‘Minister Hoefdraad grote redder Bouterse’

56

PARAMARIBO, 27 sep – Minister van Financiën Gilmore Hoefdraad vervult nu vooral de rol van hoeder van het presidentschap van Desi Bouterse. Dit stelt parlementariër Mahinder Jogi (VHP). Bouterse komt dan ook niet eens op het idee Hoefdraad de laan uit te sturen. Hoefdraad heeft een zekere waarde.

Die waarde weegt veel zwaarder dan wat voor antwoord ook op de vraag of Hoefdraad het goed doet als monetaire autoriteit. “Als Bouterse Hoefdraad nu los laat, valt alles als een kaartenhuis in elkaar. Leningen vernietigen het land op lange termijn, maar zij houden Bouterse voor nu op zijn stoel”, zegt Jogi tegenover Dagblad Suriname. Hoewel dus lang niet iederen de kwaliteiten bewondert van de minister, is zijn positie veilig.

Dat komt niet in de laatste plaats vanwege ‘s mans rol. “Hoefdraad is een barslechte minister van Financiën, maar hij heeft zijn contacten in de financiële wereld”, aldus Jogi. Overigens zou Suriname ook niet beter af zijn met een eventueel ontslag. “Ik ben geen voorstander van het behouden van Hoefdraad, maar het land heeft nu al een bepaald traject ingezet met de vele leningen van het IMF en andere internationale financiële instellingen.”

Bekijk ook:


56 REACTIES

 1. Jogi heeft voor een deel gelijk.
  Hoefdraad weet inderdaad waar hij kan bedelen maar verder valt het wel mee met zijn zogenaamde onmisbaarheid.
  Hoefraad een was eenvoudige statisticus bij IMF, had geen hoge staffunctie en was geen Governor materiaal.
  En wat betreft ministers van Financiën heeft DDB er al een aantal versleten, Mvr Wonnie, Mvr Adeline, en daarna Dhr Andy.
  Ook al gaat Boefdraad weg, de show van DDB gaat gewoon door.

  Ik las een artikel van Giwani, daarin geeft hij de President een flinke uitbrander, en terecht ook.

  DDB zegt dat hij bij verdere verhogingen weggejaagd zal worden, en dus daarom is de IMF koel en berekenend. IMF houdt geen rekening met DDB’s politieke situatie.

  Dus niet omdat de mensen het zwaarder krijgen, niet omdat zaken voor de kleine man ondraaglijk worden, NEE!!
  Het gaat lijfsbehoud van DDB.

  Dus voor hen die een collectief niet nodig vinden, of Nerkust stijl de Politieke situatie voor DDB niet in gevaar willen brengen zeg ik, lees de column van Giwani.


  Maak melding

 2. Die man is een narcist, het heeft altijd alleen om zijn eigen hachje gedraaid ! Nooit ging het om wie dan ook of om ons land.
  Hij is een gewetenloze bandiet die alles en iedereen naar zijn hand zet om zichzelf te handhaven no matter what !


  Maak melding

 3. Desi gaat helaas dezelfde weg op als vele van zijn voorgangers. helaas is het onomstotelijk dat hij past in het rijtje van Sadan; Gadaffi, Amin etc etc. noem ze maar op. Lijders als Pengel, Kennedy, Lubbers, etc etc, Zul je altijd in de loop der geschiedenis blijven horen, DE naam van Desi zullen wij straks niet meer horen, en dat zal niet lang meer duren . Aan alles komt een eind. OOk voor Desi en zijn Rovers.


  Maak melding

 4. Ik dacht dat minister er waren om de belangen van het Surinaamse volk te behartigen.

  Deze Paarse ministersploeg zit er om 2 belangen te dienen

  1) die van Bouterse
  2) en die van hun eigen zakken


  Maak melding

 5. Jogi Bear moet het anders verwoorden.
  De Amerikaanse schoonzoon Boefdraad van verdachte Desi B. loodst zijn dronken schoonvader door het Surinaamse moeras.
  Verdachte Desi B. zal zijn Amerikaanse schoonzoon Boefdraad nooit durfen te ontslaan, anders is er ruzie in huize Bouterse. En ruzie in een familie, wel we weten allemaal waar dat toe leidt…. Verraad in de familie


  Maak melding

 6. Regering en inwoners van Suriname zullen de buikriem verder moeten aanhalen. De begroting is voor het komende jaar met ongeveer de helft teruggebracht.
  Dat zei president Desi Bouterse woensdag in het Surinaamse parlement bij het voorlezen van zijn jaarrede.

  Was er voor 2015 nog 2,3 miljard euro (9,2 miljard Surinaamse dollar) begroot om uit te geven, voor 2016 is er maar 1,2 miljard Euro (4,9 miljard Surinaamse dollar) beschikbaar.

  Bouterse heeft geen andere keus. De lage prijzen van olie en goud, producten waar de Surinaamse economie voor een belangrijk deel op draaien, zijn de oorzaak van sterk gedaalde inkomsten. Omdat dit de komende twee jaar naar verwachting niet zal verbeteren, kan de regering niks doen dan de tering naar de nering te zetten.

  Bauxietindustrie
  Toch had de Surinaamse president woensdag ook goed nieuws te brengen. Zijn regering en het Amerikaanse aluminiumbedrijf Alcoa zijn het eens geworden over een doorstart van de voor Suriname zo belangrijke bauxietindustrie.

  Alcoa gaat Suriname na een verblijf van bijna honderd jaar weliswaar verlaten, maar heeft toegezegd het land te helpen met een doorstart van de bauxietindustrie, de grondstof voor aluminium.

  Het bedrijf en de regering zullen op zoek gaan naar investeerders die bereid zijn de benodigde 3 miljard Amerikaanse dollar te investeren. Met de doorstart zal het verlies van werkgelegenheid en inkomsten kleiner zijn dan werd gevreesd.

  Klimaatverandering
  Een andere grote opdracht waar Suriname voor staat, is het land voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Suriname is een van de landen op de wereld waar de kustvlakte dreigt onder te lopen.

