Nieuw schooljaar Suriname begint met acties

14

PARAMARIBO, 27 sep – Het heeft er niet veel van dat het nieuwe schooljaar volgens plan begint. Op de geplande eerste schooldag, drie oktober, zullen leerkrachten vergaderen. Enkele onderwijsvakbonden zijn dik ontevreden.

De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname hebben de leden opgeroepen. Publiekelijk wordt ontkend dat het om protestacties gaat. Vooral de ‘herwaardering’ van leerkrachten vormt een heet hangijzer. “We hebben al drie jaar geduld betracht, maar we willen nu echt een oplossing”, zegt Wilgo Valies, voorzitter van beide vakbonden. Er wordt nog overleg gevoerd.

De eerste besprekingen met een regeringsteam hebben wat hoop gegeven. “Het is een start, we zijn er nog lang niet. Het is wel de bedoeling dat we tot een oplossing komen. Het openen van scholen is het voorrecht van het ministerie van Onderwijs. Maar of de leerkrachten gemotiveerd zullen zijn, is de vraag”, aldus Valies. De grotere onderwijzers vakbondsfederatie Fols houdt zich nog op de vlakte en wil het overleg afwachten.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Leg het land VOLLEDIG plat: KUMAKOISI MOESOE FIRIE A VLAM. WEG MET DEZE PAARSE CHARLATAN.

  ALLE GESTOLEN GELDEN MOETEN TERUG IN DE KAS VAN DE STAAT.

  HET IS DE HOOGSTE TIJD VOOR ACTIES: DONDER DIE `CRIMIDIOOT` OP.


  Maak melding

 2. Loopt met een sisser af.
  De politiek schreeuwt het van de daken hoe geweldig ze wel niet zijn, wat ze allemaal wel niet hebben gepresteerd en zullen presteren. Achteraf was het veel gespin en weinig wol.
  Zo ook (protest)acties. “wij zullen dit, wij zullen dat” en als puntje bij paaltje komt is paaltje verdwenen.
  Is dit typerend voor SU?


  Maak melding

 3. Minister Peneux bezigt spierballen taal die nergens op slaat en de wet negeert.

  Leraren die er 3 oktober niet op School zijn willen geen baan en leerlingen die er 3 oktober niet zijn willen schijnbaar geen onderwijs.
  Hoe zorg je ervoor dat de leraren en leerlingen het best, door ze te bedreigen want dan wordt duidelijk als we niet samen op treken verliezen we altijd.

  Het ergste is dat de minister de wet vertrapt en het recht op vakbond actie en staken uit de grondwet negeert en de plicht om onderwijs te geven aan de leer[plichtigen ook nog eens te niet doet.

  Deze regering is in paniek en doet maar iets om stoer en krachtdadig te lijken.


  Maak melding

 4. die ebs werkenemers die beter verdienen dan de leerkrachten klagen dat alles duur is geworden.da wat moeten de leerkrachten zeggen!!!!ebsrs betalen al geen stroom en gasbom.en ze hebben die verhoging gekregen.recht voor een recht voor allen.


  Maak melding

 5. Ene “Purcy Landveld” vraagt zich af :
  De Staat heeft geen geld, of de leraren tot het uiterste moeten gaan.
  Waar was deze “Purcy” toen eBS-ers tot het uiterste gingen ???
  De Staat had toen ook geen geld !!! Maar de EBS-ers hebben toch gekregen wat ze wilden hebben plus 1500 Kwh stroom vrij !!
  “foe-pe-a-monie-kon-dan” ??
  Krijgen leerkrachten ook korting op “stroom” omdat ze s’avonds thuis werk corrigeren, zich voorbereiden op de les van de volgende dag, rep./s.o.’s opstellen !!!
  “mek-Landveld-go-sribie-nanga-wan-kokkolampoe” !!!
  Ik hoor hem nergers zeggen om de “waardeloze bejaarde
  beleidsadviseurs te ontslaan en dat geld dat bespaard wordt
  nuttig te besteden t.b.v. de Sur,bevolking : V.G./Onderw./Poltie !!!


  Maak melding

 6. Die intellectuele lelijke lilliputter, onze hulk op het ministerie van desinformatie en paarse oplichting die verdient een grote stok in zijn reet. Zoals Vlad de spietser dat deed met zijn vijanden. lekker op een stok.


  Maak melding

 7. @@@@ Beste forummers, budayayawa is degene die misbruik maakt onder mijn naam!!! en zet alleen maar rommels op deze forum en probeert allen te beledigen.
  .
  @@ budayayawa yu ma piema yu!! wil je mee ophouden aub!! anders wordt er aangifte gedaan!!! De administratie en de redactie van waterkant.net heeft het achterhaald!!

  Volgens mij heeft de Ezel goed van achteren gepakt!1 ze is de weg kwijt!!!

  @@ Missikaba/Haco a no mi yere mi mati!!! Na a mapiema budayayawa!!!!

  Het volgt!!!!


  Maak melding

 8. Het land is in zo’n economische crisis wat stom om de eisen van de EBS in te willigen.Je kan zien dat deze Lijders geen kaas gegeten hebben en het zicht bijster zijn.Ze hadden toch niet gedacht dat de rest van de bevolking het met lede ogen zou aanzien terwijlzij ook de stress ervaren om rond te komen met een salaris dat niets meer voorgesteld.Nu de leerkrachten.. geef ze ook maar wat ze eisen..en na de leerkrachten het verzorgend personeel en zo gaan we verder.Recht voor een recht voor allen stommies


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.