Haitianen enkele dagen vast in Surinaams toeristenkamp

25

PARAMARIBO, 21 sep – Een groep van ongeveer vijftig Haitianen heeft enkele dagen vastgezeten in het ontspanningsoord Bosbivak. Volgens de Ware Tijd betrof het personen die reisden met onvolledige reisdocumenten. Advocaat Irwin Kanhai spreekt van onrechtmatigheid.

De Haitianen hadden nooit in het kamp tercht mogen komen. “Je kan iemand niet van diens vrijheid beroven zonder een bevel”, zegt Kanhai. Hij had al voorbereidingen getroffen om de actie tegen de groep juridisch aan te vechten. Uiteindelijk bleek het overbodig omdat de groep na ongeveer een week terug gestuurd werd naar Haiti. “Precies toen wij een kort geding zouden indienen, zijn de mensen terug gevlogen”, zegt Kanhai.

De groep was per vliegtuig aangekomen op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Toen hun papieren niet in orde bleken, werd hen de toegang tot Suriname geweigerd. Meteen terug vliegen kon niet, omdat in het vliegtuig niet genoeg plaatsen beschikbaar waren. Over de formele handeling heerst nogal wat onduidelijkheid. Volgens de militaire politie waren de Haitianen niet langer dan twee dagen in Suriuname.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Lees wat deze Kanhai zegt!!! Precies toen wij een kort geding zouden indienen.
  Je kan iemand niet van diens vrijheid beroven zonder een bevel”,

  1. Jammer voor deze Advocaat Irwin Kanhai, dat hij geen geld heeft kunnen aftroggelen van de Haïtianen.

  2. Hij verdedigt wel de grootste BOEF in SU, wier WEL de vrijheden heeft beroofd van onschuldigen door de bevelen van de boef!


  Maak melding

 2. Wie heeft hun terugreis betaald? Zijzelf toch niet? Ze kosten de staat alleen maar geld. Geld dat de verarmde Surinamers zo hard nodig hebben moet nu gebruikt worden om die Haitiaanse gelukszoekers terug te sturen en op te vangen.


  Maak melding

 3. Geef ze een werkpak en zet ze in om wat arbeid te verrichten bv onderhoud langs de wegen of schoonmaak werkzaamheden.Desnoods voor een week dan komen ze vast niet meer terug.Alvorens een dure ticket terug te betalen met geld dat we niet hebben.Het is wel geld van de belasting betalers die het niet gemakkelijk hebben.


  Maak melding

 4. Pataal en Diana, houden jullie er ook rekening mee dat wij straks in hetzelfde schuitje zitten als onze Haïtiaanse broeders en zusters en worden onze mensen (jouw en mijn familieleden) uit Frans Guyana en Guyana geschopt.


  Maak melding

 5. Kanhai kan zich beter druk maken voor de bevolking die vast zit in hun eigen land…vecht voor de inwoners voor Su….die hebben het nog zwaarder dan wie dan ook…ik zou me schamen…om oogkleppen op te hebben….


  Maak melding

 6. Henkes jij luie hond…alleen maar commentaar die veel lucht bevat….zet onze bevolking op straat voor protest…waar ben je…get up …ahhh ik zie je loopt acteren de kudde….


  Maak melding

 7. Terugsturen was de juiste oplossing. Frans Guyana’s grens is dicht. Geen verzoek om in dat land te wonen mogelijk. Zo ze zouden hier blijven en wonen. Onze belasting betalers hebben het moeilijk genoeg. Als deze mensen ziek worden moeten de belasting betalers de kosten ophoesten. Zover we weten hebben ze geen pakketten gekregen van Sociale zaken . Ze verkopen groenten en vruchten in de binnenstad om zichzelf in leven te houden.

  Wat was dat voor show van Irwin Kanhai en zijn paarse baasje?


  Maak melding

 8. Ras, halve analfabeet, hoe jij, na mijn bijdrage gelezen te hebben, zulk commentaar levert, is niet te vatten, ga eens een keer begrijpend leren lezen voordat je commentaar levert op wat ik geschreven heb.


  Maak melding

 9. Toen ik mijn reactie poste vond ik zelf dat ik wat “hard” was.En je hebt gelijk als je zegt dat onze familieleden morgen het zelfde lot kan zijn beschoren.En dat ze hun toevlucht elders moeten beproeven voor een leefbaar bestaan.Een enkeling zal het lukken en anderen zullen het zelfde lot ondergaan als in mijn posting omschreven.In st.Maarten renden de illegalen alle kanten op als de immigratie onaangekondigd een bedrijf binnen stapte.Illegalen worden overal geweerd om werkgelegenheid voor eigen burgers te behouden en zorg te dragen dat de weinige middelen worden aangewend waar het broodnodig is.Als de stroom aan Haitianen blijft toenemen want die zoeken net als oa.Surinamers ook een betere leefsituatie betekent het dat er meer geld/tickets moeten worden ingezet.Vandaar dat ik dacht zet ze in en laten ze wat terug doen…


  Maak melding

 10. Let wel Kanhai is de man die hectare grond van Bouterse gekregen heeft.
  Hij is ook advocaat van Bouterse dus iemand die de pers altijd opzoekt voor sensatie.
  Deze jonge man die ik van charlesburg krepie ken geniet veel steun van Bouterse.