  De regering wil de kustverdediging aanpakken door dijkenbouw en de aanplant van mangroven.


  Maak melding

 7. Deze zogenaamde beschermheer van Opa Desi heeft in elk geval MILJARDEN van het Volk van Sranang VERSPEELD bij de Centrale Bank ! Hij zegt zelf, dat Ons Geld en Ons Goud is VERDAMPT !

  Hoeffie heeft zijn US Dollars veiliggesteld in Amerika en heeft geen greintje gevoel voor Sranang als Land, en ook niet voor het Volk van Sranang !

  Hoofddoel van dit regiem is : Hou Desi uit de bajes, Volk en land zijn niet in tel !!!!!!!!! Heel Sranang kan barsten !!!!

  De NDP-corruptie-bazen (Zie de CLAD rapporten, waarin enkele van hun namen zijn vermeld) hebben nu als DOEL, de SURINAAMSE STAAT en de SURINAAMSE BEVOLKING OP TE ZADELEN MET een ZO HOOG MOGELIJKE STAATSSCHULD !

  Het regiem blijft LENEN, maar de PRODUCTIE stijgt niet. Driekwart van de lening bij de Islamitische Bank (indien deze lening ook daadwerkelijk doorgang vindt), gaat naar Infra-structurele projecten !!!

  DUS : EXPORT NO E KOME, LAAT STAAN VALUTA !!

  Het VOLK wordt tot op het bot, Financieel VERNIETIGD door
  dit Corrupte NDP-LENINGEN-regiem !

  PS : DESI zal blijven weigeren effectief te BEZUINIGINGEN op de MASSIEVE en VEEL TE HOGE STAATS-UITGAVEN,
  omdat hij dan vreest voor zijn positie !
  Maar om diezelfde reden zal Sranang voorlopig niet uit het NDP-FAILLISSEMENT GERAKEN !!!


  Maak melding

 8. Om misselijk van te worden. In plaats van het boetekleed aan te trekken, is de afgelopen 6 jaar de burger overstelpt met pathetische bullshit, speciaal op maat gesneden voor burgers die in aanraking zijn komen met de zogenaamde economische crises. De werkelijkheid is dat corruptie en machtsmisbruik in elke beroepsgroep voorkomen deze zaken zijn menseigen. Maar juist van regeringsleiders mag je toch wat meer kunde en integriteit verwachten. De paarse kliek hebben zich om wat voor reden dan ook volledig laten mee­slepen door de roverstocht. Het gelach wordt betaald door de burgers. Hoezo wordt het vertrouwen geschaad ? En nog zijn er apathische Surinamers die achter Bouterse staan.


  Maak melding

 9. 30 september 10.00 uur tot 14.00 uur het volgende optreden van het illustere duo, met een niet zo komisch dubbelspel in theater poppenkast DNA.

  De zaal is volledig uitverkocht met fans en adpten en enige kritische analisten. De hoofdrolspelers in dit dubbel spel worden geregisseerd door Jenifer S die net terug is uit China waar zij workshops bij gewoond heeft hoe de illusie; Wij zijn Democratisch, vast te houden.


  Maak melding

 10. STRANDED IN SAOEDI ARABIE:

  Niet alleen Suriname heeft zwaar te lijden van de terugval in de olie- en goudprijzen.Honderdduizenden Indiase, Pakistaanse, Filipijnse en Afrikaanse werknemers willen Saoedi Arabië verlaten maar krijgen hun paspoort alleen terug als ze hun aanspraken op achterstallige lonen opgeven. Deze werknemers zitten als ratten in een val in Saoedi Arabië. Veel van de werknemers hebben al meer dan een 8 maanden geen loon meer ontvangen.

  De mensen die kritiek hebben op de financiële situatie in het land snappen de economische situatie van veel landen niet. Ook NPS en VHP kunnen op dit moment geen verandering in brengen. Er zal stevig bezuinigd moeten worden.

  www.
  middleeasteye.net/news/saudi-firm-orders-workers-give-being-paid-if-they-want-passports-back-1480645880


  Maak melding

 11. Bouta ie fuck a kondre baldadig up!!!!
  Deng sma ey piena so boi jo abi foe bai
  A karma wanti joe leeeee gie a potie volk!
  Saka please want me sjie kba takie joe na visie brada!!!!!!!
  Joe na verstang ie sabie dus…..
  W
  Van hieruit wil ik een dringend beroep doen op u gaat u onmiddellijk naar huis!


  Maak melding

 12. Misschien kan Willem Alexander/ Mark Rutte een telefoontje plegen naar hun mattie’s van Saoedi Arabie zodat deze hardwerkende mensen als nog hun zuur verdiende salaris kunnen ontvangen.


  Maak melding

 13. RobG,

  Suriname lijdt aan grootheidswaanzin. Ze hun hebben kaarten gezet op fossiele brandstoffen en grondstoffen. Daarmee is de Surinaamse economie extreem kwetsbaar. Het land heeft onvoldoende liquiditeit om in moeilijke tijden het hoofd boven water te houden.

  Denk nog nog steeds dat er kansen zijn:

  1) Duurzaam hout en andere materialen
  2) Eco toerisme
  3) Zanderij ombouwen tot hub en intensief samenwerken met Brazilie en haar vliegtuigmaatschappijen.
  4) De rotzooi van van mijnwerkers opruimen met hulp
  5) Programma duurzame energie opstarten met hulp van het buitenland met name van ontwikkelde landen, Duitsland, Noorwegen, Denemarken etc
  6) Investeren in MKB en kleine projecten.

  Dit zijn oa zaken die andere landen ook raken. Ben van overtuigd dat er landen zijn die geld willen steken mits er in Suriname een capabele regering zit.


  Maak melding

 14. @RobG

  U vergelijkt appels met peren. Toen ik in dat deel van de wereld werkte was men ook slecht van betalen voor wat de zogenaamde TCN (Third Country Nationals) betreft.

