bent, laat iemand je het terrein achter SVB-stadion wijzen waar de proeven werden genomen(toen Soemiita Minister werd is dit proefterrein verdeeld onder loyalisten) !!


  Maak melding

 14. @ Jiyani,

  Gelijk heb je, met je posting aan @ Brokobaka.
  Een ding weet ik wel: op kantoor komen deze vrienden van “brokobaka” altijd als gluiperds bij je op de kamer om te pleiten voor in dienstneming van een familielid, omdat ze meestal bij het secratariaal zitten en precies weten waar en wanneer er een vacature is; soms worden soll.brieven van anderen achter gehouden; om niet te spreken over wat de
  meisjes/vrouwen niet voor over hebben voor de chef om iets
  gedaan te krijgen !!!


  Maak melding

 15. Ik woon tussen de javanen. Javanen zijn de meest actieve volk van Su in de economie en in de maatschappij. Ze zijn ook veerkrachtig in het omgaan met iedere volk van Su. Ze zijn geliefd bij werkgevers voor hun vlijt, vaardigheid en sociaalbewogenheid. En ze zijn ook goed voor promotie en publuciteit werk. Zeker zijn er rotte appels tussen maar die zijn allemaal kunstmatig gevormd en ze zijn gewoon buitenbeentjes. Je mag ze ook gewoon verwaarlozen of wegdonderen voor varkens. Maar de real javanen zijn beschaaf eigenwijs en ze weten dat ze economische eigendom hebben. Wat er ook gebeurd in Su ,Ze timmeren hard aan de weg . Ze zijn zelfs verzekerd als hun broeders in Indonesie. Indonesie is geen derde wereld land meer en behoort tor G 20. Laat de javanen uit java maar komen. ik kan heel veel van ze leren op allerlei gebieden. Zie op de javaanse dorpen in commewijne, leliedorp, blauwgrond , saramacca , nickerie enz., daar is rust , veiligheid , harmonie en voldoende voiedsel.


  Maak melding

 16. Al die reizen van Somo en de promotie van zijn vrouw tot amba hebben geen moer opgeleverd. Dus ervaring leert er gaat geen bal gebeuren alleen de paarse ezels blij maken voor 5 minuten tot ze met de volgende onzin komen.


  Maak melding

 17. De samenwerking loopt via het lidmaatschap van beide landen bij de Islamitische Ontwikkelingsbank.

  Hmmm!! dat zegt wel wat!! De grootste moslim land is wel Indonesia!!

  @@ Jiyani!! Het is een en al een lullerij van deze mietjes regering!! en Badrisingh doet net zo hard mee. De mensen worden steeds in de maling genomen!! Bouta heeft een ziekte. Hij is geestelijk gestoord!! Het is beter dat hij zichzelf ophangt!!!


  Maak melding

 18. Ja Basmati komt van de Himalaja area. Jasmijn rijst is van de tropen. Thailand. Is aromatic. Beide rijst soorten zijn duur maar lekker. Basmati 10 lbs voor 18 usd. We kunnen Jasmijn proberen.


  Maak melding

 19. @ ram singh,

  Ik begin oud te worden: ik was bijna vergeten dat Somo en Amina flink huis hebben gehouden met landsmiddelen in Indonesie; Somo steeds naar Indonesie (voor een service beurt voor Amina), zg.om investeringen te bewerkstelligen uit Indonesie, terwijl Amina de Ambassadrische uithing !!
  Somo gaat weer voor “een wip” !


  Maak melding

 20. Mijn Visie
  7 Ministers voor (NDP+ABOP+SPS)
  4 MInsters voor (VHP)
  3 voor (PL)
  DOE (1)
  LALU (1)
  Eerlijkdelen eerlijkverdelen om mooie Suriname op te bouwen ja., mag ook extra ministerie creeren , maar niet heftig uitschelend man is noet correkt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.