  Maak melding

 11. @Pataal,
  Jij bent dom als een achterkant van een ezel
  Haïtianen hebben hun ticket zelf betaald.
  Ik dacht dat je Kon nadenken maar helaas niet dus.
  Ieder haitiaan die in Suriname komt heeft een retour ticket.
  Denk even na hoe jij naar Nederland gekomen bent precies ook met een retour ticket.
  Maar je bent niet terug gegaan omdat je een schijn huwelijk geregeld had.
  En je vrouw ook maar dat liep verkeerd omdat ze jouw ontrouw was.
  Maar even terzake probeer jij maar met een enkel reis naar een land te gaan.


  Maak melding

 12. ??,

  Als men met dezelfde luchtvaartmaatschappij terugvliegt waar men de ticket van heeft gekocht, dan hoeft Suriname geen vliegreis te betalen, anders wel.


  Maak melding

 13. @Cam,
  Beste Cam je weet zelf als je vanuit Nederland met de klm naar Suriname gaat dan zal Suriname niet gek zijn om de mensen met een slm toestel terug te sturen.
  Dus Haïtianen die naar Suriname zijn gekomen gaan terug met de zelfde luchtvaart maatschappij omdat het in de iata regels bepaald is dat je niet met een ongeldig visum het land in mag.
  Dus de luchtvaart maatschappij zal zorgdragen dat ze terug vliegen.
  Het is anders als hun visum verlopen is en retourtje vervallen is.
  Maar dit is in het item niet het geval.
  Het is te verwijten aan de Surinaamse overheid dat ze niet adequaat gehandeld hebben om deze mensen direct terug te sturen toen ontdekt was dat de reisdocumenten niet in orde waren.
  Maar Suriname kennende daar short het aan bekwaamheid.
  Schande voor de toezichthouders.
  Misschien moeten ze een on the job training volgen.
  Maar Bouterse is de weg kwijt dus waar hebben wij het over regels


  Maak melding

 14. @Ras
  Shei toch uit man!
  Dag in dag uit worden de surinamers opgeroepen om de straten op te gaan uit protest maar alles lijkt te vallen aan dovemansoren!Hofwijks staat daar en de surinamers denken dat hij ook namens hun vecht /protesteerd !!Zij gaan door met hun dagelijkse leven al klagen ze achter gesloten deuren maar zich achter Hofwijks te scharen en deel nemen aan een protest is hun te veel gevraagd !!


  Maak melding

 15. Haitianen moeten welkom zijn in su dat zijn tenminste mensen die weten wat hard werken is kunnen vele van ons wat van leren. Voor guyana moet de grens dicht en dan bedoel ik niet Frans.

  @Diana
  ”Geef ze een werkpak en zet ze in om wat arbeid te verrichten bv onderhoud langs de wegen of schoonmaak”

  En de surie zeker lekker in de hangmat liggen of niet….


  Maak melding

 16. Zolang ze maar rustig in hun hangmat liggen tevreden zijn met hun bord bakka alesie en niet jaloers op anderen die het goede genieten.Maar dat zijn ze vaak genoeg wel.Gevolg is de boel tiranniseren en harnassen.


  Maak melding

 17. Ik voel mee met de Haitianen hoor, maar nog meer met de Surinamers. Deze laatsten hebben al zo weinig en dat moeten ze ook nog gaan delen met anderen die er geen recht op hebben, zoals met Bouterse & kliek en met de Haitianen.


  Maak melding

 18. @ paringa

  Je bent in de war met Zimbabwe in su hebben mensen 2/3/4/5 auto’s per huishouden. Ze zijn totaal niet zielig maar zijn daar wel goed in anders krijgen ze niks uit Ned.
  Dan heb ik het niet over de awaries voor die awaries stuur jij geld om het in stand te houden.


  Maak melding

 19. @Wiep-Ding
  Achterlijke ezel.een advocaat is geen pastoor,sjjjtomme gehaktbal prent dat maar goed in die lege cocosnoot die boven op jou nek bungelt ! idioot !


  Maak melding

 20. Sranang is het afvoerputje van de regio, hoe zwakker jouw beleid, hoe meer illegalen en andere wantoestanden door buitenlanders (mensenhandel, gevaar door terrorisme, illegale criminele gouddieven etc etc) !!!!!

  Maar wanneer zelfs openlijk ROVEN van staatsgelden (Onze gelden en goederen) door bekende top-politici, niet wordt aangepakt door de MACHTHEBBERS, dan kunnen het Land en de Bevolking het schudden !!!!!!!!!!!!

  De VERARMING NEEMT ERNSTIGE VORMEN AAN !!!!!!!!

  PS : De nieuwe SLAVERNIJ in Sranang MOET STOPPEN !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.