  Deze TCNs woonden in tenten (ook in zandstormen) en werden voor $2-5/ dag in leven gehouden terwijl de projectstaf (800 km in de zandbak) verse kreeft kon eten.

  Saoedi Arabie wordt natuurlijk enorm hard geraakt door de Olie prijzen. Saoedie Arabie was een enorme spender. Ze moeten wel optreden en dat doen ze zeer asociaal. Defensie projecten van 10 talen miljarden zijn gewoon en die kunnen ze niet maar zo omdraaien. Defensie is voor de familie Adbul Azziz zeer crusiaal om hun Schatkamer (de oost provincie Dahran/ Alkhobar) met veel shitische inwoners onder controle te houden.

  Beste RobG u trekt het geheel uit verband in het formaat van de mug die samen met een olifant marcheert en tegen de olifant zeg we stampen stevig of niet.

  Ook in 2008 lieten de westers werkers hun auto’s achter op de luchthavens in het midden oosten en vluchten, gezien hun schulden, met hun laatste krediet .

  RobG. Saoedi Arabie heeft slecht Olie, zand en kamelen en enorme tegoeden in de VS. Die te goeden kunnen ze niet zonder enorme verliezen losmaken. Dus wentelen ze het zoals veel vrijemarkt denkers af op de zwakkeren. Vooral de werkers die hun paspoorten hebben moeten inleveren en bij klachten of ontslag en repatriëring in hun thuisland vaak de cel in gaan om hun schulden bij hun agenten af te betalen.

  Beste RobG het zou goed zijn als u eerst iets van het gebied begrijpt en van Suriname begrijpt voor dat u dit soort excessen aan Suriname verbind als bewijs het zijn de grondstoffen prijzen.

  De Goudprijzen zijn vandaag $ 1.335 en dat is ongeveer $ 500 hoger dan toen Venetiaan met de crisis in 2007-2008 moest dealen. Toen dropte de olie prijs ook met $ 90/barrel.
  Venetiaan gokte niet op hogere prijzen maar zette de tering naar de Nering en had in 2009 de wind weer mee.

  Deze regering heeft gegokt op hogere prijzen, een 2de goudmijn en veel vroegere bijdragen van de vernieuwde raffinaderij. Allemaal gokken die door Incompetentie slecht uitgepakt hebben.

  1. Staatsolie heeft 2 jaar vertraging opgelopen door het contract te veranderen van Design and Build naar Engineering & Procurement. Staatsolie is nu zelf verantwoordelijk voor de rotszooi waardoor de raffinanderij niet doet wat men verwachte.
  2. Surgold is heronderhandeld waardoor men voor 5% meer aandeel $ 125.000.000 plus geaccumuleerde rente meer moet betalen. geen $ 5.000.000 per procent aandeel maar $ 9.000.000 per procent aandeel. Het rare is dat Alcoa haar aandelen voor $ 900.000 per procent aandeel ingeleverd had.
  3. Surgold door alle heronderhandelen ongeveer 2 jaar later in productie gegaan is.

  Beste RobG Suriname onder Bouterse betaald overal de hoofdprijs en moet 2 jaar extra wachten voor dat er iets uit kan gaan komen. Dubbel stom en dat heeft niets met Saoedi Arabie te maken maar met de mensen die in Suriname aan de knoppen zitten.

  Venetiaan die wat traag (schildpad) overwogen beslissingen nam en vooruit kwam.
  Bouterse die met veel bravour van alles voor spiegelt, niets waarmaakt en als en snelheids duvel de afgrond in loopt.

  Een land krijgt de regering die het verdiend.


  Maak melding

 15. Sranang wordt door een IDIOOT vergeleken met Saoedie Arabie, wat betreft onze inkomsten !
  (tjek aub het BNP van beide landen)

  Sranang heeft RUIM een MILJARD van het Volk verspeeld bij de Centrale Bank door WANBELEID ! WANbeleid van Desi B. en Gilmore Hoefdraad !

  Toen Onze Monetaire reserves (GELD en GOUD) door deze TWEE KERELS was VERKWANSELD, heeft dit illustere NDP-duo, IN HET GEHEIM, ook nog ENKELE MILJARDEN aan ONGEDEKTE SRD-BANKBILJETTEN IN OMLOOP GEBRACHT !

  DAARDOOR IS SURINAME, OPZETTELIJK, FAILLIET GEMAAKT door dit NDP-GEBOEFTE !

  De daling van wereldmarkprijzen KON GEMAKKELIJK worden opgevangen door OVERHEIDSBEZUINIGINGEN en door ONZE RESERVES gedeeltelijk in te zetten om de daling van de overheidsinkomsten te tackelen !!!

  PS : Dat de CORRUPTIE tot in de TOP van de politiek en van het Land is doorgedrongen, en door die TOP wordt GOEDGEKEURD, blijkt uit het feit dat noch de president, noch de ministers, noch de voksvertegenwoordiging, hebben aangedrongen op ONMIDDELLIJKE VERVOLGING van de ROVERS van STAATSGELDEN BIJ CARIFESTA en bij de NASCHOOLSE OPVANG ! De namen van enkele NDP-TOP-ROVERS staan vermeld in de CLAD-Rapporten !


  Maak melding

 16. “Er zal stevig bezuinigd moeten worden” lees ik regelmatig
  Niet onjuist, maar er daar wringt de schoen,
  bezuinigingen zonder dat de koopkracht van de burgers zodanig wordt aangetast dat de vraag instort en leidt tot toename van de werkloosheid.
  Hoe dan?
  1. Weg met al die adviseurs
  2. Samenvoegen van een aantal ministeries
  3. Weg met figuren die teruggeroepen zijn, maar mogen blijven zitten omdat ze loyaal zijn geweest.
  4. Eenmalige superheffing op VERMOGENS, (dus géén inkomen) boven een bepaalde grens
  5. Inkomens boven een bepaalde grens fors belasten
  6. wetswijziging (kan in Su binnen één dag) waardoor ex- ministers hun voordelen, zoals salaris tothun dood of pensioen kwijt raken.
  7. Eigenaren van twee en meer auto;s fors belasten
  8. Heffing op grondbezit boven een bepaald bedrag (bijv tegenwaarde van $ 1 miljoen.
  Zo maar heel snel een aantal maatregelen, waardoor de inkomensverdeling gelijkmatiger wordt, waardoor de overheid meer inkomsten krijgt, waardoor de minder draagkrachtigen niet de dupe zijn.

  9 Inderdaad afbouwen subsidies, maar tegelijkertijd de belasting voor de minder draagkrachtigen verlagen, om hun koopkracht te handhaven
  10. Forse vermindering van het aantal vrije dagen. Hierdoor neemt de arbeidsproductiviteit toe en dalen de arbeidskosten per eenheid product.

  Ik snap en ik ben vast niet alleen waarom 1 tot en met 8 niet zullen plaatsvinden.
  Ik snap het/ begrijp het maar ik kan er geen begrip voor opbrengen.

  Off topic
  Ik was het afgelopen weekend in Parijs en bezocht onder andere de Sacre Coeur. Daar werd openlijk en illegaal Heineken bier verkocht,onder andere door een Surinaamse jongen. Best wel grappig. Helemaal daar dacht ik.
  Helaas kwam de politie en werd er een betrapt. Jammer genoeg was het “de onze”.
  Zeker omdat hij over een hekje was gesprongen om een kaart die was weggewaaid voor ons te pakken.


  Maak melding

 17. Deze Boefdraad moet maar 1 advies aan zijn boezemvriend de boef geven en dat is zelfmoord plegen en ook zichzef ophangen of van Bosje brug naar beneden springen !!!!

  Opgeruimd staat netjes!!!!


  Maak melding

 18. @Koos
  Goed punt. Kansen die voor het grijpen liggen, laat deze regering links liggen. In de plannen van deze regering komt bijvoorbeeld het bewerken van hout niet voor. We exporteren al ons hout onbewerkt.
  Terwijl het hout met relatief kleine investeringen kan worden bewerkt tot producten met een veel hogere toegevoegde waarde. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de inkomsten van de overheid.
  Dat zoiets niet gebeurt komt alleen omdat sommigen er belang bij hebben dat we rondhout blijven exporteren.

  Het is inderdaad wachten op een capabele regering want met de zittende regering komen we geen stap vooruit of nog erger gaan we stappen achteruit


  Maak melding

 19. Een gymleraar als president met een schoonzoon die niets meer of minder was dan chef bezemkast bij het IMF, nu werkzaam als minister van financieen, Dat is hetzelfde als parachutespringen zonder parachute van 4 km hoogte. DESASTREUS !!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 20. Bouterse en kornuiten die het land steeds vernietigen VERDIENEN DE KOGEL! Niets anders zal hun van die stoel kunnen verwijderen. Ze hebben lak aan iedereen en zijn de ECHTE VOLKSVIJANDEN van ons volk.
  Die kogels zullen een dag echt vliegen, let maar op!


  Maak melding

 21. De begroting voor het gehele dienstjaar wordt vastgesteld op:
  – de totale uitgaven SRD 8.145.657.000.
  – de totale ontvangsten SRD 6.967.275.000.
  Begrotingstekort 2017 geraamd op ruim SRD 1,1 miljard

  Huh, wow, van verbazing valt mijn mond open. Zo een bedrag had ik niet verwacht. Wel een tekort maar zoveel?
  Hoeveel keren moet je zijn gestorven om dit te kunnen overleven?


  Maak melding

 22. Deze begrotingstekort betekent 10 tot 15 % inflatie van de SRD. Los van de vraag of dit tekort juist is, gelet op de galopperende inflatie die Suriname nu meemaakt. Dit inflatiepercentage zou dus best veel hoger kunnen uitvallen. Bouta Succes met jouw regering .


  Maak melding

 23. Bigi Sma
  Twee vragen.
  1. Zit in het bedrag van de uitgaven ook de aflossing van schulden? Zo ja hoeveel?
  2. Hoe groot is de staatsschuld?

  Ik schrik ook, maar ik denk dat de beleidsbepalers aldaar niet onder de indruk zijn.
  Dan lenen we toch. Is hun reactie
  Het nare is dat de zittende groep niet van plan is iets te doen.
  1.Stakingen of wat dan ook raakt hen dan indirect. Bijvoorbeeld EBS
  2. Ze willen niet impopulair zijn bij de massa
  3. Ze denken: laat de volgende regering(en) het maar opknappen. Eventueel komen wij daarna wel weer de boel leegroven


  Maak melding

 24. Boefdraad

  maakt een begroting van elastiek.

  Was de begroting de verkiezingsfeest begroting 2015 ooit SRD 9.000.000.000 welke na de verkiezingen suppletoir instorte naar SRD 6.000.000.000

  De ingediende begroting voor 2016 was een jaar geleden ongeveer SRD 5.000.000.000. Dat kwam omdat er enorme subsidies geschrapt waren. Echter Suppletoir explodeerde deze onlangs naar SRD 6.700.000.000 met een aanzienlijk te kort.

  Nu tovert men een paar maanden later een begroting bij elkaar van SRD 8.100.000.000 en en te kort van bijna SRD 1.200.000.000.

  Wat voor middelen gebruikt de minister van Financien als hij deze begrotingen maakt. Iedereen staat qua inkomsten stil en de staat tovert er even ongeveer SRD 1.500.000.000 nieuwe inkomsten bij.

  Wie herrinert de woorden van Henk Rananlandal bij de begrotingsbehandeling 2015 waarin hij boekhoud blunders van de staat toelichtte, namelijk dat de staat Suriname leningen als inkomsten boekte.

  Wat denkt men wat het IMF van deze elastieken begrotingsmethode zal gaan vinden.


  Maak melding

 25. @RobG
  Je baasje bouta en diens schoonzoon Boefie boefdraad hebben een zooitje van Suriname gemaakt.
  Schoonpa pappie begaat de zonden en schoonzoon boefie moet hem redden..


  Maak melding

 26. Wat een kritiek allemaal !!
  Maar als opgeroepen wordt voor protest demonstraties tegen dit wanbeleid , verschuilen de Surinamers zich in de ratten holen; ze wachten op interventie vanuit Nederland/Amerika !!

  Wij zijn nou eenmaal lafaards geworden !!
  Anderen zullen de kanstanjes uit het vuur voor ons halen !

  Bouta lacht zich krom; a-bluelabel-e-wakka-lek-watra”


  Maak melding

 27. @robG

  K ben geen econoom maar k weet wel dat saudi Arabia vele miljarden achter de hand heeft om nog jaren op te teren.
  Wetende dat de olie prijzen dalen zet Saudi-Arabië in op diversicatie van de economie.
  Zij kunnen dat maken robG.
  Waar zijn al de olie en goudreserves(inkomsten) van su toen de olie en goudprijs record hoogtes bereikte tussen 2010 en 2015 ?


  Maak melding

 28. 1 t/m 8 zal geen voortgang vinden omdat hij bang is de vermogenden en zichzelf te belasten en deze zijn nou net zijn”vrienden” De arme bevolking daar kunnen en doen ze alles mee..zuigen ze leeg.Denk je dat Bouta niet weet waar het geld en goed zit…maar hij houdt deze groep de handen boven het hoofd.De arme bevolking is altijd de dupe ..Lafaards..


  Maak melding

 29. Laat de president oprotten…Ik vind als je niet geschikt bent voor de taak ,de cijfers tonen het aan…blijf toch niet zitten.Het wordt alleen maar erger want er is geen plan en je hebt geen inzicht.Peggy en Ingrid kan je je vader en echtgenoot niet zeggen het mandaat terug te geven aan het volk.Laat een ander het land overnemen…iemand met capaciteit,inzicht,iemand die ons land kan vertegenwoordigen in het buitenland.Ja je leest het goed bedelen en vragen om steun in de vorm van specialisten etc om Suriname uit deze ellende te halen.Want zo redden wij het niet en komen er niet uit.Er is geen plan van aanpak,Suriname is zinkende.Rob G en andere heb je een plan zie jij het licht aub help Bouta in naam van het volk.Stop mooie broodjes bakken op waterkant..


  Maak melding

 30. De mensen zijn lam,monddood gemaakt,bang als jij lekker in je bed ligt zij midden in de nacht worden opgehaald en oplossen in het niets.We hebben allemaal ons familie en geliefden en willen bij ze zijn.En niet ons leven door een of ander gek laten afnemen..Het is gebeurd en het kan weer gebeuren.Er is geen garantie…kan ik ze het kwalijk nemen?Ik kan vanaf afstand hard roepen..


  Maak melding

 31. Ik denk, dat wij Surinamers nog heel lang zware tijden tegemoet gaan.
  Er wordt teveel geleund op de toekomstige opbrengsten van goud en olie.
  Eigenlijk de enige grondstoffen die ons land heeft te bieden, want in een rendabele bauxietexploitatie geloof ik allang niet meer.
  Terwijl de halve westerse wereld investeert in andere dan fossiele brandstoffen, zetten wij nog steeds in op olie.
  Daarnaast is de deal die deze regering heeft afgesloten voor de exploitatie van goud er ook niet eentje om over naar huis te schrijven.
  Wij zijn gewoon ingepakt.
  Voeg daarbij het gegeven, dat wij nog in lengte van jaren te maken hebben met enorme aflossingsverplichtingen en het zal duidelijk zijn, dat de toekomstige generatie de gevolgen van het huidige beleid nog heel lang zal voelen.
  Dit is geen pessimistische, maar een realistische kijk op het Suriname van nu en de toekomst.
  Ik zou willen, dat het anders was.


  Maak melding

 32. Iedereen kan Bouterse van alles wijs maken. Die man kan er echt niets van.
  Iemand zei ooit tegen hem dat a2=b2 + c2.

  Hij zei toen dat hij best wel weet dat aqua draad wordt gemaakt van beekwa draad en zeekwa draad.


  Maak melding

 33. @ pico
  Bigi Sma
  Twee vragen.
  1. Zit in het bedrag van de uitgaven ook de aflossing van schulden? Zo ja hoeveel?
  2. Hoe groot is de staatsschuld?

  Beste Pico,
  Het is niet duidelijk over welke begroting het gaat.
  Is het de weergave van een geld beweging dan zit de aflossing erin begrepen.
  Heb je het over de huishouding van de overheid dan zitten de aflossing er niet in maar wel de betaalde rente.

  De staatsschuld bedroeg in juli 6,5 miljard SRD toen was de koers voor 1 USD was circa 7 SRD dus circa 930 miljoen US$.
  Niet bij opgeteld is de lening van de IMF dus kun je uitgaan van meer dan 1 miljard US$.
  En als de lening van de ISDB doorgaat van 1.8 miljard dan bedraagt de totale schuld van Suriname minstens 2.8 miljard US$.

  Ai dus tel uit je winst. 🙁


  Maak melding

 34. Toen Boefdraad met veel bombarie als IMF-topman werd binnengehaald als governor van de Centrale Bank, twijfelde ik al. Nu, na enig speurwerk tot aan de bezemkast van het IMF, ben ik erachter gekomen dat Boefdraad allerminst een topman was van het IMF. Hij werkte daar als ASSISTENT-BOEKHOUDER! Dat kun je in Nederland al worden met twee jaar handelsavondschool.
  Kortom, allemaal gebakken lucht.


  Maak melding

 35. @FBI

  Je liegt en dat kun je ook prima terugvinden. Hoefdraad was governor bij het IMF.

  En aan de rest van de meute hier. Hoefdraad is niet de schoonzoon van Bouterse. Waarom dat hardnekkige misverstand blijft bestaan is mij een raadsel.


  Maak melding

 36. Jogi njang en dringi baas paars didibri pappa. De top van deze regering, van lijder tot baas zijn schoenpoetser zijn paars beneveld, maar ook het gros der oerdomme paars verarmde idioten. Ndp is sinds de oprichting de vloek die het gehele land in haar greep heeft, vooral wanneer het gaat om moord,drugs en roof. Oerdomme paarse aanhangers verworden dagelijks als hun lijder, moordenaar, drugsdealer of rover, net als Dino, de drogaboss en Meriba de roversboss. Alleen loont de misdaad alleen voor baas en drs. Boefdraad en corrupt rovende paars elite bende. Kondre klarie, met een paars duivelse zot en dwaas aan de macht, dankzij zijn rovende paarse corrupte elite wo ka. Te beklagen zijn alle oerdomme paarse dwazen.


  Maak melding

 37. @Paul

  En tot slot nog iets over de domme, arrogante en onetisch gedragende Gillmore Hoefdraad, Governor of the Central Bank of Suriname. Een Governor van een centrale bank behoort respect af te dwingen door zich correct op het werk en in zijn priveleven te gedragen. Dit blijkt niet te gelden voor de oud Adek-student Hoefdraad. Binnen 6 maanden nadat hij governor werd veruilde hij zijn vrouw voor de dochter van Bouterse. Hij kijkt ook niet meer om naar zijn kinderen, die hij inmiddels heeft verstoten. Daarnaast heeft hij talrijke sexuele relaties met vooral hindustaanse getrouwde dameshindoris, o.a. ambassadeur Nirmala Hindori. Mogelijk dat Malti binnenkort ook aan de beurt komt bij de geile Gillmore. Een governor van een centrale bank dient daarnaast objectief en onafhankelijk te zijn tov de regering. Dit geldt niet voor Gillmore. Zo drinkt hij regelmatig een biertje met de president, doet alles wat Bouterse hem opdraagt en behartig op deze wijze zijn eigen belangen. Welke Governor van een centrale bank misdraagt zich zo? Dit kan alleen in Suriname. Met de stijgende goudprijs en de toenemende buitenlandse investeringen in de goudsector kan zelfs mijn schoonmoeder een succesvolle gorvernor zijn. Zijn voorganger Andre Telting was een veel betere, integere en echte governor, die onder moeilijke omstandigheden onze munt stabiel wist te houden en duurzame economische groei wist te bevorderen

  En om deze redenen is hij de schoonzoon van bouta!!
  Die boefie is een rokkenjager,een echte boeler!!.


  Maak melding

 38. er is maar één minister in sme ,,,, en dat is bouta him zelf..

  de rest zijn bank vuller ja knikkers leeg lopers genieten van alle privileges die beschikbaar zijn worden stinkend rijk….

  neem nou zelf de poppenkast bewoners 26 tot 51 figuranten,, wat doen deze mensen in gods naam voor het land, .. geen ene bal..

  die 17 boys die zich minister noemen,, wat voor waarde hebben die figuren,, wees nou eerlijk,, elke maand top salaris krijgen voor niks doen..

  vergeet die 100 duizend lanti mangs niet, allemaal 7 even voor niks..

  ik heb veel heel veel respect voor die landbouwer, die totaal zich rot ploetert op het land om wat groente rijst te verbouwen en ons dagelijks te voorzien voor ons levens onderhoud.. ..


  Maak melding

 39. @Paul

  Liever was je Boefdraad een boekhouder bij 1 of ander bedrijf. Zijn titel governor van het IMF heeft ons geen goed gedaan ,integendeel heeft het ons en ons nog te komen nakomelingen belast met schulden !!!


  Maak melding

 40. Paul,

  Het maakt mij helemaal niet uit van wie Hoefdraad de zoon of schoonzoon is, het zal mij een worst zijn.
  Hij is destijds wel binnengehaald als DE oplosser voor onze financiele problemen.
  Achteraf blijkt dat toch een heel ander verhaal te zijn.
  Voor een deel is dat een gevolg van externe factoren, voor een deel ook het gevolg van falend regeringsbeleid.
  Als je hier in Suriname woont, weet je inmiddels wel beter en weet je – als je eerlijk bent – dat ons nog veel zwaardere tijden te wachten staan.
  Dat wordt straks de erfenis van deze regering.
  Het probleem van de komende generatie zit ‘m vooral in de enorme aflossingsverplichtingen door alle leningen, die deze regering heeft aangegaan of nog aangaat.
  Je hoeft geen econoom te zijn om aan te zien komen wat voor effect dat heeft op de economie in de eerstkomende pakweg 10 jaar.
  Anders gezegd: we zitten hier nog jaren in de ellende en dat is niet iets wat je de komende generatie wilt nalaten.


  Maak melding

 41. Kop van dit artikel zou kunnen zijn :

  HOEFDRAAD WIL BOUTERSE REDDEN VAN DE JAIL,

  MAAR VERNIETIGT ONDERTUSSEN DE SRANAN

  BEVOLKING !!!

  PS : Je moet bijzonder DOMMIG zijn om bij dalende wereldprijzen voor grondstoffen, RUIM EEN MILJARD US DOLLAR te VERSPELEN BIJ DE CENTRALE BANK !!!

  Je moet STUPIDE ZIJN WANNEER JE DAARNA IN OPDRACHT van een HOOFDVERDACHTE VAN MASSAMOORD en HARDDRUGSVEROORDEELDE,
  OOK NOG EENS RUIM TWEE EN EEN HALF MILJARD AAN ONGEDEKTE SRD-BILJETTEN, IN OMLOOP BRENGT !

  SRANAN IS HELAAS FAILLIET DOOR OPZETTELIJK WANBELEID VAN DE NDP-DOMBO’S DESI BOUTA EN GILMORE HOEFDRAAD !!!

  NA DEZE VERSPILLING VAN ONZE VELE MILJARDEN, BELOOFT DESI NU MET EEN Islamitische LENING, TOCH EEN SURINAAMS DUBAI TE BOUWEN !!!!!


  Maak melding

 42. Srafu en Ray, gij verkeert in een nog grotere crisisstemming dan de crises in de Republiek Suriname. Gij snapt de werking van de economie niet. Terecht of niet terecht, na een beperkt aantal jaren van voorspoed, waarin Suriname terecht was gekomen is het verval dan toch ingetreden.Ontken dit niet………………….!

  Historisch gezien is in elk land een economische achteruitgang na een periode van hoogconjunctuur onvermijdelijk. Het heeft allemaal met een golfbeweging in de economie te maken en deze golfbewegingen zien er altijd hetzelfde uit. Elke economische crises is te verklaren n.a.v. specifieke gebeurtenissen zoals, een oorlog, beursinfarct, daling van goud-, olie-, en grondstoffen prijzen,enz. Suriname vormt geen uitzondering op de regel. Ik laat me daarom niet beinvloeden door het retorisch bombastich geleuter van o.a. Srafu, Ray en vele andere domhoofden,enz.

  Het hardnekkig vasthouden aan een waanidee dat de crisis is veroorzaakt door het beleid van de president geeft aan hoe politiek-ziek de leiding van VHP en NPS de achterban heeft gemaakt.


  Maak melding

 43. @@@@ Beste forummers, budayayawa is degene die misbruik maakt onder mijn naam!!! en zet alleen maar rommels op deze forum en probeert allen te beledigen.
  .
  @@ budayayawa yu ma piema yu!! wil je mee ophouden aub!! anders wordt er aangifte gedaan!!! De administratie en de redactie van waterkant.net heeft het achterhaald!!

  Volgens mij heeft de Ezel goed van achteren gepakt!1 ze is de weg kwijt!!!

  @@ Missikaba/Haco a no mi yere mi mati!!! Na a mapiema budayayawa!!!!

  Het volgt!!!!


  Maak melding

 44. Robg@
  Ik weet niet wat je gebruikt hebt maar zoals jij praat werkt het zeker niet .
  Alles op een kaart zetten olie, goud.
  Dan snap je niet hoe de economie in elkaar steekt,agrocultuur het licht zo voor de hand maar iemand moet dan wel beet pakken.
  Spreiding van je inkomsten dat is het toverwoord(export)
  Maar dan moet je niet vies zijn van werken.
  Maar ja het zal jou worst zijn ,je bent 8700mijl daar van daan en kan lekker achteroverleunen


  Maak melding

 45. @ROBJE-NDP-GEK

  U zegt : “Het hardnekkig vasthouden aan een waanidee dat de crisis is veroorzaakt door het beleid van de president geeft aan hoe politiek-ziek de leiding van VHP en NPS de achterban heeft gemaakt.”

  U laat eindelijk iets ZINNIGS weten van je baasje DDB ! Inderdaad is er geen FAILLISSEMENTSCRISIS door Desi-’s BELEID, maar door DESI’S W A N-BELEID !!!!

  Dat DESI , GEEN BELEID heeft, is allang duidelijk !

  Desi sluit overeenkomst met IMF met keiharde voorwaarden,
  en zegt nauwelijks DRIE maanden later, nadat hij flink wat Cocacola heeft gedronken, dat IMF KOUD en BEREKENEND is ! Wie is dan gek ?? WIE HEEFT geen beleid, DOCH WANbeleid ????

  Wie belooft de bevolking 20.000 volkswoningen en bouwt er maar 164 ??????? Wie is er dan GEK ???? Wie voert een WANBELEID ?????????

  Wie VERGROOT de staatsuitgaven, terwijl de grond-stofprijzen op de wereldmarkt dalen ???? DESI en GILMORE doen dat, om ons daarna mede te delen dan Ons Geld en Ons Goud (MILJARDEN DOLLARS) zijn VERDAMPT !
  Wie is dan GEK ??????? Wie voert een WANbeleid ?????

  Sranang is FAILLIET gemaakt door Desi, Monni no de ! Er wordt voor MILJOENEN GESTOLEN, oa door NDP-TOPPERS, uit de CARIFESTA-gelden en uit de gelden bestemd voor de Naschoolse Opvang, WAT DOET DESI ???
  NIETS, NADA, NOPPES, NOTTI !!!!!

  Het CLAD-rapport over deze twee ERNSTIGE ROOFZAKEN van GELD, dat eigendom is van ALLE SURINAMERS, is overduidelijk, maar Desi, NIPPEND aan zijn fles Cocacola , zwijgt in alle talen !!! DAT IS WANBELEID van DESI !!!!

  Dus…. STOP DE NDP-SLAVERNIJ !!! STOP HET NDP- WANBELEID !!!
  Dan kan Sranang weer BELEID MAKEN en UIT DE NDP-FINANCIELE-SHIT KLAUTEREN !

  PS : De wereldcrisis DRUKT GEEN ONGEDEKTE BANKBILJETTEN (ENKELE MILJARDEN SRD) BIJ ONZE CENTRALE BANK, WANNEER HET VOLK SLAAPT !!!
  (Desi en Gilmore hebben dat gedaan !!!!!)

  Meer PS : Ik ben geen politicus of ondersteuner van een politieke partij, ik kom op voor MENSENRECHTEN !!!


  Maak melding

 46. Haco/Srafu,enz. staan jullie erbij stil waarom grote aantallen Nederlandse planters naar Kenia, Ethiopië en andere tropusche landen gaan om bloemen,groenten en fruit te telen.Waarom slaan velen van hen Suriname over terwijl het land veel te bieden heeft op het gebied van vruchtbare grond, water,arbeid,taal en onderwijs voor hun kinderen?


  Maak melding

 47. @Cochise

  Mij maakt het wel uit. Ze lopen hier te liegen. Maak je punt als je wilt maar liegen slaat nergens op. Verder vind ik het clubje commenters hier steeds zieliger worden. Zoals je wellicht hebt gezien kom ik hier ook bijna niet meer. Lijkt wel een groep verstandelijke gehandicapten.


  Maak melding

 48. @paul

  Blijf dan lekker weg , als men liegt, dan is het omdat hun pres het doet.

  Hoeffies laatste functie was statistisch adviseur.
  Hij was geen executive member, geen division chief, of senior economist.
  Ik heb een link, durf het te lezen als je denkt dat ik lieg.
  http://www.imfmetac.org/Upload/Link_510_100.pdf

  En negeer de nonesense van RobG, dezelfde Hoeffie heeft nog zitten bluffen hoe goed Suriname het doet terwijl Europa in crisis zit en dat ze via de nieuwe ambassade in Parijs hun internationaal netwerk zouden spreiden.
  En Hoeffie blufte ook heftig hoe hij geld creatie intoom hield en na een korte devaluatie bij aanvang de Surinaamse munt wist te beschermen.
  Hij verteld ook hoe hij reserves wil aanbouwen om dalingen in grondstof prijzen op te vangen en dat Suriname over een paar een sterk gediversifieerde economie zal hebben.

  Anno 2016 Srnang faya, zoals ddb het zegt: we hebben het verkloot. Hij bedoelt zich zelf.
  Ik lieg?
  Paul, lees zelf, now i kang go dok.
  http://www.theworldfolio.com/interviews/gillmore-hoefdraad/648/


  Maak melding

 49. @Robje-NDP-GEK

  Ziehier waarom iedereen doorheeft dat de NDP-machthebbers JOKKEN over de door hen gecreeerde CRISIS in Sranang !

  DNA-lid Nurmohamed schrijft vandaag over het WANbeleid van kabinet Desi in Dagblad Suriname. Zie de cijfers en de grafieken. Hij weerlegt OPNIEUW de dalende-wereldmarktprijzen-leugen van de NDP !

  Hij zegt oa :
  “Maar wat opvalt in de periode Bouterse I is dat de goud- en olieprijs, en dus de inkomsten uit de mijnbouwsector, hoger waren dan de periode 2005-2010 en het dus ook een drogreden is van de regering Bouterse I dat onder andere alleen door de daling van deze prijzen de economie van Suriname in problemen is geraakt.”

  DENG NDP-TOPPERs E LEY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  En Nederlandse ondernemingen komen niet snel naar Sranang omdat :

  — er een giga-criminaliteit is

  — het land wordt geleid door een aan drugsdelicten gerelateerde clan

  — de machthebbers ONBETROUWBAAR zijn, dus is het moeilijk zaken doen

  — de machthebbers openlijke vormen van corruptie zonder meer toestaan, overheidsgeld wordt gejat door politieke kopstukken

  — de machthebbers het land zeer instabiel hebben gemaakt,
  zowel sociaal, economisch als financieel

  — de machthebbers via ongrondwettige wetten zaken naar hun hand zetten en de rechtsgang saboteren

  Daarom, NDP-slaafje komen de Nederlandse boemen-kwekers niet naar Sranang ! En ook de overige serieuze zakenlieden/producenten, uit andere landen NIET !


  Maak melding

 50. RobG

  Onder deze regering heeft Suriname helemaal niets te bieden.
  Ik heb het geprobeerd en wij hebben heel wat toppers gesproken en weten dat je met deze mensen helemaal niets kunt beginnen.

  Voeg daar aan toe dat men in Kenia arbeidskrachten hebt die voor $ 100/maand hard willen werken en je in Suriname op je knieen moet en heen halve dag slavernij verhalen zul moeten aanhoren, om dan wil je aub. voor me werken.

  Suriname zal eerst geschikt gemaakt moeten worden


  Maak melding

 51. Srafu, het verhaal van Nurmohamed is een aaneenschakeling van leugens,beschuldigingen, verdraaiingen van de werkelijkheid, luchtspiegelingen,enz. Zijn verhaal, past in de estafette van de oppositie om dit kabinet totaal negatief af te schilderen. Srafu………….! Gij zit gevangen,verstrengeld in de leugens waarmee de oppositie jou en trawanten in bedwang weet te houden.Gij zijt een slaaf van jouw eigen gedachte, denken en fantasieën. Gij leeft in een waanwereld. Gij wekt de indruk alsof alle geld van de wereld in Suriname was opgeslagen. Be real, stap weer in de werkelijke wereld.


  Maak melding

 52. @Robje-NDP-GEK

  Je bazelt namens Desi over oppositie ! Als ONAF-HANKELIJK DENKER weet IK dat regering-VENE RUIM EEN MILJARD aan Regering Desi heeft OVERGEDRAGEN plus GOUDVOORRADEN !

  ALLES is COMPLEET VERDONKEREMAAND door Kabinet Desi ! Geen Openbare Documenten met specificering van deze UITGAVEN beschikbaar !!!!!

  Gilmore heeft in het openbaar verklaard dat deze gelden en goederen van Sranang zijn VERDAMPT !!!
  Dat heeft totaal NIETS met oppositie te maken, u Hallucineert en JOKT !

  Bij Bureau Nationale Schuld kunt u ook genoeg CIJFERS opvragen, dit bureau is ook geen eigendom van de oppositie, slaafje !!

  Het CLAD-rapport waarin namen van TOPPERS van UW PARTIJ DE NDP zijn vermeld als ROVERS, heeft NIETS met de oppositie te maken !
  Het zijn gewoon NDP-BOEVEN van Staatseigendommen !

  Dat Desi en Gilmore, in HET GEHEIM, MILJARDEN ongedekte SRD-biljetten hebben gedrukt en uitgegeven, is voor NIEMAND een geheim meer ! Alleen voor uw domme slavenhoofd ! Maak u los uit de Slavernij van Desi !!!!!

  Na de Massamoord op DEMOCRATEN , de December-moorden en de MOIWANA-MASSAMOORD, heeft uw baasje nu de Sranang DOLLAR VERMOORD !!!!!

  Wordt WAKKER, NDP heeft Ons Land FAILLIET gemaakt !

  TIME FOR CHANGE !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.